VROU WEN-KRONIEK Ed. VAN DEVI VERE De HERMES Schrijfmachines F. DES M U l FERS METAUX IJZER METALEN «DE LOMBAARD» 7 U vraagt?... Wij antwoorden In de Radio. Vrouwenleven. Wat eten we deze week La bonne machine portative suisse Demonden fHOSfiecluj HERMES BABY De Echte draagbare schrijf- machien voor alle gebruik, in ieders bereik fr. 3 jaar waarborg VRAAGT DEMONSTRATIE ZONDER VERBINTENIS. POUTRELLES POTRELLEN Alle Geleb Vracht brieven voor Alcoholver voer en verkoop alsook Geviseerde Aangift-Geleibrieven tij" Ir hekomen ten bureele dezer, Boter*!raat, 3A. Géomètre Juré Gezworen Landmeter 92b, Boulevard Maréchai Haig, 92 Veurnesteenweg Verkrijgbaar in April. Mode. De Hoeden. Recepten. door TANTE BARBARA Onze lezeressen mogen ons één vraag per week stel len. in verband met huishouding, recepten, schoonheids wennen. enz. Order deze rubriek antwoorden wij op alles wat ons gevraagd wordt. Bede de vragen onder gesloten omslag op te sturen aan Tante Barbara adres redaktie van dit blad. Beleefd verzoek een zegel van 0.70 fr. bij te voegen voor het dekken van de onkosten. HET KINDERUUR: De uitzending van het kinderuur door het N. L R. op Zondag 27 Maart, te 16,30 uur, brengt het laatste ge deelte van de reeks hoorspelletjes, met muzikale onder lijning door Pieter Leemans, welke Theo Pauwels ge trokken heeft uit het beroemde kinderboek Alice in Wonderland, van den Engelschen schrijver Lewis Ca- roll. Het laatste hoofdstuk is getiteld Alice's getuigenis. Nauwelijks is deze boeiende reeks besloten of Jozef Contrijn. leider van het kinderuur, kondigt reeds een heele lading hoorspelletjes aaner zijn er van Martien Beversluis, Gerard Walschap, Nonkel Mandus, Ray mond Herreman, Freek van Leeuwen e. a. Bovendien zal binnenkort de befaamde troep van Pluizebol verscheidene malen voor de micro optreden. Dit gezelschap is samengestèld uit muzikanten, trape- zisten. clowns en enkele andere vreemde snuiters, die niet aan hun proefstuk zijn wanneer het gaat om de luistervinkjes op een gezellige manier bezig te houden. HET JEUGDUUR: De uitzending van het Jeugduur door het N. I. R. op Woensdag 30 Maart, te 17,30 uur, brengt ons o. m. de opvoering van Wieland de Wondersmid hoorspel van Ferdinand Vercnocke. In een reeks tafereeltjes met helle sprookjeskleuren, zullen de luistervinkenWieland, den zoon van een armen visscher, volgen op de wonderbaar kronkelende wegen in het rijk der fantasie. Het is verrassend hoe snel Wieland al de grepen van het vak leert van zijn baas Mimir, den wondersmid, en dezen zelfs spoedig overtreftdoch daarover en over de idylle met Zwaan hals. de Walkure, wordt hier niets meer verklapt om de stemming welke van dit hoorspelletje zal uitgaan niet te schaden. HET UUR VOOR DE VROUW: Buiten de gewone rubrieken vinden wij in het pro gramma voor Het Uur voor de Vrouw, dat op Zaterdag 1 April, te 17,30 uur. uitgezonden wordt door het N.I.R. een plaatsje voorbehouden aan de bekende Noord- Nederlandsche schrijfster Top Naeff, wier zestigsten verjaardag op 24 Maart werd gevierd. Antonia van Rhijn-Naeff heeft zoowel romans en novellen, als tooneelwerken en critiséhe beschouwingen over het tooneel geschreven. Haar eerste werk was het tooneelspel De Genadeslag verschenen in 1899. een jaar nadien volgde het pittige meisjesboek Schoolidyllen, dat-veel herdrukken beleefde en nog steeds door de jeugd wordt op prijs gesteld. Als haar meesterwerk geldt echter Voor de Poort <1912) een in elk opzicht grooten roman. Tijdens dit vrouwenuurtje zullen enkele bladzijden uit Schoolidyllen voorgelezen worden. HOOGE BEROEPEN In Zweden. Dokter Nanna Svarz is benoemd tot pro fessor aan de Medische faculteit van de Universiteit van Stockholm. Zij wordt daarbij leidster van het zie kenhuis Serafimer, een Zweedsche