—’168
602
5 37
5 20
5 28
5.90
4.51
4 55
4 70
Weeks
harsen.
Harde
barsen.
7.80
8 10
7.70
7.60
7.60
9.50
8.27
7.20
Tan-
nine.
A
B
C
D
E
F
G
H
Tc taal
hamen.
14 00
13.47
12.90
12.78
13.50
14 01
12 82
11.9<»
2 28
3 30
2.56
2.16
2 00
2 62
2.('9
2.40
Monster A was ongetwijfeld het beste van de reeks en zeker min
stens 30 meer waard dan D. E of G., die onder aan de lijst ston
den en als werkelijk minderwaardig moesten beschouwd worden.
Desniettegenstaande ziet men dat A en D ongeveer hetzelfie hars-
kennen, niet aannamen, dat deze stoffen nog merkbaar zullen veran
deren. Wel te verstaan, vinden er veranderingen plaats door bacte
riën-of andere werkingen indien de hop vochtig was.
Vervolgens hoeft schrijver eenige proeven genomen om na te gaan
tot <>p w< ik" hoogte het tannine-gehalte beschouwd mag worden als
een a-mwijz ng van de werkelijke waarde van een hopmonster. Zoo-
even zagen wij, dat in het algemeen, buitenlandsche hop meer
tannine bevat dan Engelsche hop en naar men weet, bevatten zij
ook meer harsen en bitterslofïen, die men van groot belang acht
voor de waardebepaling eener hopsoort Met andere woorden bui-
tenlandscho hop is in alle opzichten beter dan Engelsche hop.
Hierbij valt evenwel op te merken, dat het verschil tusschen het
tannine-gehalte van de fijnste Beyersche hop (3 13 en van Elzas-
ser hop (2.64 ’/o) te klein is om bet overgroot prijsverschil van deze
twee soorten te kunnen verklaren. Het zou altijd juister zijn een
zeker aantal hopmonsters van dezelfde soort te nemen en, na ze in
volgorde hunner waarde voor de brouwerij te hebben gerangschikt,
op het tannine-gehalte te onderzoeken en dan te zien of de volg
orde dezelfde bleef.
Dit heeft Chapman gedaan met acht hopmonsters uit Kent, die
gerangschikt werden volgens aroma, kleur, toestand der bellen enz.
en waarvan hars en tannine-gehalte werd bepaald.
De volgende hoeveelheden werden in de vochtige hop gevonden