K0FFIES en CHIC0REI met PREMIEN Christiaens Devolder KortrijK Te koop In alle goede winkels. - PremiedepotG. Laroye, 20, Boomgaardstraat, Yper. EISCHT ALTIJD EN OVERAL DE 2 Voor de Keuken. Wat eten we deze week Eenvoudige appelgebakken. Ancfijvie in den oven. Schaapsragout. Gezondheidssoep. Kenmerken van goed brood. Kenmerken van goede aardappelen. Nuttige wenken. Voor de naaikamer. Wat eenieder weten moet Waak op uwe gezondheid. ZONDAG Groentensoep Gestoofde niertjes Appelmoes Aardappelen Griesmeelvla MAANDAG Macaronischotel Karnemelkpap DINSDAG Tomatensoep Rosbief Savoye kool Aardappelen WOENSDAG Varkenslapjes Andijvie Aardappelen Fruit DONDERDAG Worst Roode kool Aardappelen Beignets VRIJDAG Melksoep Harde eieren Sla Gebakken aardappelen ZATERDAG Runderlapjes Groene kool Aardappelen Rijst met krenten Appelkoekjes. 200 gr. bloem. 150 gr boter. 1 ei, een weinig melk. 1 2 kgr. appels. 50 gr. rozijnen. 100 gr. suiker. Maak een deeg van de bloem, de boter, het ei, de melk en een weinig zout. Goed door elkaar kneden. Rol dan tot een dunne plak. Kook de geschilde appels op gewone wijze tot moes en vermeng met suiker. Voeg er de rozijnen bij (de rozijnen worden vooraf gewasschen). Bestrijk den deeglap met het moes. Rol hem vervol gens op en snijd er alsdan plakjes van. Leg dan deze plakjes op een met boter bestreken cakevorm. Bestrijk ze met een weinig eiwit en laat ze 15 minuten bakken in den oven. Laat ze koelen en be strooi met poedersuiker. Appeltaart met vanillecrème. 200 gr. bloem. 100 gr. boter, 50 gr. suiker, 1 ei, 1/2 kgr. appels. Voor de crème 1/2 1. melk, 2 pakjes vanille suiker. 50 gr. custardpoeder, suiker naar smaak. Kook de melk, vanillesuiker, custardpoeder en suiker tot vanillecrème. Laat deze koelen. Meng nu de bloem met de boter, de suiker en het ei tot een deeg. Laat een weinig rusten. Bestrijk een cakevorm met boter en bedek hem met het deeg. Leg alsdan een laagje appelschijven op den bodem. Strooi een weinig suiker erop en bedek met een laag vanille crème. Dan terug appels en vervolgens nog eens crème totdat de deegbodem gevuld is. Zorg ervoor dat de laat ste laag uit appels bestaat. Bekleed nu ten slotte met een lap overgebleven deeg. Bestrijk met geklopte eier dooier en laat de taart 1 uur in den oven bakken. Herfsttaart. 1 kgr. zure appels, 12 niet te dunne sneetjes geroos terd brood zonder korst, 100 gr. suiker. 1 ons rozijnen, wat geraspte citroenschil, 75 gr. boter, 3 eieren. 1/2 eetlepel rhum. De appels schillen en tot moes laten koken. Het ge roosterd brood tot kruimels stampen, doch niet te fijn. Vermeng nu de appelmoes met het brood, de suiker, de rozijnen, citroenschil, boter, eieren, en ook de rhum. Laat alleen de eiwitten over. Klop deze laatste stijf en giet ze over de massa. Doe nu het mengsel in een met boter bestreken en met bloem bestoven vorm en bak het 3 kwartuur in den oven. Laat de taart op een roos ter uitdampen en snijd voor het opdienen in punten. Kuisch en spoel 1/2 kilo andijvie en zet ze op het vuur in kokend water, dat lichtjes gezouten is. Laat een tiental minuten koken. Laat vervolgens de andijvie ver lekken en schik ze in een vuurvasten schotel, gebo terd giet over de andijvie een bechamelsaus met ge raspte kaas bestrooi met een overschotje van de kaas leg er eenige klontjes boter op en laat kleuren in een warmen oven (ongeveer 15 minuten). Bruin 75 gr. boter in een kastrol, leg er de stukken ragout in (gesneden uit den schouder). Doe er peper en zout op en laat goed bruineeren. Neem het vleesch uit den pot en bruin er dan 3 of 4 gesneden ajuinen in. eenige rapen en de noodige aardappelen, ook in stukjes gesneden. Doe er peper en zout op', thymus en 1/2 blaadje laurier. Leg het vleesch terug bij de groensels, overgiet alles met 1/4 liter tot 1/2 liter water en zet deksel op de kastrol. Laat zachtjes stoven (ongeveer 1 uur). Zorg dat de ragout niet aanbrandt. Doe er nog wat wa^er op als het noodig is. Dien heel warm op in een diepen schotel. Stoof in boter 150 gr. zurkel en een klein ajuintje voeg er 1/2 kilo aardappelen bij. doe er zout op en overgiet met 1 liter water. Laat koken gedurende 1 uursteek door de teems. Leng op met de noodige hoe veelheid water, voeg er nog een klont boter bij en laat nog eenige minuten koken zonder deksel. Dien op met broodkorstjes, gebakken in de boter. Goed brood moet de volgende hoedanigheden bezitten: 1) De korst moet knappend zijn en goed van kleur. 