De Kortrijksche Onderlinge» KALORINE Bespaart KOLEN Firma C. A. JANS 20 °/0 11 Besluit betreffende accijnzen Voor de keuken Wat eten we deze week Enkele gerechten. Oprechtheid bij de kinderen. Enkele snipperingen. ALLE UURWERKEN TAFELCERIEVEN JUWEELTIES, GESCHENKARTIKELEN in alle metalen Kunt U voordeelig koopen aan de HET YPERSCHE 24 -1 -1941 In het Staatsblad van 19 Januari is een besluit ver schenen betreffende accijnzen en douanen. Het aantal opdeciemen op het beloop van het accijns- recht op de vervaardiging van bier wordt op vijftig (50) gebracht. Met wijziging in prtikel 3; 8 1, van het koninklijk be sluit van 16 December 1935 (art. 3, 1, 1® lid, van de ordening der wetsbepalingen betreffende het fiscaal re- -gime van bier), is elke overmaat boven de opbrengst (25 liter wort van één graad dichtheid bij de tem peratuur van 17.5 graden Celsius), bepaald bij artikel 1. 2, van voormeld koninklijk besluit van 16 December 1935 (art. 1, 3, van de ordening), strafbaar indien zij één en een kwart liter te boven gaat. Het accijnsrecht op natuurlijk of kunstmatig mine raal water, op vergast of gesteriliseerd water, alsmede op schuimende of gashoudende limonade, wordt op 72 centiem per liter gebracht. Zonder afbreuk te doen aan de wet van 24 Novem ber 1937, worden de accijnsrechten op suiker en op raffinadestroop, hier te lande vervaardigd en bestemd voor binnenlandsch verbruik, onderscheidenlijk op 200. en op 100 frank per 100 kilogram gebracht. Het accijnsrecht op de vervaardiging van druiven- suiker, door middel van zetmeel, van graan of van an dere gelijkaardige stoffen, wordt gebracht op 4 frank per hectoliter versuikerd en ontzuurd doch niet gefil treerd sap van één graad dichtheid, bij de temperatuur van 17,5 graden Celsius. 2. le lid, van artikel 6 der wet van 13 Juli 1930, be treffende saccharine, wordt gewijzigd als volgt 2. Van het bij 1 uitgevaardigd verbod mag afgeweken worden wanneer het gaat om saccharine of om gelijk aardige producten bestemd tot geneeskundige doelein den of tot vervaardiging of tot bereiden van bier. Overgangsbepalingen. Bier, afgewerkt of niet, dat zich den 20 Januari 1941 op om 't even welke plaats of in loop van vervoer be vindt, is belastbaar, in de mate dat de hoeveelheid 2,000 liter te boven gaat. met een verbruikstaxe be rekend als volgt Bier met een dichtheid Per Hectol. (feitelijk volume) vóór de gisting Van hoogstens 1° fr. 30 Van meer dan 1" tot en met 2"fr. 60 Van meer dan 2" tot en met 3"fr. 100 Van meer dan 3° fr. 140 Ruwe suiker, kristalsuiker, allerhande geraffineerde suiker vloeibare suiker inbegrepen invertsuiker kunsthoning inbegrepen en druivensuiker, welke zich den 20 Januari 1941 op om 't even welke plaats of in loop van vervoer onder verbruiksregime bevin den, zijn belastbaar, in de mate dat de hoeveelheid 500 kilogram overtreft voor elk van de categorieën a), b) en c) hierna, met een verbruikstaxe te berekenen als volgt a) Ruwe suiker, kristalsuiker en geraffineerde sui ker, in drogen of vasten staatper 100 kilogram (fei telijk netto-gewicht) fr. 50 b) Invertsuiker en vloeibare suiker, per 100 kilogram droog extract fr. 50 c) Druivensuiker. per 100 kilogram droog extract fr. 38 Een aanvullend accijnsrecht van 36 centiem per liter is verschuldigd a) Op natuurlijk of kunstmatig mineraal water, -op vergast of gesteriliseerd water en op gashoudende of schuimende limonade welke zich, den 20 Januari 1941. in reeds van fiscale bandjes of capsules voorziene recipiënten bevinden, hetzij in de inrichtingen van fa brikanten. handelaars of slijters, hetzij in loop van vervoer. Het aanvullend