Plechtige Communie Drukkerij DUMORTIER Kerkboeken Paternosters Beeldekens Geschenken 34, Boterstraat Tel. 500 Y P E R 2 VOOR DE KEUKEN Wat eten we deze week Enkele gerechten. Andere gerechten. Goed om weten. Hoe gewerkt bij het strijken, zoowel van oude als van nieuwe kleederen Snippertje. Wat nu te doen valt. Croentenkweek Leest en verspreidt HET YPERSCHE Z.cnd.igVarkenslapjes. Andijvie. Aardappelen, Mokkagebak. MaandagErwtensoep. Worst, Roode kool. Aardappe len. DinsdagTomatensoep, Lamsbout. Wortelen, Cho- c(#adepudding. Woensdag: Gebakken kaas. Sla, Aardappelen. Kern pap Donderdag. Groentensoep. Hutsepot, Fruit. Vrijdag Kabeljauw. Aardappelen. Rijsttaart. Zaterdag: Gebakken spek. Heete bliksem. Sneeuw- pudding. SAUSEN Zure eiersausBenoodigheden1/2 liter water. 40 gram bloem. 40 gr. boter, 1 ei, 3-4 lepels azijn. Bereiding Op een zacht vuur bloem en boter men gen onder langzaam roeren Het kokend water bijvoe gen en laten doorkoken. Het ei kloppen, verwarmen onder goed roeren met een weinig saus, en dan bij het overige van de saus gieten, alsook de azijn. Een andere manierBenoodigheden1/5 liter water, 10 gr. bloem. 50 gr. boter. 2 eieren. 1/2 citroen of 3-4 lepels azijn, zout. Bereiding De eieren kloppen. De bloem mengen met een gedeelte der geklopte eieren en goed de klontjes eruit roeren. Dan de rest van de eieren, het water, het citroensap of azijn en het zout bijvoegen. Langzaam onder goed roeren laten koken. Als de saus van het vuur genomen is doet men er de boter in met kleine klontjes. AjuinsausBenoodigheden2 ajuinen. 50 gr. boter, 1 lepel azijn, 1 tas bouillon. 1 koffielepel aardappel- bloem. peper en zout. BereidingSnijdt de ajuinen in fijne stukken en bruint ze in de boter. Lengt aan met bouillon. Voegt er peper en zout aan toe. Breekt de aardappelbloem in den azijn. Mengt bij de saus, onder gestadig roeren. Laat nog even doorkoken. TomatensausBenoodigheden6 tomaten, 50 gr. bo ter, 50 gr. bloem, peper, zout. BereidingDe tomaten in stukken snijden en laten malsch koken met water. Doordoen. De boter en de bloem samen kneden, op het vuur zetten en laten door koken. Aanlengen met tomatenpuree, peper en zout aan toevoegen en nog eens laten doorkoken. Witte boonenBenoodigheden1/2 kgr. boonen of gedroogde prinsessen, 50 gr. boter, 2 lepels bloem. 1/2 liter boonwater of melk, peterselie. BereidingDe boonen daags te voren te weeken zetten in koud regenwater, 's Anderendaags opzetten met koud regenwater en laten gaar koken op een zacht vuur. Laten uitlekken en opstoven met een witte saus. Vóór 't opdienen met fijngehakte peterselie bestrooien. Men kan ze ook met zure eiersaus opdienen. CitroenpuddingBenoodigheden1 liter water, 100 gr. vanillebloem, 125 gr. suiker, 1 citroen. Bereiding Het water koken met suiker en het sap van een citroen. De vanillebloem, van te voren gebro ken in een weinig koud water, al roerende bij het ko kend water gieten en laten doorkoken. Koud opdienen. ChocoladepuddingBenoodigheden1 liteT melk, 100 gr. maïzena, 2 lepels cacaopoeder. 