Plechtige Communie
Drukkerij Dumortier
Teinturerie de la Poste
.11
Belangrijke wijzigingen aan hef besluit
inzake huurovereenkomsten
Het vervaardigen en de verkoop
van deegwaren
De schadeloosstelling in zake
beroepsziekten
Voor de Keuken
Eenvoudig Menu.
Enkele gerechten.
Het gasfornuis krijgt zijn beurt.
KERKBOEKEN
COMMUNIEBEELDEKENS
PATERNOSTERS
34, Boterstraat
YPER
Om matten te reinigen.
GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT
26, Rijselstraat, 26 - IEPER
HET YPERSCHE 2-5-1941
Een nieuw Besluit, in het Staatsblad verschenen,
luidt als volgt
Artikel 21 van hel besluit van 20 September 1940,
houdende uitzonderingsbepalingen van tijdelijken aard
in zake huurovereenkomsten, wordt door de volgende
bepalingen vervangen
Onverminderd de toepassing van de artikelen 6, 7 en
8 zijn de zonder geschrift vóór 10 Mei 1940 gesloten
huurovereenkomsten verlengd tijdens gansch den toe
passingsduur van dit besluit
a) voor de onroerende goederen waarvan de jaar
lijksche huurprijs niet meer dan 3600 frank bedraagt
en voor de gedeelten van onroerende goederen waarvan
de jaarlijksche huurprijs niet meer dan 2.400 frank be
draagt, in de gemeenten die, volgens de laatste in het
Staatsblad verschenen tienjaarlijksche volkstelling,
meer dan 100.000 inwoners tellen, alsmede in de ge
meenten van de Antwerpsche. Brusselsche, Gentsche en
Luiksche agglomeratie
b) voor de onroerende goederen waarvan de jaar
lijksche huurprijs niet meer dan 2.700 frank bedraagt
en voor de gedeelten van onroerende goederen waar
van de jaarlijksche huurprijs niet meer dan 1.800 frank
bedraagt, in de gemeenten met 20.000 tot 100.000 in
woners, alsmede in de gemeenten van de agglomeratie
Charleroi
c) voor de onroerende goederen' waarvan de huur
prijs niet meer dan 1,200 frank bedraagt en voor de
gedeelten van onroerende goederen waarvan de jaar
lijksche huurprijs niet meer dan 800 frank bedraagt,
in de gemeenten van minder dan 20.000 inwoners.
Voor de toepassing van deze bepaling is de huurprijs
die welke bij de aanvankelijke overeenkomst werd
vastgesteld, tenware hij naderhand hetzij bij een min
nelijk akkoord hetzij bij een vonnis, werd verminderd.
De zonder geschrift vóór 10 Mei 1940 gesloten huur
overeenkomsten betreffende onroerende goederen of ge
deelten van onroerende goederen die niet behooren tot
de bij artikel 21 vastgestelde categorieën, worden ver
lengd tot 30 September 1941.
De rechter, uitspraak doende naar billijkheid, over
eenkomstig de bepalingen van artikel 17, kan boven
dien, in uitzonderingsgevallen, de huurovereenkomst
verlengen voer een termijn dien hij vaststelt en die
'kan verlengd worden, zonder dat de totale duur ervan
den toepassingsduur van dit besluit mag overschrijden.
De hierboven bedoelde verlenigingen zijn afhankelijk
gesteld van de naleving, door den huurder, van zijn
tegenover den verhuurder bestaande verplichtingen,
zooals die verplichtingen uit hun overeenkomsten blij
ken of eventueel zooals zij bij vonnis werden gewijzigd.
Zij kunnen bovendien bij beschikking van den rech
ter, op grond van bijzonder gewichtige redenen, den
huurder worden ontnomen.
Volgend besluit betreffende het vervaardigen en den
verkoop van deegwaren is in het Staatsblad van 25
April verschenen
Artikel 1. Het gebruik van roggemeel gebuild tot 65
L h. is toegelaten voor het vervaardigen van deegwaren.
