Etang de Zillebeke Zillebeke-Vijver Voor de keuken Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Enkele besparingen. Over het onderhoud van messen. Enkele Snipperingen. Tél. 86 YPRES Pêche autorisée a partir de ce jour. Dégustation d'Anguilles CUISINE RÉPUTÉE Tel. 86 YPER Visscherij van heden toegelaten. PALINGVERBRUIK. VERMAARDE KEUKEN, jwiii wirn<i«f'itrini n h iwii't1fr"'f- Zondag Groentensoep. gestoofd kieken, spersie- boonen, aardappelen, fruit. MaandagGehakt, gestoofde tomaten, aardappelen. Dmsdag Lapjes, postelein, aardappelen, rijstebrij. WoensdagWitte boc nensoep, krabbetjes, snijboonen, aardappelen. Donderdag.: Bloemkool, biefstuk, aardappelen, fruit. VrijdagHarde eieren, groene boonen, aardappelen, rijstkoek. Zaterdag Gebakken spek, capucijners, aardappelen. Ragoutsoep. Trek op de gewone wijze bouillon van 350 gram rundersoepvleesch met het water, een snuffje zout. wat foelie, de punt van een theelepeltje tijm, wat peterselie. Verwarm intusschen 40 gram boter en vermeng daar in 40 gram bloem tot een gelijke massa. Giet daarbij al roerende een kwart liter melk en daarna de gezeefde bouillon. We laten de soep dan nog 10 minuten door koken met bolletjes gehakt en gieten ze dan vooizichtig bi.i een geklopt ei. Eindelijk druppelen we er nog wat citroensap bij. Aardappelkoekjes. 1/2 kgr. aardappelen. 100 gram gemalen oude Hollandsche kaas, wat peper en zout, een paar lepels slaolie. Rasp de geschilde aardappelen op een grove rasp, roer er de gemalen Hollandsche kaas, de peper en het zout bij. Laat in de koekpan een bodempje slaolie dampend heet worden, leg er het mengsel telkens met 1 eetlepel tegelijk in, spreid het zoo dun mogelijk open en bak het aan weerskanten goudbruin en knappend. Gevulde tomaten. 5 tot 8 stevige en middelmatig groote tomaten: 1 ajuin, 1 eetlepel gehakte peterselie, 50 gram oud brood zonder korst, 50 gram gemalen oude kaas. 50 gram boter, wat peper en zout. Wasch de tomaten, snijd er aan den kant van het steeltje een plakje af en hol met een scherp theelepeltje de vruchten wat uit. Wrijf het uitgenomen vruchtenvleesch door een zeef en laat er het broodkruim in weeken. Smoor intus schen in de boter, het fijngesnipperde ajuintje, ongeveer de helft, gaar en roer het door het geweekte fijn ge wreven brood. Voeg er de gehakte peterselie, de peper •en het zout bij met bijna de geheele hoeveelheid ge malen kaas. Vul hiermede de tomaten, schik ze in een vuurvasten schotel en strooi wat paneermeel op iedere tomaat. Door het paneermeel heeft men het restje van -de gemalen kaas gemengd. Leg dan op iedere tomaat -een klontje boter. Laat in een niet te warmen oven de tomaten zachtjes gaar worden. Pruimenmoes. Dit is heel gemakkelijk te bereiden. Kies goede rijpe pruimen, verwijder zorgvuldig de steeltjes en wasch ze in overvloedig water. Laat ze verlekken en doe ze in een pot met 300 gram suiker per kilogram vruchten. Voeg er geen water bij, de prui men bevatten voldoende sap. Dek den pot en laat be zijden het vuur smelten. Na eenigen tijd, als ge ziet dat de pruimen sap beginnen af te geven, en de suiker ge smolten is, schuif dan den pot dichter bij het vuur en laat eens goed opstoven. Intusschen moet ge den pot zachtjes over en weer schudden zoodat de vruchten en de siroop vermengd worden. Let echter op dat ge de vruchten niet kwetst. Wanneer de pruimen gestoofd zijn, giet ge ze in een salaadkom en laat verkoelen. Om boter te besparen kan men melk toevoegen. Neem een halve kilogram boter en een halven liter melk. Verwarm de melk een klein weinig en voeg er dan in kleine stukjes de beter aan toe. De boter smelt. Klop nu de'massa tot ze dik wordt. Men kan ook water toevoegen. Daarvoor