CORNETTE FRËRES
I
Drogerij Qaimant Qebr.
T MONO POEDERS
Charles HONGENAE
Voor uwe Portretten
DUHAMEEUW
ROYAL AM ER
Claeyssens-Titeca
Huishoudelijke wenken.
Recepten.
Om eens na te denken.
SPECIALE PRODUKTEN
om Vliegen, Wandluizen, Mieren
Motten, Bladluizen, Rupsen -
Houtwormen, Ratten en Muizen
te vernietigen, verkrijgbaar ter
10, Meenenstraat. YPER
100 Werkdadig
dus goedkoop in het gebruik.
Transports et Déménagements
Place de la Care - YPRES
7
25, Rue du Temple, 25 - YPRES
ORDRES DE BOURSE
DUMORTI ER BLOMME
VERVOER - VERHUIZINGEN
AUTO TAPISSIÈRE
118, Dickebuschsteenweg, 118
YPER Telefoon 189
IETS TEGEN DE VALLING.
Men kan nog steeds met goed gevolg de oude remedie
gebruiken. In een tas melk, goed warm en goed gesui
kerd, laat men vier of vijf druppels versche teinture
d'iode vallen. Men drinke twee aldus bereide tassen per
dagvooral één voor het slapen gaan.
BRAAKMIDDEL.
Mosterd, opgelost in water, is een snel en zeker, doch
zacht werkend braakmiddel.
TE DIK BLOED.
Wie met zekerheid weet dat men te dik bloed heeft,
gebruike 's avonds lindenthee, drage geen spannend
corset of kousenbanden, wandele veel en doet gym
nastiek. Men kan 's morgens goede gymnastieklessen
volgen bij middel van de radioVlaamsche golflengte.
NOVEMBER IS DE KOOPTIJD VOOR:
GroentenBloemkool, sla, spinazie, zuring, rabarber,
selderij, kervel, peterselie, worteltjes, pastinaken, biet,
andijvie, uien, ramenas, selderijknollen, groene en witte
savooie-, roode en witte kool, prei, spruitjes, schorse-
neeren, rapen, Brusselsch en chicoreiloof.
VruchtenAppelen, peren, druiven, noten, mispels,
sinaasappelen, citroenen, bananen, meloenen.
Gevogeltje en wild Kip, duif, konijn, gans, kalkoen,
patrijzen, wilde eend, en vooral fazant, haas, ree en
kapoen.
VischNoordzeegarnalen, zalm, blei, brasem, tong,
tarbot, bot, steur, kabeljauw, panharing, sprot, karper,
schol, griet, oesters. In deze maand zijn de mosselen en
de schelvisch het best.
NOVEMBER IS DE INMAAKTIJD VAN
GroentenAndijvie, biet, rapen en zuurkool.
Visch Mosselen en haring.
OM OUDE STOVEN TE DOEN BLINKEN wrijve
men ze in met potloodpoeder dat vochtig werd gemaakt
met een weinig terpentijn en suikerwater. Voor 50 gram
potlood gebruikt men 10 gram terpentijn en twee klont
jes suiker in een weinig water opgelost.
BARSTEN IN OUDE KACHELS, waardoor gevaar
lijke gassen in huis zouden kunnen verspreid worden,
zal men stoppen met een gelijke hoeveelheid asch en
gewoon zout en goed met water bevochtigen. Men kan
de bewerking warm of koud uitvoeren.
EEN HARDE ZEEMLAP, welke men niet zacht krijgt,
wrijve men in met zout en stoppe hem dan een paar
dagen in den grond in den tuin, zoodat de lap geheel
onder de aarde bedolven is. Uw zeemlap zal na uitspoe
len in schoon water heerlijk zacht zijn.
GEBRUIKTE SAAI, welke uitgetrokken is, verwerkt
moeilijker dan nieuwe. Men kan daaraan nochtans ver
helpen, door op de hiernavolgende manier te werk te
gaan. Men windt de gebruikte saai niet op als een bol,
maar bijvoorbeeld rond de leuning van een stoel. Dan
maakt men de saai op enkele plaatsen vast met een
draadje, opdat ze niet gemakkelijk meer zou loslaten.
Dan wascht men de streng voorzichtig in lauw zeep
sop. Daarna uitspoelen, uitnijpen in een wollen hand
doek, en opnieuw rond de leuning van een stoel winden,
en er rond laten drogen. Ze zal er dan weer als nieuw
uitzien, en prachtig verwerken.
AFWISSELING IN HET VERVAARDIGEN DER
SPIJZEN.
Wij raden onze lezeressen, en bijzonderlijk onze huis
moeders, warm aan regelmatig met groote aandacht
onze recepten te lezen en te bestudeeren. Want er kun
nen eigenlijk, in verhouding, slechts weinig huisvrou
wen goed koken, spijts zij er zelf erg van overtuigd zijn
het buitengewoon goed te kunnen. Immers, zij maken
steeds de vier of vijf zelfde kostjes klaar, die ieder
week opnieuw zonder eenige variatie opgediend
worden. Dit is een duidelijk bewijs dat het hen aan
verscheidenheid, afwisseling, inzicht en kennis ont
breekt, inzake kookkunst. Het is diensvolgens noodza
kelijk zich in de kookkunst te vervolmaken. Dit vraagt
natuurlijk wat moeite, wat ondervinding en wat vol
harding.