Art. 2. Alleen de molens hieronder vermeld en te dien
einde erkend door het Ministerie van Landbouw en
Voedselvoorziening worden gemachtigd dit meel te
builen, bestemd tot het vervaardigen van deegwaren.
Fabrieken Remy, N. V. Wijgmaal.
Minoterie-Vermicellerie Farcy Frères et C° per
sonenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid, 14,
St'- Mariastraat, St Jans-Molenbeek.
Grands Moulins de Bruxelles N. V., 8. Léon
Monnoyerkaai, Brussel (ID.
Meunerie De Voghel N. V., 153, Nijverheidskaai,
Brussel.
N.V. Moulins a Vapeur et Brasserie de Marohienne-
au-Pont 28, rue de Beaumont, Marchlenne-au-Pcnt.
N. V. <i Les Moulins de Deynze Deinze.
Meunerie La Vignette N. V., 88, steenweg op
Aarschot, Wilsele-Leuven.
c Etablissements Joseph Soubry N. V., Roeselare.
Art. 3. Artikel 4 van het besluit van 10 Augustus 1940,
'betreffende de fabricage en den verkoop van diëetle-
vensmiddelen is afgeschaft, wat betreft de bepalingen
inzake deegwaren.
Art. 4. De aflevering van deegwaren vervaardigd met
roggemeel gebuild tot 65 t. h. mag slechts geschieden
overeenkomstig de bepalingen voorzien in de rantsoe-
*eeringsbesluiten.
In het Staatsblad van 25 April verschijnt een besluit
•tot wijziging van artikel 21 van de wet van 24 Juli 1927
betreffende schadeloosstelling Inzake beroepsziekten.
Het nieuwe besluit bepaalt het volgende
Het bedrijfshoofd dat bewijst te hebben verzaakt
aan het gebruik van vergiftige stoffen die de bij de wet
bedoelde ziekten kunnen veroorzaken, wordt, bij be
sluit van het hoofd van het Ministerie van Arbeid en
Sociale Voorzorg, van het eerstvolgend, jaar af, van de
betaling der bijdrage vrijgesteld.
Bij dat besluit zal echter, eventueel, het percentage
van de normale bijdrage vastgesteld worden, dat de
werkgever jaarlijks zal te betalen hebben als aandeel
bi de lasten die voortspruiten uit de beroepsziekten
waardoor de door hem, vóór het verzaken aan het ge
bruik van vergiftige stoffen, te 'werk gestelde arbeiders
kunnen getroffen worden.
Desnoods zal de duur van die deelneming bij het
besluit bepaald worden.
Onder dezelfde voorwaarden kan dezelfde vrijstel
ling verleend worden aan de bedrijfshoofd en die, hoe
wel zij schadelijke stoffen gebruiken, over een uitrusting
beschikken waardoor alle gevaar wordt uitgeschakeld.
ZondagBaklapjes, brusselsch loof, aardappelen,
pannekoekjes.
Maandag Groenten, pannekoek, aardappelen, hangop.
DinsdagRaapstelensoep. gevulde ajuinen, aardap
pelen.
WoensdagSavoyekool, aardappelen, havermoutpap.
DonderdagAjuinenstamppot, rijstebrij.
Vrijdag: Gevulde wortelen, aardappelen.
Zaterdag: Bouillie, erwtjes (uit blik), aardappelen.
Gebakken selderijknol. Benoodigheden 2 selderij
knollen, 2 eetlepels zelfrijzend meel, een weinig water
of melk. een ajuin, wat tomatenpuree, peper, zout, boter.
Bereiding Maak de selderij knollen schoon en snijd
ze in niet te dikke schijven. Doe het meel met zooveel
water of melk te zamen, zoodat ge een niet te dik papje
verkrijgt Roer door dit papje de gesnipperde ajuin en
volgens smaak wat tomatenpuree, wat zout en peper.