maakt men de boter roomachtig en giet er langzaam een hoeveel heid water bij. Roer zoolang tot het water heelemaal in de boter vermengd is. Doe wat zout bij en laat op stijven. Om het sterk worden van boter te vermijden, kan men een geschrapten winterwortel in de boter steken. Sterk geworden boter kan men wederom haar nor malen smaak doen geven, door er stukjes zoethout in te steken en eenige dagen te laten staan. Aardappelschillen kan men gebruiken om de kachel aan te steken. Zoo men van nu af de aardappelschil len laat drogen, zal men voor dezen winter een mooien voorraad hebben en veel hout kunnen uitsparen. Messen worden dagelijks gebruikt en daarom moeten ze ook dagelijks gereinigd worden. Keukenmessen zijn nog heel dikwijls roestbare mes sen met een houten hecht. Dompel deze mesjes nooit heelemaal in het water, want het hout zet zich uit en maakt zich los van het lemmer. De nageltjes worden roestig en de glans van het hout wordt dof. Hoe nu te werk gegaan Wasch het lemmer eerst af in sodawater met een waschlap. Het mes mag niet heelemaal in het water gestoken worden. Spoel daarna heelemaal af in klaar water. Droog onmiddellijk met den waschiap en vervolgens met een zuiveren doek. Om vlekken te verwijderen kan men een of ander product uit den handel, zcoals puimsteen enz. gebrui ken en met een kurk het mes reinigen. Een schijfje aardappel kan hier best van pas komen. Ook een door gesneden ajuin. Denk er echter aan, na ieder van deze behandelingen, het mes onmiddellijk te spoelen, zooniet vormen zich nieuwe vlekken. Door ze na te wrijven met papier, vrijwaren we ze van het roesten. Messen die bij uitzonderlijke gevallen gebruikt wor- l den berger, we op. Roestbare messen wrijft men in met vaseline cf on gezouten reuzel. Men verpakt elk mes afzonderlijk in grauw papier en wikkelt alles in een flanellen doek. Zoo de bergplaats droog is, heeft men niet in te wrijven. Tegenwoordig zijn de meeste messen echter roestvrij en zoo volstaat het met de messen te wasschen, af te spoelen en goed droog te wrijven, zoodat er geen stre pen op nablijven. OM KRAGEN VAN KLEEDEREN TE ONTVETTEN. Maakt een mengsel gereed van 1 lepel ammoniak en 3 lepels water. Plaatst den kraag op een netten doek Met een zachten doek. de kraag wrijven met dit meng sel totdat het vet verwijderd is. Daarna strijken met een vochtigen doek. OM DASSEN TE REINIGEN. Wanneer het effen gekleurde zijn. wascht men ze in een zeepsopje van zachte zeep. Wanneer ze van verschillende kleuren zijn, steekt men ze in een badje van benzine. Strijkt ze dan met een vochtigen doek langs den averechtschen kant Een goed middeltje om ze weer glanzend te krijgen is ditVult een confituurpotje met kokend water. Draait de das er rond. De stoom zal den glans terug brengen. DRAAIT DE HEMDBOORDJES. Wanneer ge be merkt dat de boordjes van de hemden van pw man ver slijten. maakt ze dan los en draait ze. Hebt echter wel zorg dat ge kleine gelijke steekjes gebruikt. OM GEDRAAIDE MANCHETTEN NOG TE GE BRUIKEN. Manchetten van een hemd. die reeds ge draaid zijn. kunnen toch nog gebruikt worden Snijdt het overgeplooide gedeelte af. Langs de kanten brengt men een rand met een dubbel steksel. Naait een van de knoopsgaten toe en naait er een knoop in de plaats. OM DEN KRAAG VAN UW KLEED GLAD TE STRIJKEN. Onder uw mantel heeft een fijn kraagje van uw kleed dikwijls veel te lijden. Wat moeten we nu doen om zooiets rap te herstellen en het kraagje weder om netjes in zijn plooi te krijgen. Neemt een gewonen lepel. Laat hem flink warm worden en strijkt er flink mede over den kraag. Heel eenvoudig en gauw gedaan. EEN HAARGROEIMIDDELTJEWe kunnen best zelf een haarmiddeltje vervaardigen. Om