Teinturerie de la Poste
Wat eten we deze week
Enkele gerechten.
Enkele snipperingen.
Hoe onderhouden we lederen hand-
taschjes en handschoenen P
GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT
26, Rijselstraat, 26 IEPER
HET YPERSCHE 4 -4 -1941
11
Textielkaarten in Mei
o
Naar het schijnt zullen de textielkaarten niet in
April, maar in de maand Mei uitgereikt worden. Ver
der wordt gewerkt aan het gereedmaken van de nieuwe
rantsoeneeringskaarten. welke vóór einde April uit
gereikt zullen worden.
Valsche geruchten betreffende het zout
Sinds enkelen tijd worden weer valsche geruchten
verspreid, die werkelijk belachelijk voorkomen. Het
-zout zou binnen kort gekleurd of ontaard worden, en
daarom zouden sommige handelaars de verbruikers
aanraden een stock van voedingszout aan te leggen.
De waarheid is echter dat er in België wel degelijk
voldoende zout voorradig is en dat de bestaande reser-
ven zeer gemakkelijk kunnen aangevuld worden.
De prijzen van den visch
Door het Commissariaat voor Loonen en Prijzen
werden de prijzen voor den verkoop van visch als volgt
vastgesteld
In de Mijn In den Klein
handel
Garnaal 10.00 13.00
Platvisch 11.00 14.00
Groote sprot 9.00 13.00
Kleine sprot 4.005.00 6.007.00
Haring 10.00 13.00
Van 24 Maart af werd deze nieuwe regeling met de
vastgestelde maximumprijzen toegepast. Twee groe
peeringen werden gevormd een der groothandelaars
en een der reeders en visschers. De verdeeling van de
aangebrachte yiscb zal geschieden cp basis der aan-
koopen tijdens de jaren 1937 en 1938.
De verdeeling van chocolade
Door de syndikale kamer van groot-handelaars in
suikergoed wordt medegedeeld, in verband met de be
schuldigingen, welke in den laatsten tijd tot uiting ge
komen zijn tegen de groot-handelaars, naar aanleiding
van de verdeeling van de chocolade, dat het maande-
lijksch contingent chocolade, dat verwerkt wordt, be-
teekent, dat iedereen 50 gram zou kunnen bekomen. Dit
is één reep crème-chocolade per persoon en per maand.
Dat hiervan in de practijk geen sprake is, komt door
het feit, dat sommige fabrikanten het grootste deel van
hun maandelijksch contingent chocolade verwerken tot
pralines. Er is zelfs een voorstel geweest cm 75 t. h. van
de beschikbare chocolade tot pralines te verwerken,
■waardoor er ten slotte nog slechts 3 reepen crème-cho
colade per persoon en per jaar zouden overschieten.
Het is overigens een vergissing te meenen, dat de
groothandelaars alle chocolade in handen krijgen. Som
mige fabrikanten leveren rechtstreeks en bij voorkeur
aan kleinhandelaars of door eigen winkels.
De bewering dat de chocolade, na de fabrikanten
verlaten te hebben, via de groothandelaars in den sluik
handel terecht komt, stemt dus niet overeen met de
waarheid.
De syndikale kamer vhn groothandelaars heeft des
tijds voorgesteld de chocolade te rantsoeneeren en al
leen aan kinderen te verstrekken. Dit plan is echter
niet doorgegaan.
De Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie zoekt
"thans naar een redelijke regeling van het geheele cho
colade-vraagstuk.
Hef vervaardigen van Bankefgebak
Naar de voorschriften van artikel 2 van het besluit
van 25 Februari 1941, mogen de banketbakkers geen
ander gebak fabriceeren, verkoopen of vervoeren dan
dit van het soort genaamd burgerstaart (tarte bour-
geoise) d. w. z. vervaardigd uit een taartendeeg met
bovenop fruit of confituur.
