Plechtige Communie
Drukkerij DUMORTIER
Kerkboeken
Paternosters
Beeldekens
Geschenken
Wat er nu te doen valt
34, Boterstraat
Tel. 500
Voor de Keuken
Wat eten we deze week
Enkele gerechten.
Croofe JaarJijksche BEDEVAART
naar O. L. Vrouw van Beauraing
Snipperingen.
Wat kan men doen in April
Leest en verspreidt HET YPERSCHE
YPER
O
EENVOUDIG MENU.
ZoikatigVermieellesoep Varkensfricandeau.
Spruitjes. Aardappelen. Vruchtenpudding.
Maandag Koud vleesch. Gestoofde prei. Aardappe
len. Rijstbrei.
DinsdagGehakt. Appelmoes. Aardappelen. Vanil-
levla.
Woensdag Groentensoep. Varkensc^rbonade. Kool
raap. Aardappelen.
Donderdag Worst. Roode kool. Aardappelen. Fruit.
VrijdagGebakken schol. Andijviesla. Aardappe
len. Rijsttaart.
ZaterdagRunderlapje. Gesmoorde uien. Aardappe
len. Fruit.
Dikke rijstsoep. Benoodigheden2 liter water.
1 Kg. soepbeentjes, 50 gr. rijst, een paar worteltjes, wat
peterselie, wat zout
Bereiding Wascht de soepbeentjès en brengt ze, met
het water en het zout. langzaam aan de kook. Laat de
beentjes gedurende 3 uur zachtjes trekken
Zeeft daarna de bouillon. Wascht de rijst in een
zeef iot het water, dat er afkomt, volkomen helder is.
Voegt de rijst daarna bij de bouillon, voegt er ook de
geraspte en in fijne stukjes verdeelde worteltjes bij en
laat de soep 1/2 uur koken
Strooit er vóór het opdienen wat fijn geknipte pe
terselie in en dient het gerecht warm op.
Groentensoep. Benoodigheden 2 liter water. 200
sram rundschenkelvleesch. 1 halve kg. groenten zoo
als selderijknol. peterseliewortel. bloemkool, prei. wor
telen enz. 2 aardappelen. 25 gram rijst. zout. bouillon
aroma
BereidingBrengt het water met het zout en het in
gelijke blokjes gesneden vleesch langzaam aan de
kook en laat het vleesch daarna nog 2 tot 3 uur lang
zaam trekken.
Maakt de groenten en de aardappelen schoon, wascht
ze en snijdt ze in stukjes of fijne reepjes. Voegt de
groenten en aardappelen en tevens de gewasschen rijst
bij de bouillon en laat 3 kwartuur in de bouillon koken.
Maakt de soep op smaak met bouillonaroma
Kalfnierschelpjes. Benoodigheden200 gram ge
kookte of gebraden nier, 2 1 2 dl. magere jus met wa
ter. 25 gr. boter. 25 gr bloem, stukje ui. 1 kruidnagel,
1 laurierblad, paneermeel, boter.
Bereiding Maakt het sausje door eerst de boter te
smelten en al roerende voegt men de bloem bij. Giet
vervolgens de warme bouillon of warme melk bij.
goed roerende Laat het sausje eventjes doorkoken en
vermengt het, van het vuur. met peper en nootmuskaat.
Vermengt vervolgens met de ui en de kruiden, die
voordien in de jus zachtjes getrokken zijn. Verwijdert
daarna die kruiden en vermengt het sausje met de in
stukjes gesneden kalfsnier. Vult nu de schelpen met
dit mengsel, strooit er wat paneermeel over en legt
hier en daar een klontje boter. Zet ze nu in een ma
tigen oven en laat ongeveer 15 minuten bruin worden.
Gemengde vruchtenpudding. Benoodigheden2 dl.
sinaasappelsap. 1 dl ananassap, 1/4 dl. citroensap. 2
dl water, 100 gr. suiker. 12 gram gelatine
Bereiding Weekt de gelatine in koud water, knijpt
de blaadjes uit en laat ze. te zamen met de suiker op
lossen in het water, dat aan de kook is gebracht, maar
zorgt er voor dat de massa niet meer kookt. Laat de
gelatineoplossing eenigszins afkoelen onder af en toe
roeren, en voegt er dan de vruchtensappen bij. Blijft
roeren, tot het mengsel geleiachtig wordt doet het
daarna in een puddingvorm die voordien met water
is omgespoeld. Stort de pudding, wanneer ze volko
men stijf is, op een glazen schotel. Men kan ze alsdan
nog versieren met stukjes sinaasappel en ananas.
