PL A MTÉN.
2
Voor de keuken
Wat eten we deze week
Enkele bereidingen.
Geneeskundig praatje.
Tusschengerecht met kersen.
Maak u het leven lichter.
Nuttige wenken.
Goed om weten.
Wat doen we nu in den groentenhof
In den Fruittuin
Zondag:Tomatensoep. Kaasschelpen, Rosbief. Jon
ge erwtjes. Aardappelen, Fruittaart.
MaandagKoud vleesch. Salade. Aardappelen. Fruit.
DinsdagBouillon, Soepvleesch, Worteltjes. Aard
appelen. IJscrême met fruit.
WoensdagJonge groentensoep. Gehakt. Princessen.
Aardappelen, Fruit.
DonderdagBiefstuk, Bloemkool, Aardappelen.
VrijdagKarnemelksche soep. Salade. Zalm, Ge
bruinde aardappelen, Rijstkoek.
ZaterdagBouillie, Erwtjes en Worteltjes, Aardappe
len, Fruit.
veel schoon water worden nagespoeld, daar zuren het
aluminium aantasten. Bovendien-is zoutzuur een zwaar
vergif.
Om tafellinnen te doen glanzen, moet men bij het
stijfsel eenige snuifjes zout oplossen. Dat zal goede
resultaten geven.
Om witte zijde te wasschen zonder dat ze geel wordt,
zal men ze goed spoelen in water waarin een weinig
azijn wordt gemengd. Men kan ook de zijde, vooraleer
deze te wasschen, met melk bevochtigen.
Rabarbermoes. Neem 1 kgr. rabarber, pel de stok
ken. snijd ze in drieën in de lengte, en verdeel ze in
teerlingen van één tot twee centimeters. Neem een
half kilogram gekristalliseerde suiker en zet ze op het
vuur met een halven liter waterlaat koken tot gij
een lichte siroop bekomt. Zoohaast de siroop klaar is.
zult gij er de stukken rabarber inwerpen, laat ze acht
tot tien minuten op het vuur, niet langer, want dan
worden ze tot brij vervormd. Haal ze uit den ketel
bij middel van een schuimspaan waarop gij ze laat
uitdruppen en leg ze onmiddellijk op een compote-
schaal. Ge zult bemerken dat de siroop, waaruit de
rabarber gehaald werd, te dun isomdat de rabarber
bij het koken veel water afgescheiden heeft. Laat ze
dan ook tot op een derde uitkoken. Giet ze daarna over
het moes. laat koud worden
Kersenmoes. Neem een halve kilo kersen, ontdoe
ze van hun steeltjes. -6poel ze in koud water en laat ze
u.tdruppen. Zet op het vuur 200 tot 250 gr. suiker, vol
gens de soort kersen die ge bereidtbevochtig de sui
ker met een glas water en, wanneer ze gesmolten is.
voeg er de kersen bij. Laat eventjes doorkoken, haal
de kersen uit bij middel van een schuimspaan en schik
ze op een compote-schaal. Neem twee lepels fram
bozengelei en vermeng ze met het sap der kersen. Laat
dit mengsel op het vuur inkoken tot het dik begint te
worden zet het dan van het vuur af, steek door een
zeefje, en giet de bekomen siroop op de kersen.
Dien de kersenmoes niet op vooraleer ze heelemaal
koud geworden is. Neem bij voorkeur zure kersen. Die
geven de smakelijkste moes.
Neem een half kilogram rijpe roode kersen, droog ze
en ontdoe ze van de steeltjes. Plet ze in een kastrol en
laat de pitten erin. Giet er koud water op. Zet op het
vuur en laat gedurende 20 minuten koken. Steek ze
dan door een zeef en tracht er alle sap uit te duwen.
Neem een halven liter sap. ongeveer 150 gr. suiker en
4 eetlepels maïzena, breek het meel in het afgekoelde
sap en zet het daarna op het vuur met de suiker en
eén likeurglaasje kirsch. Roer nu tot ge een dikke pap
bekomt. Besmeer een vorm met olie. giet er de pap in.
en' laat het tusschengerecht staan tot den volgenden
dag, vooraleer het uit den vorm te halen. Dien het op
met een saus van geklopte zoete room, het wit van een
ei in sneeuw geklopt, suiker en vanielje.
Doe uw werk met toewijding en dan wordt uw
taak lichter en vergt het min inspanning.
Moet ge één zelfde werk doen, dat zeer veel in
spanning vraagt, tracht dan tusschenin een lichter
werkje te verrichten.
Bij minder aangenaam werk denk dan er aan,
dat dit werk ook eens gedaan zal zijn.
y Na volbrachten arbeid, den tijd laten om zich
over het slagen te verheugen. Ook bij het eenvoudigste,
werkje.
