PL A MTÉN. 2 Voor de keuken Wat eten we deze week Enkele bereidingen. Geneeskundig praatje. Tusschengerecht met kersen. Maak u het leven lichter. Nuttige wenken. Goed om weten. Wat doen we nu in den groentenhof In den Fruittuin Zondag:Tomatensoep. Kaasschelpen, Rosbief. Jon ge erwtjes. Aardappelen, Fruittaart. MaandagKoud vleesch. Salade. Aardappelen. Fruit. DinsdagBouillon, Soepvleesch, Worteltjes. Aard appelen. IJscrême met fruit. WoensdagJonge groentensoep. Gehakt. Princessen. Aardappelen, Fruit. DonderdagBiefstuk, Bloemkool, Aardappelen. VrijdagKarnemelksche soep. Salade. Zalm, Ge bruinde aardappelen, Rijstkoek. ZaterdagBouillie, Erwtjes en Worteltjes, Aardappe len, Fruit. veel schoon water worden nagespoeld, daar zuren het aluminium aantasten. Bovendien-is zoutzuur een zwaar vergif. Om tafellinnen te doen glanzen, moet men bij het stijfsel eenige snuifjes zout oplossen. Dat zal goede resultaten geven. Om witte zijde te wasschen zonder dat ze geel wordt, zal men ze goed spoelen in water waarin een weinig azijn wordt gemengd. Men kan ook de zijde, vooraleer deze te wasschen, met melk bevochtigen. Rabarbermoes. Neem 1 kgr. rabarber, pel de stok ken. snijd ze in drieën in de lengte, en verdeel ze in teerlingen van één tot twee centimeters. Neem een half kilogram gekristalliseerde suiker en zet ze op het vuur met een halven liter waterlaat koken tot gij een lichte siroop bekomt. Zoohaast de siroop klaar is. zult gij er de stukken rabarber inwerpen, laat ze acht tot tien minuten op het vuur, niet langer, want dan worden ze tot brij vervormd. Haal ze uit den ketel bij middel van een schuimspaan waarop gij ze laat uitdruppen en leg ze onmiddellijk op een compote- schaal. Ge zult bemerken dat de siroop, waaruit de rabarber gehaald werd, te dun isomdat de rabarber bij het koken veel water afgescheiden heeft. Laat ze dan ook tot op een derde uitkoken. Giet ze daarna over het moes. laat koud worden Kersenmoes. Neem een halve kilo kersen, ontdoe ze van hun steeltjes. -6poel ze in koud water en laat ze u.tdruppen. Zet op het vuur 200 tot 250 gr. suiker, vol gens de soort kersen die ge bereidtbevochtig de sui ker met een glas water en, wanneer ze gesmolten is. voeg er de kersen bij. Laat eventjes doorkoken, haal de kersen uit bij middel van een schuimspaan en schik ze op een compote-schaal. Neem twee lepels fram bozengelei en vermeng ze met het sap der kersen. Laat dit mengsel op het vuur inkoken tot het dik begint te worden zet het dan van het vuur af, steek door een zeefje, en giet de bekomen siroop op de kersen. Dien de kersenmoes niet op vooraleer ze heelemaal koud geworden is. Neem bij voorkeur zure kersen. Die geven de smakelijkste moes. Neem een half kilogram rijpe roode kersen, droog ze en ontdoe ze van de steeltjes. Plet ze in een kastrol en laat de pitten erin. Giet er koud water op. Zet op het vuur en laat gedurende 20 minuten koken. Steek ze dan door een zeef en tracht er alle sap uit te duwen. Neem een halven liter sap. ongeveer 150 gr. suiker en 4 eetlepels maïzena, breek het meel in het afgekoelde sap en zet het daarna op het vuur met de suiker en eén likeurglaasje kirsch. Roer nu tot ge een dikke pap bekomt. Besmeer een vorm met olie. giet er de pap in. en' laat het tusschengerecht staan tot den volgenden dag, vooraleer het uit den vorm te halen. Dien het op met een saus van geklopte zoete room, het wit van een ei in sneeuw geklopt, suiker en vanielje. Doe uw werk met toewijding en dan wordt uw taak lichter en vergt het min inspanning. Moet ge één zelfde werk doen, dat zeer veel in spanning vraagt, tracht dan tusschenin een lichter werkje te verrichten. Bij minder aangenaam werk denk dan er aan, dat dit werk ook eens gedaan zal zijn. y Na volbrachten arbeid, den tijd laten om zich over het slagen te verheugen. Ook bij het eenvoudigste, werkje. Er te trachten toe te komen toch een poos op een dag, absoluut te rusten. Het is geen tijdverlies, want