Firma C. A. JANS Voor uw Glas- en Loodwerken Walter TAVENIER - BEDDELEEM De belangen der gezinnen van militairen Hef overlevingspensioen Toekenning van steungeld aan echtgenooten van afwezige militairen De vermindering voor groote gezinnen op de buurtspoorwegen ALLE UURWERKEN TAFELGERIEVEN JUWEELTJES, GESCHENKARTIKELEN in alle metalen Kunt U voordeelig koopen aan de Voor de keuken Wat eten we deze week P Enkele gerechten. Enkele goede wenken. Wat moet men doen om gezond te blij ven Hoe vervaardigt men een droograam wendt U bij Matige prijzen. Tempelstraat, 4 YPER Spoedige bediening. HET YPERSCHE 7-2 1941 •11 Zooals in het besluit van 13 Januari 1941 uitdrukke lijk geragd wordt, ral het Hulp- en Informatiebureel voor gezinnen van militairen zich tot nader bevel Slechts bezighouden met de volgende categorieën 1. Gezinnen van beroepsmilitairen van allen rang (offi cieren, onder-officieren, soldaten), orp het even of die militairen krijgsgevangenen of overleden zijn, of in België verblijven 2. Geztnnen van krijgsgevangen re serveofficieren 3. Oorlogsweduwen. Die beperking werd opgedrongen door de noodzake lijkheid zich te houden buiten het gebied van de bij de •oprichting van het bureel reeds bestaande vereenigin- gen tot militair onderling hulpbetoonzij houdt ook rekening met nieuwe mogelijkheden voortvloeiend uit het optreden van Winterhulp. Wat de inlichtingen van militairen- en administra tieven aard betreft, zal de I. B. A., waarvan de kanto ren gevestigd zijn in de Wetenschapstraat, 3, Brussel, dezelfde verder verstrekken zooals voorheen. Het Hulp- en Informatiebureel heeft zijn kantoren te Brussel, Koningstraat, 42. Voor de provincie en voor sommige garnizoensteden, zijn daarenboven gedelegeerden voorzien, waarvan een •eerste reeks hierna opgegeven wordt De gezinnen die wenschen beroep te doen bp de hulp van het bureel, worden verzocht zich te wenden tot het te Brussel gevestigd bureel, hetzij tct de provinciale of gewestelijke gedelegeerdenzij zullen niet nalaten bij hun aanvraag alle noodige gegevens te voegen, om zoo nauwkeurig mogelijk hun gezinstoestand te laten ken nen. De betrokkenen mogen er op rekenen, dat de grootste bescheidenheid zal in acht genomen worden. Adressen der kantoren van het Hulp- en Informatie bureel Brussel42. KoningstraatAntwerpen9, Eiken straat Aarlen Gouvernement provincial. 1, Place Leopold Brugge 21, KuiperstraatGent32, Kouter Hasselt6, Maagdendries; Luik*: 13, Rue Mont-St-Mar- tin Namen21, Boulevard Mélotte; Bergen19, Rue de la Halie (Société Générale): Verviers21, Place du MartyrTurnhoutSteetje, Groote MarktLeopolds- burg'Konlnginnepleinj Mechelen48, Batterijstraat; ■CharleroiHötel de VUle (Place du Manége). De adressen der andere regionale kantOTen zullen zoo spoedig mogelijk worden medegedeeld. Het Staatsblad kondigt een besluit af houdende vast stelling van het percentage af te houden op de bezol digingen van het Rijkspersoneel, met het oog op het •overlevingspensioen. Dit besluit zegt: Overwegende dat er aanleiding toe bestaat, de kor ting welke, met het oog op het overlevingspensioen wordt geheven op de bezoldigingen van het burgerlijk staats- en daarmede gelijkgesteld personeel alsmede van de leden van leger en rijkswacht, met ingang van 1 Januari 1941 van 9 t. h. te verlagen op 6 t. h. Met ingang van 1 Januari 1941 wordt de korting, waarvan sprake in artikel 1 van het koninklijk besluit Nr 13 van 3 Juli 1939. op 6 t. h. teruggebracht. Overwegende dat het past aan de echtgenooten van -de soldUtrekkende, om eender welke reden