Teinturerie de la Poste
Wanneer komen er plantaardappelen
Het Aardappelplantsoen
Maximumprijzen van de uit
Duitschland
ingevoerde plantaardappelen
Aanvragen tot vaststelling of wijziging
van prijzen van landbouw- en
voedingsproducten
Voor de keuken
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Die man is keurig gekleed, maar jam
mer van zijn das
Snipperingen.
Enkele wenken voor de huisvrouw.
GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT
26, Rijselsf-raaf-, 26 IEPER
Deze vraag beantwoordt Volk en Bodem het cor
poratief orgaan van de Boerencorporatie, in zijn jong
ste nummer.
De heer De Rammelaere, bestuurder van de Aard
appelcentrale, verklaarde dat contracten werden afge
sloten met Holland voor 40.000 ton plantgoed en met
Duitschland voor 55.000 ton. Ongeveer 20.000 ton Hol-
landsche plantaardappelen zijn reeds binnengekomen.
De levering van het Duitsehe plantgoed zou nog in den
loop der maand beginnen
De soorten plantgoed, die ingevoerd worden, zijn in
het algemeen half-late of late. Uit Nederland worden
de gekende soorten ingevoerd, uit Duitschland ook min
der gekende. De aardappelen uit Duitschland, meestal
uit Mecklenburg en Pommeren, zullen voor een kwart
witvleezigen bevatten en gemiddeld als sorteering 34
tot 80 ronde maat hebben.
Het is oorlog en daarmede moeten we rekening hou
den, zegt de heer De Rammelaere ten slotte. In norma
len tijd is een afgesloten contract een waarborg om op
beide ooren te slapen. Nu kan men slechts hopen en
steeds weer probeeren die hoop werkelijkheid te ma
ken. Wanneer een boer over aardappelen beschikt die
ais planters kunnen dienen, dat hij ze dan daarvoor
gebrnike. Beter een vogel in de hand dan tien in de
lucht. Ik herhaal echtermen heeft ons beloften gedaan
en wij hopen. Wij dringen aan bij Nederland, wij drin
gen aan bij Duitschland, dat ons beloofd heeft dat de
aflevering voor België bij voorkeur zal geschieden, om
dat zij ginder later planten. In een woord wij doen het
menschelijk mogelijke. Maar niemand moet daar heden
volledig op steunen, en zelf uitzien of er geen mogelijk
heid bestap om eventueel uitblijven door eigen optre
den te vergoeden.
Over een korten tijd vangt de planting der aardap
pelen aan.
Wij raden al dezen, welke niet over rechtstreeks in
gevoerd, veredeld plantsoen beschikken, aan eerder
groot dan klein plantsoen ter zijde te houden. Alle
knollen kunnen evenwel dienen, hoewel wij toch aan
raden deze niet kleiner te nemen dan een duivenei
groot. De dikke knollen kunnen gesneden worden, zelfs
in 3-4 stukken met minstens elk een paar goede oogen
en hoe eerder men thans tot het snijden overgaat hoe
beter, opdat de snijvlakken, tegen dat er zal geplant
worden, goed zouden verkurkt wezen. De uitwassen,
zooals er op de dikke Eigenheimerknollen vaak voor
komen ter grootte van een duimlid. worden, zooals zij
anders gewoonlijk afgeschild worden, afgenomen en
als pootgoedmateriaal bewaard. Ook de koppen, vooral
van langwerpige knollen, kunnen voor plantgoed afge
zonderd worden. Wat van den knol overblijft, nadat de
uitwassen daarvan afgezet werden, gebeurlijk het na
velstuk van die knollen waarvan alleenlijk de kop voor
pootmateriaal wordt gebruikt, is dienstig voor de keu
ken.
De oogen van den kop van den knol en deze der uit
wassen ontspruiten gewoonlijk de eerste en geven in den
regel de kloekste en vruchtbaarste spruiten, nef zooals
de felste scheuten ontwikkelen aan het uiteinde der
stengels van hout- en andere gewassen.
