Teinturerie de la Poste Wat eten we deze week Enkele gerechten. Enkele snipperingen. Hoe onderhouden we lederen hand- taschjes en handschoenen P GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT 26, Rijselstraat, 26 IEPER HET YPERSCHE 4 -4 -1941 11 Textielkaarten in Mei o Naar het schijnt zullen de textielkaarten niet in April, maar in de maand Mei uitgereikt worden. Ver der wordt gewerkt aan het gereedmaken van de nieuwe rantsoeneeringskaarten. welke vóór einde April uit gereikt zullen worden. Valsche geruchten betreffende het zout Sinds enkelen tijd worden weer valsche geruchten verspreid, die werkelijk belachelijk voorkomen. Het -zout zou binnen kort gekleurd of ontaard worden, en daarom zouden sommige handelaars de verbruikers aanraden een stock van voedingszout aan te leggen. De waarheid is echter dat er in België wel degelijk voldoende zout voorradig is en dat de bestaande reser- ven zeer gemakkelijk kunnen aangevuld worden. De prijzen van den visch Door het Commissariaat voor Loonen en Prijzen werden de prijzen voor den verkoop van visch als volgt vastgesteld In de Mijn In den Klein handel Garnaal 10.00 13.00 Platvisch 11.00 14.00 Groote sprot 9.00 13.00 Kleine sprot 4.005.00 6.007.00 Haring 10.00 13.00 Van 24 Maart af werd deze nieuwe regeling met de vastgestelde maximumprijzen toegepast. Twee groe peeringen werden gevormd een der groothandelaars en een der reeders en visschers. De verdeeling van de aangebrachte yiscb zal geschieden cp basis der aan- koopen tijdens de jaren 1937 en 1938. De verdeeling van chocolade Door de syndikale kamer van groot-handelaars in suikergoed wordt medegedeeld, in verband met de be schuldigingen, welke in den laatsten tijd tot uiting ge komen zijn tegen de groot-handelaars, naar aanleiding van de verdeeling van de chocolade, dat het maande- lijksch contingent chocolade, dat verwerkt wordt, be- teekent, dat iedereen 50 gram zou kunnen bekomen. Dit is één reep crème-chocolade per persoon en per maand. Dat hiervan in de practijk geen sprake is, komt door het feit, dat sommige fabrikanten het grootste deel van hun maandelijksch contingent chocolade verwerken tot pralines. Er is zelfs een voorstel geweest cm 75 t. h. van de beschikbare chocolade tot pralines te verwerken, ■waardoor er ten slotte nog slechts 3 reepen crème-cho colade per persoon en per jaar zouden overschieten. Het is overigens een vergissing te meenen, dat de groothandelaars alle chocolade in handen krijgen. Som mige fabrikanten leveren rechtstreeks en bij voorkeur aan kleinhandelaars of door eigen winkels. De bewering dat de chocolade, na de fabrikanten verlaten te hebben, via de groothandelaars in den sluik handel terecht komt, stemt dus niet overeen met de waarheid. De syndikale kamer vhn groothandelaars heeft des tijds voorgesteld de chocolade te rantsoeneeren en al leen aan kinderen te verstrekken. Dit plan is echter niet doorgegaan. De Nationale Landbouw- en Voedingscorporatie zoekt "thans naar een redelijke regeling van het geheele cho colade-vraagstuk. Hef vervaardigen van Bankefgebak Naar de voorschriften van artikel 2 van het besluit van 25 Februari 1941, mogen de banketbakkers geen ander gebak fabriceeren, verkoopen of vervoeren dan dit van het soort genaamd burgerstaart (tarte bour- geoise) d. w. z. vervaardigd uit een taartendeeg met bovenop fruit of confituur. Gezien de typen van de banketbakkerij die met het type burgerstaart (tarte bourgeoise) kunnen