Etang de Zillebeke
Zillebeke-Vijver
Voor de keuken
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Enkele besparingen.
Over het onderhoud van messen.
Enkele Snipperingen.
Tél. 86 YPRES
Pêche autorisée a partir de ce jour.
Dégustation d'Anguilles
CUISINE RÉPUTÉE
Tel. 86 YPER
Visscherij van heden toegelaten.
PALINGVERBRUIK.
VERMAARDE KEUKEN,
jwiii wirn<i«f'itrini n h iwii't1fr"'f-
Zondag Groentensoep. gestoofd kieken, spersie-
boonen, aardappelen, fruit.
MaandagGehakt, gestoofde tomaten, aardappelen.
Dmsdag Lapjes, postelein, aardappelen, rijstebrij.
WoensdagWitte boc nensoep, krabbetjes, snijboonen,
aardappelen.
Donderdag.: Bloemkool, biefstuk, aardappelen, fruit.
VrijdagHarde eieren, groene boonen, aardappelen,
rijstkoek.
Zaterdag Gebakken spek, capucijners, aardappelen.
Ragoutsoep. Trek op de gewone wijze bouillon van
350 gram rundersoepvleesch met het water, een snuffje
zout. wat foelie, de punt van een theelepeltje tijm, wat
peterselie.
Verwarm intusschen 40 gram boter en vermeng daar
in 40 gram bloem tot een gelijke massa. Giet daarbij al
roerende een kwart liter melk en daarna de gezeefde
bouillon. We laten de soep dan nog 10 minuten door
koken met bolletjes gehakt en gieten ze dan vooizichtig
bi.i een geklopt ei. Eindelijk druppelen we er nog wat
citroensap bij.
Aardappelkoekjes. 1/2 kgr. aardappelen. 100 gram
gemalen oude Hollandsche kaas, wat peper en zout, een
paar lepels slaolie. Rasp de geschilde aardappelen op
een grove rasp, roer er de gemalen Hollandsche kaas,
de peper en het zout bij.
Laat in de koekpan een bodempje slaolie dampend
heet worden, leg er het mengsel telkens met 1 eetlepel
tegelijk in, spreid het zoo dun mogelijk open en bak het
aan weerskanten goudbruin en knappend.
Gevulde tomaten. 5 tot 8 stevige en middelmatig
groote tomaten: 1 ajuin, 1 eetlepel gehakte peterselie,
50 gram oud brood zonder korst, 50 gram gemalen oude
kaas. 50 gram boter, wat peper en zout.
Wasch de tomaten, snijd er aan den kant van het
steeltje een plakje af en hol met een scherp theelepeltje
de vruchten wat uit.
Wrijf het uitgenomen vruchtenvleesch door een zeef
en laat er het broodkruim in weeken. Smoor intus
schen in de boter, het fijngesnipperde ajuintje, ongeveer
de helft, gaar en roer het door het geweekte fijn ge
wreven brood. Voeg er de gehakte peterselie, de peper
•en het zout bij met bijna de geheele hoeveelheid ge
malen kaas. Vul hiermede de tomaten, schik ze in een
vuurvasten schotel en strooi wat paneermeel op iedere
tomaat. Door het paneermeel heeft men het restje van
-de gemalen kaas gemengd. Leg dan op iedere tomaat
-een klontje boter. Laat in een niet te warmen oven de
tomaten zachtjes gaar worden.
Pruimenmoes. Dit is heel gemakkelijk te bereiden.
Kies goede rijpe pruimen, verwijder zorgvuldig de
steeltjes en wasch ze in overvloedig water. Laat ze
verlekken en doe ze in een pot met 300 gram suiker
per kilogram vruchten. Voeg er geen water bij, de prui
men bevatten voldoende sap. Dek den pot en laat be
zijden het vuur smelten. Na eenigen tijd, als ge ziet dat
de pruimen sap beginnen af te geven, en de suiker ge
smolten is, schuif dan den pot dichter bij het vuur en
laat eens goed opstoven. Intusschen moet ge den pot
zachtjes over en weer schudden zoodat de vruchten en
de siroop vermengd worden. Let echter op dat ge de
vruchten niet kwetst.
Wanneer de pruimen gestoofd zijn, giet ge ze in een
salaadkom en laat verkoelen.
Om boter te besparen kan men melk toevoegen.