Gezien de typen van de banketbakkerij die met het
type burgerstaart (tarte bourgeoise) kunnen vergeleken
worden, heeft de Secretaris-Generaal zich akkoord
verklaard met de fabricage van volgende typen
vla met vruchten, gerezen deeg
vruchtentaartje, gerezen deeg
burgerstaart (tarte bourgeoise), vanillebiscuit of Ty-
rolerdeeg
burgerstaart (tarte bourgeoise), amandeldeeg
burgerstaart (tarte bourgeoise), zanddeeg:
pudding gefabriceerd uit afval en afsnijdsel.
Men moet nochtans opmerken dat een luxueus uit
zicht zal moeten vermeden worden in de uitstalling van
hoogervermelde producten.
Daarenboven is het bij artikel 4 verboden versche,
geconserveerde of gekoelde eieren in de banketbakkerij
te gebruiken.
De tekst voorziet nochtans dat de begonnen stocks
gedroogde eieren mogen gebruikt worden onder den
vorm van eigeel in poeder of van gedroogde albumine.
De zeepranfsoeneering in April
Het Staatsblad deelt mede
1. Met ingang van 1 April 1941 zijn de strooken
«Maart» van de zeepkaarten A en B waardeloos. Het
gebruik er van is verboden.
Van dien datum af tot 30 April 1941 zijn enkel de
strooken April van de zeepkaarten A en B en de
strooken van de zeepkaarten C geldig.
2 Voor de maand April geeft elke strook 1 stuk
fijne zeep van de zeepkaarten A of van de zeepkaar
ten B of van de bijzondere zeepkaarten C alléén recht
op één stuk fijne zeep.
Er mag één stuk toiletzeep of één stuk geneeskrach
tige zeep worden afgeleverd tegen 2 strooken 1 stuk
fijne zeep van de bijzondere zeepkaart C.
3. Voor de maand April geven 5 strooken 50 gr.
zeeppoeder van de zeepkaart A of van de zeepkaart
B of van de bijzondere zeepkaart C recht op 250 gram
zeeppoeder of 250 gram zachte zeep.
4. De strooken 1 stuk scheerzeep van de zeep
kaart A geven recht op 1 stuk tot 1 Juli 1941.
5. De voorraden harde zeep bestaande bij de gros
siers en de kleinhandelaars moeten worden voorbehou
den aan de houders van machtigingen tot bevoorrading
voor harde zeep, d. w. z. de rechthebbenden van aan
vullende rantsoenen harde zeep.
Voor de keuken
Zondag: Bouillie, gestoofde worteltjes, aardappe
len, rijstebrij.
Maandag: Brusselsch loof, selderijsaus, aardappelen.
Dinsdag: Ajuinsoep, stamppct van witte kool.
Woensdag: Kapucijners met gebakken ajuinen, aard
appelen.
Donderdag: Stevige aardappelsoep, drie in de pan.
Vrijdag: Savoyekool met kaas, aardappelen, maca
ronischoteltje.
Zaterdag: Groentensoep. gevulde bieten, aardappelen.
Aardappelsoep Benoodigheden 1 J liter water.
1 ajuin, 1/2 kgr. aardappelen, 1 bosje selderijgroen,
2 eetlepels gehakte peterselie, 2 bouillonblokjes, zout.
Bereiding Laat het water, met den gesnipperden
ajuin en de geschilde en gewasschen. in stukken ge
sneden aardappelen, gedurende ongeveer 1/2 uur ko
ken. Voeg er nu het selderijgroen, dat zeer fijn gehakt
is, bij en laat de soep nog goed doorkoken. Wrijf haar
door de zeef en laat ze nog eens koken. Los er de bouil
lonblokjes in op en roer goed dooreen. Dien op met zeer
fijn gehakte peterselie.
Schorseneerensoep. Benoodigheden 1 liter wa
ter waarin de schorseneeren gekookt zijn, een restje
schorseneeren, 30 gr. boter, 50 gram bloem, zout, noot
muskaat, wat melk, wat bouillonaroma.
Bereiding Laat de boter smelten en voeg er de
bloem onder gedurig roeren bij. Voeg er nu, al voort
durend roeren, het schorseneerwater bij met kleine
scheutjes tegelijk. Laat de soep doorkoken en vermeng
met wat schorseneeren die in kleine stukjes gesneden
zijn. Maak de soep nu op smaak met zout, nootmuskaat,
melk en wat bouillonaroma.
