Invloed van de wijze van drogen
op de hoedanigheid de hop.
86
Door Xaver STEINBERGER.
Het is niet van algemeene bekendheid, dat aan de vrije lucht
gedroogde hop .voor den brouwer veel meer waard is dan hop
die kunstmatig gedroogd werd evenmin weet men, dat door het
verschillend hopeesten een grooten invloed wordt uitgeoefend
op de kleur, de hoedanigheid en het aroma van de hop.
Hoe meer het drogen overeenkomt mot het drogen aan de
lucht des te beter de hop geschikt zal zijn voor bronwerijdoel-
einden. Beschouwen wij in dit opzicht de op drie horden ge
droogde hop. Op zulk een eest kan de warme lucht beter met de
hopbellen in aanraking komen dan op een eest van slechts een
horde, omdat de hop op de drie horden in dunne lagen uitge
spreid wordt doch op eesten met één horde soms in lagen van 50
centimeter dikte. Voor den hopleveraneier evenwel bezit de één-
hordige hopeest dit voordeel, dat hij den hophandelaar of den
brouwer gemakkelijker kan bedriegen met de daarop gedroogde
hop, omdat de hoog opgestapelde hopbellen bij het verwarmen
zich niet openen, daardoor een vaster uitzien behouden en daar
door dikker en zwaarder lijken dan de geopende, op een eest
met drie horden gedroogde, hop.
Of de bellen open of dicht zijn, is zonder invloed op hoedanig
heid of aroma.
Zoodoende werd het gewoonte de hop bij het drogen op één-
hordige eesten niet om te zetten omdat dan de lichste hop
bellen gesloten blijven en bij den minder goed ingelichten den
schijn verwekken alsof zij met de fijnste hopsoorten te doen heb
ben.
Aan de vrije lucht, of op eesten met drie horden, gedroogde
hop vindt men allicht te weinig zwaar óf minder zuiver en dik
wijls zal de handigste hophandelaar of meest ervaren brouwer
aarzelen om zulke hop aan te koopeu.
De éénhordige eest evenwel bezit het groote nadeel, dat bij
het droogen de lupuline gedeeltelijk overhit wordt omdat som
mige gedeelten van de hop te dicht bij hot vuur bleven en zulke
hop, niettegenstaande zij er zeer fraai uitziet, voor den brouwer
toch van minder waarde is.
De meeste hop, die tegenwoordig in de brouwerijen gebruikt
wordt, wordt evenwel nog aan de vrije lucht gedroogd, ouder