Invloed van de wijze van drogen op de hoedanigheid de hop. 86 Door Xaver STEINBERGER. Het is niet van algemeene bekendheid, dat aan de vrije lucht gedroogde hop .voor den brouwer veel meer waard is dan hop die kunstmatig gedroogd werd evenmin weet men, dat door het verschillend hopeesten een grooten invloed wordt uitgeoefend op de kleur, de hoedanigheid en het aroma van de hop. Hoe meer het drogen overeenkomt mot het drogen aan de lucht des te beter de hop geschikt zal zijn voor bronwerijdoel- einden. Beschouwen wij in dit opzicht de op drie horden ge droogde hop. Op zulk een eest kan de warme lucht beter met de hopbellen in aanraking komen dan op een eest van slechts een horde, omdat de hop op de drie horden in dunne lagen uitge spreid wordt doch op eesten met één horde soms in lagen van 50 centimeter dikte. Voor den hopleveraneier evenwel bezit de één- hordige hopeest dit voordeel, dat hij den hophandelaar of den brouwer gemakkelijker kan bedriegen met de daarop gedroogde hop, omdat de hoog opgestapelde hopbellen bij het verwarmen zich niet openen, daardoor een vaster uitzien behouden en daar door dikker en zwaarder lijken dan de geopende, op een eest met drie horden gedroogde, hop. Of de bellen open of dicht zijn, is zonder invloed op hoedanig heid of aroma. Zoodoende werd het gewoonte de hop bij het drogen op één- hordige eesten niet om te zetten omdat dan de lichste hop bellen gesloten blijven en bij den minder goed ingelichten den schijn verwekken alsof zij met de fijnste hopsoorten te doen heb ben. Aan de vrije lucht, of op eesten met drie horden, gedroogde hop vindt men allicht te weinig zwaar óf minder zuiver en dik wijls zal de handigste hophandelaar of meest ervaren brouwer aarzelen om zulke hop aan te koopeu. De éénhordige eest evenwel bezit het groote nadeel, dat bij het droogen de lupuline gedeeltelijk overhit wordt omdat som mige gedeelten van de hop te dicht bij hot vuur bleven en zulke hop, niettegenstaande zij er zeer fraai uitziet, voor den brouwer toch van minder waarde is. De meeste hop, die tegenwoordig in de brouwerijen gebruikt wordt, wordt evenwel nog aan de vrije lucht gedroogd, ouder

HISTORISCHE KRANTEN

De Hopboer (1904-1984) | 1914 | | pagina 12