De LambS© 3 De dagorde bedraagt onder meer een volksectmaal op helwelke twee Staatslandbouwkundigen zullen hel woord voeren. Daarna wordt er ene ton Lambic afgedronken op de gezondheid van een stouten wedder die hel hem waagde een vat Lambic te ver beuren zoo, vóór einde van 1910. er op Capello ten minste, derlig néergelegde en beschutte staakhoo, n zoud'-n gevonden worden... Welnu hij is er aan en... met te betalen heeft hij gedaan. Het U wel bekome, Capellenaren Lambic en faro zijn de Brusselsche bieren bij uitnemendheid In Brussel drinkt iedereen of kent iedereen lambic, zooveel het volk als do burgerij, zelfs ook de hoogste klassen dor maatschappij. De uitnemende eigenschappen van dit bier worden nog elders, dan in de hoofslad, hoogelijk gewaardeerd zoodat er tegenwoordig bijna geen dorpje of gehucht meer in België is waar men van zijn zuiveren, krachtigen smaak en zijn heerlijk aroma niet genieten kan. Niet zon der reden mag ik dus den lambic noemen een bier van een echt Belgisch type en dit met te meer recht omdat het sinds eenige jaren behoort tot de nijverheids-voorlbrengselen, die over de grenzen gezonden worden. Voor zoover ik weet, is het een dor weinige bieren die regelmatig uitgevoerd worden. Het is wel onnoodig te vermelden, dal dit bier alleen op flesschen getapt, als Gueuze lambic buiten Brussel gedronken wordt want alleen in Brussel kan men het direct van het vat verkrijgen. De smaak is dan geheel anders dan wanneer het op flesschen gebotteld is minder zuur, een weinig zoeter en meer gelijkend op faro. En de faro zal men zeggen welnu, bij het brouwen van lambic ver krijgt men drie soorten bier lambic, faro en mars De mars of Meertsch is een zeer licht bier bereid met het extract nog in den bostel aanwezig toen de wort voor den lambic afgeloopen was. Dit bier wordt als zoodanig zeer weinig gedronken, hier en daar voor huiselijk gebruik ingeslagen, maar hoofdzakelijk gebruikt om er lambic mede te versnijden waardoor de faro wordt verkregen. De meeste lambic-brouwerijen maken deze drij biersoorten. Ik heb dit artikel in drie deelen gesplitst in het eerste gedeelte worden de grondstoffen voor de lambic-bereiding besproken, in het tweede gedeelte woi dt een beschrijving gegeven van de bereiding

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1911 | | pagina 7