VROUWEN-KRONIEK
PLANTEN EN DIEREN
A. D'Heüem-Degryse
Eischt deze Merken
7
In de Radio.
Brood-Recepten.
ALTIJD ZONDER OPSLAG!
Alle laatste nieuwe modellen van
TAPISSEERWERKEN
aan 2,50 Fr. de rol.
BEHANGER
Dickebuschsteenweg, 156, YPER
BEHANGPAPIEREN, LINOLEUM
BALATUM en STRACULA.
J m Deze volledige meststoffen worden wetenschappelijk
VV ad rum vervaardigd.
INDERDAAD
Ze bevatten organische stikstof die den humus verschaft
ze zyn homogeen elk deeltje bevat wel vereenigd de 3 bestanddeelen.
Firma Hattaille Basècles - Fresnes.
Het belang van het Landbouwonderwijs.
Tegen de boschbranden.
Opgepast voor de kuikentjes.
door TANTE BARBARA
HET KINDERUURHuismoeders opgepastDe uit
zending van het Kinderuur zal op Zondag 3 April eerst
om 17 uur. in plaats van te 16.30 uur beginnen. Op het
programma staat o. m. de opvoering van 't Sprookje
van den man die rechtvaardigheid zocht, een hoorspel
door Freek Van Leeuwen.
In dit sprookje wordt verteld van een man die een
eerlijk, rechtvaardig mensch zoekt, en zelfs bereid is
om bij dezen zonder vergoeding knecht te worden. Dat
het niet gemakkelijk is zoo'n man te vinden zullen de
jonge luistervinkjes tijdens dit hoorspel ervaren.
Hieronder volgt de tekst van Lieve Lente een liedje
dat zeer in den smaak is gevallen De dichter ervan is
onbekend.
LIEVE LENTE
Lieve Lente, daal toch neder.
Lieve Lente, kom toch gauw.
Breng ons loof en liederen weder
En de bloemen, geel en blauw.
La. la, la
HET JEUGDUURTijdens de uitzending van het
Jeugduur. door het N. I. R.. op Woensdag 6 April, te
17.30 uur. zal o. m. een radiomontage over Nederland,
ten gehoore worden gebracht, getiteld Holland zoo ben
je. Deze radio-uitbeelding werd samengesteld door den
Nederlandschen dichter Martien Beversluis, van wien
reeds vele hoorspelen voor de jeugd werden opgevoerd.
Ditmaal leidt hij ons aan de hand van gedichten, lie
deren, geluiden en beschrijvingen doorheen het mooie
land van boven den Moerdijk. Bekend maakt bemind
is een uitspraak welke terecht als een motto boven deze
montage mag worden geplaatst
In de rubriek Wat wil ik worden beproeft Jefke
Malheur het ditmaal bij de pelsjagers Raymond Her-
reman leidt weer op pittige wijze enkele Vlaamsche
schrijvers en boeken bij de jonge luistergemeenschap
in.
HET UUR VOOR DE VROUW Het programma van
het Uur voor de Vrouw van Zaterdag 9 April, van het
N. I. R.. te 17.30 uur. staat vanzelfsprekend in het tee-
ken van Paschen. Vele meisjes en vrouwen willen op
Paaschdag uitpakken met zelfvervaardigde snuite-
rijtjes als versierde eieren. Paaschklokjes. Paaschhaas-
jes en dies meer. Zij, die zich voor dergelijke knutsel
werkjes interesseeren worden aangeraden het praatje
o Paaschklokken en Paascheierenaandachtig te vol
gen.
Naast de gewone rubrieken krijgen we een vraagge
sprek met een onzer vooraanstaande vrouwen. Mevrouw
Stas, die ons het werk dat haar zoo na aan het hart
ligt De Kindervacanties nader zal toelichten.
In een van onze vorige Vrouwen-Kronieken hebben
wij uw aandacht gevestigd op de voedingswaarde van
het brood, zooals die beschreven werd in Het Brood »-
boekje van de Nationale Commissie voor economische
uitbreidingToen hebben wij enkele brood-recepten
beloofd. Hier volgen er nu enkele, zooals wij ze ge
vonden hebben in hooger genoemd boekje.
