Wat er nu te doen valt
2
Voor de Keuken
Wat eten we deze week
Enkele gerechten.
Enkele eenvoudige vóór- of tusschenge-
rechten.
Enkele voorzorgen die men kan nemen
om geen onaangenaamheden te ont,-
moeten.
Groote Jaarlijksche BEDEVAART
naar O. L. Vrouw van Beauraing
ZondagRunderlapjes. Andijvie, Aardappelen.
Mokkagebak.
Maandag Koud vleesch. Witloof. Aardappelen. Fruit.
Di isdag: Kop bouillon. Gehakt. Gestoofde pruimen,
Aardappelen.
Woensdag: Groentensoep. Varkenscotelet. Gestoofde
prei. Aardappelen, Vanillevla.
Donderdag Varkensfricandeau. Spruitjes. Aardappe
len, Vruchtenpudding.
Vrijdag: Gebakken kaas. Sla. Aardappelen. Rijst-
koek.
Zaterdag: Tomatensoep, Schaapcoteletten. Gesmoor
de ajuinen. Aardappelen.
Rabarbervla. Benoodigheden: 1 j kgr. rabarber,
1 2 liter melk. 1 ei, 30 gram maïzena, een snuifje zout,
150 gram suiker, 50 gram gember, 1/2 dl. gemberstroop.
BereidingDe schoongemaakte rabarber op gewone
wijze tot rabarbermoes maken. Vermengt alsdan met
suiker.
Brengt de melk met het zout aan de kook. Het ei.
met de rest van de suiker, wordt tot een gladde massa
geroerd. Giet nu. van het vuur. voorzichtig de melk bij.
Doet alles terug in de pan, brengt de vla onder voort
durend roeren aan de kook en laat even doorkoken.
Vermengt nu het rabarbermoes met de afgekoelde
vla en roert er stukjes gesneden gember en de gember
stroop doorheen, en dient de vla in een glazen schotel
op.
Gestoofde duiven. Benoodigheden2 duiven, 125
gram mager spek. 150 gram boter, 50 gram tarwebloem.
100 gram kampernoelies, enkele ajuinen.
BereidingBraadt de duiven nootkleurig. Voegt er
het spek bij. vooraf eerst in kokend water gedompeld
en in teerlingen gesneden. Laat het spek lichtjes bruï-
neeren met de duiven. Laat de boter er afdruipen.
Strooit een eetlepel tarwebloem op de duiven en het
spek. Zet ze onder bouillon. Voegt er enkele gesneden
ajuintjes bij. vooraf in boter gebruind, en ook de rauwe
gepelde kampernoelies in dunne sneetjes gesneden.
Tien minuten vóór het opdienen de saus ontvetten.
Chocoladeschuim. Benoodigheden 1 eiwit. 1 lepel
suiker. 1 stuk chocolade.
BereidingKlopt het eiwit stijf. Voegt er de suiker
bi; Laat de chocolade smelten in zoo weinig warm wa
ter mogelijk en mengt dit met het eiwit als het koel
geworden is.
Roomhoorntjes. Bereidt eerst bladerdeeg als volgt:
Benoodigheden25 gram bloem. 250 gram zoete en
harde boter. 1 /2 glas koud water, een snuifje zout.
BereidingSchudt de bloem op een plank, strooit
er het zout bij. Giet kleine hoeveelheden koud water bij
en werkt met een mes dooreen. Voegt er water bij tot
de bloem aaneenhoudt Hoe meer water aan het deeg
kan toegevoegd, hoe lichter het gebak zal worden. In
den heeten oven gaat het water in damp over en doet
het deeg rijzen.
Het deeg mag echter niet te vochtig gemaakt worden,
het uitrollen zou daardoor lastig gaan. Voegt er dan
1 3 van de boter bij. verdeelt met een mes en ver
mengt goed onder het deeg. Bestrooit dan de tafel en
taartenrol met een weinig bloem, en rolt tot het deeg
goed samenhoudt. Rolt het dan tot een lap van 1 cm.
dikte. Strijkt daarop met een mes weer 1/3 van de
boter goed uiteen. Vouwt het deeg in drieën toe. rolt in
een vochtigen doek en laat een tijd op een koele plaats
rusten. Dan wordt het deeg weer opgerold, toegevou
wen ea opnieuw gerold in de tegenovergestelde rich
ting. Daarna wordt de rest van de boter er op gestre
ken. het deeg toegevouwen in drieën, weer een tijd in
een vochtigen doek op een koele plaats gelegd en ten
slotte tot een dunnen lap gerold.
