Wat eten wij deze week Enkele recepten. Het vereenvoudigen van recepten. Huishoudelijke wenken. Levenswijsheid. I-,- ZEVEN jjj.u.rir DIEPE GEDACHTEN HUMOR ZONDAG Russische Salade Vermicellisoep Eend met maderasaus Gestoofde Tomaten Aardappelen Vruchtenroompudding MAANDAG V a rkenscotele tten Spinazie Aardappelen Rabarbervla DINSDAG Kalfsfricandeau Erwtjes en worteltjes Aardappelen Sneeuwpudding WOENSDAG Gestoofde zonnevisch Aardappelen Maïzenapudding DONDERDAG Rosbeaf Snijboonen Aardappelen Pannekoekjes VRIJDAG Gebakken Pladijs Komkommersla Aardappelen Griesmeelpap ZATERDAG Biefstuk Sla Frites Karnepap RVSSISCHE SALADE. 1. Van een blik gemengde groenten wordt het water afgegoten. Het groentenmeng- sel wordt dan met mayonnaise en wat fijngehakte ingre diënten gemengd. Als ingrediënten kan men gebruiken 6 ansjovissen, welke men vooraf in water met melk heeft geweekt, 1 eetlepel kappertjes, een paar uitjes. Deze Russische salade geeft men bij hors d'oeuvre, bij koude visch of bij eieren. II. Men kan nu in dit jaargetijde echter beter ver schillende koude, gekookte groenten gebruiken in plaats van een busje Men neme dan worteltjes, doperwtjes en slaboonen. De worteltjes en slaboonen worden in kleine stukjes gesneden. De bereiding is verder geheel zooals in het vorige recept is opgegeven. EEND MET MADERASAUS. We snijden het traan- kliertje bij den staart weg. Daarna wasschen we den vogel goed uit met azijn en water, en blancheeren hem. het is te zeggen we laten hem even met kokend water en een scheut azijn doorkoken, en gieten hem dan af. Daarna een uurtje met water koken, wat zout, foelie, een paar peperkorrels en een weinig saffraan haar dan even bruin braden en verder gaar stoven in de met water of bouillon aangelengde jus. We binden deze dan met maïzena en maken af met een paar lepels madera. GESTOOFDE ZONNEVISCH. Vooraf kuischen we de zonnevisch heel goedwij verwijderen den kop, de staart en vinnen, maken hem inwendig goed schoon, en spoelen hem daarna. Dan snijden we de visch in hand- breede stukken en leggen hem een half uurtje in zout water te week We drogen de stukken af. We leggen ze in een kastrol, doen er een scheut azijn over, een liter vischnat. en 1 glas rooden wijn, alsook boter, kruiden en een laurierblad. We laten de visch dan gedurende 20 a 30 minuten op een zacht vuur stoomen. We dikken het vischnat aan met een weinig bloem, en gieten het van tijd tot tijd eens over de stukken visch. SNEEUWPUDDING: We brengen een halve liter melk aan de kook met 80 gram suiker en wat vanille. We mengen intusschen met een kwart liter melk 90 gram maïzena aan, en gieten die roerende in de ko kende vloeistof. We laten de maïzena meekoken tot de massa dik ishetgeen na een vijf minuten het geval zal zijn. We roeren dan flink kloppende de pudding massa door het stijfgeklopte eiwit van vier eieren. We laten den pudding in een met koud water omgespoel- den puddingvorm koud worden en presenteeren er een vruchtensap- of vanillesaus bij. We zullen den pudding liefst denzelfden dag maken, waarop hij moet gebruikt worden. Want door te lang te blijven staan zakt het eiwit uit en gaat de pudding er onsmakelijk uitzien. Het gebeurt alle huisvrouwen dat zij in een kook boek. in een tijdschrift of zelfs in de krant recepten lezen, die hen wel lekker toeschijnen, maar die voor hun huishoudbeurs wat te duur zijn. Het ware echter verkeerd die recepten onmiddellijk op zij te laten onder voorwendselDat kan ik niet maken Dat is te duur voor mijImmers mits wat aandachtig toekijken, en even ernstig nadenken, is er van die te dure lekkere recepten toch nog steeds iets goeds te maken dat niet te duur is, en dat zeker voor de dischgenooten een aangename verrassing kan wor den. Want met een beetje begrip van koken, zal men al gauw het geheim van het bepaalde recept hebben ont dekt. en weten wat ervan de kern is en dat wanneer men de groote lijnen volgt, zonder