Plechtige Communie DUMORTIER Drukkerij Kerkboeken Paternosters Beeldekens Geschenken Tel. 500 YPER 34, Boterstraat 2 Wat eten we deze week Enkele voorgerechten voor de Paaschtafel. Enkele andere gerechten. Nuttige wenken. Snipperingen. Onderhoudszorgen van Boomgaarden u) ZondagGroentensoep, Varkensschijf. Andijvie, Aardappelen. Fruit. MaandagKoud vleesch, Gesmoorde uien. Aardap pelen. Rijstkoek. Dinsdag Koolraap met gehakt. Aardappelen. Cho coladevla. WoensdagMatrozen eieren. Sla. Gebakken Aard appelen. DonderdagSaucijsjes. Roode kool. Aardappelen. Vri.dag: Gebakken kaas. Andijvie. Aardappelen, Eiervla. Aalrrdags Tomatensoep. Kalfsfricandeau. Boontjes (blik). Aardappelen. Fruit. Vogelnestjes. Benoodigheden: 4 eieren, 100 gram pek, 4 varkenslapjes. 50 gr. boter, kropje sla. Bereiding Een hardgekookt ei wordt gepeld en ge rold in spek en vervolgens in een dun varkenslapje, dat natuurlijk gezouten moet zijn. Bindt alles saam net een draadje en laat mooi gaar en bruin worden n boter. Doet nu het draadje af en snijdt ze in twee en zet de helft op een stukje toast, waarop een sla blad is gelegd. Men kan dit zoowel warm als koud op dienen. Kampernoelies in schelpen. Benoodigheden150 gram kampernoelies. 1 kg. aardappelen. 50 gr. boter. 1/2 liter melk. Bereiding De kampernoelies worden schoongemaakt, n boter gesmoord en in stukjes gesneden Men maakt een lekkere saus van het smoornat. mengt liefst nog een scheutje room erdoor. Rondom spuit men aardap pelpuree en zet dan de schelpen in den oven om goed warm te houden en ook om de puree bruin te laten worden. Dit is een uitstekend voorgerecht. Pasteitjes met garnalen vulling. Bereiding100 aram garnalen is voldoende voor 4 pasteitjes. Maakt een ragoutsaus en doet er nu eens een extra smaakje, een lepeltje kerrie, door. Voegt nu nog peper en zout naar smaak bij. Vult hiermede de pasteitjes, die men bij den banketbakker kan halen. Men kan de pasteitjes mooi garnieren met eenige achtergehouden garnalen. Versiert den schotel met peterselie en misschien hier en daar een kuikentje. Nierbroodjes. Hiervoor neemt men kalfsnier en 'aat die vóór het koken eenige uren in water staan, dat steeds ververscht moet worden. Dan kookt men hem gaar in water met een weinig zout en hakt hem vervolgens in kleine stukjes. Van een gedeelte bouil lon maakt men een saus. die gedikt wordt met 12 gr. bloem per dl. vocht. De fijngehakte nier wordt vermengd met de saus en op smaak afgemaakt met peper en zout. Dan snijdt men kleine stukjes brood en klopt een ei met water los. Paneermeel wordt klaar gezet. De bovenkant van het stukje brood wordt met ei bestreken en daarop komt dan een hoopje nierragout, dat met een mes goed glad gemaakt moet worden. Dan zet men het geheel in het ei en laat die erover loopen. Door paneermeel wente len. weer door ei en weer door paneermeel. Zoo wor den alle broodjes behandeld. Dan bakt men ze in fri tuurvet bruin. Ze worden warm opgediend. Tarbot. Benoodigheden: 1 kg. tarbot. 100 gram boter, peterselie, zout BereidingDe stukgesneden visch wordt gaar ge kookt in kokend water met zout. Zoodra hij begint te koken zet men de kastrol bezijden het vuur en laat tenminste nog een half uur rusten om het warm water in de dikste deelen te laten dringen. Daarna wordt de visch met een schuimspaan uit het water genomen en op een vischschotel gelegd. Men kan ook een ge wonen schotel gebruiken, waarop een gevouwen doek om het water op te slorpen. De schotel wordt gegar neerd met peterselietakjes en opgediend met een ge smolten boter- of eiersaus. Bloemkool met roereieren. Benoodighedeneen bloemkool, 4 eieren. 4 eetlepels melk, 2 theelepels aroma. 