Plechtige Communie
Drukkerij DUMORTIER
Kerkboeken
Paternosters
Beeldekens
Geschenken
34, Boterstraat
Tel. 500
Y P E R
2
VOOR DE KEUKEN
Wat eten we deze week
Enkele gerechten.
Andere gerechten.
Goed om weten.
Hoe gewerkt bij het strijken, zoowel
van oude als van nieuwe kleederen
Snippertje.
Wat nu te doen valt.
Croentenkweek
Leest en verspreidt HET YPERSCHE
Z.cnd.igVarkenslapjes. Andijvie. Aardappelen,
Mokkagebak.
MaandagErwtensoep. Worst, Roode kool. Aardappe
len.
DinsdagTomatensoep, Lamsbout. Wortelen, Cho-
c(#adepudding.
Woensdag: Gebakken kaas. Sla, Aardappelen. Kern
pap
Donderdag. Groentensoep. Hutsepot, Fruit.
Vrijdag Kabeljauw. Aardappelen. Rijsttaart.
Zaterdag: Gebakken spek. Heete bliksem. Sneeuw-
pudding.
SAUSEN
Zure eiersausBenoodigheden1/2 liter water. 40
gram bloem. 40 gr. boter, 1 ei, 3-4 lepels azijn.
Bereiding Op een zacht vuur bloem en boter men
gen onder langzaam roeren Het kokend water bijvoe
gen en laten doorkoken. Het ei kloppen, verwarmen
onder goed roeren met een weinig saus, en dan bij het
overige van de saus gieten, alsook de azijn.
Een andere manierBenoodigheden1/5 liter water,
10 gr. bloem. 50 gr. boter. 2 eieren. 1/2 citroen of 3-4
lepels azijn, zout.
Bereiding De eieren kloppen. De bloem mengen met
een gedeelte der geklopte eieren en goed de klontjes
eruit roeren. Dan de rest van de eieren, het water, het
citroensap of azijn en het zout bijvoegen. Langzaam
onder goed roeren laten koken. Als de saus van het
vuur genomen is doet men er de boter in met kleine
klontjes.
AjuinsausBenoodigheden2 ajuinen. 50 gr. boter,
1 lepel azijn, 1 tas bouillon. 1 koffielepel aardappel-
bloem. peper en zout.
BereidingSnijdt de ajuinen in fijne stukken en
bruint ze in de boter. Lengt aan met bouillon. Voegt er
peper en zout aan toe. Breekt de aardappelbloem in
den azijn. Mengt bij de saus, onder gestadig roeren.
Laat nog even doorkoken.
TomatensausBenoodigheden6 tomaten, 50 gr. bo
ter, 50 gr. bloem, peper, zout.
BereidingDe tomaten in stukken snijden en laten
malsch koken met water. Doordoen. De boter en de
bloem samen kneden, op het vuur zetten en laten door
koken. Aanlengen met tomatenpuree, peper en zout
aan toevoegen en nog eens laten doorkoken.
Witte boonenBenoodigheden1/2 kgr. boonen of
gedroogde prinsessen, 50 gr. boter, 2 lepels bloem. 1/2
liter boonwater of melk, peterselie.
BereidingDe boonen daags te voren te weeken
zetten in koud regenwater, 's Anderendaags opzetten
met koud regenwater en laten gaar koken op een zacht
vuur. Laten uitlekken en opstoven met een witte saus.
Vóór 't opdienen met fijngehakte peterselie bestrooien.
Men kan ze ook met zure eiersaus opdienen.
CitroenpuddingBenoodigheden1 liter water, 100
gr. vanillebloem, 125 gr. suiker, 1 citroen.
Bereiding Het water koken met suiker en het sap
van een citroen. De vanillebloem, van te voren gebro
ken in een weinig koud water, al roerende bij het ko
kend water gieten en laten doorkoken. Koud opdienen.
ChocoladepuddingBenoodigheden1 liteT melk,
100 gr. maïzena, 2 lepels cacaopoeder. 100 gr. suiker.
BereidingKookt de melk met suiker. Breekt de
cacao en de maj'zena in wat melk en roert bij de ko
kende melk. Laat goed doorkoken. Giet in een vorm
en laat afkoelen. Dient op met een koude vanillesaus
of room met poedersuiker.
