De bevoorrading in zeep der Kapperswinkels De prijzen der ingemaakte groenten Regeling betreffende vervaardiging yan bier Voor de Keuken Wat eten we deze week Enkele gerechten. Enkele snipperingen. I1ET YPERSCHE 3 -1-1941 >11 Do Secretaris-Generaal van het Ministerie van Eco nomische Zaken heeft, in datum van 23 December 1940, eer besluit getroffen betreffende de bevoorrading in zeep voor de uitbaters van kapperswinkels. Vtt besluit, dat verscheen in het Staatsblad van 25 December 1940, luidt als volgt Artikel 1. Het Ministerie van Economische Zaken bepaalt voor tijdperken van vier maand, de hoeveel heden v^an S«beerpoeder Vloeibare zeep voor het wasschen van het haar Allerhande shampoolngs, tc verdeelen onder de exploitanten van kapperswinkels voor het uitoefenen van hun ambt. Art. 2. 1° Het Ministerie van Economische Zaken h ent de volgende maxima hoeveelheden toe 1600 gram scheerpoeder en 1500 gram vloeibare zeep voor het wasschen van het haas, per persoon gebezigd voor de mannelijke cliën- tedc 0800 gram vloeibare zeep voor het wasschen van het haar, per persoon gebezigd voor de vrouwelijke cliën- teele 3» Indien de kapperswinkels vcor het wasschen van het haar shampoolngs of andere producten, vrij van alkali, aanvragen, zal een regeling op basis van 1°, artikel in de volgende verhouding geschieden: 1500 gram vloeibare zeep 500 gram shampooing in zeeppoeder, of 600 gram andere producten vrij van alkali. .3" Het Ministerie van Economische Zaken mag de hoeveelheden, voorgeschreven door het 1° en het 2" va* dit artikel wijzigen. "Pat nader bericht, mag de gezamenlijke te verdeelen hoeveelheid voor gansch het land 8000 kilogram scheer poeder en 3000 kilogram vloeibare zeep niet tc bo ven gaan. Art. 3. Uiterlijk vijftien dagen vóór elk tijdperk van vier maand, en voor den duur er van, wordt het verdeelingsplan door het Nationaal Verbond der Haar- kappers van België en zijn arrondissementsgroepeerin- gen opgemaakt. Art. 4. Dit plan wordt opgemaakt op grond van het geheel der aanvragen tot bevoorrading door de ex ploitanten van kapperswinkels in driedubbel exemplaar ingediend, in den vorm voorzien bij de bijlage 1, en door hen te zenden naar den vertegenwoordiger van de urrondisseméntsgroepeering van het Nationaal Ver bond der Haarkappers van België. De lijst der vertegenwoordigers der arrondissements- groepeeringen maakt het voorwerp uit van de bijlage 2 van onderhavig besluit. Art 5. Iedere arrondissementsgreepeering ver- eenigt de aanvragen en zéndt ze naar het Nationaal Verbond, na verificatie van de namenlijst der leden van het personeel geheeht aan iederen kapperswinkel, zulks op vertoon van de pensioenkaart en van het sala- risboek van het bedrijf. Art. 6. 1° Het Nationaal Verbond vereenigt de aan vragen uitgaande van de arrondissementsgroepeeringen en vult ze aan met de vermeldingen van de hoeveelhe den zeep die worden toegestaan, overeenkomstig de voorschriften van het Ministerie van Economische Za ken. 3» De gezamenlijke aanvragen vormen het verdee lingsplan dat onderworpen wordt aan de goedkeuring van het Ministerie van Economische Zaken. Dienst voor de Verdeeling en de Voorraden, 36a, Nijverheidsplaats, te Brussel. Art. 7. Na goedkeuring zendt het Ministerie het plan aan het Nationaal Verbond, hetwelk een afschrift van de aanvragen tot bevoorrading aan de arrondisse mentsgroepeeringen ter kennisgeving zendt. Art 8, 1° Het Ministerie laat tegelijkertijd, door tusschenkomst van het Nationaal Verbond, de machti gingen tot bevoorrading aan eiken kapperswinkel ge worden. 2® De machtigingen tot bevoorrading hebben een gel digheidsduur van vier maand en, voor de eerste maal, van 1 December 1940 tot 31 Maart 1941. Art 9. 1° De exploitanten van kapperswinkels be voorraden zich bij de fabricanten -of handelaars in scheerpoeder, in allerhande zeep voor het wasschen van het haar, en in shampooing, op grond van de mach- tipfneen die zij in toepassing van artikel 6 ontvangen hebben. 