afwezige militairen, het bedrag van de steungelden, waarop zij aanspraak maken, integraal te verleenen, is thans een besluit verschenen, houdende wijziging van het besluit d.d. 29 Jan. 1940 betreffende de toekenning van een steungeld aan de behoeftige personen. Het eenig artikel luidt als volgt Wat de echtgenooten van soldijtrekkende, om een- --der welke reden afwezige militairen betreft, is het ver leenen van steungeld niet afhankelijk van de vaststel ling van den bij besluit van 29 Juni 1940 bepaalden staat van behoeftigheid. De ter voldoening aan de bepalingen van bewust be- vsluit afgehouden sommen dienen terugbetaald. Dit besluit treedt in werking op 1 Juli 1940. In tegenstelling met geruchten die deze laatste dagen nog in de pers hun weerklank vonden, worden de ver minderingen op de buurtspoorwegen verleend aan AL de gezinnen van Belgische of Luxemtourgsche nationali teit. welke ten minste vier ongehuwde kinderen tellen, die den ouderdom van 21 jaar niet hebben bereikt. Het opmaken en het afleveren der kaarten worden verzekerd door den Bond der Kroostrijke Gezinnen van België krachtens een overeenkomst welke tusschen hem en de Nationale Maatschappij van Buurtspoor wegen werd geslotenmaar de verminderiiigskaarten worden afgeleverd aan ieder rechthebbende, hij weze bij den Bond aangesloten of niet. Het volstaat dat de rechthebbenden zich wenden tot den plaatselijken secretaris van den Bond. in GERO - ZH.META, gansch vlekvrij wit metaal. Herverz.ilvering, vergulding, platineering en chromeering. Sarraont de Volsberghestraat, 24 - IEPER H. R. leper 386 Postcheck. 155.95 Hervorming en inkoop van alle oude gou den juweeien aan hoogste prijzen. Herstellingen worden nauwkeurig gedaan. Zondag: Groentensoep, biefstuk, aardappelen, Brus- selsch loof, vanillevla. Maandag: Erwtensoep, drie in de pan. Dinsdag: Schorseneeren met kaas, aardappelen, Rijstebrij. Woensdag: Havermóutlapjes, andijvie, aardappelen. maïzenapudding. Donderdag: Groentengehakt, aardappelen, macaroni. Vrijdag: Garnalenragout, andijviesla, aardappelen. Zaierdag: Macaronisoep, aardappeltaart met groen ten. Soep van macaroni. Benoodigheden 50 gr. maca roni, een stukje wortel óf selderijknol, 1 ajuin, 2 peper korrels, een paar takjes selderij, 1 i liter water, foelie, tijm, laurierblad, wat bouillonaroma, een stukje boter. Bereiding Laat het water koken en doe er de ver schillende greenten en kruiden bij. Voeg er nog zout bij, laat alles aan de kook komen en laat gedurende 1/2 uur in het water zachtjes koken. Zeef de soep en breng ze nogmaals aan de kook. Voeg er de gewasschen en gebroken stukjes macaroni bij. Laat nu nog gedu rende 1/2 uur doorkoken. Maak op smaak met het bouillonaroma en een stukje boter. Zorg er nu voor dat de soep niet meer kookt en dien ze op met een sneetje brood of beschuit. Witloofbroodjes. Benoodigheden1 kgr. witloof. 2 eieren. 1 snede hesp, 25 gr. geraspte kaas, broodkruim. Bereiding Laat het witloof goed koken en uitzijpe- len. De broodkruim laten weeken in een weinig melk en uitpersen. Maal het witloof, de broodkruim en hesp en meng met de eierdooiers en de kaas. Voeg er het laatst de geklutste eiwitten bij, evenals het zout en de peper. Laat gedurende eeh half uur in bain Marie gaar worden. Havermoutsoep. Benoodigheden1 kalfspoot, 2 ajuinen. 