VROUWEN-KRONIEK PLANTEN EN DIEREN A. D'Heüem-Degryse Eischt deze Merken 7 In de Radio. Brood-Recepten. ALTIJD ZONDER OPSLAG! Alle laatste nieuwe modellen van TAPISSEERWERKEN aan 2,50 Fr. de rol. BEHANGER Dickebuschsteenweg, 156, YPER BEHANGPAPIEREN, LINOLEUM BALATUM en STRACULA. J m Deze volledige meststoffen worden wetenschappelijk VV ad rum vervaardigd. INDERDAAD Ze bevatten organische stikstof die den humus verschaft ze zyn homogeen elk deeltje bevat wel vereenigd de 3 bestanddeelen. Firma Hattaille Basècles - Fresnes. Het belang van het Landbouwonderwijs. Tegen de boschbranden. Opgepast voor de kuikentjes. door TANTE BARBARA HET KINDERUURHuismoeders opgepastDe uit zending van het Kinderuur zal op Zondag 3 April eerst om 17 uur. in plaats van te 16.30 uur beginnen. Op het programma staat o. m. de opvoering van 't Sprookje van den man die rechtvaardigheid zocht, een hoorspel door Freek Van Leeuwen. In dit sprookje wordt verteld van een man die een eerlijk, rechtvaardig mensch zoekt, en zelfs bereid is om bij dezen zonder vergoeding knecht te worden. Dat het niet gemakkelijk is zoo'n man te vinden zullen de jonge luistervinkjes tijdens dit hoorspel ervaren. Hieronder volgt de tekst van Lieve Lente een liedje dat zeer in den smaak is gevallen De dichter ervan is onbekend. LIEVE LENTE Lieve Lente, daal toch neder. Lieve Lente, kom toch gauw. Breng ons loof en liederen weder En de bloemen, geel en blauw. La. la, la HET JEUGDUURTijdens de uitzending van het Jeugduur. door het N. I. R.. op Woensdag 6 April, te 17.30 uur. zal o. m. een radiomontage over Nederland, ten gehoore worden gebracht, getiteld Holland zoo ben je. Deze radio-uitbeelding werd samengesteld door den Nederlandschen dichter Martien Beversluis, van wien reeds vele hoorspelen voor de jeugd werden opgevoerd. Ditmaal leidt hij ons aan de hand van gedichten, lie deren, geluiden en beschrijvingen doorheen het mooie land van boven den Moerdijk. Bekend maakt bemind is een uitspraak welke terecht als een motto boven deze montage mag worden geplaatst In de rubriek Wat wil ik worden beproeft Jefke Malheur het ditmaal bij de pelsjagers Raymond Her- reman leidt weer op pittige wijze enkele Vlaamsche schrijvers en boeken bij de jonge luistergemeenschap in. HET UUR VOOR DE VROUW Het programma van het Uur voor de Vrouw van Zaterdag 9 April, van het N. I. R.. te 17.30 uur. staat vanzelfsprekend in het tee- ken van Paschen. Vele meisjes en vrouwen willen op Paaschdag uitpakken met zelfvervaardigde snuite- rijtjes als versierde eieren. Paaschklokjes. Paaschhaas- jes en dies meer. Zij, die zich voor dergelijke knutsel werkjes interesseeren worden aangeraden het praatje o Paaschklokken en Paascheierenaandachtig te vol gen. Naast de gewone rubrieken krijgen we een vraagge sprek met een onzer vooraanstaande vrouwen. Mevrouw Stas, die ons het werk dat haar zoo na aan het hart ligt De Kindervacanties nader zal toelichten. In een van onze vorige Vrouwen-Kronieken hebben wij uw aandacht gevestigd op de voedingswaarde van het brood, zooals die beschreven werd in Het Brood »- boekje van de Nationale Commissie voor economische uitbreidingToen hebben wij enkele brood-recepten beloofd. Hier volgen er nu enkele, zooals wij ze ge vonden hebben in hooger genoemd boekje. OMELET MET BROOD Verkruimel een homp oud bakken brood in een glas melk, zoodanig dat ge een ta melijk dik pappetje bekomt Voeg er geklutste eieren bij. zout, en laat het bakken in een pan met boter zooals een gewone omelet. Men kan, naar believen, een weinig geraspte kaas bij het geweekt brood voegen. BROODPUDDING Laat hompen hard brood weeken in lauwe gesuikerde melk. Kneed het deeg, om een lich te pap te vormen. Voeg er 500 gram droog brood. 