I
49
(1) Damseaux. Rapport sur la culture du houblon. Commission d’enquéte.
Bruxelles. Manccaux, 1882 p. 7.
bions beiges. Il 1’est sous tons les rapports richesse en lupu-
line, finesse d’arome, pouvoir antiseptique.
Mais cela ne vent, pas dire que tons les houblons anglais
soient supérieurs aux houblons beiges. Loin de la Tout au
plus pourrait-on dire qu'en general le houblon anglais est
supérieur. Il faut done examiner et comparer les échantillons.”
In’t Vlaamsch Oost-Konter Golding staat verre boven de
Belgische hopsoorten en dat voor verschillende redens
rijkdom in lupulien, fijne aroma, bederfwerende kracht.
Maar dat wil niet zeggen dat al’.e EngelscLe hop beter is
dan de Belgische. Verre zij van daar. Ten hoogste zou men
- mogen zeggen dat. over het algemeen, de Engelsche hop
beter is. Men behoort dus de stalen te onderzoeken en te
vergelijken.
6° I-Vat nu gedaan 1
Reeds dertig jaar geleden had Damseaux (1) erop gewezen
dat do bolgische hopplanters behoorden hunne producten beter
te verzorgen uit opzicht van plukken, en uit opzicht van drogen.
Zindelijk plukken, redematig drogen, en niet hard persen
dat moet het ordewoord zijn voor den planter en ook voor den
handelaar. Dank aan de aanhoudende propaganda van de hop
bonden zal de Belgische hop weldra allemaal zuivere, glim
mende en goed gedroogde waar zijn. Verschillende handelaars
hebben ook reeds begrepen dat de hop niet meer mag gebroken
worden met den voet bij het inbalen, en dat de mekanische
persing niet te hevig mag zijn.
Goede producten, die van pas gedroogd zijn zullen bij het
matig persen toch op knop blijven; en minder lupuline zal er
uitvallen.
Laten wij het maar ronduit verklaren de dat balen door de han-
delshuizen zelf geperst zoo hard niet ineengedrukt zijn als de
pockets welke in de Poperingsche hophalle of hommelschaal
bereid worden.
Er valt hier dus te verbeteren! Betere persen voor ronde balen
b. v. Sedansche persen; meer zorg bij hel inbalen, en bij
het laden der zwavelasten; meer toezicht bij het bereiden der
balen.
Moest gelijk welke Belgische hop, die zindelijk bereid is, een
goede bestendige faam verwerven in Engeland, zij zou als