Rijstpudding met abrikozensaus. Benoodigheden
3/4 liter melk. 150 gr. rijst. 75 gr. suiker, zout, 75 gr.
gedroogde abrikozen. 20 gr suiker, water en wat aard
appelmeel.
Bereiding Brengt de melk met het zout aan de kook.
Wascht de rijst en voegt ze bij de kokende melk. Laat
de rijst 20 minuten gaar koken, maar zorgt er voor dat
de korrels heel blijven. Roert voorzichtig de suiker
door de rijst.
Maakt de saus terwijl de rijst kookt. Brengt hier
voor de abrikozen, die eerst gewasschen zijn en een
nacht in water geweekt hebben, met het weekwater
aan de kook. Laat ze vlug gaar koken, wrijft ze door
een zeef. vult het moes aan met water dat een hoe
veelheid saus van 2 1/2 dl. verkregen is. Brengt deze
aan de kook. voegt er de suiker bij en bindt de saus
met aardappelmeel, dat met water tot een dun papje
is aangemaakt Drukt de rijst in een puddingvorm, die
met water is omgespoeld. Keert den vorm op een scho
tel. giet er de saus omheen en dient de pudding warm
of koud op.
houden. Zoo kan men het b.v in een doos steken en
dan nog de randen van de doos beplakken met een
extra papiertje.
2) De lentekleederen worden uitgehaald. Nu kan
men vaststellen wat men nog kan dragen en wat er
moet hersteld worden Men kan de kleederen van de
kinders ofwel veranderen, ofwel verlangen. Een kleine
verandering brengt dikwijls een oud kleed wederom
heelerr.aal in de mode. Met een weinig gedacht en
goeden wil kan men heel dikwijls met zijn oude klee
deren nette alledaagsche kleedjes ve;vaardigen.
3) De gordijnen worden onderzocht. Men wascht nu
alles wat noodig schijnt Gordijnen, tusschenzetsels.
Men vervangt stoors enz. Nu is het daarvoor het ge
schikte oogenblik.
4) Kachels, koolemmers, schoppen enz. die niet meer
gebruikt worden, moeten met zorg opgeborgen worden.
Het is goed ze te bestrijken met petroleum en ze te
dekken met oud linnen Men kan den koolemmer een
vernislaagje geven vooraleer hem weg te zetten.
5) Dekens, die geen dienst meer doen. worden weg
gelegd. Herstelt deze die geschonden zijn. Misschien
moet er hier of daar een weinig verdikt worden. Best
is het nu dat alles te doen Moest de koude toekomend
jaar dan onverwacht komen, dan staan we gereed.
Wascht de dekens die ge noodig acht en bergt ze alsdan
zorgvuldig weg.
6) Na ieder seizoen, zoowel zomerseizoen als winter
seizoen. wordt er nagegaan of kasten, bibliotheken,
bedden enz. nog vast' staan.
Men ziet of de koorden van schilderijen nog in goe
den staat zijn of de nagels nog vast zitten
Sloten aan deuren en kasten worden ingevet. Daar
voor kan men met een pluimpje, dat gedoopt is in
petroleum of vet. in het slot heen en weer draaien. Zoo
zal het slot niet roesten. Dit is heel dikwijls het geval
bij sloten die niet dikwijls gebruikt worden.
Op aanvraag van de Geestelijke Overheid is de
vervroegd op MAANDAG 13 MEI (2™ SINXENDAG)
in plaats van 18 Mei.
Een roodkoperen ketel kan men best schuren met
fijn zand en azijn. Spoelt daarna met schoon water
om het aanslaan van het koper te vermijden. Daarna
kan men de ketel met poetsextract nabehandelen om
hem te doen glanzen
Lederen handschoenen kan men best met benzine
wasschen. Weekt ze in een jampot met benzine. Na een
tijdje trekt ge de handschoenen aan en wrijft ze met
droge watte.
Om een inktvlek te verwijderen uit leder, kan men
het best met lauwe melk probeeren.
De winterkleederen en pelzen met zorg bergen. Deze
kleederen moeten goed geborsteld worden, vooraleer
men ze wegsteekt. Wanneer er herstellingen zijn aan
de pelzen dan wordt dat nu. vooraleer ze weg te ber
gen. gedaan Zoo zijn we van deze zorg verlost voor
den toekomstigen winter.