risico gerust enkele ingrediënten kan veranderen of vervangen! Wij vinden daarvan enkele voorbeelden in een korte bijdrageLeest men bijvoorbeeld een recept waarin room voorkomt, dan kan men dien room in negen van de tien gevallen vervangen door melk met eierdoor, of door een paar eieren met een paar extra geklopte eiwitten. Bijzondere kruiden kan men altijd vervangen door gehakte peterselie en voor champignons kan men meestal heel goed een paar druppels Maggi Aroma nemen. Wijn of likeur kan men altijd weglatenin plaats van stukjes zwezerik neemt men balletjes kalfsgehakt; en heeft men bouillon noodig dan hoeft men daarvoor volstrekt geen vleesch of beenderen te nemen, maar kan volstaan met een paar bouillonblokjes in water opgelost. Het aantal eieren kan men altijd iets verminderen en warme schoteltjes waar dobbelsteentjes ham bij koken, smaken ook heel lekker zonder dien ham. Dan kan men voor rest-verwerkingen natuurlijk al tijd van het hoofdbestanddeel een kleinere hoeveelheid nemen dan het recept aangeeft, wanneer men dan maar van de apdere ingrediënten in verhouding ook zooveel minder neemt Er zijn natuurlijk nog vele andere mogelijkheden om recepten te vereenvoudigen, te wijzigen en goedkooper te maken. We hebben de bovenstaande alleen geciteerd om u een aanwijzing te geven hoe het kan gebeuren. We zijn er zeker van dat veel huisvrouwen aan deze raadgeving een zeer spoedig en hoogst praktisch gevolg zullen geven, en dat zij om te beginnen alvast de du re recepten nü met een heel ander oog zullen bekijken dan dat tot nu toe nog het geval was. NATUURLIJK BLEEKEN. Het natuurlijk bleeken is nog steeds de beste wijze van bleeken. Ze is te ver kiezen boven alle kunstmatig bleeken, omdat het goed lijdt door het gebruik van alle chemische bleekende middelen. Op het bleekveld legge men bij voorkeur soort bij soort. Men zorge er vooral voor dat het goed degelijk nat worde gehouden. Immers bleekenis heel wat anders dan drogenNa de helft van den bleektijd wordt het goed omgekeerd. Door het natuurlijk bleeken wordt de onaangename lucht, die de loog achter laat, weggenomen. BLOEDVLEKKEN. Bloedvlekken kan men ver wijderen door op de vlek een papje te leggen van stijfsel in koud water aangemaakt. Wanneer het goed droog is, wordt de stijfsel uitgeborsteld. Is het een oude vlek dan nog één of tweemaal een stijfselpapje opleggen. ZUURVLEKKEN. Een weinig ammoniak volstaat om zuurvlekken te verwijderen uit de stof. Is de stof waschbaar, dan is het altijd goed daarna het geheele kleedingstuk te was schen, doch anders met een drogen, schoonen doek de plek afwrijven. GELAKTE THEEBLADEN. Deze kan men weer mooi maken door ze goed in te wrijven met een zalfje van meel en goede olie. Met een zachten wollen lap, wordt na geglansd. KRONKELENDE DRADEN. Wanneer men de draad met het afgeknipte einde in de naald steekt heeft men geen last van kronkelende draden. BLAUWE STREPEN. Een stukje soda, opgelost in het heete water, waarin de balletjes blauwsel wor den gedaan, voorkomt het maken van blauwe strepen op het goed. Ivoor, dat in een kast geborgen, geel geworden is, kan men soms weer wit krijgen door het in het dag licht te zetten. Men krijgt het mooi glanzend door het met wat koperpoets op te blinken. Leeren stoelen kan men zeer goed schoonmaken door ze af te wasschen met warm water en ze daarna met lijnolie te wrijven. «Er is één wachter, die de eer van de vrouw beter verdedigt dan alle traliën van een harem en alle stor men van een sultandie wachter dat is zijzelf.