5 - III Waf is een organoleptisch onderzoek tan de hop IV. - Over welke punten draagt het organoleptisch onderzoek? Bij do beoordecling van de hop, moet de aandacht achtereenvolgens gevestigd worden op de navolgende punten, waarvan de waarde van het product afhangt. neerslaat, in water oplosbare, weinig ontbindbare stóf, die de door warmte coagulecrbare eiwitstoffen neerslaat en ijzerzouten donker groen kleurt. Dank zij hare coaguleerendo eigenschappen is het tevens een onrechtstreekse!} klaarmiddel voor het bier. Wanneer men deze gegevens beschouwt in verband met hetgeen de brouwer noodig heeft, dan ziet men dadelijk in, dat de hop uitnemend aan de door hem gestelde eischen beantwoordt. De aetherische olie zal het bier het gcwcnschte aroma, de weeke harsen een fijnen bitteren smaak geven; de laasten zullen het minder gevoe lig maken voor de aanvallen van bacteriën, waardoor zoo licht onaangename troebelingen kunnen ontstaan, de bittere stoffen zullen het antiseptisch vermogen van de harsen en den bitteren smaak nog versterken en het tannine zal de wort gemakkelijker doen breken en helderder maken. Vervullen nu alle hopsoorten op voldoende wijze al deze werkin- ger De hop moet natuurlijk volkomen normaal zijn om hieraan te kunnen beantwoorden, en zelfs waanneer zij in allo opzichten vol doende is, zal de eene variëteit beter uitslagen geven dan de andere. Do kwestie is, te weten hoe de brouwer zich voor do practijk reken schap kan geven van de aanwezigheid en van de goede bewaring dier verschillende bestanddeolen bij de hop, die hij gebruikt. Een goed be grepen en methodisch onderzoek zal hem op voldoende wijze hier omtrent inlichten. Het bestaat eenvoudig in het beoordeelen van do hop door behulp van de zintuigen en vooral door het gezicht, den reuk en het gevoel. Dit onderzoek hangt natuurlijk in de hoogste mate af van degeoefen- heid van den onderzoeker en wordt betrekkelijk gemakkelijk, wan neer men vergelijkenderwijze te werk gaat. Hel zou dus verkeerd zijn, aan te nemen, dal oen gewoon brouwer niot in staat zou zijn dit onderzoek te volvoeren integendeel, men kan er op wijzen, dat ied'.re brouwer zijn eigen keurder moet zijn.

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1907 | | pagina 48