i
11
8. Gelijkvormigheid der bellen ten opzichte hunner ontwikkeling.
9. Gelijkvormigheid ten opzichte der variëteiten.
Hel sorleoren dor bellen is voor den hopplanter een onbekend iels.
'I Is le zeggen, dal hij geen goeden keus weel te doen lusschen de
verschillende soorten, of ook nog lusschen de voortbrengselen eener
zelfde soort. Nochtans wanneer de bellen zich verlooncn, weten
meestal de planters de goede struiken uit de slechte of de min
goede le onderscheiden. Doch wanneer het er. op aankomt, bij de
voortplanting, van die goede struiken voortplanlcrs te kiezen en
de slechte te verwagrloozen. Neen, weinige zijn er, welke een
goeden keus doen of welen te doen Do slecht ontwikkelde,
vernopene, onvolledige of le overgroote bellen hebben mei stal
maar een matigen inhoud lupulien, die daarbij nog van mindere
hoedanigheid is. Volgt nu daaruit niet, dal zulke soorten bij de
voortplanting zouden moeten vermeden worden en dal men hier,
zoowel als bij andere, gewassen de eenvormigheid zoeken moet
7. Dichtheid der bellen.
Ziedaar oen niew kenmerk eigen aan do fijne hoppe. De dichtheid
der bollen is een gevolg van de veelvuldigheid der vemmen. De hoe
veelheid der vemmen hangt zelf af van het getal der aanhechtings-
punten van den graat. Hoe nauwer die punten zich bij elkaar
bevinden, hoe grooler ook hel getal is der vemmen en hoe dichter
deze samcnslaan. Eene bel is zooveel te dichter aaneengesloten, als
ze meer vemmen tolt op eene gegeven lengte van den graat. Wel
gesloten bellen zijn gewoonlijk klein, wel bewaard en fijn van samen
stelling zij gelijken eenigzins aan eene bosch-of hazelnoot. Die
variëteiten, die wel gesloten bollen voortbrengen, zijn ook deze,
welke op gelijk gewicht, het maximum van nuttige bestanddeelen
leveren, namelijk lupulien en vemmen.
Iedere variëteit heeft hare eigene kenmerken maar ook hare
eigene uitwerkselen in den brouwketel. Doch van het oogonblik dat
de hoppe gemengd is of dat do brouwer wetens of onwetens vaneen
mengsel gebruik maakt, dan worden natuurlijk de uitslagen gewij
zigd en aan het bier ontbreekt de - touche of eigenaardige
smaak die door do verbruikers of liefhebbers zoo zeer gezocht wordt.
Alvorens oen hopproduct te verbruiken zal de bron wei' der halve
zeer voorzichtig handelen met te onderzoeken of hel zuiver is of