3 of 4 eieren bij, en een weinig kaneel, vanielje of rhum. Voeg er nog rozijntjes bij, gekonfijt fruit of een potje kersen- of abrikozenkonfituur. Besmeer een diepen schotel met boter en strooi en paneermeel in. Giet in den schotel een laagje pap van 5 tot 6 cm dik. Laat in een zachten oven bakken gedurende 45 minuten. Laat afkoelen en dien op in den schotel. BROODSOEPDeze voortreffelijke soep diende vroe ger tot voedsel van vele kinderen. Tegenwoordig wordt ze, helaas, te weinig bereid Ze is nochtans zonder kos ten noch moeite klaar te maken. Leg in een pan. voor zes personen, drie dikke sneden brood, of een gelijke hoeveeheid stukken brood van den vorigen dag. Be vochtig het brood met 1 liter warm water, voeg er een weinig zout, een laurierblad en een takje tijm bij. en laat een half uur koken. Steek de soep door de zeef, en verleng met melkvoeg er een stukje boter bij om de voedingswaarde te verhoogen. en, zoo het u niet te duur lijkt, een of twee eieren die ge zult geklopt hebben lijk voor een omelet. Deze soep is uiterst geschikt voor kin deren en voor volwassenen, zelfs voor hen die tamelijk zwaar werk te verrichten hebben, omdat ze een zeer groote voedingswaarde bezit. UIENSOEP MET BROOD Snijd drie dikke uien in fijne schijfjes, en leg ze in een pan met 100 gram boter of vet van goede hoedanigheid. Laat mooi bruin wor den. maar niet verbranden. Voeg er drie dikke sneden brood bij of een gelijke hoeveelheid hompen oudbakken of overgebleven broodbevochtig met 1 liter heet water, doe er zout bij, en laat drie kwartiers koken. Steek dan de soep door een zeef, of plet heel eenvoudig het brood bij middel van een vork en van een schuim spaan. De soep mag opgediend worden, met toevoeging van een weinig melk, men kan ze ook smakelijker ma ken door toevoeging van geraspte kaas en van een stuk boter. CANAPE'S MET SARDIENTJES Rooster twee sne den brood van een centimeter dik verdeel ze in recht hoeken, en bestrijk ze met het volgende mengsel plet bij middel van een vork in een slakom den inhoud van een blikje sardientjes vermeng met deze brij een lepel vol mosterd en een weinig malsche boter, proef en kruid naar believen, strijk een gedeelte van dit mengsel op iedere canapé in koepelvorm. Schik op iedere canapé een schijfje hard ei. en daarop, middenin, een schijfje augurk, schik de- canapé's op een gevouwen wervet in een schotel. EIEREN MET BROOD Neem dunne sneden brood en leg ze in een pan met heete boterlaat aan beide zijden bakken giet er dan de eieren over die ge met peper en zout geklopt hebt. Laat bakken en dien op. OPGEVULD GEWONNEN BROOD Kook een halven liter melk met 100 gram suiker en een stokje vanille en giet ze in een diepen, breeden schotel. Laat er sneed- jes brood in weeken, bestrijk de helft van het aantal met een dunne laag confituur en bedek ze met de ove rige sneedjes. Doop ze in ei geklopt met wat suiker en bak zooals een eierstruif. BROODPUDDINGGebruik een half kilogram oud bakken brood neem de korsten weg, (die te pas zullen komen voor de soep) verdeel het brood in zeer dunne sneden. Laat een halven liter melk koken met 150 gram suiker en een goed greepje vanieljegiet de melk over het brood en laat een half uur weeken. Bewerk daarna flink met een houten lepel, om een goed vermengd deeg te bekomen. Voeg er 50 gram versche boter bij, en 5<t gram ongepelde en in reepjes gesneden amandelen (voeg er een paar bittere amandelen