100 gr. suiker. BereidingKookt de melk met suiker. Breekt de cacao en de maj'zena in wat melk en roert bij de ko kende melk. Laat goed doorkoken. Giet in een vorm en laat afkoelen. Dient op met een koude vanillesaus of room met poedersuiker. Vlade: Benoodigheden: 1/2 liter melk. 3 eiers, 50gr. suiker, 1 stok vanille. BereidingMelk koken met suiker en vanille. De eiers kloppen en er de kokende melk. onder goed roe ren. bij gieten. In een vuurvasten vorm in den oven laten bakken. De vlade is gaar zoodra er niets aan het mes kleeft, wanneer men ze doorsteekt. Lakwerk moet gewasschen worden met lauw water, niet te warm maar ook niet te koud. Het mag niet aan zonnelicht of kachelwarmte worden blootgesteld. Daardoor zouden barsten voort komen. Het beste mid del om lakwerk te reinigen is wel een zacht in olie gedrenkt lapje. Vetvlekken worden met meel bestrooid, dat men met een droog lapje afwrijft. Nieuwe pannen IJzeren pannen zijn dikwijls bij een eerste gebruik onderhevig aan een sterke samentrek king. waardoor er gemakkelijk barsten in kunnen ko men. Om dit te voorkomen, wrijft men de pan aan de buitenzijde met een rauwen ajuin flink af. zet daarna de pan vol water op het vuur. Brengt langzaam aan de kook en laat het water vervolgens in de pan afkoelen. Barstjes zullen door deze behandeling vermeden wor den. Afgeschilferd emailOm dit te herstellen neemt men gelijke deelen zachte stopverf, fijngezeefde asch en ta felzout Kneedt het te zamen en vult er een gaatje mee. Plaatst het voorwerp met een weinig water erin. op de kachel totdat het cement hard geworden is. Roestvlekken op een steenen vloerDeze kunnen verwijderd worden met een papje bestaande uit zuring zout en kokend water. Dit moet kokend heet gebruikt worden. Oude teervlekken worden ingewreven met slaolie. Na een paar uur weeken. wrijft men de vlek met benzine of tetra weg. Vuile randen in waschkomipen of bakken, die men met een gewoon zeepzopje niet kan verwijderen, kun nen we doen verdwijnen met een vochtigen doek, be strooid met wat zout. Nagelborsteltjes moeten geregeld gereinigd worden. Heel dikwijls blijven er een paar zeepdeeltjes in de haren zitten en daardoor wordt een kleverig gevoel veroorzaakt, bij het volgend gebruiken. Daarom laat ze gedurende een paar uur in water met een flinke scheut azijn weeken. Toiletspiegels die bevuild zijn, neemt men af met een doekje dat vooraf met kamferspiritus werd gedrenkt. Het vet wordt hierdoor van den spiegel verwijderd en de oude glans zal, na den spiegel goed te wrijven met een zachten doek. weergegeven zijn. Wanneer er genaaid wordt, dan wordt er gestreken. Daarom is het strijkijzer altijd bij de hand, zoowel als naald en draad. Steeds moeten plank en ijzer klaar staan om hun diensten te bewijzen en om regelmatig de naden en zoomen, die afgewerkt zijn. te persen. Het verraadt wel eens de onkundige, wanneer het kleedingstuk onvoldoend geperst werd. Zelfs wanneer een kleedingstuk heel goed geslaagd is wat snit en gar neering betreft, voldoet het geenszins wanneer het niet voldoende geperst werd. Voor groote kleedingstukken kan men het gemakkelijkst een moltonnen strijkdeken over de keukentafel leggen, die men dan met bandjes aan de pooten bindt om het verschuiven te beletten. Voor kleinere stukken kan men de strijkplank of de mouwplank benuttigen. Deze mouwplank is op alle ma nieren zeer nuttig en zou in ieder huishouden moeten aanwezig zijn. Bij het persen van plooien moet men de noodige kracht bijzetten. Steeds over een vochtigen doek per sen. Telkens het ijzer omhoog halen, om de stoom te laten ontsnappen. Bij het persen van naden heeft men een borsteltje noodig. Hier kan men een nagelborsteltje gebruiken. Warm water is beter om stoffen te persen, vooral bij dichtgeweven weefsels, doordat het warm water vlug ger in de stof trekt dan koud water. Linnen en katoenen weefsels worden zonder tus- schenlaag gestreken. Wol vereischt zekere voorzorgen en wordt altijd