2° De exploitanten van kapperswinkels die zeep en allerhande waschmiddelen verkoopen, zijn gehouden zich te schikken naar de bepalingen van het besluit van 23 October 1940 (Staatsblad d.d. 26 October 1940), en van het eerste uitvoeringsbesluit d.d. 5 November 1040 .Staatsblad van 7-8 November 1940). Art 10. Dit besluit treedt in werking op den dag van zijn bekendmaking.. De prijzen van ingemaakte groenten, in voege op 30 April 1940, mogen, per karton van 25 kilogram, met volgende bedragen verhoogd worden 55 frank voor selderijbossen 30 frank voor boonen, gesneden selder 24 frank voor groene kool 20 frank voor groene soep. selderpuree. Fransche soep, gemengde soep 19 fr. 50 c. voor erwtjes 17 fr. 50 c. voor spinazie, lentesoep 15 frank voor gemengde erwtjes en wortelen, ge hakte kervel, andijvie, rapen 11 frank voor asperges, zuring, jonge worteltjes. Deze prijzen gelden voor de fabrikanten. De overige verkoopwaarden, op 30 April 1940 In voege, blijven ongewijzigd. De winstmarge mag ten hoogste 8 t. h. bedragen voor de grossiers en 20 t. h voor de kleinhandelaars, beide percentages berekend op den inkoopprijs van 30 April 1040, forfaitaire taxe inbegrepen. Het aldus vastgestelde winstpercentage mag niet op de hierboven toegelaten verhooging noch op de aan deze verhooging verbonden forfaitaire taxe genomen worden. De fabrikant is gehouden aan de kleinhandelaars een prijslijst op den grondslag van onderhavig besluit, te bezorgen; bedoelde prijslijst moet in den winkel van den kleinhandelaar op eene goed zichtbare plaats aan gebracht worden. In het Staatsblad van 26-27 December verscheen, zooals gemeld, een besluit betreffende de maximum - densiteit van het bier. De vervaardiging van bier voortkomende van mout hebbende een densiteit, vóór de gisting, van meer dan 2° op een temperatuur van 17 4° Celsius, is verboden. Het vaststellen van de densiteit geschiedt bij middel van den densiteitmeter van het bestuur der accijnzen. Artikel 3 van dit besluit luidtSlechts drie biertypes zullen vanaf 15 Januari 1941 mogen verkocht worden a) herbergbier 2° (le kategorie) b) herbergbier 1,4° (2® kategorie): c) tafelbier 0,8°. Nochtans werden de volgende afwijkingen toege staan a) herbergbier (l* kategorie): 1,8° tot 2,2°: b) herbergbier (2° kategorie): 1,2° tot 1,6°; c) tafelbier0,6° tot 1°. Alle in de brouwerijen voorradige bieren op datum van 1 Januari 1941, hebbende een densiteit hooger dan 2,5°, uitgezonderd het bier reeds afgetrokken op fles- schen en de bieren genoemd gueuze-lambicmogen niet meer verkocht werden dan na versnijding. De maximumdensiteit bij ontleding van het alzoo verwie dan bier mag 2,5° niet overtreffen. Vanaf 31 Maart 1941 mogen alleen nog bieren ver kocht worden die beantwoorden aan de types voorzien in artikel 3 met de afwijkingen eveneens In dit artikel vermeld, uitgezonderd gueuze-lambic en hergegiste bieren gebrouwd vóór 24 Juli 1940. Deze afwijking is onderworpen aan een machtiging, aan te vraggn bij de Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie (Groe peering «Dranken»), 4, Drukpersstraat, Brussel. Vanaf 15 Januari 1941, mag geen enkele brouwer:: nog eenig brouwsel vervaardigen, tenzij na bekomen eener machtiging aan te vragen bij de Nationale Land bouw- en Voedingscorporatie (Groepeering «Dranken»" Op 15 Januari 1941 zal ieder brouwer of mouter aan de Nationale Landbouw en Voedingscorporatie (Groe peering «Dranken»), aangifte moeten doen van de op dezen datum, te 24 uur, aanwezige grondstoffen en bie ren, in den zelfden vorm als deze gedaan op 21 Decem ber 1940, in uitvoering van het besluit van 18 December 1940. STEUNT WINTERHULP. Zondag Preisoep, Rosbief, erwtjes uit blik, aardap pelen, fruittaart. Maandag: Koud vleesch. andyvie, gebakken aardap pelen. Dinsdag: Varkenslapjes, groene kool, aardappelen. WoensdagCarbonaden, raapjes, aardappelen rijst taart. Donderdag :Kcp bouillon, poulet, witloof, aardappelen. VrijdagDrie in de pan, korensla, fritjes. ZaterdagSaucysjes, roode