bij) de geraspte schil van een halven citroen, een vierendeel krenten en vier eierdooiers. Voeg eindelijk bij dit deeg het tot sneeuw geklopt wit van 4 tot 5 eierengiet alles in een geboterden vorm. sluit af, en laat in een heetwaterbad gaar worden gedurende 2 uur. Haal de pudding uit den vorm. bestrooi ze rijkelijk met suiker, giet er een goe den scheut rhum over. steek in brand, en dien de bran dende pudding op. TANTE BARBARA. De schoonste en grootste keus der streek van Placeeren van BALATUM enz., aan buitengewone prijzen. Bijzondere prijzen voor Behangers en Schilders. door: OOM PIET Onder dezen titel schreef De Koornbloem verleden week een zeer interessante bijdrage, waaruit we tot al gemeen nut van onze lezers de volgende passage publi- ceeren Het is droef te moeten vaststellen dat ons volk. op enkele uitzonderingen na, nog steeds de meening is toe gedaan dat men geen groote kennissen moet bezitten om een hofstede uit te baten. Voor alle vakken krijgen de kinderen een speciale opleiding, of ze bakker, smid. leeraar of arts willen worden. Alleen voor de boerderij is men de meening toegedaan dat men geen speciale kennissen moet bezitten en dat het volstaat de stappen van vader of grootvader te volgen. Dit is een grove vergissing en is de oorzaak van zoo veel miserie en ontgoocheling bij ons boerenvolk. Niet alleen begint de boer meestal zijn loopbaan uit sluitend met de vakkennissen welke ondervinding en traditie hem brachten, maar hij past zich later zelden aan en staat gewoonlijk vijandig en wantrouwig tegen over elke nieuwe methode vandaar blijft hij voortdob beren op een schip zonder stuur, terwijl de nijveraar hem voorbijsteekt op een moderne motorboot en hem minachtend achternaziet. Dank zij hunne onwetendheid werden de landbouwers vaak bedrogen, wat hen nog meer afschrikt van dingen die ze niet goed kennen of waarvan de ondervinding de goede en kwade eigenschappen niet heeft bepaald. De wetenschap van haar kant stond niet stil en groote geleerden brachten aan den landbouw ontelbare vruch ten van hun zoeken en vorschen. Een eeuw geleden bracht de Duitsche geleerde Lie- bit de meest verrassende vindingen inzake bodemken nis aan het licht. Door ontleding van den grond en ver branding van de voortbrenselen vond hij dat de plan ten behalve water en lucht ook stikstof, phosphoorzuur. potasch en kalk noodig hebben. Hij berekende eveneens hoeveel iedere plant van deze voedende elementen noo dig had om tot hare volle opbrengst te komen. Het ware normaal geweest hadden tien jaar nadien alle boeren over de wereld op de hoogte geweest van deze zoo kostelijke en gemakkelijk te begrijpen land- bouwkennissen. Ik schaam mij echter te moeten bekennen dat na een eeuw. 50 ten honderd onzer Vlaamsche boeren deze waarheden niet eens kennen en dat 90 ten honderd de juiste dosissen niet kunnen bepalen van stikstof, phos phoorzuur. potasch en kalk, welke iedere plant noodig heeft. Tachtig jaar geleden zond Gregor Mendel zijn erfe lijkheidsleer de wereld in. Met de uitlezing en kruising verkreeg hij de meest verrassende uitslagen bij de plan ten. terwijl de Fransche geleerde Pasteur in de micro- benleer ophefmakende onthullingen deed. Welke landman volgt Mendel na en hoevele boeren kennen de groote rol van de microben, waarvan vele schadelijk en andere onontbeerlijk zijn Inzake veevoeding weet iedere boer door ondervin ding dat rapen, beeten en gras. diereneten is, en dat koeken en melen de opbrengsten van vleesch en melk kunnen verhoogen. Maar vraagt hem waarom en hij zal het antwoord schuldig blijven. Welke