K0FFIES en CHIC0REI met PREMIEN
Christiaens Devolder KortrijK
Te koop In alle goede winkels. - PremiedepotG. Laroye, 20, Boomgaardstraat, Yper.
EISCHT ALTIJD EN OVERAL DE
2
Voor de Keuken.
Wat eten we deze week
Eenvoudige appelgebakken.
Ancfijvie in den oven.
Schaapsragout.
Gezondheidssoep.
Kenmerken van goed brood.
Kenmerken van goede aardappelen.
Nuttige wenken.
Voor de naaikamer.
Wat eenieder weten moet
Waak op uwe gezondheid.
ZONDAG
Groentensoep
Gestoofde niertjes
Appelmoes
Aardappelen
Griesmeelvla
MAANDAG
Macaronischotel
Karnemelkpap
DINSDAG
Tomatensoep
Rosbief
Savoye kool
Aardappelen
WOENSDAG
Varkenslapjes
Andijvie
Aardappelen
Fruit
DONDERDAG
Worst
Roode kool
Aardappelen
Beignets
VRIJDAG
Melksoep
Harde eieren
Sla
Gebakken aardappelen
ZATERDAG
Runderlapjes
Groene kool
Aardappelen
Rijst met krenten
Appelkoekjes. 200 gr. bloem. 150 gr boter. 1 ei,
een weinig melk. 1 2 kgr. appels. 50 gr. rozijnen. 100 gr.
suiker.
Maak een deeg van de bloem, de boter, het ei, de
melk en een weinig zout. Goed door elkaar kneden.
Rol dan tot een dunne plak. Kook de geschilde appels
op gewone wijze tot moes en vermeng met suiker.
Voeg er de rozijnen bij (de rozijnen worden vooraf
gewasschen).
Bestrijk den deeglap met het moes. Rol hem vervol
gens op en snijd er alsdan plakjes van.
Leg dan deze plakjes op een met boter bestreken
cakevorm. Bestrijk ze met een weinig eiwit en laat ze
15 minuten bakken in den oven. Laat ze koelen en be
strooi met poedersuiker.
Appeltaart met vanillecrème.
200 gr. bloem. 100 gr. boter, 50 gr. suiker, 1 ei, 1/2 kgr.
appels. Voor de crème 1/2 1. melk, 2 pakjes vanille
suiker. 50 gr. custardpoeder, suiker naar smaak.
Kook de melk, vanillesuiker, custardpoeder en suiker
tot vanillecrème. Laat deze koelen.
Meng nu de bloem met de boter, de suiker en het ei
tot een deeg. Laat een weinig rusten. Bestrijk een
cakevorm met boter en bedek hem met het deeg. Leg
alsdan een laagje appelschijven op den bodem. Strooi
een weinig suiker erop en bedek met een laag vanille
crème. Dan terug appels en vervolgens nog eens crème
totdat de deegbodem gevuld is. Zorg ervoor dat de laat
ste laag uit appels bestaat. Bekleed nu ten slotte met
een lap overgebleven deeg. Bestrijk met geklopte eier
dooier en laat de taart 1 uur in den oven bakken.
Herfsttaart.
1 kgr. zure appels, 12 niet te dunne sneetjes geroos
terd brood zonder korst, 100 gr. suiker. 1 ons rozijnen,
wat geraspte citroenschil, 75 gr. boter, 3 eieren. 1/2
eetlepel rhum.
De appels schillen en tot moes laten koken. Het ge
roosterd brood tot kruimels stampen, doch niet te fijn.
Vermeng nu de appelmoes met het brood, de suiker,
de rozijnen, citroenschil, boter, eieren, en ook de rhum.
Laat alleen de eiwitten over. Klop deze laatste stijf en
giet ze over de massa. Doe nu het mengsel in een met
boter bestreken en met bloem bestoven vorm en bak
het 3 kwartuur in den oven. Laat de taart op een roos
ter uitdampen en snijd voor het opdienen in punten.
Kuisch en spoel 1/2 kilo andijvie en zet ze op het
vuur in kokend water, dat lichtjes gezouten is. Laat een
tiental minuten koken. Laat vervolgens de andijvie ver
lekken en schik ze in een vuurvasten schotel, gebo
terd giet over de andijvie een bechamelsaus met ge
raspte kaas bestrooi met een overschotje van de kaas
leg er eenige klontjes boter op en laat kleuren in een
warmen oven (ongeveer 15 minuten).
Bruin 75 gr. boter in een kastrol, leg er de stukken
ragout in (gesneden uit den schouder). Doe er peper
en zout op en laat goed bruineeren. Neem het vleesch uit
den pot en bruin er dan 3 of 4 gesneden ajuinen in.
eenige rapen en de noodige aardappelen, ook in stukjes
gesneden. Doe er peper en zout op', thymus en 1/2
blaadje laurier. Leg het vleesch terug bij de groensels,
overgiet alles met 1/4 liter tot 1/2 liter water en zet
deksel op de kastrol. Laat zachtjes stoven (ongeveer
1 uur). Zorg dat de ragout niet aanbrandt. Doe er nog
wat wa^er op als het noodig is. Dien heel warm op in
een diepen schotel.
