KALORINE
Bespaart
20 °/0
KOLEN
De Kortrijksche
Onderlinge»
Uitbreiding van de bevoegdheid der
Landbouwcorporatie
Ranfsoeneering van volle melk
Benuftiging van den oogst in
Peulvruchten
De handel in Peulvruchtenzaad
Rsglementeering van Dierenhaar
Voor de keuken
Wat eten we deze week
Enkele gerechten.
Hoe wasschen we kousen.
II
Enkele snipperingen.
Het Staatsblad kondigt af
Artikel 1. De- bevoegdheden verleend aan de Alge-
mecne Granen-, Zaden- en Veevoedersassociatie (A. G.
G. A.>, namelijk bij de besluiten
1° van 18 September 1940, betreffende den verkoop
van voedergranen en peulvruchten en betreffende den
verkoop en de fabricage van producten bestemd voor
de voeding der dieren
2® van 21 October 1940, betreffende de benuttiging van
den oogst in peulvruchten, en van 28 October 1940,
houdende vaststelling van de prijzen der peulvruchten
3° van 11 November 1940 betreffende de benuttiging
van den haveroogst
worden overgedragen aan de Nationale Landbouw- en
Voedirgscorporatie, hoofdgroepeering «Graangewassen
er, Veevoeders
Er wordt ter herinnering gebracht dat enkel recht
hebben op rantsoeneeringszegels voor volle melk
1) De toekomstige moeders, vanaf de 4® maand der
zwangerschap, alsook de moeders die hunkinderen
zelf voeden (rantsoen 24 liter per maand).
2) De kinderen onder de 3 jaar24 liter per maand
van 3 tot 6 jaar1G liter per maand van 6 tot 14 jaar
S liter per maand.
3) De teringlijders
4) De personen, die den leeftijd van 70 jaar hebben
overschreden (8 liter per maand).
Het Besluit van 21 October 1.1., betreffende de benut
tiging van den oogst in peulvruchten, werd als volgt
gewijzigd
De voorafneming van 185 kilogram per hectare, wel
ke door den voortbrenger mag gedaan worden op zijn
oogst in peulvruchten voor zijn- aanplantingen in 1941,
wondt gebracht op 225 kilogram.
Volgens een Besluit van 22 Januari 1941 mag de aan
koop van peulvruchtenzaad (alle variëteiten van erw
ten, boonen, paardenbocnen en linzenzaad) slechts ge
schieden met het oog op de zaaiïng van 1941.
De aankoop van peulvruchtenzaad bij den voortbren
ger mag slechts geschieden krachtens een vergunning,
afgeleverd door den Nationalen Dienst voor afzet van
iand- en tuinbouwproducten.
De aankoop van peulvruchtenzaad door den klein
handelaar bij den grossier en het vervoer waartoe deze
aankoop aanleiding geeft, dienen respectievelijk gedekt
door een factuur en een duplicaat van deze factuur,
vermeldende, inzonderheid, het nummer en den da
tum van de in het vorig artikel bedoelde vergunning.
Een tweede duplicaat wordt, zonder verwijl, gezonden
naar den Nationalen Dienst voor afzet van land- en
tuinbouwproducten.
De conservenfabrieken die peulvruchtenzaad aan de
landbouwers geven, evenals de kleinhandelaars of or
ganismen, zooals de Nationale Bond van het Werk van
den Akker en de tuinbouwvereenigingen, die peul
vruchtenzaad aan de planters verkoopen of afstaan,
dienen een register bij te houden waarin voorkomen
moeten
1. de datum van verkoop
2. naam en adres vfcn den kooper
3. de vérkochte hoeveelheden en de oppervlakte
welke met deze hoeveelheden overeenstemt
4. de prijs per soort
5. de handteekening van den kooper.
Verordening betreffende de reglementeering van het
Varkenshaarbedrijf
De directeur van de Warencentrale der textielnij
verheid en de directeur van de Centrale voor oude
en afvalgoederen, verordenen
Artikel 1. Deze verordening is toepasselijk op al
le varkenshaar, dat voortkomt van slachtingen In
slachthuizen, in slagerijen en bij particulieren aan huis.
Art. 2. Het vernietigen van varkenshaar is ver
boden.
