170 I Eiwit van de gehopte, gefiltreerde wort Af te trekken voor het hopaftreksel 0.176 0.029 J7, 0.147 7., 0.1526 0.0119 °/o 0.1407 7° Uit deze cijfers blijkt, dat er tusschen de ongehopte wort en de wort welke met hopaftreksel gekookt werd slechts een verschil van o.ooG3 eiwit per 100 cub. cent, gevonden werd, hetgeen overeen komt met een uitscheiding van 4.3 van de oplosbare niet coagu- leerbare eiwitstoffen van de oorspronkelijke wort. Bij een andere proefneming met andere hop, vond schrijver een vermindering van 3 7 °)0 van het totaalgehalte oplosbare, niet coa- guieerbare eiwitstoffen. Na het openbaar maken dezer uitkomsten deelde Horage Brown mede dat hij bij zijne studiën, aangaande de eiwitstoffen in de brou werij, hetzelfde had verkregen. "Worden de eiwitstoffen uit de wort door galnoten-tannine neergeslag'en dan verkrijgt men geheel ande re uitkomsten als met hop-tannine, want het is een welbekend feit, Chapman heeft hieromtrent eenige proeven genomen. Men be reidde een waterig hopextract door ongeveer 250 gram Wurtem- bergsche hop gedurende een uur met 1 liter water te koken daarbij zorg dragende het verdampende water weer aan te vullen. Daarna werd gefiltreerd en het eiwit in een gegeven volumen bepaald, waar bij men. 0.07 gram, per 100 kubieke centimeters van het aftreksel vond. Daarna werden ongeveer twee liters wort gemaakt van een soortelijk gewicht van ongeveer 1 055, die men liet koken totdat er geen eiwitstoffen meer gecoaguleerd werden. Na het filf-eeren dezer vloeistof nam men twee fleschen en bracht in iedere ilesch 500 ku bieke centimeters. Bij den inhoud van eene Ilesch voegde men 100 kub. cent van het hopaftreksel en verkreeg daardoor onmiddeliijk eene neerslag. Deze neerslag loste bij hel koken op, maar scheidde zich bij het afkoelen wederom uit. Bij een even lang koken van den inhoud van de andere Ilesch werd geen neerslag verkregen. Daar de met hopaftreksel verkregen neerslag uiterst moeilijk te fil- treeren was, nam men een ander monster van dezelfde wort en fil treerde onmiddellijk na de vorming van den neerslag door het hop aftreksel. Van de helder gefiltreerde vloeistof zoowel als van de oorspronkelijke wort werd het eiwitgehalte bepaald Eiwit in de ongehopte wort Af te trekken voor het hopaftreksel

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1911 | | pagina 14