onder een vochtigen doek gestreken. Kunstzijde vereischt zorgvuldige behandeling. Ze mag noch te nat noch te droog gestreken worden. Een te warm ijzer is ook niet goed, want dat heeft als ge volg dat het weefsel onder het strijken samentrekt. De vouw van de stof, waar deze dubbel is, moet al tijd vochtig overgestreken worden, want deze vouwen zijn een groot punt in de kleeding. Om plooien recht te strijken is het noodig dat ze even ingeregen worden. Het verwijderen van de rijg draden geschiedt door ze door te knippen op afstan den. Trekt ze nimmer door heel hun lengte door, want dan wordt de zooeven keurig geperste plooi wederom samengetrokken. Een vrouw moet gelijken en verschillen van Een slak die nooit haar huisje verlaat, doch ze mag niet, zooals de slak. alles wat ze bezit aan haar rug hangen, Aan een echo die maar spreekt wanneer ze gevraagd wordt, maar ze mag niet zooals de echo altijd het laat ste woord willen hebben Aan een torenklok die regelmatig en stipt is, maar ze mag niet zooals de torenklok haar laten hooren door geheel de stad. In de maand Maart herleeft de natuur, maar nu kan het weder bij dag en bij nacht veel verschillen en plotselings veranderenonverwachts onweder, vorst. Maartsche buien enz. kunnen invallen. Maart is het tijdstip van bedrijvigheid in de hovenierderij. In den hof. Men kan op goed beschutte plaatsen vroege aardappelen uitplanten. De vroege aardappel- knollen in Januari te schieten gelegd zullen nu pur perkleurige scheuten gevormd hebben. Men weze voor zichtig bij het planten, om de scheuten niet af te bre ken. 's Nachts dekken, want de aardappelen «bevriezen van benauwdheid Aspergiën. in het tweede jaar. hunner planting, zal men goed bemesten en de missende invullen. Aanplan tingen van drie jaar. worden ook eens duchtig bemest, en zijn de planten sterk genoeg, dan bewerkt men den grond met de riek om het aanaarden voor te bereiden. De oude stompen der stengels worden verwijderd, de aarde moet goed verkruimeld worden, en men aardt in. twee maal aan met enkele dagen tusschenpoos. Men schikt de barms gelijkvormig op. Artisjokken, ter plaats overwinterd, worden gereinigd, bemest, de grond effen gemaakt en de scheuten uitge dund, ten ware men deze wilde behouden voor het ver menigvuldigen dan laat men de scheuten nog wat groeien. In groeven overwinterde planten zet men ter plaats. In gronden, die men vroeg heeft kunnen bewerken, kan men ajuin beginnen zaaienStroogele des Vertus; Reusachtige van Zittau en andere. In 't Walenland heeft de roode ajuin van Hoei meer aftrok. Men zaait in rijen van 25 cm. afstand. Om schoonen ajuin te be komen zal men best eenjarig zaad gebruiken, dit jaar hebben wij veel regen, en tweejarig ajuinzaad raden wij niet aan. Men dekt lichtjes en in lichte gronden toe drukken. Om de brandzwam te vóórkomen dompelt men de zaden een dag in eene oplossing van 1/2 per zwavelzuur kopermen laat ze opdrogen vóór 't zaaien. Porei begint men buiten uit te zaaien. Zomervariëtei- ten zooals Gele van Poitou zaait men ter plaats in rijen. Andere zooals Reusachtige van Carentan, Kou aansche enz. kan men uit de volle hand zaaien indien men deze schikt te verplanten, na teelten van vroege aardappelen, erwtjes enz. In zandachtige gronden raden wij aan een deel ter plaats te zaaien, want in zulke gronden is de uitslag van verplante porei wisselvallig. In de eerstkomende dagen zaait men in kweekerij zomervariëteiten van kabuis en Savooikoolen, 1 tot 2 gram zaad per m2, lichtjes