Haal de schijven selderijknol door dit papje en bak ze
in heete boter aan weerszijden bruin en gaar. Deze
plakjes kunnen vleesch vervangen.
Gestoofde raapstelen. Benoodigheden 1 eetlepel
bloem, 25 gram boter, wat zout, 2 kgr. raapstelen, een
scheutje melk.
Bereiding De raapstelen worden goed schoonge
maakt en meermalen in schoon water gespoeld. Kook
ze dan in water met wat zout zoo vlug mogelijk gaar.
Schep de groente met een schuimspaan uit de pan.
Leg ze nu op een hakbord en strooi er bloem overheen.
Hak de raapstelen heel fijn. Doe ze nu wederom in een
pan en voeg er de andere benoodigheden bij, t.t.z. boter,
nootmuskaat en het scheutje melk. Dien zeer warm op.
Raapstelenstamppot. Benoodigheden 1 kgr. aard
appelen, 35 gr. vet of boter, 1 J kgr. raapstelen, 250 gr.
witte boonen, wat zout, peper en wat bouillonaroma.
Bereiding Schil de aardappelen en voeg er zooveel
water bij zoodat ze half onderstaan. Maak de raapstelen
schoon en wasch ze verscheidene malen in schoon wa
ter. Leg deze nu op de aardappelen alsook de gewas-
schen witte boonen. die voordien 24 uren geweekt heb
ben. Na er wat zout op gestrooid te hebben, laten we
den stamppot gaar koken. Zoo de stamppot te droog
wordt, voeg er dan wat water bij. Voeg er ook wat bo
ter, peper en bouillonaroma bij. Men kan ook wat azijn
bijvoegen.
Groentenvochtsoep. Benoodigheden 1/2 liter
groentenvocht, 3/4 liter water met wat melk, 1 ajuin,
een stukje foelie, wat tijm, wat pieterselie, kervel, sel
derij, wat boter, 40 gram bloem, wat bouillonaroma,
peper en zout.
Bereiding Laat het groentenvocht, met wat water
aangelengd, langzaam aan de kook komen. Voeg hierbij
de ajuin en de kruiden. Giet het door een zeef en voeg
er de boter aan toe. Met wat maïzena wordt de soep
verdikt Laat nog even doorkoken en voeg er nog wat
bouillonaroma, peper en zout bij.
Voor het opdienen voegen we nog wat fijn gehakte
peterselie aan toe.
Fruitpudding. Benoodigheden 1 J dl. sinaasappel
sap, 1 dl. citroensap. 9 J dl. water, 200 gram suiker, 50
gram gelatine, 1 appel, 1 appelsien.
Bereiding Schil den appel en snijd hem in blokjes.
Laat deze gaar koken. Schep ze dan zoo voorzichtig
mogelijk uit het vocht en doe er wat citroensap op.
Voeg bij het kookvocht nog wat water en laat het met
de suiker aan de kook komen. Van het vuur wordt de
goed uitgeknepen gelatine erbij gevoegd. Giet er het
sinaasappel- en het citroensap bij. Voeg ook de stukjes
appel en de partjes sinaasappel, die van de velletjes
ontdaan zijn, erbij. Laat nu de pudding staan tot de
stukjes vastzitten. Doe de massa in een met water om
spoelden vorm en laat geheel koud worden. Geef er nog
vanillesaus bij.
Om een gasfornuis spaarzaam te gebruiken, moeten
we er vooral voor zorgen dat het regelmatig onderhou
den wordt. Vooral in dezen tijd dat we spaarzaam moe
ten omspringen, is het goed na te zien of de branders
niet verstopt zijn. Door het overkoken van spijzen komt
dat heel dikwijls voor en dan moeten de spijzen veel
langer opstaan vooraleer ze koken. Een fornuis, dat
goed onderhouden wordt, blijft ook veel langer in goe
den staat en gaat langer mede. Er zijn tegenwoordig
alle soorten van fornuizen. Bestaat de bovenste plaat
nu uit blank ijzer, dan kunnen we na het koken het
meeste vet verwijderen door middel van een krant.