Er te trachten toe te komen toch een poos op een
dag, absoluut te rusten. Het is geen tijdverlies, want
dit uurtje rust haalt men ruimschoots in. daar men dan
met vernieuwde krachten te werk gaat.
Denkt er steeds aan dat door het werken de
mensch frisch blijft. Alleen als men. verplicht door
z:ekte, niet kan werken, gevoelt men het groot gemis.
Door werken kan men een poos zijn zorgen uit het
hoofd halen, daar men zijn aandacht aan het werk moet
geven.
Tracht zooveel mogelijk vroeg te bed te gaan en
vroeg op te staan, want in de vroege morgenuren kan
zooveel gedaan worden.
Om vergulde lijsten van schilderijen schoon te ma
ken, gebruiken we een sponsje gedrenkt in een weinig
wijnazijn. Men neemt voorzichtig af, echter zonder te
wrijven. Laat de azijn nu 5 minuten opdrogen en neem
daarna af met een sponsje met schoon water.
Gekleurde lederen ceinturen, die vooral bij zomer
kleedjes gedragen worden, kan men als volgt reinigen
Lakceinturen worden onderhouden door ze met
een zacht doekje met slaolie te wrijven
Wildleeren worden met een borstel met gummi
puntjes behandeld.
Saffiaan en geitenleder wrijft men voorzichtig met
tetra af en wrijf met witte schoencrème na. Verschil
lende leersoorten kan men ook afnemen met rauwe
melk.
Overgebleven brood behoeft men niet weg te wer
pen. Zelfs de kleinste overschotjes kunnen gebruikt
worden. Zijn het nog groote stukjes, dan bruint men
ze om te gebruiken bij de soep. Zijn het enkel krui
meltjes. dan worden deze op een bakblik in den oven
gedroogd, fijngestampt en gezeefd. Men kan ze in een
bus bewaren en gebruiken als paneermeel.
Zwarte vlekjes uit aluminium pannen worden ver
wijderd met behulp van een scheutje azijn of door
te spoelen met zoutauur. Er troet dadelijk met
De verzorging van de huid. Wanneer' men zich
over de kleur of effenheid van het gelaat te beklagen
heeft, dan mag men meestal de oorzaak hiervan zoe
ken aan verstoptheid en hardlijvigheid. Het gevolg
daarvan is dat het lichaam niet volkomen gezond kan
blijven, daar zich allerlei stoffen in het bloed vormen,
die het besmetten.
Zoowel als we zorg besteden aan ons huis, zooals we
voorkomen dat er zich geen stof ophoopt in onze kas
ten en ook zooals we het uiterlijke van ons lichaam rein
houden, zoo ook moeten we het inwendige van ons
lichaam, maag en darmstelsel verzorgen.
Inwendige verstoppingen, een gevolg van constipatie,
belemmeren de goede werking der verschillende or
ganen en vergiftigen het bloed. Dit breidt zich dan uit
en vertoont zich in ziekte-verschijnselen van allerlei
aard en werkt in hooge mate mede om een vale tint te
bezorgen.
Hardlijvigheid komt meestal voor bij vrouwen die
een zittend leven hebben. Men kan het ook toeschrij
ven aan het dragen van te nauwe corsetten, en ook
aan een verkeerde voeding b.v. te weinig^drinken, te
weinig eten van groenten en vruchten of ook nog van
te veel zetmeelhoudende spijzen te gebruiken.
Natuurlijk moet men zichzelf nagaan en zich op een
of ander punt van levenswijze veranderen. Men kan
b. v. veel tarwe-biscuits en havermout eten. Dat prik
kelt den darm. Hoofdzaak blijft echter het eten van
overvloedig veel groene groenten en vruchten. Verder
ook kaas. melk. karnemelk, eieren en vleesch. liefst
mager.
Indien men eenige maanden dit regiem volgt, krijgt
men heei zeker een goed resultaat. Uitstekend is het
ook compote te gebruiken en geweekte pruimen vóo;
het ontbijt. Een glas warm water op nuchtere maag
verwijdert alle onzuiverheden die er zich in bevinden.
Sterke thee en koffie zijn zeer slecht voor lijders aan
constipatie.
Erg verkeerd is het steeds sterkere afdrijfmiddelen
te gebruiken of hiervan een gewoonte te maken, want.
daarmede komt men niet verder. Bij blijvende con
stipatie is het goed 's morgens, vóór het ontbijt en ook
na het middagmaal een eetlepel olijfolie te nemen. Ook
vloeibare parafine is een uitstekend geneesmiddel.
