VERBETERING VAN DE HOPKULTUUR
HOOFDSTUK V:
NOODZAAK VAN DE REGLEMENTERING
i.
75
voor
een
Straatsburg als zetel. De verschillende landen hebben er elk hun
officiële vertegenwoordigers.
2. De uitwisseling van opgedane ervaringen, technische verbete
ringen. Eveneens uitwisseling van hopmonsters en boniterings-
werkwijzen.
3. De vorming van een
verdere verbetering van
ding.
4. Kontaktname met de beroepsorganisaties van het brouwerijwe-
zen om een overeenstemming te bewerkstelligen tussen produktie
en behoefte, zowel wat kwantiteit als kwaliteit betreft.
Deze vereniging is een mooi opzet geweest, doch we be
twijfelen of zij reeds positieve resultaten geboekt heeft. Nochtans
ligt misschien in de schoot van deze een mogelijkheid om in de
Europese markt een grote rol te spelen.
Uit alles wat wij reeds weten over de hopteelt, de hoppro-
duktie en de hopbehoefte in het binnenland lijkt het ons zeer ver
wonderlijk dat er een sanering noodzakelijk wordt geacht om de
hopmarkt op betere leest te schoeien.
Immers wat d’ produktie betreft, deze bereikt maar amper
de helft van het inlandse verbruik, daar dient aan toegevoegd dat
er nog een deel van de Belgische hopproduktie uitgevoerd wordt.
Wanneer wij dit samen overschouwen dan zien wij dat er een
groot tekort is aan hop op de binnenlandse markt. De vraag ligt
veel hoger dan het aanbod, en toch is er sprake van een sanering
wat de Belgische hopmarkt betreft, en die sanering is zelfs
noodzaak geworden.
Welke zijn nu de oorzaken van die noodzaak
1. - De grootste oorzaak van deze slechte marktvoorwaarden
is de onbeperkte hopinvoer. Wanneer de vreemde hop op de bin-
wetenschappelijke werkmethode voor de
aanplantingsmethodes en ziektebestrij-