vergeleken worden, heeft de Secretaris-Generaal zich akkoord verklaard met de fabricage van volgende typen vla met vruchten, gerezen deeg vruchtentaartje, gerezen deeg burgerstaart (tarte bourgeoise), vanillebiscuit of Ty- rolerdeeg burgerstaart (tarte bourgeoise), amandeldeeg burgerstaart (tarte bourgeoise), zanddeeg: pudding gefabriceerd uit afval en afsnijdsel. Men moet nochtans opmerken dat een luxueus uit zicht zal moeten vermeden worden in de uitstalling van hoogervermelde producten. Daarenboven is het bij artikel 4 verboden versche, geconserveerde of gekoelde eieren in de banketbakkerij te gebruiken. De tekst voorziet nochtans dat de begonnen stocks gedroogde eieren mogen gebruikt worden onder den vorm van eigeel in poeder of van gedroogde albumine. De zeepranfsoeneering in April Het Staatsblad deelt mede 1. Met ingang van 1 April 1941 zijn de strooken «Maart» van de zeepkaarten A en B waardeloos. Het gebruik er van is verboden. Van dien datum af tot 30 April 1941 zijn enkel de strooken April van de zeepkaarten A en B en de strooken van de zeepkaarten C geldig. 2 Voor de maand April geeft elke strook 1 stuk fijne zeep van de zeepkaarten A of van de zeepkaar ten B of van de bijzondere zeepkaarten C alléén recht op één stuk fijne zeep. Er mag één stuk toiletzeep of één stuk geneeskrach tige zeep worden afgeleverd tegen 2 strooken 1 stuk fijne zeep van de bijzondere zeepkaart C. 3. Voor de maand April geven 5 strooken 50 gr. zeeppoeder van de zeepkaart A of van de zeepkaart B of van de bijzondere zeepkaart C recht op 250 gram zeeppoeder of 250 gram zachte zeep. 4. De strooken 1 stuk scheerzeep van de zeep kaart A geven recht op 1 stuk tot 1 Juli 1941. 5. De voorraden harde zeep bestaande bij de gros siers en de kleinhandelaars moeten worden voorbehou den aan de houders van machtigingen tot bevoorrading voor harde zeep, d. w. z. de rechthebbenden van aan vullende rantsoenen harde zeep. Voor de keuken Zondag: Bouillie, gestoofde worteltjes, aardappe len, rijstebrij. Maandag: Brusselsch loof, selderijsaus, aardappelen. Dinsdag: Ajuinsoep, stamppct van witte kool. Woensdag: Kapucijners met gebakken ajuinen, aard appelen. Donderdag: Stevige aardappelsoep, drie in de pan. Vrijdag: Savoyekool met kaas, aardappelen, maca ronischoteltje. Zaterdag: Groentensoep. gevulde bieten, aardappelen. Aardappelsoep Benoodigheden 1 J liter water. 1 ajuin, 1/2 kgr. aardappelen, 1 bosje selderijgroen, 2 eetlepels gehakte peterselie, 2 bouillonblokjes, zout. Bereiding Laat het water, met den gesnipperden ajuin en de geschilde en gewasschen. in stukken ge sneden aardappelen, gedurende ongeveer 1/2 uur ko ken. Voeg er nu het selderijgroen, dat zeer fijn gehakt is, bij en laat de soep nog goed doorkoken. Wrijf haar door de zeef en laat ze nog eens koken. Los er de bouil lonblokjes in op en roer goed dooreen. Dien op met zeer fijn gehakte peterselie. Schorseneerensoep. Benoodigheden 1 liter wa ter waarin de schorseneeren gekookt zijn, een restje schorseneeren, 30 gr. boter, 50 gram bloem, zout, noot muskaat, wat melk, wat bouillonaroma. Bereiding Laat de boter smelten en voeg er de bloem onder gedurig roeren bij. Voeg er nu, al voort durend roeren, het schorseneerwater bij met kleine scheutjes tegelijk. Laat de soep doorkoken en vermeng met wat schorseneeren die in kleine stukjes gesneden zijn. Maak de soep nu op smaak met zout, nootmuskaat, melk en wat bouillonaroma. Gegratineerd aardappelschoteltje. Benoodigheden 1 kg. koude gekookte aardappelen, 2 1/2 dl. melk. 2 1/2 dl. water met 2 bouillonblokjes. 