Vlade: Benoodigheden: 1/2 liter melk. 3 eiers, 50gr.
suiker, 1 stok vanille.
BereidingMelk koken met suiker en vanille. De
eiers kloppen en er de kokende melk. onder goed roe
ren. bij gieten. In een vuurvasten vorm in den oven
laten bakken. De vlade is gaar zoodra er niets aan het
mes kleeft, wanneer men ze doorsteekt.
Lakwerk moet gewasschen worden met lauw water,
niet te warm maar ook niet te koud. Het mag niet aan
zonnelicht of kachelwarmte worden blootgesteld.
Daardoor zouden barsten voort komen. Het beste mid
del om lakwerk te reinigen is wel een zacht in olie
gedrenkt lapje. Vetvlekken worden met meel bestrooid,
dat men met een droog lapje afwrijft.
Nieuwe pannen IJzeren pannen zijn dikwijls bij een
eerste gebruik onderhevig aan een sterke samentrek
king. waardoor er gemakkelijk barsten in kunnen ko
men. Om dit te voorkomen, wrijft men de pan aan de
buitenzijde met een rauwen ajuin flink af. zet daarna
de pan vol water op het vuur. Brengt langzaam aan de
kook en laat het water vervolgens in de pan afkoelen.
Barstjes zullen door deze behandeling vermeden wor
den.
Afgeschilferd emailOm dit te herstellen neemt men
gelijke deelen zachte stopverf, fijngezeefde asch en ta
felzout Kneedt het te zamen en vult er een gaatje mee.
Plaatst het voorwerp met een weinig water erin. op de
kachel totdat het cement hard geworden is.
Roestvlekken op een steenen vloerDeze kunnen
verwijderd worden met een papje bestaande uit zuring
zout en kokend water. Dit moet kokend heet gebruikt
worden.
Oude teervlekken worden ingewreven met slaolie. Na
een paar uur weeken. wrijft men de vlek met benzine
of tetra weg.
Vuile randen in waschkomipen of bakken, die men
met een gewoon zeepzopje niet kan verwijderen, kun
nen we doen verdwijnen met een vochtigen doek, be
strooid met wat zout.
Nagelborsteltjes moeten geregeld gereinigd worden.
Heel dikwijls blijven er een paar zeepdeeltjes in de
haren zitten en daardoor wordt een kleverig gevoel
veroorzaakt, bij het volgend gebruiken. Daarom laat
ze gedurende een paar uur in water met een flinke
scheut azijn weeken.
Toiletspiegels die bevuild zijn, neemt men af met een
doekje dat vooraf met kamferspiritus werd gedrenkt.
Het vet wordt hierdoor van den spiegel verwijderd en
de oude glans zal, na den spiegel goed te wrijven met
een zachten doek. weergegeven zijn.
Wanneer er genaaid wordt, dan wordt er gestreken.
Daarom is het strijkijzer altijd bij de hand, zoowel als
naald en draad. Steeds moeten plank en ijzer klaar
staan om hun diensten te bewijzen en om regelmatig
de naden en zoomen, die afgewerkt zijn. te persen.
Het verraadt wel eens de onkundige, wanneer het
kleedingstuk onvoldoend geperst werd. Zelfs wanneer
een kleedingstuk heel goed geslaagd is wat snit en gar
neering betreft, voldoet het geenszins wanneer het niet
voldoende geperst werd. Voor groote kleedingstukken
kan men het gemakkelijkst een moltonnen strijkdeken
over de keukentafel leggen, die men dan met bandjes
aan de pooten bindt om het verschuiven te beletten.
Voor kleinere stukken kan men de strijkplank of de
mouwplank benuttigen. Deze mouwplank is op alle ma
nieren zeer nuttig en zou in ieder huishouden moeten
aanwezig zijn.
Bij het persen van plooien moet men de noodige
kracht bijzetten. Steeds over een vochtigen doek per
sen. Telkens het ijzer omhoog halen, om de stoom te
laten ontsnappen.
Bij het persen van naden heeft men een borsteltje
noodig. Hier kan men een nagelborsteltje gebruiken.
Warm water is beter om stoffen te persen, vooral bij
dichtgeweven weefsels, doordat het warm water vlug
ger in de stof trekt dan koud water.