Neem een halve kilogram boter en een halven liter
melk. Verwarm de melk een klein weinig en voeg er
dan in kleine stukjes de beter aan toe. De boter smelt.
Klop nu de'massa tot ze dik wordt.
Men kan ook water toevoegen. Daarvoor maakt men
de boter roomachtig en giet er langzaam een hoeveel
heid water bij. Roer zoolang tot het water heelemaal
in de boter vermengd is. Doe wat zout bij en laat op
stijven.
Om het sterk worden van boter te vermijden, kan
men een geschrapten winterwortel in de boter steken.
Sterk geworden boter kan men wederom haar nor
malen smaak doen geven, door er stukjes zoethout in te
steken en eenige dagen te laten staan.
Aardappelschillen kan men gebruiken om de kachel
aan te steken. Zoo men van nu af de aardappelschil
len laat drogen, zal men voor dezen winter een mooien
voorraad hebben en veel hout kunnen uitsparen.
Messen worden dagelijks gebruikt en daarom moeten
ze ook dagelijks gereinigd worden.
Keukenmessen zijn nog heel dikwijls roestbare mes
sen met een houten hecht. Dompel deze mesjes nooit
heelemaal in het water, want het hout zet zich uit en
maakt zich los van het lemmer. De nageltjes worden
roestig en de glans van het hout wordt dof.
Hoe nu te werk gegaan Wasch het lemmer eerst
af in sodawater met een waschlap. Het mes mag niet
heelemaal in het water gestoken worden. Spoel daarna
heelemaal af in klaar water. Droog onmiddellijk met
den waschiap en vervolgens met een zuiveren doek.
Om vlekken te verwijderen kan men een of ander
product uit den handel, zcoals puimsteen enz. gebrui
ken en met een kurk het mes reinigen. Een schijfje
aardappel kan hier best van pas komen. Ook een door
gesneden ajuin. Denk er echter aan, na ieder van deze
behandelingen, het mes onmiddellijk te spoelen, zooniet
vormen zich nieuwe vlekken.
Door ze na te wrijven met papier, vrijwaren we ze
van het roesten.
Messen die bij uitzonderlijke gevallen gebruikt wor- l
den berger, we op.
Roestbare messen wrijft men in met vaseline cf on
gezouten reuzel. Men verpakt elk mes afzonderlijk in
grauw papier en wikkelt alles in een flanellen doek.
Zoo de bergplaats droog is, heeft men niet in te wrijven.
Tegenwoordig zijn de meeste messen echter roestvrij
en zoo volstaat het met de messen te wasschen, af te
spoelen en goed droog te wrijven, zoodat er geen stre
pen op nablijven.
OM KRAGEN VAN KLEEDEREN TE ONTVETTEN.
Maakt een mengsel gereed van 1 lepel ammoniak en
3 lepels water. Plaatst den kraag op een netten doek
Met een zachten doek. de kraag wrijven met dit meng
sel totdat het vet verwijderd is. Daarna strijken met
een vochtigen doek.
OM DASSEN TE REINIGEN. Wanneer het effen
gekleurde zijn. wascht men ze in een zeepsopje van
zachte zeep. Wanneer ze van verschillende kleuren zijn,
steekt men ze in een badje van benzine. Strijkt ze dan
met een vochtigen doek langs den averechtschen kant
Een goed middeltje om ze weer glanzend te krijgen
is ditVult een confituurpotje met kokend water.
Draait de das er rond. De stoom zal den glans terug
brengen.
DRAAIT DE HEMDBOORDJES. Wanneer ge be
merkt dat de boordjes van de hemden van pw man ver
slijten. maakt ze dan los en draait ze. Hebt echter wel
zorg dat ge kleine gelijke steekjes gebruikt.
OM GEDRAAIDE MANCHETTEN NOG TE GE
BRUIKEN. Manchetten van een hemd. die reeds ge
draaid zijn. kunnen toch nog gebruikt worden Snijdt
het overgeplooide gedeelte af. Langs de kanten brengt
men een rand met een dubbel steksel. Naait een van de
knoopsgaten toe en naait er een knoop in de plaats.
OM DEN KRAAG VAN UW KLEED GLAD TE
STRIJKEN. Onder uw mantel heeft een fijn kraagje
van uw kleed dikwijls veel te lijden. Wat moeten we nu
doen om zooiets rap te herstellen en het kraagje weder
om netjes in zijn plooi te krijgen. Neemt een gewonen
lepel. Laat hem flink warm worden en strijkt er flink
mede over den kraag. Heel eenvoudig en gauw gedaan.