OMELET MET BROOD Verkruimel een homp oud
bakken brood in een glas melk, zoodanig dat ge een ta
melijk dik pappetje bekomt Voeg er geklutste eieren
bij. zout, en laat het bakken in een pan met boter zooals
een gewone omelet. Men kan, naar believen, een weinig
geraspte kaas bij het geweekt brood voegen.
BROODPUDDING Laat hompen hard brood weeken
in lauwe gesuikerde melk. Kneed het deeg, om een lich
te pap te vormen. Voeg er 500 gram droog brood. 3 of
4 eieren bij, en een weinig kaneel, vanielje of rhum.
Voeg er nog rozijntjes bij, gekonfijt fruit of een potje
kersen- of abrikozenkonfituur. Besmeer een diepen
schotel met boter en strooi en paneermeel in. Giet in
den schotel een laagje pap van 5 tot 6 cm dik. Laat in
een zachten oven bakken gedurende 45 minuten. Laat
afkoelen en dien op in den schotel.
BROODSOEPDeze voortreffelijke soep diende vroe
ger tot voedsel van vele kinderen. Tegenwoordig wordt
ze, helaas, te weinig bereid Ze is nochtans zonder kos
ten noch moeite klaar te maken. Leg in een pan. voor
zes personen, drie dikke sneden brood, of een gelijke
hoeveeheid stukken brood van den vorigen dag. Be
vochtig het brood met 1 liter warm water, voeg er een
weinig zout, een laurierblad en een takje tijm bij. en
laat een half uur koken. Steek de soep door de zeef, en
verleng met melkvoeg er een stukje boter bij om de
voedingswaarde te verhoogen. en, zoo het u niet te duur
lijkt, een of twee eieren die ge zult geklopt hebben lijk
voor een omelet. Deze soep is uiterst geschikt voor kin
deren en voor volwassenen, zelfs voor hen die tamelijk
zwaar werk te verrichten hebben, omdat ze een zeer
groote voedingswaarde bezit.
UIENSOEP MET BROOD Snijd drie dikke uien in
fijne schijfjes, en leg ze in een pan met 100 gram boter
of vet van goede hoedanigheid. Laat mooi bruin wor
den. maar niet verbranden. Voeg er drie dikke sneden
brood bij of een gelijke hoeveelheid hompen oudbakken
of overgebleven broodbevochtig met 1 liter heet
water, doe er zout bij, en laat drie kwartiers koken.
Steek dan de soep door een zeef, of plet heel eenvoudig
het brood bij middel van een vork en van een schuim
spaan. De soep mag opgediend worden, met toevoeging
van een weinig melk, men kan ze ook smakelijker ma
ken door toevoeging van geraspte kaas en van een stuk
boter.
CANAPE'S MET SARDIENTJES Rooster twee sne
den brood van een centimeter dik verdeel ze in recht
hoeken, en bestrijk ze met het volgende mengsel plet
bij middel van een vork in een slakom den inhoud van
een blikje sardientjes vermeng met deze brij een lepel
vol mosterd en een weinig malsche boter, proef en kruid
naar believen, strijk een gedeelte van dit mengsel op
iedere canapé in koepelvorm. Schik op iedere canapé
een schijfje hard ei. en daarop, middenin, een schijfje
augurk, schik de- canapé's op een gevouwen wervet in
een schotel.
EIEREN MET BROOD Neem dunne sneden brood
en leg ze in een pan met heete boterlaat aan beide
zijden bakken giet er dan de eieren over die ge met
peper en zout geklopt hebt. Laat bakken en dien op.
OPGEVULD GEWONNEN BROOD Kook een halven
liter melk met 100 gram suiker en een stokje vanille en
giet ze in een diepen, breeden schotel. Laat er sneed-
jes brood in weeken, bestrijk de helft van het aantal
met een dunne laag confituur en bedek ze met de ove
rige sneedjes. Doop ze in ei geklopt met wat suiker en
bak zooals een eierstruif.
