K0FFIES en CHICOREI met PREMIEN
Christiaens Devolder KortrijK
Vrouwenrubriek
Wat er nu te doen valt
PremiedepotG. LAROYE, 20, Boomgaardstraat, Yper, waar ook Koffiebranders te bekomen zijn.
Eischt altijd en overal de RUWE en GEBRANDE
2
Voor de Keuken
Wat eten we deze week
Enkele gerechten.
Hoe vuile vlekken te verwijderen
Te koop in alle goede winkels.
Zondag Lamsragout. Worteltjes. Aardappelen. 4/4
koek
Maandag Gebakken ham, Schorseneeren. Aardappe
len. Vanillevla.
DinsdagWorst. Roode kool, Aardappelen. Fruit.
WoensdagBroodgehakt. Sla, Aardappelen, Rijsttaart.
DonderdagTomatensoep. Bouillie met worteltjes.
Aardappelen.
Vrijdag Gebakken schol. Aardappelen. Rhumtaart.
Zaterdag: Varkenslapjes. Bloemkool. Aardappelen,
Fruit.
Belegde broodjes met Kers en Sardijntjes. Snijdt
broodkruim uit. Laat de broodsneedjes lichtjes roosten.
Bereidt vulsel met eenige sardijntjes in olie ingelegd
Pelt ze en verwijdert de graten, plettert ze vervolgens
met fijngehakte kers. boter en een lepeltje vleeschnat
en een weinig mostaard. Als dit alles vermengd is. be
smeert er dan rijkelijk de sneetjes brood mede. Strijkt
de oppervlakte gelijk en garneert met eenige kappers
en komkommers in azijn ingelegd en klein gesneden.
Legt rondom de broodjes, als versiering, kleine radijs
jes als bloempjes uitgesneden, die kunnen gekraakt
worden bij de broodjes. Als bloempjes uitsnijden be-
teekenthet buitenste en rood gedeelte van 't radijsje
uitsnijden, zoodanig dat het wit vleezig gedeelte te
voorschijn komt en .men laat ook een paar groene
blaadjes aan het steeltje.
Spinazie in den oven. Kookt een kilogram spina
zie. hakt ze en zet ze even op flink vuur met boter.
Bereidt saus met 50 gr. gesmolten boter, voegt er een
goed gevulden eetlepel bloem bij, een halven liter
water en een eetlepel vleeschnat. De saus moet dik
zijn. Schept ze in een vuurvasten schotel. Voegt er
twee eieren aan toe en geraspte kaaskruidt zeer
weinig. Mengt goed en schept langzamerhand de spi
nazie bij. Roert flink. Bestrooit flink met paneermeel
en geraspte kaas. Legt hier en daar een klontje boter
en laat in zachten oven schoon bruin braden. Deze
spijs is voortreffelijk bij hesp of gepocheerde eieren.
Schijfjes kalfsvleesch met kampernoelies. Snijdt
de kalfsschijf in zeer dunne sneetjes. Doet een flink
stuk boter in een pot met zout, peper, bieslook, sja
lotjes, zeer fijngehakte peterselie en kampernoelies
even geblancheerd en fijn gesneden. Legt daarop een
laag sneetjes kalfsvleesch, vervolgens een greepje fijne
groenten en gesneden kampernoelies en gaat zoo voort.
Eindigt met een laag vleesch en overdekt het met
vette spekreepen. Begiet alles met een glas witten wijn
en een half glas water vermengd met een klein koffie
lepel vleeschextract. Laat zachtjes stoven twee uren
lang met deksel op den pot.
Hesp met Maderasaus. Het is een geschikte spijs
voor een maal waar vele genoodigden aanwezig zijn.
Maakt een gezouten hesp op en ontzout gedurende
2 dagen door voortdurend het water te vernieuwen.
Wikkelt ze in een witten doek en kookt ze, in een pot
met deksel op, gedurende 4 uren. met een flesch witten
wijn, tijm. laurier, look en specerijen. Als die tijd ver
streken is, haalt de hesp uit den pot, laat ze afdruipen,
pakt ze uit, maakt ze op en verwijdert de twee derden
van het zwoord, behalve aan het been. Legt de hesp
in een ondiepen vuurvasten schotel, begiet ze met een
halve flesch madera en zet gedurende vijf en veertig
minuten in den oven. Bedruipt ze van tijd tot tijd met
het braadsap.
Als het vleesch een schoone kleur gekregen heeft,
schikt het op een langen schotel en dient het op met
maderasauswater, vleeschextract. Laat 1/2 liter wa
ter met Liebig en een groot bierglas madera uitkoken.
