Wat eten wij deze week
Enkele recepten.
Het vereenvoudigen van recepten.
Huishoudelijke wenken.
Levenswijsheid.
I-,- ZEVEN jjj.u.rir
DIEPE GEDACHTEN
HUMOR
ZONDAG
Russische Salade
Vermicellisoep
Eend met maderasaus
Gestoofde Tomaten
Aardappelen
Vruchtenroompudding
MAANDAG
V a rkenscotele tten
Spinazie
Aardappelen
Rabarbervla
DINSDAG
Kalfsfricandeau
Erwtjes en worteltjes
Aardappelen
Sneeuwpudding
WOENSDAG
Gestoofde zonnevisch
Aardappelen
Maïzenapudding
DONDERDAG
Rosbeaf
Snijboonen
Aardappelen
Pannekoekjes
VRIJDAG
Gebakken Pladijs
Komkommersla
Aardappelen
Griesmeelpap
ZATERDAG
Biefstuk
Sla
Frites
Karnepap
RVSSISCHE SALADE. 1. Van een blik gemengde
groenten wordt het water afgegoten. Het groentenmeng-
sel wordt dan met mayonnaise en wat fijngehakte ingre
diënten gemengd. Als ingrediënten kan men gebruiken
6 ansjovissen, welke men vooraf in water met melk heeft
geweekt, 1 eetlepel kappertjes, een paar uitjes. Deze
Russische salade geeft men bij hors d'oeuvre, bij koude
visch of bij eieren.
II. Men kan nu in dit jaargetijde echter beter ver
schillende koude, gekookte groenten gebruiken in plaats
van een busje Men neme dan worteltjes, doperwtjes
en slaboonen. De worteltjes en slaboonen worden in
kleine stukjes gesneden. De bereiding is verder geheel
zooals in het vorige recept is opgegeven.
EEND MET MADERASAUS. We snijden het traan-
kliertje bij den staart weg. Daarna wasschen we den
vogel goed uit met azijn en water, en blancheeren hem.
het is te zeggen we laten hem even met kokend water
en een scheut azijn doorkoken, en gieten hem dan af.
Daarna een uurtje met water koken, wat zout, foelie,
een paar peperkorrels en een weinig saffraan haar dan
even bruin braden en verder gaar stoven in de met
water of bouillon aangelengde jus. We binden deze dan
met maïzena en maken af met een paar lepels madera.
GESTOOFDE ZONNEVISCH. Vooraf kuischen we
de zonnevisch heel goedwij verwijderen den kop, de
staart en vinnen, maken hem inwendig goed schoon, en
spoelen hem daarna. Dan snijden we de visch in hand-
breede stukken en leggen hem een half uurtje in zout
water te week We drogen de stukken af. We leggen ze
in een kastrol, doen er een scheut azijn over, een liter
vischnat. en 1 glas rooden wijn, alsook boter, kruiden
en een laurierblad. We laten de visch dan gedurende
20 a 30 minuten op een zacht vuur stoomen. We dikken
het vischnat aan met een weinig bloem, en gieten het
van tijd tot tijd eens over de stukken visch.
SNEEUWPUDDING: We brengen een halve liter
melk aan de kook met 80 gram suiker en wat vanille.
We mengen intusschen met een kwart liter melk 90
gram maïzena aan, en gieten die roerende in de ko
kende vloeistof. We laten de maïzena meekoken tot de
massa dik ishetgeen na een vijf minuten het geval
zal zijn. We roeren dan flink kloppende de pudding
massa door het stijfgeklopte eiwit van vier eieren. We
laten den pudding in een met koud water omgespoel-
den puddingvorm koud worden en presenteeren er een
vruchtensap- of vanillesaus bij. We zullen den pudding
liefst denzelfden dag maken, waarop hij moet gebruikt
worden. Want door te lang te blijven staan zakt het
eiwit uit en gaat de pudding er onsmakelijk uitzien.
Het gebeurt alle huisvrouwen dat zij in een kook
boek. in een tijdschrift of zelfs in de krant recepten
lezen, die hen wel lekker toeschijnen, maar die voor
hun huishoudbeurs wat te duur zijn.
Het ware echter verkeerd die recepten onmiddellijk
op zij te laten onder voorwendselDat kan ik niet
maken Dat is te duur voor mijImmers mits wat
aandachtig toekijken, en even ernstig nadenken, is er
van die te dure lekkere recepten toch nog steeds iets
goeds te maken dat niet te duur is, en dat zeker voor
de dischgenooten een aangename verrassing kan wor
den.
Want met een beetje begrip van koken, zal men al
gauw het geheim van het bepaalde recept hebben ont
dekt. en weten wat ervan de kern is en dat wanneer
men de groote lijnen volgt, zonder risico gerust enkele
ingrediënten kan veranderen of vervangen!
