K0FFIES en CHICOREI met PREMIEN
Christiaens S Devolder KortrijK
Te koop in allo goede winkels. - PremiedepotG. Laroye, 20, Boomgaardstraat, Yper.
EISCHT ALTIJD EN OVERAL DE
2
Wat eten we deze week
Het vertrouwen.
Nuttige wenken.
Wat te doen met onze appelen
VOOR DE KEUKEN
Gewonnen brood met chocolade.
Gevulde kalfsribben.
Varkenstong in gehakt.
Croquetten.
Goed om weten.
GELEIBRIEVEN (PASSAVANTS)
ZONDAG
Tomatensoep
Vogelnestjes
Rosbief
Princesseboontjes
Aardappelen
Gebakjes'- en fruit
MAANDAG
Seldersoep
Soepgroenten - salade
Maizenapudding met krenten
DINSDAG
Gehakt
Andijvie
Aardappelen
Havermoutpap
WOENSDAG
Gebakken schol
Komkommersla
Aardappelen
Rijst met rozijnen
DONDERDAG
Schorseneeren met eiersaus
Kalfsvleesch
Aardappelen
Vanillevla
VRIJDAG
Gebakken zeehaanlies
Tomaten
Aardappelen
Karnemelkpap
ZATERDAG
Frites
Biefstuk
Schuimomelet
Beschouwen we het vertrouwen als een richtingslijn
van ons karakter. Zonder zelfvertrouwen en zonder ver
trouwen in zijn oversten en medemenschen. heeft men
niet het echte leven waarop we moeten bouwen en de
toekomst tegemoet zien. Als we ons zelf willen vervol
maken, moeten we met vertrouwen rondom ons zien.
Er is veel meer te bekomen met zelf het voorbeeld te
geven aan aen zienden mensch. dan door opmerkin
gen te maken. Alleenlijk zijn er velen die blind door het
leven gaan en geen wederzijdsch vertrouwen in mekaar
stellen. Huisgenooten leven naast mekaar, doch het
vertrouwen, dat zooveel meêhelpt aan het wederzijdsch
verstaan, bestaat niet. Bekijken we het kind. Wanneer
een kind geen vertrouwen stelt in zijn ouders en over
sten, is het moeilijk het te richten. Het kind laat zich
alleen beïnvloeden door diegenen in wien het vertrou
wen stellen kan. Liegen zal het niet doen aan dezen,
die het weet te kunnen vertrouwen. Onder deze be
trouwbaren moeten zich vooral ouders en meesters be
vinden. Het ligt weieens aan de ouders, om het ver
trouwen van hun kind bij te houden. Het ligt aan hen,
of het kind met zijn moeilijkheden, zijn tegenkomsten,
die weliswaar voor de ouderen kleinigheden, maar voor
de kleinen heel dikwijls groote vraagstukken zijn, naar
hen konven. Wanneer zijn zorgen, kleinere of grootere,
verstaan worden, denkt het niet aan leugens. Het kind
voelt of het zijn meerderen mag vertrouwen en of het
zich tegenover hen in zijn werkelijkheid mag toonen.
Deze kwestie moet teer behandeld worden Vele
ouders gaan er te licht over en de kleinen, die zoo graag
een bergplaatsje hebben voor hun zorgen, moeten ze
grooter maken om gehoor te krijgen en daardoor ont
staat het liegen. Het vertrouwen moet beschouwd wor
den als de grondslag van de opvoeding. Daarom tracht
het vertrouwen van uw kind te winnen en zendt het
niet gedurig weg onder voorwendsel van een of ander
belachelijk beletsel. Geen tijdEen klein woordje
volstaat. Zooniet zal het kind zijn vertrouwen naar een
ander dragen. 't Is altijd hetzelfde»? Als het zoo is,
komt het doordat het kind niet verstaat of dat zijn ge
moed er vol van is. Tracht gepasten uitleg te vinden.
Het kind vindt er genoegen in. Is de vraag te moeilijk,
laat het dan op kiesche wijze weten, dat het, eens dat
het grooter zal zijn zooals N. ook alles beter zal ver
staan Er is ook een groote voorwaarde langs uwen kant.
Het kind kan alleen vertrouwen in u stellen wanneer
gij zelf woord houdtBelooft niet te veel, zoodat ge
het beloofde niet ofwel maar gedeeltelijk kunt geven.
Dat schendt het gevoel van eerlijkheid bij het kind.
Zelfs wanneer ge door 't een of 't ander belet mocht
zijn, tracht zooveel mogelijk het beloofde niet te ver
geten.
Het doet een kind plezier en het zal trachten het
zelfde te doen wanneer ge beweert'k Heb eigenlijk
nog heel veel werk. maar 'k heb beloofd van nu een
verhaaltje te vertellen zal het dus nu toch doen.
Zoodoende zult ge de leugens bij uw kind vermijden.
Tracht het vertrouwen van uw kind te winnen en ge
zult het open karakter van uw kind zien. Zoodoende
zult ge het gemakkelijker en juister kunnen opvoeden.