Linnen en katoenen weefsels worden zonder tus-
schenlaag gestreken. Wol vereischt zekere voorzorgen
en wordt altijd onder een vochtigen doek gestreken.
Kunstzijde vereischt zorgvuldige behandeling. Ze
mag noch te nat noch te droog gestreken worden. Een
te warm ijzer is ook niet goed, want dat heeft als ge
volg dat het weefsel onder het strijken samentrekt.
De vouw van de stof, waar deze dubbel is, moet al
tijd vochtig overgestreken worden, want deze vouwen
zijn een groot punt in de kleeding.
Om plooien recht te strijken is het noodig dat ze
even ingeregen worden. Het verwijderen van de rijg
draden geschiedt door ze door te knippen op afstan
den. Trekt ze nimmer door heel hun lengte door, want
dan wordt de zooeven keurig geperste plooi wederom
samengetrokken.
Een vrouw moet gelijken en verschillen van
Een slak die nooit haar huisje verlaat, doch ze mag
niet, zooals de slak. alles wat ze bezit aan haar rug
hangen,
Aan een echo die maar spreekt wanneer ze gevraagd
wordt, maar ze mag niet zooals de echo altijd het laat
ste woord willen hebben
Aan een torenklok die regelmatig en stipt is, maar
ze mag niet zooals de torenklok haar laten hooren door
geheel de stad.
In de maand Maart herleeft de natuur, maar nu kan
het weder bij dag en bij nacht veel verschillen en
plotselings veranderenonverwachts onweder, vorst.
Maartsche buien enz. kunnen invallen. Maart is het
tijdstip van bedrijvigheid in de hovenierderij.
In den hof. Men kan op goed beschutte plaatsen
vroege aardappelen uitplanten. De vroege aardappel-
knollen in Januari te schieten gelegd zullen nu pur
perkleurige scheuten gevormd hebben. Men weze voor
zichtig bij het planten, om de scheuten niet af te bre
ken. 's Nachts dekken, want de aardappelen «bevriezen
van benauwdheid
Aspergiën. in het tweede jaar. hunner planting, zal
men goed bemesten en de missende invullen. Aanplan
tingen van drie jaar. worden ook eens duchtig bemest,
en zijn de planten sterk genoeg, dan bewerkt men den
grond met de riek om het aanaarden voor te bereiden.
De oude stompen der stengels worden verwijderd, de
aarde moet goed verkruimeld worden, en men aardt in.
twee maal aan met enkele dagen tusschenpoos. Men
schikt de barms gelijkvormig op.
Artisjokken, ter plaats overwinterd, worden gereinigd,
bemest, de grond effen gemaakt en de scheuten uitge
dund, ten ware men deze wilde behouden voor het ver
menigvuldigen dan laat men de scheuten nog wat
groeien. In groeven overwinterde planten zet men ter
plaats.
In gronden, die men vroeg heeft kunnen bewerken,
kan men ajuin beginnen zaaienStroogele des Vertus;
Reusachtige van Zittau en andere. In 't Walenland
heeft de roode ajuin van Hoei meer aftrok. Men zaait
in rijen van 25 cm. afstand. Om schoonen ajuin te be
komen zal men best eenjarig zaad gebruiken, dit jaar
hebben wij veel regen, en tweejarig ajuinzaad raden
wij niet aan. Men dekt lichtjes en in lichte gronden toe
drukken. Om de brandzwam te vóórkomen dompelt men
de zaden een dag in eene oplossing van 1/2 per
zwavelzuur kopermen laat ze opdrogen vóór 't zaaien.
Porei begint men buiten uit te zaaien. Zomervariëtei-
ten zooals Gele van Poitou zaait men ter plaats in
rijen. Andere zooals Reusachtige van Carentan, Kou
aansche enz. kan men uit de volle hand zaaien indien
men deze schikt te verplanten, na teelten van vroege
aardappelen, erwtjes enz. In zandachtige gronden raden
wij aan een deel ter plaats te zaaien, want in zulke
gronden is de uitslag van verplante porei wisselvallig.
In de eerstkomende dagen zaait men in kweekerij
zomervariëteiten van kabuis en Savooikoolen, 1 tot 2
gram zaad per m2, lichtjes afdekken en toedrukken.
