K0FFIES en CHICOREI met PREMIEN Christiaens Devolder KortrijK Vrouwenrubriek Wat er nu te doen valt PremiedepotG. LAROYE, 20, Boomgaardstraat, Yper, waar ook Koffiebranders te bekomen zijn. Eischt altijd en overal de RUWE en GEBRANDE 2 Voor de Keuken Wat eten we deze week Enkele gerechten. Hoe vuile vlekken te verwijderen Te koop in alle goede winkels. Zondag Lamsragout. Worteltjes. Aardappelen. 4/4 koek Maandag Gebakken ham, Schorseneeren. Aardappe len. Vanillevla. DinsdagWorst. Roode kool, Aardappelen. Fruit. WoensdagBroodgehakt. Sla, Aardappelen, Rijsttaart. DonderdagTomatensoep. Bouillie met worteltjes. Aardappelen. Vrijdag Gebakken schol. Aardappelen. Rhumtaart. Zaterdag: Varkenslapjes. Bloemkool. Aardappelen, Fruit. Belegde broodjes met Kers en Sardijntjes. Snijdt broodkruim uit. Laat de broodsneedjes lichtjes roosten. Bereidt vulsel met eenige sardijntjes in olie ingelegd Pelt ze en verwijdert de graten, plettert ze vervolgens met fijngehakte kers. boter en een lepeltje vleeschnat en een weinig mostaard. Als dit alles vermengd is. be smeert er dan rijkelijk de sneetjes brood mede. Strijkt de oppervlakte gelijk en garneert met eenige kappers en komkommers in azijn ingelegd en klein gesneden. Legt rondom de broodjes, als versiering, kleine radijs jes als bloempjes uitgesneden, die kunnen gekraakt worden bij de broodjes. Als bloempjes uitsnijden be- teekenthet buitenste en rood gedeelte van 't radijsje uitsnijden, zoodanig dat het wit vleezig gedeelte te voorschijn komt en .men laat ook een paar groene blaadjes aan het steeltje. Spinazie in den oven. Kookt een kilogram spina zie. hakt ze en zet ze even op flink vuur met boter. Bereidt saus met 50 gr. gesmolten boter, voegt er een goed gevulden eetlepel bloem bij, een halven liter water en een eetlepel vleeschnat. De saus moet dik zijn. Schept ze in een vuurvasten schotel. Voegt er twee eieren aan toe en geraspte kaaskruidt zeer weinig. Mengt goed en schept langzamerhand de spi nazie bij. Roert flink. Bestrooit flink met paneermeel en geraspte kaas. Legt hier en daar een klontje boter en laat in zachten oven schoon bruin braden. Deze spijs is voortreffelijk bij hesp of gepocheerde eieren. Schijfjes kalfsvleesch met kampernoelies. Snijdt de kalfsschijf in zeer dunne sneetjes. Doet een flink stuk boter in een pot met zout, peper, bieslook, sja lotjes, zeer fijngehakte peterselie en kampernoelies even geblancheerd en fijn gesneden. Legt daarop een laag sneetjes kalfsvleesch, vervolgens een greepje fijne groenten en gesneden kampernoelies en gaat zoo voort. Eindigt met een laag vleesch en overdekt het met vette spekreepen. Begiet alles met een glas witten wijn en een half glas water vermengd met een klein koffie lepel vleeschextract. Laat zachtjes stoven twee uren lang met deksel op den pot. Hesp met Maderasaus. Het is een geschikte spijs voor een maal waar vele genoodigden aanwezig zijn. Maakt een gezouten hesp op en ontzout gedurende 2 dagen door voortdurend het water te vernieuwen. Wikkelt ze in een witten doek en kookt ze, in een pot met deksel op, gedurende 4 uren. met een flesch witten wijn, tijm. laurier, look en specerijen. Als die tijd ver streken is, haalt de hesp uit den pot, laat ze afdruipen, pakt ze uit, maakt ze op en verwijdert de twee derden van het zwoord, behalve aan het been. Legt de hesp in een ondiepen vuurvasten schotel, begiet ze met een halve flesch madera en zet gedurende vijf en veertig minuten in den oven. Bedruipt ze van tijd tot tijd met het braadsap. Als het vleesch een schoone kleur gekregen heeft, schikt het op een langen schotel en dient het op met maderasauswater, vleeschextract. Laat 1/2 liter wa ter met Liebig en een groot bierglas madera uitkoken. Bereidt een rouxmet 50 gram boter en 30 gram bloem, lengt aan met het krachtig vleeschnat, geurig gemaakt door madera. Men kan spinazie met roomsaus