OVER VERSIERINGSKLEEDJES Alhoewel een
versieringskleedje niet gauw zwart, onrein toont, is het
veel aardiger wanneer het frisch is en tegelijk zijn oor-
spronkelijken vorm eens terugkrijgt
OM KLEEDJES VAN KUNSTZIJDE TE WASSCHEN
EN STRIJKEN?
Vooraleer te wasschen worden de afmetingen geno
men en de teekening gemaakt van het te wasschen
kleedje.
Laten weeken in een lauw sopje van zachte zeep
(Lux). Daarna eens goed wasschen in dat sopje. Dan
nog eens m een tweede lauw sopje. Daarna spoelen in
lauw water totdat het water heelemaal helder blijft.
Kunstzijden kleedjes worden na de wasch een weinig
geappreteerd We kunnen ze stijven in gelatine of ook
in gewoon stijfsel. Gelatine is veel duurder en met ge
woon stijfsel bekomt men ook een goed resultaat.
We maken het stijfsel tot poeder Voegen een klein
weinig koud water bij om dit poeder op te lossen. De
klontjes worden goed uit het papje verwijderd en men
roert het alsdan op met kokend water. Het stijfsel mag
niet te dik zijn. Laat het even lauw worden en haal
alsdan het kleedje er eens door.
Nu wordt het op het afgeteekend model, juist op die
maat gespannen. We doen dit als volgt:
Het midden maakt men vast met enkele spelden.
Daarna rekken we den buitenkant ook door vast te
leggen met spelden. Wanneer het kleedje in punten
moet hangen, let men wel op dat de punten allen even
groot en even wijd zijn enz. en dat ze denzelfden vorm
hebben. Dan mag men het kleedje strijken liefst onder
een doek. Men mag het ook zoo laten drogen en dan de
speldeprikken wegstrijken met een vochtigen doek.
KLEEDJES IN FLUWEEL. Laten weeken in zout
water en daarna slaan door een lau\v sopje van schil-
ferzeep. Spoel ze dan in lauw water en ze druipnat
drogen met den bovenkant langs boven (nooit uitwrin
gen. daardoor zou het fluweel geplet worden en er zou
den zich vlekken vertoonen).
Nadat het kleedje droog is, strijken. We nemen het
warm strijkijzer met den onderkant naar boven en
trekken den ondersten kant van het kleedje (dus niet
de fluweelen kant) over het ijzer. Daarna het kleedje
opstoomen en het fluweel opborstelen.
ALBASTEN VOORWERPEN moet men wasschen met
borax en water. Men neemt hiervoor ongeveer 15 gram
borax op 1 liter water. Men droogt de voorwerpen zorg
vuldig af met een zachten zijden doek.
APPELBEIGNETS. Hiervoor hebben we noodig
1/4 kg. bloem. 1/2 fleschje bier of spuitwater, een wei
nig zout, 1/2 kgr. gesmolten kalfsvet, 10 tot 12 appelen.
WerkwijzeDe appels doorboren met een appelboor.
Schillen en in schijfjes (tamelijke dikke) snijden. Maak
nu een deegje van de bloem, het bier of spuitwater en
het beetje zout. Wel letten dat er geen klontjes in blij
ven.
In een ijzeren potje het vet laten kokend worden Dan
dompelen we de appelschijven in het deeg en leggen ze
in het vet. Laat ze nu lichtbruin bakken. Met een
schuimspaan halen we ze eruit en laten ze uitlekken.
Schikken we ze nu op een schotel. Tenslotte be
strooien met poedersuiker.,
APPELGELEI. Van de afgevallen appels, die on
geschikt zijn om zoo op te dienen, kan men lekkere
gelei bereiden.
WerkwijzeEerst wascht men de appelen. Daarna
verwijdert men de pitten alsook de onreine of bescha
digde vlekken op de pel. Kook ze nu in water (de hoe
veelheid mag niet overdreven worden). Op een stil
vuurtje laten koken tot moes. Giet ze af in een confi
tuurzakje en laat ze tot 's anderdaags uitlekken ponder
op den zak te duwen.
Weeg dan het sap en voeg er evenveel suiker bij.
Laat het lanpzaam koken. Het schuim wordt gedurig
verwijderd. Om te zien of de gelei dik genoeg is laat
men enkele druppels op een koud bord vallen. Is ze
kleverig, dan is de gelei klaar.
Doe nu de gelei in potten en sluit deze met paraffine
ofwel met een papier dat met een elastiek over den
pot wordt getrokken Het is aan te raden den buiten
kant van het papier vochtig te maken. Bij het drogen
sluit het papier zich rond den pot en wordt de lucht
afgesloten.
Het moes kan men nu bereiden als compote door er
suiker bij te voegen.
APPELS MET CONFITUUR. Schil en boor eeniget
goudreinetten. Snijd iederen appel in 6 tot 8 schijfjes]
en dompel ze in water. Laat 75 gr. boter in de koekepan
smelten.