2) De korst mag niet te dik zijn. 3> Het brood mag niet kleven. 4) Er mogen geen te groote gaten in voorkomen. 5) Het moet goed van smaak zijn. 6) Er mogen geen bestanddeelen in voorkomen, die er niet in hooren. 1) Ze moeten stevig aanvoelen. 2) Ze mogen niet rimpelig zijn. 3) Er mogen geen uitloopers aan zijn. 4) Ze mogen niet te veel en te diepe putten hebben. 5) Er mogen geen blauwe, groene of schimmelplekken aan zijn. 6) Ze moeten na het koken mooi. kruimig zijn. 7) Ze mogen niet afkoken. Aangeslagen spiegels. Soms zien de spiegels blauw van aanslag. Hoe deze weer helder maken Met een prop vloeipapier. Bevochtig dit met alcohol, genever of brandewijn en wrijf daarmede de aanslag weg. Is het euvel zeer erg, maak dan een papje van brandewijn en fijn gemalen krijt, en poets hiermede het glas helder. Nog over spiegels. Bij het ophangen moet men er voor zorgen dat de zon er niet te veel op schijnt. Door de inwerking der zonnestralen zou de kwik worden aan getast. waardoor de spiegels binnen betrekkelijk korten tijd vlekkig en dof zijn. Spiegels mogen nooit schoon gemaakt worden met een kletsnatte spons. Met een vochtige spons neemt men het vuil van den spiegel, wrijf het glas na met een stevig uitgewrongen zeemlap en zorg ervoor dat er geen water loopt tusschen dé lijst. Met blauwsel na- reinigen. Konijnenvellen zelf looien. Om kleine huiden te looien, maakt men een looisel van 125 gr. aluin, 120 gr. zout in twee liter kokend water opgelost. Na afkoeling en bijvoeging van een beetje zwavelzuur. 24 uur de huidjes erin leggen. Daarna uittrekken en op een plank spannen met de haartjes naar beneden. Laten in de lucht drogen. Maak nu een poeder van 2 deeltjes am moniak. 1 deeltje gebrande aluin. 6 deeltjes gezeefde tabakasch en een weinig aloë. Behalve de asch, wordt alles verkocht bij een drogist. Men bestrijkt de binnenzijde van de huid met terpen tijnolie en legge hierop een laag van het poeder. Later uitkloppen. Koude voeten. Een kleine wenk is deze. Een krant papier. 6 tot 8 keeren samengevouwen en geknipt in den vorm van een zool. binnen den schoen leggen. Knoopsgaten in dunne stof. Het is moeilijk om in dunne stof knoopsgaten te maken. De volgende manier zal zeker helpen. Onder de plaats, waar het knoopsgat moet komen, moet men een lapje linnen naaien en dat langs beide kanten, van waar het knoopsgat moet ko men, vastnaaien met een fijne steek. Tusschen deze fijne steekjes knipt men het knoopsgat en maak het op de gewone manier. Daarna knipt ge het linnen, dat nog zichtbaar is, weg. De zoom van een onderjurk. Onderjurken hangen veel mooier wanneer men de zoom, in plaats van naar binnen, naar buiten omslaat. Men kan alsdan de zoom overnaaien met één of ander fantasiesteek met een af stekende kleur. Breien. Wanneer men vestjes breit voor kinderen die nog groeien doet men best het schouderstuk apart te breien en met een bijzondere steek vast te maken aan rug en voorstukken. Later is het dan gemakkelijk het bovenstuk te vervangen. Het gebeurt heel dikwijls dat breiwerk langs den onderkant omkrult. Om zooiets te voorkomen moet men de eerste toeren met dubbel draad breien. We zullen wellicht allen eens moeten optreden als verpleegster. Het is dan ook eenigszins van belang te weten hoe we in dergelijke gevallen dit taakje zullen vervullen. Een van die ongevalletjes die we zelf wel kunnen verzorgen is DE BEZWIJMING. Voorteekens. Bleek worden, veelvuldig geeuwen, koud zweet dat uitbreekt. Eigenlijke kenteekens. Het aangezicht is ontkleurd; de zieke verliest het bewustzijn, de ademhaling