Gegratineerd aardappelschoteltje. Benoodigheden
1 kg. koude gekookte aardappelen, 2 1/2 dl. melk.
2 1/2 dl. water met 2 bouillonblokjes. 40 gram bloem.
60 gram boter, (100 gram geraspte kaas), wat peper en
zout.
Bereiding Verwarm de bloem met de helft van de
boter, steeds roerend om het aanbranden te vermij
den. Voeg er langzaam de warme bouillon en daarna
de melk bij. Laat deze saus even doorkoken tot ze goed
gebonden is. Boter een vuurvast schoteltje en leg er
laag om laag een gedeelte van de saus, een gedeelte
van de in plakjes gesneden aardappelen, en een laagje
kaas in. Doe zoo voort tot het schoteltje gevuld is, doch
zorg er voor dat de laatste laag uit kaas bestaat. Giet
■hierover de overgehouden' gesmolten boter en zet in
een warmen oven tot het korstje goudbruin is gebakken.
Pannekoekjes van havermout. Benoodigheden: 100
gram havermout, 100 gram bloem, wat zout, 60 gram
suiker, wat kaneel, wat melk, boter, vet of slaolie.
Bereiding Laat de havermout gedurende ongeveer
2 uur in water weeken zoodat ze juist onderstaat. Voeg
er dan het zout, een paar schepjes suiker, de bloem, wat
kaneel en nog zooveel melk bij. Zoo verkrijgt men een
dik beslag. Laat in de pan een weinig vet, boter of
slaolie verhitten en laat eenige lepeltjes van het be
slag erin vallen. Laat langs weerszijden langzaam gaar
bakken en dien ze op met suiker bestrooid of met con
fituur bestreken.
Pannekoekjes van platte kaas. Benoodigheden 250
gram platte kaas, 50 gr. suiker, wat vanillesuiker of
geraspte citroenschil. Voor het beslag 150 gr. meel.
3 1/2 dl. melk. 1 ei, wat zout, boter, vet of slaolie.
Bereiding Doe het meel in de kom en maak midden
in een kuiltje. Giet daarin het losgeklopte ei en ver
meng dit goed met het meel. Hiervoor gebruikt men
best een houten lepel en men begint van het midden.
Voeg er dan langzaam de melk bij, zoodat ge een glad
beslag bekomt. Roer er tenslotte wat zout doorheen.
Bak hiermede pannekoekjes. Bereid nu een platte-
kaas-vulsel. Roer de platte kaas tot room en voeg er de
suiker en de citroenschil of vaniljesuiker bij. Roer alles
tot een effen massa en leg er een gedeelte van op iedere
pannekoek. Rol deze op en dien ze op als nagerecht.
Witte schaapvacht kan men best in een sopie van
vette witte zeep wasschen. Spoel zoolang in lauw water
tot het water heelemaal helder blijft. Laat ze vervol
gens drogen in de schaduw over een koord of stok.
Geel geworden ivoor, wordt wederom schoon wan
neer het met water en terpentijn bevochtigd wordt en
in de felle zon gezet. Vuil en gevlekt ivoor kan men
behandelen met een papje van zaagsel en citroensap.
Het papje moet stevig en dik gesmeerd worden op het
ivoor. Laat opdrogen. Borstel het dan uit met een zacht
borsteltje en wrijf in met een wollen lap.
Wanneer het lemmer van een mes los zit, vullen
we de opening van het handvat met zwavelpoeder. Het
uiteinde van het lemmer wordt gloeiend heet gemaakt
en in het met zwavel gevulde gat gedrukt. Laat koud
worden. Het lemmer zal stevig zitten.
Om afdruipend kaarsvet van kandelaars te ver
wijderen mag men niet op de kandelaars krabben. Het
is beter de kandelaars in kokend water te steken. Het
was zal smelten en loslaten. Poets ze dan goed af met
een zacht lapje.
Krassen op zilveren voorwerpen kan men wegma
ken door zachtjes erop te wrijven met wat stof verf poe
der en olijfolie. Spoel dan af met heet water en droog
af met een flanellen doekje.