het hoofd te wasschen is het volgende uitstekend. In een halven liter water lost men 2 eierdooiers op Bestrooit het hoofd met poederzeep en wascht het met het mengsel. Daarna spoelen met warm water waarin rhum is gegoten, in de verhouding van een eetlepel per halven liter water. Voor blonden zullen ze het hoofd spoelen met aftrek sel van camillebloemen of notenbladeren. Laat de bloemen of bladeren gedurende 20 minuten koken. Ver volgens door een doek gieten. Droogt nooit het haar af met een badhanddoek, want de draadjes blijven gemak kelijk in het haar hangen. GROENTENTEELT. Stilletjes aan gaan wij naar 't achterseizoen, ieder hovenier moet er van nu vcort aan denken. Men vergete ook niet dat het van de Augustizaai is, dat men de beste uitslagen bekomt in de teelt van spinazie, kervel enz., als deze zaaiingen nog niet gedaan zijn, zal men niet langer meer wachten. Deze planten geven eene opbrengst rond einde Septem ber, begin Oktober, gedurende den loop van den Winter, zelfs tot in de Lente. Zulke groenten die in het begin der maand gezaaid geweest zijn, zullen nu reeds boven komen en moeten zoo gauw mogelijk uitgedund worden en om schoone spinazie te bekomen zal eene begieting met stikstofmesten zeer voordeelig zijn. Bij ongustig weder bedekt men deze groenten met takken, strooisel, erwtenreisels enz. om in den Winter te kunnen oogsten. Veldsla zal men nu ook zonder uitstel zaaien, dit doet men meest uit de volle hand, en men legt den grond redelijk vast, wij raden aan liefst tweejarig zaad te gebruiken, omdat eenjarig zaad onregelmatig kiemt. Het verspeenen van veldsla kan, voor een liefhebber bijvoorbeeld, schoone uitslagen geven. Voor het zaaien van rapen, variëteiten Marteau, Witte Jersey, zal men ook niet langer meer wachten, anders blijven de vruch ten te klein voor het gebruik, deze groenten worden zeer dun gezaaid. Winter postelein (Claytone) komt soms zeer goed van pas, op oude broeilagen kan men goede uitslagen bekomen. Het zaad is zeer klein en men zal het bijgevolg weinig onderdekken. Variëteiten van Winterlatuw kunnen nu nog uitge zaaid worden. Men meet trachten planten te hebben, die niet te groot geworden zijn om den Winter door te brengen. Deze planten worden later verspeend, en een weinig asch aan den voet van iedere plant uitgestrooid zal voordeelig zijn. Het is nu insgelijks het tijdstip om de verschillende koolrassen te zaaien om in de Lente te verplanten. In het algemeen vaarden wij immer best deze groenten op het einde dezer maand te zaaien, want in een bui tengewoon najaar, nemen de te vroeg gezaaide planten eene te groote ontwikkeling, overwinteren slecht, en hebben later, na den Winter, eene neiging om op te schieten. Onder de verschillende rassen die jmen nu kan zaaien, heeft men de variëteiten van vroege roode Ka- buizen, van Erfurt, Negerkop of de Utrechtscheonder de witte, deze van York, Ossenhart cf Express onder de savooien, de Meisavooi of vroegere St-Jan. Men zaait op eene beschutte plaats, op een wel voorbereid bed, uit de volle hand niet meer dan 2 grammen zaad per vierkanten meter uit. In het algemeen worden de koolplanten bij onze kweekers te dicht gezaaid. Voer vroege bloemkool variëteiten zal men nog enkele we ken wachten, want te vroeg gezaaide bloemkoolen, worden te groot, vooraleer men ze ter plaats kan plan ten, zulke planten, berendit wil zeggen, vormen een klein kopje zonder waarde, vooraleer genoegzaam ontwikkeld te zijn. whwwmi Wevenselder rond Juli gezaaid kan men nu uitplan- ten, men overwintert ter plaats, om het volgende jaar rond einde April te oogsten. Bij regenachtig weder zal men van de gelegenheid gebruik maken om de porei, selder, kooien, enz., eens