De roomhoorntjes worden bereid. Rolt het bladerdeeg
zeer dun uit. Snijdt het in lange smalle reepea Wikkelt
deze om de geboterde roomvormen. zóó dat de reepen
elkaar telkens met een smal randje bedekken. Begint
hiervoor aan de punt. Bestrijkt den bovenkant der
roomhoorntjes met geklopt ei en bakt ze op een met
bloem bestrooide plaat, in een heeten oven lichtbruin.
Laat ze daarna afkoelen, trekt de vormen er uit en vult
ze met boter, room of pasteiroom.
Eieren. Hardgekookte eieren in schijfjes gesne
den en overgoten met mayonnaise.
Aardappelen. Gekookte aardappelen, die koud ge
worden zijn, worden in stukjes gesneden Vermengt ze
met mayonnaise en bestrooit ze met peterselie.
Bloemkool. Flinke groote stukken gekookte bloem
kool met mayonnaise of slasaus bedekt en met gehakte
peterselie bestrooid.
Tomaten. Enkele tomaten gepeld en in schijfjes
gesneden, besprenkeld met gewone slasaus, gehakte
peterselie en een weinig gehakte ajuin.
Komkommer. Rauwe komkommer in schijfjes ge
sneden en besprenkeld met peper, zout, olie en een wei
nig dragon-azijn.
Hoe boterhammetjes beleggen. a) Bestrijkt het
sneetje brood met boter en een flinke laag roomkaas.
Vermengt hierover hardgekookt ei, dat met peper, zout,
mosterd en een weinig slaolie is vermengd.
b) Besmeert de geboterde sneetjes brood met mayon
naise. legt in het midden een bergje fijngehakt, hard
gekookt ei en daaromheen stukjes hesp of koude ge
kookte visch.
c) Belegt geboterde sneetjes brood met dunne schijf
jes komkommer en strooit hierover fijngehakt hard ei,
dat met peper, zout, mosterd en eenweinig slaolie ls
vermengd.
d) Vermengt een aantal fijngehakte dadels met
mayonnaise en geraspte kaas en belegt daarmede ge
boterde sneetjes brood.
Gevulde schelpen. Er zijn vele manleren om schel
pen te vullen. Hier volgen enkele bereidingen:
Schelpen met macaroni. De macaroni wordt fijn
gehakt en met een beetje boter gesmoord. De schelpen
worden gevuld en bedekt met wat geraspte kaas. een
klontje boter, wat citroensap. De schelpen worden in
den even geplaatst. Men kan deze schelpen nog aan
vullen door er vleeschrestjes en wat fijn gehakte hesp
bij te voegen.
Schelpen met roereieren. Roereieren worden op
gewone manier klaar gemaakt. Voegt er echter een
weinig room aan toe. De schelpen worden hiermede
gevuld en in den oven lichtbruin gebakken. Men kan
ook bij het ei vleeschrestjes of groentenrestjes mengen.
Bijna alle schelpgerechten worden met citroen opge
diend.
Voor de muggen's Avonds, wanneer ge nog een
luchtje schept in den tuin of op het terras, maken de
muggen het u lastig. Ze volgen u naar binnen en zoo-
dra ge in bed ligt, wachten ze op uw eersten slaap om
u onbarmhartig te steken. Wat gedaan Wrijft gelaat
en armen in met essence van citronnelle en plaatst ook
een schoteltje hiervan naast uw bed.
De vliegen Het beste wapen tegen de vliegen is nog
de ouderwetsche vliegenvanger met lijn bestreken. Ver
brandt na enkele uren de vliegenvangers, waaraan vlie
gen zijn blijven hangen.
Wat gedaan met verstuikingen Omwikkelt de plaats,
enkel of pols, duchtig met linnen banden, beginnend
met de teenen of de vingers. Het verstuikte lid zoo hoog
mogelijk houden. Zoodra men kan neemt men heete
voetbaden ofwel steekt men de handen in heet water.
