Wat er nu te doen valt 2 Voor de Keuken Wat eten we deze week Enkele gerechten. Enkele eenvoudige vóór- of tusschenge- rechten. Enkele voorzorgen die men kan nemen om geen onaangenaamheden te ont,- moeten. Groote Jaarlijksche BEDEVAART naar O. L. Vrouw van Beauraing ZondagRunderlapjes. Andijvie, Aardappelen. Mokkagebak. Maandag Koud vleesch. Witloof. Aardappelen. Fruit. Di isdag: Kop bouillon. Gehakt. Gestoofde pruimen, Aardappelen. Woensdag: Groentensoep. Varkenscotelet. Gestoofde prei. Aardappelen, Vanillevla. Donderdag Varkensfricandeau. Spruitjes. Aardappe len, Vruchtenpudding. Vrijdag: Gebakken kaas. Sla. Aardappelen. Rijst- koek. Zaterdag: Tomatensoep, Schaapcoteletten. Gesmoor de ajuinen. Aardappelen. Rabarbervla. Benoodigheden: 1 j kgr. rabarber, 1 2 liter melk. 1 ei, 30 gram maïzena, een snuifje zout, 150 gram suiker, 50 gram gember, 1/2 dl. gemberstroop. BereidingDe schoongemaakte rabarber op gewone wijze tot rabarbermoes maken. Vermengt alsdan met suiker. Brengt de melk met het zout aan de kook. Het ei. met de rest van de suiker, wordt tot een gladde massa geroerd. Giet nu. van het vuur. voorzichtig de melk bij. Doet alles terug in de pan, brengt de vla onder voort durend roeren aan de kook en laat even doorkoken. Vermengt nu het rabarbermoes met de afgekoelde vla en roert er stukjes gesneden gember en de gember stroop doorheen, en dient de vla in een glazen schotel op. Gestoofde duiven. Benoodigheden2 duiven, 125 gram mager spek. 150 gram boter, 50 gram tarwebloem. 100 gram kampernoelies, enkele ajuinen. BereidingBraadt de duiven nootkleurig. Voegt er het spek bij. vooraf eerst in kokend water gedompeld en in teerlingen gesneden. Laat het spek lichtjes bruï- neeren met de duiven. Laat de boter er afdruipen. Strooit een eetlepel tarwebloem op de duiven en het spek. Zet ze onder bouillon. Voegt er enkele gesneden ajuintjes bij. vooraf in boter gebruind, en ook de rauwe gepelde kampernoelies in dunne sneetjes gesneden. Tien minuten vóór het opdienen de saus ontvetten. Chocoladeschuim. Benoodigheden 1 eiwit. 1 lepel suiker. 1 stuk chocolade. BereidingKlopt het eiwit stijf. Voegt er de suiker bi; Laat de chocolade smelten in zoo weinig warm wa ter mogelijk en mengt dit met het eiwit als het koel geworden is. Roomhoorntjes. Bereidt eerst bladerdeeg als volgt: Benoodigheden25 gram bloem. 250 gram zoete en harde boter. 1 /2 glas koud water, een snuifje zout. BereidingSchudt de bloem op een plank, strooit er het zout bij. Giet kleine hoeveelheden koud water bij en werkt met een mes dooreen. Voegt er water bij tot de bloem aaneenhoudt Hoe meer water aan het deeg kan toegevoegd, hoe lichter het gebak zal worden. In den heeten oven gaat het water in damp over en doet het deeg rijzen. Het deeg mag echter niet te vochtig gemaakt worden, het uitrollen zou daardoor lastig gaan. Voegt er dan 1 3 van de boter bij. verdeelt met een mes en ver mengt goed onder het deeg. Bestrooit dan de tafel en taartenrol met een weinig bloem, en rolt tot het deeg goed samenhoudt. Rolt het dan tot een lap van 1 cm. dikte. Strijkt daarop met een mes weer 1/3 van de boter goed uiteen. Vouwt het deeg in drieën toe. rolt in een vochtigen doek en laat een tijd op een koele plaats rusten. Dan wordt het deeg weer opgerold, toegevou wen ea opnieuw gerold in de tegenovergestelde rich ting. Daarna wordt de rest van de boter er op