De kleederen worden ontvlekt. Wollen goed moet
goed weggeborgen worden, om de mot op afstand te
Speciale treinen uit Poperinghe en Veurne. prijs
heen en terug 40 frank.
Vertrek uit Poperinghe, om 4 u. 45 minuten.
Aankomst te Beauraing, om 10 u. 55 minuten.
Terug uit Beauraing, om 16 u. 30.
Aankomst te Poperinghe, om 22 u. 36 minuten.
Groote verbetering aan de reis gebracht.
De treinen zullen staan in al de statiën van Pope
ringhe tot Kortrijk. en van Veurne tot Deinze.
Vertrek uit Veurne om 5 uur 7 m.
Aankomst te Beauraing, om 10 uur 25 m.
Terug uit Beauraing, om 16 u. 20 minuten.
Aankomst te Veurne, om 22 uur.
Alle inlichtingen te bekomen bij de Dames Ieveraar-
sterste Veurne bij Juffr. Depoorter, Zuidstraat, 37
te Loc bij Mevr. Emma Craeye te Diksmude bij Juffr.
Irene Van Parys, Eessenstraat, 18 te Nieuwpoort bij
Juffr. Rybens, Marktstraatte Zarren bij Mevr. Clara
Vandenbrouckete Kortemarck bij Juffr. Vogels, Lich-
terveldstraatte Lichtervelde bij Rosa Vandewalle,
Statiestraat; te Gits bij Juffr. Colpaert. Plaats.
Speciale wagens zijn voor de zieken bestemd. Men
gelieve deze op tijd te doen inschrijven.
Alle inlichtingen te bekomen in de statiën en bij de
Dames ieveraarsters, te Yper Mevr. Schmidt-Ryckaert,
Maloulaan, 31, en Juffr. Delva en Verbeke, de Stuers-
straatte Poperinghe Mevr. Denys, Paardenmarkt
te Elverdinghe bij Juffr. Dubois, onderwijzeres, Veur-
nestraatte Oostvleteren bij Juffr. Marguerite De-
bergh. Yperstraatte Merckem bij Juffr. Boucquillon
te Reninghe bij Juffr. Pieters en Mevr. Remi Vanden-
driessche te Langemarck bij Juffr. Adeline Vulsteke
en Mevr. Feys-Mayaertte Komen bij Mevr. Roussel,
Statiestraat, 20te Wervick bij Juff. Roose. Drukke
rij; te Moorslede bij Mevr. O. Soenen-Top. Roeselaar-
straat en Juffr. Hélène Soetaertte Meenen bij Mevr.
Devriendt, Wahisstraatte Wevelghem bij Juffr. De-
backer, Consciencestraat, 38; te Dadizeele bij Mevr.
Godelieve Desplenter, Ledeghemstraat.
De personen, die niet kunnen meegaan met de bede
vaart naar Beauraing, mogen er ook deel aan nemen
met aan de ijveraarsters hun geldelijken steun te geven
voor de zieken, die de reis zullen meedoen.
Fruitboomteelt. Gansch de natuur herleeft, overal
gezwollen knoppen bladeren en zelfs reeds bloemen,
en deze ontwaking van de natuur die den tuinman veel
verwachting en ook veel werk brengt, geeft hem ook
vee) kommervolle dagen. Zou het vriezen dezen nacht?
Krijgen wij niet te veel regen Zal de bloei onzer
vruchtboomen vernietigd of gespaard blijven Dit zij«
de vragen die hij zoo graag zou beantwoord zien. en die
hij zich gedurig stelt. Nu zal de vooruitziende tuinma»
zijn voordeel halen van het in de Winter gereedge
maakt schuttingsmateriaal. Einde April zal men gedaan
maken met het griffelen der boomen men zal tevens
■rond dit tijdstip reeds een bezoek moeten brengen aan
onze perzikkassen en druifserren. Reeds vertoonen zich
bij de perzikken de eerste bladluizen. Dadelijk worde»
zij bestreden met tabaksap. petrooloplossingen en an
dere insectendoodende mengelingenwat de petrool
oplossingen betreft, om deze met water goed te ver
mengen, is het noodig in het water eerst een weinig
bruine of groene zeep op te lossen. Het zal vast on
mogelijk zijn bij een eerste bestrijding de bladluizen
geheel te vernietigen en gezien hunne buitengewone
wijze van vermenigvuldiging, is men genoodzaakt de
bestrijding met tusschenpoozen van een 8-tal dage»
te hernieuwen. Voor deze die ze nog niet kennen, wil
ik even de levenswijze van de bladluizen neerschrij
ven. In den Herfst vindt men mannekens en wijvekens.
dewelke, na paring, verscheidene eitjes leggen (de wij
vekens natuurlijk) deze eitjes overwinteren en geven
in de Lente, allen zonder onderscheid, het aanschijn
aan een bladluis-wijfje (van mannetjes geen spoor).