Bij zonneslag Komkommersap is een verzachtend
medicament. Bij erger gevallen besmeert men de plaats
met olie of boter en brengt een verband aan. Om het
verband te ontsmetten, strijkt men dit eerst met een
zeer heet ijzer.
Bij neusbloeden 's Winters zijn ze gewoonlijk het ge
volg van een hersenverkoudheid, 's zomers van een
lichten zonnesteek. Blijft recht staan in de schaduw en
drukt de neusgaten dicht. Vormt zich geen klontertje
bloed en blijft het bloed vloeien, steekt dan een watje
in den neus, gedrenkt in een oplossing van water en een
cachet antipyrine.
Bij verwondingHoe klein ze ook zijn, steeds moeten
de wonden ontsmet worden. Gebruikt liefst geen jo-
dium-tinctuur. maar verkiest oxygeenwater. Reinigt
zorgvuldig de wond en brengt er een zuiver verband
aan. Bij hevige bloedstortingen moet men de wond af
binden en onmiddellijk den dokter ontbieden.
Als we gaan zwemmenVerdrinkingen zijn helaas
meestal 's zomers. De schuld ligt heel dikwijls aan de
onvoorzichtigen zelf. die gaan roeien of baden, zonder
te kunnen zwemmen. Eenieder zou moeten kunnen
zwemmen. Zelfs dan kunt ge nog bedreigd worden door
een kramp of congestie. Daarom is het aan te raden
nooit alleen te gaan zwemmen. Gaat nooit in zeer
koud water wanneer ge het niet gewoon zijt. en blijft
er nooit in wanneer ge kou krijgt of onpasselijk wordt.
Let er op slechts in het water te gaan 2 uur na den
maaltijd.
Op aanvraag van de Geestelijke Overheid is de
vervroegd op MAANDAG 13 MEI (2™ SINXENDAG)
in plaats van 18 Mei.
Speciale treinen uit Poperinghe en Veurne. prijs
heen en terug 40 frank.
Vertrek uit Poperinghe, om 4 u. 45 minuten.
Vertrek uit Yper, om 5 u. 06 minuten.
Aankomst te Beauraing, om 10 u. 55 minuten.
Terug uit Beauraing, om 16 u. 30.
Aankomst te Yper, om 22 u. 30 minuten.
Aankomst te Poperinghe, om 22 u. 36 minuten.
Groote verbetering aan de reis gebracht.
De treinen zullen staan in al de statiën van Pope
ringhe tot Kortrijk. en van Veurne tot Deinze.
Vertrek uit Veurne om 5 uur 7 m.
Aankomst te Beauraing, om 10 uur 25 m.
Terug uit Beauraing, om 16 u. 20 minuten.
Aankomst te Veurne, om 22 uur.
Alle inlichtingen te bekomen bij de Dames Ieveraar-
sterste Veurne bij Juffr. Depoorter, Zuidstraat, 37
te Loo bij Mevr. Emma Craeye te Diksmude bij Juffr.
Irene Van Parys, Eessenstraat, 18 te Nieuwpoort bij
Juffr. Rybens, Marktstraatte Zarren bij Mevr. Clara
Vandenbroucke te Kortemarck bij Juffr. Vogels, Lich-
terveldstraatte Lichtervelde bij Rosa Vandewalle,
Statiestraat; te Gits bij Juffr. Colpaert, Plaats.
Speciale wagens zijn voor de zieken bestemd. Men
gelieve deze op tijd te doen inschrijven.
Alle inlichtingen te bekomen in de statiën en bij de
Dames ieveraarsters, te Yper Mevr. Schmidt-Ryckaert,
Maloulaan, 31, en Juffr. Delva en Verbeke. de Stuers-
straatte Poperinghe Mevr. Denys, Paardenmarkt
te Elverdinghe bij Juffr. Dubois, onderwijzeres, Veur-
nestraatte Oostvleteren bij Juffr. Marguerite De-
bergh, Yperstraatte Merckem bij Juffr. Boucquillon
te Reninghe bij Juffr. Pieters en Mevr. Remi Vanden-
driesschete Langemarck bij Juffr. Adeline Vulsteke
en Mevr. Feys-Mayaertte Komen bij Mevr. Roussel,
Statiestraat, 20; te Wervick bij Juff. Roose, Drukke
rij; te Moorslede bij Mevr. O. Soenen-Top, Roeselaar-
straat en Juffr. Hélène Soetaertte Meenen bij Mevr.