recht is evenwel slechts op- vorderbaar in de mate dat de hoeveelheid 1,000 liter te boven gaat. Voor het bepalen van de belastbare hoe veelheid producten, wordt de inhoud van eiken reci piënt op den naasthoogeren kwart liter afgerond, in dien hij een breuk van kwart liter behelst. b) Op de fiscale bandjes en capsules welke zich, den 20 Januari 1941, in ongebruikten staat bevinden in de inrichtingen van fabrikanten of van importeurs der onder littera a) voorziene producten c) Op de fiscale bandjes geleverd of de fiscale cap sules besteld vóór 20 Januari 1941, doch slechts met ingang van dien datum ter bestemming aangekomen. De voorziene belastingen zijn verschuldigd, volgens het geval, door den houder van de koopwaar of door den houder van de fiscale bandjes cf capsules. Even wel, voor de partijen welke onderweg zijn, zijn ze ver schuldigd in hoofde van den geadresseerde. Verder zijn in het Staatsblad nog verschenen een besluit betreffende de heffing van den bieraccijns en een uittreksel uit een instructie van den secretaris generaal van het Ministerie van Financiën, de dato 17 Januari 1941, betreffende het fiscaal regime van som mige koopwaren (bier, mineraal water, suiker en drui vensuiker). Weet gij dat de Naamlooze Verzekeringsmaatschappij reeds aan hare verzekerden eene teruggave ge- -daan heeft van meer dan 2.500.000 frs onder vorm van vrijwillige korting op de premiën. Dat zij U desniettegenstaande de voordeeligste tarieven en klare uitgebreide polisvoorwaarden verleent, en U eene spoedige en zeer billijke op lossing bij ieder rampgeval verzekert. Waarom dus nog langer verzekeringen afslui ten aan allerlei vreemde Maatschappijen Kapitaal en Reserven Meer dan 16.000.000 frs. Maatschappelijke Zetel KORTRIJK, Lekkerbeetstraat H. R. K. 952. Bijkantoren IEPER OOSTENDE BRUGGE. De Maatschappij stelt belang in elke ernstige aanvraag voor agentschap. Zondag Erwtensoep, rosbief, witloof, aardappelen, fruittaart. MaandagKoud vleesch, korensla, aardappelen. DinsdagSchapenragout, raapjes, aardappelen, rijstebrij. Woensdag Boonensoep, worstjes, gestoofde appelen, aardappelen. Donderdag Carbonaden. rapen, aardappelen, appels in den oven. Vrijdag: Matrozenei. gestoofde prei. aardappelen. Zaterdag: Kop bouillon, kieken, erwtjes, aardappelen. Bouillon met groenten Benoodigheden 1/2 kgr. rundvleesch, (platte rib), een stukje lever. 1 selderij. 1 prei. 1 of 2 wortels, 1/2 laurierblad, 1 ajuin. 50 gr. margarine. Bereiding Zet het vleesch op het vuur in koud wa ter en voeg er de lever bij. Laat zachtjes koken tctdat er zich schuim aan de oppervlakte bevindt. Neem als dan het schuim af. Zet dan de bouillon langs den kant van het vuur. Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes. Laat den ajuin in wat vet of margarine brui nen. Voeg dat alles bij de bouillon en laaf nog gedu rende 1 i uur koken. Voor het opdienen doet men een klein klontje margarine in de soepkom en men giet er de bouillon bovenop. Geroosterde biefstuk. Verwarm een roester en leg er het biefstuk op, dat men eerst in gesmolten marga rine heeft gedraaid. Doe er peper en zout op. Laat langs beide zijden goed roosteren op een rood vuur. Dien op, op een verwarmden schotel. M. V. G. Y. Te koop in DE STER VANDEN PEEREBOOMPLAATS. (2355) Jeugdselderij. Benoodigheden 4 witte selderijen. 75 gr. solo, 1 tas bouillon of water, sap van 1/2 citroen. 