1 prei, knolselderij, 300 gr. rundvleesch, 50 gr. boter, 30 gr. havermout, zout, peper. BereidingZet den kalfspoot met water, zout en de ajuin in stukken gesneden op. Voeg er de prei in stuk jes gesneden, en de knolselderij bij. Laat alles gedu rende een paar uur zachtjes koken. Snijd het rund vleesch in kleine stukjes en braad deze even in wat boter of vet. Giet dan den .bouillon door een zeef en steek docr. Doe het vleesch wederom bij den bouillon. Voeg er de havermout bij en laat de soep nog eens ge durende een uur, zachtjes koken Witte koolsoep. De helft van een witte kool wordt in dunne reepjes gesneden. In de soeppan wordt een stukje fijngesnipperde ajuin gebraden te zamen met een weinig boter, wat nootmuskaat, gemalen thijm en wat peper. Wanneer dat bruin wordt, veeg er dan nog 50 gr. vet of boter bij, alsook de fijngesnipperde kool. Laat op een zacht vuur de kool, al roerend stoven. Dat duurt ongeveer drie kwart uur. De groenten mogen niet bruin worden. Bind nu met 60 gr. meel en voeg er bij kleine scheutjes een halven liter bouillon bij. Laat de soep dan onder gedurig roeren tien minuten zachtjes doorkoken. In de soepterrien roert men een eierdooier met wat melk. Bij gebrek aan een eierdooier kan men de soep vermengen met tweè lepels gepasteuriseerde melk. Gestoofd witloof. Maak de witloofkroppen schoon en wasch ze. Laat ze in boter bruinen en bestrooi ze met peper en zout. Schuif ze na enkele minuten op den kant van de stoof en dek ze pas af als ze lichtjes ge bruind zijn. Laat ze dan verder stoven met het deksel erop en voeg er van tijd tot tijd een geutie water bij. Bind voor het opdienen het vocht met wat aardappel- bloem. Boonengehakt Laat 300 gr. bruine boonen zeer malsch koken, alsook 200 gr. aardappelen. Wrijf ze te zamen en steek ze door een vleeschmolen. Nu bereidt men het mengsel juist zooals men vleeschgehakt be reidt. Voeg er peper en zout bij, nootmuskaat en wat fijngehakte peterselie, een ei en een ajuintje fijn ge snipperd en wat gebruind. Maak 2 mooie ronde ballen en laat ze in wat boter of margarine rondom mooi bruin worden. Maak de jeugd af met wat water en bind met een weinig aardappelbloem. Ter vervanging van slagroom. Benoodigheden 25 gr. meel. 1/2 liter melk, 1 pakje vanillesuiker, drie lepels kristallisésuiker. Bereiding Het meel wordt met wat melk gebroken en dan in den halven liter melk gekookt. Laat gedu rende enkele minuten doorkoken en zet dan deze massa weg. op een koele plaats, tot 's anderendaags. Voeg er dan de kristallisésuiker en het pakje vanillesuiker aan toe. en klopt alles gedurende 20 tot 25 minuten goed door elkaar, zoodat ge een schuimige massa, bekomt. Deze mag met alle gerechten opgediend worden, die men anders met slagroom zou opdienen. Hoe voegt men gebroken stukken porselein, albast en ivoor wederom aan mekaar De gebroken stukken worden goed gewarmd. De ge broken randen bestrijkt men met een dunne oplossing van vischlijm in lauw water en de stukken worden nauwkeurig op mekaar gezet en gedroogd. Heeft men nu gedurende deze bewerking den omtrek van het ge broken gedeelte beschadigd, dan tracht men het met wat krijt te kleuren naar de kleur van het voorwerp. Oude, witte verf kan ook hier te pas komen. Wanneer men het porselein een tijd heeft laten rusten, kan men het gerust wederom gebruiken, zelfs voor warme vloei stof. Door eiwit te vermengen met een weinig gips ver krijgt men ook een goede aardewerklijm. Om lijm te vervaardigen lost men 5 blaadjes gela tine in een weinig azijn en laat gedurende enkelen tijd in een pannetje warm water. Om verguldsel tegen vliegensteken te beveiligen, kan men de heele oppervlakte met een penseel, gedoopt In een sterk aftreksel van prei, bestrijken. Het is best het aftreksel te laten koud worden, anders zou het wel