Devriendt, Wahisstraatte Wevelghem bij Juffr. De-
backer, Consciencestraat, 38; te Dadizeele bij Mevr.
Godelieve Desplenter, Ledeghemstraat.
De personen, die niet kunnen méégaan met de bede
vaart naar Beauraing, mogen er ook deel aan nemen
met aan de ijveraarsters hun geldelijken steun te geven
voor de zieken, die de reis zullen meêdoen.
GROENTENKWEEK. In den hof. Hier zutte*
in 't kort. de aardbeziën in het algemeen bloeien. In
dien men maar laat eene planting heeft kunnen aan
leggen. bijvoorbeeld rond einde September-October,
dan is het aan te raden de bloemen weg te nemen. Van
variëteiten die tweemaal bloeien, zooals de St-Joseph.
St-Antoine de Padoue. Merveille de France, St-Fiacre,
Louis Gauthier. zal men insgelijks de eerste bloemen
verwijderen, om rond demaand September eene
schoone en zeer voordeelige opbrengst te bekomen.
Nadat de bevruchting bij de aardbeziën heeft plaatsge
had. zal men den grond rond de planten bedekken met
strooi, korte stalmest, turf. mos. desnoods zaagmeel,
ofwel steunsels plaatsen om de vruchten op te houden,
vervaardigd uit ijzerdraad of uit houten latjes, om de
vruchten tegen vuilnis, door regenspattingen en zand-
winden veroorzaakt, te vrijwaren ook, met den grond
te bestrooien, houdt men hem frisch, hetgeen voordee-
lig is aan de plant in het zomerseizoen.
Daar vele hoveniers op dit tijdstip hunne grasperken
scheren, en bijgevolg over fijn gras beschikken, kan
dit laatste zeer goed van pas komen om te bestrooien.
Wij gebruiken dit liefst, omdat men dit altijd bij de
hand heeft, vooral dat de korte stalmest moeilijk te ver
krijgen is; en indien men dit laatste gebruikt, dan trekt
men merels, musschen enz. aan, die er komen in schar
ren. om insecten en zaadjes en zelfs de vruchten der
aardbeziën aanvallen.
Het oogsten der aspergiën zal weldra kunnen be
ginnen. Voor den handel zal men oogsten, vóór de sten
gels boven den grond groeien dus. van zoohaast deze
een klein gebarsten heuveltje opsteken. Men oogst zeer
zorgvuldig om de nevenstaande stengels niet te kwet
sen daarom zal men de stengels tot aan den voet bloot
maken en met een aspergemes afsteken Men sorteert
de stengels in klassen, volgens hunne ontwikkeling,
en men bindt ze in bussels van 1/2 kgr. of 1 kgr. bij
middel van wisschen enz., in bijzondere aspergebakjes.
Rhubarber wordt ook met zorg geplukt, men wringt
voorzichtig de stelen af. zonder de* botten mede te ruk
ken en men bindt de stelen in bussels van 1 of 2 kgr.
Bloemkooltjes in Januari-Februari op lauwe broeilaag
gezaaid, nadien ingepot, kunnen nu op dezelfde manier
als voor de vroege bloemkoolen voorgeschreven uit-
geplant worden.
Op het perceel waar men staakboonen zal kweeken.
kan men der grond bewerken, en de staken plaatsen.
Men neemt staken die voortkomen van jonge denne-
boompjes (sparren) van 3 tot 4 m. hoogte, van de zij
takken ontdaan en best ontschorstmen kan ook
esschetakken, koorden en ijzerdraad gebruiken. Mem
scherpt de staken aan hun ondereinde en schikt ze vol
gens hunne lengte. De staken steekt men in den grond
afzonderlijk, per vier. in dubbele lijnen in 't vierkant
of in 't verband. Wij verkiezen de laatste manier, om
dat zoo lucht en licht beter verdeeld worden. Men be
paalt een afstand van omtrent 65 cm. voor Princes-
boonen en 75 cm. voor snijboonen men buigt de sta
ken derwijze dat zij op een 2-tal meter hoogte elkan
der kruisen, en men legt er eene andere staak plat tus-
schen. die men stevig verbindt met wisschen of ijzer
draad zelfs opdat dit geraamte tegen hevige winden
zou kunnen weerstand bieden, binden wij in de krui
sing der staken, eene platliggende staak boven, en eene
al onder stevig vast.