aan toevoegen en giet de saus in een sauspan. Aniline is moeilijk van de vingers te krijgen. Wascht de handen met een oplossing van keukenzout in de verhouding van 5 ten honderd, gaat daarna over de vingers met een doek dien ge vooraf in alcohol of am moniak gedompeld hebt. Slijkvlekken op wollen kleedingstukken of uit ca outchouc verdwijnen door het gebruik van water met veel azijn. Koffievlekken op wit linnen behandelt men gemakke lijk met ze vooreerst in zuiver water uit te wasschen en daarna met zeepwater. Voor wollen stoffen met teere kleuren, bediene men zich van een rauwen eier dooier in een weinig warm water opgelost. Indien de vlekken oud zijn. voegt men er een tiental druppels alcohol bij Ontvlekken van stoffen. Wascht ze uit in zeep water met ammoniak voor gekleurde stoffen, in bo rax voor witte wollen stoffen. Vlekken op flanel. Men mengt bij gelijke hoeveel heden eierdooier en glycerine. Spreidt dit uit op de vlek. Wacht een half uur alvorens de vlek met water te wasschen. Fruitvlekken op roode of gekleurde stoffen verdwij nen door ze te wasschen met 10 druppels vitriool in een glas water. Bevochtigt de vlek en wascht ze ver volgens met zuiver water. Vetvlekken op boeken, gravures, papier, verdwijnen wanneer men ze met vloeipapier bedekt, nadat men de vlek verwarmd heeft Het vloeipapier telkens vervan gen wanneer het wat vet opgeslorpt heeft. Vervolgens dompelt een penseel in terpentijn, die zeer versch en heel zuiver zijn moet. en besmeert de twee kanten van de vlek die ge verwarmd hebt door middel van een warm strijkijzer te drukken op het papier dat de vlek bedekt. Ten slotte, met een zachten borstel, besmeert de vlek met gezuiverden en geconcentreerden wijn geest. Het papier wordt wit en de inkt der drukletters heeft niet geleden. Wijnvlekken. Om wijnvlekken op linnen of ge kleurd lijnwaad te verwijderen, moet men ze wrijven met warme melk tot ze verdwenen zijn en daarna uit- wasschen met koud water Groentenkweek. In de maand April zijn de werk zaamheden. in den groententuin uit te voeren, zeer ver schillend in 't algemeen staan de gezaaide groenten reeds uit. deze zal men goed onderhouden van hakken en wieden, en evenals de vorige maand hebben wij onze handen vol. In den hof. Hier zullen de Artisjokken, aan den voet scheuten ontwikkelen, van deze scheuten zal men er een drie-tal der kloekste laten, heeft men er noo- dig tot vermenigvuldiging, dan neemt men de overige af als zij omtrent 15 tot 20 cm. lang zijnde scheuten van wortels voorzien, en bezet met een vijf-tal blade ren kan men ter blijvende plaatse uitplanten op on geveer 1 m. in en tusschen de lijnen. Op de plaats waar men zal planten mengt men den grond op een twintig tal cm. vierkant met kompost of straatmest die gezift is. De bladeren dier scheuten kort men liefst wat in, voor de overtollige verdamping tegen te gaan, en men zal niet te diep planten voor verrotting te voorkomen. Bij zonnig weder belommert men deze scheuten in de eerste dagen Men doet tusschenteelt van kropsla of radijsjes. De bloemkool beplantingen bemest men eens met stikstofrijke meststoffen.;,vloeimest of sodanitraat ge volgd van eene behakking. De variëteiten porei, einde. Januari, begin Februari op lauwe broeilaag gezaaid, kan men op zonnebarm of beschutte plaatsen uitplanten in rijen op 25 cm. af stand en een tien-tal cm. in de rij. Roode en witte kabuiskoolen, Savooien, omtrent half Maart gezaaid, worden verspeend. van zoohaast zij enkele blaadjes hebben op 10 cm. afstanddeze die omtrent Februari onder koud raam uitgezaaid werden, kan men reeds beginnen uitplanten, evenals ook de dan gezaaide bloemkool variëteiten. De keukenbeeten zaait men op rijen van 35 cm. af stand alle 5 cm. een zaadje. Men drukt den grond ta melijk vast aan. hakt na het kiemen der zaden en dunt in tijds uit in de rij op 25 cm. afstand. Schorseneeren