L'ARSENAL
Koffie CARAKOU
«AU MIMOSA»
«AU MIMOSA»
LES LAIN ES DE
FILATURE DE L'ARSENAL, S. A. Ypres
Mechanische Meubelmakerij
A. DEHAENE - LUIJPAERTS
41, Hondstraat, 41 YPER
VROUWEN - RUBRIEK
Onverwachte bezoeken.
Canapés.
KING
19, Tempelstraaf - YPER
19, Rue du Temple YPRES
Favorisez l'lndustrie Beige
Bevoordeeligt de Belgische
en employant
Nijverheid en gebruikt
Elles sont entièrement fabri-
Zij zijn gansch in België
quées en Belgique.
vervaardigd.
Et sont IRRÉTRÉCISSABLES
Zij KRIMPEN NIET IN
et GRAND TEINT.
en veranderen niet van kleur.
Volledige BINNENH UISME UBELEERING,
alsook van HerbergenSpijshuizenenz.
Y IjlNy Meubelen in alle stijlenalsook groote keus in Zetels en Stoelen
Porte-manteaux, Matrassen. Reparatie van oude meubelen.
Herpolieren van Pianos aan genadige prijzen.
reekeningen en prijzen op aanvraag van alle slach MEUBELEERING
zonder verbintenis.
In een Eiectro-kookblad van de E. N. B. wordt er
door Gaston Clement, een interessant artikel gewijd
aan Onverwachte BezoekenTen gerieve van onze
huismoeders, die ook al eens Onverwacht Bezoek
krijgen aan tafel, geven wij hieronder de bijzonderste
recepten van voorgerechten, wier bereiding weinig tijd
vraagt, die overigens zeer smakelijk zijn, een mooien
indruk maken en zoo eenvoudig zijn dat zij altijd
lukken.
Het heeft natuurlijk niet gezegd dat deze recepten
praktisch op alle vuren kunnen klaar gemaakt worden
"k bedoel zoowel op de kachel, het gas als op een elek
trisch fornuis.
Waar hier in de recepten spraak is van sneedjes
brood bakken in den oven, kan men dan eenvoudiger
te werk gaan door de sneedjes brood gewoon te roos
teren. M. B. G.
We noemen Canapés sneden brood (rechthoekige,
vierkante, ronde of ovale) die men in een braadpan
laat bruin worden, na er olie, gesmolten boter of vet
overheen te hebben gegoten, of die men heel eenvoudig
geroosterd heeft. Daar strijkt men dan een of ander
moes over dat eerst goed gekruid en met mayonnaise
of boter vermengd werd. Om te eindigen versiert men
met hardgekookte eieren, in schijfjes gesneden of door
een zeefje gestoken met gehakte peterselie, schijfjes
komkommer, beeksla (cresson) enz.
MET SARDIENTJES. Voor een twaalftal canapés
.neemt ge 15 sardientjes van goede hoedanigheid leg de
twaalf grootste op een bord, en steek de andere door
een zeefje doé de bekomen brij in een slakom, voeg
er een lepeltje mostaard bij, een lepeltje mayonnaise,
het sap van een citroeir en een weinig gemalen peper.
Plet dit alles bij middel van een vork, en vermeng het
goed. Strijk het mengsel op de geroosterde sneden
brood maak de laag effen bij middel van een mes. Leg
dan op ieder snede een sardientje bedek een schotel
met een servet, en schik de canapés daar op. Versier
de uiteinden van ieder sardientje met een weinig ge
hakte peterselie.
MET PILCHARDS. Pilchards zijn kleine haringen
die op een bijzondere wijze werden gekruid en inge
legd zij zijn zeer goedkooptegenwoordig slechts
■3,50 fr. de doos van zes visschen wegende 425 grammen.
Plet, bij middel van een vork, den inhoud van een doos
pilchards in een slakom, voeg er een lepel mostaard
en een weinig mayonnaise bij strijk die brij op de
geroosterde en lichtjes geboterde sneden brood. Leg
op iedere snede een schijfje van een hard ei, en te
.midden van het geel een schijfje konkommer. Leg de
snede op een ronden schotel, en versier met een weinig
gekrulde peterselie.