Na het plaatsen der staken, verkruimelt men de
aarde, aan den binnenkant der bedden. Sommige ho
veniers zaaien eerst hunne boonen en plaatsen nadien
de staken. In vochtige gronden kan het goed zijn, aan
gezien te veel boonen zouden rotten, als gevolg van het
regenwater dat langs de staken in den grond komt.
maar op die manier kwetst men ook veel wortels bij-
het plaatsen der staken.
Struikboontjes kan men op zonnebarm tegen een
zuidermuur uitzaaien, mits deze gedurende de nachten
te beschutten met ramen of glazen klokken. Zelfs eimde
der maand, kan men eene zaaiing beproeven, zonder
te beschutten. Men zaait op voordeelige plaats, op kleine
heuveltjes, en dekt de zaden met fijne asch. Daartoe'
is de variëteit Belgische zwarteaan te bevelen.
Om droge zaden te oogsten, zal men na de maand
April geene erwten meer zaaien; dus, men kan nu nog
eene zaaiing doen. De vroeger gezaaide erwtjes, zal
men een weinig sodanitraat toedienen, van zoohaast zij
bovenkomen, en vervolgens hakkenals de plantjes
een 15-tal cm. hoogte hebben, hakt men nog eens em
aardt lichtjes aan. Na deze bewerking kan men de
erwtenreisels plaatsen, een weinig schuins en langs de*
buitenkant der rijen.
Om vrcege. kloeke kardoenplantjes te bekome*,
zaait men in potjes van 10 cm. doormeter, 3 zaden per
pot, onder raam of in serre gezet. In het algemee*
zaait men ter plaats in rijen op 1 meter afstand, daar
graaft men putjes van 30 cm. vierkant om met teel
aarde te vullenmen legt er 4 zaden op 3 cm. diepte,
en past tusschenteelt toe van salade of radijsjes.
Onder glas. Men zal in tijds de ramen van de
bloemkoolplantingen afnemen, deze ramen zullen goed
van pas komen om er bijvoorbeeld tomaten onder te
kweeken, die in Februari zijn gezaaid geweest, en opge
kweekt in potjes van 10 cm. De planting regelt men *a-
volgens het geraamte dat men gemaakt heeft om er de
ramen op te leggengewoonlijk in dubbele rijen op
50 cm. afstand, tusschen en in de rijentusschen de
dubbele rijen, laat men een afstand van 75 cm.
Om rond einde September tomaten te oogsten, doet
men nu eene zaaiingmen kweekt de planten in potte*
van 10 cm. doormeter, om rond Juni op een vrijkomend
stuk grond uit te planten op 50 cm. van elkander. Me*
snoeit op 2 bloemtrossen.
Twee groenten die te weinig gekend zijn en nochtans
zeer te waardeeren zijn als toespijs in gekapt vleesch.
bijvoorbeeld, zijnde eierplant (Aubergine) en de
Spaansche peper (piment). Deze groenten moeten onder
glas gekweekt worden, op oude. tamelijk hooge broei
bakken of in potten van 20 cm. diameter. De plantjes
kweekt men op, juist zooals voorgeschreven voor de
tomaatplanten.
Heeft men nog ramen beschikbaar dan gebruikt me*
deze voor struikboontjes mede te beschutten.
Aardappelen onder glasramen gekweekt mogen bloot
gelegd worden, maar binst den nacht zal men deze be
schutten met matten, linnen enz.
Men zaait nogmaals meloenen om onder koud glas te
kweeken.
Liefhebbers van pompoenen kunnen eene zaaimg
doen op broeilaag of in teiltjes in serre verspeenen e*
langzamerhand aan de buitenlucht gewennen, om h*!f
Mei uit te planten.