kunnen van nu af aan gezaaid wor den in rijen van 25 cm. afstand. Men zal jong zaad ge bruiken. en men zal maatregelen nemen om de vogels en de muizen af te werenin het begin doet men tus- schenzaai van radijsjes en kropsla om later uit te plan ten. Schorseneeren in tijds uitdunnen. Vroege variëteiten van tafelraapjes zooals Roode van Milaanplatte roode Meiraap (van München), vroege platte witte enz. kunnen nu gezaaid worden, op rijen van 5 cm. afstand en later uitdunnen op 15 cm. Voor opvolging in het oogsten zal men nog radijsjes, half-lange wortels en erwtjes zaaien. Aardappelen op zonnebarmen uitgeplant bewaken en beschutten en aanaarden. Struikboontjes zooals de «Zwarte Belgische», fla geolets, vroege gele, kan men op goed beschutte plaats uitzaaien, zooals op een zonnebarm tegen een zuid muur, mits de plantjes te beschutten met glasramen of zooals er in sommige streken veel gebruikt worden, klokken uit glas vervaardigd. Spruitkool variëteiten zal men nu zaaien voor op brengst te hebben van af Oktober. Onder glas. - Is de teelt der struikboontjes niet moei lijk. en zelfs zeer loonend, men zaait een vier-tal zaden in potten van 10 cm. diameter, die men in verwarmde serre zet. Na een tien-tal dagen, als de zaadlobben ge vormd zijn, plant men onder glasramen koude serre of warenhuis, redelijk diep op een afstand van 45 cm. en 30 cm. in de rij. Die variëteit Belgische Zwarte is aan te raden. Bloemkoolen onder glas gekweekt zal men bewaken en in tijds de ramen afnemen. Bloemkoolen gekweekt, ter zelfder tijd met wortels en kropsla (Hollandsche manier), zal men ook in tijds ontblooten en links en rechts duwen om gepasten afstand te behouden. Aangejaagde tomaten goed onderhouden. Die teelt onder glas is zeer winstgevend, vooral in warenhuizen. Men plant nu de plantjes, in Februari gezaaid en in potjes opgekweekt. Deze in het begin der vorige maand, gezaaid voor volle grondteelt, zalmen inpotten en koude serre zetten, desnoods beschutten. Aangejaagde Aardbezieplanten veel lucht en licht verschaffen, om schooner kleur te bekomen, zal men het spuiten verminderen en allengskens achterlaten. Deze in vollen grond, bij middel van ramen vervroegd, mag men aan hun eigen niet overlaten, hier is luch ten ook noodzakelijk. Porei in Februari gezaaid kan men, benevens op zonnebarm, en om jong te oogsten op kouden bak ver- speenen op 10 cm. afstand kropsla ook op kouden bak uitplanten. Chemin-selder, Amerikaansche White Plumekorte volstelige. vroege witte, rond Februari gezaaid en verspeend geweest, kan men uitplanten op kouden bak op 10 cm. afstand, begieten en bedekken bij koud wederbij middel van matten, zakken enz. op de ramen te leggen, kan men deze selder schoon wit maken, enkele dagen vooraleer te oogsten. Men zal in tijds oogsten, want deze plantjes schieten nogal rap in zaad op. Nieuw-Zeelandsche spinazie, zaait men in potjes van 10 cm. een drie-tal zaden (vruchten) liefst vooraf in water geweekt en zet ze in verwarmde serre. Om te lukken in de teelt van kleine komkommers (Cornichons met de variëteit kleine groene van Pa rijs of fijne van Meaux, zal men nu uitzaaien onder glas in potjes van 5 tot 8 cm. doormeter een vier-tal zaadjes per potje, want indien het weder rond Mei koud en vochtig is, zouden de zaden moeilijk kunnen kiemen. Liefhebbers van groote komkommers nu on der glas zaaien om op zonnebarm tegen een zuidmuur te kweeken. In serre of desnoods onder raam zal men beter lukken. De Meloenen der eerste zaaiing (Januari) onder houdt men van luchten, uitdunnen (een zes-tal vruch ten per plant) innijpen (2 bladeren boven de vruch ten) legt deze op schaliën, stukken ruit enz met den steel naar omhoog. Meloenen rond half Maart gezaaid kan men op vrijkomende broeibakken uitplanten. Pos telein kan men er gerust rond zaaien, na eene kleine maand is deze weg. men gebruike hier bij voorkeur de