dit uurtje rust haalt men ruimschoots in. daar men dan met vernieuwde krachten te werk gaat. Denkt er steeds aan dat door het werken de mensch frisch blijft. Alleen als men. verplicht door z:ekte, niet kan werken, gevoelt men het groot gemis. Door werken kan men een poos zijn zorgen uit het hoofd halen, daar men zijn aandacht aan het werk moet geven. Tracht zooveel mogelijk vroeg te bed te gaan en vroeg op te staan, want in de vroege morgenuren kan zooveel gedaan worden. Om vergulde lijsten van schilderijen schoon te ma ken, gebruiken we een sponsje gedrenkt in een weinig wijnazijn. Men neemt voorzichtig af, echter zonder te wrijven. Laat de azijn nu 5 minuten opdrogen en neem daarna af met een sponsje met schoon water. Gekleurde lederen ceinturen, die vooral bij zomer kleedjes gedragen worden, kan men als volgt reinigen Lakceinturen worden onderhouden door ze met een zacht doekje met slaolie te wrijven Wildleeren worden met een borstel met gummi puntjes behandeld. Saffiaan en geitenleder wrijft men voorzichtig met tetra af en wrijf met witte schoencrème na. Verschil lende leersoorten kan men ook afnemen met rauwe melk. Overgebleven brood behoeft men niet weg te wer pen. Zelfs de kleinste overschotjes kunnen gebruikt worden. Zijn het nog groote stukjes, dan bruint men ze om te gebruiken bij de soep. Zijn het enkel krui meltjes. dan worden deze op een bakblik in den oven gedroogd, fijngestampt en gezeefd. Men kan ze in een bus bewaren en gebruiken als paneermeel. Zwarte vlekjes uit aluminium pannen worden ver wijderd met behulp van een scheutje azijn of door te spoelen met zoutauur. Er troet dadelijk met De verzorging van de huid. Wanneer' men zich over de kleur of effenheid van het gelaat te beklagen heeft, dan mag men meestal de oorzaak hiervan zoe ken aan verstoptheid en hardlijvigheid. Het gevolg daarvan is dat het lichaam niet volkomen gezond kan blijven, daar zich allerlei stoffen in het bloed vormen, die het besmetten. Zoowel als we zorg besteden aan ons huis, zooals we voorkomen dat er zich geen stof ophoopt in onze kas ten en ook zooals we het uiterlijke van ons lichaam rein houden, zoo ook moeten we het inwendige van ons lichaam, maag en darmstelsel verzorgen. Inwendige verstoppingen, een gevolg van constipatie, belemmeren de goede werking der verschillende or ganen en vergiftigen het bloed. Dit breidt zich dan uit en vertoont zich in ziekte-verschijnselen van allerlei aard en werkt in hooge mate mede om een vale tint te bezorgen. Hardlijvigheid komt meestal voor bij vrouwen die een zittend leven hebben. Men kan het ook toeschrij ven aan het dragen van te nauwe corsetten, en ook aan een verkeerde voeding b.v. te weinig^drinken, te weinig eten van groenten en vruchten of ook nog van te veel zetmeelhoudende spijzen te gebruiken. Natuurlijk moet men zichzelf nagaan en zich op een of ander punt van levenswijze veranderen. Men kan b. v. veel tarwe-biscuits en havermout eten. Dat prik kelt den darm. Hoofdzaak blijft echter het eten van overvloedig veel groene groenten en vruchten. Verder ook kaas. melk. karnemelk, eieren en vleesch. liefst mager. Indien men eenige maanden dit regiem volgt, krijgt men heei zeker een goed resultaat. Uitstekend is het ook compote te gebruiken en geweekte pruimen vóo; het ontbijt. Een glas warm water op nuchtere maag verwijdert alle onzuiverheden die er zich in bevinden. Sterke thee en koffie zijn zeer slecht voor lijders aan constipatie. Erg verkeerd is het steeds sterkere afdrijfmiddelen te gebruiken of hiervan een gewoonte te maken, want. daarmede komt men niet verder. Bij blijvende con stipatie is het goed 's morgens, vóór het ontbijt en ook na het middagmaal een eetlepel olijfolie te nemen. Ook vloeibare parafine is een uitstekend geneesmiddel. BESLAAN VAN BRILLEN. Bij koude is het wel onaangenaam dat de brillen beslaan. Hoe dat voorko men Strijkt de glazen voorzichtig met een stukje droge zeep en wrijft ze