Vroege wortels zaait men in rijtjes van 15 cm. van
elkander, in tijds uitdunnen. Halflange Nanteesche
heeft noch hart. noch zielmaar is smakelijk om te
eten. De «Amsterdammeris enkele dagen vroeger.
Zoo gauw mogelijk uitdunnen en wieden. Radijsjes,
gaan goed met worteltjes samen in kuituur, maar ge
noeg afstand laten. Zaai spinazie, hofmelde, peterselie,
kervel, waterkers. Pastenaken worden niet vergeten.
Van Mei tot Juli zaait men zomervariëteiten van krop
sla Var, Sans rivale (zonder weerga) Trocadero. Won
der 4 jaargetijden, enz.
Vroege erwtjes rond Januari in pot gezaaid zijn
groot genoeg (15 cm.) om op zonnebarm uitgeplant te
worden. Zeekolen, worden na eene bemesting ver
bleekt.
Om wel te lukken in de aangejaagde aardbezieteelt,
zal men planten van het vorig jaar die in bakken over
winterd geweest zijn, uitplanten in rijen van 1,30 af
stand 40 cm. op de rij voorloopig kropsla teelen tus-
schen de rijen, en bij bloei der aardbeziën de bloempjes
uitnijpenmen laat een vijftal der kloekste uitloopers
zich in potjes van 10 cm. doormeter ontwikkelen. Als
variëteiten Louis Vilmorin, Princesse Clémentine, enz.
Onder glasAangejaagde aardbezieplanten voorts
onderhouden van luchten, vruchten uitdunnen en ge
steund. Aardbeziën onder koud glas, zelfde zorgen.
Groene bladluizen zal men bestrijden met berookin-
gen van tabakribben, besproeiing van nicotine 3/4
gram per 1 1. water. Boontjes, erwtjes, worteltjes enz.
wieden, uitdunnen. Men zaait nogmaals enkele meloen
zaadjes om in April uit te planten. De meloenplantjes
zal men zoo gauw mogelijk insnijden, om de scheuten
in den broeibak te houden en vrouwelijke bloemen te
bekomen de eerste snoei doet men best als de plantjes
nog in potjes staan. Men snijdt met een mesje (niet
nijpen met de vingernagelen) het kopje uit, boven de
2 eerste blaadjes. Om in open tuin goede uitslagen te
hebben met tomatenkweek, moet men trachten van
rond 15 Mei kloeke planten te hebben. Daarom nu
zaaien in teiltjes, kistjes of in warme serre, of broei-
laag. Var. Joffre, Koningin der vroege, Wonder der
Markten, zijn aan te bevelen. Men wacht niet te lang
van te verspeenen, en dit redelijk diep.
Tomaten, voor aangejaagde volle grondkweek in
serren aangekweekt, worden uitgeplant in dubbele
rijen op 50 cm. afstandtusschen iedere dubbele rij
75 cm. Die planten kweekt men op eenen stengel en
bewaart een zestal bloemtrossen. Men bindt ze aan
steunstokken of koorden, onderhoudt omtrent 20®
warmte en als het te warm is, boven 30°, dan zal men
luchtenom het bevruchten te bevoordeelen schudt
men eens aan elke plant, de zijscheuten, diefjes, wor
den uitgenepen. Tegen vlekziekte of valsche meeldauw
zal men luchten en de ser droog houden, want hooge
warmte met vochtigheid moet vermeden worden. De
planten desnoods bestuiven met solfer ofwel besproeien
met Californische pap, 1 liter voor 40 liters water,
2 maal te herhalen, om de 14 dagén voor de ziekte te
bestrijden de aangetaste planten zal men verbranden.
De variëteit andijvie Altijd witkan men onder
koud raam zaaien. Die plantjes moet men niet ver
speenen, en als de bladeren een 15 tal cm. lang zijn
kan men oogsten. Latouwplanten in Januari op lauwe
broeibak gezaaid, worden onder koudglas, dicht tegen
het glas uitgeplant. Bij kropsla zal men de onder-
houdszorgen ook niet verzuimen, vooral luchten en
onderzoekt de plantjes om deze door de vlekziekte
aangetast te verbranden.