i 11 8. Gelijkvormigheid der bellen ten opzichte hunner ontwikkeling. 9. Gelijkvormigheid ten opzichte der variëteiten. Hel sorleoren dor bellen is voor den hopplanter een onbekend iels. 'I Is le zeggen, dal hij geen goeden keus weel te doen lusschen de verschillende soorten, of ook nog lusschen de voortbrengselen eener zelfde soort. Nochtans wanneer de bellen zich verlooncn, weten meestal de planters de goede struiken uit de slechte of de min goede le onderscheiden. Doch wanneer het er. op aankomt, bij de voortplanting, van die goede struiken voortplanlcrs te kiezen en de slechte te verwagrloozen. Neen, weinige zijn er, welke een goeden keus doen of welen te doen Do slecht ontwikkelde, vernopene, onvolledige of le overgroote bellen hebben mei stal maar een matigen inhoud lupulien, die daarbij nog van mindere hoedanigheid is. Volgt nu daaruit niet, dal zulke soorten bij de voortplanting zouden moeten vermeden worden en dal men hier, zoowel als bij andere, gewassen de eenvormigheid zoeken moet 7. Dichtheid der bellen. Ziedaar oen niew kenmerk eigen aan do fijne hoppe. De dichtheid der bollen is een gevolg van de veelvuldigheid der vemmen. De hoe veelheid der vemmen hangt zelf af van het getal der aanhechtings- punten van den graat. Hoe nauwer die punten zich bij elkaar bevinden, hoe grooler ook hel getal is der vemmen en hoe dichter deze samcnslaan. Eene bel is zooveel te dichter aaneengesloten, als ze meer vemmen tolt op eene gegeven lengte van den graat. Wel gesloten bellen zijn gewoonlijk klein, wel bewaard en fijn van samen stelling zij gelijken eenigzins aan eene bosch-of hazelnoot. Die variëteiten, die wel gesloten bollen voortbrengen, zijn ook deze, welke op gelijk gewicht, het maximum van nuttige bestanddeelen leveren, namelijk lupulien en vemmen. Iedere variëteit heeft hare eigene kenmerken maar ook hare eigene uitwerkselen in den brouwketel. Doch van het oogonblik dat de hoppe gemengd is of dat do brouwer wetens of onwetens vaneen mengsel gebruik maakt, dan worden natuurlijk de uitslagen gewij zigd en aan het bier ontbreekt de - touche of eigenaardige smaak die door do verbruikers of liefhebbers zoo zeer gezocht wordt. Alvorens oen hopproduct te verbruiken zal de bron wei' der halve zeer voorzichtig handelen met te onderzoeken of hel zuiver is of

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1907 | | pagina 54