Stoof in boter 150 gr. zurkel en een klein ajuintje
voeg er 1/2 kilo aardappelen bij. doe er zout op en
overgiet met 1 liter water. Laat koken gedurende 1
uursteek door de teems. Leng op met de noodige hoe
veelheid water, voeg er nog een klont boter bij en laat
nog eenige minuten koken zonder deksel. Dien op met
broodkorstjes, gebakken in de boter.
Goed brood moet de volgende hoedanigheden bezitten:
1) De korst moet knappend zijn en goed van kleur.
2) De korst mag niet te dik zijn.
3> Het brood mag niet kleven.
4) Er mogen geen te groote gaten in voorkomen.
5) Het moet goed van smaak zijn.
6) Er mogen geen bestanddeelen in voorkomen, die er
niet in hooren.
1) Ze moeten stevig aanvoelen.
2) Ze mogen niet rimpelig zijn.
3) Er mogen geen uitloopers aan zijn.
4) Ze mogen niet te veel en te diepe putten hebben.
5) Er mogen geen blauwe, groene of schimmelplekken
aan zijn.
6) Ze moeten na het koken mooi. kruimig zijn.
7) Ze mogen niet afkoken.
Aangeslagen spiegels. Soms zien de spiegels blauw
van aanslag.
Hoe deze weer helder maken
Met een prop vloeipapier. Bevochtig dit met alcohol,
genever of brandewijn en wrijf daarmede de aanslag
weg. Is het euvel zeer erg, maak dan een papje van
brandewijn en fijn gemalen krijt, en poets hiermede het
glas helder.
Nog over spiegels. Bij het ophangen moet men er
voor zorgen dat de zon er niet te veel op schijnt. Door
de inwerking der zonnestralen zou de kwik worden aan
getast. waardoor de spiegels binnen betrekkelijk korten
tijd vlekkig en dof zijn.
Spiegels mogen nooit schoon gemaakt worden met een
kletsnatte spons. Met een vochtige spons neemt men
het vuil van den spiegel, wrijf het glas na met een
stevig uitgewrongen zeemlap en zorg ervoor dat er
geen water loopt tusschen dé lijst. Met blauwsel na-
reinigen.
Konijnenvellen zelf looien. Om kleine huiden te
looien, maakt men een looisel van 125 gr. aluin, 120 gr.
zout in twee liter kokend water opgelost. Na afkoeling
en bijvoeging van een beetje zwavelzuur. 24 uur de
huidjes erin leggen. Daarna uittrekken en op een plank
spannen met de haartjes naar beneden. Laten in de
lucht drogen. Maak nu een poeder van 2 deeltjes am
moniak. 1 deeltje gebrande aluin. 6 deeltjes gezeefde
tabakasch en een weinig aloë. Behalve de asch, wordt
alles verkocht bij een drogist.
Men bestrijkt de binnenzijde van de huid met terpen
tijnolie en legge hierop een laag van het poeder. Later
uitkloppen.
Koude voeten. Een kleine wenk is deze. Een krant
papier. 6 tot 8 keeren samengevouwen en geknipt in
den vorm van een zool. binnen den schoen leggen.
Knoopsgaten in dunne stof. Het is moeilijk om in
dunne stof knoopsgaten te maken. De volgende manier
zal zeker helpen. Onder de plaats, waar het knoopsgat
moet komen, moet men een lapje linnen naaien en dat
langs beide kanten, van waar het knoopsgat moet ko
men, vastnaaien met een fijne steek. Tusschen deze fijne
steekjes knipt men het knoopsgat en maak het op de
gewone manier. Daarna knipt ge het linnen, dat nog
zichtbaar is, weg.
De zoom van een onderjurk. Onderjurken hangen
veel mooier wanneer men de zoom, in plaats van naar
binnen, naar buiten omslaat. Men kan alsdan de zoom
overnaaien met één of ander fantasiesteek met een af
stekende kleur.
Breien. Wanneer men vestjes breit voor kinderen
die nog groeien doet men best het schouderstuk apart
te breien en met een bijzondere steek vast te maken
aan rug en voorstukken. Later is het dan gemakkelijk
het bovenstuk te vervangen.
Het gebeurt heel dikwijls dat breiwerk langs den
onderkant omkrult. Om zooiets te voorkomen moet men
de eerste toeren met dubbel draad breien.
We zullen wellicht allen eens moeten optreden als
verpleegster. Het is dan ook eenigszins van belang te
weten hoe we in dergelijke gevallen dit taakje zullen
vervullen.
Een van die ongevalletjes die we zelf wel kunnen
verzorgen is
DE BEZWIJMING.
