- 67
Saaz B
Saaz A
A
I
4^3
Duur in
uren
24
48
96
1.0
2.1
3.1
1.0
2.1
2.1
1.0
2 0
5 0
1 0
2.3
2.7
1.0
1 8
2.8
Boijeren Galifornie
B
Galifornie
B
1.0
2.3
Beijeren
A
hoe lang de buisjes waarin da microben werden gezaaid, in de
broedstof moeten blijven alvorens den inhoud te onderzoeken.
Aftreksels van zeven hopsoorten werden nnder gelijke omstandig
heden, tot acht dagen lang, met de microben In do broedstof
gelaten. In tabel 1 vindt men de tijdsuren en de grootste hoeveel
heden hopaftreksel waarin de microbe X zich nog kon ontwikkelen.
Uit de uitkomsten verkregen in het eerste aantal uren tot 9 uren,
blijkt, dat de hoeveelheid hopaftreksel noodig om de ontwikkeling
der microben tegen te gaan langzamerhand stijgt en ten slotte
bestendig wordt, maar later vertoonen zich veel onregelmatighe
den. In tabel II vindt men de cijlets voor iedere proef na verloop
van vier en twintig, acht en veertig en aes en negentig uren,
TABEL II.
East Kent.
Golding
waarbij als volume-eenheid het hopaftreksel in 24 uur genomen
werd.
Men ziet dat de hoeveelheden voor een tijdsduur van acht en
veertig uur dichter bij bet bestendig worden naderen dan de
hoeveelheden voor een waarnemingsduur van zes en negentig uur,
en hieruit kan men besluiten, dat een tijdsduur van achten veertig
of tachtig uren beter geschikt is ter meting van de bederfwerende
eigenschappen eener hopsoort dan een tijdsduur van zes en negentig
uren. Evenwel blijkt uit de proeven niet, aan welken tijdsduur,
gelegen tusschen vier en twintig en acht en veertig uur - men de
voorkeur moet geven, want het is duidelijk, dat de cijfers voor vier
en twintig uur verkregen zijn door de oorspronkelijke waarden als
eenheid te nemen en dus in hun onveranderlijkhei 1 geeu bewijs van
juistheid.
Doch door de uitkomsten van een zeer groot aantal bepalingen
moeten wij aannemeo, dat een waarnemingsduur van acht en veertig
uur de grootste juistheid waarborgt, en bij de meeste hieronder
beschreven proeven hebben wij dezen tijdsduur gebruikt.
Het komt ons noodig voor, bij dit punt onzer uiteenzetting ge
komen, de uitkomsten mede te deelen van een aantal proeven
1.0
2“ I
4.5