Bereidt een rouxmet 50 gram boter en 30 gram
bloem, lengt aan met het krachtig vleeschnat, geurig
gemaakt door madera.
Men kan spinazie met roomsaus aan toevoegen en
giet de saus in een sauspan.
Aniline is moeilijk van de vingers te krijgen. Wascht
de handen met een oplossing van keukenzout in de
verhouding van 5 ten honderd, gaat daarna over de
vingers met een doek dien ge vooraf in alcohol of am
moniak gedompeld hebt.
Slijkvlekken op wollen kleedingstukken of uit ca
outchouc verdwijnen door het gebruik van water met
veel azijn.
Koffievlekken op wit linnen behandelt men gemakke
lijk met ze vooreerst in zuiver water uit te wasschen
en daarna met zeepwater. Voor wollen stoffen met
teere kleuren, bediene men zich van een rauwen eier
dooier in een weinig warm water opgelost. Indien de
vlekken oud zijn. voegt men er een tiental druppels
alcohol bij
Ontvlekken van stoffen. Wascht ze uit in zeep
water met ammoniak voor gekleurde stoffen, in bo
rax voor witte wollen stoffen.
Vlekken op flanel. Men mengt bij gelijke hoeveel
heden eierdooier en glycerine. Spreidt dit uit op de
vlek. Wacht een half uur alvorens de vlek met water
te wasschen.
Fruitvlekken op roode of gekleurde stoffen verdwij
nen door ze te wasschen met 10 druppels vitriool in
een glas water. Bevochtigt de vlek en wascht ze ver
volgens met zuiver water.
Vetvlekken op boeken, gravures, papier, verdwijnen
wanneer men ze met vloeipapier bedekt, nadat men de
vlek verwarmd heeft Het vloeipapier telkens vervan
gen wanneer het wat vet opgeslorpt heeft. Vervolgens
dompelt een penseel in terpentijn, die zeer versch en
heel zuiver zijn moet. en besmeert de twee kanten van
de vlek die ge verwarmd hebt door middel van een
warm strijkijzer te drukken op het papier dat de vlek
bedekt. Ten slotte, met een zachten borstel, besmeert
de vlek met gezuiverden en geconcentreerden wijn
geest. Het papier wordt wit en de inkt der drukletters
heeft niet geleden.
Wijnvlekken. Om wijnvlekken op linnen of ge
kleurd lijnwaad te verwijderen, moet men ze wrijven
met warme melk tot ze verdwenen zijn en daarna uit-
wasschen met koud water
Groentenkweek. In de maand April zijn de werk
zaamheden. in den groententuin uit te voeren, zeer ver
schillend in 't algemeen staan de gezaaide groenten
reeds uit. deze zal men goed onderhouden van hakken
en wieden, en evenals de vorige maand hebben wij
onze handen vol.
In den hof. Hier zullen de Artisjokken, aan den
voet scheuten ontwikkelen, van deze scheuten zal men
er een drie-tal der kloekste laten, heeft men er noo-
dig tot vermenigvuldiging, dan neemt men de overige
af als zij omtrent 15 tot 20 cm. lang zijnde scheuten
van wortels voorzien, en bezet met een vijf-tal blade
ren kan men ter blijvende plaatse uitplanten op on
geveer 1 m. in en tusschen de lijnen. Op de plaats waar
men zal planten mengt men den grond op een twintig
tal cm. vierkant met kompost of straatmest die gezift
is. De bladeren dier scheuten kort men liefst wat in,
voor de overtollige verdamping tegen te gaan, en men
zal niet te diep planten voor verrotting te voorkomen.
Bij zonnig weder belommert men deze scheuten in de
eerste dagen Men doet tusschenteelt van kropsla of
radijsjes.
De bloemkool beplantingen bemest men eens met
stikstofrijke meststoffen.;,vloeimest of sodanitraat ge
volgd van eene behakking.
De variëteiten porei, einde. Januari, begin Februari
op lauwe broeilaag gezaaid, kan men op zonnebarm of
beschutte plaatsen uitplanten in rijen op 25 cm. af
stand en een tien-tal cm. in de rij.
Roode en witte kabuiskoolen, Savooien, omtrent half
Maart gezaaid, worden verspeend. van zoohaast zij
enkele blaadjes hebben op 10 cm. afstanddeze die
omtrent Februari onder koud raam uitgezaaid werden,
kan men reeds beginnen uitplanten, evenals ook de
dan gezaaide bloemkool variëteiten.
