Groenten kweek Het Kerst- en Nieuwjaarsgeschenk voor onze Soldaten. Voor de Keuken. Hoe vereenvoudigen we recepten. Nog enkele hoedanigheden van den ci troen. Nuttige wenken. Snipperingen. Medische wenken. Opvoedkundige wenken. Wat er nu te doen valt. Leett en verspreidt HET YPERSCHE Ja. er is nu feitelijk niets aan te doen. Onze echtge noot." zoon. broeder, enz... zijn nu misschien ver van huis maar vergeten we ze daarom niet op deze dagen. Moesten ze thuis zijn, dan zou er heel zeker een ex traatje zijn. Wel. nu ze ver zitten, laat hen zien dat ook thans uwe gedachten bij hen zijn. Laat hen ook in feeststemming zijn op deze dagen, die toch anders vroo- lijk doorgebracht worden. Een kleinigheid voldoet, een klein geschenkje, b.v. warme sjerp, muts. handschoe ner» die dan nog zooveel warmte zullen geven, omdat ze liefdevol geschonken zijn op dezen dag van vrede of op den dag van het nieuwe jaar dat, zoo hopen we het allen beter zal eindigen dan het begonnen wordt. La ten we, op dezen dag van Kerstdag, aan onze soldaten voeten dat we hopen, en spreken we, zooveel we kun nen, hen hoop in. Er zal toch eens een einde komen. Misschien wellicht... en dan komt wel een beteren tijd. Laat ons althans hopen. Laat ze op deze dagen een briefje ontvangen van hen die hun duurbaar zijn. Een opgewekt en een in feest- stemmend schrift Treuren en klagen helpen geen voet breedte vooruit. Met moed en geduld de toekomst te ge- moet en alles zal veel lichter gedragen worden. Een Kprütmonii, FRANSCHE GROENTENSOEP. Laat de bouillon, waaraan 1 wortel, een stukje koolraap, 1 ui, eenige takjes peterselie. 1 laurierblad en 1 kruidnagel, wat tijm en een weinig zout zijn toegevoegd, gedurende 4 a 5 uren trekken. Kookt nu, in dezen bouillon, wat doperwten, eenige Kleine en gelijkgesneden roosjes bloemkool, enkele kleine blaadjes groene kool, wat fijne blaadjes peter selie en selderij, gaar. Schept ze uit het vocht, doet ze in de soepterrine, zeeft den bouillon en voegt deze bij de groenten. Voegt nu daarbij, vóór het opdienen, ipooie bruinge bakken korstjes brood en ook nog een weinig fijnge hakte peterselie. GARNALENPASTEITJES. Pelt 200 gr. garnalen, kapt er 50 gr. van fijn. Roert 50 gr. boter tot room en roert de fijngestampte garnaienmassa erbij. Voegt er alsdan een weinig peper en zout bij. Vermengt de gar nalen met deze crème, vult daarmede warme pasteitjes en dient op na de soep. KALFSTONG MET ROODEN WIJN. Brengt wat water met zout aan de kook. Legt er de tong in en laat deze 1 1/4 uur koken. Verwijdert het veL Daarvoor geeft men een snede over de lengte en 'naait het vel cr zoo af Snijdt ze nu in plakjes en legt ze gerangschikt op een warmen schotel. Giet er dan de volgende saus overLaat in de jus van de tong, waaraan een weinig watei is toegevoegd, 1 stukje ui, 1 stukje wortel, een laurierblad en 3 kruidnagels trekken. Brengt nu de boter met de bloem roerende aan de kook en laat de bloem bruin branden. Giet er nu roerende de jus bij. Laat het sausje even doorkoken en voegt er dan een scheutje Engelsche saus bij. Roert er een weinig suiker doorheen en maakt de sa os op met 3/4 dl. rooden wijn. Giet deze saus over de tong. AARDAPPELCBOQUETTEN. Kookt de aardappe len gaar en giet door een zeef. Steekt ze alsdan door. Voegt daarbij een eierdooier en een weinig melk. Maakt van deze puree, waaraan peper en zout en een weinig muskaat zijn toegevoegd, ronde vormen. Draait ze nu eerst in paneermeel, dan in het eiwit. Laat ze dan een weinig intrekken. Wentelt ze daarna nog eens door paneermeel. Bakt ze nu goudbruin in frituurvet en slaolie, die eerst zoo heet gemaakt is dat de blauwe damp er afkomt. DESSEBTSCHOTEL. Na een of ander kerstpastei wordt een goed gevulde, afwisselende schotel met fruit aangeboden Denkt eraan de tafel een aanzien van kerst dag te geven. Door hier en daar een weinig hulstbla deren te leggen, geeft men de tafel een mooi uitzicht. Gebruikt, in plaats van gewoon licht, kaarsen. Dat geeft een gezelligen. vroolijken indruk. De menu's kan men opzetten met een sneeuwtafereel. Pinkelende sterretjes geven ook een