I 49 (1) Damseaux. Rapport sur la culture du houblon. Commission d’enquéte. Bruxelles. Manccaux, 1882 p. 7. bions beiges. Il 1’est sous tons les rapports richesse en lupu- line, finesse d’arome, pouvoir antiseptique. Mais cela ne vent, pas dire que tons les houblons anglais soient supérieurs aux houblons beiges. Loin de la Tout au plus pourrait-on dire qu'en general le houblon anglais est supérieur. Il faut done examiner et comparer les échantillons.” In’t Vlaamsch Oost-Konter Golding staat verre boven de Belgische hopsoorten en dat voor verschillende redens rijkdom in lupulien, fijne aroma, bederfwerende kracht. Maar dat wil niet zeggen dat al’.e EngelscLe hop beter is dan de Belgische. Verre zij van daar. Ten hoogste zou men - mogen zeggen dat. over het algemeen, de Engelsche hop beter is. Men behoort dus de stalen te onderzoeken en te vergelijken. 6° I-Vat nu gedaan 1 Reeds dertig jaar geleden had Damseaux (1) erop gewezen dat do bolgische hopplanters behoorden hunne producten beter te verzorgen uit opzicht van plukken, en uit opzicht van drogen. Zindelijk plukken, redematig drogen, en niet hard persen dat moet het ordewoord zijn voor den planter en ook voor den handelaar. Dank aan de aanhoudende propaganda van de hop bonden zal de Belgische hop weldra allemaal zuivere, glim mende en goed gedroogde waar zijn. Verschillende handelaars hebben ook reeds begrepen dat de hop niet meer mag gebroken worden met den voet bij het inbalen, en dat de mekanische persing niet te hevig mag zijn. Goede producten, die van pas gedroogd zijn zullen bij het matig persen toch op knop blijven; en minder lupuline zal er uitvallen. Laten wij het maar ronduit verklaren de dat balen door de han- delshuizen zelf geperst zoo hard niet ineengedrukt zijn als de pockets welke in de Poperingsche hophalle of hommelschaal bereid worden. Er valt hier dus te verbeteren! Betere persen voor ronde balen b. v. Sedansche persen; meer zorg bij hel inbalen, en bij het laden der zwavelasten; meer toezicht bij het bereiden der balen. Moest gelijk welke Belgische hop, die zindelijk bereid is, een goede bestendige faam verwerven in Engeland, zij zou als

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1912 | | pagina 31