groene variëteit. De verschillige pompoenen kan men nu op broeilaag of in verwarmde serre zaaien. Het welgelukken der groenten onder glas geteeld hangt verder voorts groo- tendeels af van de toegediende onderhoudszorgen. In de maand April hebben wij reeds meermaals groenten verbrand gezien, met niet in tijds te luchten en het bekomene. na kostbaren arbeid, was op.enkele minuten verloren. Fruitteelt. Gezien het zeer ver gevorderd tijdstip, is men verplicht de nog mogelijk te verrichten plan tingen met spoed door te zetten wil men nog een kans hebben te gelukken. Voor de late beplantingen, is het zeer raadzaam de wortels der planten eerst in te modderen, daartoe gebruikt mee liefst kleiachtige grond vertoonde de schors reeds kenteekens van ver droging, was zij in zekere maat reeds gerimpeld, de plant dan eerst een paar dagen gansch inkuilen in vochtigen grond, totdat de schors haar normaal voor komen weer aanneemt. Na de beplanting wordt dan de grond goed vochtig gehouden, en om overtollige uitdroging van deze te beletten, is een bedekking va* mest, bladeren of iets anders, volstrekt noodzakelijk. Daar de perzikken en abrikozen nu in bloei zullen komen, de bloei goed in oog houden en tijdig beschut ten met het reeds vroeger gereedgemaakt materiaal. De nalatigheid van een enkelen nacht, is voldoende om de oogst van deze fruitsoorten gedeeltelijk of ge heel te vernietigenonze voorzorgen verdubbelen bij koud en vochtig weder. In drogen toestand weerstaan de bloemen aan een lagere temperatuur zonder te ver vriezen. Men stelt niet langer de snoei uit der in den Herfst geplante perzikkenmen vergeet niet dat perzikken het jaar der planting onvoorwaardelijk moeten ge snoeid worden, daar bij deze fruitsoort de oogen, welke het eerste jaar niet doorschieten, onvermijdelijk ster ven, dit in tegenstelling met de perenboomen, waar de oogen verscheidene jaren in leven kunnen blijven. Men tracht dus altijd de perzikken vroeg in den Herfst te planten en ze laat in de Lente te snoeien. Alle planten worden nog eens goed nagezien en daar waar het noodig is, tracht men het evenwicht tusschen meerdere twijgen te bevorderen, door boven te flauwe twijgen een kerf te maken, ten einde de sappen in deze te jagen, en onder de te sterke ook een kerf om er de sappen van te verwijderen. Bij gulzige onvrucht bare boomen nu een ringvormige afschorsing toepas sen. Fruit- en sieraadboomkweekerij. De plantenkwee- ker heeft op dit tijdstip zijne hoogste spanning van bezigheden. De kweekerij, welke door den afzet gansch ordeloos is geworden, moet opnieuw in regel gebracht wordendaarom worden de soorten en variëteiten der uitgedunde perceelen samengebracht. Is deze werking noodzakelijk voor de goede orde. zij is niettemin al toos schadelijk voor den eigenaar, die door de verplan ting een jaar wasdom verliest. Beter is het als men -over genoegzame gronden kan beschikken, de planten, wel ke zich nog op die uitgedunde perceelen bevinden, te laten staan en er eene nieuwe aanvulling op te doen met de kweek van aardappelen, wortels, beeten. sui- kerijen. volgens de behoefte van den kweeker. Op deze laatste manier komt dat perceel der kwee kerij het volgende jaar ineens ledig. Indien de nieuwe plantingen nog niet gansch geëin digd zijn, vergete of verwaarlooze men niet van nu af alle planten bij het uitnemen van den grond, aanstonds in te modderen om het uitdrogen der jonge vezelwortels telkens te voorkomen. Nu dat er zich overal een te kort doet gevoelen aan handenarbeid, is het noodzakelijk, bij den kweeker zoowel als bij den landbouwer, naar verbeterde werk tuigen voor het reinigen van den grond uit te zien om met een minimum tijd het maximum werk voort te brengen. Een grond vroegtijdig in 't jaar van onkruid gereinigd, eischt later maar halve onderhoudszorgen meer.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 10