kerststemming. Het gebeurt heel dikwijls dat huisvrouwen, wanneer ze in een of ander keukenboek een recept lezen, uit roepen dat is niet voor ons. Veel te dure benoodig- heden Doch een goede huisvrouw weet met alles raad. Zoo kan ze de te durebenoodigheden vervangen door andere, minder kostelijke en toch een goeden uit slag bekomen. ZIEHIER ENKELE VOORBEELDEN. Room kan vervangen worden door melk met een eierdooier of door een paar eieren met een paar extra geklopte ei witten. Bijzondere kruiden kan men vervangen door gehakte peterselie en voor kampernoelies kan men meestal een paar Maggi Aroma nemen. Zwezerik kan men vervangen door balletjes kalfs gehakt. Bouillon kan men, in plaats van met vleesch en been deren, bereiden met een paar bouillonblokjes in water opgelost. Wijnen en likeuren worden eenvoudig weggelaten. Ziedaar enkele kleine voorbeelden, die aantoonen dat er wel middel bestaat om keurige gerechten te bereiden, alhoewel het kostelijke niet gebruikt wordt. Eeu ouderwetsch recept tegen de kroep is honing, citroensap en aluin. Citroensap met suiker helpt tegen heeschheid. Twee of drie schijfjes citroen in een kop sterke thee genezen zenuwhoofdpijn. Een mengsel van rozenwater en citroensap maakt de huid blanker en verdrijft sproeten. Een citroenschil, in zout gedoopt, reinigt koper heel gemakkelijk en doet het prachtig glimmen. Citroensap is goed tegen insectensteken. Bij het koken van rijst, maakt de toevoeging van een lepeltje citroensap de korreltjes witter. Schijfjes citroen worden voor de garneering van alle mogelijke schotels gebruikt. WASSCHEN VAN HANDSCHOENEN. Door de handschoenen geen goede zorgen te geven, gebeurt het heel dikwijls dat ze gauw onbruikbaar zijn. Hoe handschoenen wasschen V Steenput- en stadswater zijn zeer slecht. Gebruikt enkel regenwater. Slaat schilferzeep in een weinig warm water, voegt er koud water bij totdat het sopje lauw is. Trekt nu de handschoenen aan en wascht ze flink. Als er vlekken op zijn, gebruikt men een zacht borsteltje en een weinig zeep. Trekt de manchet nu over de hand en wascht ze van buiten en van binnern Perst nu het water eruit. De handschoenen worden nooit afgedaan door ze met de vingertoppen af te trek ken. Men mag een handschoen nooit wringen. Spoelt twee maal in lauw water en perst het water eruit vanaf de vingertoppen. Sommige lederen handschoenen worden weder zacht gemaakt door ze na het tweede spoelwater in te wrij ven met zeep. Andere worden wederom buigzaam ge maakt door bij het tweede spoelwater een lepel glyce rine te voegen. De handschoenen worden nu in een handdoek gerold die al het vocht zal opslorpen. Blaast de handschoenen mooi open en legt ze open- gespreid op een sponshanddoek, de vingertoppen naar u rolt de handschoenen in den handdoek en drukt er lichtjes op om de rest van het water eruit te drijven. Droogt ze nu heel langzaam. Wanneer men ze uit den handdoek neemt, blaast erin en trekt ze voorzichtig weer aan, opdat ze hun vorm zouden hernemen. Legt ze echter niet in de zon of bij een kachel om te drogen. Best is ze te laten drogen in de temperatuur van de kamer. Om de handschoenen soepel te maken, rekt men alle plooitjes uit en wrijft ze goed tusschen de handen. Dit gaat best wanneer ze bijna droog zijn. RUBBERLAARZEN. De nu veel gedragen laarzen en overschoenen, die beschutten tegen natte en koude voeten, wasschen we af met koud water en drogen ze daarna met een doek. Als er vlekken blijven merken, nemen we een doorgesneden ui en wrijven ze daarmede af. Vervolgens kan men ze in was zetten. Olie kan ook gebruikt worden in plaats van was. Met een zachten doek worden ze dan opgeblonken. NATTE REGENSCHERMEN. Deze worden steeds opengespannen gedroogd- Zoodra ze droog zijn, worden ze opgerold en in het hoesje bewaard. De baleinen wor den nu en dan met een beetje vaseline ingewreven, om het roesten te voorkomen. VLEKKEN OP MARMER. Vlekken op het. marmer van de waschtafel kunnen gemakkelijk verwijderd wor den met een doorgesneden citroen. Het vuil en vet wordt daarmede weggenomen. Na eenigen tijd wrijven, snijden we het vuil af zoodat we steeds