KOF
FIES en CHI
COR
tl met PRE
MIEN
Christiaens S Devol
der - Kortrijh
Te koop in alle goede winkels. - PrnmiedepolG.
De Cinema Wereld
Laroye, 20, Boomgaardstraat, Yper,
EISGHT ALTIJD EN
OVERAL DE
2
Voor de Keuken
Wat eten we deze week r5
Nuttige wenken.
Geneeskundig praatje.
Om eens na te denken.
DE GROOTE OPLOSSING
«DE SCHAAKSPELER»
Zondag Groentensoep. Kalfsfricandeau, Appel
moes, Aardappelen. Rijstpudding. Fruit.
Maandag Koud vleesch. Savoye kool. Aardappelen,
Fruit.
Dinsdag Tomatensoep. Runderlapjes, Spruitjes.
Aardappelen, Maïzenavla.
Woensdag Bruine soep. Bietenstamppot met scha-
penvleesch, Fruit.
Donderdag Varkenslapjes, Bloemkool, Aardappelen.
Vrijdag Bloemkoolsoep. Gebakken griesmeel,
Rijsttaart.
Zaterdag Saucijsjes, Gestoofde prei. Aardappelen,
Vermicellischoteltje.
EIERROOMSOEP (Velouté soep).
3 1. bouillon, 2 eierdooiers, 20 gr. boter, 1/2 tas melk-
room, 1 lepel aardappelbloem.
Roer de eierdooiers met de boter en den melkroom
4oed dooreen in een soepterrine. Giet er. onder gestadig
roeren, kokende bouillon bij, die vooraf gebonden werd
met aardappelbloem Peper en zout volgens beliefte bij
voegen.
OPGEROLDE HESP MET WITLOOF.
5 sneden hesp, 5 stelen witloof, 25 gr. Gruyère kaas,
50 gr. boter, 25 gr. bloem, 1/4 liter melk, peper en zout,
1 ei. paneermeel.
Het gewasschen witloof koken in zoutwater. Elke wit-
loofsteel in een snede hesp rollen en in een vuurvasten
schotel leggen. Een saus bereiden met boter, bloem,
melk. peper en zout, geraspte gruyère en het eideze
over de opgerolde hesp gieten, bestrooien met paneer
meel en 20 minuten bakken in den oven.
HAZENPASTEI.
1 Haas. 500 gr. kalfsvleesch, 500 gr, versch spek, zout
en peper, muskaatnoot, azijn, 4 kruidnagels, 2 laurier
bladeren, 10 witte peperkorrels, gesnipperde ajuin, ook
wel 1, 2 flesch truffels.
Verwijder alle beentjes uit den haas, snijd het vleesch
in stukken, wasch het en zet 24 uren in een mengsel van
half water, half azijn met kruiden. Droog de mooie
stukken van rug en dij af, snijd ze in dunne plakken en
lardeer deze met zeer dunne reepjes spek. Maal het ge
wasschen vleesch en spek tweemaal door den vleesch-
molen, doe hetzelfde met de overgebleven stukjes haas
en vermeng deze massa met peper, zout en muskaatnoot
naar smaak. Kies een pasteipot die met deze hoeveelheid
geheel gevuld kan worden. Bedek den bodem en de zij
wanden met dunne schijfjes spek, leg eerst een laag
lapjes, dan vleeschmengsel enz. Giet er marinade
vermengd met bouillon op. tot de massa onder staat.
Sluit den pot met het deksel af en bestrijk den rand
met een papje van bloem en water. Zet de pastei in een
warmen oven en laat ze 3 uur staan. Maak het deksel
los. giet er een laag gesmolten vet op en sluit den pot
weer en plak zilverpapier over den rand van deksel
en pot.
Bewaar de pastei op koele plaats. Desverkiezend kan
men door het vleeschmengsel gemalen truffels roeren.
FAZANT.
1 fazant, 150 gr. kalfsgehakt, 20 gr. oud brood, 1 eier
dooier. 2 truffels, 1 glaasje madera, 150 gr. boter, zout.