kool, aardappelen, fruit. Winterjuliennesoep. Benoodigheden1/2 selderij, prei, 1 wortel, 1 aardap pel, 1 raap, 1/2 groene savooiekool, spruitjes, een wei nig boter, 2 1. bouillon. Bereiding Kuisch de groenten en snijd ze allen, uit genomen de spruitjes, fijn. De wortel, raap en aardap pel worden in reepjes gesneden. Laat alles in wat bo ter stoven en leng aan met bouillon. Doe er wat pe per en zout bij en laat goed doorkoken. Men kan nog wat vermicelli toevoegen. Die laat men echter afzonder lijk malsch worden om het Uitkoken van de bouillon te beletten. Baapsoep. Benoodigheden 4 tot 5 rapen, 1/2 kg. aardappelen, 1 ajuin, 1/2 selderij, t,/2 preistam, een snede brood, 2 L bouillon of water, peper en zout. Bereiding Schil de rapen en aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Laat ze gaar koken tezamen met de snede brood en steek ze daarna door. Laat in boter of vet de 'fijn gesneden ajuin bruinen. Ook de selderij en de prei worden gestoofd. Voeg de groen ten bij de aardappelen en rapen. Leng aan met water of bouillon. Kruid met peper en zout en laat nog on geveer 1/4 uur doorkoken. Schapenhutsepot. Benoodigheden 3/4 kgr. schouder of borst, 20 gr. boter, 1/2 L bouillon, 3 of 4 wortels en evenveel ra pen, een savooikool, een ajuin, 1 kgr. aardappelen, lau rierblad. tijm, peper, zout en kruidnagel. Bereiding Laat het vleesch goed en langs alle kan ten in de boter bruinen en voeg er 1/2 L bouillon bij. Voeg ook de wortels, rapen, savooi en ajuin bij, die vooraf gekuischt en in grove stukken gesneden zijn. Kruid naar smaak met peper en zout, kruidnagel, lau rierblad en tijm. Voeg er de aardappelen bij wanneer de groenten reeds half gaar zijn. Laat nu gedurende tenminste twee uren, op een matig vuur zachtjes koken. Schik het vleesch en de groenten op een schotel en dien op. Opgevulde selderij. Benoodigheden 5 of 6 selderiistammen, 250 gr. ge hakt. een ei, een citroen, 20 gr. boter. Bereiding Hiervoor r.eemt men witte volle selderij- planten. Snijd er de buitenste bladeren af, kuisch de knollen goed en spoel de planten zeer zorgvuldig. Kook ze een weinig af in kokend water. Steek in het hart van elke selderij een weinig gehakt met peper en zout erin. Bind de selderijen toe met een draadje. Smelt een klontje boter, leg er de selderijen in met een weinig bouillon, peper, zout en wat citroenschil. Dek de castrol dicht en laat op een stil vuurtje stoven. Wanneer de selderij gaar is, leg ze dan op een scho tel. Verwijder de draadjes, bind de saus met bloem en een eierdooier en voeg er het sap van een citroen bij. Giet de saus over de groenten. Men kan desnoods het el weglaten. Soepvleesch met eiersaus en aardappelen. Benoodigheden Soepv^esch, 20 gr. boter, 1 lepel bloem, 1 of 2 eieren, 1 citroen, bouillon. Bereiding Smelt de boter, roer de bloem erin en leng aan met kouden bouillon of water. Roer tot de saus gebonden is, laat met peper en zout doorkoken. Verwijder van het vuur en voeg er een klontje boter bij. Ook het sap van een citroen of een weinig azijn en een of twee eierdooiers. Neem het vleesch uit den bouillon en dien het op met de saus en aardappelen. Schaf de soep niet af omdat ze kostelijk is of te veel tijd vraagt. Vele menschen beschouwen de soep als drank. Dat is mis. De soep is wel een voedsel en een zeer voedzaam voedsel. Wanneer de soep licht en dun is, is ze een beste middel om den honger te prikkelen. Wanneer de soep dik is, is ze zeer voedzaam. De groenten zijn in de soep gekookt. Het water werd niet weggegoten en het i meest voedzame bestanddeel is dus in de soep geble- i ven De soep is het best wanneer ze op een matig vuur langzaam aan den kook wordt gebracht en niet zooals I vele tegenwoordige huisvrouwen doen, een half uur voor het opdienen de groenten beginnen te kuischen. Om oude veeren wederom te doen krullen kan men den hoed, waarop de veeren bevestigd zijn, omge keerd hangen boven een vulkachel of centrale ver warming, zoodat de veer er boven