(Al fred de Musset). TANTE BARBARA. O ZONDAG Een opgeruimd gemoed is een hemel waar- onder alles groeit en bloeiti MAANDAG i Niet het geluk brengt den vrede maar de vrede brengt het geluk DINSDAG Men is niet gelukkig omdat men geniet j men geniet omdat men gelukkig is WOENSDAG Kiest u nooit te grooten staat of te groc- ten medemaat DONDERDAG De vrees iets laags te doen is moed VRIJDAG Slapende katten vangen geen ratten ZATERDAG Een man zonder vrouw, is als een paard zonder toom Achard. die de suiker in de beet vond. 1823. Dood. van Paus Pius VII. geboren in 1742 te Cezène, in Italië. Was Paus van 180(1 a 1823 1827. Geboorte van Ch. De Coster. Fransch-Bel- gisch schrijver. In 1827 te München geboren, leefde te Brussel. Overleed in 1897. Hij schreef o. a. Légendes flamandes, La légende d'Ulenspiegel, et de Lamme Goedzak, werken die door het Fransch heen den Vlaam- schen Volksgeest ademen. 1886. Anarchisten worden in Chicago vermoord. 1914. Brussel wordt door de Duitschers bezet. 1908. Overname van den Kongostaat door de Bel gische regeering. 21 AUGUSTUS 1635. Dood van Lope de Vega. zeer gekend too- neelschrijver. die in 1562 werd geboren. 1133. De Aartsdiaken van Notre Dame te Parijs poogt den Bisschop te vermoorden, om zijn plaats te kunnen innemen. 1674. De prins van Oranje en de koning van Enge land. belegeren de Franschen te Oudenaarde. 1798. Geboorte, te Parijs, van den geschiedschrij ver Jules Michelet. Overleden in 1874. 1863. Jules Destrée, geboren te Marcinelle. Kunst criticus. Stichtte als minister van Kunsten en Weten schappen de Académie de langue et de littérature frangaise te Brussel. 1887. Stichting der Noorsche Socialistische Partij. 22 AUGUSTUS 1328. Zannekin sneuvelt te Kassei, waar zijn 12.000 Witte Kaproenen hardnekkig streden tegen een leger van 90 000 Franschen. 1828. Dood van Dr. Gall, uitvinder van de Phré- nologie, de onderzoeking van de psycho-physiologie van den schedel. 1853. Huwelijk van Koning Leopold II. 23 AUGUSTUS 1328. Slag bij Cassel. 1769. Geboorte, te Montbéliard. van Georges Cu- vier. stichter van de panthéologie. de kennis van de fossiele dieren en planten. 1927. Sacco en Vanzetti ter dood gebracht. 1937. De verloving wordt aangekondigd van Ko ning Farouk van Egypte. 24 AUGUSTUS 1898. Vredesboodschap van den Tsaar. 1906. Dood, te Parijs, van den Belgischen schilder Alfred Stevens. 1912. Dood van den Russischen romanschrijver Alexis Souvarine. 1937. Overlijden van den Duitschen Admiraal Ed win Wassner. 25 AUGUSTUS 1830. Uitbarsting van de Belgische Omwenteling. 1900. Dood van den Duitschen wijsgeer Friedrich Nietzsche. 26 AUGUSTUS 1346. Dood van Lodewijk Nevers. 1743. Geboorte te Parijs, van den scheikundige Lavoisier. 1853. Dood van den Franschen Koning Louis-Phi- lippe geboren in 1773 1938. Overlijden van den Russischen schrijver Alexander Kouprin. P. B. Jan. Weet gij wat het is Het is zwart en staat op twee beenen Piet. Neen. Jan. Heel eenvoudig een Neger. En nu wat anders. Het is zwart en staat op drie beenen. Piet. Twee negers waarvan een het been kwijt is. Jan. Weer mis, het is een vleugelpiano. 't WAS RUZIE in 't huishouden en dan komen er soms verborgen waarheden naar boven... d'erg- ste eerst. Leelijkaard, had madam geroepen. Ja. sprak meneer, ik weet dat m'n uiterlijk niet zeer fijn is, maar m'n vrienden zeggen dat mijn innerlijk te prijzen valt. Zoo Weet ge wat ge dan moet doen zegde madam. Laat u keeren DE EERSTE PRIJS OP 'n LEUGENPRIJSKAMP: Mijn vrouw dient 'n hen op, het beest springt uit de soep, begint te kakelen, en legt 'n ei in mijn teiloor. OP EEN BAL. Vóór dat ik u kende, zei hij, leefde ik als in 'n woestijn. Ge danst ook als 'n kemel, zei zij. GOEDE VOORNEMENS. Een dame koos een kaart, waarop staat een bloem met de woorden Voor eeuwig de Uwe Geef er mij een dozijn vroeg ze. HEEL EENVOUDIG. Een Marseillees reist in België, en maakt in den trein kennis met een gemoedelijken Waal. De trein spoort door de Ardennen. Zie eens, zegt de Waal tot den man van Mar seille, wat een prachtige kudde schapen. De Marseillees knikt toestemmend. Het zijn er precies 180. zegt de Waal. Hoe kunt u dat zoo gauw tellen vraagt de Franschman Dat is heel eenvoudig, antwoordt hij. Ik tel de pooten en dat deel ik door vier.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1939 | | pagina 12