De keukenbeeten zaait men op rijen van 35 cm. af
stand alle 5 cm. een zaadje. Men drukt den grond ta
melijk vast aan. hakt na het kiemen der zaden en dunt
in tijds uit in de rij op 25 cm. afstand.
Schorseneeren kunnen van nu af aan gezaaid wor
den in rijen van 25 cm. afstand. Men zal jong zaad ge
bruiken. en men zal maatregelen nemen om de vogels
en de muizen af te werenin het begin doet men tus-
schenzaai van radijsjes en kropsla om later uit te plan
ten. Schorseneeren in tijds uitdunnen.
Vroege variëteiten van tafelraapjes zooals Roode
van Milaanplatte roode Meiraap (van München),
vroege platte witte enz. kunnen nu gezaaid worden, op
rijen van 5 cm. afstand en later uitdunnen op 15 cm.
Voor opvolging in het oogsten zal men nog radijsjes,
half-lange wortels en erwtjes zaaien.
Aardappelen op zonnebarmen uitgeplant bewaken en
beschutten en aanaarden.
Struikboontjes zooals de «Zwarte Belgische», fla
geolets, vroege gele, kan men op goed beschutte plaats
uitzaaien, zooals op een zonnebarm tegen een zuid
muur, mits de plantjes te beschutten met glasramen of
zooals er in sommige streken veel gebruikt worden,
klokken uit glas vervaardigd.
Spruitkool variëteiten zal men nu zaaien voor op
brengst te hebben van af Oktober.
Onder glas. - Is de teelt der struikboontjes niet moei
lijk. en zelfs zeer loonend, men zaait een vier-tal zaden
in potten van 10 cm. diameter, die men in verwarmde
serre zet. Na een tien-tal dagen, als de zaadlobben ge
vormd zijn, plant men onder glasramen koude serre
of warenhuis, redelijk diep op een afstand van 45 cm.
en 30 cm. in de rij. Die variëteit Belgische Zwarte
is aan te raden.
Bloemkoolen onder glas gekweekt zal men bewaken
en in tijds de ramen afnemen. Bloemkoolen gekweekt,
ter zelfder tijd met wortels en kropsla (Hollandsche
manier), zal men ook in tijds ontblooten en links en
rechts duwen om gepasten afstand te behouden.
Aangejaagde tomaten goed onderhouden. Die teelt
onder glas is zeer winstgevend, vooral in warenhuizen.
Men plant nu de plantjes, in Februari gezaaid en in
potjes opgekweekt. Deze in het begin der vorige maand,
gezaaid voor volle grondteelt, zalmen inpotten en koude
serre zetten, desnoods beschutten.
Aangejaagde Aardbezieplanten veel lucht en licht
verschaffen, om schooner kleur te bekomen, zal men
het spuiten verminderen en allengskens achterlaten.
Deze in vollen grond, bij middel van ramen vervroegd,
mag men aan hun eigen niet overlaten, hier is luch
ten ook noodzakelijk.
Porei in Februari gezaaid kan men, benevens op
zonnebarm, en om jong te oogsten op kouden bak ver-
speenen op 10 cm. afstand kropsla ook op kouden bak
uitplanten. Chemin-selder, Amerikaansche White
Plumekorte volstelige. vroege witte, rond Februari
gezaaid en verspeend geweest, kan men uitplanten op
kouden bak op 10 cm. afstand, begieten en bedekken
bij koud wederbij middel van matten, zakken enz.
op de ramen te leggen, kan men deze selder schoon
wit maken, enkele dagen vooraleer te oogsten. Men zal
in tijds oogsten, want deze plantjes schieten nogal rap
in zaad op.
Nieuw-Zeelandsche spinazie, zaait men in potjes van
10 cm. een drie-tal zaden (vruchten) liefst vooraf in
water geweekt en zet ze in verwarmde serre.
Om te lukken in de teelt van kleine komkommers
(Cornichons met de variëteit kleine groene van Pa
rijs of fijne van Meaux, zal men nu uitzaaien onder
glas in potjes van 5 tot 8 cm. doormeter een vier-tal
zaadjes per potje, want indien het weder rond Mei
koud en vochtig is, zouden de zaden moeilijk kunnen
kiemen. Liefhebbers van groote komkommers nu on
der glas zaaien om op zonnebarm tegen een zuidmuur
te kweeken. In serre of desnoods onder raam zal men
beter lukken.