Wasch den fazant van binnen en buiten goed af. Meng
het gehakt met den eierdooier, brood en fijngesneden
truffels, die in madera geweekt zijn. Maak het borstvel
van den fazant voorzichtig los. zorgende het nergens
stuk te trekken. Vul de ruimte tusschen het borst-
vleesch en het vel met het gehakt (niet te stijf), naai
het vel weer dicht. Zout den fazant en braad hem, in
lichtbruine boter in een braadpan of ijzeren pot, licht
bruin en gaar (1 J tot 2 uur). Voeg telkens een weinig
water bij de boter, wanneer die dreigt te bruin te wor
den. Draai den fazant in den ijzeren pot telkens om en
bedek hem, wanneer hij in den oven gebraden wordt,
met een met boter gesmeerd stuk papier. Maak de saus
zoo noodig met water of room af. Geef er perziken,
abrikozen of compote bij.
AFGETROKKEN WOL. Deze is moeilijk te gebrui
ken. Om dit te verhelpen is het volgende een zeer goed
middel. Windt de afgetrokken wol rond een flesch,
waarna men deze in den damp van kokend water
houdt.
VETVLEKKEN OP PAPIER. Deze kunnen ge
makkelijk te verwijderen zijn door het papier tusschen
twee laagjes fijn gemalen krijt te leggen. Onder en bo
ven het krijt legt men een vloeipapier. Men legt dus
een vloeipapier op tafel, strooit een laagje krijt op. legt
de vlek juist op het krijt, strooit weer een laagje krijt
en er boven op weer een vloeipapier. Na een paar dagen
zal de vetvlek verdwenen zijn.
DROGE CITROENEN. Citroenen die droog ge
worden zijn, kan men niet meer gebruiken, zou men
denken. Toch wel. als men de citroen een paar uur
vóór het gebruik in een pot warm (niet kokend) water
legt. Na een paar uur neemt men den citroen uit het
water en als hij koud geworden is, kan men hem weer
goed gebruiken.
ROODE TEGELS, die aangeslagen zijn onder den in
vloed van het weer en door schrobben hun mooie kleur
niet meer herkrijgen, behandele men met geest van zout.
Oppassen voor spatten op kleeren of handen.
NIEUV' LINOLEUM. Bij het leggen van linoleum
heeft men enkele dingen in acht te nemen. In de eerste
plaats is het aan te raden de rol 24 uren in huis te heb
ben. voordat men deze vloerbedekking uitlegt, opdat zij
tijd hebbe zich aan de temperatuur van de kamer aan te
passen Een verwarmde kamer is aan te bevelen, 's Zo
mers zonverwarmd. De vloer wordt daarna met water
opgenomen en voordat het hout droog is, legt men er
het linoleum op uit, waardoor het linoleum meer han
delbaar zal blijken te zijn.
Men laat het drie of vier dagen, liefst lang op maat
gesneden liggen, opdat het uitloopen kan worden, en
eerst daarna wordt het geplakt of op andere wijze vast
gelegd. althans wat betreft de naden en zijkanten.
AANBRANDEN. Wanneer er eten aanbrandt kan
men den onaangenamen smaak bijna geheel doen ver
dwijnen. door de pan onmiddellijk tot bijna aan den
rand in koud water te zetten en daarin geruimen tijd
te laten staan. Het water ververschen, zoodra het warm
is. Daarna de spijzen overscheppen in een schoone pan
en verder bereiden.
VOORZOPGEN BIJ HET GEBRUIK VAN ELEK
TRISCHE STRIJKIJZERS. Het is mooi werken met
een elektrisch strijkijzer. Wanneer het ijzer op stoom
gaat, krijgt men de warmte vanzelf toegevoegd. Ook
heeft men geen last van uitstralende warmte naar bo
ven. Elektrische strijkijzers brengen geen verbrandpro-
dukten in het vertrek en ze zijn ook daarom gezonder
dan gasijzers.
Ziehier nu enkele wenken bij het gebruik van elek
trische ijzers. Moet men de steker van het snoer uit het
stopcontact halen, dan trekke men niet aan het snoèr,
maar aan den steker, daar anders gevaar bestaat dat
de draden worden beschadigd of losgerukt. Verder lette
men erop, bij het insteken of uittrekken van steker de
contactpennen niet aan te raken.