40 gram bloem. 60 gram boter, (100 gram geraspte kaas), wat peper en zout. Bereiding Verwarm de bloem met de helft van de boter, steeds roerend om het aanbranden te vermij den. Voeg er langzaam de warme bouillon en daarna de melk bij. Laat deze saus even doorkoken tot ze goed gebonden is. Boter een vuurvast schoteltje en leg er laag om laag een gedeelte van de saus, een gedeelte van de in plakjes gesneden aardappelen, en een laagje kaas in. Doe zoo voort tot het schoteltje gevuld is, doch zorg er voor dat de laatste laag uit kaas bestaat. Giet ■hierover de overgehouden' gesmolten boter en zet in een warmen oven tot het korstje goudbruin is gebakken. Pannekoekjes van havermout. Benoodigheden: 100 gram havermout, 100 gram bloem, wat zout, 60 gram suiker, wat kaneel, wat melk, boter, vet of slaolie. Bereiding Laat de havermout gedurende ongeveer 2 uur in water weeken zoodat ze juist onderstaat. Voeg er dan het zout, een paar schepjes suiker, de bloem, wat kaneel en nog zooveel melk bij. Zoo verkrijgt men een dik beslag. Laat in de pan een weinig vet, boter of slaolie verhitten en laat eenige lepeltjes van het be slag erin vallen. Laat langs weerszijden langzaam gaar bakken en dien ze op met suiker bestrooid of met con fituur bestreken. Pannekoekjes van platte kaas. Benoodigheden 250 gram platte kaas, 50 gr. suiker, wat vanillesuiker of geraspte citroenschil. Voor het beslag 150 gr. meel. 3 1/2 dl. melk. 1 ei, wat zout, boter, vet of slaolie. Bereiding Doe het meel in de kom en maak midden in een kuiltje. Giet daarin het losgeklopte ei en ver meng dit goed met het meel. Hiervoor gebruikt men best een houten lepel en men begint van het midden. Voeg er dan langzaam de melk bij, zoodat ge een glad beslag bekomt. Roer er tenslotte wat zout doorheen. Bak hiermede pannekoekjes. Bereid nu een platte- kaas-vulsel. Roer de platte kaas tot room en voeg er de suiker en de citroenschil of vaniljesuiker bij. Roer alles tot een effen massa en leg er een gedeelte van op iedere pannekoek. Rol deze op en dien ze op als nagerecht. Witte schaapvacht kan men best in een sopie van vette witte zeep wasschen. Spoel zoolang in lauw water tot het water heelemaal helder blijft. Laat ze vervol gens drogen in de schaduw over een koord of stok. Geel geworden ivoor, wordt wederom schoon wan neer het met water en terpentijn bevochtigd wordt en in de felle zon gezet. Vuil en gevlekt ivoor kan men behandelen met een papje van zaagsel en citroensap. Het papje moet stevig en dik gesmeerd worden op het ivoor. Laat opdrogen. Borstel het dan uit met een zacht borsteltje en wrijf in met een wollen lap. Wanneer het lemmer van een mes los zit, vullen we de opening van het handvat met zwavelpoeder. Het uiteinde van het lemmer wordt gloeiend heet gemaakt en in het met zwavel gevulde gat gedrukt. Laat koud worden. Het lemmer zal stevig zitten. Om afdruipend kaarsvet van kandelaars te ver wijderen mag men niet op de kandelaars krabben. Het is beter de kandelaars in kokend water te steken. Het was zal smelten en loslaten. Poets ze dan goed af met een zacht lapje. Krassen op zilveren voorwerpen kan men wegma ken door zachtjes erop te wrijven met wat stof verf poe der en olijfolie. Spoel dan af met heet water en droog af met een flanellen doekje. Tandenborstels kan men best reinigen met lauw water en ze dan volledig te laten drogen