Plechtige Communie
DUMORTIER
Drukkerij
Kerkboeken
Paternosters
Beeldekens
Geschenken
Tel. 500 YPER
34, Boterstraat
2
Wat eten we deze week
Enkele voorgerechten voor de
Paaschtafel.
Enkele andere gerechten.
Nuttige wenken.
Snipperingen.
Onderhoudszorgen
van Boomgaarden u)
ZondagGroentensoep, Varkensschijf. Andijvie,
Aardappelen. Fruit.
MaandagKoud vleesch, Gesmoorde uien. Aardap
pelen. Rijstkoek.
Dinsdag Koolraap met gehakt. Aardappelen. Cho
coladevla.
WoensdagMatrozen eieren. Sla. Gebakken Aard
appelen.
DonderdagSaucijsjes. Roode kool. Aardappelen.
Vri.dag: Gebakken kaas. Andijvie. Aardappelen,
Eiervla.
Aalrrdags Tomatensoep. Kalfsfricandeau. Boontjes
(blik). Aardappelen. Fruit.
Vogelnestjes. Benoodigheden: 4 eieren, 100 gram
pek, 4 varkenslapjes. 50 gr. boter, kropje sla.
Bereiding Een hardgekookt ei wordt gepeld en ge
rold in spek en vervolgens in een dun varkenslapje,
dat natuurlijk gezouten moet zijn. Bindt alles saam
net een draadje en laat mooi gaar en bruin worden
n boter. Doet nu het draadje af en snijdt ze in twee
en zet de helft op een stukje toast, waarop een sla
blad is gelegd. Men kan dit zoowel warm als koud op
dienen.
Kampernoelies in schelpen. Benoodigheden150
gram kampernoelies. 1 kg. aardappelen. 50 gr. boter.
1/2 liter melk.
Bereiding De kampernoelies worden schoongemaakt,
n boter gesmoord en in stukjes gesneden Men maakt
een lekkere saus van het smoornat. mengt liefst nog
een scheutje room erdoor. Rondom spuit men aardap
pelpuree en zet dan de schelpen in den oven om goed
warm te houden en ook om de puree bruin te laten
worden. Dit is een uitstekend voorgerecht.
Pasteitjes met garnalen vulling. Bereiding100
aram garnalen is voldoende voor 4 pasteitjes. Maakt
een ragoutsaus en doet er nu eens een extra smaakje,
een lepeltje kerrie, door. Voegt nu nog peper en zout
naar smaak bij. Vult hiermede de pasteitjes, die men
bij den banketbakker kan halen. Men kan de pasteitjes
mooi garnieren met eenige achtergehouden garnalen.
Versiert den schotel met peterselie en misschien hier
en daar een kuikentje.
Nierbroodjes. Hiervoor neemt men kalfsnier en
'aat die vóór het koken eenige uren in water staan,
dat steeds ververscht moet worden. Dan kookt men
hem gaar in water met een weinig zout en hakt hem
vervolgens in kleine stukjes. Van een gedeelte bouil
lon maakt men een saus. die gedikt wordt met 12 gr.
bloem per dl. vocht.
De fijngehakte nier wordt vermengd met de saus en
op smaak afgemaakt met peper en zout. Dan snijdt
men kleine stukjes brood en klopt een ei met water los.
Paneermeel wordt klaar gezet. De bovenkant van het
stukje brood wordt met ei bestreken en daarop komt
dan een hoopje nierragout, dat met een mes goed glad
gemaakt moet worden. Dan zet men het geheel in het
ei en laat die erover loopen. Door paneermeel wente
len. weer door ei en weer door paneermeel. Zoo wor
den alle broodjes behandeld. Dan bakt men ze in fri
tuurvet bruin. Ze worden warm opgediend.
Tarbot. Benoodigheden: 1 kg. tarbot. 100 gram
boter, peterselie, zout
BereidingDe stukgesneden visch wordt gaar ge
kookt in kokend water met zout. Zoodra hij begint te
koken zet men de kastrol bezijden het vuur en laat
tenminste nog een half uur rusten om het warm water
in de dikste deelen te laten dringen. Daarna wordt
de visch met een schuimspaan uit het water genomen
en op een vischschotel gelegd. Men kan ook een ge
wonen schotel gebruiken, waarop een gevouwen doek
om het water op te slorpen. De schotel wordt gegar
neerd met peterselietakjes en opgediend met een ge
smolten boter- of eiersaus.
