- 7 Wanneer de wort inden ketel tot voldoende sterkte ingedampt is, wordt zij op het koolschip gepompt, waar zij, indien men haar niet geheel laat afkoelen, toch verscheiden uren op blijft staan. Daar de koolschepen weinig diep zijn, is de aanraking van de vloeistof met de lucht zeer groot. Dientengevolge wordt de wort goed verlucht en geoxydeerd en kan zich daar tevens bezwangeren met de in de lucht aanwezige kiemen, die de gisting veroorzaken. Lambic en marsbier worden namelijk niet vergist door toevoeging van zetgist doch gera ken in gisting door do in de lucht en in de poriën van het hout der kuipen aanwezige zijnde cellen. Dit laatste feit kan het verschil van smaak verklaren, dat men dikwijls waarneemt bij verschillende vaten van hetzelfde brouwsel. De lambic en somtijds de Meertsch loopen onmiddellijk van het koelschip in de verzamelbuip terwijl een enkel maal een koelmachine is ingeschakeld. Daar deze bieren alleen des winters gebrouwen worden, is het gebruik maken van een koelmachine meestal overbo dig. Uit de verzamelkuip komt de lambic dadelijk in fusten van 250 liters en komt dan in den lager-kelder waar hij, zooals ik reeds zeide, zeer lang blijft, gemiddeld 2 a 3 jaar. Men kan zich voorstel len hoe groot deze lagerkelders zijn waar al het bier dat gedurende 3 jaar gebrouwen werd, bewaard wordt Deze kelder is een gedeelte van de brouwerij dat van haast evenveel belang is als de eigenlijk gezegde brouwerij. De lambic-brouwer moet zijne zorgen om zoo te zeggen gelijkelijk verdeelen tusschen de brouwerij en zijn lagerkel- der. Bij het tonnen bezit de lambic-wort een dichtheid van ongeveer 6°5. Het is dus een zwaar bier het mars weegt 2-3. Doch niet van alle brouwsels maakt men lambic en mars. Zeer dikwijfs maakt men slechts lambic alleen dan maakt men natuurlijk meer lambic dan wanneer men beide soorten bier te gelijk maakt. Tegenovergesteld aan hetgeen men zou meenen, is het brouwen van lambic alléén voordeeliger dan het brouwen van lambic en mars en wel omdat de enkel gebrouwen lambic niettegenstaande hij lichter is even duurder verkocht wordt als den anderen. Eerst na het lageren onderscheidt zich de lambic van andere bieren. Hij behoort inderdaad tot de zeldzame bieren, die 2 a 3 jaar moeten blijven liggen alvorens rijp te zijn. Waarom moet dit bier zoo lang blijven liggen waardoor groote kapitalen renteloos blijven en zooveel plaatsruimte noodig is? Dit is noodig omdat de lambic een bier is dat een langzame en samengestelde gisting moet door maken, die men verkeerdelijk “Spontane», dit wil zeggen plotselinge gisting genoemd heeft. Allo andere bieren worden vergist door toe-

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1911 | | pagina 11