VROU WEN-KRONIEK Ed. VAN DEVI VERE
De HERMES Schrijfmachines
F. DES M U l
FERS METAUX IJZER METALEN
«DE LOMBAARD»
7
U vraagt?... Wij antwoorden
In de Radio.
Vrouwenleven.
Wat eten we deze week
La bonne machine
portative suisse
Demonden
fHOSfiecluj
HERMES BABY
De Echte draagbare schrijf-
machien voor alle gebruik,
in ieders bereik fr.
3 jaar waarborg
VRAAGT DEMONSTRATIE ZONDER VERBINTENIS.
POUTRELLES
POTRELLEN
Alle Geleb Vracht brieven voor Alcoholver voer en verkoop
alsook Geviseerde Aangift-Geleibrieven
tij" Ir hekomen ten bureele dezer, Boter*!raat, 3A.
Géomètre Juré
Gezworen Landmeter
92b, Boulevard Maréchai Haig, 92
Veurnesteenweg
Verkrijgbaar in April.
Mode.
De Hoeden.
Recepten.
door TANTE BARBARA
Onze lezeressen mogen ons één vraag per week stel
len. in verband met huishouding, recepten, schoonheids
wennen. enz.
Order deze rubriek antwoorden wij op alles wat ons
gevraagd wordt.
Bede de vragen onder gesloten omslag op te sturen
aan Tante Barbara adres redaktie van dit blad.
Beleefd verzoek een zegel van 0.70 fr. bij te voegen
voor het dekken van de onkosten.
HET KINDERUUR:
De uitzending van het kinderuur door het N. L R. op
Zondag 27 Maart, te 16,30 uur, brengt het laatste ge
deelte van de reeks hoorspelletjes, met muzikale onder
lijning door Pieter Leemans, welke Theo Pauwels ge
trokken heeft uit het beroemde kinderboek Alice in
Wonderland, van den Engelschen schrijver Lewis Ca-
roll. Het laatste hoofdstuk is getiteld Alice's getuigenis.
Nauwelijks is deze boeiende reeks besloten of Jozef
Contrijn. leider van het kinderuur, kondigt reeds een
heele lading hoorspelletjes aaner zijn er van Martien
Beversluis, Gerard Walschap, Nonkel Mandus, Ray
mond Herreman, Freek van Leeuwen e. a.
Bovendien zal binnenkort de befaamde troep van
Pluizebol verscheidene malen voor de micro optreden.
Dit gezelschap is samengestèld uit muzikanten, trape-
zisten. clowns en enkele andere vreemde snuiters, die
niet aan hun proefstuk zijn wanneer het gaat om de
luistervinkjes op een gezellige manier bezig te houden.
HET JEUGDUUR:
De uitzending van het Jeugduur door het N. I. R. op
Woensdag 30 Maart, te 17,30 uur, brengt ons o. m. de
opvoering van Wieland de Wondersmid hoorspel van
Ferdinand Vercnocke.
In een reeks tafereeltjes met helle sprookjeskleuren,
zullen de luistervinkenWieland, den zoon van een
armen visscher, volgen op de wonderbaar kronkelende
wegen in het rijk der fantasie. Het is verrassend hoe
snel Wieland al de grepen van het vak leert van zijn
baas Mimir, den wondersmid, en dezen zelfs spoedig
overtreftdoch daarover en over de idylle met Zwaan
hals. de Walkure, wordt hier niets meer verklapt om de
stemming welke van dit hoorspelletje zal uitgaan niet
te schaden.
HET UUR VOOR DE VROUW:
Buiten de gewone rubrieken vinden wij in het pro
gramma voor Het Uur voor de Vrouw, dat op Zaterdag
1 April, te 17,30 uur. uitgezonden wordt door het N.I.R.
een plaatsje voorbehouden aan de bekende Noord-
Nederlandsche schrijfster Top Naeff, wier zestigsten
verjaardag op 24 Maart werd gevierd.
Antonia van Rhijn-Naeff heeft zoowel romans en
novellen, als tooneelwerken en critiséhe beschouwingen
over het tooneel geschreven. Haar eerste werk was het
tooneelspel De Genadeslag verschenen in 1899. een jaar
nadien volgde het pittige meisjesboek Schoolidyllen,
dat-veel herdrukken beleefde en nog steeds door de
jeugd wordt op prijs gesteld.
Als haar meesterwerk geldt echter Voor de Poort
<1912) een in elk opzicht grooten roman.
Tijdens dit vrouwenuurtje zullen enkele bladzijden
uit Schoolidyllen voorgelezen worden.