Rijksinstelling. Zij is de eerste vrouw, die in Zweden aan een Universiteit is benoemd. In Noorwegen. De Universiteit van Oslo heeft aan een vrouw, dokter Helga Eng, den leerstoel voor paedagogie toevertrouwd, welke juist in het leven is geroepen. Zij studeerde paedagogie en psychologie aan de universi teit te Oslo en zette haar studie voort aan de verschil lende universiteiten in Duitschland. In 1913 werd zij docter in de philosophie. Sedert 1925 leidt zij het psy chologisch instituut van Oslo. DE POSITIE DER VROUW IN ALBANIË: In De Nieuwe Rotterdamsche Courantlezen we dat het ministerie van binnenlandsche zaken van Alba nië aan de verschillende autoriteiten des lands de nieuwe statuten heeft gezonden van de Albaneesche vrouwenvereeniging met het verzoek de oprichting van plaatselijke afdeelingen te willen bevorderen. Deze af- deelingen zullen tot taak hebben de verbetering in de positie van de Albaneesche vrouw te bevorderen door een actie van strijd tegen maatschappelijke misstanden en vooral door de afschaffing van plaatselijke gewoon ten, die nog steeds maatschappelijke verbetering be lemmeren. Om het behoud en de ontwikkeling van den handenarbeid te verzekeren bepleiten de statuten de bescherming van huisarbeid, door er bij de Albaneesche vrouw op aan te dringen haar kleeding slechts van de nationale industrie te betrekken. ZONDAG Haringsla Preisoep Biefstuk Kropsla Fritten Chocoladepudding MAANDAG Gebakken spek Gestoofde bieten t Aardappelen Havermout DINSDAG Varkensfricandeau Raapstelen Aardappelen Vanillepudding WOENSDAG Witteboonensoep Gekookte wijting Andijviesla Aardappelen Fruit DONDERDAG Biefstuk Worteltjes Geboorde ardappelen Gestoofde peren VRIJDAG Gebakken wijting Botersaus Aardappelen Karnepap ZATERDAG Gehakt Appelmoes Gebakken aardappelen Fruit EEN TRIOMF van de Zwitsersche fijnmekaniek AGENT voor Poperinge, leper, Veurne, Rousbrugge, Roeselare Rijselstraat, 31 IEPER 3, Blinde Liedenstraat, EMAILLAGE - NICKELAGE CHROMAGE Maatschappij in getneenschappelijken Naam Oud Huis JOSEPH SEYS YPER - Tel. 39 VERLAKKEN - VERNIKKELEN CHROMEEREN Y P R E S(4^) BLADGROENTEN Andijvie, Brusselsch loof. Poste lein (Winter), Raapstelen (kas), spinazie (winter), Jonge spinazie (half April) uit kouden grond), Kervel, Selderij, Peterselie. DIVERSE GROENTENGroene komkommers, Ra barber (uit broeikas, laatste week uit den vollen grond), Stoof prei, Stoof selderij, Uien. GEVOGELTE EN WILD duif, fazant, jonge hanen of kapoentjes, kip, piepkuikens. KNOLGROENTEN: Bieten, Knolselderij, Koolraap, Radijs, Ramenas, Schorseneeren, Worteltjes (uit kas). KOOLGROENTEN: Boerenkool, gele kool, groene kool, roode kool, spruitkool, witte kool. PEULVRUCHTENGeen. SALADES: Broeivetsla (Laitue). dunsel (snijsla), groene komkommers, kropsla, krulandijvie (buitenland), tuinkers, veldsla. VISCH Aal, bokking, bot, elft, forel, griet, kabeljauw, paling, panharing, schelvisch, schol, tarbot, tong, wij ting. zalm, zeekreeft. Door de reeds talrijke werkelijke mooie zonnedagen is de mode voor het komende seizoen reeds in een de finitief nieuw stadium getreden. Men kan nu reeds in de etalages van de groote modeszaken eenige lijnen en détails opmerken, welke zullen hooren tot de dingen welke weldra als nouveauté zullen gedragen worden. SCHOUDERS EN MOUWEN: Aldus zien we dat meest al de huizen den lichtelijk opgevulden, vierkan ten schouder, verbannen voor den zoo rond mogelijken schouder. Enkele schouders beginnen als bij een raglan- mouw. maar zijn vlak onder den kop doorgesneden. Het kleine kapje dat op deze manier ontstaat, is wat opge vuld om het op een lossen kop te laten lijken, waar onder de mouw schuil gaat in een verborgen schouder naad. om er wijd onderuit te komen. Deze mouw wordt dan weer nauwer bij den elleboog, om