Van dat standpunt uit maken wij onze recepten op
recepten die steeds aan het jaargetijde aangepast zijn,
en meteen rekening houden van het dure leven. Aan u
er uw voordeel uit te halen.
AJUINSOEP MET BROOD.
Wij snijden drie groote ajuinen in fijne dwarse schijf
jes,'die wij in een pan met 100 gram boter of goed vet
mooi bruin laten worden, zonder te verbranden. Wii
voegen er drie dikke sneden brood bij, of een gelijke
hoeveelheid, oudbakken brood. Wij overgieten met an
der halven liter heet water. Zoodra alles goed geweekt
is steken wij de soep door een zèef. Men kan ze ver
sterken en smakelijker maken met toevoeging van ge
raspte kaas, een stuk boter of liebigblokjes.
WORTELTJESSOEP.
Wij koken een halve kilo worteltjes (peekens) in
water dat een beetje gezouten is. Zoodra ze goed gaar
zijn worden ze door een zeef geprest of gedraaid, en
terug in het water gegooid, waarin ze gekookt werden.
Wij voegen er dan drie lepels rijstcrême bij, die vooraf
in koud water opgelost werden. Wij laten alles even
doorkoken. Vooraleer op te dienen voegt men er nog
een koffielepel vleeschextract bij.
KOOLSOEP.
Wij laten een stuk spek koken in de noodige hoeveel
heid water om voldoende soep te hebben. Na een uur
koken voegen wij erbij2 a 3 penen, evenveel rapen en,
preien, een kleine savoyekool. Wij laten dit 2 a 3 uren
koken. Een paar minuten voor het opdienen kan men
nog' een koffielepeltje vleeschextract per liter water
bijvoegen.
Wij dienen als volgt ophet kooknat afzonderlijk
het spek in schijfjes, en de groenten er omheen in
langwerpige stukken.
KONIJN MET EEN SAUS VAN WITTEN WIJN.
Wij laten de stukjes konijn bruineeren met klein ge
snipperde ajuintjes. Intusschen roeren wij een weinig
boter en bloem om een sausje te maken. Dit erbijvoe-
gen,« alsook een halven liter wijn. Kruiden naar eigen
smaak. Stil laten koken (sutteren) tot het vleesch
malsch is. Voor het opdienen binden met een eier
dooier.
ROZIJNEN OP COGNAC EN WITTEN WIJN.
Wij laten de rozijnen 24 uren in cognac staan, goed
toegedekt. Nadien roeren wij er zoeten witten wijn,
citroensap en zoonoodig nog suiker door.
Spreekt, in een conversatie, niet voortdurend kwaad
over gemeenschappelijke vrienden. Anders mocht men
wel denken dat u ook hun over den hekel haalt als ze
er niet bij zijn.
Wat de domme niet begrijpt, verveelt hem, en den
wijze wekt het op tot onderzoek.
(Nadruk Verboden). TANTE BARBARA.
par Voiture ou Auto - tapissière
Cars de 2o - 20 - 50 personnel
AUTO DE LUXE
pour toutes cérémonies et excursions.
Téléphone N° 50
o
Maison renommée depuis longue date, et se tenant i
la disposition de ses clients jour et nuit. Tous ren-
seignements pour le déménagement pour l'étranger.
Oud bekend huis stelt zich ten alle tijde, dag ec
nacht ter beschikking van de kalanten. Alle inlich
tingen over het verhuizen naar den vreemde.
HOOFDPIJN, ZENUWKOORTSEN
TANDPIJN, GRIPPE
worden aanstonds gestild en altijd genezen
Onschadelijk voor de maag en door de voor
naamste geneesheeren aanbevolen.
De groote doos kost 12.00 en de kleine 7.00 fr.
Apotheek NOTREDAME, Poperinghe
en te Yper bij de- Apothekers SNOECK
VAN ROBAEYS en HOUTEKIER.
Agent de change agréé
a la Bourse de Bruxelles
Téléphone 461
(o)
Ristourne de courtage aux Banquiers et Agents
de Change correspondants.
wendt U tot het vermaard huis
- PHOTOGRAAF -
19, Tempelstraat, 19, YPER - Tel. 170
Begeeft zich ten huize voor alle photowerken
huwelijken en familiegroepen.
Al het werk is gewaarborgd - Spoedige uitvoering
Open op Zon- en wekedagen. -
Exposition Internationale de la Boisson
Bruxelles 1937
Diplome d'excellence
La plus haute récompense.
VINS ET LIQUEURS
BRUXELLES-LAEKEN Téléphone26.10.84
AGENTS DEMANDES
in binnen- en buitenland met
Verzorgd werk. Matige prijzen.