f
Het ontwerp Terwagne.
86
onthaald bij do brouwers van het binnenland wij geven hieronder
de voornaamste beweegreden die zij er tegen inbrengen.
Vooreerst een kort artikel uit het Petit .Journal du Brasseur
Nr van 2 April 1909).
Hoe meer men nadenkt op het ontwerp van M. Terwagne hoe
meer men overtuigd geraakt dat ccnc dusdanige schikking onuitvoer
baar is en indien het ooit kans had van aangenomen te worden, dan
zouden de brouwerscr uit al hunne krachten moeten tegen op komen.
Het ontwerp Terwagne aangenomen zijnde dit ware, even het
zweerd van Damocles een gestadig gevaar boven het hoofd van
den brouwer. Deze zou schoon een worp mogen bereiden van eene
aangeduide dichtheid, hij zou nooit kunnen zeker zijn dat zijn bier
zooveel per honderd extract, zooveel alkool, zooveel fosfoorzuur
bevat, en gedurig zou hij zich bedreigd zien met boete of gevang
onder voorwendsel van vervalsching.
Wat meer is bier dat heel goed zou voldaan hebben aan de voor
waarden van het reglement daags na de fabrikatie, zou er niet meer
aan voldoen na de tweede gisting bij den klant.
•Voor de te bewaren bieren zullen de wijzigingen natuurlijk van
langs om meer gebeuren naar mate de duur van het liggen lang is
Dr Terwagne vergeet d it gist of liever dat gisten planten zijn,
waarvan men de ontwikkeling niet naar goeddunken bemeestert en
dat de worp als een bouwland is. Van oenen brouwer willen vergen
dat een gegeven worp al gistende hem een bier moet opleveren dat
juist zooveel alkool en zooveel phosphaton bevat is zooveel als aan
den landbouwer opleggen van, wanneer hij de vruchten inoogst, een
juist aangeduide hoeveelheid graan en stroo te doen opleveren. Het is
klaar dat de oogst zal afhangen, b. v. van de hoeveelheid vocht en
voedsel dat de planten uit den grondzuilen getrokken hebben, vol
gens de min of meer groole kracht waarmede zij zullen gegro :id
zijn, volgens het weder dal zij zullen gehad hebben om te groeien,
enz. Bij het biermaken is het ook zoo gelegen.
En dan, hoe zou de controle gedaan worden Zouden de brouwers
al hun bier moeten ontleden vóórhel te leveren Ofwel zouden zij
moeten zeer dichte worpen maken, om zeker te zijn van altijd eene
goede, hooge verhouding alkool of extract te hebben Het is genoeg
zich deze vragen te stellen om te doen zien hoe moeilijk om niet te
zeggen hoe onmogelijk zij in de praclijk zijn.
Neen, indien men de rijkheid van een bier wil regelen, is er maar
eene practische manier, T is te eischen dat het gemaakt worde met
een worp van aangeduide densiteit.