Plechtige Communie Drukkerij Dumortier Teinturerie de la Poste .11 Belangrijke wijzigingen aan hef besluit inzake huurovereenkomsten Het vervaardigen en de verkoop van deegwaren De schadeloosstelling in zake beroepsziekten Voor de Keuken Eenvoudig Menu. Enkele gerechten. Het gasfornuis krijgt zijn beurt. KERKBOEKEN COMMUNIEBEELDEKENS PATERNOSTERS 34, Boterstraat YPER Om matten te reinigen. GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT 26, Rijselstraat, 26 - IEPER HET YPERSCHE 2-5-1941 Een nieuw Besluit, in het Staatsblad verschenen, luidt als volgt Artikel 21 van hel besluit van 20 September 1940, houdende uitzonderingsbepalingen van tijdelijken aard in zake huurovereenkomsten, wordt door de volgende bepalingen vervangen Onverminderd de toepassing van de artikelen 6, 7 en 8 zijn de zonder geschrift vóór 10 Mei 1940 gesloten huurovereenkomsten verlengd tijdens gansch den toe passingsduur van dit besluit a) voor de onroerende goederen waarvan de jaar lijksche huurprijs niet meer dan 3600 frank bedraagt en voor de gedeelten van onroerende goederen waarvan de jaarlijksche huurprijs niet meer dan 2.400 frank be draagt, in de gemeenten die, volgens de laatste in het Staatsblad verschenen tienjaarlijksche volkstelling, meer dan 100.000 inwoners tellen, alsmede in de ge meenten van de Antwerpsche. Brusselsche, Gentsche en Luiksche agglomeratie b) voor de onroerende goederen waarvan de jaar lijksche huurprijs niet meer dan 2.700 frank bedraagt en voor de gedeelten van onroerende goederen waar van de jaarlijksche huurprijs niet meer dan 1.800 frank bedraagt, in de gemeenten met 20.000 tot 100.000 in woners, alsmede in de gemeenten van de agglomeratie Charleroi c) voor de onroerende goederen' waarvan de huur prijs niet meer dan 1,200 frank bedraagt en voor de gedeelten van onroerende goederen waarvan de jaar lijksche huurprijs niet meer dan 800 frank bedraagt, in de gemeenten van minder dan 20.000 inwoners. Voor de toepassing van deze bepaling is de huurprijs die welke bij de aanvankelijke overeenkomst werd vastgesteld, tenware hij naderhand hetzij bij een min nelijk akkoord hetzij bij een vonnis, werd verminderd. De zonder geschrift vóór 10 Mei 1940 gesloten huur overeenkomsten betreffende onroerende goederen of ge deelten van onroerende goederen die niet behooren tot de bij artikel 21 vastgestelde categorieën, worden ver lengd tot 30 September 1941. De rechter, uitspraak doende naar billijkheid, over eenkomstig de bepalingen van artikel 17, kan boven dien, in uitzonderingsgevallen, de huurovereenkomst verlengen voer een termijn dien hij vaststelt en die 'kan verlengd worden, zonder dat de totale duur ervan den toepassingsduur van dit besluit mag overschrijden. De hierboven bedoelde verlenigingen zijn afhankelijk gesteld van de naleving, door den huurder, van zijn tegenover den verhuurder bestaande verplichtingen, zooals die verplichtingen uit hun overeenkomsten blij ken of eventueel zooals zij bij vonnis werden gewijzigd. Zij kunnen bovendien bij beschikking van den rech ter, op grond van bijzonder gewichtige redenen, den huurder worden ontnomen. Volgend besluit betreffende het vervaardigen en den verkoop van deegwaren is in het Staatsblad van 25 April verschenen Artikel 1. Het gebruik van roggemeel gebuild tot 65 L h. is toegelaten voor het vervaardigen van deegwaren. Art. 2. Alleen de molens hieronder vermeld en te dien einde erkend door het Ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening worden gemachtigd dit meel te builen, bestemd tot het vervaardigen van deegwaren. Fabrieken Remy, N. V. Wijgmaal. Minoterie-Vermicellerie Farcy Frères et C° per sonenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid, 14, St'- Mariastraat, St Jans-Molenbeek. Grands Moulins de Bruxelles N. V., 8. Léon Monnoyerkaai, Brussel (ID. Meunerie De Voghel N. V., 153, Nijverheidskaai, Brussel. N.V. Moulins a Vapeur et Brasserie de Marohienne- au-Pont 28, rue de Beaumont, Marchlenne-au-Pcnt. N. V. <i Les Moulins de Deynze Deinze. Meunerie La Vignette N. V., 88, steenweg op Aarschot, Wilsele-Leuven. c Etablissements Joseph Soubry N. V., Roeselare. Art. 3. Artikel 4 van het besluit van 10 Augustus 1940, 'betreffende de fabricage en den verkoop van diëetle- vensmiddelen is afgeschaft, wat betreft de bepalingen inzake deegwaren. Art. 4. De aflevering van deegwaren