1/2 1. melk, 2 eetlepels bloem, een stuk boter, zout en wat geraspte kaas. Bereiding: Kookt den bloemkool gaar in water met een beetje zout Smelt voor de saus een stukje boter in een diep pannetje, voegt er de bloem aan toe, roert de kluitjes eruit en doet er telkens een beetje melk bij. Laat het sausje even doorkoken en maakt het af met een beetje zout. Klopt voor de roereieren de heele eieren met de melk en de aroma. Smelt in een diep pannetje een stuk boter, voegt de eiermassa er aan toe en blijft steeds kloppen met den eierklopper tot de massa gestold is. Legt nu midden op de schaal den bloemkool en bedekt deze met de bloemkoolsaus, legt er een rand van roereieren omheen en bestrooit alles dik met geraspte kaas. Wanneer uw handen gesprongen zijn of de huid van de bovenhand ruw is geworden, kan men een handvol zemelen in water koken en dan daarin de handen baden. Zelfs kan het gelaat met zemelwater gewasschen worden, om een zachte huid te krijgen en een blanke tint te bekomen. Gesprongen lippen kan men met het volgend mid deltje verhelpen. Maakt zelf een zalfje door een lepel honing boven het vuur te vermengen met een stukje ongezouten boter, ter grootte van een duivenei. Ver mengt goed en laat afkoelen. Wrijft nu over uw lip pen en ge zult een goed resultaat bekomen. Tegen rimpels in het aangezicht. Wascht iederen avond het gelaat met citroensap en laat het indrogen, s Anderdaags afwasschen met lauw water. Znurvlekken kan men verwijderen door middel van ammoniak. Als het mogelijk is en de stof waschbaar, dan is het best het kleedingstuk daarna heelemaal te wasschen, doch anders moet men met een schoonen drogen doek de plek afwrijven. Olievlekken kan men door middel van warme melk en water, zonder zeep. uit het linnen wegkrijgen. Om de reuk van olieverf uit een plaats te verwijde ren, is goed een handvol hooi in een emmer water, in de versch geschilderde kamer te plaatsen. Om zijden kousen zonder gevaar te wasschen kunt ge een handvol zemelen in het water werpen. De kou sen zullen daardoor hun soepelheid en kleur behouden Om wormen te voorkomen in gedroogde vruchten is het goed saffraan ertusschen te strooien. Wanneer smaakt de visch het best. Om goede visch te hebben moet er rekening gehouden worden met den paartijd. De meeste zeevisch wordt vóór den paartijd gevangen. Dan is ze het vetst. De paartijd van de visch is als volgt: Pladijs, van Januari tot Maart, Spiering, van Maart tot April. Wijting, leng en heilbot, April en Mei. Tarbot, van April tot Juli. Tong, van April tot Augustus. Schar, van April tot September. Makreel, van Mei tot Juli. Rog en vleet, van Juli tot Augustus. Schelvisch. in Maart. Bot en kabeljauw, van Februari tot April. wind tegen elkaar schuren en na korten tijd beide ten onder komen. De vooruitloopende takken, 't is te zeg gen deze die zich al te sterk ontwikkelen, kort men in, alsook deze die van klein hout ontbloot blijven. Maar hetgeen men niet mag doen is de zoogezegde opsnoeiing van de hoofd- en zijtakken. Gebeurt het nu dat. in te houtrijke kruinen, het .wegnemen van gansch een hoofdtak een ledige plaats zou veroorzaken, dan kort men deze gedeeltelijk in met op een zijtak terug te komen. Worden insgelijks weggesnoeid de gulzige twij gen, waterscheuten genaamd, die zich somtijds op de hoofdtakken ontwikkelenuitgenomen indien zij zou den moeten dienen om hoofdtak te worden, ten einde een ledige plaats in te vullen. Vooral het jaar der sleu- ning zullen er zich verschillige scheuten ontwikkelen op de plaats waar afhoutingen gedaan zijn. Onnoodig te zeggen dat alle verdorde of doode takken zullen weggeruimd worden. Het sleunen