Wij gaan het gebruik van hielstekken onbesproken
voorbij omdat het thans voor den kleingebruiker reeds
te laat is die zelf aan te kweeken; kan hij zich voor de
planting goed ingewortelde hielstekken aanschaffen,
wij raden hun gebruik zekerlijk warm aan, altijd als
noodmiddel wel te verstaan.
Alle pootmateriaal, groote, kleine en gesneden poters,
kopstukken en uitwassen worden in kiembakjes aan-
gebroeid tot dat de spruiten een drietal centimeter
lengte hebben bereikt, wanneer er tot de planting kan
■overgegaan worden. Dat plantsoen worde aan het volle
daglicht blootgesteld ten einde knollen en knolstukken
groen te laten betrekken en zoo kloeke scheuten mo
gelijk te bekomen.
Het Staatsblad van 23 Maart publiceert een besluit
houdende vaststelling der maximum-prijzen van de uit
Duitschland ingevoerde plantaardappelen.
In dit Besluit wordt o. m. bepaald
De maximum-prijzen voor de uit Duitschland inge
voerde plantaardappelen, geleverd vrij van alle kosten
op wagon, kar of af magazijn voor den verkooper in het
eerste station van aankomst, worden als volgt vastge
steld
Voor de variëteiten met geel vleesch 195 frank per
100 kg.; voor de variëteiten met wit vleesch 185 fr. 50
per 100 kg.
Deze prijzen gelden voor commercieele plantaardap
pelen afgeleverd in een sorteering van 34 tot 80 mm.
Bij herverzending, dus bij verzending naar andere
plaatsen dan daar waar de plantaardappelen in het
eerste station toekwamen, zijn de vrachtkosten voor
rekening van den bestemmeling.
De Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie in
overeenstemming met het Commissariaat voor Prijzen
en Loonen deelt mede
Herhaaldelijk worden door particulieren of private
ondernemingen aan verschillende openbare diensten
aanvragen ingediend om de prijzen van Landbouw- en
Voedingsproducten te doen vaststellen of wijzigen.
Om het nutteloos indienen van deze aanvragen te
vermijden en om de voor een juiste vaststelling der
prijzen, noodzakelijke samenwerking te bekomen, dient
de aandacht te worden getrokken op het volgende
Alle aanvragen strekkend tot vaststelling of wijzi
ging van prijzen van Landbouw- en Voedingsproducten,
dienen gericht te worden tot de Hoofdgroepeering der
Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie die het
betreffende product onder hare bevoegdheid heeft. Sa
men met het advies der Hoofdgroepeering, wordt de
aanvraag dan overgemaakt aan het Commissariaat voor
Prijzen en Loonen dat de vaststelling der prijzen en
de overeenstemming tusschen prijzen en loonen te re-
gëten heeft.
HET YPERSCHE 28 - 3-1941
Zondag: Bouillie, gestoofde wortelen, aardappelen,
rijstpudding.
Maandag: Witloof met selderijsaus, aardappelen.
DinsdagAjuinsoep, wittekoolstamppot.
Woensdag: Stevige aardappelsoep, drie in de pan.
Donderdag: Gevulde bieten, aardappelen.
Vrijdag: Havermoutkoekjes, andijvie, aardappelen.
ZaterdagAardappelrand met groenten, havermout
pap.
Witloof met seldersaus. Benoodigheden 1 kg. wit
loof, zout, 2 dl. water, 1/2 selderijknol, een weinig melk.
Bereiding Maak het witloof schoon en snijd het in
kleine stukjes. Wasch de stukjes en kook in zoo weinig
mogelijk water met wat zout. Laat ze gaar koken en dan
op een vergiet verlekken. Snijd nu ook de selderijknol
in kleine stukjes en laat deze in water met wat melk
gaar koken. Steek ze dan door een zeef. Laat wat boter
smelten en voeg er wat bloem bij. Onder gedurig roeren
voegen we het selderijvocht en de fijngewreven selde
rijknol bij.Laat het sausje even doorkoken en maak het
cp smaak met wat bouillonaroma, zout en peper. Leg
het witloof in een schotel en giet er het sausje over
heen.