afdekken en toedrukken. Vroege wortels zaait men in rijtjes van 15 cm. van elkander, in tijds uitdunnen. Halflange Nanteesche heeft noch hart. noch zielmaar is smakelijk om te eten. De «Amsterdammeris enkele dagen vroeger. Zoo gauw mogelijk uitdunnen en wieden. Radijsjes, gaan goed met worteltjes samen in kuituur, maar ge noeg afstand laten. Zaai spinazie, hofmelde, peterselie, kervel, waterkers. Pastenaken worden niet vergeten. Van Mei tot Juli zaait men zomervariëteiten van krop sla Var, Sans rivale (zonder weerga) Trocadero. Won der 4 jaargetijden, enz. Vroege erwtjes rond Januari in pot gezaaid zijn groot genoeg (15 cm.) om op zonnebarm uitgeplant te worden. Zeekolen, worden na eene bemesting ver bleekt. Om wel te lukken in de aangejaagde aardbezieteelt, zal men planten van het vorig jaar die in bakken over winterd geweest zijn, uitplanten in rijen van 1,30 af stand 40 cm. op de rij voorloopig kropsla teelen tus- schen de rijen, en bij bloei der aardbeziën de bloempjes uitnijpenmen laat een vijftal der kloekste uitloopers zich in potjes van 10 cm. doormeter ontwikkelen. Als variëteiten Louis Vilmorin, Princesse Clémentine, enz. Onder glasAangejaagde aardbezieplanten voorts onderhouden van luchten, vruchten uitdunnen en ge steund. Aardbeziën onder koud glas, zelfde zorgen. Groene bladluizen zal men bestrijden met berookin- gen van tabakribben, besproeiing van nicotine 3/4 gram per 1 1. water. Boontjes, erwtjes, worteltjes enz. wieden, uitdunnen. Men zaait nogmaals enkele meloen zaadjes om in April uit te planten. De meloenplantjes zal men zoo gauw mogelijk insnijden, om de scheuten in den broeibak te houden en vrouwelijke bloemen te bekomen de eerste snoei doet men best als de plantjes nog in potjes staan. Men snijdt met een mesje (niet nijpen met de vingernagelen) het kopje uit, boven de 2 eerste blaadjes. Om in open tuin goede uitslagen te hebben met tomatenkweek, moet men trachten van rond 15 Mei kloeke planten te hebben. Daarom nu zaaien in teiltjes, kistjes of in warme serre, of broei- laag. Var. Joffre, Koningin der vroege, Wonder der Markten, zijn aan te bevelen. Men wacht niet te lang van te verspeenen, en dit redelijk diep. Tomaten, voor aangejaagde volle grondkweek in serren aangekweekt, worden uitgeplant in dubbele rijen op 50 cm. afstandtusschen iedere dubbele rij 75 cm. Die planten kweekt men op eenen stengel en bewaart een zestal bloemtrossen. Men bindt ze aan steunstokken of koorden, onderhoudt omtrent 20® warmte en als het te warm is, boven 30°, dan zal men luchtenom het bevruchten te bevoordeelen schudt men eens aan elke plant, de zijscheuten, diefjes, wor den uitgenepen. Tegen vlekziekte of valsche meeldauw zal men luchten en de ser droog houden, want hooge warmte met vochtigheid moet vermeden worden. De planten desnoods bestuiven met solfer ofwel besproeien met Californische pap, 1 liter voor 40 liters water, 2 maal te herhalen, om de 14 dagén voor de ziekte te bestrijden de aangetaste planten zal men verbranden. De variëteit andijvie Altijd witkan men onder koud raam zaaien. Die plantjes moet men niet ver speenen, en als de bladeren een 15 tal cm. lang zijn kan men oogsten. Latouwplanten in Januari op lauwe broeibak gezaaid, worden onder koudglas, dicht tegen het glas uitgeplant. Bij kropsla zal men de onder- houdszorgen ook niet verzuimen, vooral luchten en onderzoekt de plantjes om deze door de vlekziekte aangetast te verbranden.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 10