5 -
III Waf is een organoleptisch onderzoek tan de hop
IV. - Over welke punten draagt het organoleptisch onderzoek?
Bij do beoordecling van de hop, moet de aandacht achtereenvolgens
gevestigd worden op de navolgende punten, waarvan de waarde
van het product afhangt.
neerslaat, in water oplosbare, weinig ontbindbare stóf, die de door
warmte coagulecrbare eiwitstoffen neerslaat en ijzerzouten donker
groen kleurt. Dank zij hare coaguleerendo eigenschappen is het
tevens een onrechtstreekse!} klaarmiddel voor het bier.
Wanneer men deze gegevens beschouwt in verband met hetgeen
de brouwer noodig heeft, dan ziet men dadelijk in, dat de hop
uitnemend aan de door hem gestelde eischen beantwoordt. De
aetherische olie zal het bier het gcwcnschte aroma, de weeke harsen
een fijnen bitteren smaak geven; de laasten zullen het minder gevoe
lig maken voor de aanvallen van bacteriën, waardoor zoo licht
onaangename troebelingen kunnen ontstaan, de bittere stoffen zullen
het antiseptisch vermogen van de harsen en den bitteren smaak nog
versterken en het tannine zal de wort gemakkelijker doen breken en
helderder maken.
Vervullen nu alle hopsoorten op voldoende wijze al deze werkin-
ger
De hop moet natuurlijk volkomen normaal zijn om hieraan te
kunnen beantwoorden, en zelfs waanneer zij in allo opzichten vol
doende is, zal de eene variëteit beter uitslagen geven dan de andere.
Do kwestie is, te weten hoe de brouwer zich voor do practijk reken
schap kan geven van de aanwezigheid en van de goede bewaring dier
verschillende bestanddeolen bij de hop, die hij gebruikt. Een goed be
grepen en methodisch onderzoek zal hem op voldoende wijze hier
omtrent inlichten.
Het bestaat eenvoudig in het beoordeelen van do hop door behulp
van de zintuigen en vooral door het gezicht, den reuk en het gevoel.
Dit onderzoek hangt natuurlijk in de hoogste mate af van degeoefen-
heid van den onderzoeker en wordt betrekkelijk gemakkelijk, wan
neer men vergelijkenderwijze te werk gaat. Hel zou dus verkeerd
zijn, aan te nemen, dal oen gewoon brouwer niot in staat zou zijn dit
onderzoek te volvoeren integendeel, men kan er op wijzen, dat
ied'.re brouwer zijn eigen keurder moet zijn.