daarna met een zuiveren zak doek «schoon. Men kan ze ook nawrijven met een zeem leer. In plaats van zeep. kan men ook glycerine ge bruiken. maar dan worden de glazen ervoor en ook erna goed schoongemaakt. Na een week wordt deze be handeling hernieuwd. ROESTVLEKKEN UIT METAAL. Men legt het geroeste voorwerp in petroleum, wrijft de vlekken met een mengsel van vier deelen vaseline, een deel gezui verde parafine, hetgeen men verwarmende smelt, daar na roert men er een deel fijne puimsteen door. waarna de vlekken zullen verdwijnen. IJZEREN VOORWERPEN. IJzeren voorwerpen, die men wil bewaren vóór roesten, bestrijkt men met het volgende mengselMen smelt op een zacht vuurtje 50 gram gele was en 20 gr. lanoline. Nog voor dit mengsel koud is geworden, bestrijkt men het ijzer hiermede met een penseeltje. FIJNE GORDIJNEN. Door uw gordijnen te spoe len in aluinwater, tast de wasch de kleur niet aan en dit. maakt ook de gordijn onbrandbaar. Op 4 liter water is een 1/8 kgr. aluin voldoende. PANEERMEEL. Paneermeel kan men maken door sneetjes oud wittebrood in een warmen oven te leggen. Als ze licht bruin geworden zijn. haalt men ze eruit erf maakt ze door een vleeschmolen of maakt ze met een deegroller fijn. DWEILEN. Na gebruik worden de dweilen in schoon water flink opgespoeld en gedroogd. Het drogen is hoofdzaak, opdat de dweilen door het vocht dat erin blijft, niet zoo gauw zouden scheuren. Wil men de dweil een extra beurt geven, dan wordt ze in heet sodawater te weeken gezet en in zacht sop gewasschen. In veel water spoelen en te drogen hangen. Bij het wringen van de dweilen, moet de zelfkant in de hand worden genomen, zoodat de zoomen aan den zijkant vallen De dunne draden hebben dan min der te lijden en de dweilen zullen langer méégaan. jflIlllllH»'" ii,J Zoohaast een perceel ledig komt, zal men zich haas ten de grond opnieuw voor eene andere teelt te benut tigen in dit geval is eene halve bemesting hoogst noodig, vooral na vroege aardappelen of na andere gronduitputtende gewassen. Men kan voorts porei, sel der, kropsla, andijvie uitplanten. Spruitkoolen, groene winterkooien, raapkcolen, enz. plant men nu ook zon der uitstel. Suikerij (witloof) in Juni gezaaid, levert goede planten om na vroege aardappelen uit te plan ten. Met het planten van aardbeziën begint men zoo vroeg mogelijk, opdat de planten zich vóór den Winter nog zouden kunnen sterk ontwikkelen, om zoo reeds het volgende jaar een schoone opbrengst te kunnen geven. Te veel hoveniers en liefhebbers, die nieuwe aardbezieplantingen aanleggen, nemen de uitloopers der planten af op goed valle het uiten dit is eene der voornaamste oorzaken van tegenslag in deze teelt. Zelfs hebben veel het groot gebrek van de aardbeziën te dicht te planten, en als het oogenblik van oogsten aanbreekt, is het onmogelijk tusschen de struiken te gaan zonder vruchten te beschadigen de onderhouds- zorgen zijn bijna onuitvoerbaar, en het afnemen der uitloopers wordt uitgesteldzoo ook heeft men het volgende jaar maar een deerlijken uitslag. Hebben de jonge planten maar onvoldoende wortels kunnen ont wikkelen, als gevolg van droogte, dan zal men liever in de Lente planten. Men plant in rijen op eenen afstand van 60 tot 70 cm. en op de rijen op 30 cm.op die ma nier kan men immer de noodige onderhoudszorgen toepassen, en zelfs tusschenteelten toepassen van laag- groeiende groenten. Men zorge voor eene goede stik- stof en potaschbemesting. Aspergiën vertoonen reeds den weideenden invloed der toegediende meststoffen. Voor zaaddragers neemt men kloeke planten van een vijftal iaren oud. waarop men ook een vijftal der kloekste stengels bewaart en steuntvan de stengels der vrouwelijke planten, nijpt men den top uit op omtrent 1 m. hoogte, de zijtakken op 30 cm. Bij de tomaten zal men de behouden scheuten in tijds mnijpen. ten einde al de sappen aan de in vorming zijnde vruchten te doen overgaan. Van nu voort zullen vele gulzige scheuten