Bestaat ze uit émail, dan kan ze lederen dag afgewas-
schen worden met een doekje en wat sop.
Willen we nu ons fornuis een groote beurt geven, dan
nemen we zoo mogelijk de branders eruit We weeken
ze wat in zeepsop of warm sodawater. Borstel ze dan
goed schoon. Spoel ze en droog ze af met een doek. Leg
ze dan ln de zon, zoodat ze volkomen drogen. Zoo er
geen zon is, leg ze dan bij de kachel. Voor het wederom
insteken kan men ze insmeren met vaseline of slaolie.
Zoo wordt het roesten vermeden. Dan wordt de boven
ste plaat schoongemaakt. Een ijzeren bovenplaat wordt
met schuurpapier geschuurd. Zoo we het noodig achten
van te potlooden, dan wasschen met sodawater. Zoo
wordt alle vet en vroeger potlood afgenomen. Laat dan
goed drogen. Doe potlood op een doek of borstel en
wrijf zoodanig in dat er geen strepen nablijven. Wrijf
het daarna open met een borstel en poets het mooi glan
zend met een schoonen doek Een goede raad hierbij is
deze Leg rondom het fornuis kranten of strooi een
laagje zand, zoodat er geen potlood zou rondgedragen
worden. Is de bovenplaat in émail, dan wordt het vuil
ervan afgenomen met warm sop. Wrijf direct na het
afsoppen op. Zoo krijgt het émail een mooien glans.
Blijven er nog doffe vlekken achter, dan wrijven we ze
in met wat olie of was.
Nu komt de druipplaat aan de beurt. Wrijf ze schoon
met zeepsop en een schuurmiddel. Is ze niet geëmail
leerd, dan wrijven we ze in met wat olie en ze wordt
opnieuw gepotlood. Ook de oven wordt zoo behandeld.
De bakplaten worden tegelijk met den oven schoon ge
maakt. Ze worden zorgvuldig gedroogd en ingevet.
De buitenzijden worden met een zeepscpje rein1 ge
maakt. De gaskranen krijgen dan hun schoonmaak. Zoo
ze gechromeerd zijn, worden ze alleen wat afgesopt.
Zoo er zich vlekken vertoonen, wrijven we ze in met
wat spiritus. Koperen of nikkelen kranen worden met
poetsextract gepoetst. Om nikkelen kranen te poetsen,
kan men ook een papje van krijt met spiritus gebrui
ken.
Na dezen schoonmaak wordt alles nog eens gecontro
leerd, zoodat er van gasontsnapping geen sprake kan
zijn.
Twistedmatten, die uit biezen geweven worden,
kunnen gemakkelijk met een stevigen bezem afgebor
steld worden. Worden ze grondig gereinigd, dan schu
ren we ze af met een bezem en een warm sopje. Wrijf
ze daarna af met water en een scheut azijn. Laat ze
liggend drogen.
Cocosmatten, nemen we af met een stevigen be
zem of met een stofzuiger. Bij een groote beurt even
eens met een warm sopje. Vetvlekken op cocosmatten
kan men verwijderen door middel van een scheujte
tetra gevoegd bij het sopje. Neem ze daarna af met
water waarin een scheutje azijn.
Verto-matten worden op dezelfde wijze behan
deld. Om ze te wasschen gebruiken we het volgende
mengsel Los 1/4 kgr. zachte zeep op 3 j liter water
en doe er 1/4 liter glycerine en een scheutje ammoniak
bij. Wrijf de matten goed stofvrij en gebruik dan het
vlekkenmiddel met een stevigen borstel. Spoel met hel
der water. Loop echter niet vroeger op deze matten,
voordat ze heelemaal droog zijn.
voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN
of in het NIEUW WASSCHEN door de
die U een UITERST VERZORGD WERK in den kortst
mogelijken tijd én voor een matigen prijs zal weten te
leveren.
ROUW BINNEN DE 8 UREN.
Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt.
Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.