Deze wijfjes zijn levendbarend en geven elk, volgens
hun soort, 40 tot 100 jongen, alle wijfjes, die een zelfde
getal jongen geven ais men nu weet dat in een enkele
Zomer zoo van de 10 tot 15 generaties geboren worden,
dan bemerkt men, reken maar zelf eens na, dat gere
kend aan een minimumgetal van 10 jongen per wijfje,
uit een enkel eitje op een Zomer, een getal bladluizen
kunnen komen, die de bevolking der geheele aarde
verre overtreffen zou in getal Gelukkig zijn deze in
secten zeer zwak en sterven er veel.
In den Herfst eindelijk baren de laatste wijfjes, man
netjes en wijvekens die paren en eitjes leggen.
Men begrijpt dus gemakkelijk dat met een enkele
bladluis te vergeten men er na een achttal dagen weer
van kan vergeven zitten.
Fruit- en sieraadboomkweekerij. Onder al het
Lentewerk welke nu in de kweekerij te doen valt,
komt bijzonderlijk de enting der fruit- en sieraadge
wassen aan de orde van den dag de steenfruitboomen
nochtans zouden deze bewerking reeds mogen onder
gatin hebben, gezien eene vroegtijdige enting eenea
sterkeren groeikracht geven. Voor appel-, peer- en een
groot deel der sieraadboomen. is het thans de gepaste
tijd. Alle planten tot de griffeling bestemd toonen le
ven, hunne vormstoffen worden herschapen in vervoer -
bare sappen welke zich weinige dagen na de plaatsing
der griffels aan deze vormstoffen mededeelen en zich
er mede vereenzelvigen ook kan de enting in de
maand April met meer spoed en stiptheid geschieden
dan eene maand vroeger, wanneer men zooveel heeft
af te rekenen met alle de onaangenaamheden van de
ontstuimige Maartsche buien.
De kunst van het griffelen is een zeer eenvoudig
werk. waarvan de goede uitslag ten grooten deele af
hangt van het gebruik van goed gerijpte onderdeelen
der enttwijgen, en de handigheid welke men bekomt
door de uitoefening zelve en de gewoonte.
Welke manier van griffelen er dient gevolgd, kan
hier niet aangeduid worden deze verschilt van plant
tot plant, doch diegene met welke iedere kweeker ge
lukt. volgens zijne gewoonte, is de verkieslijkste.
Vader F Burvenich zegde destijds, in zijne leerrijke
voordrachten over de entingEr zijn zooveel manie
ren van enten als manieren voor een timmerman om
twee stukken hout aan een te lasschen als men het
maar weet te schikken dat beide vormlagen van stam
en griffel met elkaar in aanraking komen en dat men
natuurlijk binnen dezelfde familie van planten blijve.»
Verders. Indien de plantingen nog niet ten einde zijn.
dient dit werk met spoed vooruitgezet te worden. Be
halve voor de kegeldragende gewassen en de plant
soorten met vleezige wortelgestellen, welke beter in
April dan in den Winter verplant worden.
Men mag voor stelregel aannemen dat beide hierbo
ven genoemde geslachten van planten maar aan ver
planting mogen onderworpen worden wanneer hun
wasdom begint ofwel wanneer hij op het punt is
te eindigen, dan bevindt er zich genoegzame warmte
in den grond om de nieuwe worteling aan te
prikkelen, ook zijn dan gewoonlijk de magere noor
derwinden voorbij, welke altoos aan de te vroeg ver
plante sparren groote schade berokkenen.
Het is het herhaald verplanten (alle 2 jaar) der
sparren dat aan deze sieraadplanten hunne groote
waarde geeft, daar zij dan altoos met zekerheid van
hernemen van den groei kunnen afgeleverd worden.
MMMPM