De bevoorrading in zeep der
Kapperswinkels
De prijzen der ingemaakte groenten
Regeling betreffende vervaardiging
yan bier
Voor de Keuken
Wat eten we deze week
Enkele gerechten.
Enkele snipperingen.
I1ET YPERSCHE 3 -1-1941
>11
Do Secretaris-Generaal van het Ministerie van Eco
nomische Zaken heeft, in datum van 23 December 1940,
eer besluit getroffen betreffende de bevoorrading in
zeep voor de uitbaters van kapperswinkels.
Vtt besluit, dat verscheen in het Staatsblad van 25
December 1940, luidt als volgt
Artikel 1. Het Ministerie van Economische Zaken
bepaalt voor tijdperken van vier maand, de hoeveel
heden v^an
S«beerpoeder
Vloeibare zeep voor het wasschen van het haar
Allerhande shampoolngs,
tc verdeelen onder de exploitanten van kapperswinkels
voor het uitoefenen van hun ambt.
Art. 2. 1° Het Ministerie van Economische Zaken
h ent de volgende maxima hoeveelheden toe
1600 gram scheerpoeder en
1500 gram vloeibare zeep voor het wasschen van het
haas, per persoon gebezigd voor de mannelijke cliën-
tedc
0800 gram vloeibare zeep voor het wasschen van het
haar, per persoon gebezigd voor de vrouwelijke cliën-
teele
3» Indien de kapperswinkels vcor het wasschen van
het haar shampoolngs of andere producten, vrij van
alkali, aanvragen, zal een regeling op basis van 1°,
artikel in de volgende verhouding geschieden:
1500 gram vloeibare zeep 500 gram shampooing in
zeeppoeder, of
600 gram andere producten vrij van alkali.
.3" Het Ministerie van Economische Zaken mag de
hoeveelheden, voorgeschreven door het 1° en het 2"
va* dit artikel wijzigen.
"Pat nader bericht, mag de gezamenlijke te verdeelen
hoeveelheid voor gansch het land 8000 kilogram scheer
poeder en 3000 kilogram vloeibare zeep niet tc bo
ven gaan.
Art. 3. Uiterlijk vijftien dagen vóór elk tijdperk
van vier maand, en voor den duur er van, wordt het
verdeelingsplan door het Nationaal Verbond der Haar-
kappers van België en zijn arrondissementsgroepeerin-
gen opgemaakt.
Art. 4. Dit plan wordt opgemaakt op grond van het
geheel der aanvragen tot bevoorrading door de ex
ploitanten van kapperswinkels in driedubbel exemplaar
ingediend, in den vorm voorzien bij de bijlage 1, en
door hen te zenden naar den vertegenwoordiger van
de urrondisseméntsgroepeering van het Nationaal Ver
bond der Haarkappers van België.
De lijst der vertegenwoordigers der arrondissements-
groepeeringen maakt het voorwerp uit van de bijlage
2 van onderhavig besluit.
Art 5. Iedere arrondissementsgreepeering ver-
eenigt de aanvragen en zéndt ze naar het Nationaal
Verbond, na verificatie van de namenlijst der leden
van het personeel geheeht aan iederen kapperswinkel,
zulks op vertoon van de pensioenkaart en van het sala-
risboek van het bedrijf.
Art. 6. 1° Het Nationaal Verbond vereenigt de aan
vragen uitgaande van de arrondissementsgroepeeringen
en vult ze aan met de vermeldingen van de hoeveelhe
den zeep die worden toegestaan, overeenkomstig de
voorschriften van het Ministerie van Economische Za
ken.
3» De gezamenlijke aanvragen vormen het verdee
lingsplan dat onderworpen wordt aan de goedkeuring
van het Ministerie van Economische Zaken. Dienst voor
de Verdeeling en de Voorraden, 36a, Nijverheidsplaats,
te Brussel.
Art. 7. Na goedkeuring zendt het Ministerie het
plan aan het Nationaal Verbond, hetwelk een afschrift
van de aanvragen tot bevoorrading aan de arrondisse
mentsgroepeeringen ter kennisgeving zendt.
Art 8, 1° Het Ministerie laat tegelijkertijd, door
tusschenkomst van het Nationaal Verbond, de machti
gingen tot bevoorrading aan eiken kapperswinkel ge
worden.
2® De machtigingen tot bevoorrading hebben een gel
digheidsduur van vier maand en, voor de eerste maal,
van 1 December 1940 tot 31 Maart 1941.
Art 9. 1° De exploitanten van kapperswinkels be
voorraden zich bij de fabricanten -of handelaars in
scheerpoeder, in allerhande zeep voor het wasschen
van het haar, en in shampooing, op grond van de mach-
tipfneen die zij in toepassing van artikel 6 ontvangen
hebben.