voorkomen zelfs bij sterk- groeiende planten ontstaan er soms scheuten op de bloemtrossen, die men zal verwijderen het komt ook voor dat de bloemtrossen op eene dubbele bloem ein digen, die wordt ook verwijderd. Als de bladeren der sjalotten en van het look geel beginnen te worden, duidt dit het rijpworden aan. Men trekt de planten uit en laat ze eenige dagen op be schutte plaats drogen men kuischt de bollen en men legt ze in dunne lagen opengespreid op eenen zolder. Look kan men bijvoorbeeld ook in bussels binden bij middel van de gedroogde stengels, en men hangt deze op eene droge en luchtige plaats. Bij ajuinplanten die te krachtig doorgroeien, strijkt men de bladeren tegen den grond bij middel van eenen stok of met den steel van eenen rakel of kapper zoo houdt de groei min of meer op en de bollen zullen beter bewaren. Romeinsche latuw, andijvie der eerste zaaiing die ge noegzaam ontwikkeld is, kan men trapsgewijze wit- maken, een drietal weken vóór het oogsten. Bladselder die groot genoeg is begint men aan te aarden om te verbleeken dit werk doet men met enkele dagen tus- schenpoos, drie tot vier weken vóór het tijdstip van oogsten. Voor het aanaarden bindt men de bladeren sa men, als zij droog zijn, met biezen of wisschenschors. Snijselder, waaronder de wevenselder, in April-Mei ge zaaid, wordt nu uitgeplant, zekere variëteiten kunnen nu nog gezaaid worden om in Augustus-September te planten Rond dit tijdstip kan men op zonnebarm eene vroege variëteit struikboontjes zaaien, zooals de Belgische zwartemen tracht ze desnoods wat te beschutten, en na den oogst der staakboonen kan men nog jonge boontjes oogsten tot rond October. Veldsla kan men reeds zaaienbijvoorbeeld tusschen ajuin, kan men het zaad door eene lichte behakking aan den grond toevertrouwen. De groenten voor zaaddragers bestemd ziet men na: het is van groot belang de uiteinden der bloemstengels uit te nijpen, na voldoende ontwikkeling. Men herkent den staat van rijpheid aan de geelachtige kleur der bloemstengels, en de geel- of bruinachtige kleur dei- zaden. De ziekten en insekten die onze groenten aanvallen, zal men bestrijden. Het is nu dat de zoo gevreesde poreimade haar eerste geslacht voortbrengt men be stuift de planten met schouwroet, of is het reeds te laat, dan snijdt men de bladeren af tot onder de gaan derijen der larven. Selder, andijvie, besproeit men met Bordeleesche pap, als voorbehoedsmiddel tegen de vlek ziekte en de roestziekte. Slakken tracht men 's avonds te vangen of men strooit levende kalk rond de planten. Roet is aan te bevelen" tegen de seldervlieg enz. Nu naderen wij het tijdstip der schildgriffeling, doch deze wordt voorafgegaan van eene voorbereiding van den voet der wildelingen of onderlagen, daar waar de schildgriffel moet geplaatst worden. Die voorbereiding bestaat met de scheuten weg te snijden die zich op die plaats bevinden, ook degene welke het plaatsen der schildgriffel zouden belemmeren. Tusschen deze bewerking en het plaatsen der ocula- tiën zijn eenige dagen rust aan de planten zeer voor- deelig om reden dat alle wonden, hoe klein ze ook/ zijn. mogen nadeelig zijn. Bi.i de fruitboomen, is thans ook den "tijd aangebro ken om hun de verscheidene vormen te doen aannemen welke de kweeker zich voorstelt, de warme zonnige dagen zijn voor dit werk te verkiezen, daar de scheu-' ten alsdan veel buigzamer zijn. Voor richtsnoer der scheuten tot gesteltak bestemd, neme men lichte stokjes of latjes, ook kan men met voordeel gebruik maken van ijzer of gegalvaniseerden draad, die men plooit volgens den vorm welke men het boompje wil doen aannemen. De overige scheuten op welke de vorming der plant niet berust, worden op twee of drij bladeren ingetopt, ten einde alle krachten op de gesteltakken te doen werken. Bij het geven der vormen aan de fruitboomen. dienen stipt de regels der kunst in acht genomen te worden.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 10