moet geregeld alle drie tot vier jaren uitgevoerd worden, ten einde niet verplicht te zijn al te dikke of te veel takken in eens weg te nemen. Het is zelfs raadzaam alle jaren de boomen in den Winter te bezoeken, om alle gebeurlijke toekomstige onregel matigheden te verhelpen, ook om het werk beter te verdeelen Bij boomen die veel te dicht van hout staan, die mis schien nog nooit of weinig gesleund zijn, waar er bij gevolg groote afhoutingen moeten plaats hebben, zal men de bewerking uitvoeren na een overvloedige op brengst. Men zal alzoo weinig vruchtbotten vernieti gen. aangezien er alsdan in algemeenen regel, uit hoofde der natuurlijke vruchtafwisseling, weinig bloem- botten zullen ontstaan. Na de sleuning, worden de groote toegebrachte won den bestreken met koolteer. Het sleunen mag geenszins uitgevoerd worden met behulp van snoeisporen of klim- klauwen. 1 Zie ons nummer van 24 Februari. mnnnwHM (Vervolg) .Stambesehuttingeii In afgegraasde boomgaarden is het eene volstrekte noodzakelijkheid de stammen te gen vee beschadiging te vrijwaren. Verschillige stel sels omringen gansch den stam, men dient ze aan eenen schutsels die men in den handel aantreft. Deze schut sels imringen gansch den stam, men dient ze aan eenen stevigen staak vast te nagelen om het omver stooten te voorkomen. Verschillige timmerwerken hebben reeds in gebruik geweest en zijn nog in voege waaronder een der doel matigste en tevens eenvoudig het volgende is. Drie of vier hard houten staken worden op 50 centimeter van den stam geplant of in den grond geslagen. De staken dienen 1.75 m. a 2 m. boven den grond uit te komen en worden onderling met dwarslatten vereenigd. Staken en dwarslatten worden gewoonlijk nog eens omwon den met pinnendraad. Men heeft er alle voordeel bij, het onderste deel der staken dat in den grond komt te vlammen of te teren, het bovenaardsch gedeelte wordt ingestreken met carbolineum, men gebruike bijgevolg ontschorste staken. Indien het alleenlijk geldt, de boomstammen te be schutten tegen klein veeschapen, konijnen, geiten, varkens enz. kan het voldoen ze te omringen met eenige doorntakken, dje op enkele cm. van den stam in den grond geplant en vervolgens licht tegen den stam wor den aangedrukt. Het omwinden van den stam met bra men of gewrongene strooibanden is volstrekt af te keu ren. Om zooveel mogelijk de fruitboomen aan de wrij ving van het vee te onttrekken, plant men in den boom gaard één of meer sterke ruwe wrijfpalen, dit is ter zelfder tijd eene welwillende voorzorg ten opzichte der dieren die eene behoefte hebben zich te wrijven. Wonden en Kankerplekken Wanneer de stammen of de hoofdtakken verwondingen dragen, voortkomen de van het afbreken of wegnemen van zware takken, door toevallige kneuzingen, door vorst beschadiging, enz- zal men deze zuiveren, effen snijden en daarna bestrijken met entwas of koolteer. Het gebeurt dat er holten op de stammen voorkomen die geene kans meer hebben nog toe te groeien. Hier zal het er op aan komen het verder uithollen van den stam tegen te houden. De holte wordt goed gezuiverd daarna dicht gemaakt met een mengsel dat droog wordt en versteentbijv. 