EEN HAARGROEIMIDDELTJEWe kunnen best
zelf een haarmiddeltje vervaardigen. Om het hoofd te
wasschen is het volgende uitstekend. In een halven liter
water lost men 2 eierdooiers op Bestrooit het hoofd met
poederzeep en wascht het met het mengsel. Daarna
spoelen met warm water waarin rhum is gegoten, in de
verhouding van een eetlepel per halven liter water.
Voor blonden zullen ze het hoofd spoelen met aftrek
sel van camillebloemen of notenbladeren. Laat de
bloemen of bladeren gedurende 20 minuten koken. Ver
volgens door een doek gieten. Droogt nooit het haar af
met een badhanddoek, want de draadjes blijven gemak
kelijk in het haar hangen.
GROENTENTEELT. Stilletjes aan gaan wij naar
't achterseizoen, ieder hovenier moet er van nu vcort
aan denken. Men vergete ook niet dat het van de
Augustizaai is, dat men de beste uitslagen bekomt in
de teelt van spinazie, kervel enz., als deze zaaiingen
nog niet gedaan zijn, zal men niet langer meer wachten.
Deze planten geven eene opbrengst rond einde Septem
ber, begin Oktober, gedurende den loop van den Winter,
zelfs tot in de Lente. Zulke groenten die in het begin
der maand gezaaid geweest zijn, zullen nu reeds boven
komen en moeten zoo gauw mogelijk uitgedund worden
en om schoone spinazie te bekomen zal eene begieting
met stikstofmesten zeer voordeelig zijn. Bij ongustig
weder bedekt men deze groenten met takken, strooisel,
erwtenreisels enz. om in den Winter te kunnen oogsten.
Veldsla zal men nu ook zonder uitstel zaaien, dit doet
men meest uit de volle hand, en men legt den grond
redelijk vast, wij raden aan liefst tweejarig zaad te
gebruiken, omdat eenjarig zaad onregelmatig kiemt.
Het verspeenen van veldsla kan, voor een liefhebber
bijvoorbeeld, schoone uitslagen geven. Voor het zaaien
van rapen, variëteiten Marteau, Witte Jersey, zal men
ook niet langer meer wachten, anders blijven de vruch
ten te klein voor het gebruik, deze groenten worden
zeer dun gezaaid. Winter postelein (Claytone) komt
soms zeer goed van pas, op oude broeilagen kan men
goede uitslagen bekomen. Het zaad is zeer klein en
men zal het bijgevolg weinig onderdekken.
Variëteiten van Winterlatuw kunnen nu nog uitge
zaaid worden. Men meet trachten planten te hebben,
die niet te groot geworden zijn om den Winter door te
brengen. Deze planten worden later verspeend, en een
weinig asch aan den voet van iedere plant uitgestrooid
zal voordeelig zijn.
Het is nu insgelijks het tijdstip om de verschillende
koolrassen te zaaien om in de Lente te verplanten. In
het algemeen vaarden wij immer best deze groenten
op het einde dezer maand te zaaien, want in een bui
tengewoon najaar, nemen de te vroeg gezaaide planten
eene te groote ontwikkeling, overwinteren slecht, en
hebben later, na den Winter, eene neiging om op te
schieten. Onder de verschillende rassen die jmen nu kan
zaaien, heeft men de variëteiten van vroege roode Ka-
buizen, van Erfurt, Negerkop of de Utrechtscheonder
de witte, deze van York, Ossenhart cf Express onder
de savooien, de Meisavooi of vroegere St-Jan. Men
zaait op eene beschutte plaats, op een wel voorbereid
bed, uit de volle hand niet meer dan 2 grammen zaad
per vierkanten meter uit. In het algemeen worden de
koolplanten bij onze kweekers te dicht gezaaid. Voer
vroege bloemkool variëteiten zal men nog enkele we
ken wachten, want te vroeg gezaaide bloemkoolen,
worden te groot, vooraleer men ze ter plaats kan plan
ten, zulke planten, berendit wil zeggen, vormen
een klein kopje zonder waarde, vooraleer genoegzaam
ontwikkeld te zijn.
whwwmi
Wevenselder rond Juli gezaaid kan men nu uitplan-
ten, men overwintert ter plaats, om het volgende jaar
rond einde April te oogsten.