Bloemkool met roereieren. Benoodighedeneen
bloemkool, 4 eieren. 4 eetlepels melk, 2 theelepels
aroma. 1/2 1. melk, 2 eetlepels bloem, een stuk boter,
zout en wat geraspte kaas.
Bereiding: Kookt den bloemkool gaar in water met
een beetje zout Smelt voor de saus een stukje boter
in een diep pannetje, voegt er de bloem aan toe, roert
de kluitjes eruit en doet er telkens een beetje melk
bij. Laat het sausje even doorkoken en maakt het af
met een beetje zout. Klopt voor de roereieren de heele
eieren met de melk en de aroma. Smelt in een diep
pannetje een stuk boter, voegt de eiermassa er aan
toe en blijft steeds kloppen met den eierklopper tot
de massa gestold is. Legt nu midden op de schaal den
bloemkool en bedekt deze met de bloemkoolsaus, legt
er een rand van roereieren omheen en bestrooit alles
dik met geraspte kaas.
Wanneer uw handen gesprongen zijn of de huid van
de bovenhand ruw is geworden, kan men een handvol
zemelen in water koken en dan daarin de handen
baden.
Zelfs kan het gelaat met zemelwater gewasschen
worden, om een zachte huid te krijgen en een blanke
tint te bekomen.
Gesprongen lippen kan men met het volgend mid
deltje verhelpen. Maakt zelf een zalfje door een lepel
honing boven het vuur te vermengen met een stukje
ongezouten boter, ter grootte van een duivenei. Ver
mengt goed en laat afkoelen. Wrijft nu over uw lip
pen en ge zult een goed resultaat bekomen.
Tegen rimpels in het aangezicht. Wascht iederen
avond het gelaat met citroensap en laat het indrogen,
s Anderdaags afwasschen met lauw water.
Znurvlekken kan men verwijderen door middel van
ammoniak. Als het mogelijk is en de stof waschbaar,
dan is het best het kleedingstuk daarna heelemaal te
wasschen, doch anders moet men met een schoonen
drogen doek de plek afwrijven.
Olievlekken kan men door middel van warme melk
en water, zonder zeep. uit het linnen wegkrijgen.
Om de reuk van olieverf uit een plaats te verwijde
ren, is goed een handvol hooi in een emmer water, in
de versch geschilderde kamer te plaatsen.
Om zijden kousen zonder gevaar te wasschen kunt
ge een handvol zemelen in het water werpen. De kou
sen zullen daardoor hun soepelheid en kleur behouden
Om wormen te voorkomen in gedroogde vruchten is
het goed saffraan ertusschen te strooien.
Wanneer smaakt de visch het best. Om goede
visch te hebben moet er rekening gehouden worden
met den paartijd. De meeste zeevisch wordt vóór den
paartijd gevangen. Dan is ze het vetst.
De paartijd van de visch is als volgt:
Pladijs, van Januari tot Maart, Spiering, van Maart
tot April. Wijting, leng en heilbot, April en Mei. Tarbot,
van April tot Juli. Tong, van April tot Augustus. Schar,
van April tot September. Makreel, van Mei tot Juli.
Rog en vleet, van Juli tot Augustus. Schelvisch. in
Maart. Bot en kabeljauw, van Februari tot April.
wind tegen elkaar schuren en na korten tijd beide ten
onder komen. De vooruitloopende takken, 't is te zeg
gen deze die zich al te sterk ontwikkelen, kort men in,
alsook deze die van klein hout ontbloot blijven. Maar
hetgeen men niet mag doen is de zoogezegde opsnoeiing
van de hoofd- en zijtakken. Gebeurt het nu dat. in te
houtrijke kruinen, het .wegnemen van gansch een
hoofdtak een ledige plaats zou veroorzaken, dan kort
men deze gedeeltelijk in met op een zijtak terug te
komen. Worden insgelijks weggesnoeid de gulzige twij
gen, waterscheuten genaamd, die zich somtijds op de
hoofdtakken ontwikkelenuitgenomen indien zij zou
den moeten dienen om hoofdtak te worden, ten einde
een ledige plaats in te vullen. Vooral het jaar der sleu-
ning zullen er zich verschillige scheuten ontwikkelen
op de plaats waar afhoutingen gedaan zijn. Onnoodig
te zeggen dat alle verdorde of doode takken zullen
weggeruimd worden.