1 lepeltje vleeschextract, een glas madeira. BereidingKuisch de selderijen en snijd ze in stuk jes van 5 tot 6 cm. Leg ze in water met wat azijn. Spoel ze goed en laat ze afdruipen. In een kastrol laat men 50 gram margarine smelten en men legt er de stukjes selderij in. Overgiet ze met een tas bouillon en doe er het sap van een halven citroen bij. Laat zachtjes sto ven. Laat de rest van de margarine bruinen en voeg er een lepeltje bloem bij. Roer goed en voeg er nog de jeugd van de selderij bij, alsook 1 lepeltje vleeschex tract en de madeira. Schik de selderij op een schotel en giet er de saus over. Schapenbout. Ontdoe den bout van al zijne zenuw- deelen door het vel zoo dicht mogelijk af te villen. Ver kort zoo dicht mogelijk het been. Laat 50 gr. margarine in een langwerpige kom bruinen. Leg den bout er in en bestrooi met peper en zout. Zet hem in een war men oven en laat goed braden. Overgiet dikwijls. Laat gedurende ongeveer 1 uur braden. Wanneer de bout goed gebraden is, snijd men hem in sneden. Havermoutmacarons. Benoodigheden 150 gram havermout, 1 ei. 6 eetlepels water, 150 gr. suiker. Het sap van 1/2 citroen, 2 geraspte amandelen. .Bereiding Vermeng den eierdooier met het water en het citroensap. Voeg er de geraspte citroenschil en de amandelen bij. Daarna worden de suiker en de ha vermout en ten slotte het geklopte eiwit met een wei nig zout er bijgevoegd. Leg op een ingevet bakblik een lepel van het mengsel en spreid het met een mes uit. Bak in een matig warmen oven lichtbruin. Witloof met worstjes. Neem hiervoor schoon en dik witloof. Doe er de buitenste bladeren af. Neem hierbij 1/2 kgr. worst, dunne en niet te vette. Snijd ze in stukken op de lengte van de witloofkroppen. Doe het middenste uit de kroppen en steek er een worstje in de plaats. Bind het witloof met een draadje toe en leg het dan in een goed geboterden aarden schotel. Op den bodem legt ge de bladeren die ge van het witloof ge daan hebt, en bovenop de gebonden witloofstekken. Doe er peper en zout op en een weinig water. Laat stoven met een deksel op den kant van het vuur. Na een half uurtje koken, haalt men er het witloof uit en ontdoet men het van de draden. Bind de saus met wat aard- appelbloem en giet ze op het witloof. Vla, Benoodigheden 300 gr. meel, 300 gr. door- gedane aardappelen, 100 gr. suiker. 25 gr. margarine, 25 gr. gist, een weinig kaneel. Laat alles te zamen tot een brij mengen. Laat vervolgens gisten. Vormt er kleine saucijsjes van. Laat een tweede maal opkomen. Laat in den oven bruinen. Iemand die gewoon is van met kinders om te gaan, moet bekennen dat de kinders geen neiging tot liegen hebben. Integendeel, ze willen alles graag vertellen en zoo juist mogelijk. Dat ligt echter aan den luisteraar. Toont hij geen belangstelling voor het kinderlijk ver haal, toch wil het kind aanhoord worden en zal het overdrijven. De leugen echter is wel een bedorven vrucht van een slechte of een onhandige opvoeding. Wanneer liegt het kind Meestal om zijn schuld te verbergen of om zijn straf te ontgaan. De opvoeder moet trachten na te gaan waarvoor het kind liegt. Soms liegt het ook uit vrees of uit overdreven eigen liefde. Ook nog omdat we het er nog niet toe gebracht hebben zijn vertrouwen te winnen. Heel dikwijls is het de omgeving en de omgevende personen die grooten invloed hebben op het kind. Een dienstbode die gedurig bedreigt, een-overdreven zenuwachtige moeder of een zuster die te veel baas wil spelen. Van het begin af moeten we trachten het vertrouwen van het kind te winnen. We moeten ons toegeeflijk tconen. Trachten we het kind te straffen volgens de fout die het bedreven heeft, en toonen we goed het be dreven kwaad. Het kind moet begrijpen waarom het gestraft wordt. Het zal dan wel zonder mopperen de gegeven straf aanvaarden, want ook bij het kind is er reeds een