- 5 smaak van het waarmede verkregen bier was, naar hel schijnt, uitstekend en fijn maar niet dezelfde als die van het bier dat met ruw graan werd gebrouwen en daarom was het moeilijk het ingang te doen vinden de zaak bleef hierbij, vooral ook omdat de onkos- ten, door het mouten veroorzaakt, te hoog waren. Zeer dikwijls gebruikt men ook een inlandsche tarwe bekend onder naam van Petit Roux du Brabant doch daar deze soort zeer gezocht is, is zij altijd betrekkelijk duur en des te duurder in het gebruik, omdat zij een laag rendement geeft. Vroeger viel deze tarwe meer in den smaak als tegenwoordig, want men heeft nooit kunnen vaststellen waarom dezePetit Roux de voorkeur ver diende, en proeven, genomen met andere overeenkomstige tarwe- soorten, gaven zeer tevredenstellende uitkomsten. Ook gebruiken vele brouwers tegenwoordig tarwe van vreemde herkomst, vooral Amcrikaansche Redwinter zelfs sommige roode Donau- en Zuid- amerikaansche tarwesoorten. Behalve wintergersl en tarwe gebruikt men in het algemeen geen andere granen voor het brouwen van lambic. Ook van maïs, niette genstaande deze een zeer hoog- rendement geeft, maakt men in de goede lambic-brouwerijen geen gebruik, omdat men er den fijnen smaak als met tarwe niet mede verkrijgt. Ook zou de maïs behalve de moeilijkheden die hij bij hel brouwen veroorzaakt, een smaak aan het bier mededeelen, die den plaatselijken smaak, het cachet zou overvleugelen. Bij het lambic-brouwen maakt men hoofdzakelijk gebruik van Belgische hop van Aalster en ook, hoewel minder, van Poperin- gher. Daar bij de bereiding een hop met fijnen smaak en uitgespro ken aroma geen vereischte is, geeft men de voorkeur aan inlandsche hop, die goedkoop en zacht is zij bevat betrekkelijk veel tannin en harsen, die samenwerken om de houdbaarheid van het bier te verhoogen. Overigens is de Brusselsche brouwer een goed hopken- ner, vooral van de Aalslersoorten, en weet hij zijn keuze goed te maken. Sommigen evenwel, die een meer op den voorgrond treden den hopsmaak wenschen, gebruiken ook de Boyersche hop. Na de grondstoffen besproken te hebben, die in de lambic-brou- werij gebruikt worden, willen wij een en ander over de bereiding mededeelen. In Brussel is het mouten van de gerst voor de bieren, dit zonder toevoeging van zetgist, dus vanzelf gisten, zeer eenvoudig. De meeste brouwers zien or slechts een onkel doel in het voortbrengen van diastase ter verkrijging eener goede versuikering. In het algemeen

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1911 | | pagina 9