BESLAAN VAN BRILLEN. Bij koude is het wel
onaangenaam dat de brillen beslaan. Hoe dat voorko
men Strijkt de glazen voorzichtig met een stukje
droge zeep en wrijft ze daarna met een zuiveren zak
doek «schoon. Men kan ze ook nawrijven met een zeem
leer. In plaats van zeep. kan men ook glycerine ge
bruiken. maar dan worden de glazen ervoor en ook
erna goed schoongemaakt. Na een week wordt deze be
handeling hernieuwd.
ROESTVLEKKEN UIT METAAL. Men legt het
geroeste voorwerp in petroleum, wrijft de vlekken met
een mengsel van vier deelen vaseline, een deel gezui
verde parafine, hetgeen men verwarmende smelt, daar
na roert men er een deel fijne puimsteen door. waarna
de vlekken zullen verdwijnen.
IJZEREN VOORWERPEN. IJzeren voorwerpen, die
men wil bewaren vóór roesten, bestrijkt men met het
volgende mengselMen smelt op een zacht vuurtje 50
gram gele was en 20 gr. lanoline. Nog voor dit mengsel
koud is geworden, bestrijkt men het ijzer hiermede met
een penseeltje.
FIJNE GORDIJNEN. Door uw gordijnen te spoe
len in aluinwater, tast de wasch de kleur niet aan en
dit. maakt ook de gordijn onbrandbaar. Op 4 liter water
is een 1/8 kgr. aluin voldoende.
PANEERMEEL. Paneermeel kan men maken door
sneetjes oud wittebrood in een warmen oven te leggen.
Als ze licht bruin geworden zijn. haalt men ze eruit erf
maakt ze door een vleeschmolen of maakt ze met een
deegroller fijn.
DWEILEN. Na gebruik worden de dweilen in
schoon water flink opgespoeld en gedroogd. Het drogen
is hoofdzaak, opdat de dweilen door het vocht dat erin
blijft, niet zoo gauw zouden scheuren. Wil men de dweil
een extra beurt geven, dan wordt ze in heet sodawater
te weeken gezet en in zacht sop gewasschen. In veel
water spoelen en te drogen hangen.
Bij het wringen van de dweilen, moet de zelfkant
in de hand worden genomen, zoodat de zoomen aan
den zijkant vallen De dunne draden hebben dan min
der te lijden en de dweilen zullen langer méégaan.
jflIlllllH»'"
ii,J
Zoohaast een perceel ledig komt, zal men zich haas
ten de grond opnieuw voor eene andere teelt te benut
tigen in dit geval is eene halve bemesting hoogst
noodig, vooral na vroege aardappelen of na andere
gronduitputtende gewassen. Men kan voorts porei, sel
der, kropsla, andijvie uitplanten. Spruitkoolen, groene
winterkooien, raapkcolen, enz. plant men nu ook zon
der uitstel. Suikerij (witloof) in Juni gezaaid, levert
goede planten om na vroege aardappelen uit te plan
ten. Met het planten van aardbeziën begint men zoo
vroeg mogelijk, opdat de planten zich vóór den Winter
nog zouden kunnen sterk ontwikkelen, om zoo reeds
het volgende jaar een schoone opbrengst te kunnen
geven. Te veel hoveniers en liefhebbers, die nieuwe
aardbezieplantingen aanleggen, nemen de uitloopers
der planten af op goed valle het uiten dit is eene
der voornaamste oorzaken van tegenslag in deze teelt.
Zelfs hebben veel het groot gebrek van de aardbeziën
te dicht te planten, en als het oogenblik van oogsten
aanbreekt, is het onmogelijk tusschen de struiken te
gaan zonder vruchten te beschadigen de onderhouds-
zorgen zijn bijna onuitvoerbaar, en het afnemen der
uitloopers wordt uitgesteldzoo ook heeft men het
volgende jaar maar een deerlijken uitslag. Hebben de
jonge planten maar onvoldoende wortels kunnen ont
wikkelen, als gevolg van droogte, dan zal men liever in
de Lente planten. Men plant in rijen op eenen afstand
van 60 tot 70 cm. en op de rijen op 30 cm.op die ma
nier kan men immer de noodige onderhoudszorgen
toepassen, en zelfs tusschenteelten toepassen van laag-
groeiende groenten. Men zorge voor eene goede stik-
stof en potaschbemesting.
Aspergiën vertoonen reeds den weideenden invloed
der toegediende meststoffen. Voor zaaddragers neemt
men kloeke planten van een vijftal iaren oud. waarop
men ook een vijftal der kloekste stengels bewaart en
steuntvan de stengels der vrouwelijke planten, nijpt
men den top uit op omtrent 1 m. hoogte, de zijtakken
op 30 cm.