Aardappelen op zijn hongaarsch. Benoodigheden
2 kg. aardappelen, 250 gr. uien, paprika, zout, gehakte
peterselie, 50 gr. boter.
Bereiding Schil de aardappelen. Maak de uien
schoon en snipper ze fijn. Laat ze in gesmolten boter
bruin braden. Voeg er de paprika, de aardappelen en
een scheutje water bij. Laat gedurende een half uur
zachtjes sudderen. Bind de saus met wat bloem en
roer er even voer het opdienen de fijn geknipte peter
selie doorheen.
Vruchtenpudding. Benoodigheden2 dl. sinaas
appelsap, 1 dl. ananassap, 1/4 dl. citroensap, 2 dl. water,
100 gram suiker. 12 gram gelatine.
Bereiding Laat de gelatine in koud water weeken.
Knijp de blaadjes uit en laat ze tezamen met de suiker
in het water dat aan de kook is gebracht, oplossen.
Zorg ervoor dat de massa niet meer kookt. Laat nu
de gelatine oplossing een weinig koelen. Voeg er dan
de vruchtensappen bij. Roer voortdurend totdat het
mengsel geleiachtig wordt. Spoel een puddingvorm uit
met water en giet er de massa in. Stort de pudding,
wanneer ze volkomen afgekoeld is, op een glazen scho
tel. Garnier met sinaasappel en geef er zoeten room
bij.
Nog havermoutkoekjes. - Benoodigheden: 125 gr. bo
ter, 120 gr. havermout. 150 gr. poedersuiker, 125 gram
zelfrijzend meel, 1 ei. wat geraspte citroenschil, een
weinig zout.
BereidingLaat de boter smelten, maar niet te warm
worden. Voeg er de havermout, de suiker, de bloem,
het geklopte ei, het zout en de citroenschil bij. Vorm
balletjes en leg ze op een bakblik dat vooraf met boter
is bestreken. Laat ze in den oven ongeveer gedurende
20 minuten gaar en lichtbruin bakken
Witloofpannekoeken. Benoodigheden 150 gram
bloem, 1 ei. 4 dl. melk. zout, wat vet om te bakken.
1 kg. witloof, 25 gram geraspte kaas.
Bereiding. Doe de bloem in een kom. Maak in het
midden een kuiltje en giet er het losgeklopte ei in.
Maak het aan met wat omringende bloem. Giet er de
lauwe melk bij en roer de massa tot een dik glad be
slag. Verwijder al de klontjes. Roer er ten slotte nog ae
rest van de lauwe melk en wat zout doorheen. Bak met
dat beslag pannekoeken in heet vet, slaolie of boter.
Maak het witloof schoon. Laat de struiken op hun ge
heel. Kook ze in wat water met wat zout gaar. Laat op
een vergiet uitdruipen. Leg op iedere pannekoek een
struik. Strooi er wat geraspte kaas op en dien warm op.
Men kan het nemen als hoofdgerecht en ook als ge
recht bij de koffietafel.
Heel dikwijls hooren we zooiets zeggen en met reden,
want hoewel de man nog zoo goed gekleed is, en hij
heeft een verfrommelde das aan, dan staat hij toch
niet net. De das is wel een van de voornaamste deelen
van de kleeding van den man. Het is hier dan ook een
taak van de huisvrouw ervoor te zorgen dat de dassen
van haar man altijd in orde zijn en geregeld nagezien.
Wanneer ze een regelmatig onderhoud hebben, blijven
ze ook langer mooi en ze gaan veel langer mede.
Een das moet regelmatig gestreken worden. Zoo zal de
knoop altijd stevig kunnen gemaakt worden en mooi
effen blijven. Een knoop die vol kreukels zit, staat niet
netjes Een das kan men echter niet gewoon plat strij
ken. De vouwen mogen er niet te scherp in zijn. Wan
neer de vouw er te stevig ingestreken is kan men on
mogelijk een schoonen knoop maken.