HOOGE BEROEPEN
In Zweden. Dokter Nanna Svarz is benoemd tot pro
fessor aan de Medische faculteit van de Universiteit
van Stockholm. Zij wordt daarbij leidster van het zie
kenhuis Serafimer, een Zweedsche Rijksinstelling. Zij is
de eerste vrouw, die in Zweden aan een Universiteit is
benoemd.
In Noorwegen. De Universiteit van Oslo heeft aan een
vrouw, dokter Helga Eng, den leerstoel voor paedagogie
toevertrouwd, welke juist in het leven is geroepen. Zij
studeerde paedagogie en psychologie aan de universi
teit te Oslo en zette haar studie voort aan de verschil
lende universiteiten in Duitschland. In 1913 werd zij
docter in de philosophie. Sedert 1925 leidt zij het psy
chologisch instituut van Oslo.
DE POSITIE DER VROUW IN ALBANIË:
In De Nieuwe Rotterdamsche Courantlezen we
dat het ministerie van binnenlandsche zaken van Alba
nië aan de verschillende autoriteiten des lands de
nieuwe statuten heeft gezonden van de Albaneesche
vrouwenvereeniging met het verzoek de oprichting van
plaatselijke afdeelingen te willen bevorderen. Deze af-
deelingen zullen tot taak hebben de verbetering in de
positie van de Albaneesche vrouw te bevorderen door
een actie van strijd tegen maatschappelijke misstanden
en vooral door de afschaffing van plaatselijke gewoon
ten, die nog steeds maatschappelijke verbetering be
lemmeren. Om het behoud en de ontwikkeling van den
handenarbeid te verzekeren bepleiten de statuten de
bescherming van huisarbeid, door er bij de Albaneesche
vrouw op aan te dringen haar kleeding slechts van de
nationale industrie te betrekken.
ZONDAG
Haringsla
Preisoep
Biefstuk
Kropsla
Fritten
Chocoladepudding
MAANDAG
Gebakken spek
Gestoofde bieten
t Aardappelen
Havermout
DINSDAG
Varkensfricandeau
Raapstelen
Aardappelen
Vanillepudding
WOENSDAG
Witteboonensoep
Gekookte wijting
Andijviesla
Aardappelen
Fruit
DONDERDAG
Biefstuk
Worteltjes
Geboorde ardappelen
Gestoofde peren
VRIJDAG
Gebakken wijting
Botersaus
Aardappelen
Karnepap
ZATERDAG
Gehakt
Appelmoes
Gebakken aardappelen
Fruit
EEN TRIOMF
van de Zwitsersche fijnmekaniek
AGENT voor Poperinge, leper,
Veurne, Rousbrugge, Roeselare
Rijselstraat, 31 IEPER
3, Blinde Liedenstraat,
EMAILLAGE - NICKELAGE
CHROMAGE
Maatschappij in getneenschappelijken Naam
Oud Huis JOSEPH SEYS
YPER - Tel. 39
VERLAKKEN - VERNIKKELEN
CHROMEEREN
Y P R E S(4^)
BLADGROENTEN Andijvie, Brusselsch loof. Poste
lein (Winter), Raapstelen (kas), spinazie (winter),
Jonge spinazie (half April) uit kouden grond), Kervel,
Selderij, Peterselie.
DIVERSE GROENTENGroene komkommers, Ra
barber (uit broeikas, laatste week uit den vollen
grond), Stoof prei, Stoof selderij, Uien.
GEVOGELTE EN WILD duif, fazant, jonge hanen of
kapoentjes, kip, piepkuikens.
KNOLGROENTEN: Bieten, Knolselderij, Koolraap,
Radijs, Ramenas, Schorseneeren, Worteltjes (uit kas).
KOOLGROENTEN: Boerenkool, gele kool, groene
kool, roode kool, spruitkool, witte kool.
PEULVRUCHTENGeen.
SALADES: Broeivetsla (Laitue). dunsel (snijsla),
groene komkommers, kropsla, krulandijvie (buitenland),
tuinkers, veldsla.
VISCH Aal, bokking, bot, elft, forel, griet, kabeljauw,
paling, panharing, schelvisch, schol, tarbot, tong, wij
ting. zalm, zeekreeft.
Door de reeds talrijke werkelijke mooie zonnedagen
is de mode voor het komende seizoen reeds in een de
finitief nieuw stadium getreden. Men kan nu reeds in
de etalages van de groote modeszaken eenige lijnen en
détails opmerken, welke zullen hooren tot de dingen
welke weldra als nouveauté zullen gedragen worden.