bij den pols bijna glad-aansluitend te zijn. Anderen hebben een ranglan- mouw en soms zijn de schouderkapjes verdicht tot bal lonnetjes. Sommige toonaangevende modehuizen komen met halve mouwen, ook voor mantelpakken. Voor mantels worden ze dan recht en driekwart en zelfs voor bont mantels zijn ze soms niet langer. Avondjaponnen heb ben zelden meer mouwen, behalve dan een klein ran- glankapje. De hoeden hebben over de geheele linie hun bollen verloren. Men vindt hoeden in tamboerijn- en kussen- vormen, andere in groote wagenwielen, twee van dik stroo op elkaar zij bedekken het haar met een klein kapje, en hebben keelbanden. Toch zien we nog hooge toques als valhoedjes, en andere bestaande uit slechts enorm groote randen. TONGFILETS MET SAUS In het groote toonaangevende Nederlandsche dagblad De Nieuwe Rotterdamsche Courantschrijft men de volgende zeer interessante gegevens over tongfilets en de daarbijpassende saus Aan een feestelijke tafel plegen we onzen gasten nog wel eens tongfilets voor te zetten. Filets hebben boven tong in haar geheel vóór, dat men het visch- vleesch niet van de graat behoeft te lichten, dat men geen afval in den vorm van graten en vinnen op het bord achterhoudt, dat men de portie minder groot kan nemen en dat de filets zich zoo keurig door een saus laten bedekken. Doch ze hebben ook wel iets tegen. Door visch te fileeren, ontnemen we haar de smake lijke lijmstoffen, welke anders uit de graat trekken. Het zelfde doen we, wanneer we vleesch ontbeenen maar we zijn al zoo aan de smaak van ontbeend vleesch ge wend, dat we haast niet beter meer weten, al komt af en toe een pittig karbonaadje ons nog eens aan het smakelijke van vleesch aan het been herinneren. Gelukkig kunnen we door de bereiding van tongfilets weer het gemis dat we veroorzaken goedmaken. Ten eerste kunnen we kop en graten van de visch stuk knak ken en deze met water, zout, ui, wortel en peterselie, in ongeveer een half uur vischbouillon trekken. Zeven we nadien door, en maken we daarvan onze vischsaus, dan kan deze zoo heerlijk worden, dat we vergeten, dat we den filet iets te kort deden. Maar we kunnen onze filets zelf ook smakelijker ma ken, in plaats van in water met veel zout, koken we ze dan in den gezeefden goed gezouten vischbouillon gaar en gebruiken een deel van dat verdunde kostelijke nat voor de saus. Maar toch koken we op deze wijze de visch af. Nog beter is het dus, de tongfilets in den visch bouillon gaar te smoren. We leggen daartoe de dubbel- of in vieren gevouwen filets in een beboterde braadslee, vuurvasten schotel of pan met grooten bodem en over gieten ze met juist zooveel vischbouillon dat ze onder staan. We kunnen die hoeveelheid desnoods te voren afmeten. Maar anders beter iets te weinig (dat we met water aanvullen) dan veel te veel (dat we weg moeten doen) Bedekken we nu het geheel met een beboterd papier en laten we de filets boven op de kachel of in een zachten oven. in ongeveer een kwartier, onder het kookpunt, dan zijn ze gaar en zien er zelf al smakelij ker uit. dan wanneer ze in ruim water waren gekookt. Nu ook geen verwijderen van draadjes of pennetjes, welke tongrolletjes noodig hébben om in ruim water in verband te blijven. Ze kunnen zoo dakpansgewijs op den schotel worden geplaatst en met saus worden over goten. Welke saus kan dat zooal zijn Om te beginnen een roomsaus. Voor elke vier filets meten we 1 1 dl. visch bouillon af en maken daarvan met boter en bloem een gladgebonden saus, welke we afmaken met een flinke scheut room, een weinig citroensap of witten wijn, om er daarna eemge klompjes boter door te roeren. Een vischsaus hoort namelijk vet te zijn, daar de visch zelf zoo mager is.Tante BARBARA.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1938 | | pagina 7