hangt. Wees echter voorzichtig dat de veeren de kachel niet aanraken om het verbranden te voorkomen. Door de waTmte van de lucht, wordt ieder veertje wederom breed en het krult ook wederom op. Het is beter ze op deze manier te behandelen dan ze over een schaar te halen. Om boorden te strijken en te glanzen, moet men ze eerst flink gekookt, gewasschen en ze ook te drogen gehangen hebben. Na het drogen moeten ze soepel aanvoelen. Daarna wordt gesteven. Gebruik hiervoor 2 dl. lauw water en 1 pakje ^lansstijfsel. Voeg er ook een paar druppels glycerine aan toe. Hierdoor plakt het stijfsel minder en het ijzer glijdt beter en gemakke lijker ever het goed. Roer het papje goed om en haal er de boordjes door. Leg deze vervolgens op een wit ten doek en wrijf het stijfsel goed in het linnen. Haal de boorden nog eens door het stijfsel. Draai ze in een doek en leg ze weg. Laat ze enkelen tijd liggen. Nu ■strijken we ze droog. Gebruik hiervoor warme ijzers en vouw den boord geregeld op den naad, dubbel. Zoo zal de vouw er gemakkelijker inkomen. Na het droog strij ken, glanzen we de boorden. Hiervoor wordt een glans ijzer gebruikt. Dat is een Ijzer met een ronden achter kant. De boord moet op een harde onderlaag worden behandeld. Leg de boord met den Techterkant lang- boven en maak een deel vochtig met een sponsje. Het ijzer moet zeer heet zijn. De hooge temperatuur moet het resultaat bevestigen. Om verfvlekken te doen verdwijnen Op een man tel kan men de verfvlekken doen verdwijnen door de ze met een doekje, dat bevochtigd is met terpentijn, goed te wrijven. Verfvlekken op katoen of linnen wrij ven we in met zachte zeep. Laat deze een tijdje intrek ken en zet dan het goed in gen sopje. Laat uitkoken. De vlekken worden dan gemakkelijk gewasschen. De verfvlekken op ramen worden ingewreven met zachte zeep en na een tijdje kan de verf van het gla- worden afgenomen. Men kan ook de verfvlekken een voudig met een mesje afkrassen. Het mesje moet plat gehouden worden. Zoo is er geen gevaar om krassen op de ruiten te veroorzaken. Verfvlekken op de steenen kunnen best met een mesje worden afgekrast. Op hout worden ze met ter pentijn behandeld. Let dafi wel op dat ge alleen de vlek afwrijft, want anders krijgt ge kringen op het hout. Gebruikte verfkwasten kan men schoonmaken door middel van zachte zeep en lauw water. Ook terpen tijn en whltespirit zijn een afdoende middel, maar deze zijn duurder. Hoe breien we slobkousen Hiervoor kan men de volgende steken gebruiken Dubbele rib d. i. 2 ste ken rechts, 2 steken averechts. De enkele ribd. i. 1 Techts, 1 averechts. Fantasiesteek d. i. 1« naald 4 steken averechts, 2 steken rechts, 4 steken averechts. 2 steken rechts... 2" naald heeleqnaal rechts 3 en 4" naald zooals 1" naald. 5° en 6» naald heelemaal rechts. Bij de 7'' naald verspringen de blokjes t. t z. De blokjes komen midden de voorafgaande. Men breit met 5 naalden. Zet 52 steken op. Breit 22 toeren In dubbele ribben en dan 48 toeren in de fan tasiesteek. Op den 49" toer maakt men 2 minderingen. Brei nog 6 toeren rechts en bij den 7n toer 4 vermin deringen. Nu blijven er nog 44 steken over. Brei nog 16 toeren, enkele rib. Verdeel nu het werk in twee. Brei nu slechts met 20 steken van den achterkant. Maak 16 naalden enkele ribben. Laat nu deze steken wachten. Raap aan den zelfkant van de hiel 8 steken op en neem 24 wachtende steken bij. Raap langs den anderen kant ook 8 steken bij van de hiel. Nu hebben we 40 steken op de naald staan. Brei de 8 steken van den zelfkant in Jerseysteek en de overige in de enkele rib. Maak aan beide kanten van de 24 steken van het midden 1 ver mindering alle 4 toeren. Dan iedere 2 toeren totdat alle steken in Jerseysteek geminderd zijn. Neem nu de $0 wachtende steken en neem 11 steken langsheen de Jer seysteken. Neem de 24 steken van den voet en de '11 steken langs den anderen kant van de Jerseysteek. Zet nu de 66 steken af.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11