2° De exploitanten van kapperswinkels die zeep en
allerhande waschmiddelen verkoopen, zijn gehouden
zich te schikken naar de bepalingen van het besluit
van 23 October 1940 (Staatsblad d.d. 26 October 1940),
en van het eerste uitvoeringsbesluit d.d. 5 November
1040 .Staatsblad van 7-8 November 1940).
Art 10. Dit besluit treedt in werking op den dag
van zijn bekendmaking..
De prijzen van ingemaakte groenten, in voege op
30 April 1940, mogen, per karton van 25 kilogram, met
volgende bedragen verhoogd worden
55 frank voor selderijbossen
30 frank voor boonen, gesneden selder
24 frank voor groene kool
20 frank voor groene soep. selderpuree. Fransche
soep, gemengde soep
19 fr. 50 c. voor erwtjes
17 fr. 50 c. voor spinazie, lentesoep
15 frank voor gemengde erwtjes en wortelen, ge
hakte kervel, andijvie, rapen
11 frank voor asperges, zuring, jonge worteltjes.
Deze prijzen gelden voor de fabrikanten.
De overige verkoopwaarden, op 30 April 1940 In
voege, blijven ongewijzigd.
De winstmarge mag ten hoogste 8 t. h. bedragen voor
de grossiers en 20 t. h voor de kleinhandelaars, beide
percentages berekend op den inkoopprijs van 30 April
1040, forfaitaire taxe inbegrepen.
Het aldus vastgestelde winstpercentage mag niet
op de hierboven toegelaten verhooging noch op de aan
deze verhooging verbonden forfaitaire taxe genomen
worden.
De fabrikant is gehouden aan de kleinhandelaars een
prijslijst op den grondslag van onderhavig besluit, te
bezorgen; bedoelde prijslijst moet in den winkel van
den kleinhandelaar op eene goed zichtbare plaats aan
gebracht worden.
In het Staatsblad van 26-27 December verscheen,
zooals gemeld, een besluit betreffende de maximum -
densiteit van het bier.
De vervaardiging van bier voortkomende van mout
hebbende een densiteit, vóór de gisting, van meer dan
2° op een temperatuur van 17 4° Celsius, is verboden.
Het vaststellen van de densiteit geschiedt bij middel
van den densiteitmeter van het bestuur der accijnzen.
Artikel 3 van dit besluit luidtSlechts drie biertypes
zullen vanaf 15 Januari 1941 mogen verkocht worden
a) herbergbier 2° (le kategorie)
b) herbergbier 1,4° (2® kategorie):
c) tafelbier 0,8°.
Nochtans werden de volgende afwijkingen toege
staan
a) herbergbier (l* kategorie): 1,8° tot 2,2°:
b) herbergbier (2° kategorie): 1,2° tot 1,6°;
c) tafelbier0,6° tot 1°.
Alle in de brouwerijen voorradige bieren op datum
van 1 Januari 1941, hebbende een densiteit hooger dan
2,5°, uitgezonderd het bier reeds afgetrokken op fles-
schen en de bieren genoemd gueuze-lambicmogen
niet meer verkocht werden dan na versnijding. De
maximumdensiteit bij ontleding van het alzoo verwie
dan bier mag 2,5° niet overtreffen.
Vanaf 31 Maart 1941 mogen alleen nog bieren ver
kocht worden die beantwoorden aan de types voorzien
in artikel 3 met de afwijkingen eveneens In dit artikel
vermeld, uitgezonderd gueuze-lambic en hergegiste
bieren gebrouwd vóór 24 Juli 1940. Deze afwijking is
onderworpen aan een machtiging, aan te vraggn bij
de Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie (Groe
peering «Dranken»), 4, Drukpersstraat, Brussel.
Vanaf 15 Januari 1941, mag geen enkele brouwer::
nog eenig brouwsel vervaardigen, tenzij na bekomen
eener machtiging aan te vragen bij de Nationale Land
bouw- en Voedingscorporatie (Groepeering «Dranken»"
Op 15 Januari 1941 zal ieder brouwer of mouter aan
de Nationale Landbouw en Voedingscorporatie (Groe
peering «Dranken»), aangifte moeten doen van de op
dezen datum, te 24 uur, aanwezige grondstoffen en bie
ren, in den zelfden vorm als deze gedaan op 21 Decem
ber 1940, in uitvoering van het besluit van 18 December
1940.
STEUNT WINTERHULP.
Zondag Preisoep, Rosbief, erwtjes uit blik, aardap
pelen, fruittaart.
Maandag: Koud vleesch. andyvie, gebakken aardap
pelen.
Dinsdag: Varkenslapjes, groene kool, aardappelen.
WoensdagCarbonaden, raapjes, aardappelen rijst
taart.
Donderdag :Kcp bouillon, poulet, witloof, aardappelen.
VrijdagDrie in de pan, korensla, fritjes.
