Firma C. A. JANS
Voor uw Glas- en Loodwerken
Walter TAVENIER - BEDDELEEM
De belangen der gezinnen van
militairen
Hef overlevingspensioen
Toekenning van steungeld aan
echtgenooten van afwezige militairen
De vermindering voor groote gezinnen
op de buurtspoorwegen
ALLE UURWERKEN
TAFELGERIEVEN
JUWEELTJES,
GESCHENKARTIKELEN in alle metalen
Kunt U voordeelig koopen aan de
Voor de keuken
Wat eten we deze week P
Enkele gerechten.
Enkele goede wenken.
Wat moet men doen om gezond te blij
ven
Hoe vervaardigt men een droograam
wendt U bij
Matige prijzen.
Tempelstraat, 4 YPER
Spoedige bediening.
HET YPERSCHE 7-2 1941
•11
Zooals in het besluit van 13 Januari 1941 uitdrukke
lijk geragd wordt, ral het Hulp- en Informatiebureel
voor gezinnen van militairen zich tot nader bevel
Slechts bezighouden met de volgende categorieën
1. Gezinnen van beroepsmilitairen van allen rang (offi
cieren, onder-officieren, soldaten), orp het even of die
militairen krijgsgevangenen of overleden zijn, of in
België verblijven 2. Geztnnen van krijgsgevangen re
serveofficieren 3. Oorlogsweduwen.
Die beperking werd opgedrongen door de noodzake
lijkheid zich te houden buiten het gebied van de bij de
•oprichting van het bureel reeds bestaande vereenigin-
gen tot militair onderling hulpbetoonzij houdt ook
rekening met nieuwe mogelijkheden voortvloeiend uit
het optreden van Winterhulp.
Wat de inlichtingen van militairen- en administra
tieven aard betreft, zal de I. B. A., waarvan de kanto
ren gevestigd zijn in de Wetenschapstraat, 3, Brussel,
dezelfde verder verstrekken zooals voorheen.
Het Hulp- en Informatiebureel heeft zijn kantoren
te Brussel, Koningstraat, 42.
Voor de provincie en voor sommige garnizoensteden,
zijn daarenboven gedelegeerden voorzien, waarvan een
•eerste reeks hierna opgegeven wordt
De gezinnen die wenschen beroep te doen bp de hulp
van het bureel, worden verzocht zich te wenden tot het
te Brussel gevestigd bureel, hetzij tct de provinciale of
gewestelijke gedelegeerdenzij zullen niet nalaten bij
hun aanvraag alle noodige gegevens te voegen, om zoo
nauwkeurig mogelijk hun gezinstoestand te laten ken
nen.
De betrokkenen mogen er op rekenen, dat de grootste
bescheidenheid zal in acht genomen worden.
Adressen der kantoren van het Hulp- en Informatie
bureel
Brussel42. KoningstraatAntwerpen9, Eiken
straat Aarlen Gouvernement provincial. 1, Place
Leopold Brugge 21, KuiperstraatGent32, Kouter
Hasselt6, Maagdendries; Luik*: 13, Rue Mont-St-Mar-
tin Namen21, Boulevard Mélotte; Bergen19, Rue
de la Halie (Société Générale): Verviers21, Place du
MartyrTurnhoutSteetje, Groote MarktLeopolds-
burg'Konlnginnepleinj Mechelen48, Batterijstraat;
■CharleroiHötel de VUle (Place du Manége).
De adressen der andere regionale kantOTen zullen
zoo spoedig mogelijk worden medegedeeld.
Het Staatsblad kondigt een besluit af houdende vast
stelling van het percentage af te houden op de bezol
digingen van het Rijkspersoneel, met het oog op het
•overlevingspensioen. Dit besluit zegt:
Overwegende dat er aanleiding toe bestaat, de kor
ting welke, met het oog op het overlevingspensioen
wordt geheven op de bezoldigingen van het burgerlijk
staats- en daarmede gelijkgesteld personeel alsmede
van de leden van leger en rijkswacht, met ingang van
1 Januari 1941 van 9 t. h. te verlagen op 6 t. h.
Met ingang van 1 Januari 1941 wordt de korting,
waarvan sprake in artikel 1 van het koninklijk besluit
Nr 13 van 3 Juli 1939. op 6 t. h. teruggebracht.