Wij vinden daarvan enkele voorbeelden in een korte
bijdrageLeest men bijvoorbeeld een recept waarin
room voorkomt, dan kan men dien room in negen van
de tien gevallen vervangen door melk met eierdoor, of
door een paar eieren met een paar extra geklopte
eiwitten.
Bijzondere kruiden kan men altijd vervangen door
gehakte peterselie en voor champignons kan men
meestal heel goed een paar druppels Maggi Aroma
nemen.
Wijn of likeur kan men altijd weglatenin plaats
van stukjes zwezerik neemt men balletjes kalfsgehakt;
en heeft men bouillon noodig dan hoeft men daarvoor
volstrekt geen vleesch of beenderen te nemen, maar
kan volstaan met een paar bouillonblokjes in water
opgelost.
Het aantal eieren kan men altijd iets verminderen
en warme schoteltjes waar dobbelsteentjes ham bij
koken, smaken ook heel lekker zonder dien ham.
Dan kan men voor rest-verwerkingen natuurlijk al
tijd van het hoofdbestanddeel een kleinere hoeveelheid
nemen dan het recept aangeeft, wanneer men dan maar
van de apdere ingrediënten in verhouding ook zooveel
minder neemt
Er zijn natuurlijk nog vele andere mogelijkheden om
recepten te vereenvoudigen, te wijzigen en goedkooper
te maken. We hebben de bovenstaande alleen geciteerd
om u een aanwijzing te geven hoe het kan gebeuren.
We zijn er zeker van dat veel huisvrouwen aan deze
raadgeving een zeer spoedig en hoogst praktisch gevolg
zullen geven, en dat zij om te beginnen alvast de du
re recepten nü met een heel ander oog zullen bekijken
dan dat tot nu toe nog het geval was.
NATUURLIJK BLEEKEN. Het natuurlijk bleeken
is nog steeds de beste wijze van bleeken. Ze is te ver
kiezen boven alle kunstmatig bleeken, omdat het goed
lijdt door het gebruik van alle chemische bleekende
middelen. Op het bleekveld legge men bij voorkeur
soort bij soort. Men zorge er vooral voor dat het goed
degelijk nat worde gehouden. Immers bleekenis
heel wat anders dan drogenNa de helft van den
bleektijd wordt het goed omgekeerd.
Door het natuurlijk bleeken wordt de onaangename
lucht, die de loog achter laat, weggenomen.
BLOEDVLEKKEN. Bloedvlekken kan men ver
wijderen door op de vlek een papje te leggen van stijfsel
in koud water aangemaakt. Wanneer het goed droog
is, wordt de stijfsel uitgeborsteld. Is het een oude vlek
dan nog één of tweemaal een stijfselpapje opleggen.
ZUURVLEKKEN.
Een weinig ammoniak volstaat om zuurvlekken te
verwijderen uit de stof. Is de stof waschbaar, dan is
het altijd goed daarna het geheele kleedingstuk te was
schen, doch anders met een drogen, schoonen doek de
plek afwrijven.
GELAKTE THEEBLADEN. Deze kan men weer
mooi maken door ze goed in te wrijven met een zalfje
van meel en goede olie. Met een zachten wollen lap,
wordt na geglansd.
KRONKELENDE DRADEN. Wanneer men de
draad met het afgeknipte einde in de naald steekt heeft
men geen last van kronkelende draden.
BLAUWE STREPEN. Een stukje soda, opgelost
in het heete water, waarin de balletjes blauwsel wor
den gedaan, voorkomt het maken van blauwe strepen
op het goed.
Ivoor, dat in een kast geborgen, geel geworden is,
kan men soms weer wit krijgen door het in het dag
licht te zetten. Men krijgt het mooi glanzend door het
met wat koperpoets op te blinken.
Leeren stoelen kan men zeer goed schoonmaken
door ze af te wasschen met warm water en ze daarna
met lijnolie te wrijven.
«Er is één wachter, die de eer van de vrouw beter
verdedigt dan alle traliën van een harem en alle stor
men van een sultandie wachter dat is zijzelf.(Al
fred de Musset). TANTE BARBARA.
O
ZONDAG
Een opgeruimd gemoed is een hemel waar-
onder alles groeit en bloeiti
MAANDAG i
Niet het geluk brengt den vrede maar de
vrede brengt het geluk
DINSDAG
Men is niet gelukkig omdat men geniet
j men geniet omdat men gelukkig is
WOENSDAG
Kiest u nooit te grooten staat of te groc-
ten medemaat
DONDERDAG
De vrees iets laags te doen is moed
VRIJDAG
Slapende katten vangen geen ratten
ZATERDAG
Een man zonder vrouw, is als een paard
zonder toom
Achard. die de suiker in de beet vond.