gestre ken. het deeg toegevouwen in drieën, weer een tijd in een vochtigen doek op een koele plaats gelegd en ten slotte tot een dunnen lap gerold. De roomhoorntjes worden bereid. Rolt het bladerdeeg zeer dun uit. Snijdt het in lange smalle reepea Wikkelt deze om de geboterde roomvormen. zóó dat de reepen elkaar telkens met een smal randje bedekken. Begint hiervoor aan de punt. Bestrijkt den bovenkant der roomhoorntjes met geklopt ei en bakt ze op een met bloem bestrooide plaat, in een heeten oven lichtbruin. Laat ze daarna afkoelen, trekt de vormen er uit en vult ze met boter, room of pasteiroom. Eieren. Hardgekookte eieren in schijfjes gesne den en overgoten met mayonnaise. Aardappelen. Gekookte aardappelen, die koud ge worden zijn, worden in stukjes gesneden Vermengt ze met mayonnaise en bestrooit ze met peterselie. Bloemkool. Flinke groote stukken gekookte bloem kool met mayonnaise of slasaus bedekt en met gehakte peterselie bestrooid. Tomaten. Enkele tomaten gepeld en in schijfjes gesneden, besprenkeld met gewone slasaus, gehakte peterselie en een weinig gehakte ajuin. Komkommer. Rauwe komkommer in schijfjes ge sneden en besprenkeld met peper, zout, olie en een wei nig dragon-azijn. Hoe boterhammetjes beleggen. a) Bestrijkt het sneetje brood met boter en een flinke laag roomkaas. Vermengt hierover hardgekookt ei, dat met peper, zout, mosterd en een weinig slaolie is vermengd. b) Besmeert de geboterde sneetjes brood met mayon naise. legt in het midden een bergje fijngehakt, hard gekookt ei en daaromheen stukjes hesp of koude ge kookte visch. c) Belegt geboterde sneetjes brood met dunne schijf jes komkommer en strooit hierover fijngehakt hard ei, dat met peper, zout, mosterd en eenweinig slaolie ls vermengd. d) Vermengt een aantal fijngehakte dadels met mayonnaise en geraspte kaas en belegt daarmede ge boterde sneetjes brood. Gevulde schelpen. Er zijn vele manleren om schel pen te vullen. Hier volgen enkele bereidingen: Schelpen met macaroni. De macaroni wordt fijn gehakt en met een beetje boter gesmoord. De schelpen worden gevuld en bedekt met wat geraspte kaas. een klontje boter, wat citroensap. De schelpen worden in den even geplaatst. Men kan deze schelpen nog aan vullen door er vleeschrestjes en wat fijn gehakte hesp bij te voegen. Schelpen met roereieren. Roereieren worden op gewone manier klaar gemaakt. Voegt er echter een weinig room aan toe. De schelpen worden hiermede gevuld en in den oven lichtbruin gebakken. Men kan ook bij het ei vleeschrestjes of groentenrestjes mengen. Bijna alle schelpgerechten worden met citroen opge diend. Voor de muggen's Avonds, wanneer ge nog een luchtje schept in den tuin of op het terras, maken de muggen het u lastig. Ze volgen u naar binnen en zoo- dra ge in bed ligt, wachten ze op uw eersten slaap om u onbarmhartig te steken. Wat gedaan Wrijft gelaat en armen in met essence van citronnelle en plaatst ook een schoteltje hiervan naast uw bed. De vliegen Het beste wapen tegen de vliegen is nog de ouderwetsche vliegenvanger met lijn bestreken. Ver brandt na enkele uren de vliegenvangers, waaraan vlie gen zijn blijven hangen. Wat gedaan met verstuikingen Omwikkelt de plaats, enkel of pols, duchtig met linnen banden, beginnend met de teenen of de vingers. Het verstuikte lid zoo hoog mogelijk houden. Zoodra men kan neemt men heete voetbaden ofwel steekt men