ZaterdagSaucysjes, roode kool, aardappelen, fruit.
Winterjuliennesoep.
Benoodigheden1/2 selderij, prei, 1 wortel, 1 aardap
pel, 1 raap, 1/2 groene savooiekool, spruitjes, een wei
nig boter, 2 1. bouillon.
Bereiding Kuisch de groenten en snijd ze allen, uit
genomen de spruitjes, fijn. De wortel, raap en aardap
pel worden in reepjes gesneden. Laat alles in wat bo
ter stoven en leng aan met bouillon. Doe er wat pe
per en zout bij en laat goed doorkoken. Men kan nog
wat vermicelli toevoegen. Die laat men echter afzonder
lijk malsch worden om het Uitkoken van de bouillon te
beletten.
Baapsoep.
Benoodigheden 4 tot 5 rapen, 1/2 kg. aardappelen,
1 ajuin, 1/2 selderij, t,/2 preistam, een snede brood,
2 L bouillon of water, peper en zout.
Bereiding Schil de rapen en aardappelen en snijd
ze in gelijke stukken. Laat ze gaar koken tezamen
met de snede brood en steek ze daarna door. Laat in
boter of vet de 'fijn gesneden ajuin bruinen. Ook de
selderij en de prei worden gestoofd. Voeg de groen
ten bij de aardappelen en rapen. Leng aan met water
of bouillon. Kruid met peper en zout en laat nog on
geveer 1/4 uur doorkoken.
Schapenhutsepot.
Benoodigheden 3/4 kgr. schouder of borst, 20 gr.
boter, 1/2 L bouillon, 3 of 4 wortels en evenveel ra
pen, een savooikool, een ajuin, 1 kgr. aardappelen, lau
rierblad. tijm, peper, zout en kruidnagel.
Bereiding Laat het vleesch goed en langs alle kan
ten in de boter bruinen en voeg er 1/2 L bouillon bij.
Voeg ook de wortels, rapen, savooi en ajuin bij, die
vooraf gekuischt en in grove stukken gesneden zijn.
Kruid naar smaak met peper en zout, kruidnagel, lau
rierblad en tijm. Voeg er de aardappelen bij wanneer
de groenten reeds half gaar zijn. Laat nu gedurende
tenminste twee uren, op een matig vuur zachtjes koken.
Schik het vleesch en de groenten op een schotel en
dien op.
Opgevulde selderij.
Benoodigheden 5 of 6 selderiistammen, 250 gr. ge
hakt. een ei, een citroen, 20 gr. boter.
Bereiding Hiervoor r.eemt men witte volle selderij-
planten. Snijd er de buitenste bladeren af, kuisch de
knollen goed en spoel de planten zeer zorgvuldig.
Kook ze een weinig af in kokend water. Steek in het
hart van elke selderij een weinig gehakt met peper
en zout erin. Bind de selderijen toe met een draadje.
Smelt een klontje boter, leg er de selderijen in met
een weinig bouillon, peper, zout en wat citroenschil.
Dek de castrol dicht en laat op een stil vuurtje stoven.
Wanneer de selderij gaar is, leg ze dan op een scho
tel. Verwijder de draadjes, bind de saus met bloem en
een eierdooier en voeg er het sap van een citroen bij.
Giet de saus over de groenten. Men kan desnoods het
el weglaten.
Soepvleesch met eiersaus en aardappelen.
Benoodigheden Soepv^esch, 20 gr. boter, 1 lepel
bloem, 1 of 2 eieren, 1 citroen, bouillon.
Bereiding Smelt de boter, roer de bloem erin en
leng aan met kouden bouillon of water. Roer tot de
saus gebonden is, laat met peper en zout doorkoken.
Verwijder van het vuur en voeg er een klontje boter
bij. Ook het sap van een citroen of een weinig azijn
en een of twee eierdooiers.
Neem het vleesch uit den bouillon en dien het op met
de saus en aardappelen.
Schaf de soep niet af omdat ze kostelijk is of te
veel tijd vraagt. Vele menschen beschouwen de soep
als drank. Dat is mis. De soep is wel een voedsel en
een zeer voedzaam voedsel.
Wanneer de soep licht en dun is, is ze een beste
middel om den honger te prikkelen. Wanneer de soep
dik is, is ze zeer voedzaam. De groenten zijn in de
soep gekookt. Het water werd niet weggegoten en het
i meest voedzame bestanddeel is dus in de soep geble-
i ven De soep is het best wanneer ze op een matig vuur
langzaam aan den kook wordt gebracht en niet zooals
I vele tegenwoordige huisvrouwen doen, een half uur
voor het opdienen de groenten beginnen te kuischen.