te begieten met lichten beir. koedrek, kieken of duiven- mest in water opgelost. Bij deze begietingen zal men zooveel mogelijk vermijden van de bladeren nat te maken geene te groote hoeveelheid in eens toedienen. Maar liever zulke begietingen twee, drie maal her halen. Jonge aardbezieplanten geschika vcor het aanjagen, en die men in vollen grond of in kleine potten heeft la ten wortel vatten, zal men nu -in'potten zetten van 20 cm. doormeter. Liefst twee planten per pot. tegen den kant zoodanig dat de bloemstengels later over den rand van den pot kunnen hangen. Bij den grond, vcor deze teelt beschikt, voegt men wat houtasche, super fosfaten en zwavelzuur potasch, omtrent een kwart kilogram voor eenen gewonen kruiwagen grond. De in- gepotte jonge planten laat men in volle lucht staan, zorg dragende van deze in tijds te begieten en om de vlekziekte, Spharella fragariae te bestrijden bespuit men met Bordeauxsche pap. Tusschen de moederplan ten kan men nog jonge planten zetten. Om wel te luk ken in de aangejaagde aardbezieteelt zal men indachtig zijn. dat daarom kloeke planten noodig zijn, men zal bijgevolg, jaarlijks eene nieuwe beplanting van moeder planten aanleggen. Voor de vervroegde teelt onder koud glas plant men nu kloeke jonge aardbezieplanten. in bakken of in warenhuizen, op een afstand van ongeveer 35 cm. vier kant. Heeft men geerte geschikte plaats vrij. dan zet men de planten in potten van 10 cm. tot rond de maand Oktober. Tomaten der late teelt onder glas worden op een blad boven den 3''" bloemtros gesnoeid. Om bloemkoolen te oogsten tot in September, kan men er nu in een warenhuis, zonder glasramen uit- planten, die in het begin der maand Juni gezaaid ge weest zijn, later worden deze met de glasramen ge dekt. FRUITBOOMTEELT. In de druifserre moet alle nijping ophouden nu het tijdstip daar is van 't kleuren der bessen. Zeer dikwijls heeft men op dit ocgenblik te lijden van de steelziekte, deze wordt grootendeels veroorzaakt door een stilstand van groei, verwekt door eene te late nijping. Wil men bij te lang ongunstig weder van de minste zonnestralen gebruik maken om de lucht in de serre te verwarmen, tracht dit niet te bekomen door nijping of snoeiïng, verwijder liever en kele twijgen van elkander zoodanig dat de zonnestralen den grond bereiken kunnen. In de tweede helft van Oogst, oogsten wij reeds onze eerste perenAndré Desportes, Beurré Giffard, Clapp's Favorite, Bon Chre tien William, Dr Jules Guyot, Doyenné de Juillet. Bij redelijke opbrengst, plukken wij al de vruchten niet in eens, ook laten wij deze niet te lang op den boom plukken wij alles in eens af. dan krijgen wij ook alle vruchten (eener zelf de verscheidenheid) op een paar dagen rijp, kan men ze in tijds niet verbruiken worden ze beursch (buikziek), men plukt dus in twee of drie malen en laat ze in de fruitkamer narijpen. Laat men de vruch ten te lang op den boom dan worden ze te boomrijp. 't is te zeggen te weinig sappig en te meelachtig door dat te veel suiker omgezet is in zetmeel. Om zich te vergewissen cf men reeds plukken mag kan men eene peer open snijden en als de zaden beginnen te kleuren kan men beginnen. Bij regenachtig weder kan men de te flauwe groeiers of sterk beladen planten eens duchtig begieten met vloeimest De perzikken zullen ook kunnen geplukt worden voor eigen gebruik mag men deze maal de vruchten zoolang mogelijk op den boom laten, zijn ze voor den handel bestemd dan vroeger plukken van zoohaast ze beginnen zacht te worden. Ook appels zijn in deze maand reeds eetbaar. Hier zal men als het nog niet gebeurd is vangbanden plaat-

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1940 | | pagina 3