8 voeging van een zekere hoeveelheid zetgist, waardoor de suikers spoedig vergist worden. De lambic daarentegen ondergaat langza merhand den invloed van de gislcellen en andere organismen die het uit de lucht op de koolschepen opneeml en van de kiemen die in de poriën van het fust, waar het zich in bevindt, aanwezig zijn en daar om is het verloop van de gisting zoo traag en samengesteld. Waar om voeg men dan niet, evenals bij de andere bieren, een bepaalde hoeveelheid gewone gist toe, waardoor de gisting binnen een paar weken zou zijn afgeloopen? Omdat in het tijdsverloop van 2 tot 3 ja- ren lambic niet alleen een alcoholische gis: .ng doormaakt, maar het ook een groot aantal andere gistingen waarvan de een het gevolg is van de andere, die zich, op nog niet opgehelderde wijze opvolgen en waarvan het gevolg is de eigenaardige smaak, die het bier lot lambic maakt. Maar zal men zeggen: zou met niet door in de wort de gewen- schte gislcellen te zaaien hetzeflde in korter lijd kunnen verkrijgen Doch helaas is dit vraagstuk al dikwijls geopperd maar wacht nog steeds op een goede oplossing. Do tegenwoordige staat onzer weten schappelijke kennis blijkt nog onvoldoende om lambic in enkele weken te brouwen en de oorzaak hiervan is vooral gelegen in hot feit, dat ik zooeven vermeldde, dat dit bier niet een enkele vergis- ting ondergaat, maar een gansche reeks van gistingen die in elkan der ingrijpen en een, als men zich zoo mag uitdrukken, geheim zinnig net vormen, waarvan men de mazen lot nu toe niet heeft kunnen ontwarren. In afwachting dezer «onlknooping» is een lang durig en kostbaar-verblijf in den lagerkelder noodig om den “rijpen» goeden lambic te verschaffen. Wel duidelijk begrijpt men dan hoeveel gevaren het bier loopt dat zóó aan het toeval is blootgesteld Wie weet van te voren of de lambic niet uit de lucht of uit de poriën van de duigen schadelijke kiemen zal opneroeri waardoor de gisting op verkeerde paden geleid wordt, die maar al te dikwijls de-oorzaak zijn van alle mogelijke ziekten, waaraan bier bij het lageren lijden kan. Wanneer het bier niet uiterst gezond en sterk is, is het te vreezen, dat het van den weg der normale gisting zal afwijken. Een der meest voorkomende ziekten, die kenmerkend is bij den lambic, is «de tweeschijn» of scheelzijn “bière a double face» Bier,' dat door deze ziekte is aangetast, vertoont twee verschillende kleuren die men zelfs door het flesschenglas kan waarnemen en die veroorzaakt worden door fluorescentie-verschijnselen. Deze ziekte verandert in geenen deele de anderen eigenschappen van het bier en het komt dikwijls voor, dat juist de beste bieren er door aangedaan zijn. Het bier behoudt smaak er aroma, alleen ziet het

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1911 | | pagina 12