K0FFIES en CHICOREI met PREMIEN Christiaens S Devolder KortrijK Te koop in allo goede winkels. - PremiedepotG. Laroye, 20, Boomgaardstraat, Yper. EISCHT ALTIJD EN OVERAL DE 2 Wat eten we deze week Het vertrouwen. Nuttige wenken. Wat te doen met onze appelen VOOR DE KEUKEN Gewonnen brood met chocolade. Gevulde kalfsribben. Varkenstong in gehakt. Croquetten. Goed om weten. GELEIBRIEVEN (PASSAVANTS) ZONDAG Tomatensoep Vogelnestjes Rosbief Princesseboontjes Aardappelen Gebakjes'- en fruit MAANDAG Seldersoep Soepgroenten - salade Maizenapudding met krenten DINSDAG Gehakt Andijvie Aardappelen Havermoutpap WOENSDAG Gebakken schol Komkommersla Aardappelen Rijst met rozijnen DONDERDAG Schorseneeren met eiersaus Kalfsvleesch Aardappelen Vanillevla VRIJDAG Gebakken zeehaanlies Tomaten Aardappelen Karnemelkpap ZATERDAG Frites Biefstuk Schuimomelet Beschouwen we het vertrouwen als een richtingslijn van ons karakter. Zonder zelfvertrouwen en zonder ver trouwen in zijn oversten en medemenschen. heeft men niet het echte leven waarop we moeten bouwen en de toekomst tegemoet zien. Als we ons zelf willen vervol maken, moeten we met vertrouwen rondom ons zien. Er is veel meer te bekomen met zelf het voorbeeld te geven aan aen zienden mensch. dan door opmerkin gen te maken. Alleenlijk zijn er velen die blind door het leven gaan en geen wederzijdsch vertrouwen in mekaar stellen. Huisgenooten leven naast mekaar, doch het vertrouwen, dat zooveel meêhelpt aan het wederzijdsch verstaan, bestaat niet. Bekijken we het kind. Wanneer een kind geen vertrouwen stelt in zijn ouders en over sten, is het moeilijk het te richten. Het kind laat zich alleen beïnvloeden door diegenen in wien het vertrou wen stellen kan. Liegen zal het niet doen aan dezen, die het weet te kunnen vertrouwen. Onder deze be trouwbaren moeten zich vooral ouders en meesters be vinden. Het ligt weieens aan de ouders, om het ver trouwen van hun kind bij te houden. Het ligt aan hen, of het kind met zijn moeilijkheden, zijn tegenkomsten, die weliswaar voor de ouderen kleinigheden, maar voor de kleinen heel dikwijls groote vraagstukken zijn, naar hen konven. Wanneer zijn zorgen, kleinere of grootere, verstaan worden, denkt het niet aan leugens. Het kind voelt of het zijn meerderen mag vertrouwen en of het zich tegenover hen in zijn werkelijkheid mag toonen. Deze kwestie moet teer behandeld worden Vele ouders gaan er te licht over en de kleinen, die zoo graag een bergplaatsje hebben voor hun zorgen, moeten ze grooter maken om gehoor te krijgen en daardoor ont staat het liegen. Het vertrouwen moet beschouwd wor den als de grondslag van de opvoeding. Daarom tracht het vertrouwen van uw kind te winnen en zendt het niet gedurig weg onder voorwendsel van een of ander belachelijk beletsel. Geen tijdEen klein woordje volstaat. Zooniet zal het kind zijn vertrouwen naar een ander dragen. 't Is altijd hetzelfde»? Als het zoo is, komt het doordat het kind niet verstaat of dat zijn ge moed er vol van is. Tracht gepasten uitleg te vinden. Het kind vindt er genoegen in. Is de vraag te moeilijk, laat het dan op kiesche wijze weten, dat het, eens dat het grooter zal zijn zooals N. ook alles beter zal ver staan Er is ook een groote voorwaarde langs uwen kant. Het kind kan alleen vertrouwen in u stellen wanneer gij zelf woord houdtBelooft niet te veel, zoodat ge het beloofde niet ofwel maar gedeeltelijk kunt geven. Dat schendt het gevoel van eerlijkheid bij het kind. Zelfs wanneer ge door 't een of 't ander belet mocht zijn, tracht zooveel mogelijk het beloofde niet te ver geten. Het doet een kind plezier en het zal trachten het zelfde te doen wanneer ge beweert'k Heb eigenlijk nog heel veel werk. maar 'k heb beloofd van nu een verhaaltje te vertellen zal het dus nu toch doen. Zoodoende zult ge de leugens bij uw kind vermijden. Tracht het vertrouwen van uw kind te winnen en ge zult het open karakter van uw kind zien. Zoodoende zult ge het gemakkelijker en juister kunnen opvoeden. OVER VERSIERINGSKLEEDJES Alhoewel een versieringskleedje niet gauw zwart, onrein toont, is het veel aardiger wanneer het frisch is en tegelijk zijn oor- spronkelijken vorm eens terugkrijgt OM KLEEDJES VAN KUNSTZIJDE