Om oude veeren wederom te doen krullen kan men
den hoed, waarop de veeren bevestigd zijn, omge
keerd hangen boven een vulkachel of centrale ver
warming, zoodat de veer er boven hangt. Wees echter
voorzichtig dat de veeren de kachel niet aanraken om
het verbranden te voorkomen. Door de waTmte van
de lucht, wordt ieder veertje wederom breed en het
krult ook wederom op. Het is beter ze op deze manier
te behandelen dan ze over een schaar te halen.
Om boorden te strijken en te glanzen, moet men ze
eerst flink gekookt, gewasschen en ze ook te drogen
gehangen hebben. Na het drogen moeten ze soepel
aanvoelen. Daarna wordt gesteven. Gebruik hiervoor
2 dl. lauw water en 1 pakje ^lansstijfsel. Voeg er ook
een paar druppels glycerine aan toe. Hierdoor plakt het
stijfsel minder en het ijzer glijdt beter en gemakke
lijker ever het goed. Roer het papje goed om en haal
er de boordjes door. Leg deze vervolgens op een wit
ten doek en wrijf het stijfsel goed in het linnen. Haal
de boorden nog eens door het stijfsel. Draai ze in een
doek en leg ze weg. Laat ze enkelen tijd liggen. Nu
■strijken we ze droog. Gebruik hiervoor warme ijzers en
vouw den boord geregeld op den naad, dubbel. Zoo zal
de vouw er gemakkelijker inkomen. Na het droog strij
ken, glanzen we de boorden. Hiervoor wordt een glans
ijzer gebruikt. Dat is een Ijzer met een ronden achter
kant. De boord moet op een harde onderlaag worden
behandeld. Leg de boord met den Techterkant lang-
boven en maak een deel vochtig met een sponsje. Het
ijzer moet zeer heet zijn. De hooge temperatuur moet
het resultaat bevestigen.
Om verfvlekken te doen verdwijnen Op een man
tel kan men de verfvlekken doen verdwijnen door de
ze met een doekje, dat bevochtigd is met terpentijn,
goed te wrijven. Verfvlekken op katoen of linnen wrij
ven we in met zachte zeep. Laat deze een tijdje intrek
ken en zet dan het goed in gen sopje. Laat uitkoken.
De vlekken worden dan gemakkelijk gewasschen.
De verfvlekken op ramen worden ingewreven met
zachte zeep en na een tijdje kan de verf van het gla-
worden afgenomen. Men kan ook de verfvlekken een
voudig met een mesje afkrassen. Het mesje moet plat
gehouden worden. Zoo is er geen gevaar om krassen op
de ruiten te veroorzaken.
Verfvlekken op de steenen kunnen best met een
mesje worden afgekrast. Op hout worden ze met ter
pentijn behandeld. Let dafi wel op dat ge alleen de
vlek afwrijft, want anders krijgt ge kringen op het
hout.
Gebruikte verfkwasten kan men schoonmaken door
middel van zachte zeep en lauw water. Ook terpen
tijn en whltespirit zijn een afdoende middel, maar
deze zijn duurder.
Hoe breien we slobkousen Hiervoor kan men de
volgende steken gebruiken Dubbele rib d. i. 2 ste
ken rechts, 2 steken averechts. De enkele ribd. i.
1 Techts, 1 averechts. Fantasiesteek d. i. 1« naald
4 steken averechts, 2 steken rechts, 4 steken averechts.
2 steken rechts... 2" naald heeleqnaal rechts 3 en
4" naald zooals 1" naald. 5° en 6» naald heelemaal
rechts. Bij de 7'' naald verspringen de blokjes t. t z. De
blokjes komen midden de voorafgaande.
Men breit met 5 naalden. Zet 52 steken op. Breit 22
toeren In dubbele ribben en dan 48 toeren in de fan
tasiesteek. Op den 49" toer maakt men 2 minderingen.
Brei nog 6 toeren rechts en bij den 7n toer 4 vermin
deringen. Nu blijven er nog 44 steken over. Brei nog 16
toeren, enkele rib. Verdeel nu het werk in twee. Brei
nu slechts met 20 steken van den achterkant. Maak 16
naalden enkele ribben. Laat nu deze steken wachten.
Raap aan den zelfkant van de hiel 8 steken op en neem
24 wachtende steken bij. Raap langs den anderen kant
ook 8 steken bij van de hiel. Nu hebben we 40 steken op
de naald staan. Brei de 8 steken van den zelfkant in
Jerseysteek en de overige in de enkele rib. Maak aan
beide kanten van de 24 steken van het midden 1 ver
mindering alle 4 toeren. Dan iedere 2 toeren totdat alle
steken in Jerseysteek geminderd zijn. Neem nu de $0
wachtende steken en neem 11 steken langsheen de Jer
seysteken. Neem de 24 steken van den voet en de '11
steken langs den anderen kant van de Jerseysteek.
Zet nu de 66 steken af.