BROODPUDDINGGebruik een half kilogram oud
bakken brood neem de korsten weg, (die te pas zullen
komen voor de soep) verdeel het brood in zeer dunne
sneden. Laat een halven liter melk koken met 150 gram
suiker en een goed greepje vanieljegiet de melk over
het brood en laat een half uur weeken. Bewerk daarna
flink met een houten lepel, om een goed vermengd deeg
te bekomen. Voeg er 50 gram versche boter bij, en 5<t
gram ongepelde en in reepjes gesneden amandelen
(voeg er een paar bittere amandelen bij) de geraspte
schil van een halven citroen, een vierendeel krenten en
vier eierdooiers. Voeg eindelijk bij dit deeg het tot
sneeuw geklopt wit van 4 tot 5 eierengiet alles in een
geboterden vorm. sluit af, en laat in een heetwaterbad
gaar worden gedurende 2 uur. Haal de pudding uit den
vorm. bestrooi ze rijkelijk met suiker, giet er een goe
den scheut rhum over. steek in brand, en dien de bran
dende pudding op. TANTE BARBARA.
De schoonste en grootste keus der streek van
Placeeren van BALATUM enz.,
aan buitengewone prijzen.
Bijzondere prijzen voor Behangers en Schilders.
door: OOM PIET
Onder dezen titel schreef De Koornbloem verleden
week een zeer interessante bijdrage, waaruit we tot al
gemeen nut van onze lezers de volgende passage publi-
ceeren
Het is droef te moeten vaststellen dat ons volk. op
enkele uitzonderingen na, nog steeds de meening is toe
gedaan dat men geen groote kennissen moet bezitten
om een hofstede uit te baten. Voor alle vakken krijgen
de kinderen een speciale opleiding, of ze bakker, smid.
leeraar of arts willen worden. Alleen voor de boerderij
is men de meening toegedaan dat men geen speciale
kennissen moet bezitten en dat het volstaat de stappen
van vader of grootvader te volgen.
Dit is een grove vergissing en is de oorzaak van zoo
veel miserie en ontgoocheling bij ons boerenvolk.
Niet alleen begint de boer meestal zijn loopbaan uit
sluitend met de vakkennissen welke ondervinding en
traditie hem brachten, maar hij past zich later zelden
aan en staat gewoonlijk vijandig en wantrouwig tegen
over elke nieuwe methode vandaar blijft hij voortdob
beren op een schip zonder stuur, terwijl de nijveraar
hem voorbijsteekt op een moderne motorboot en hem
minachtend achternaziet.
Dank zij hunne onwetendheid werden de landbouwers
vaak bedrogen, wat hen nog meer afschrikt van dingen
die ze niet goed kennen of waarvan de ondervinding de
goede en kwade eigenschappen niet heeft bepaald.
De wetenschap van haar kant stond niet stil en groote
geleerden brachten aan den landbouw ontelbare vruch
ten van hun zoeken en vorschen.
Een eeuw geleden bracht de Duitsche geleerde Lie-
bit de meest verrassende vindingen inzake bodemken
nis aan het licht. Door ontleding van den grond en ver
branding van de voortbrenselen vond hij dat de plan
ten behalve water en lucht ook stikstof, phosphoorzuur.
potasch en kalk noodig hebben. Hij berekende eveneens
hoeveel iedere plant van deze voedende elementen noo
dig had om tot hare volle opbrengst te komen.
Het ware normaal geweest hadden tien jaar nadien
alle boeren over de wereld op de hoogte geweest van
deze zoo kostelijke en gemakkelijk te begrijpen land-
bouwkennissen.
Ik schaam mij echter te moeten bekennen dat na een
eeuw. 50 ten honderd onzer Vlaamsche boeren deze
waarheden niet eens kennen en dat 90 ten honderd de
juiste dosissen niet kunnen bepalen van stikstof, phos
phoorzuur. potasch en kalk, welke iedere plant noodig
heeft.
Tachtig jaar geleden zond Gregor Mendel zijn erfe
lijkheidsleer de wereld in. Met de uitlezing en kruising
verkreeg hij de meest verrassende uitslagen bij de plan
ten. terwijl de Fransche geleerde Pasteur in de micro-
benleer ophefmakende onthullingen deed.
Welke landman volgt Mendel na en hoevele boeren
kennen de groote rol van de microben, waarvan vele
schadelijk en andere onontbeerlijk zijn
Inzake veevoeding weet iedere boer door ondervin
ding dat rapen, beeten en gras. diereneten is, en dat
koeken en melen de opbrengsten van vleesch en melk
kunnen verhoogen. Maar vraagt hem waarom en hij zal
het antwoord schuldig blijven.