Een eenvoudig middeltje is echtér dit Een stuk
krantenpapier wordt zooveel maal gevouwen totdat het
den vorm heeft van de das. Schuif dan dat stuk kranten
papier tusschen het goed en strijk zoo de das aan den
onderkant. Het is aan te raden de vouwen een weinig
vochtig te maken om ze heelemaal te verwijderen. Wees
echter voorzichtig voor de watervlekken. Vooral voor
zijden en kunstzijden dassen is het beter een vochtigen
doek te gebruiken. Deze mag echter niet te vochtig zijn,
anders wordt het krantenpapier doorweekt en plakt dit
aan het goed.
Wanneer een das nu vet is, kan men ze wasschen in
benzine. Leg haar in een kommetje en giet er zooveel
benzine op totdat het goed heelemaal doordrongen is.
Duw de das er verschillende malen door. Zoo noodig
geef ze nog een tweede bad. Laat de das dan volledig
drogen en strijk ze.
Is de das nu anders vuil dan wascht men ze in een
sopje. Maak daarvoor de das los. In de vouwen van dte
zijkanten rijgen we een draad door om na het was
schen de das wederom juist te kunnen aaneenzetten.
Geef ze eerst een weeksop en nadien een tweede sopje.
Na het wasschen spoelen in lauw water. Droog nu tus
schen een doek. Strijk dan droog aan den linkerkant
onder een doek. Dan wordt de das wederom aaneenge
naaid.
Olievlekken op bruin leder kan men verwijderen door
ze te wrijven met tetra. Men moet echter voorzichtig
zijn, want tetra kan de kleur wat aantasten. Na het
leder ontvlekt te hebben zet het dan in de was.
Oude kurken kan men tot veel doeleinden gebruiken.
Wanneer ze goed gewasschen zijn in een lauw sopje en
daarna met schoon water uitgekookt, kunnen ze weer
uitstekend dienen cm flesschen te sluiten.
Vlekken op porselein en aardewerk kunnen met een
kurk en wat glycerine uitstekend worden verwijderd.
Het sluiten van inmaakflesschen met een schoone
oude kurk overgoten met wat paraffine of gesmolten
kaarsvet, maakt dat de inhoud der flesschen langen tijd
kan bewaard blijven.
Vlekken op lichtgekleurd hout kunnen heel dikwijls
verwijderd worden met een droge -kurk. Ook gepoli
toerd hout kunnen we moeilijk reinigen zonder kurk.
Om messen schoon te maken, kunnen we ook best
een kurk gebruiken. De vlekken worden verwijderd
met wat schuurpoeder. Met een kurk kunnen we meer
macht gebruiken dan met een doek.
Hanteer messen en lucifers altijd van u af en
nooit naar u toe.
De keukenmessen worden best bewaard in een rek
en niet door elkaar in een lade.
Spelden mogen nooit in den mond gestoken wor
den.
Het is best electrische draden die defect of rafelig
zijn te verwijderen. Probeer ze niet zelf te plakken of
te lappen.
Electrische apparaten mogen nooit met vochtige
handen gehandhaafd worden.
Scherven werpt men nooit los in den vuilnisbak.
Het is beter ze in een doos of stevig papier te ver
pakken.
Sluit steeds de gaskranen goed toe, wanneer het
gas niet wordt gebruikt. Het is best voor ventilatie
te zorgen in de plaats waar de gaskachel brandt, om
u van gevaarlijke dampen te vrijwaren.
Laat nooit stoelen of andere voorwerpen staan
in anders vrijen doorloop van de kamer, wanneer deze
nu donker is.
voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN
of in het NIEUW WASSCHEN door de
die U een UITERST VERZORGD WERK in den kortst
mogelijken tijd en voor een matigen prijs zal weten te
leveren.
ROUW BINNEN DE 8 UREN.
Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt.
Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.