Tandenborstels kan men best reinigen met lauw
water en ze dan volledig te laten drogen voor een open
venster, liefst in de zon. Een vochtige borstel is een
paradijs voor alle ziektekiemen. Zonneschijn is echter
kiemdoodend. Het is daarom niet goed een tandenbor
stel altijd op de donkere badkamer te laten en vooral
niet wanneer men nog al vatbaar is voor verkoud
heden.
Schimmel op behang of meubels kan men voor
komen door een schaaltje zout in de kamer te zetten.
Het zout wordt drie tot viermaal in de week ver-
verscht. Het vocht zal alleen in het zout trekken.
Schroeven, die vastzitten kunnen wederom losge
maakt worden door ze met petroleum of terpentijn te
bevochtigen.
Heel dikwijls komt het voor, dat een dame, hoewel
mooi gekleed, toch slordig ziet. Details van de klee
ding, waaraan velen geen aandacht geven, zijn wel de
handschoenen en de handtasch. Nochtans kunnen deze
een deftig uitzicht aan het geheel verleenen.
Zoc kan men b. v. geen lichtkleurige handtaschjes.
noch witte geglaceerde handschoenen dragen, tenzij er
zich een bijzondere gelegenheid voordoet. Vooral in
deze tijden nu, dat er weinig benzine voorhanden is.
moet men zooveel mogelijk de lichtgekleurde hand
schoenen zuinig dragen. Het wasschen met benzine is
daarbij nog gevaarlijk en het laat ook een onaange-
namen geur na. Het is daarom niet aan te raden veel
fantasiebijhoorten te dragen.
Rood en groen zijn de beste kleuren om dragen. Deze
zijn minst vatbaar voor stof en vettigheid en ze zijn het
gemakkelijkst te reinigen.
Het beste leder is wel varkensleder, dat niet gekleurd
werd. Het gdfeft een zekere voornaamheid, past bij alle
mantels en het blijft lang mooi.
Damhertleder is wel wat broos en het wordt gauw
glanzend. Toch is het mooi dragen. Dit leder wordt best
met een rubber borsteltje of met fijn schuurpapier
onderhouden. Schuurpapier gebruikt men echter niet
voor handschoenen, maar wel voor handtaschjes.
Wanneer men zich handschoenen aanschaft voor da-
gelijksch gebruik is het beter waschbare te koopen.
Dan mag men gelijk welke kleur kiezen. Wees echter
aandachtig dat ge wel wasch-echte handschoenen
hebt.
Om lederen-waschbare handschoenen te wasschen.
wrijft men ze goed met een stukje oud broed. Zoo ze
erg vuil zijn, steekt men ze in een lauw sopje waarin en
kele druppeltjes glycerine. Trek ze vervolgens aan en
wasch ze zooals ge uw handen zoudt wasschen. Zoo ge
't noodig acht, wascht ze in een tweede sopje. Spoel ze
in lauw water en wring ze lichtjes uit in een netten
handdoek. Laat ze drogen in open lucht. Gedurende het
drogen rekt men ze wat uit.
Handtaschjes van leder of maroquin kan men best
onderhouden door ze zorgvuldig in te wrijven met een
goede witte poets-crênje. Boen ze vervolgens met een
wollen doek, tot er geen sporen van was meer over
blijven. Heel dikwijls hoeft men dit echter niet te doen.
Witte lederen handschoenen moet men behandelen
met Marseille-zeep die gesmolten is in koude afge
roomde melk. Met een schoonen zachten doek wrijft ge
het mengsel over de handschoenen. Los ook een weinig
Spaansch krijt in water en wrijf ze daarmede in. Laat
ze in open lucht drogen. Trek ze aan vooraleer ze hee
lemaal droog zijn. Zoo kunnen ze niet hard worden.
voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN
of in het NIEUW WASSCHEN door de
die U een UITERST VERÈORGD WERK in den kortst
mogelijken tijd en voor een matigen prijs zal weten te
leveren.
ROUW BINNEN DE 8 UREN.
Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt.
Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.