Bij de tomaten zal men de behouden scheuten in tijds
mnijpen. ten einde al de sappen aan de in vorming
zijnde vruchten te doen overgaan. Van nu voort zullen
vele gulzige scheuten voorkomen zelfs bij sterk-
groeiende planten ontstaan er soms scheuten op de
bloemtrossen, die men zal verwijderen het komt ook
voor dat de bloemtrossen op eene dubbele bloem ein
digen, die wordt ook verwijderd.
Als de bladeren der sjalotten en van het look geel
beginnen te worden, duidt dit het rijpworden aan. Men
trekt de planten uit en laat ze eenige dagen op be
schutte plaats drogen men kuischt de bollen en men
legt ze in dunne lagen opengespreid op eenen zolder.
Look kan men bijvoorbeeld ook in bussels binden bij
middel van de gedroogde stengels, en men hangt deze
op eene droge en luchtige plaats. Bij ajuinplanten die
te krachtig doorgroeien, strijkt men de bladeren tegen
den grond bij middel van eenen stok of met den steel
van eenen rakel of kapper zoo houdt de groei min of
meer op en de bollen zullen beter bewaren.
Romeinsche latuw, andijvie der eerste zaaiing die ge
noegzaam ontwikkeld is, kan men trapsgewijze wit-
maken, een drietal weken vóór het oogsten. Bladselder
die groot genoeg is begint men aan te aarden om te
verbleeken dit werk doet men met enkele dagen tus-
schenpoos, drie tot vier weken vóór het tijdstip van
oogsten. Voor het aanaarden bindt men de bladeren sa
men, als zij droog zijn, met biezen of wisschenschors.
Snijselder, waaronder de wevenselder, in April-Mei ge
zaaid, wordt nu uitgeplant, zekere variëteiten kunnen
nu nog gezaaid worden om in Augustus-September te
planten
Rond dit tijdstip kan men op zonnebarm eene vroege
variëteit struikboontjes zaaien, zooals de Belgische
zwartemen tracht ze desnoods wat te beschutten,
en na den oogst der staakboonen kan men nog jonge
boontjes oogsten tot rond October. Veldsla kan men
reeds zaaienbijvoorbeeld tusschen ajuin, kan men
het zaad door eene lichte behakking aan den grond
toevertrouwen.
De groenten voor zaaddragers bestemd ziet men na:
het is van groot belang de uiteinden der bloemstengels
uit te nijpen, na voldoende ontwikkeling. Men herkent
den staat van rijpheid aan de geelachtige kleur der
bloemstengels, en de geel- of bruinachtige kleur dei-
zaden.
De ziekten en insekten die onze groenten aanvallen,
zal men bestrijden. Het is nu dat de zoo gevreesde
poreimade haar eerste geslacht voortbrengt men be
stuift de planten met schouwroet, of is het reeds te
laat, dan snijdt men de bladeren af tot onder de gaan
derijen der larven. Selder, andijvie, besproeit men met
Bordeleesche pap, als voorbehoedsmiddel tegen de vlek
ziekte en de roestziekte. Slakken tracht men 's avonds
te vangen of men strooit levende kalk rond de planten.
Roet is aan te bevelen" tegen de seldervlieg enz.
Nu naderen wij het tijdstip der schildgriffeling, doch
deze wordt voorafgegaan van eene voorbereiding van
den voet der wildelingen of onderlagen, daar waar de
schildgriffel moet geplaatst worden. Die voorbereiding
bestaat met de scheuten weg te snijden die zich op die
plaats bevinden, ook degene welke het plaatsen der
schildgriffel zouden belemmeren.
Tusschen deze bewerking en het plaatsen der ocula-
tiën zijn eenige dagen rust aan de planten zeer voor-
deelig om reden dat alle wonden, hoe klein ze ook/
zijn. mogen nadeelig zijn.
Bi.i de fruitboomen, is thans ook den "tijd aangebro
ken om hun de verscheidene vormen te doen aannemen
welke de kweeker zich voorstelt, de warme zonnige
dagen zijn voor dit werk te verkiezen, daar de scheu-'
ten alsdan veel buigzamer zijn. Voor richtsnoer der
scheuten tot gesteltak bestemd, neme men lichte stokjes
of latjes, ook kan men met voordeel gebruik maken van
ijzer of gegalvaniseerden draad, die men plooit volgens
den vorm welke men het boompje wil doen aannemen.
De overige scheuten op welke de vorming der plant
niet berust, worden op twee of drij bladeren ingetopt,
ten einde alle krachten op de gesteltakken te doen
werken.
Bij het geven der vormen aan de fruitboomen. dienen
stipt de regels der kunst in acht genomen te worden.