een schoon op pervlak hebben. Daarna wordt het marmer met een zachten doek opgepolijst. SCHROEIVLEKKEN. Om schroeivlekken te ver wijderen, bestrooit men de vlek met wat suiker en wrijft er daarna over met een doorgesneden citroen. Nadat de vlek verdwenen is, spoelen we ze na met zui ver water. OM ZONDER IJZER TE STRIJKEN. Wanneer men niet direct een warm strijkijzer bij de hand heeft, kan men met het volgende middeltje toch een degelijk resultaat bereiken. Vult een flesch met warm water en rolt ze over het vochtig linnen op een effen plank. Het linnen zal er glad uitkomen. ZURE MELK ALS REINIGINGSMIDDEL. Kleine vergeten restjes melk worden dikwijls zuur. Gooit ze echter niet weg, doch gebruikt ze als reinigingsmiddel. Doet een weinig op een schoteltje, doopt hierin een lap je en reinigt hiermede de witgelakte meubels of voor werpen. Ook tot het verwijderen van vliegenvlekken kan men zure melk gebruiken. Daarna worden de voor werpen met een zachten doek nagewreven. Linoleum wordt, na het reinigen met zure melk, nog maals prachtig van kleur en glimmend, ook indien het na veelvuldig afnemen met water, stroef is geworden. WAT TE DOEN MET ONZE OUDE KOUSEN? Met onbruikbare kousen kan men toch nog iets begin nen. Snijdt den voet af zoover er stopsel is. Neemt dan de beenstukken en snijdt deze spiraalgewijze in smalle reepjes van ongeveer 1 1/2 cm. breedte. Doet dat met alle oude kousen en naait de eindjes aan mekaar, zoo dat ge een langen draad bekomt. Rolt deze stevig tot een bol. Begint nu te haken met een dikke beenen haakpen. Gebruikt een gewonen vasten steek en maakt alzoo een mooi lapje om onder een vaas of een bloem pot te leggen. Wanneer men een grooten lap kan ver vaardigen, kan men er een kussen van maken dat heel zeker niet gauw zal verslijten. GEBREID GOED. Het kan weieens gebeuren dat men, na eenigen tijd, genoeg heeft van een of ahder ge breid kleedingstuk. Wilt men nu daaruit iets anders ver vaardigen, welke voorzorgen moet men dan nemen om een patroon uit deze gebreide stof te snijden Vooraleer te knippen, legt men het patroontje op de stukken. Teekent af en maakt rondom stikkingen op de getrokken lijnen. Daarna snijdt men de verschillende stukken langsheen den buitenkant der stikkingen, en strijkt ze lichtjes onder een vochtigen doek Voor het aaneenzetten der verschillende stukken, maakt men de naden met dezelfde wol waarmede het kleedingstuk ge breid is. Deze naden worden aan den averechtschen kant met voorsteek gemaakt binnen de stikkingen. OM EEN DROGE HOEST TE KALMEEREN. Het wrijven van de borst met kamferspiritus is uitstekend om een droge hoest te kalmeeren. TEGEN VERKOUDHEID IN HET HOOFD. Deze verkoudheid wordt het best genezen door gedurende eenige dagen, om de drie of vier uren, een weinig warm water, waarin een weinig zout is opgelost, door den neus naar binnen te snuiven. Daardoor kan men zelfs de zwaarste hoofdverkoudheden genezen. Stelt nooit te hooge eischen aan uw kind, door te verlangen dat het. het begrip en het inzicht van vol wassen menschen zou hebben. Vergeet nooit dat ge uw kinderen tot volwassen menschen moet opvoeden. Laat het kind nooit lijden onder uw zorgen of slecht humeur Leert het kind van jongsaf zindelijk te zijn, zoo blijft er wellicht iets van over later. Slechte gewoonten worden gauw genoeg aangenomen. Dwingt een zenuwachtig, prikkelbaar kind niet tot geweldig spel. Het is beter dat het kind rustig speelt, veel rust heeft en licht verteerbaar voedsel neemt. Jaagt het kind nooit vrees aan. Men kan de kin- ders op andere wijze straffen. Onderzoekt eerst het ka rakter van het kind en tracht een rechten kant te vin den, maar maakt het nooit bang. Tracht het kind met een kleinigheid tevreden te stellen, zoo zal het later ook geen hooge eischen stellen. GROENTEN KWEEK. Om gemakkelijker van zijne inrichting een overzicht te krijgen, en ook om de meststoffen zooveel mogelijk te sparen, maakt de groen- tenkweeker een plan van zijnen tuinde perceelen worden genummerd en nauwkeurig aangeteekend waar gemest en waar niet, welke perceelen nog bezet zijn (veldsla, spinazie, witte