1 deel leem, 1 deel cement en 1 deel fijne asch met zand gemengd. Voorkomende kankerwonden op stammen, hoofdtak ken of zijtakken die men dient te behouden zullen vooral goed gezuiverd worden tot op het gezonde hout. De wonde wordt vervolgens uitgewasschen met eene bijtende oplossing, van ijzer of kopersulfaat, of inge streken met carbolineum. daarna overdekt met entwas of koolteer. Boomstammen die door zonneslag of door droge schrale winden eene hardbarstige schors gekregen heb ben. waardoor de boom kwijnend voortleeft, weinig of niet verdikt, zullen langwerpig op gansch hunne lengte ingesneden worden. Deze bewerking doet men in 't voorjaar (April Mei) met een scherp mes, tot door de schors, vermijdende het hout aan te raken. Deze insneden verwekken het uitgroeien van eene strook nieuwe schors en bijgevolg het verdikken van den stam. Maar indien deze insneden slecht uitgevoerd worden en niet hetzelfde jaar toegroeien zou deze bewerking eerder schadelijk zijn dan voordeelig. Onderhoudszorgen der kruinAls men een boom gaard aanlegt, plant men bij voorkeur boomen met eene twee of driejarige gevormde kruin, 't is te zeggen boomen die de noodige jonge takken bezitten om het gestel der kroon te vormen. Na de planting tot blijvens zal men nog gedurende enkele jaren de vorming der kroon voortzetten èn de hoofdtakken leiden. Men moet nochtans vermijden dat de kroontakken al te dicht ontstaan, hetgeen in den beginne nooit het geval schijnt doch later heeft men al te dikwijls te houtrijke kruinenmen is dan ver plicht tamelijk ontwikkelde hoofdtakken weg te za gen waardoor groote wonden veroorzaakt worden. Om dit te vermijden zal men die twijgen of jonge takken die vermoedelijk overbodig zouden worden, tijdig wegnemen Men moet er vooral van in den be ginne voor zorgen dat de verschillige jonge hoofdtak ken nagenoeg van dezelfde sterkte zijn en dat ze niet ontbloot blijven van kleinhout. dat het eigenlijke vruchthout is. Daarom zal men de eerste jaren na de planting de verlengenissen of eindtwijgen der jonge gesteltakken naar gelang hunne ontwikkeling inkorten, de te sterk vooruitloopende snijdt men korter in. eene langere lengte latende aan de flauwere. Door het inkorten der jonge verlengenissen bekomt men gewoonlijk vergaffelingen. indien de kruin vol doende hoofdtakken bezit, worden deze weggesnoeid men behoudt ze integendeel als er eene leemte aan te vullen is. Een zeker tijdverloop na die eerste besnoeiingen zal men genoodzaakt zijn, het eigenlijke dunnen of sleu nen der kruinen te ondernemen. Waarom moet er op tijd en stond gesleund worden 1. Om de kruinen goed luchtig te houden der wijze dat al de deelen er van aan den weldoenden in vloed van lucht, licht en warmte blootgesteld zijn. Die drie factoren hebben eenen grooten invloed op de bot- vorming en bijgevolg op de vruchtbaarheid van den boomdaarbij zal het bemosten der takken, de ont wikkeling van crijptogamische ziekten alsook van ze kere insecten fel tegengewerkt worden. 2. Om de vruchtgeving beter te regelen. Bij regel matig gesleunde en wel onderhouden boomen treft men minder de zoogezegde beurtjaren aan alhoewel die afwisseling in het dragen ook in den aard van de variëteit zelf kan gelegen zijn of in eene onvoldoende bemesting. 3. Om schooner fruit te oogsten zonder veel afval. Als de kruinen al te dicht staan, bekomt men alleenlijk schoon regelmatig ontwikkelde vruchten aan den bui tenkant en in het bovenste gedeelte der kruin, al het fruit dat meer binnenwaarts staat blijft klein, onge kleurd en zeer dikwijls misvormd men bekomt alzoo een groot ten honderd afval op den oogst. 4. Om vroegtijdige uitputting te vermijden. Door een doelmatige en welbegrepen sleuning, onder houdt men de goede groeikracht en het jeugdig uit zicht van den boom. Welke zijn nu de overbodige tak ken die dienen gesleund te worden Deze die te veel neerhangen, die een slechte richting nemen, die verwarring in de kruin doen ontstaan. Als twee takken elkaar kruisen, moet er een weg genomen worden, omdat zij bij de minste beweging van den (Zie vervolg vorige kolom)

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 10