MET GARNALEN. Steek door een zeefje een eet
lepel gepelde garnalen, en bewerk die brij met even
veel boter smeer dit mengsel op lange sneden brood
die ge in den oven zult gebakken hebben met olie, en
versier met een mengsel van garnalen en mayonnaise.
Leg op iedere snede een schijfje van een hard ei, en
te midden van het geel een weinigje gehakte peterselie.
Leg de sneden op een schotel en versier met takjes
péterselie.
MET TONG. Vermeng boter en mostaard, bij mid
del van een vork, en smeer dit papje op lange sneden
brood die ge in den oven zult gebakken hebben met
boter. Leg op die laag een snede roode gerookte tong
van dezelfde grootte. Schik de sneden op een schotel,
en versier met beeksla (cresson).
MET GEROOKTEN ZALM. Smeer een papje van
boter en mostaard op lange geroosterde sneden brood
leg daarop zeer fijne schijfjes gerookten zalm, omboord
met gehakte toekruiden leg de sneden op een lang-
werpigen schotel. De ruimten tusschen de sneden met
takjes peterselie versieren.
OP ZIJN OOSTENDS. Smeer boter op ronde
•sneden brood, die ge in den oven zult gebakken hebben
met olieleg aan den eenen kant van iedere snede
gehakt hartj eiwit, aan den anderen kant den dooier,
eveneens gehakt, en tusschen de twee een rij gepelde
garnalenbedek den bodem van een platten schotel
met beeksla, en schik de sneden op dit bed. Dien goed
koel op.
MET HERSENEN. Kook de hersenen in water
met zout en een beetje azijn, en laat in het kooksap
afkoelen. Bak de rechthoekige sneden brood in den
oven met een weinig boter. Smeer op die sneden een
papje van boter en mostaard, leg er dunne schijfjes
hersenen op, en smeer daar lichtjes weer een laag
pikante mayonnaise overversier met schijfjes kon
kommer, en dien op, in een langwerpigen schotel, met
latuwsla fijn gesneden.
ZWITSERSCHE CANAPÉ. Bak rechthoekige sne
den brood in den oven met een weinig boter, besmeer
ze met boter en mostaard, en leg er dunne sneden
Gruyèrekaas op. In een langwerpigen schotel met
beeksla (cresson) opdienen.
DEMOKRATISCHE CANAPÉ. De bereiding van
dit voorgerecht duurt vrij langer dan de voorgaande
maar het is zoo lekker en smakelijk dat wij niet kun
nen nalaten er over te spreken. Maak een pekel haring
schoon, en doe er de filets af; verwijder al de graten,
snijd de filets in smalle reepjes, en leg die in een diep
bord met een weinig olie, en een laurierblad. Dek met
een ander bord. en laat op een koele plaats staan ge
durende een uur. Rooster eenige sneden brood, doe er
de korsten af. en snijd ze rechthoekig plet de milten
met boter en een weinig mostaard, en smeer dit meng
sel op de sneden brood leg op die laag de filets dwars
overeen, en te midden, een schijfje kouden aardappel
te midden van dit schijfje weer een weinig mayonnaise
leg al de sneden op een ronden schotel met een takje
peterselie en dien op.
WINKELIERS,
Wilt gij meer trouwe klienten verkoopt
dan de
(alle prijzen) alsook de vermaarde pepermint
Telefoon 322
Belangrijkste huis der stad.
KLEEDEREN EN MANTELS VOOR DAMES
EN KINDEREN.
COSTUMEN VOOR KNAAPJES.
Leveringen van keus, elegante snit, onberispe
lijke afwerking, spoedige levering maken de
gedurige bekommering uit vin dit welbekend
huis.
ROUW IN 12 UREN.
Winkel open op Zon- en Feestdagen.
Téléphone 322
Maison la plus importante de la ville.
ROBES ET MANTEAUX POUR DAMES
ET ENFANTS.
COSTUMES POUR GARQONNETS.
Fournitures de choix, coupe élégante, fini
irréprochable, livraison rapide font le souci
constant de cette maison bien connue.
DEUIL EN 12 HEURES.
Magasin ouverl dimanches et jours de fête.
Demandez les a votre fournisseur.
Vraagt die saijetten bij uwen gewonen
La maison ne vend pas aux parti-
leveraar.
culiers.
Het huis verkoopt niet aan bijzonderen.