Overwegende dat het past aan de echtgenooten van
-de soldUtrekkende, om eender welke reden afwezige
militairen, het bedrag van de steungelden, waarop zij
aanspraak maken, integraal te verleenen, is thans een
besluit verschenen, houdende wijziging van het besluit
d.d. 29 Jan. 1940 betreffende de toekenning van een
steungeld aan de behoeftige personen.
Het eenig artikel luidt als volgt
Wat de echtgenooten van soldijtrekkende, om een-
--der welke reden afwezige militairen betreft, is het ver
leenen van steungeld niet afhankelijk van de vaststel
ling van den bij besluit van 29 Juni 1940 bepaalden
staat van behoeftigheid.
De ter voldoening aan de bepalingen van bewust be-
vsluit afgehouden sommen dienen terugbetaald.
Dit besluit treedt in werking op 1 Juli 1940.
In tegenstelling met geruchten die deze laatste dagen
nog in de pers hun weerklank vonden, worden de ver
minderingen op de buurtspoorwegen verleend aan AL
de gezinnen van Belgische of Luxemtourgsche nationali
teit. welke ten minste vier ongehuwde kinderen tellen,
die den ouderdom van 21 jaar niet hebben bereikt.
Het opmaken en het afleveren der kaarten worden
verzekerd door den Bond der Kroostrijke Gezinnen
van België krachtens een overeenkomst welke tusschen
hem en de Nationale Maatschappij van Buurtspoor
wegen werd geslotenmaar de verminderiiigskaarten
worden afgeleverd aan ieder rechthebbende, hij weze
bij den Bond aangesloten of niet.
Het volstaat dat de rechthebbenden zich wenden tot
den plaatselijken secretaris van den Bond.
in GERO - ZH.META, gansch vlekvrij wit
metaal.
Herverz.ilvering, vergulding, platineering
en chromeering.
Sarraont de Volsberghestraat, 24 - IEPER
H. R. leper 386 Postcheck. 155.95
Hervorming en inkoop van alle oude gou
den juweeien aan hoogste prijzen.
Herstellingen worden nauwkeurig gedaan.
Zondag: Groentensoep, biefstuk, aardappelen, Brus-
selsch loof, vanillevla.
Maandag: Erwtensoep, drie in de pan.
Dinsdag: Schorseneeren met kaas, aardappelen,
Rijstebrij.
Woensdag: Havermóutlapjes, andijvie, aardappelen.
maïzenapudding.
Donderdag: Groentengehakt, aardappelen, macaroni.
Vrijdag: Garnalenragout, andijviesla, aardappelen.
Zaierdag: Macaronisoep, aardappeltaart met groen
ten.
Soep van macaroni. Benoodigheden 50 gr. maca
roni, een stukje wortel óf selderijknol, 1 ajuin, 2 peper
korrels, een paar takjes selderij, 1 i liter water, foelie,
tijm, laurierblad, wat bouillonaroma, een stukje boter.
Bereiding Laat het water koken en doe er de ver
schillende greenten en kruiden bij. Voeg er nog zout
bij, laat alles aan de kook komen en laat gedurende
1/2 uur in het water zachtjes koken. Zeef de soep en
breng ze nogmaals aan de kook. Voeg er de gewasschen
en gebroken stukjes macaroni bij. Laat nu nog gedu
rende 1/2 uur doorkoken. Maak op smaak met het
bouillonaroma en een stukje boter. Zorg er nu voor dat
de soep niet meer kookt en dien ze op met een sneetje
brood of beschuit.
Witloofbroodjes. Benoodigheden1 kgr. witloof.
2 eieren. 1 snede hesp, 25 gr. geraspte kaas, broodkruim.
Bereiding Laat het witloof goed koken en uitzijpe-
len. De broodkruim laten weeken in een weinig melk
en uitpersen. Maal het witloof, de broodkruim en hesp
en meng met de eierdooiers en de kaas. Voeg er het
laatst de geklutste eiwitten bij, evenals het zout en de
peper. Laat gedurende eeh half uur in bain Marie
gaar worden.
Havermoutsoep. Benoodigheden1 kalfspoot, 2
ajuinen. 1 prei, knolselderij, 300 gr. rundvleesch, 50 gr.
boter, 30 gr. havermout, zout, peper.