Ook moet men erop letten dat, na het afloopen van het
strijken, het snoer niet dadelijk om het ijzer wordt ge
bonden. De isolatie van het snoer zou anders gemakke
lijk kunnen beschadigen.
DE SNIK. Dit is voor vele menschen een onaange
name toestand Waardoor zou de snik ontstaan Dik
wijls komt het doordat de maag lastig is, bv. menschen
die uren lang loopen zonder eten en drinken of die te
kort opeen, een te zware hoeveelheid spijs of drank
innemen, krijgen den snik, doordat hun overrokken
maagzenuwen reageeren. Ook door een te groote brok
in te zwelgen, of tengevolge van een gemoedsaandoening
of tengevolge' van een lachbui. Maar doorgaans is de
snik de vermaning dat de maag teveel gevuld is.
Een moeder zal erop letten haar kind niet te veel te
eten te geven en ook op tijd en stond. Ook niet te over
voeden.
Hoe nu den snik te behandelen Daar zijn vele men-
thoden die aangeprezen worden.
Door de ademhaling tegen te houden, gebeurt het dik
wijls dat de snik achterwege blijft. Ook een hevige ge
moedsaandoening doet den snik ophouden. Een plotse
linge koude insgelijks, vandaar de gewoonte van een
sleutel tusschen de schouders te leggen, water te
sproeien in den nek of gelaat.
Best is het. den snik te voorkomen. Daarom lette men
op de voeding. Eet langzaam. Niet overvloedig en
spreekt niet te veel binst dat men eet.
Wat geneest nu dadelijk den snik
Een geneesmiddel dat men in vele huizen vindt is
wel Eau des CarmesEen koffielepel Eau des
Carmes met twee lepels suikerwater werkt bedarend
op de zenuwen van de maag en geneest den snik.
Pepermint en pastillen, vervaardigd ermede, zijn ook
goed. Daarom is het goed altijd Eau des Carmes of
een of ander middel ermede vervaardigd in huis te
hebben.
EEN MOEILIJKE SPIJSVERTERING. Heel dik
wijls komt ze voor na een flinke smulpartij, doch kan
ook haar oorzaak hebben doordat de maag lui of ver
moeid is. Dan komt ze meermalen voor. Zij die van
afmatting er zuur in de maag te lijden hebben na hun
eten, zullen zich best gevoelen na het volgende gedaan
te hebben. Zuigt, zoodra ge zwaarte in de maag ge
waar wordt. 3 of 4 klontjes suiker of smelt ze in een
weinig water. Suiker bevordert de spijsvertering.
DE CITROEN ALS GENEESMIDDEL. Een citroen
heeft buitengewone geneeskracht. Het sap van een hal
ven citroen in een koud glas water, 's morgens vroeg
op nuchtere maag. werkt bloedzuiverend en bevordert
ten zeerste de spijsvertering.
Als men gewaar wordt dat men verkoud zal zijn, kan
men dat voorkomen door citroensap op te snuiven.
Ook rheumatiek kan men verzachten door dagelijks
het sap van een heelen citroen te drinken. Het citroen
sap werkt het teveel aan urinezuur tegen.
Bij hoofdpijn is het sap van een citroen in een kleine
kop koffie een goed middel.
Citroensap, waarbij suiker gevoegd is in kokend wa
ter, is een uitstekend middel tegen verkoudheid.
Citroensap, in wat koud water is een onschadelijk
middel tegen zomersproeten.
Met een mengsel van citroensap, spiritus en glyce
rine kan men de handen mooi zacht houden. Telkens
de huid nog vochtig is moet men de handen ermede in
wrijven.
Ook om het haar te spoelen is het citroensap een uit
stekend middel, alsmede om het haar zacht te hebben
en het een mooien glans te geven.
Verstand zonder geluk gelijkt een steen die niet ge
slepen is
Wat baat het dat alle menschen u prijzen, wanneer
uw geweten u beschuldigt.
De schoone liederen bloeien op de lippen van een
moeder. (N. Beets).
