4 aangenaam bitteren Men moet zich er wel voor wachten deze cijfers als volkomen juist te beschouwen zij dienen enkel als punten van vergelijking en drukken het gemiddelde gehalte uil van een normale hop. Het is welbekend, dal de samenstelling van een natuurproduct tol in hel oneindige verandert naargelang van soort, bodem, plaatsing, klimaat en van een groot aantal andere factoren. Uit de beschouwing van dit schema volgt, dal de voornaamste nut tige scheikundige stoffen van de hop zijn de aetherische olie, de harsen, bittere zuren en het tannine. Laten wij deze stoffen in het kort bespreken. De Aetherische olie het lichaam, dal zich uit de bel afscheidt., wanneer men deze flink tusschon de vingers wrijft, is een van de aromatische stoffen, die in de lupuline-olio voorkomt en die door lupuline-klieren wordt uitgescheiden. Het is een uiterst vluchtige essence, zeer weinig oplosbaar in water, gemakkelijk ontbindbaar en een weinig antiseptisch zij bezil een eigenaardiger! aromatischen reuk die verschillend is van kracht en fijnheid naar de plantensoort en de streek waar de hop verbouwd is geworden. De harsen zijn een ander bestanddeel van de lupuline-olie deze harsen veroorzaken vooral de kleverigheid, wanneer men een bel tusschen de vingers wrijft. Men onderscheidt twee soortende weeke en de harde harsen. Slechts de weeke harsen zijn nuttig voor de brouwerij hun rol is zoo in ’t oog springend overwegend, dat men, volgens de bekendste schrijvers de waarde van een hopsoort naar hun voorkomen kan afleiden. Men neemt in het algemeen aan, dal de weeke harsen de oorzaak zijn van de antiseptische eigenschappen der hop en zij kenmerken zich vooral door een smaak, een moeilijke oplosbaarheid in een groote ontbindbaarheid door uiterlijke omstandigheden van tempera tuur, vocht, enz. waardoor de weeke harsen in harde zouden kunnen overgaan. De bittere sto/fen zijn minder goed bekend, schijnt het, dan de hierboven genoemde. Het schijnt dat zij in nauw verband slaan met de weeke harsen, zoowel wat hun samenstelling, als wat de rol die zij vervullen, betrefteven als deze laalsten schijnen zij bij te dra gen tot den bitteren smaak van het bier, zelfs in nog grooler mate zij zijn eveneens antiseptisch, weinig oplosbaar in water, maar oplosbaar in alcohol. Men vindt ze vooral in de lupuline-olie. liet tannine of looistoof dal men, om zoo te zeggen alleen in de bloemblaadjes van de bellen ingeslolen vindt, is een zeer bittere

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1907 | | pagina 47