BereidingZet den kalfspoot met water, zout en de
ajuin in stukken gesneden op. Voeg er de prei in stuk
jes gesneden, en de knolselderij bij. Laat alles gedu
rende een paar uur zachtjes koken. Snijd het rund
vleesch in kleine stukjes en braad deze even in wat
boter of vet. Giet dan den .bouillon door een zeef en
steek docr. Doe het vleesch wederom bij den bouillon.
Voeg er de havermout bij en laat de soep nog eens ge
durende een uur, zachtjes koken
Witte koolsoep. De helft van een witte kool wordt
in dunne reepjes gesneden. In de soeppan wordt een
stukje fijngesnipperde ajuin gebraden te zamen met
een weinig boter, wat nootmuskaat, gemalen thijm en
wat peper. Wanneer dat bruin wordt, veeg er dan nog
50 gr. vet of boter bij, alsook de fijngesnipperde kool.
Laat op een zacht vuur de kool, al roerend stoven. Dat
duurt ongeveer drie kwart uur. De groenten mogen niet
bruin worden. Bind nu met 60 gr. meel en voeg er bij
kleine scheutjes een halven liter bouillon bij. Laat de
soep dan onder gedurig roeren tien minuten zachtjes
doorkoken. In de soepterrien roert men een eierdooier
met wat melk. Bij gebrek aan een eierdooier kan men
de soep vermengen met tweè lepels gepasteuriseerde
melk.
Gestoofd witloof. Maak de witloofkroppen schoon
en wasch ze. Laat ze in boter bruinen en bestrooi ze
met peper en zout. Schuif ze na enkele minuten op den
kant van de stoof en dek ze pas af als ze lichtjes ge
bruind zijn. Laat ze dan verder stoven met het deksel
erop en voeg er van tijd tot tijd een geutie water bij.
Bind voor het opdienen het vocht met wat aardappel-
bloem.
Boonengehakt Laat 300 gr. bruine boonen zeer
malsch koken, alsook 200 gr. aardappelen. Wrijf ze te
zamen en steek ze door een vleeschmolen. Nu bereidt
men het mengsel juist zooals men vleeschgehakt be
reidt. Voeg er peper en zout bij, nootmuskaat en wat
fijngehakte peterselie, een ei en een ajuintje fijn ge
snipperd en wat gebruind. Maak 2 mooie ronde ballen
en laat ze in wat boter of margarine rondom mooi bruin
worden. Maak de jeugd af met wat water en bind met
een weinig aardappelbloem.
Ter vervanging van slagroom. Benoodigheden
25 gr. meel. 1/2 liter melk, 1 pakje vanillesuiker, drie
lepels kristallisésuiker.
Bereiding Het meel wordt met wat melk gebroken
en dan in den halven liter melk gekookt. Laat gedu
rende enkele minuten doorkoken en zet dan deze massa
weg. op een koele plaats, tot 's anderendaags. Voeg er
dan de kristallisésuiker en het pakje vanillesuiker aan
toe. en klopt alles gedurende 20 tot 25 minuten goed
door elkaar, zoodat ge een schuimige massa, bekomt.
Deze mag met alle gerechten opgediend worden, die men
anders met slagroom zou opdienen.
Hoe voegt men gebroken stukken porselein, albast
en ivoor wederom aan mekaar
De gebroken stukken worden goed gewarmd. De ge
broken randen bestrijkt men met een dunne oplossing
van vischlijm in lauw water en de stukken worden
nauwkeurig op mekaar gezet en gedroogd. Heeft men
nu gedurende deze bewerking den omtrek van het ge
broken gedeelte beschadigd, dan tracht men het met
wat krijt te kleuren naar de kleur van het voorwerp.
Oude, witte verf kan ook hier te pas komen. Wanneer
men het porselein een tijd heeft laten rusten, kan men
het gerust wederom gebruiken, zelfs voor warme vloei
stof. Door eiwit te vermengen met een weinig gips ver
krijgt men ook een goede aardewerklijm.
Om lijm te vervaardigen lost men 5 blaadjes gela
tine in een weinig azijn en laat gedurende enkelen tijd
in een pannetje warm water.
