66 0.7 kub.c. I Tijd in uren 24 48 72 96 120 144 168 192 0.4 0.8 1.8 2.1 0.9 2.1 2.4 3.4 3 5 3.6 3.6 0.4 0.8 1.3 2.0 0.9 1.6 1.9 2.5 2.5 3.0 3.0 East Kent. Oolding 1910 Saaz A 1910 1.1 2.3 2 3 2.5 4.— 4— 4.— A 1910 B 1910 Saaz B 1910 Beyeran Californie Californio B 1910 0.3 0.7 0.3 1.3 14 1 5 1.6 1.6 Beijeren A 1910 i i Doch alvorens hiertoe over te gaan willen wij er den lezer op wijzen, dat hij onze onderzoekingen slechts als voorloopige moet beschouwen en er niet te spoedig toe moet komen de uitkomsten dezer onderzoekingen bij de bierbereiding te gaan toepassen. Bij onze eerste mededeeling werd melding gemaakt van een eigenaardige bacterie, die wij den naam X gaven, om de bederfwe rende of antiseptische werking van verschillende hopsoorten te meten. Hierbij gingen wij op de volgende wijze te werk eerst werd een hopaftreksel bereid door in een stoombad van 100°, 5 gram der te onderzoeken hop met een halven liter water te verwarmen het aftreksel werd gefiltreerd. Daarna werd in een aantal reageerbuizen 10 cubieke centimeters van een helder moutaftreksel gebracht, en in iedere buis eene bepaalde hoeveelheid van het hopaftreksel daarop werd met stoom tien minuten lang gesteriliseerd en de buisjes met watten proppen gesloten. Na afgekoeld te zijn bracht men in ieder buisje één droppel eener jonge cultuur van Bacterium X en liet bij 27° slaan. Na eentgen tijd, gewoonlijk na achttien uren, werd de inhoud der buisjes onderzocht om na te gaan in hoeveare het hopaftreksel de ontwikkeling van de microbe had tegengegaan. Uit een groot aantal dusdanig genomen proeven, scheen afgeleid te mogen worden, dat men op deze wijze met eenige zekerheid de bederfwerende eigenschappen van verschillende hopsoorten be palen kan. Er zij op gewezen, dat bij de aangegeven methode, de tijd een zeer voorname rol speelt, want de verf iftige eigenschappen van de hopaftreksels zijn niet groot genoeg om de microben te dooden, zij vertragen slechts hun ontwikkeling en wel des te langer naarmate er meer vegiftige bestanddeelen in de hop aanwezig zijn. Uit dien hoofde is het noodig nog meer proeven te nemen om na te gaan TABEL I. 1.5 1.7 i 2.2

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1914 | | pagina 16