landbouwer kent de verhouding van vet. eiwit, koolhydraten en zetmeel in de dierenvoeding Wie kent de groote rol van mineralen en vitaminen, die onmisbaar zijn in de voeding en waarvan de natuur in sommige voeders genoegzaam voorhanden gaf, terwijl bij andere dezelfde in mindere mate aanwezig zijn. of totaal ontbreken. Hoevelen gaan niet ten onder door ziekten van dieren of planten, en wie kent de middelen om deze plagen te keer te gaan of doelmatig te bestrijden Het staat vast dat de groote meerderheid der land bouwers de wetenschap missen en op die manier halve opbrengsten bekomen, waar hunne uitgaven en arbeid er dubbele zouden wettigen. En nochtans zou iedere boer die behoorlijk zijn be drijf wil leiden en zoodoende een deftig bestaan wil hebben van de bijzonderste landbouwkennissen moeten op de hoogte zijn De landbouwwetenschap is zoo uitgebreid dat iedere landbouwer een diploma van landbouwingenieur zou moeten bezitten, en slechts een volmaakte boer zou zijn wanneer hij deze hoogeschoolstudies enkele jaren aan de praktijk zou toetsen De landbouwwetenschap is zóó nuttig en zoo schoon dat ieder mensch er minstens de groote princiepen zou moeten van kennen» Het Ministerie van Landbouw herinnert de gebrui kers, boscharbeiders, voorbijgangers en de wandelaars er aan dat krachtens de wet, het op straf van boete en betaling der veroorzaakte schade verboden is vuur te dragen of aan te steken in de bosschen of op minder dan 100 meter afstand van dezen. Een onlangs uitge sproken vonnis heeft het rooken in de bosschen. zelfs op de openbare wegen, met deze feiten gelijk gesteld. Men mag de openbare wegen niet verlaten. De groot ste voorzichtigheid wordt aan allen aanbevolen. Zoodra een brand ontstaat, dient de overheid boschwachter, houtvester, burgemeester of rijkswacht verwittigd en hun hulp verleend om het vuur te blusschen. Er wordt den boscheigenaars aanbevolen hunne bos schen tegen brand te doen bewaken, vooral op Zonda gen. Zij kunnen bij het Ministerie tegen inkoopprijs, plakbriefjes koopen om deze op de gevaarlijkste plaat sen aan te plakken. Nog eenige dagen en het zal op den Vlaamschen bui ten weldra wemelen van kuikentjes. En... zooals alle vorige jaren zullen veel van die kuikentjes ten onder gaan. doordat ze de noodige verzorging niet krijgen. Dus. opgepast voor de kuikentjes! Want het volstaat waarachtig niet die diertjes voldoende eten te geven daardoor zijn ze nog geenszins gevrijwaard tegen ziek ten. windtocht, katten, honden en andere gevaren!... De kuikentjes hebben eerst en vooral een degelijk in gericht KWEEKLOKAAL noodig. Dan is het nog steeds voorzichtig met het oog op de gevaarlijke pullorum- ziekte ze gedurende de eerste 48 uren noch voedsel noch drank toe te dienen. Na dezen vastentijd geve men als eerste maaltijden kruimels wittebrood. Daarna de gelijk samengesteld kuikenvoeder Het drinkwater, dat te hunner beschikking staat weze steeds frisch en versch... Een kleine hoeveelheid karnemelk is eveneens aan te raden, vooral met het oog op coccidiose. Doch men wake er dan op dat de vaten regelmatig vooraf ontsmet worden. Na een paar weken mag men twee maal per dag groenvoeder (zeer fijn gehakt) geven jong gras, sla. ajuin, netels, klaver, koolbladeren. Men zorge er voor dat ze steeds voldoende versche lucht hebben, dat het strooisel herhaaldelijk vernieuwd worde dat het hok regelmatig ontsmet worde met creo- line 5 rr dat bij het openen van deuren geen koude tochten op de kuikens vallen. OOM PIET.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1938 | | pagina 13