f Het ontwerp Terwagne. 86 onthaald bij do brouwers van het binnenland wij geven hieronder de voornaamste beweegreden die zij er tegen inbrengen. Vooreerst een kort artikel uit het Petit .Journal du Brasseur Nr van 2 April 1909). Hoe meer men nadenkt op het ontwerp van M. Terwagne hoe meer men overtuigd geraakt dat ccnc dusdanige schikking onuitvoer baar is en indien het ooit kans had van aangenomen te worden, dan zouden de brouwerscr uit al hunne krachten moeten tegen op komen. Het ontwerp Terwagne aangenomen zijnde dit ware, even het zweerd van Damocles een gestadig gevaar boven het hoofd van den brouwer. Deze zou schoon een worp mogen bereiden van eene aangeduide dichtheid, hij zou nooit kunnen zeker zijn dat zijn bier zooveel per honderd extract, zooveel alkool, zooveel fosfoorzuur bevat, en gedurig zou hij zich bedreigd zien met boete of gevang onder voorwendsel van vervalsching. Wat meer is bier dat heel goed zou voldaan hebben aan de voor waarden van het reglement daags na de fabrikatie, zou er niet meer aan voldoen na de tweede gisting bij den klant. •Voor de te bewaren bieren zullen de wijzigingen natuurlijk van langs om meer gebeuren naar mate de duur van het liggen lang is Dr Terwagne vergeet d it gist of liever dat gisten planten zijn, waarvan men de ontwikkeling niet naar goeddunken bemeestert en dat de worp als een bouwland is. Van oenen brouwer willen vergen dat een gegeven worp al gistende hem een bier moet opleveren dat juist zooveel alkool en zooveel phosphaton bevat is zooveel als aan den landbouwer opleggen van, wanneer hij de vruchten inoogst, een juist aangeduide hoeveelheid graan en stroo te doen opleveren. Het is klaar dat de oogst zal afhangen, b. v. van de hoeveelheid vocht en voedsel dat de planten uit den grondzuilen getrokken hebben, vol gens de min of meer groole kracht waarmede zij zullen gegro :id zijn, volgens het weder dal zij zullen gehad hebben om te groeien, enz. Bij het biermaken is het ook zoo gelegen. En dan, hoe zou de controle gedaan worden Zouden de brouwers al hun bier moeten ontleden vóórhel te leveren Ofwel zouden zij moeten zeer dichte worpen maken, om zeker te zijn van altijd eene goede, hooge verhouding alkool of extract te hebben Het is genoeg zich deze vragen te stellen om te doen zien hoe moeilijk om niet te zeggen hoe onmogelijk zij in de praclijk zijn. Neen, indien men de rijkheid van een bier wil regelen, is er maar eene practische manier, T is te eischen dat het gemaakt worde met een worp van aangeduide densiteit.

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1909 | | pagina 12