Het sleunen moet geregeld alle drie tot vier jaren
uitgevoerd worden, ten einde niet verplicht te zijn al
te dikke of te veel takken in eens weg te nemen. Het
is zelfs raadzaam alle jaren de boomen in den Winter
te bezoeken, om alle gebeurlijke toekomstige onregel
matigheden te verhelpen, ook om het werk beter te
verdeelen
Bij boomen die veel te dicht van hout staan, die mis
schien nog nooit of weinig gesleund zijn, waar er bij
gevolg groote afhoutingen moeten plaats hebben, zal
men de bewerking uitvoeren na een overvloedige op
brengst. Men zal alzoo weinig vruchtbotten vernieti
gen. aangezien er alsdan in algemeenen regel, uit
hoofde der natuurlijke vruchtafwisseling, weinig bloem-
botten zullen ontstaan.
Na de sleuning, worden de groote toegebrachte won
den bestreken met koolteer. Het sleunen mag geenszins
uitgevoerd worden met behulp van snoeisporen of klim-
klauwen.
1 Zie ons nummer van 24 Februari.
mnnnwHM
(Vervolg)
.Stambesehuttingeii In afgegraasde boomgaarden is
het eene volstrekte noodzakelijkheid de stammen te
gen vee beschadiging te vrijwaren. Verschillige stel
sels omringen gansch den stam, men dient ze aan eenen
schutsels die men in den handel aantreft. Deze schut
sels imringen gansch den stam, men dient ze aan eenen
stevigen staak vast te nagelen om het omver stooten
te voorkomen.
Verschillige timmerwerken hebben reeds in gebruik
geweest en zijn nog in voege waaronder een der doel
matigste en tevens eenvoudig het volgende is. Drie of
vier hard houten staken worden op 50 centimeter van
den stam geplant of in den grond geslagen. De staken
dienen 1.75 m. a 2 m. boven den grond uit te komen en
worden onderling met dwarslatten vereenigd. Staken
en dwarslatten worden gewoonlijk nog eens omwon
den met pinnendraad. Men heeft er alle voordeel bij,
het onderste deel der staken dat in den grond komt te
vlammen of te teren, het bovenaardsch gedeelte wordt
ingestreken met carbolineum, men gebruike bijgevolg
ontschorste staken.
Indien het alleenlijk geldt, de boomstammen te be
schutten tegen klein veeschapen, konijnen, geiten,
varkens enz. kan het voldoen ze te omringen met eenige
doorntakken, dje op enkele cm. van den stam in den
grond geplant en vervolgens licht tegen den stam wor
den aangedrukt. Het omwinden van den stam met bra
men of gewrongene strooibanden is volstrekt af te keu
ren. Om zooveel mogelijk de fruitboomen aan de wrij
ving van het vee te onttrekken, plant men in den boom
gaard één of meer sterke ruwe wrijfpalen, dit is ter
zelfder tijd eene welwillende voorzorg ten opzichte der
dieren die eene behoefte hebben zich te wrijven.
Wonden en Kankerplekken Wanneer de stammen
of de hoofdtakken verwondingen dragen, voortkomen
de van het afbreken of wegnemen van zware takken,
door toevallige kneuzingen, door vorst beschadiging,
enz- zal men deze zuiveren, effen snijden en daarna
bestrijken met entwas of koolteer.
Het gebeurt dat er holten op de stammen voorkomen
die geene kans meer hebben nog toe te groeien. Hier
zal het er op aan komen het verder uithollen van den
stam tegen te houden. De holte wordt goed gezuiverd
daarna dicht gemaakt met een mengsel dat droog wordt
en versteentbijv. 1 deel leem, 1 deel cement en 1
deel fijne asch met zand gemengd.
Voorkomende kankerwonden op stammen, hoofdtak
ken of zijtakken die men dient te behouden zullen
vooral goed gezuiverd worden tot op het gezonde hout.
De wonde wordt vervolgens uitgewasschen met eene
bijtende oplossing, van ijzer of kopersulfaat, of inge
streken met carbolineum. daarna overdekt met entwas
of koolteer.