Welke landbouwer kent de verhouding van vet. eiwit,
koolhydraten en zetmeel in de dierenvoeding
Wie kent de groote rol van mineralen en vitaminen,
die onmisbaar zijn in de voeding en waarvan de natuur
in sommige voeders genoegzaam voorhanden gaf, terwijl
bij andere dezelfde in mindere mate aanwezig zijn. of
totaal ontbreken.
Hoevelen gaan niet ten onder door ziekten van dieren
of planten, en wie kent de middelen om deze plagen te
keer te gaan of doelmatig te bestrijden
Het staat vast dat de groote meerderheid der land
bouwers de wetenschap missen en op die manier halve
opbrengsten bekomen, waar hunne uitgaven en arbeid
er dubbele zouden wettigen.
En nochtans zou iedere boer die behoorlijk zijn be
drijf wil leiden en zoodoende een deftig bestaan wil
hebben van de bijzonderste landbouwkennissen moeten
op de hoogte zijn
De landbouwwetenschap is zoo uitgebreid dat iedere
landbouwer een diploma van landbouwingenieur zou
moeten bezitten, en slechts een volmaakte boer zou zijn
wanneer hij deze hoogeschoolstudies enkele jaren aan
de praktijk zou toetsen
De landbouwwetenschap is zóó nuttig en zoo schoon
dat ieder mensch er minstens de groote princiepen zou
moeten van kennen»
Het Ministerie van Landbouw herinnert de gebrui
kers, boscharbeiders, voorbijgangers en de wandelaars
er aan dat krachtens de wet, het op straf van boete en
betaling der veroorzaakte schade verboden is vuur te
dragen of aan te steken in de bosschen of op minder
dan 100 meter afstand van dezen. Een onlangs uitge
sproken vonnis heeft het rooken in de bosschen. zelfs op
de openbare wegen, met deze feiten gelijk gesteld.
Men mag de openbare wegen niet verlaten. De groot
ste voorzichtigheid wordt aan allen aanbevolen. Zoodra
een brand ontstaat, dient de overheid boschwachter,
houtvester, burgemeester of rijkswacht verwittigd en
hun hulp verleend om het vuur te blusschen.
Er wordt den boscheigenaars aanbevolen hunne bos
schen tegen brand te doen bewaken, vooral op Zonda
gen. Zij kunnen bij het Ministerie tegen inkoopprijs,
plakbriefjes koopen om deze op de gevaarlijkste plaat
sen aan te plakken.
Nog eenige dagen en het zal op den Vlaamschen bui
ten weldra wemelen van kuikentjes. En... zooals alle
vorige jaren zullen veel van die kuikentjes ten onder
gaan. doordat ze de noodige verzorging niet krijgen.
Dus. opgepast voor de kuikentjes! Want het volstaat
waarachtig niet die diertjes voldoende eten te geven
daardoor zijn ze nog geenszins gevrijwaard tegen ziek
ten. windtocht, katten, honden en andere gevaren!...
De kuikentjes hebben eerst en vooral een degelijk in
gericht KWEEKLOKAAL noodig. Dan is het nog steeds
voorzichtig met het oog op de gevaarlijke pullorum-
ziekte ze gedurende de eerste 48 uren noch voedsel
noch drank toe te dienen. Na dezen vastentijd geve men
als eerste maaltijden kruimels wittebrood. Daarna de
gelijk samengesteld kuikenvoeder Het drinkwater, dat
te hunner beschikking staat weze steeds frisch en
versch... Een kleine hoeveelheid karnemelk is eveneens
aan te raden, vooral met het oog op coccidiose. Doch
men wake er dan op dat de vaten regelmatig vooraf
ontsmet worden. Na een paar weken mag men twee
maal per dag groenvoeder (zeer fijn gehakt) geven
jong gras, sla. ajuin, netels, klaver, koolbladeren. Men
zorge er voor dat ze steeds voldoende versche lucht
hebben, dat het strooisel herhaaldelijk vernieuwd
worde dat het hok regelmatig ontsmet worde met creo-
line 5 rr dat bij het openen van deuren geen koude
tochten op de kuikens vallen.
OOM PIET.