de handen in heet water. Bij zonneslag Komkommersap is een verzachtend medicament. Bij erger gevallen besmeert men de plaats met olie of boter en brengt een verband aan. Om het verband te ontsmetten, strijkt men dit eerst met een zeer heet ijzer. Bij neusbloeden 's Winters zijn ze gewoonlijk het ge volg van een hersenverkoudheid, 's zomers van een lichten zonnesteek. Blijft recht staan in de schaduw en drukt de neusgaten dicht. Vormt zich geen klontertje bloed en blijft het bloed vloeien, steekt dan een watje in den neus, gedrenkt in een oplossing van water en een cachet antipyrine. Bij verwondingHoe klein ze ook zijn, steeds moeten de wonden ontsmet worden. Gebruikt liefst geen jo- dium-tinctuur. maar verkiest oxygeenwater. Reinigt zorgvuldig de wond en brengt er een zuiver verband aan. Bij hevige bloedstortingen moet men de wond af binden en onmiddellijk den dokter ontbieden. Als we gaan zwemmenVerdrinkingen zijn helaas meestal 's zomers. De schuld ligt heel dikwijls aan de onvoorzichtigen zelf. die gaan roeien of baden, zonder te kunnen zwemmen. Eenieder zou moeten kunnen zwemmen. Zelfs dan kunt ge nog bedreigd worden door een kramp of congestie. Daarom is het aan te raden nooit alleen te gaan zwemmen. Gaat nooit in zeer koud water wanneer ge het niet gewoon zijt. en blijft er nooit in wanneer ge kou krijgt of onpasselijk wordt. Let er op slechts in het water te gaan 2 uur na den maaltijd. Op aanvraag van de Geestelijke Overheid is de vervroegd op MAANDAG 13 MEI (2™ SINXENDAG) in plaats van 18 Mei. Speciale treinen uit Poperinghe en Veurne. prijs heen en terug 40 frank. Vertrek uit Poperinghe, om 4 u. 45 minuten. Vertrek uit Yper, om 5 u. 06 minuten. Aankomst te Beauraing, om 10 u. 55 minuten. Terug uit Beauraing, om 16 u. 30. Aankomst te Yper, om 22 u. 30 minuten. Aankomst te Poperinghe, om 22 u. 36 minuten. Groote verbetering aan de reis gebracht. De treinen zullen staan in al de statiën van Pope ringhe tot Kortrijk. en van Veurne tot Deinze. Vertrek uit Veurne om 5 uur 7 m. Aankomst te Beauraing, om 10 uur 25 m. Terug uit Beauraing, om 16 u. 20 minuten. Aankomst te Veurne, om 22 uur. Alle inlichtingen te bekomen bij de Dames Ieveraar- sterste Veurne bij Juffr. Depoorter, Zuidstraat, 37 te Loo bij Mevr. Emma Craeye te Diksmude bij Juffr. Irene Van Parys, Eessenstraat, 18 te Nieuwpoort bij Juffr. Rybens, Marktstraatte Zarren bij Mevr. Clara Vandenbroucke te Kortemarck bij Juffr. Vogels, Lich- terveldstraatte Lichtervelde bij Rosa Vandewalle, Statiestraat; te Gits bij Juffr. Colpaert, Plaats. Speciale wagens zijn voor de zieken bestemd. Men gelieve deze op tijd te doen inschrijven. Alle inlichtingen te bekomen in de statiën en bij de Dames ieveraarsters, te Yper Mevr. Schmidt-Ryckaert, Maloulaan, 31, en Juffr. Delva en Verbeke. de Stuers- straatte Poperinghe Mevr. Denys, Paardenmarkt te Elverdinghe bij Juffr. Dubois, onderwijzeres, Veur- nestraatte Oostvleteren bij Juffr. Marguerite De- bergh, Yperstraatte Merckem bij Juffr. Boucquillon te Reninghe bij Juffr. Pieters en Mevr. Remi Vanden- driesschete Langemarck bij Juffr. Adeline Vulsteke en Mevr. Feys-Mayaertte Komen bij Mevr. Roussel, Statiestraat, 20; te Wervick bij Juff. Roose, Drukke rij; te Moorslede bij Mevr. O. Soenen-Top, Roeselaar- straat en Juffr. Hélène Soetaertte Meenen bij Mevr. Devriendt, Wahisstraatte Wevelghem bij