Om verguldsel tegen vliegensteken te beveiligen, kan
men de heele oppervlakte met een penseel, gedoopt In
een sterk aftreksel van prei, bestrijken. Het is best het
aftreksel te laten koud worden, anders zou het wel ge
beuren dat het verguldsel aangetast wordt.
Om zeepresten nog te gebruiken, verzamelt men alle
restjes in een kommetje met een weinig water, totdat
ge er een zekere hoeveelheid hebt en het de moeite
waard is deze te verwerken. Verwarm in een pannetje
een weinig water en roer zoolang tot alle restjes opge
lost zijn. Neem dan van het vuur en roer nog zoolang
totdat de oplossing stijft. Vorm met de hand een nieuw
stuk. Hoe minder water in de zeep, hoe stijver ze zal
zijn.
Om zeep te vervangen kan men varens gaan plukken.
Deze worden verbrand en de asch wordt bewaard.
Wanneer deze afgekoeld is, lengt men ze met een wei
nig water. Vormt daarmede bollekens en laat ze tn de
zon drogen. Wanneer men dan deze bolletjes gebruikt
in vervanging van zeep, zal het linnen op volmaakte
wi'ze gereinigd zijn en het zal een aangenamen reuk
hebben.
Om kandelaars te ontdoen van het afdruipend kaars
vet mag men nooit gaan krabben op het metaal. Het is
beter de kandelaars in kokend water te steken. Het
was zal smelten en loslaten. Poets dan de kandelaars
met een zacht lapje.
Om zeemlappen soepel te houden is het best ze na
gebruik uit te spoelen in een zoutwateroplossing.
Matig zijn in spijs en drank, alle geestrijke dran
ken vermijden. Veel fruit eten en veel goede melk en
zuiver water drinken.
Zorgen voor een gezonde woning, droog, zonnig,
helder, ruim en zooveel mogelijk gezellig.
Reinheid in alleskleeding, voeding enz.
Gedenk dat arbeid gezond is, wanneer hij toege
past wordt aan de levenskracht van den persoon. Dan
is hij gezond voor ziel en lichaam.
Regelmatige en voldoende nachtrust genieten en
eraan denken dat de nachtrust vóór middernacht de
beste is.
De huid goed onderhouden. Dagelijks wazschen
met koud water en talrijke baden nemen om het li
chaam te stalen tegen weersgesteltenissen en ook te
sterken tegen verkoudheden.
Er voor zorgen dat de kleeding practisch is, niet
te warm doch ook niet te koud en vooral niet te span
nend.
Gewoonte nemen van te wandelen, te turnen en
voldoende arbeid te verrichten. Deze bewerkingen moe
ten de ncodige beweging aan het lichaam geven.
ZoTg er voor voldoende ffissche lucht te kunnen
inademen, zoowel bij dage als bij nachte. Goede lucht
is wel de grondvesting van een goede gezondheid.
Rust een dag te week. Deze geeft wederom levens
kracht om de volgende dagen door te brengen.
Droogramen zijn zeer practisch, vooral in den win
ter. Men kan ze gemakkelijk vervaardigen van oude
kisten. Men maakt vierkante ofwel langwerpige ra
men. volgens het materiaal dat voor handen is. Be
spant deze met poreuse stof.
Men heeft wel oude glasgordijnen die voor deze ra
men zeer geschikt zijn. Aan de vier hoeken maakt men
klossen. Zoo kan men een aantal ramen op elkaar sta
pelen en kan de lucht langs alle kanten toetreden. Deze
droogramen nemen zeer weinig plaats in. Dit is reeds
heel veel. Zoo men den oven als droogruimte gebruikt,
dan legt men de te drogen vruchten op het met papier
belegde bakblik. De warmtetoevoer mag slechts heel
matig geschieden. Het is best de ovendeur open te la
ten, zoodat de damp zich kan verwijderen. De vruchten
worden herhaalde malen gedraaid en zijn alleen dan
droog wanneer men ze kan ombuigen zonder breken en
zoo, wanneer men ze doorsnijdt, er geen sap meer uit
komt.
Het gewicht wordt natuurlijk erg verminderd door
het verdampen. Het is best de eerste maal een schat
ting te maken, om dan een volgende maal te weten hoe
veel vruchten er in den oven moeten gestoken worden.
i wcwoawt