Bestuurders van slachthuizen en slagerijen zoomede
slagers, die bij particulieren aan -huis slachten, of hun
bedienden zijn verplicht, bij slachtingen, het varkens
haar te verzamelen, te drogen, te bewaren, in te leveren
of te verkoopen.
Varkenshaar, dat voortkomt van slachtingen op het
grondgebied van den Belgischen Staat, wordt door
verzamelaars of door erkende groothandelaars ter
plaatse aangekocht.
De bewerking of verwerking van varkenshaar is bo
vendien alleen aan bedrijven toegelaten, die reeds
vóór den 1 Januari 1940 varkenshaar bewerkten of
verwerkten.
De bewerkers of verwerkers moeen inlandsch var-
xenshaar alleen bij erkende groothandelaars koopen.
Verordening betreffende de reglementeering van
Dierenhaar
De directeur van de Warencentrale der textielnijver
heid en de directeur van de Centrale voor oude en af
valgoederen, verordenen
Artikel 1. Deze verordening is toepasselijk op al
le in België bij paardenfokkers en veekoopers voor
handen paardenhaar (uit manen en staart), runder-
staart (lange haren), zoomede liifshaar van paarden,
runderen, geiten, geitjes en honden, en afval hiervan,
van binnen- en buitenlandsche herkomst.
Art. 2. -c Het onder artikel 1 genoemde dierenhaar
wordt aangekocht
a) Paardenhaar (manen en staart) zoomede runder
staarten (lange haren) en afval daarvan, alleen door
de verzamelaars (verzamelaars-handelaars) door de
Centrale voor oude en afvalgoederen erkend
b) Lijfshaar, alleen door groothandelaars door de
Centrale voor oude- en afvalgoederen erkend.
2. Bewerkers en verwerkers van de genoemde haar
soorten mogen alleen bij erkende groothandelaars koo
pen.
De aanvraag om eTkend te worden moet bij de Cen
trale voor oude en afvalgoederen, Wetstraat, 114, Brus
sel, ingediend worden.
Art. '4. Erkende verzamelaars mogen het door hen
aangekochte dierhaar, van de in artikel 2 genoem
de soort, evenals afval daarvan, alleen aan erkende
groothandelaars verkoopen. De verkoop aan bewer
kers en verwerkers is hun verboden.
HET YPERSCHE 31-1-1941
ZondagGehakt, Brusselsch loof, aardappelen, Va
nille vla.
Maandag Stevige preisoep, groentenragout, aardap
pelen.
Dinsdag: Baklapjes, andijvie, aardappelen, rijstebrij.
"Woensdag: Bloemkool met kaas. aardappelen. Haver-
moutkoekjes.
Donderdag: Griesmeelballetjes, gestoofde bieten, aard
appelen.
Vrijdag: Groentenschoteltje, aardappelen, aardap-
pelvlokkenpap.
ZaterdagHutsepot, Tapiocaschoteltje.
Witte boonennaisoep. Benoodigheden 2 1. bocneii-
nat, 2 uien, 1 stukje boter, 3 eetlepels bloem, 1 ei, 1/2
eetlepel kerry.
Bereiding Laat in een braadpan de boter smelten
ei) bak daarin de gesneden uien lichtbruin. Iloer gedu
rig en voeg dan erbij de kerry, de oloe n en dan met
kleine beetjes het boonennat. Giet de soep door een
zeef, zet ze dan wederom op het vuur en laat ze gedu
rende een kwartier zachtjes keken, in de terrine klutst
ge het ei en giet er dan langzaam c-n steeds roerend de
soep erbij.
Zuurkool met aardappelen. Benoodigheden 250 gr.
zuurkool, 50 gram spek, 800 gr. aardappelen, zout, pe
per, frituurvet, paneermeel, een scheutje melk.
BereidingWasch de zuurkool en kook ze in een
klein bodempje water. Voeg er de in kleine stukjes ge
sneden spek bij en laat gedurende 1/2 uur gaar koken.
Schil de aardappelen en laat ze op de gewone manier
met water en zout gaar koken. Maak ze vervolgens met
een stamper fijn en vermeng ze met een weinig melk.
Voeg er nog wat peper en zout bij en roer er de zuur
kool en het spek doorheen. Vorm nu van het mengsel
ronde ballen en wentel ze door paneermeel. Laat in
een braadpan frituurvet goed warm worden. Leg er de
ballen in en laat ze vlug bruin en gaar bakken.