Juffr. De- backer, Consciencestraat, 38; te Dadizeele bij Mevr. Godelieve Desplenter, Ledeghemstraat. De personen, die niet kunnen méégaan met de bede vaart naar Beauraing, mogen er ook deel aan nemen met aan de ijveraarsters hun geldelijken steun te geven voor de zieken, die de reis zullen meêdoen. GROENTENKWEEK. In den hof. Hier zutte* in 't kort. de aardbeziën in het algemeen bloeien. In dien men maar laat eene planting heeft kunnen aan leggen. bijvoorbeeld rond einde September-October, dan is het aan te raden de bloemen weg te nemen. Van variëteiten die tweemaal bloeien, zooals de St-Joseph. St-Antoine de Padoue. Merveille de France, St-Fiacre, Louis Gauthier. zal men insgelijks de eerste bloemen verwijderen, om rond demaand September eene schoone en zeer voordeelige opbrengst te bekomen. Nadat de bevruchting bij de aardbeziën heeft plaatsge had. zal men den grond rond de planten bedekken met strooi, korte stalmest, turf. mos. desnoods zaagmeel, ofwel steunsels plaatsen om de vruchten op te houden, vervaardigd uit ijzerdraad of uit houten latjes, om de vruchten tegen vuilnis, door regenspattingen en zand- winden veroorzaakt, te vrijwaren ook, met den grond te bestrooien, houdt men hem frisch, hetgeen voordee- lig is aan de plant in het zomerseizoen. Daar vele hoveniers op dit tijdstip hunne grasperken scheren, en bijgevolg over fijn gras beschikken, kan dit laatste zeer goed van pas komen om te bestrooien. Wij gebruiken dit liefst, omdat men dit altijd bij de hand heeft, vooral dat de korte stalmest moeilijk te ver krijgen is; en indien men dit laatste gebruikt, dan trekt men merels, musschen enz. aan, die er komen in schar ren. om insecten en zaadjes en zelfs de vruchten der aardbeziën aanvallen. Het oogsten der aspergiën zal weldra kunnen be ginnen. Voor den handel zal men oogsten, vóór de sten gels boven den grond groeien dus. van zoohaast deze een klein gebarsten heuveltje opsteken. Men oogst zeer zorgvuldig om de nevenstaande stengels niet te kwet sen daarom zal men de stengels tot aan den voet bloot maken en met een aspergemes afsteken Men sorteert de stengels in klassen, volgens hunne ontwikkeling, en men bindt ze in bussels van 1/2 kgr. of 1 kgr. bij middel van wisschen enz., in bijzondere aspergebakjes. Rhubarber wordt ook met zorg geplukt, men wringt voorzichtig de stelen af. zonder de* botten mede te ruk ken en men bindt de stelen in bussels van 1 of 2 kgr. Bloemkooltjes in Januari-Februari op lauwe broeilaag gezaaid, nadien ingepot, kunnen nu op dezelfde manier als voor de vroege bloemkoolen voorgeschreven uit- geplant worden. Op het perceel waar men staakboonen zal kweeken. kan men der grond bewerken, en de staken plaatsen. Men neemt staken die voortkomen van jonge denne- boompjes (sparren) van 3 tot 4 m. hoogte, van de zij takken ontdaan en best ontschorstmen kan ook esschetakken, koorden en ijzerdraad gebruiken. Mem scherpt de staken aan hun ondereinde en schikt ze vol gens hunne lengte. De staken steekt men in den grond afzonderlijk, per vier. in dubbele lijnen in 't vierkant of in 't verband. Wij verkiezen de laatste manier, om dat zoo lucht en licht beter verdeeld worden. Men be paalt een afstand van omtrent 65 cm. voor Princes- boonen en 75 cm. voor snijboonen men buigt de sta ken derwijze dat zij op een 2-tal meter hoogte elkan der kruisen, en men legt er eene andere staak plat