Haal de schijfjes uit het water, droog ze af, werp ze
in de boter zonder te laten bruinen Als de appelschijf
jes gaar zijn, leg ze in een vuurvasten schotel die ge
boterd is. Bestrooi met suiker en met een lepeltje abri-
kozenconfituur. Leg nog een laag appels, giet er het
sap van de appels over en bestrooi met suiker. Klop het
wit van twee eieren zeer stijf met wat suiker. Spreid
uit over de appels en zet alles gedurende 15 minuten
in een zachten oven.
APPELS IN DEN OVEN. Kies schoone appelen
haal het klokhuis uit, vul iederen appel met bruine
suiker en l^g er een klont boter op. Zet in 'n warmen
oven gedurende 20 a 30 minuten. Overgiet dikwijls.
Dien warm of koud op.
6 sneden brood, boter. 50 gr. suiker, 4 stukken choco
lade (fondant).
Laat de pan met boter goed warmen op het gasvuur.
Bak er de sneden brood in tot ze mooi bruin zijn. Laat
de chocolade smelten met suiker en een weinig water.
Dompel er de gebakken sneden in. Leg ze in een schotel.
Giet er een weinig rhum en de rest van de chocolade
over.
Bereid voor 2 ribben van 350 a 400 gr., het volgend
opvulsel200 gr. kalfsgehakt, 1 in melk geweekte snede
brood. 1 versch ei. 1 fijn gehakte truffel, 1 glaasje Made
rawijn. peper, zout en een zweem muskaatnoot. Meng
dit al zorgvuldig dooreen verdeel in tweeën en bedek
iedere rib er mede. Omring dit alles met een varkens
darmnet, dat ge gewasschen en in lauw water hebt ge
weekt om het beter te kunnen openen. Smoor de rib
ben nu in de kastrol met 50 gram boter, sluit den
schotel en laat nog 3/4 uur zachtjes smoren, het
opvulsel naar boven gekeerd houdende voeg
zoo noodig, een straaltje water toe. Als het vleesch gaar
is. ontvet de saus voeg 1 soeplepel Maderawijn toe en
1 soeplepel tomatenpurée. Laat eventjes kokenglijd
op zijde en bind de saus met wat aardappelmeel in wat
koud water omgeroerd. Dresseer het vleesch op war
men schotel en overdek het met de saus Dien op met
noedel- of macaronibereidingen.
Kook een varkenstongetje in gezouten kokend water.
Als het tongetje gaar is, neemt het uit het water. Bereid
intusschen varkens- en kalfsgehakt met wit brood, ge
weekt in een ei. dat geklopt werd met een weinig melk.
Doe het gehakt om het tongetje, doe er een varkens-
net omheen, dat ge 15 minuten in koud water hebt la
ten weeken. Zoo het noodig is, bind er nog een draadje
rond. Braad het tongetje omringd van gehakt in ge
bruinde boter tot het schoon gekleurd is. Zet eenige
oogenblikken in den oven en overgiet dikwijls tot het
gehakt genoeg gebakken is. Dien op met de jeugd, die
opgelengd wordt met een weinig water of Madera.
Algemeene aanduidingen. Met welke grondstof de
croquetten ook bereid worden, zoo moeten zij bij
voorkeur cylindrisch altijd zeer klein en hoogstens
3 a 4 cm. lang zijn. Het mengsel wordt eenige uren voor
uit samengesteld en op een met fijn paneermeel be
strooide plank of schotel uitgespreid op 1 cm. dikte
het wordt daarna in een koele plaats gezet om, door af
koeling. de gewenschte vastheid te verwerven. Het
wordt dan verdeeld in gelijke deelen, die men tot cro
quetten roltdeze worden daarna, eerst in licht gesla
gen eiwit, vervolgens in fijn paneermeel gerold. Einde
lijk worden zij in ruim, steeds doorkokend fruitvet
(frituurvet) gedompeld, om niet te vet te zijn. Lekkere
croquetten moeten lichtbruin gefruit en uiterlijk knap
pend, maar van binnen gaar en roomachtig zijn. Men
dient ze zeer warm op. pyramidaal opgestapeld, op ge
plooid en met peterselie gegarneerd servet.
Om schoenen, zelfs vochtige, glimmend te poetsen,
voegt men bij de schoencrème eenige druppels parafine.
De messen zullen mooi blank blijven door ze onder
het poetsen af en toe in stoom'te houden.
Een aftreksel van zemelen (zemelvvater) is een goed
middel om cretonne of dergelijke gekleurde stoffen te
stijven.
Met grof keukenzout kan men gemakkelijk de bruine
vlekken op eierlepeltjes doen verwijderen.
Na koperen deurknoppen gewoon te poetsen, zullen
ze langer mooi blijven wanneer men ze dan met een
weinig meubelwas nawrijft.
Als mayonnaise schift, moet men ze even doen «schrik
ken Men laat een klein straaltje koud water er over
loopen en draai dan voort. Het helpt uitstekend.
Wanneer meubels, vóór het boenen, eerst afgenomen
worden met een warmen vochtigen doek, zal de was
meer glans geven.
Om koper weer glanzend te krijgen is een mengsel
van zeepsop en ammoniak een uitstekend middel.
zijn te verkrijgen ten bureele dezer.