Boomstammen die door zonneslag of door droge
schrale winden eene hardbarstige schors gekregen heb
ben. waardoor de boom kwijnend voortleeft, weinig
of niet verdikt, zullen langwerpig op gansch hunne
lengte ingesneden worden. Deze bewerking doet men
in 't voorjaar (April Mei) met een scherp mes, tot door
de schors, vermijdende het hout aan te raken. Deze
insneden verwekken het uitgroeien van eene strook
nieuwe schors en bijgevolg het verdikken van den stam.
Maar indien deze insneden slecht uitgevoerd worden
en niet hetzelfde jaar toegroeien zou deze bewerking
eerder schadelijk zijn dan voordeelig.
Onderhoudszorgen der kruinAls men een boom
gaard aanlegt, plant men bij voorkeur boomen met
eene twee of driejarige gevormde kruin, 't is te zeggen
boomen die de noodige jonge takken bezitten om het
gestel der kroon te vormen.
Na de planting tot blijvens zal men nog gedurende
enkele jaren de vorming der kroon voortzetten èn de
hoofdtakken leiden. Men moet nochtans vermijden dat
de kroontakken al te dicht ontstaan, hetgeen in den
beginne nooit het geval schijnt doch later heeft men
al te dikwijls te houtrijke kruinenmen is dan ver
plicht tamelijk ontwikkelde hoofdtakken weg te za
gen waardoor groote wonden veroorzaakt worden.
Om dit te vermijden zal men die twijgen of jonge
takken die vermoedelijk overbodig zouden worden,
tijdig wegnemen Men moet er vooral van in den be
ginne voor zorgen dat de verschillige jonge hoofdtak
ken nagenoeg van dezelfde sterkte zijn en dat ze niet
ontbloot blijven van kleinhout. dat het eigenlijke
vruchthout is. Daarom zal men de eerste jaren na de
planting de verlengenissen of eindtwijgen der jonge
gesteltakken naar gelang hunne ontwikkeling inkorten,
de te sterk vooruitloopende snijdt men korter in. eene
langere lengte latende aan de flauwere.
Door het inkorten der jonge verlengenissen bekomt
men gewoonlijk vergaffelingen. indien de kruin vol
doende hoofdtakken bezit, worden deze weggesnoeid
men behoudt ze integendeel als er eene leemte aan te
vullen is.
Een zeker tijdverloop na die eerste besnoeiingen zal
men genoodzaakt zijn, het eigenlijke dunnen of sleu
nen der kruinen te ondernemen. Waarom moet er op
tijd en stond gesleund worden
1. Om de kruinen goed luchtig te houden der
wijze dat al de deelen er van aan den weldoenden in
vloed van lucht, licht en warmte blootgesteld zijn. Die
drie factoren hebben eenen grooten invloed op de bot-
vorming en bijgevolg op de vruchtbaarheid van den
boomdaarbij zal het bemosten der takken, de ont
wikkeling van crijptogamische ziekten alsook van ze
kere insecten fel tegengewerkt worden.
2. Om de vruchtgeving beter te regelen. Bij regel
matig gesleunde en wel onderhouden boomen treft
men minder de zoogezegde beurtjaren aan alhoewel
die afwisseling in het dragen ook in den aard van de
variëteit zelf kan gelegen zijn of in eene onvoldoende
bemesting.
3. Om schooner fruit te oogsten zonder veel afval.
Als de kruinen al te dicht staan, bekomt men alleenlijk
schoon regelmatig ontwikkelde vruchten aan den bui
tenkant en in het bovenste gedeelte der kruin, al het
fruit dat meer binnenwaarts staat blijft klein, onge
kleurd en zeer dikwijls misvormd men bekomt alzoo
een groot ten honderd afval op den oogst.
4. Om vroegtijdige uitputting te vermijden.
Door een doelmatige en welbegrepen sleuning, onder
houdt men de goede groeikracht en het jeugdig uit
zicht van den boom. Welke zijn nu de overbodige tak
ken die dienen gesleund te worden
Deze die te veel neerhangen, die een slechte richting
nemen, die verwarring in de kruin doen ontstaan. Als
twee takken elkaar kruisen, moet er een weg genomen
worden, omdat zij bij de minste beweging van den
(Zie vervolg vorige kolom)