Voorteekens. Bleek worden, veelvuldig geeuwen,
koud zweet dat uitbreekt.
Eigenlijke kenteekens. Het aangezicht is ontkleurd;
de zieke verliest het bewustzijn, de ademhaling is zeer
oppervlakkig en de pols is zwak.
Behandeling. Men tracht onmiddellijk de werking
van den bloedsomloop en der ademhaling op te wekken.
Men legt de zieke plat om 't bloed naar de hersenen
terug te voeren, spannende kleederen worden losge
maakt en men brengt de zieke in liggende houding in
een goed verluchte kamer.
De werking van het hart wordt opgewekt door wrij
vingen op de borstkas, door besprenkeling met koud
water, met bijmenging van azijn door opwekkende reuk
middelen.
In erge gevallen verwittigt men den dokter en past
onderwijl de kunstmatige ademhaling toe. Wanneer de
zieke bewust genoeg is om te slikken, geeft men hem
een opwekkenden drank, b. v. een glaasje wijn. een tas
koffie.
BEROERTE.
Ziekteteekens. Het aangezicht is rood opgedrongen,
de polsslag is sterk, de ademhaling is zwaar, de zieke
heeft het bewustzijn verloren. Spraakstoornissen treden
in door gedeeltelijke verlamming.
Behandeling. De eerste behandeling bestaat in den
blcedtoevoer naar de hersenen en den bloeddruk te
verminderen. Daarom wordt het hoofd hooger geplaatst,
men brengt koude compressen op het hoofd, warme
omslagen aan voeten en beenen. De zieke moet een vol
ledige rust genieten liefst in een koele kamer.
VALLENDE ZIEKTE.
Ziekteteekens. De zieke verliest het bewustzijn en
zakt ineen, dikwijls met een gil, daarop volgt een stuip
trekking. De zieke heeft een stootende en onregelmatige
ademhaling, een blauwe gelaatskleur en doorgaans
schuim op den mond.
Behandeling. Men zorgt dat de zieke zich niet kan
kwetsen. Men legt hem zacht neer op een kussen of in
't gras en maakt de spannende kleederen los.
De zenuwlijder is gedurende zijn aanval soms kwaad
aardig en gevaarlijk. De omgeving moet kalm blijven.
Men laat den zieke niet drinken, maar wascht hem
met koud water.
Men kan zelfs een stop of een met doek omwonden
lepel tusschen de tanden brengen, dit is alleenlijk noo
dig wanneer de tong tusschen de tanden gepletterd is.
Na den aanval slaapt de zieke geruimen tijd en wordt
wakker, onbewust van 't gebeurde.
STUIPEN.
Ziekteteekens. Men bemerkt vooral krampachtige
samentrekkingen en bewusteloosheid.
Behandeling. De zieke moet rustig gelaten worden
in een stille en kalme omgeving.
Men maakt de kleederen los, het hoofd wordt verhe
ven. Men legt koude doeken op het hoofd en tevens
warme omslagen op het lichaam en op de onderste le
dematen. Een lauw bad kan aangewend worden.
Het is altijd goed de geneesheer te raadplegen.
Welk schoon werk van naastenliefde indien men door
zijn kalm, waardig en moedig optreden, bij anderen
het lijden kan verzachten en een eerste hulp bieden in
afwachting van de komst van den geneesheer.
Langzaam eten en goed kauwen.
Wanneer in allerhaast geëten wordt, dan vermindert
de arbeidskracht voor de volgende uren. En dat is van
groote waarde.
Een bewijs daarvan is, dat vele deskundigen mede-
deelen dat men ongeveer met de helft van het voedsel
volstaat wanneer "het brood langzaam wordt genuttigd
en zorgvuldig wordt gekauwd Vele maaglijders hebben
hun ziekte te wijten aan de verkeerde gewoonten van
eten. De maagziekten hebben invloed op ons geheele
gestel. Ze veroorzaken spoediger vermoeidheid, onlust
tot werken, ja zelfs onaangenaam humeur en zenuw
achtigheid.
Uit een goed gekauwd en langzaam genuttigd eetmaal
putten we nieuwe energie voor ons dagelijksch werk.
Flink doorbakken brood vraagt langer kauwen en is
daarom ook veel voedzamer dan ander.
De soort en hoeveelheid, die men wenscht te gebrui
ken, zijn van zeer individueelen aard. In 't algemeen
moeten deze. die zittenden arbeid verrichten, licht ver
teerbare. zeer voedzame kost nemen. Een van groote
hoeveelheden zwaarder verteerbaar voedsel is beter
geschikt voor dezen die lichamelijken arbeid verrichten.
Het ontbijt moet zeer verzorgd worden, want dat is
het begin van den dag en ook uit dezen maaltijd moet
de noodige werkkracht geput worden.
Ontbijt dus langzaam en voldoende.