vervaardigd met roggemeel gebuild tot 65 t. h. mag slechts geschieden overeenkomstig de bepalingen voorzien in de rantsoe- *eeringsbesluiten. In het Staatsblad van 25 April verschijnt een besluit •tot wijziging van artikel 21 van de wet van 24 Juli 1927 betreffende schadeloosstelling Inzake beroepsziekten. Het nieuwe besluit bepaalt het volgende Het bedrijfshoofd dat bewijst te hebben verzaakt aan het gebruik van vergiftige stoffen die de bij de wet bedoelde ziekten kunnen veroorzaken, wordt, bij be sluit van het hoofd van het Ministerie van Arbeid en Sociale Voorzorg, van het eerstvolgend, jaar af, van de betaling der bijdrage vrijgesteld. Bij dat besluit zal echter, eventueel, het percentage van de normale bijdrage vastgesteld worden, dat de werkgever jaarlijks zal te betalen hebben als aandeel bi de lasten die voortspruiten uit de beroepsziekten waardoor de door hem, vóór het verzaken aan het ge bruik van vergiftige stoffen, te 'werk gestelde arbeiders kunnen getroffen worden. Desnoods zal de duur van die deelneming bij het besluit bepaald worden. Onder dezelfde voorwaarden kan dezelfde vrijstel ling verleend worden aan de bedrijfshoofd en die, hoe wel zij schadelijke stoffen gebruiken, over een uitrusting beschikken waardoor alle gevaar wordt uitgeschakeld. ZondagBaklapjes, brusselsch loof, aardappelen, pannekoekjes. Maandag Groenten, pannekoek, aardappelen, hangop. DinsdagRaapstelensoep. gevulde ajuinen, aardap pelen. WoensdagSavoyekool, aardappelen, havermoutpap. DonderdagAjuinenstamppot, rijstebrij. Vrijdag: Gevulde wortelen, aardappelen. Zaterdag: Bouillie, erwtjes (uit blik), aardappelen. Gebakken selderijknol. Benoodigheden 2 selderij knollen, 2 eetlepels zelfrijzend meel, een weinig water of melk. een ajuin, wat tomatenpuree, peper, zout, boter. Bereiding Maak de selderij knollen schoon en snijd ze in niet te dikke schijven. Doe het meel met zooveel water of melk te zamen, zoodat ge een niet te dik papje verkrijgt Roer door dit papje de gesnipperde ajuin en volgens smaak wat tomatenpuree, wat zout en peper. Haal de schijven selderijknol door dit papje en bak ze in heete boter aan weerszijden bruin en gaar. Deze plakjes kunnen vleesch vervangen. Gestoofde raapstelen. Benoodigheden 1 eetlepel bloem, 25 gram boter, wat zout, 2 kgr. raapstelen, een scheutje melk. Bereiding De raapstelen worden goed schoonge maakt en meermalen in schoon water gespoeld. Kook ze dan in water met wat zout zoo vlug mogelijk gaar. Schep de groente met een schuimspaan uit de pan. Leg ze nu op een hakbord en strooi er bloem overheen. Hak de raapstelen heel fijn. Doe ze nu wederom in een pan en voeg er de andere benoodigheden bij, t.t.z. boter, nootmuskaat en het scheutje melk. Dien zeer warm op. Raapstelenstamppot. Benoodigheden 1 kgr. aard appelen, 35 gr. vet of boter, 1 J kgr. raapstelen, 250 gr. witte boonen, wat zout, peper en wat bouillonaroma. Bereiding Schil de aardappelen en voeg er zooveel water bij zoodat ze half onderstaan. Maak de raapstelen schoon en wasch ze verscheidene malen in schoon wa ter. Leg deze nu op de aardappelen alsook de gewas- schen witte boonen. die voordien 24 uren geweekt heb ben. Na er wat zout op gestrooid te hebben, laten we den stamppot gaar koken. Zoo de stamppot te droog wordt, voeg er dan wat water bij. Voeg er ook wat bo ter, peper en bouillonaroma bij. Men kan ook wat azijn bijvoegen. Groentenvochtsoep. Benoodigheden 1/2 liter groentenvocht, 3/4 liter water met wat melk, 1 ajuin, een stukje foelie, wat tijm, wat pieterselie, kervel, sel derij, wat boter, 40 gram bloem, wat bouillonaroma, peper en zout. Bereiding Laat het groentenvocht, met wat water aangelengd, langzaam aan de kook komen. Voeg hierbij de ajuin en de kruiden. Giet het door een zeef en voeg er de boter aan toe. Met wat maïzena wordt de soep verdikt Laat nog even doorkoken en voeg er nog wat bouillonaroma, peper en zout bij. Voor het opdienen voegen we nog wat fijn gehakte peterselie aan toe. Fruitpudding. Benoodigheden 1 J dl. sinaasappel sap, 1 dl. citroensap. 