De Meloenen der eerste zaaiing (Januari) onder
houdt men van luchten, uitdunnen (een zes-tal vruch
ten per plant) innijpen (2 bladeren boven de vruch
ten) legt deze op schaliën, stukken ruit enz met den
steel naar omhoog. Meloenen rond half Maart gezaaid
kan men op vrijkomende broeibakken uitplanten. Pos
telein kan men er gerust rond zaaien, na eene kleine
maand is deze weg. men gebruike hier bij voorkeur de
groene variëteit.
De verschillige pompoenen kan men nu op broeilaag
of in verwarmde serre zaaien. Het welgelukken der
groenten onder glas geteeld hangt verder voorts groo-
tendeels af van de toegediende onderhoudszorgen. In
de maand April hebben wij reeds meermaals groenten
verbrand gezien, met niet in tijds te luchten en het
bekomene. na kostbaren arbeid, was op.enkele minuten
verloren.
Fruitteelt. Gezien het zeer ver gevorderd tijdstip,
is men verplicht de nog mogelijk te verrichten plan
tingen met spoed door te zetten wil men nog een kans
hebben te gelukken. Voor de late beplantingen, is het
zeer raadzaam de wortels der planten eerst in te
modderen, daartoe gebruikt mee liefst kleiachtige
grond vertoonde de schors reeds kenteekens van ver
droging, was zij in zekere maat reeds gerimpeld, de
plant dan eerst een paar dagen gansch inkuilen in
vochtigen grond, totdat de schors haar normaal voor
komen weer aanneemt. Na de beplanting wordt dan
de grond goed vochtig gehouden, en om overtollige
uitdroging van deze te beletten, is een bedekking va*
mest, bladeren of iets anders, volstrekt noodzakelijk.
Daar de perzikken en abrikozen nu in bloei zullen
komen, de bloei goed in oog houden en tijdig beschut
ten met het reeds vroeger gereedgemaakt materiaal.
De nalatigheid van een enkelen nacht, is voldoende
om de oogst van deze fruitsoorten gedeeltelijk of ge
heel te vernietigenonze voorzorgen verdubbelen bij
koud en vochtig weder. In drogen toestand weerstaan
de bloemen aan een lagere temperatuur zonder te ver
vriezen.
Men stelt niet langer de snoei uit der in den Herfst
geplante perzikkenmen vergeet niet dat perzikken
het jaar der planting onvoorwaardelijk moeten ge
snoeid worden, daar bij deze fruitsoort de oogen, welke
het eerste jaar niet doorschieten, onvermijdelijk ster
ven, dit in tegenstelling met de perenboomen, waar de
oogen verscheidene jaren in leven kunnen blijven. Men
tracht dus altijd de perzikken vroeg in den Herfst te
planten en ze laat in de Lente te snoeien.
Alle planten worden nog eens goed nagezien en daar
waar het noodig is, tracht men het evenwicht tusschen
meerdere twijgen te bevorderen, door boven te flauwe
twijgen een kerf te maken, ten einde de sappen in
deze te jagen, en onder de te sterke ook een kerf om
er de sappen van te verwijderen. Bij gulzige onvrucht
bare boomen nu een ringvormige afschorsing toepas
sen.
Fruit- en sieraadboomkweekerij. De plantenkwee-
ker heeft op dit tijdstip zijne hoogste spanning van
bezigheden. De kweekerij, welke door den afzet gansch
ordeloos is geworden, moet opnieuw in regel gebracht
wordendaarom worden de soorten en variëteiten der
uitgedunde perceelen samengebracht. Is deze werking
noodzakelijk voor de goede orde. zij is niettemin al
toos schadelijk voor den eigenaar, die door de verplan
ting een jaar wasdom verliest. Beter is het als men -over
genoegzame gronden kan beschikken, de planten, wel
ke zich nog op die uitgedunde perceelen bevinden, te
laten staan en er eene nieuwe aanvulling op te doen
met de kweek van aardappelen, wortels, beeten. sui-
kerijen. volgens de behoefte van den kweeker.
Op deze laatste manier komt dat perceel der kwee
kerij het volgende jaar ineens ledig.
Indien de nieuwe plantingen nog niet gansch geëin
digd zijn, vergete of verwaarlooze men niet van nu af
alle planten bij het uitnemen van den grond, aanstonds
in te modderen om het uitdrogen der jonge vezelwortels
telkens te voorkomen.
Nu dat er zich overal een te kort doet gevoelen aan
handenarbeid, is het noodzakelijk, bij den kweeker
zoowel als bij den landbouwer, naar verbeterde werk
tuigen voor het reinigen van den grond uit te zien om
met een minimum tijd het maximum werk voort te
brengen. Een grond vroegtijdig in 't jaar van onkruid
gereinigd, eischt later maar halve onderhoudszorgen
meer.