ajuin, koolgewassen) en welke vrij zijn om deze zoo spoedig mogelijk te kunnen be planten. Op het plan wordt aangeduid hoeveel bedden men voor deze of gene groente noodig heeft enz. Op die manier zal men omtrent de noodige meststoffen kunnen bepalen, en zoohaast men de nieuwe prijslijsten ontvangt kan men de ontbrekende zaden aanvragen, om de aanbevolen variëteiten te verkrijgen. De spruitkoolen weerstaan wel aan onze Winters, doch bij strenge koude bevriezen de grootste spruiten somsmen zal dus een zeker getal planten in eene groef inleggen en tegen harde vorst beschutten. Aard- bezieën, rhubarbe, zurkel enz. zal men zonder uitstel met eene laag lange mest of bladeren bedekken. Als de grond bevrozen is, kan men de mest gemakkelijk uitvoeren en bij gunstig weder zorgen voor tomate- stokken, erwtenrijs, boone staken enz. Onder glasVan nu af. kan men de vroege bloem koolplantjes in den voorbereiden grond in 10 cm. diam- potten, inpotten. Deze potten plaatst men in eene koude serre of onder koud raam, beschut met matten als het te hard vriest. Zulke plantjes kan men wel overhou den zonder in te potten, maar binst de verplanting lij den deze plantjes veel, en geven latere opbrengst. Snijselder, wevenselderin de maand Augustus onder koud glas gezaaid plant men in koude serre of onder koud raam, in wel voorbereiden grond zoo kan men er reeds rohd April van oogsten. Volle goudgele Cheminselder, of korte volstelige vroege witte, kan men nu op broeibak of in teilen en kistjes zaaien en in een warme serre plaatsen als de zaadlobben ge vormd zijn zal men verspeenen en in Maart onder koud raam uitplanten, op 10 cm. afstand in alle richtingen; men zal in tijds luchten, gieten en beschutten. Het oogsten begint rond Mei, om te verbleeken dekt men de ramen voor enkele dagen met matten deze teelt is in 't algemeen winstgevend. Men kan nu eene broeilaag aanleggen, die omtrent 15° C. warmte geeft om er variëteiten kroplatuw zoo^ als de Meikoningin, Gotte. Blanckart of Kardoezen op uit te planten op 10 cm. afstand. Deze planten komen voort van de zaaiing half September. De laag- teelt- grond in den bak moet dicht tegen het glas komen, omtrent drie-vier vingeren ervan verwijderd. Zoodra de planten elkander raken, kan men er overhands eene van oogsten. Deze teelt van kropslS kan men op half verwarmde broeilaag, te zamen met vroege worteltjes en bloemkoolen combineeren. Het aanjagen van tomaten is insgelijks eene winst gevende teelt, die eene opbrengst kan geven rond April tot Juli. Tot dit doeleinde neemt men liefst variëteiten met kleine vruchten, zooals Sunrise, Tuckwood, ook de var. Joffre en andere die daarvoor geschikt zijn. Men zaait in teiltjes of kistjes, het zaad wordt lichtjes ge doken en men legt er eene ruit over. Deze zaaiteiltjes zet men in eene serre of onder verwarmd raam. met eene gemiddelde temperatuur van 20°eens dat de zaadlobben ontwikkeld zijn verspeent men in andere teiltjes op 5 cm. afstand, en later kweekt men de plantjes in potten van 10 cm. doormeter. Voor de teelt in vollen grond in eene serre, plant men uit rond half Maart, in dubbele rijen op 50 cm. afstand tusschen' de rijen, met tusschen ieder paar rijen eenen weg van 75 cm breedte. Deze planten kweekt men op eenen stengel en bewaart 6 of 7 bloemtrossen. Wil men vroe ger rijpe tomaten oogsten, dan kweekt men deze in potten van ongeveer 12 cm. doormeter, in eenen voed- zamen grond, zooals gezegd voor het inpotten der bloemkoolplantjes, en men wakkert den groei aan met begietingen te doen van oplossingen1 gr. potasch- sulfaat en 1 gr. potaschnitraat per 1 liter water. Met half December begint men met het aanjagen van de aardbeziën in potten, en in serren die kunnen ver warmd worden. De vier eerste dagen geeft men 20 tot 25° warmte, om vervolgens eenen warmtegraad van 10° tot 12" te bewaren en dit tot aan den bloeimen on derhoudt het giéten en bespruit van tijd tot tijd om eene vochtige lucht te behouden. De groei wakkert men ook aan door voedzame begietingen toe te passen.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1939 | | pagina 10