SCHOUDERS EN MOUWEN: Aldus zien we dat
meest al de huizen den lichtelijk opgevulden, vierkan
ten schouder, verbannen voor den zoo rond mogelijken
schouder. Enkele schouders beginnen als bij een raglan-
mouw. maar zijn vlak onder den kop doorgesneden. Het
kleine kapje dat op deze manier ontstaat, is wat opge
vuld om het op een lossen kop te laten lijken, waar
onder de mouw schuil gaat in een verborgen schouder
naad. om er wijd onderuit te komen. Deze mouw wordt
dan weer nauwer bij den elleboog, om bij den pols bijna
glad-aansluitend te zijn. Anderen hebben een ranglan-
mouw en soms zijn de schouderkapjes verdicht tot bal
lonnetjes.
Sommige toonaangevende modehuizen komen met
halve mouwen, ook voor mantelpakken. Voor mantels
worden ze dan recht en driekwart en zelfs voor bont
mantels zijn ze soms niet langer. Avondjaponnen heb
ben zelden meer mouwen, behalve dan een klein ran-
glankapje.
De hoeden hebben over de geheele linie hun bollen
verloren. Men vindt hoeden in tamboerijn- en kussen-
vormen, andere in groote wagenwielen, twee van dik
stroo op elkaar zij bedekken het haar met een klein
kapje, en hebben keelbanden. Toch zien we nog hooge
toques als valhoedjes, en andere bestaande uit slechts
enorm groote randen.
TONGFILETS MET SAUS
In het groote toonaangevende Nederlandsche dagblad
De Nieuwe Rotterdamsche Courantschrijft men de
volgende zeer interessante gegevens over tongfilets en de
daarbijpassende saus
Aan een feestelijke tafel plegen we onzen gasten
nog wel eens tongfilets voor te zetten. Filets hebben
boven tong in haar geheel vóór, dat men het visch-
vleesch niet van de graat behoeft te lichten, dat men
geen afval in den vorm van graten en vinnen op het
bord achterhoudt, dat men de portie minder groot kan
nemen en dat de filets zich zoo keurig door een saus
laten bedekken. Doch ze hebben ook wel iets tegen.
Door visch te fileeren, ontnemen we haar de smake
lijke lijmstoffen, welke anders uit de graat trekken. Het
zelfde doen we, wanneer we vleesch ontbeenen maar
we zijn al zoo aan de smaak van ontbeend vleesch ge
wend, dat we haast niet beter meer weten, al komt af
en toe een pittig karbonaadje ons nog eens aan het
smakelijke van vleesch aan het been herinneren.
Gelukkig kunnen we door de bereiding van tongfilets
weer het gemis dat we veroorzaken goedmaken. Ten
eerste kunnen we kop en graten van de visch stuk knak
ken en deze met water, zout, ui, wortel en peterselie,
in ongeveer een half uur vischbouillon trekken. Zeven
we nadien door, en maken we daarvan onze vischsaus,
dan kan deze zoo heerlijk worden, dat we vergeten, dat
we den filet iets te kort deden.
Maar we kunnen onze filets zelf ook smakelijker ma
ken, in plaats van in water met veel zout, koken we ze
dan in den gezeefden goed gezouten vischbouillon gaar
en gebruiken een deel van dat verdunde kostelijke nat
voor de saus. Maar toch koken we op deze wijze de
visch af. Nog beter is het dus, de tongfilets in den visch
bouillon gaar te smoren. We leggen daartoe de dubbel-
of in vieren gevouwen filets in een beboterde braadslee,
vuurvasten schotel of pan met grooten bodem en over
gieten ze met juist zooveel vischbouillon dat ze onder
staan. We kunnen die hoeveelheid desnoods te voren
afmeten. Maar anders beter iets te weinig (dat we met
water aanvullen) dan veel te veel (dat we weg moeten
doen) Bedekken we nu het geheel met een beboterd
papier en laten we de filets boven op de kachel of in
een zachten oven. in ongeveer een kwartier, onder het
kookpunt, dan zijn ze gaar en zien er zelf al smakelij
ker uit. dan wanneer ze in ruim water waren gekookt.
Nu ook geen verwijderen van draadjes of pennetjes,
welke tongrolletjes noodig hébben om in ruim water in
verband te blijven. Ze kunnen zoo dakpansgewijs op
den schotel worden geplaatst en met saus worden over
goten.
Welke saus kan dat zooal zijn Om te beginnen een
roomsaus. Voor elke vier filets meten we 1 1 dl. visch
bouillon af en maken daarvan met boter en bloem een
gladgebonden saus, welke we afmaken met een flinke
scheut room, een weinig citroensap of witten wijn, om
er daarna eemge klompjes boter door te roeren. Een
vischsaus hoort namelijk vet te zijn, daar de visch zelf
zoo mager is.Tante BARBARA.