22 vervolgt). len. Wij mogen dus niet verklaren dat wij weigeren te zeggen wat bier moet zijn. Ik ben nochtans van het gedacht van M. Vanden Schrieck voor wat aangaat het uitwerksel der Duitsche wet. Beieren, vooral, heeft in den vreemde 'nen grooten naam gemaakt ter oorzake van zijn zuiver bier heel de wereld door is hel bekend dat in Beieren alleen, buiten hop en mout, alle andere stoffen uit de bierfabricatie verban nen blijven, en het is buiten kijf, dat, gezien de openbare meening. het aan het Beiersch Bestuur te danken is dat de bieren van dit ge west bij iedereen den voorrang genieten. Toch, in Belgie ware zulke wet onmogelijk. Wij moeten do bepa ling dus in twee verschillige doelen splitsen, ’t Is eone bepaling beantwoordende aan deze voorwaarde, door de Brusselsche brou wers aangenomen. Zij luidt als volgt “Om bier te brouwen gebruikt men gerstenmalt, hop, gist on wa ter. Men mag ook andere granen gebruiken, T zij dal ze gemoul of ongemoul zijn, alsook de verschillige suikers. Deze bepaling kan alle brouwers zonder onderscheid bevredigen, en wij, Belgen, hier in congres vcreenigd, wij zullen altijd kunnen zeggen dat het te Brussel is dal men vastgesteld heeft wat het bier moet zijn. M. HEINDRIGKX. Uit hetgeen M. Grosfils komt voor te stel len blijkt dat er twee bepalingen noodig zijn cene nationale en eene internationale. Zulks kan ik niet aannemen. Waarom zouden wij ons volgens de openbare meening ten onder geven M. de VOORZITTER. De dagorde door M. Heindricki voorge steld wordt in stemmen gelegd. Deze wordt verworpen. M. THIRIONET. Laat mij toe de bepaling, door het bureel aan de vergadering voorgesteld, en die reeds door M. Vanden Schrieck is voorgelezen, nogeenste herhalen. (M. Thirionet leest dezelfde). M. VAN LAER. Het ware beter zich bij het woord suiker te bepalen. Het woord natuurlijke is hier in alle geval overbodig. Erisgeene verwarring mogelijk. Na de verandering wordt de bepaling door de vergadering aange nomen en luidt dus als volgt Het bier is een drank dien men bekomt door de alkoolische gis ting van een wort vervaardigd met hop, gerstenmout en water. Men mag nochtans alle andere granen, gemout of ongemout, en ook suiker gebruiken.

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1911 | | pagina 10