ge beuren dat het verguldsel aangetast wordt. Om zeepresten nog te gebruiken, verzamelt men alle restjes in een kommetje met een weinig water, totdat ge er een zekere hoeveelheid hebt en het de moeite waard is deze te verwerken. Verwarm in een pannetje een weinig water en roer zoolang tot alle restjes opge lost zijn. Neem dan van het vuur en roer nog zoolang totdat de oplossing stijft. Vorm met de hand een nieuw stuk. Hoe minder water in de zeep, hoe stijver ze zal zijn. Om zeep te vervangen kan men varens gaan plukken. Deze worden verbrand en de asch wordt bewaard. Wanneer deze afgekoeld is, lengt men ze met een wei nig water. Vormt daarmede bollekens en laat ze tn de zon drogen. Wanneer men dan deze bolletjes gebruikt in vervanging van zeep, zal het linnen op volmaakte wi'ze gereinigd zijn en het zal een aangenamen reuk hebben. Om kandelaars te ontdoen van het afdruipend kaars vet mag men nooit gaan krabben op het metaal. Het is beter de kandelaars in kokend water te steken. Het was zal smelten en loslaten. Poets dan de kandelaars met een zacht lapje. Om zeemlappen soepel te houden is het best ze na gebruik uit te spoelen in een zoutwateroplossing. Matig zijn in spijs en drank, alle geestrijke dran ken vermijden. Veel fruit eten en veel goede melk en zuiver water drinken. Zorgen voor een gezonde woning, droog, zonnig, helder, ruim en zooveel mogelijk gezellig. Reinheid in alleskleeding, voeding enz. Gedenk dat arbeid gezond is, wanneer hij toege past wordt aan de levenskracht van den persoon. Dan is hij gezond voor ziel en lichaam. Regelmatige en voldoende nachtrust genieten en eraan denken dat de nachtrust vóór middernacht de beste is. De huid goed onderhouden. Dagelijks wazschen met koud water en talrijke baden nemen om het li chaam te stalen tegen weersgesteltenissen en ook te sterken tegen verkoudheden. Er voor zorgen dat de kleeding practisch is, niet te warm doch ook niet te koud en vooral niet te span nend. Gewoonte nemen van te wandelen, te turnen en voldoende arbeid te verrichten. Deze bewerkingen moe ten de ncodige beweging aan het lichaam geven. ZoTg er voor voldoende ffissche lucht te kunnen inademen, zoowel bij dage als bij nachte. Goede lucht is wel de grondvesting van een goede gezondheid. Rust een dag te week. Deze geeft wederom levens kracht om de volgende dagen door te brengen. Droogramen zijn zeer practisch, vooral in den win ter. Men kan ze gemakkelijk vervaardigen van oude kisten. Men maakt vierkante ofwel langwerpige ra men. volgens het materiaal dat voor handen is. Be spant deze met poreuse stof. Men heeft wel oude glasgordijnen die voor deze ra men zeer geschikt zijn. Aan de vier hoeken maakt men klossen. Zoo kan men een aantal ramen op elkaar sta pelen en kan de lucht langs alle kanten toetreden. Deze droogramen nemen zeer weinig plaats in. Dit is reeds heel veel. Zoo men den oven als droogruimte gebruikt, dan legt men de te drogen vruchten op het met papier belegde bakblik. De warmtetoevoer mag slechts heel matig geschieden. Het is best de ovendeur open te la ten, zoodat de damp zich kan verwijderen. De vruchten worden herhaalde malen gedraaid en zijn alleen dan droog wanneer men ze kan ombuigen zonder breken en zoo, wanneer men ze doorsnijdt, er geen sap meer uit komt. Het gewicht wordt natuurlijk erg verminderd door het verdampen. Het is best de eerste maal een schat ting te maken, om dan een volgende maal te weten hoe veel vruchten er in den oven moeten gestoken worden. i wcwoawt

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11