Pap van tapioca. Benoodigheden1 liter melk,
1/2 liter water, een weinig citroenschil, 50 gr. tapioca,
30 gram suiker, een snuifje zout.
BereidingLaat de melk met het water, het zout, de
citroenschil, zachtjes aan de kook komen. Voeg er, wan
neer ze goed kookt, de tapioca bij. Laat de pap, onder
nu en dan te roeren, gedurende 1/2 uur koken. Voeg
er wat suiker bij en verwijder de citroenschil. Dien de
pap op als nagerecht.
M. V. G. Y.
Te koop in DE STER
VANDEN PEEREBOOMPLAATS.
(2355)
Aardappelvlokkenpap. Benoodigheden50 gram
aardappelvlokken, 1 liter melk, 1 stukje citroenschil,
50 gr. suiker, wat zout.
BereidingLaat de melk aan de kook komen. Voeg
erbij het zout en het stukje citroenschil. Laat goed
doorkoken. Roer er de vlokken doorheen en laat de
pap even doorkoken. Maak ze op smaak met wat suiker.
Verwijder het stukje citroenschil en dien op.
Appelpudding. Benoodigheden250 gr. appelen,
het sap van een citroen, 12 gr. witte gelatine, 150 gram
suiker, 1/2 liter water.
BereidingSchil de appelep. Snijd ze in vier. Laat
het water en de suiker aan de kook komen en leg er de
stukjes appel bij. Laat ze gaaT, maar toch niet in
stukken koken, Laat de gelatine in koud water wee
ken. Neem er de blaadjes uit en les ze in zoo weinig
mogelijk warm water op. Giet die oplossing, van het
vuur, bij de appelen. Roer er ook het citroensap door
heen. Roer nu zoolang tot Bet mengsel geleiachtig wordt
en doe het dan in een puddingvorm. Wanneer de pud
ding volledig vast en koud is, draai ze dan om op een
glazen schoteltje en dien op met een vanillesaus.
Geleiappelen. Benoodigheden4 groote appelen,
100 gram suiker, 30 gr. boter, een weinig aalbessengelei,
1/2 liter melk, 2 eieren, een weinig zout, koffielepel
vanillepoeder, paneermeel.
BereidingVier groote appelen worden geschild en
met eene appelboor uitgehaald. In een siroop, bereid
van een kopje suiker en een half kopje water, worden
ze malsch gemaakt door ze een tiental minuten te laten
stoven. Roer ze herhaaldelijk om en laat ze ultdruppen.
Leg ze dan in een met boter besmeerde taartpan. Vul
de holten met roode aalbessengelei en op Ieder appel
legt ge een stukje boter. Laat 1/2 liter melk heet wor
den en giet ze op de hardgeklutste eieren. Voeg er nog
een kwart kopje suiker bij, een flink greepje zout. een
koffielepel vanieljepoeder en een weinig paneermeel.
Giet deze saus rond de appelen en laat gedurende een
uur, tot de room stijf geworden is, bakken in een zach-
ten oven. Dien warm op.
Kousen wasschen is niet moeilijk, maar ze goed was
schen, zoodat ze niet krimpen en ze hun zelfde kleur
behouden, dat is iets anders. Daarom heeft iedere soort
kousen een andere behandeling.
Zwarte wollen kousenwascht men best in lauw re
genwater. Voeg hierbij enkele schilletjes witte zeep in
koken water opgelost en vul aan met koud water tot
het sopje lauw is. Wasch de kousen eerst links dan
rechts. Men spoelt ze uit in lauw water, waarin een
weinig azijn.
Donkergekleurde wollen kousen weekt men in re
genwater waaraan een weinig vloeibare ammoniak ls
toegevoegd. Wrijft ze goed en klopt ze eerst recht
dan links. Wasch iedere kleur afzonderlijk. Spoelt ze
goed uit in schoon water en laat ze drogen.
Witte wollen kindersokjeswascht men best in een
Lux-sopje of ock nog in een ammoniaksopje. Dat wordt
heel vlug gedaan. Spoelt ze in schoon water en laat ze
drogen. Wanneer er gestreepte boordjes zijn aan de
sokjes, moeten we er vooral op letten dat de kleuren
niet in mekaar loopen. Daarom hangen we de sokje
niet op, maar laten ze liggend drogen.