is zeer oppervlakkig en de pols is zwak. Behandeling. Men tracht onmiddellijk de werking van den bloedsomloop en der ademhaling op te wekken. Men legt de zieke plat om 't bloed naar de hersenen terug te voeren, spannende kleederen worden losge maakt en men brengt de zieke in liggende houding in een goed verluchte kamer. De werking van het hart wordt opgewekt door wrij vingen op de borstkas, door besprenkeling met koud water, met bijmenging van azijn door opwekkende reuk middelen. In erge gevallen verwittigt men den dokter en past onderwijl de kunstmatige ademhaling toe. Wanneer de zieke bewust genoeg is om te slikken, geeft men hem een opwekkenden drank, b. v. een glaasje wijn. een tas koffie. BEROERTE. Ziekteteekens. Het aangezicht is rood opgedrongen, de polsslag is sterk, de ademhaling is zwaar, de zieke heeft het bewustzijn verloren. Spraakstoornissen treden in door gedeeltelijke verlamming. Behandeling. De eerste behandeling bestaat in den blcedtoevoer naar de hersenen en den bloeddruk te verminderen. Daarom wordt het hoofd hooger geplaatst, men brengt koude compressen op het hoofd, warme omslagen aan voeten en beenen. De zieke moet een vol ledige rust genieten liefst in een koele kamer. VALLENDE ZIEKTE. Ziekteteekens. De zieke verliest het bewustzijn en zakt ineen, dikwijls met een gil, daarop volgt een stuip trekking. De zieke heeft een stootende en onregelmatige ademhaling, een blauwe gelaatskleur en doorgaans schuim op den mond. Behandeling. Men zorgt dat de zieke zich niet kan kwetsen. Men legt hem zacht neer op een kussen of in 't gras en maakt de spannende kleederen los. De zenuwlijder is gedurende zijn aanval soms kwaad aardig en gevaarlijk. De omgeving moet kalm blijven. Men laat den zieke niet drinken, maar wascht hem met koud water. Men kan zelfs een stop of een met doek omwonden lepel tusschen de tanden brengen, dit is alleenlijk noo dig wanneer de tong tusschen de tanden gepletterd is. Na den aanval slaapt de zieke geruimen tijd en wordt wakker, onbewust van 't gebeurde. STUIPEN. Ziekteteekens. Men bemerkt vooral krampachtige samentrekkingen en bewusteloosheid. Behandeling. De zieke moet rustig gelaten worden in een stille en kalme omgeving. Men maakt de kleederen los, het hoofd wordt verhe ven. Men legt koude doeken op het hoofd en tevens warme omslagen op het lichaam en op de onderste le dematen. Een lauw bad kan aangewend worden. Het is altijd goed de geneesheer te raadplegen. Welk schoon werk van naastenliefde indien men door zijn kalm, waardig en moedig optreden, bij anderen het lijden kan verzachten en een eerste hulp bieden in afwachting van de komst van den geneesheer. Langzaam eten en goed kauwen. Wanneer in allerhaast geëten wordt, dan vermindert de arbeidskracht voor de volgende uren. En dat is van groote waarde. Een bewijs daarvan is, dat vele deskundigen mede- deelen dat men ongeveer met de helft van het voedsel volstaat wanneer "het brood langzaam wordt genuttigd en zorgvuldig wordt gekauwd Vele maaglijders hebben hun ziekte te wijten aan de verkeerde gewoonten van eten. De maagziekten hebben invloed op ons geheele gestel. Ze veroorzaken spoediger vermoeidheid, onlust tot werken, ja zelfs onaangenaam humeur en zenuw achtigheid. Uit een goed gekauwd en langzaam genuttigd eetmaal putten we nieuwe energie voor ons dagelijksch werk. Flink doorbakken brood vraagt langer kauwen en is daarom ook veel voedzamer dan ander. De soort en hoeveelheid, die men wenscht te gebrui ken, zijn van zeer individueelen aard. In 't algemeen moeten deze. die zittenden arbeid verrichten, licht ver teerbare. zeer voedzame kost nemen. Een van groote hoeveelheden zwaarder verteerbaar voedsel is beter geschikt voor dezen die lichamelijken arbeid verrichten. Het ontbijt moet zeer verzorgd worden, want dat is het begin van den dag en ook uit dezen maaltijd moet de noodige werkkracht geput worden. Ontbijt dus langzaam en voldoende.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1939 | | pagina 10