1823. Dood. van Paus Pius VII. geboren in 1742 te
Cezène, in Italië. Was Paus van 180(1 a 1823
1827. Geboorte van Ch. De Coster. Fransch-Bel-
gisch schrijver. In 1827 te München geboren, leefde te
Brussel. Overleed in 1897. Hij schreef o. a. Légendes
flamandes, La légende d'Ulenspiegel, et de Lamme
Goedzak, werken die door het Fransch heen den Vlaam-
schen Volksgeest ademen.
1886. Anarchisten worden in Chicago vermoord.
1914. Brussel wordt door de Duitschers bezet.
1908. Overname van den Kongostaat door de Bel
gische regeering.
21 AUGUSTUS
1635. Dood van Lope de Vega. zeer gekend too-
neelschrijver. die in 1562 werd geboren.
1133. De Aartsdiaken van Notre Dame te Parijs
poogt den Bisschop te vermoorden, om zijn plaats te
kunnen innemen.
1674. De prins van Oranje en de koning van Enge
land. belegeren de Franschen te Oudenaarde.
1798. Geboorte, te Parijs, van den geschiedschrij
ver Jules Michelet. Overleden in 1874.
1863. Jules Destrée, geboren te Marcinelle. Kunst
criticus. Stichtte als minister van Kunsten en Weten
schappen de Académie de langue et de littérature
frangaise te Brussel.
1887. Stichting der Noorsche Socialistische Partij.
22 AUGUSTUS
1328. Zannekin sneuvelt te Kassei, waar zijn 12.000
Witte Kaproenen hardnekkig streden tegen een leger
van 90 000 Franschen.
1828. Dood van Dr. Gall, uitvinder van de Phré-
nologie, de onderzoeking van de psycho-physiologie
van den schedel.
1853. Huwelijk van Koning Leopold II.
23 AUGUSTUS
1328. Slag bij Cassel.
1769. Geboorte, te Montbéliard. van Georges Cu-
vier. stichter van de panthéologie. de kennis van de
fossiele dieren en planten.
1927. Sacco en Vanzetti ter dood gebracht.
1937. De verloving wordt aangekondigd van Ko
ning Farouk van Egypte.
24 AUGUSTUS
1898. Vredesboodschap van den Tsaar.
1906. Dood, te Parijs, van den Belgischen schilder
Alfred Stevens.
1912. Dood van den Russischen romanschrijver
Alexis Souvarine.
1937. Overlijden van den Duitschen Admiraal Ed
win Wassner.
25 AUGUSTUS
1830. Uitbarsting van de Belgische Omwenteling.
1900. Dood van den Duitschen wijsgeer Friedrich
Nietzsche.
26 AUGUSTUS
1346. Dood van Lodewijk Nevers.
1743. Geboorte te Parijs, van den scheikundige
Lavoisier.
1853. Dood van den Franschen Koning Louis-Phi-
lippe geboren in 1773
1938. Overlijden van den Russischen schrijver
Alexander Kouprin.
P. B.
Jan. Weet gij wat het is Het is zwart en
staat op twee beenen
Piet. Neen.
Jan. Heel eenvoudig een Neger. En nu wat
anders. Het is zwart en staat op drie beenen.
Piet. Twee negers waarvan een het been
kwijt is.
Jan. Weer mis, het is een vleugelpiano.
't WAS RUZIE in 't huishouden en dan komen
er soms verborgen waarheden naar boven... d'erg-
ste eerst.
Leelijkaard, had madam geroepen.
Ja. sprak meneer, ik weet dat m'n uiterlijk
niet zeer fijn is, maar m'n vrienden zeggen dat
mijn innerlijk te prijzen valt.
Zoo Weet ge wat ge dan moet doen zegde
madam. Laat u keeren
DE EERSTE PRIJS OP 'n LEUGENPRIJSKAMP:
Mijn vrouw dient 'n hen op, het beest springt
uit de soep, begint te kakelen, en legt 'n ei in
mijn teiloor.
OP EEN BAL.
Vóór dat ik u kende, zei hij, leefde ik als in
'n woestijn.
Ge danst ook als 'n kemel, zei zij.
GOEDE VOORNEMENS.
Een dame koos een kaart, waarop staat een
bloem met de woorden Voor eeuwig de Uwe
Geef er mij een dozijn vroeg ze.
HEEL EENVOUDIG.
Een Marseillees reist in België, en maakt in den
trein kennis met een gemoedelijken Waal. De
trein spoort door de Ardennen.
Zie eens, zegt de Waal tot den man van Mar
seille, wat een prachtige kudde schapen.
De Marseillees knikt toestemmend. Het zijn er
precies 180. zegt de Waal.
Hoe kunt u dat zoo gauw tellen vraagt de
Franschman
Dat is heel eenvoudig, antwoordt hij. Ik tel de
pooten en dat deel ik door vier.