9 J dl. water, 200 gram suiker, 50 gram gelatine, 1 appel, 1 appelsien. Bereiding Schil den appel en snijd hem in blokjes. Laat deze gaar koken. Schep ze dan zoo voorzichtig mogelijk uit het vocht en doe er wat citroensap op. Voeg bij het kookvocht nog wat water en laat het met de suiker aan de kook komen. Van het vuur wordt de goed uitgeknepen gelatine erbij gevoegd. Giet er het sinaasappel- en het citroensap bij. Voeg ook de stukjes appel en de partjes sinaasappel, die van de velletjes ontdaan zijn, erbij. Laat nu de pudding staan tot de stukjes vastzitten. Doe de massa in een met water om spoelden vorm en laat geheel koud worden. Geef er nog vanillesaus bij. Om een gasfornuis spaarzaam te gebruiken, moeten we er vooral voor zorgen dat het regelmatig onderhou den wordt. Vooral in dezen tijd dat we spaarzaam moe ten omspringen, is het goed na te zien of de branders niet verstopt zijn. Door het overkoken van spijzen komt dat heel dikwijls voor en dan moeten de spijzen veel langer opstaan vooraleer ze koken. Een fornuis, dat goed onderhouden wordt, blijft ook veel langer in goe den staat en gaat langer mede. Er zijn tegenwoordig alle soorten van fornuizen. Bestaat de bovenste plaat nu uit blank ijzer, dan kunnen we na het koken het meeste vet verwijderen door middel van een krant. Bestaat ze uit émail, dan kan ze lederen dag afgewas- schen worden met een doekje en wat sop. Willen we nu ons fornuis een groote beurt geven, dan nemen we zoo mogelijk de branders eruit We weeken ze wat in zeepsop of warm sodawater. Borstel ze dan goed schoon. Spoel ze en droog ze af met een doek. Leg ze dan ln de zon, zoodat ze volkomen drogen. Zoo er geen zon is, leg ze dan bij de kachel. Voor het wederom insteken kan men ze insmeren met vaseline of slaolie. Zoo wordt het roesten vermeden. Dan wordt de boven ste plaat schoongemaakt. Een ijzeren bovenplaat wordt met schuurpapier geschuurd. Zoo we het noodig achten van te potlooden, dan wasschen met sodawater. Zoo wordt alle vet en vroeger potlood afgenomen. Laat dan goed drogen. Doe potlood op een doek of borstel en wrijf zoodanig in dat er geen strepen nablijven. Wrijf het daarna open met een borstel en poets het mooi glan zend met een schoonen doek Een goede raad hierbij is deze Leg rondom het fornuis kranten of strooi een laagje zand, zoodat er geen potlood zou rondgedragen worden. Is de bovenplaat in émail, dan wordt het vuil ervan afgenomen met warm sop. Wrijf direct na het afsoppen op. Zoo krijgt het émail een mooien glans. Blijven er nog doffe vlekken achter, dan wrijven we ze in met wat olie of was. Nu komt de druipplaat aan de beurt. Wrijf ze schoon met zeepsop en een schuurmiddel. Is ze niet geëmail leerd, dan wrijven we ze in met wat olie en ze wordt opnieuw gepotlood. Ook de oven wordt zoo behandeld. De bakplaten worden tegelijk met den oven schoon ge maakt. Ze worden zorgvuldig gedroogd en ingevet. De buitenzijden worden met een zeepscpje rein1 ge maakt. De gaskranen krijgen dan hun schoonmaak. Zoo ze gechromeerd zijn, worden ze alleen wat afgesopt. Zoo er zich vlekken vertoonen, wrijven we ze in met wat spiritus. Koperen of nikkelen kranen worden met poetsextract gepoetst. Om nikkelen kranen te poetsen, kan men ook een papje van krijt met spiritus gebrui ken. Na dezen schoonmaak wordt alles nog eens gecontro leerd, zoodat er van gasontsnapping geen sprake kan zijn. Twistedmatten, die uit biezen geweven worden, kunnen gemakkelijk met een stevigen bezem afgebor steld worden. Worden ze grondig gereinigd, dan schu ren we ze af met een bezem en een warm sopje. Wrijf ze daarna af met water en een scheut azijn. Laat ze liggend drogen. Cocosmatten, nemen we af met een stevigen be zem of met een stofzuiger. Bij een groote beurt even eens met een warm sopje. Vetvlekken op cocosmatten kan men verwijderen door middel van een scheujte tetra gevoegd bij het sopje. Neem ze daarna af met water waarin een scheutje azijn. Verto-matten worden op dezelfde wijze behan deld. Om ze te wasschen gebruiken we het volgende mengsel Los 1/4 kgr. zachte zeep op 3 j liter water en doe er 1/4 liter glycerine en een scheutje ammoniak bij. Wrijf de matten goed stofvrij en gebruik dan het vlekkenmiddel met een stevigen borstel. Spoel met hel der water. Loop echter niet vroeger op deze matten, voordat ze heelemaal droog zijn. voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN of in het NIEUW WASSCHEN door de die U een UITERST VERZORGD WERK in den kortst mogelijken tijd én voor een matigen prijs zal weten te leveren. ROUW BINNEN DE 8 UREN. Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt. Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11