Bij regenachtig weder zal men van de gelegenheid
gebruik maken om de porei, selder, kooien, enz., eens
te begieten met lichten beir. koedrek, kieken of duiven-
mest in water opgelost. Bij deze begietingen zal men
zooveel mogelijk vermijden van de bladeren nat te
maken geene te groote hoeveelheid in eens toedienen.
Maar liever zulke begietingen twee, drie maal her
halen.
Jonge aardbezieplanten geschika vcor het aanjagen,
en die men in vollen grond of in kleine potten heeft la
ten wortel vatten, zal men nu -in'potten zetten van 20
cm. doormeter. Liefst twee planten per pot. tegen den
kant zoodanig dat de bloemstengels later over den
rand van den pot kunnen hangen. Bij den grond, vcor
deze teelt beschikt, voegt men wat houtasche, super
fosfaten en zwavelzuur potasch, omtrent een kwart
kilogram voor eenen gewonen kruiwagen grond. De in-
gepotte jonge planten laat men in volle lucht staan,
zorg dragende van deze in tijds te begieten en om de
vlekziekte, Spharella fragariae te bestrijden bespuit
men met Bordeauxsche pap. Tusschen de moederplan
ten kan men nog jonge planten zetten. Om wel te luk
ken in de aangejaagde aardbezieteelt zal men indachtig
zijn. dat daarom kloeke planten noodig zijn, men zal
bijgevolg, jaarlijks eene nieuwe beplanting van moeder
planten aanleggen.
Voor de vervroegde teelt onder koud glas plant men
nu kloeke jonge aardbezieplanten. in bakken of in
warenhuizen, op een afstand van ongeveer 35 cm. vier
kant. Heeft men geerte geschikte plaats vrij. dan zet
men de planten in potten van 10 cm. tot rond de maand
Oktober.
Tomaten der late teelt onder glas worden op een blad
boven den 3''" bloemtros gesnoeid.
Om bloemkoolen te oogsten tot in September, kan
men er nu in een warenhuis, zonder glasramen uit-
planten, die in het begin der maand Juni gezaaid ge
weest zijn, later worden deze met de glasramen ge
dekt.
FRUITBOOMTEELT. In de druifserre moet alle
nijping ophouden nu het tijdstip daar is van 't kleuren
der bessen. Zeer dikwijls heeft men op dit ocgenblik
te lijden van de steelziekte, deze wordt grootendeels
veroorzaakt door een stilstand van groei, verwekt door
eene te late nijping. Wil men bij te lang ongunstig
weder van de minste zonnestralen gebruik maken om
de lucht in de serre te verwarmen, tracht dit niet te
bekomen door nijping of snoeiïng, verwijder liever en
kele twijgen van elkander zoodanig dat de zonnestralen
den grond bereiken kunnen. In de tweede helft van
Oogst, oogsten wij reeds onze eerste perenAndré
Desportes, Beurré Giffard, Clapp's Favorite, Bon Chre
tien William, Dr Jules Guyot, Doyenné de Juillet. Bij
redelijke opbrengst, plukken wij al de vruchten
niet in eens, ook laten wij deze niet te lang
op den boom plukken wij alles in eens af.
dan krijgen wij ook alle vruchten (eener zelf
de verscheidenheid) op een paar dagen rijp, kan
men ze in tijds niet verbruiken worden ze beursch
(buikziek), men plukt dus in twee of drie malen en
laat ze in de fruitkamer narijpen. Laat men de vruch
ten te lang op den boom dan worden ze te boomrijp.
't is te zeggen te weinig sappig en te meelachtig door
dat te veel suiker omgezet is in zetmeel. Om zich te
vergewissen cf men reeds plukken mag kan men eene
peer open snijden en als de zaden beginnen te kleuren
kan men beginnen.
Bij regenachtig weder kan men de te flauwe groeiers
of sterk beladen planten eens duchtig begieten met
vloeimest
De perzikken zullen ook kunnen geplukt worden
voor eigen gebruik mag men deze maal de vruchten
zoolang mogelijk op den boom laten, zijn ze voor den
handel bestemd dan vroeger plukken van zoohaast ze
beginnen zacht te worden.
Ook appels zijn in deze maand reeds eetbaar. Hier
zal men als het nog niet gebeurd is vangbanden plaat-