tus- schen. die men stevig verbindt met wisschen of ijzer draad zelfs opdat dit geraamte tegen hevige winden zou kunnen weerstand bieden, binden wij in de krui sing der staken, eene platliggende staak boven, en eene al onder stevig vast. Na het plaatsen der staken, verkruimelt men de aarde, aan den binnenkant der bedden. Sommige ho veniers zaaien eerst hunne boonen en plaatsen nadien de staken. In vochtige gronden kan het goed zijn, aan gezien te veel boonen zouden rotten, als gevolg van het regenwater dat langs de staken in den grond komt. maar op die manier kwetst men ook veel wortels bij- het plaatsen der staken. Struikboontjes kan men op zonnebarm tegen een zuidermuur uitzaaien, mits deze gedurende de nachten te beschutten met ramen of glazen klokken. Zelfs eimde der maand, kan men eene zaaiing beproeven, zonder te beschutten. Men zaait op voordeelige plaats, op kleine heuveltjes, en dekt de zaden met fijne asch. Daartoe' is de variëteit Belgische zwarteaan te bevelen. Om droge zaden te oogsten, zal men na de maand April geene erwten meer zaaien; dus, men kan nu nog eene zaaiing doen. De vroeger gezaaide erwtjes, zal men een weinig sodanitraat toedienen, van zoohaast zij bovenkomen, en vervolgens hakkenals de plantjes een 15-tal cm. hoogte hebben, hakt men nog eens em aardt lichtjes aan. Na deze bewerking kan men de erwtenreisels plaatsen, een weinig schuins en langs de* buitenkant der rijen. Om vrcege. kloeke kardoenplantjes te bekome*, zaait men in potjes van 10 cm. doormeter, 3 zaden per pot, onder raam of in serre gezet. In het algemee* zaait men ter plaats in rijen op 1 meter afstand, daar graaft men putjes van 30 cm. vierkant om met teel aarde te vullenmen legt er 4 zaden op 3 cm. diepte, en past tusschenteelt toe van salade of radijsjes. Onder glas. Men zal in tijds de ramen van de bloemkoolplantingen afnemen, deze ramen zullen goed van pas komen om er bijvoorbeeld tomaten onder te kweeken, die in Februari zijn gezaaid geweest, en opge kweekt in potjes van 10 cm. De planting regelt men *a- volgens het geraamte dat men gemaakt heeft om er de ramen op te leggengewoonlijk in dubbele rijen op 50 cm. afstand, tusschen en in de rijentusschen de dubbele rijen, laat men een afstand van 75 cm. Om rond einde September tomaten te oogsten, doet men nu eene zaaiingmen kweekt de planten in potte* van 10 cm. doormeter, om rond Juni op een vrijkomend stuk grond uit te planten op 50 cm. van elkander. Me* snoeit op 2 bloemtrossen. Twee groenten die te weinig gekend zijn en nochtans zeer te waardeeren zijn als toespijs in gekapt vleesch. bijvoorbeeld, zijnde eierplant (Aubergine) en de Spaansche peper (piment). Deze groenten moeten onder glas gekweekt worden, op oude. tamelijk hooge broei bakken of in potten van 20 cm. diameter. De plantjes kweekt men op, juist zooals voorgeschreven voor de tomaatplanten. Heeft men nog ramen beschikbaar dan gebruikt me* deze voor struikboontjes mede te beschutten. Aardappelen onder glasramen gekweekt mogen bloot gelegd worden, maar binst den nacht zal men deze be schutten met matten, linnen enz. Men zaait nogmaals meloenen om onder koud glas te kweeken. Liefhebbers van pompoenen kunnen eene zaaimg doen op broeilaag of in teiltjes in serre verspeenen e* langzamerhand aan de buitenlucht gewennen, om h*!f Mei uit te planten.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 10