TE WASSCHEN EN STRIJKEN? Vooraleer te wasschen worden de afmetingen geno men en de teekening gemaakt van het te wasschen kleedje. Laten weeken in een lauw sopje van zachte zeep (Lux). Daarna eens goed wasschen in dat sopje. Dan nog eens m een tweede lauw sopje. Daarna spoelen in lauw water totdat het water heelemaal helder blijft. Kunstzijden kleedjes worden na de wasch een weinig geappreteerd We kunnen ze stijven in gelatine of ook in gewoon stijfsel. Gelatine is veel duurder en met ge woon stijfsel bekomt men ook een goed resultaat. We maken het stijfsel tot poeder Voegen een klein weinig koud water bij om dit poeder op te lossen. De klontjes worden goed uit het papje verwijderd en men roert het alsdan op met kokend water. Het stijfsel mag niet te dik zijn. Laat het even lauw worden en haal alsdan het kleedje er eens door. Nu wordt het op het afgeteekend model, juist op die maat gespannen. We doen dit als volgt: Het midden maakt men vast met enkele spelden. Daarna rekken we den buitenkant ook door vast te leggen met spelden. Wanneer het kleedje in punten moet hangen, let men wel op dat de punten allen even groot en even wijd zijn enz. en dat ze denzelfden vorm hebben. Dan mag men het kleedje strijken liefst onder een doek. Men mag het ook zoo laten drogen en dan de speldeprikken wegstrijken met een vochtigen doek. KLEEDJES IN FLUWEEL. Laten weeken in zout water en daarna slaan door een lau\v sopje van schil- ferzeep. Spoel ze dan in lauw water en ze druipnat drogen met den bovenkant langs boven (nooit uitwrin gen. daardoor zou het fluweel geplet worden en er zou den zich vlekken vertoonen). Nadat het kleedje droog is, strijken. We nemen het warm strijkijzer met den onderkant naar boven en trekken den ondersten kant van het kleedje (dus niet de fluweelen kant) over het ijzer. Daarna het kleedje opstoomen en het fluweel opborstelen. ALBASTEN VOORWERPEN moet men wasschen met borax en water. Men neemt hiervoor ongeveer 15 gram borax op 1 liter water. Men droogt de voorwerpen zorg vuldig af met een zachten zijden doek. APPELBEIGNETS. Hiervoor hebben we noodig 1/4 kg. bloem. 1/2 fleschje bier of spuitwater, een wei nig zout, 1/2 kgr. gesmolten kalfsvet, 10 tot 12 appelen. WerkwijzeDe appels doorboren met een appelboor. Schillen en in schijfjes (tamelijke dikke) snijden. Maak nu een deegje van de bloem, het bier of spuitwater en het beetje zout. Wel letten dat er geen klontjes in blij ven. In een ijzeren potje het vet laten kokend worden Dan dompelen we de appelschijven in het deeg en leggen ze in het vet. Laat ze nu lichtbruin bakken. Met een schuimspaan halen we ze eruit en laten ze uitlekken. Schikken we ze nu op een schotel. Tenslotte be strooien met poedersuiker., APPELGELEI. Van de afgevallen appels, die on geschikt zijn om zoo op te dienen, kan men lekkere gelei bereiden. WerkwijzeEerst wascht men de appelen. Daarna verwijdert men de pitten alsook de onreine of bescha digde vlekken op de pel. Kook ze nu in water (de hoe veelheid mag niet overdreven worden). Op een stil vuurtje laten koken tot moes. Giet ze af in een confi tuurzakje en laat ze tot 's anderdaags uitlekken ponder op den zak te duwen. Weeg dan het sap en voeg er evenveel suiker bij. Laat het lanpzaam koken. Het schuim wordt gedurig verwijderd. Om te zien of de gelei dik genoeg is laat men enkele druppels op een koud bord vallen. Is ze kleverig, dan is de gelei klaar. Doe nu de gelei in potten en sluit deze met paraffine ofwel met een papier dat met een elastiek over den pot wordt getrokken Het is aan te raden den buiten kant van het papier vochtig te maken. Bij het drogen sluit het papier zich rond den pot en wordt de lucht afgesloten. Het moes kan men nu bereiden als compote door er suiker bij te voegen. APPELS MET CONFITUUR. Schil en boor eeniget goudreinetten. Snijd iederen appel in 6 tot 8 schijfjes] en dompel ze in water. Laat 75 gr. boter in de koekepan smelten. Haal de schijfjes uit het water, droog ze af, werp ze in de boter zonder te laten bruinen Als de appelschijf jes gaar zijn, leg ze in een vuurvasten schotel die ge boterd is. Bestrooi met suiker en met een lepeltje abri- kozenconfituur. Leg nog een laag appels, giet er het sap van de appels over en bestrooi met suiker. Klop het wit van twee eieren zeer stijf met wat suiker. Spreid uit over de appels en zet alles gedurende 15 minuten in een zachten oven. APPELS IN DEN OVEN. Kies schoone appelen haal het klokhuis uit, vul iederen appel met bruine suiker en l^g er een klont boter op. Zet in 'n warmen oven gedurende 20 a 30 minuten. Overgiet dikwijls. Dien warm of koud op. 6 sneden brood, boter. 