rechtvaardigheidsgevoel. Een oprechte be kentenis moet den opvoeder tot een meerdere inschik kelijkheid bewegen. Een bekentenis na lang aandrin gen moet echter met veel tact behandeld worden. De be kentenis gaat wel gepaard met een groote inspanning. Bepaalde onoprechtheden moeten daarentegen streng gestraft worden. Vooraleer een straf tce te passen, moeten we wel nagaan of het werkelijk een fout was met kwade be doelingen ofwel een fout uit onbedachtzaamheid. Bij het breken van een vaas, een glas enz., worden de kin ders heel dikwijls erg gestraft. Dit is mis. Een kind mag niet gestraft worden om een verkeerde beweging onder het spelen. Het is dan voldoende het kind voor zichtigheid aan te raden. Het is vooral verkeerd het kind oprechtheid af te dwingen door zelf te liegen, b.v. 't Is heel zeker gij geweest, "k heb het gezien Het is beter te wachten en het kind tot vertrouwen te brengen. Een andere vorm van liegen komt voor bij kinderen die een groote verbeelding hebben. Ze fantaseeren heele verhalen die wel een schijn van waarheid hebben. In dit geval is het misplaatst het kind te straffen. Inte gendeel kunnen we het kind aanwakkeren te fantasee ren, doch we leeren het te doen inzien wat waarheid en wat verbeelding is. Misschien groeit er een dichter of een schrijver uit. De groote oorzaak van liegen kan ook wel liggen aan de ouders en opvoeders, die zelf onoprecht zijn tegenover het kind. Nooit mag men onwaarheden aan het kind vertellen. Geen beloften zonder ze uit te voe ren. Vraagt het kind iets dat niet kan uitgevoerd wor- worden, praat het hem uit het hocfd en tracht het niet gerust te stellen met beloften, die nadien niet nage leefd worden. Moet men om den eenen o_f anderen reden iets ver bergen voor een ander in het bijzijn van de kinderen, tracht aan de kinderen te deen begrijpen, dat men zooiets doet om onze medemenschen geen leed aan te doen. Tracht vooral het vertrouwen van het kind te winnen en ge zult veel gewonnen hebben. Om bezems te bergen kan men een plankje spijkeren tegen den wand van de kast, zoodat de stelen er in ko men te staan, terwijl de borstel op den grond rust. Om bloemen of vruchten te verzenden, doet men best cellophanepapier te koopen of een soortgelijk water dicht papier. Vindt ge het te broos, dan kan men twee vellen aan mekaar bestrijken met een warmen bout. Behang daarmede de binnenwanden van de docs of kist. De stop van een glazen karaf kan er niet meer uit. Leg dan een doekje, in kokend water gedompeld, om den hals van de flesch en wrijf lichtjes. Om bloemen, zonder ze in water te zetten, te bewaren, om ze op te sturen kan men de stengels in inkepingen van rauwe aardappelen steken. Om vet-, saus- of botervlekken te verwijderen kan men zout strooien op de plaats van het onheil. Alles zal opgeslurpt zijn. Om glazen en kristalwerk glanzend te maken, wascht men ze nu en dan in azijn niet zout en spoelt ze met helder water. Om het verbranden van handen te voorkomen bij het opnemen van een deksel, schuift men een kurk onder het handvat en licht het deksel dan op met een vinger aan elk eind van de kurk. Stelen van pannen of koffie potten kunnen we met touwen bekleeden. Wind deze stevig dicht naast mekaar. Het is een gemakkelijk mid del, dat nu en dan vernieuwd kan worden. in GERO - ZILMETA, gansch vlek vrij wit metaal. Herverzilvering, vergulding, platineering en chromeering. Surmont de Volsberghestraat, 24 IEPER H. R. leper: 386 Postcheck. 155.95 Hervorming en inkoop van alle oude gou den juweelen aan hoogste prijzen. Herstellingen worden nauwkeurig gedaan.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11