De LambS©
3
De dagorde bedraagt onder meer een volksectmaal op helwelke twee
Staatslandbouwkundigen zullen hel woord voeren.
Daarna wordt er ene ton Lambic afgedronken op de gezondheid
van een stouten wedder die hel hem waagde een vat Lambic te ver
beuren zoo, vóór einde van 1910. er op Capello ten minste, derlig
néergelegde en beschutte staakhoo, n zoud'-n gevonden worden...
Welnu hij is er aan en... met te betalen heeft hij gedaan.
Het U wel bekome, Capellenaren
Lambic en faro zijn de Brusselsche bieren bij uitnemendheid In
Brussel drinkt iedereen of kent iedereen lambic, zooveel het volk
als do burgerij, zelfs ook de hoogste klassen dor maatschappij. De
uitnemende eigenschappen van dit bier worden nog elders, dan in
de hoofslad, hoogelijk gewaardeerd zoodat er tegenwoordig bijna
geen dorpje of gehucht meer in België is waar men van zijn zuiveren,
krachtigen smaak en zijn heerlijk aroma niet genieten kan. Niet zon
der reden mag ik dus den lambic noemen een bier van een echt
Belgisch type en dit met te meer recht omdat het sinds eenige jaren
behoort tot de nijverheids-voorlbrengselen, die over de grenzen
gezonden worden. Voor zoover ik weet, is het een dor weinige bieren
die regelmatig uitgevoerd worden.
Het is wel onnoodig te vermelden, dal dit bier alleen op flesschen
getapt, als Gueuze lambic buiten Brussel gedronken wordt want
alleen in Brussel kan men het direct van het vat verkrijgen. De
smaak is dan geheel anders dan wanneer het op flesschen gebotteld
is minder zuur, een weinig zoeter en meer gelijkend op faro. En
de faro zal men zeggen welnu, bij het brouwen van lambic ver
krijgt men drie soorten bier lambic, faro en mars De mars
of Meertsch is een zeer licht bier bereid met het extract nog in den
bostel aanwezig toen de wort voor den lambic afgeloopen was. Dit
bier wordt als zoodanig zeer weinig gedronken, hier en daar voor
huiselijk gebruik ingeslagen, maar hoofdzakelijk gebruikt om er
lambic mede te versnijden waardoor de faro wordt verkregen. De
meeste lambic-brouwerijen maken deze drij biersoorten.
Ik heb dit artikel in drie deelen gesplitst in het eerste gedeelte
worden de grondstoffen voor de lambic-bereiding besproken, in het
tweede gedeelte woi dt een beschrijving gegeven van de bereiding