50 gr. suiker, 4 stukken choco lade (fondant). Laat de pan met boter goed warmen op het gasvuur. Bak er de sneden brood in tot ze mooi bruin zijn. Laat de chocolade smelten met suiker en een weinig water. Dompel er de gebakken sneden in. Leg ze in een schotel. Giet er een weinig rhum en de rest van de chocolade over. Bereid voor 2 ribben van 350 a 400 gr., het volgend opvulsel200 gr. kalfsgehakt, 1 in melk geweekte snede brood. 1 versch ei. 1 fijn gehakte truffel, 1 glaasje Made rawijn. peper, zout en een zweem muskaatnoot. Meng dit al zorgvuldig dooreen verdeel in tweeën en bedek iedere rib er mede. Omring dit alles met een varkens darmnet, dat ge gewasschen en in lauw water hebt ge weekt om het beter te kunnen openen. Smoor de rib ben nu in de kastrol met 50 gram boter, sluit den schotel en laat nog 3/4 uur zachtjes smoren, het opvulsel naar boven gekeerd houdende voeg zoo noodig, een straaltje water toe. Als het vleesch gaar is. ontvet de saus voeg 1 soeplepel Maderawijn toe en 1 soeplepel tomatenpurée. Laat eventjes kokenglijd op zijde en bind de saus met wat aardappelmeel in wat koud water omgeroerd. Dresseer het vleesch op war men schotel en overdek het met de saus Dien op met noedel- of macaronibereidingen. Kook een varkenstongetje in gezouten kokend water. Als het tongetje gaar is, neemt het uit het water. Bereid intusschen varkens- en kalfsgehakt met wit brood, ge weekt in een ei. dat geklopt werd met een weinig melk. Doe het gehakt om het tongetje, doe er een varkens- net omheen, dat ge 15 minuten in koud water hebt la ten weeken. Zoo het noodig is, bind er nog een draadje rond. Braad het tongetje omringd van gehakt in ge bruinde boter tot het schoon gekleurd is. Zet eenige oogenblikken in den oven en overgiet dikwijls tot het gehakt genoeg gebakken is. Dien op met de jeugd, die opgelengd wordt met een weinig water of Madera. Algemeene aanduidingen. Met welke grondstof de croquetten ook bereid worden, zoo moeten zij bij voorkeur cylindrisch altijd zeer klein en hoogstens 3 a 4 cm. lang zijn. Het mengsel wordt eenige uren voor uit samengesteld en op een met fijn paneermeel be strooide plank of schotel uitgespreid op 1 cm. dikte het wordt daarna in een koele plaats gezet om, door af koeling. de gewenschte vastheid te verwerven. Het wordt dan verdeeld in gelijke deelen, die men tot cro quetten roltdeze worden daarna, eerst in licht gesla gen eiwit, vervolgens in fijn paneermeel gerold. Einde lijk worden zij in ruim, steeds doorkokend fruitvet (frituurvet) gedompeld, om niet te vet te zijn. Lekkere croquetten moeten lichtbruin gefruit en uiterlijk knap pend, maar van binnen gaar en roomachtig zijn. Men dient ze zeer warm op. pyramidaal opgestapeld, op ge plooid en met peterselie gegarneerd servet. Om schoenen, zelfs vochtige, glimmend te poetsen, voegt men bij de schoencrème eenige druppels parafine. De messen zullen mooi blank blijven door ze onder het poetsen af en toe in stoom'te houden. Een aftreksel van zemelen (zemelvvater) is een goed middel om cretonne of dergelijke gekleurde stoffen te stijven. Met grof keukenzout kan men gemakkelijk de bruine vlekken op eierlepeltjes doen verwijderen. Na koperen deurknoppen gewoon te poetsen, zullen ze langer mooi blijven wanneer men ze dan met een weinig meubelwas nawrijft. Als mayonnaise schift, moet men ze even doen «schrik ken Men laat een klein straaltje koud water er over loopen en draai dan voort. Het helpt uitstekend. Wanneer meubels, vóór het boenen, eerst afgenomen worden met een warmen vochtigen doek, zal de was meer glans geven. Om koper weer glanzend te krijgen is een mengsel van zeepsop en ammoniak een uitstekend middel. zijn te verkrijgen ten bureele dezer.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1939 | | pagina 2