Wij kunnen gemakkelijker onze gedachten verber
gen dan onze gevoelens.
Uit de Programma's.
(La grande Solution)
Deze film werd getrokken uit het boek Witte Ziekte»
van Karei Capek, den bekenden Tsjechischen schrijver.
Het is een Tsjechoslovaaksch filmwerk, gemaakt in
Augustus 1938, dus enkelen tijd vóór de inpalming van
Tsjechoslovakije. En dat heeft juist aan dit werk zulk
een tragische beteekenis gegeven, daar hetgeen zich in
de film afspeelt intusschen werkelijkheid is geworden.
Zeker, alles in deze prent is maar denkbeeldig. De
handeling gebeurt in een niet bestaande land. waar een
maarschalk alle macht in handen heeft en maar spreekt
over levensruimte en zoo meer.
Maar in dit ingebeeld land leeft er ook een dokter
met ware vredelievende gedachten, die voorziet dat de
Staat zijn ondergang tegemoet gaat.
De dictator bluft over zijn soldaten, die hij als over
winnaars heeft zien terugkomen... De edele dokter laat
de leegten zien van diegenen die hij niet uit de klauwen
des doods heeft kunnen redden...
Er heerscht echter in het land een soort ziekte, die de
«Witte Ziekte» wordt genaamd en ongeneesbaar schijnt.
De dokter vindt nochtans een serum tegen deze doo-
delijke plaag, maar wil slechts zijn geheim om men-
schenlevens te redden, gebruiken als de wapens worden
neergelegd en een vredelievende politiek wordt gevoerd
Als dank echter voor zijn grootsche gedachte wordt de
dokter door de verblinde massa vertrappeld en hij
sterft.
Hij heeft echter een ommekeer verwekt bij den dic
tator, die op zijn sterfbed, neergeveld door die vreese-
lijke ziekte, een vredesboodschap de wereld instuurt...
Dit is in 't kort de geschiedenis van dit thans zoo
aktueel werk.
De regie werd waargenomen door Hugo Haas, die ook
de rol van dokter speelt, naast H. Stepanek en B.
Karen.
Een film die ophef zal verwekken
(Le joueur d'échecs)
Deze dramatische prent verhaalt een geschiedenis uit
de jaren 1776, ten tijde der overheersching van Polen
door Rusland.
Te Wilna leidt een geheimzinnig personnage een
vreemd leven. Het is de Baron von Kempelen, een
Oostenrijker, die levende beelden maakt en die deze
automaten tot zijn beste vrienden verheft. Een ervan is
zelfs eiken dag present aan zijn tafel Dit beeld is de
dubbelgangster van de gestorven gravin Novinska, op
wien de baron hartstochtelijk verliefd was.
De intriges worden dan verwekt door het feit dat de
zoon van de Poolsche gravin verliefd wordt op een Rus
sisch meisje. Sonia, waarmede hij opgegroeid is. Dit
meisje, wiens geboorte geheim is. werd 17 jaar geleden
door Catharina II, keizerin van Rusland, toevertrouwd
aan baron von Kempelen. die op zijn beurt gravin No
vinska met de opvoeding van Sonia gelaste.
Er doet zich een oproer voor en Boleslas. zoon van
gravin Novinska. wordt vogelvrij verklaard.
Baron von Kempelen kan hem echter redden bij mid
del van een van zijn nieuwste vindingen een automa
tische schaakspeler.
Dit zijn zoowat de bijzonderheden waarop het ver
haal steunt, dat heel vlot en levendig werd gefilmd door
Jean Dreville. een Franschen regisseur met naam.
De decors en de kostumeering in dit stuk zijn waar
lijk schitterend en tooverachtig. terwijl dan die mecha
nische menschen een fantastischen en spookachtigen
indruk maken.
De wereldberoemde Duitsche artist. Conrad Veidt, is
eenig in zijn creatie van baron von Kempelen.
Ook Frangoise Rosay als Catharina II is overweldi
gend, terwijl Micheline Francey. Paul Cambo en Ber
nard Lancret ook heel verdienstelijk werk geleverd heb
ben.
Een fantastische film
- - - ■--- - - - --