4
aangenaam bitteren
Men moet zich er wel voor wachten deze cijfers als volkomen
juist te beschouwen zij dienen enkel als punten van vergelijking en
drukken het gemiddelde gehalte uil van een normale hop. Het is
welbekend, dal de samenstelling van een natuurproduct tol in hel
oneindige verandert naargelang van soort, bodem, plaatsing, klimaat
en van een groot aantal andere factoren.
Uit de beschouwing van dit schema volgt, dal de voornaamste nut
tige scheikundige stoffen van de hop zijn de aetherische olie, de
harsen, bittere zuren en het tannine. Laten wij deze stoffen in het
kort bespreken.
De Aetherische olie het lichaam, dal zich uit de bel afscheidt.,
wanneer men deze flink tusschon de vingers wrijft, is een van de
aromatische stoffen, die in de lupuline-olio voorkomt en die door
lupuline-klieren wordt uitgescheiden. Het is een uiterst vluchtige
essence, zeer weinig oplosbaar in water, gemakkelijk ontbindbaar
en een weinig antiseptisch zij bezil een eigenaardiger! aromatischen
reuk die verschillend is van kracht en fijnheid naar de plantensoort
en de streek waar de hop verbouwd is geworden.
De harsen zijn een ander bestanddeel van de lupuline-olie
deze harsen veroorzaken vooral de kleverigheid, wanneer men een bel
tusschen de vingers wrijft. Men onderscheidt twee soortende weeke
en de harde harsen. Slechts de weeke harsen zijn nuttig voor de
brouwerij hun rol is zoo in ’t oog springend overwegend, dat men,
volgens de bekendste schrijvers de waarde van een hopsoort naar
hun voorkomen kan afleiden. Men neemt in het algemeen aan, dal de
weeke harsen de oorzaak zijn van de antiseptische eigenschappen der
hop en zij kenmerken zich vooral door een
smaak, een moeilijke oplosbaarheid in een
groote ontbindbaarheid door uiterlijke omstandigheden van tempera
tuur, vocht, enz. waardoor de weeke harsen in harde zouden kunnen
overgaan.
De bittere sto/fen zijn minder goed bekend, schijnt het, dan de
hierboven genoemde. Het schijnt dat zij in nauw verband slaan met
de weeke harsen, zoowel wat hun samenstelling, als wat de rol die
zij vervullen, betrefteven als deze laalsten schijnen zij bij te dra
gen tot den bitteren smaak van het bier, zelfs in nog grooler mate
zij zijn eveneens antiseptisch, weinig oplosbaar in water, maar
oplosbaar in alcohol. Men vindt ze vooral in de lupuline-olie.
liet tannine of looistoof dal men, om zoo te zeggen alleen in
de bloemblaadjes van de bellen ingeslolen vindt, is een zeer bittere