170
I
Eiwit van de gehopte, gefiltreerde wort
Af te trekken voor het hopaftreksel
0.176
0.029 J7,
0.147 7.,
0.1526
0.0119 °/o
0.1407 7°
Uit deze cijfers blijkt, dat er tusschen de ongehopte wort en de
wort welke met hopaftreksel gekookt werd slechts een verschil van
o.ooG3 eiwit per 100 cub. cent, gevonden werd, hetgeen overeen
komt met een uitscheiding van 4.3 van de oplosbare niet coagu-
leerbare eiwitstoffen van de oorspronkelijke wort.
Bij een andere proefneming met andere hop, vond schrijver een
vermindering van 3 7 °)0 van het totaalgehalte oplosbare, niet coa-
guieerbare eiwitstoffen.
Na het openbaar maken dezer uitkomsten deelde Horage Brown
mede dat hij bij zijne studiën, aangaande de eiwitstoffen in de brou
werij, hetzelfde had verkregen. "Worden de eiwitstoffen uit de wort
door galnoten-tannine neergeslag'en dan verkrijgt men geheel ande
re uitkomsten als met hop-tannine, want het is een welbekend feit,
Chapman heeft hieromtrent eenige proeven genomen. Men be
reidde een waterig hopextract door ongeveer 250 gram Wurtem-
bergsche hop gedurende een uur met 1 liter water te koken daarbij
zorg dragende het verdampende water weer aan te vullen. Daarna
werd gefiltreerd en het eiwit in een gegeven volumen bepaald, waar
bij men. 0.07 gram, per 100 kubieke centimeters van het aftreksel
vond. Daarna werden ongeveer twee liters wort gemaakt van een
soortelijk gewicht van ongeveer 1 055, die men liet koken totdat er
geen eiwitstoffen meer gecoaguleerd werden. Na het filf-eeren dezer
vloeistof nam men twee fleschen en bracht in iedere ilesch 500 ku
bieke centimeters. Bij den inhoud van eene Ilesch voegde men 100
kub. cent van het hopaftreksel en verkreeg daardoor onmiddeliijk
eene neerslag. Deze neerslag loste bij hel koken op, maar scheidde
zich bij het afkoelen wederom uit. Bij een even lang koken
van den inhoud van de andere Ilesch werd geen neerslag verkregen.
Daar de met hopaftreksel verkregen neerslag uiterst moeilijk te fil-
treeren was, nam men een ander monster van dezelfde wort en fil
treerde onmiddellijk na de vorming van den neerslag door het hop
aftreksel. Van de helder gefiltreerde vloeistof zoowel als van de
oorspronkelijke wort werd het eiwitgehalte bepaald
Eiwit in de ongehopte wort
Af te trekken voor het hopaftreksel