voor een open venster, liefst in de zon. Een vochtige borstel is een paradijs voor alle ziektekiemen. Zonneschijn is echter kiemdoodend. Het is daarom niet goed een tandenbor stel altijd op de donkere badkamer te laten en vooral niet wanneer men nog al vatbaar is voor verkoud heden. Schimmel op behang of meubels kan men voor komen door een schaaltje zout in de kamer te zetten. Het zout wordt drie tot viermaal in de week ver- verscht. Het vocht zal alleen in het zout trekken. Schroeven, die vastzitten kunnen wederom losge maakt worden door ze met petroleum of terpentijn te bevochtigen. Heel dikwijls komt het voor, dat een dame, hoewel mooi gekleed, toch slordig ziet. Details van de klee ding, waaraan velen geen aandacht geven, zijn wel de handschoenen en de handtasch. Nochtans kunnen deze een deftig uitzicht aan het geheel verleenen. Zoc kan men b. v. geen lichtkleurige handtaschjes. noch witte geglaceerde handschoenen dragen, tenzij er zich een bijzondere gelegenheid voordoet. Vooral in deze tijden nu, dat er weinig benzine voorhanden is. moet men zooveel mogelijk de lichtgekleurde hand schoenen zuinig dragen. Het wasschen met benzine is daarbij nog gevaarlijk en het laat ook een onaange- namen geur na. Het is daarom niet aan te raden veel fantasiebijhoorten te dragen. Rood en groen zijn de beste kleuren om dragen. Deze zijn minst vatbaar voor stof en vettigheid en ze zijn het gemakkelijkst te reinigen. Het beste leder is wel varkensleder, dat niet gekleurd werd. Het gdfeft een zekere voornaamheid, past bij alle mantels en het blijft lang mooi. Damhertleder is wel wat broos en het wordt gauw glanzend. Toch is het mooi dragen. Dit leder wordt best met een rubber borsteltje of met fijn schuurpapier onderhouden. Schuurpapier gebruikt men echter niet voor handschoenen, maar wel voor handtaschjes. Wanneer men zich handschoenen aanschaft voor da- gelijksch gebruik is het beter waschbare te koopen. Dan mag men gelijk welke kleur kiezen. Wees echter aandachtig dat ge wel wasch-echte handschoenen hebt. Om lederen-waschbare handschoenen te wasschen. wrijft men ze goed met een stukje oud broed. Zoo ze erg vuil zijn, steekt men ze in een lauw sopje waarin en kele druppeltjes glycerine. Trek ze vervolgens aan en wasch ze zooals ge uw handen zoudt wasschen. Zoo ge 't noodig acht, wascht ze in een tweede sopje. Spoel ze in lauw water en wring ze lichtjes uit in een netten handdoek. Laat ze drogen in open lucht. Gedurende het drogen rekt men ze wat uit. Handtaschjes van leder of maroquin kan men best onderhouden door ze zorgvuldig in te wrijven met een goede witte poets-crênje. Boen ze vervolgens met een wollen doek, tot er geen sporen van was meer over blijven. Heel dikwijls hoeft men dit echter niet te doen. Witte lederen handschoenen moet men behandelen met Marseille-zeep die gesmolten is in koude afge roomde melk. Met een schoonen zachten doek wrijft ge het mengsel over de handschoenen. Los ook een weinig Spaansch krijt in water en wrijf ze daarmede in. Laat ze in open lucht drogen. Trek ze aan vooraleer ze hee lemaal droog zijn. Zoo kunnen ze niet hard worden. voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN of in het NIEUW WASSCHEN door de die U een UITERST VERÈORGD WERK in den kortst mogelijken tijd en voor een matigen prijs zal weten te leveren. ROUW BINNEN DE 8 UREN. Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt. Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11