Donkergekleurde halfwollen kousen kan men scboo-
ner houden wanneer men ze wascht In lauw regenwa
ter waarin een handvol versch geplukte klimopblade
ren gekookt zijn. Spoel ze goed uit in gezouten water.
Droog ze buiten in den wind, maar niet in de zon.
Bleekgekleurde zijden kousen wascht men in lauw
zeepwater, eerst de bleekste en daarna de minder
bleeke. Spoel ze goed uit en laat ze liefst in den wind.
maar niet in de zon drogen. Men draait den rechtschen
kant langs binnen.
Gekleurde zijden kousen. Hier wordt iedere kleur af
zonderlijk te weeken gelegd in kcud regenwater, ver
mengd met een weinig borax. Wascht ze in een lauw
sopje van Lux of ammoniakzeep, waarna men ze in
schoon water spoelt. Laat de kousen dan drogen in den
wind of op een kousenvorm.
Het is goed de kousen, als ze bijna droog zijn, uit te
strijken aan den binnenkant, met een ijzer dat nauwe
lijks verwarmd is.
Lijmvlekken kan men verwijderen met azijn of
aceton.
Ketelsteen uit een ketel kan men verwijderen door
hem uit te koken met water waarin een groote hoe
veelheid aardappelschillen.
Gebarsten eieren kan men toch nog koken door ze
even in azijn te dompelen. Men kan ze ook nog goed
inwikkelen in een zijden papiertje en daarin laten ko
ken.
Om kaas goed te houden en te voorkomen dat ze be
derft, kan men een paar klontjes suiker in de kaas
stolp leggen.
Om celluloïd-voorwerpen, zooals breinaalden, kam
men enz. die gebogen zijn, wederom te rechten, giet
men er een weinig heet water over, ze zijn dan gemak
kelijk in een juisten vorm te buigen. Giet er daarna
koud water over en dan worden ze wederom hard.
Om vochtige kelders droog te maken, kan men er
doozen ofwel bussen van ingemaakte groenten in plaat
sen, gevuld met chloorkalk. Deze stof trekt het water
uit de lucht. Op het chloorkalk zal er zich weldra een
laagje water bevinden. Het is dan best het water boven
het vuur te verdampen en niet weg te werpen. Het zout
kristalliseert wederom en het kan wederom gebruikt
worden. In den aardappelkelder zal het beletten dat
de aardappelen kiemen.
Verroeste strijkijzers kan men wederom glad maken
door een mengsel van gelijke hoeveelheden was en zout.
Wrijf het duchtig over de oppervlakte van het strijk
ijzer. Het zal wederom spiegelglad zijn.
Wanneer een slot piept, kan men enkele druppels
olie tusschen het slot laten loopen en het euvel zal
verholpen zijn.
Wanneer de lade van een kast niet goed schuift, kan
men de randen goed inwrijven met een stukje zeep. Dit
is beter dan er een stuk af te schaven. Wanneer het
hout dan wederom droogt, dan vertoonen er zich sple
ten.
Spiegels kan men goed schoon maken met blauwsel-
water.
Glazen platen kan men best reinigen met wat spiritus
of alcohol.
In elkaar geschoven glazen kan men heel dikwijls
moeilijk uit elkaar nemen. Giet dan in het bovenste
glas koud water en zet het onderste In warm water.
Het warm water zal het glas doen uitzetten en zoo kan
men dan gemakkelijk het bovenste eruit halen.
Weet gij
dat de Naamlooze Verzekeringsmaatschappij
reeds aan hare verzekerden eene teruggave ge
daan heeft van meer dan 2.500.000 frs onder vorm
van vrijwillige korting op de premiën.
Dat zij U desniettegenstaande de voordeeligste
tarieven en klare uitgebreide polisvoorwaarden
verleent, en U eene spoedige en zeer billijke op
lossing bij ieder rampgeval verzekert.
Waarom dus nog" langer verzekeringen afslui
ten aan allerlei vreemde Maatschappijen
Kapitaal en ReservenMeer dan 16.000.000 frs.
Maatschappelijke Zetel
KÖRTRIJK, Lekkerbeetstraat H. R. K. 952.
Bijkantoren
IEPER OOSTENDE BRUGGE.
De Maatschappij stelt belang in elke ernstige
aanvraag voor agentschap.