Edg. Ml SS IAËN
Teinturerie de la Poste
ill
Kindertoeslagen voor werkgevers en
niet-loontrekkenden
ZAKENKABINET
Oude Houtmarktstraat, 6, Yper
Nu ook autobandenkaarten
Voor de keuken
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Enkele snipperingen.
Wees zuinig met gas.
GEEF UWE KLEEDEREN EEN NIEUW UITZICHT
26, Rijselstraat, 26 - IEPER
HET YPERSCHE 23 -4 -1941
WET VAN 10 JUNI 1937
Uit het Staatsblad van 18 Mei
De gezinnen worden er op attent gemaakt dat de Na
tionale Onderlinge Kas voor Kindertoeslagen, waarvan
de kantoren gevestigd zijn te Brussel, Belliardstraat,
54, krachtens artikel 49 van het organiek koninklijk be
sluit van 22 December 1938, belast is met de betaling
van kindertoeslag over het eerste semester 1941, name
lijk aan de hierna vermelde personen, op voorwaarde
dat zij alle andere wettelijke voorschriften vervullen
L. Weduwen zonder beroep van personen die, geduren
de minstens drie jaar een beroep hebben uitgeoefend als
werkgever, als zelfstandig arbeider of als helper: als
gewezen werkgever, gewezen zelfstandig arbeider of als
gewezen helper.
Weduwen zonder beroep van personen die gedurende
minstens drie jaar, als afgevaardigde-beheerder in
de bedrijvigheid van een Belgische of Congoleesche
collectiviteit, van een openbare instelling, een instelling
van openbaar nut of een vereeniging van gemeenten,
deel hebben gehad.
Weduwen zonder beroep van personen die, gedurende
minstens drie jaar, als beheerend vennoot, als vennoot
of als werkend lid deel hebben gehad in de bedrijvig
heid van een personenvennootschap met beperkte aan
sprakelijkheid, van een vennootschap onder firma van
een commanditaire vennootschap of van een comman
ditaire vennootschap op aandeelen, van een 'burgerlijke
vereeniging, een feitelijke vereeniging of een vereeni
ging in deelneming.
O. Personen die, in feite, weezen opvoeden die vader
en moeder hebben verloren en die door personen ach
tergelaten werden die een van bovenvermelde 'beroepen
hebben uitgeoefend.
N. Weduwen die als zelfstandig arbeider een beroep
uitoefenen en die van betaling van bijdrage vrijgesteld
zijn, (weduwen wier halfjaarlijksche bijdrage slechts 18
frank 'beloopt).
W. Helpers voor wie er geen bijdrage verschuldigd is,
namelijk
a) helpers van minder dan 21 jaar oud;
b) helpers van de weduwen waarvan sprake onder
letter N. hierboven.
X. Gewezen helpers indien zij tijdens ten minste tien
jaar met of zonder onderbreking als helper in België
werkzaam zijn geweest.
De personen die meenen tot een van bovenvermelde
categorieën te behooren worden verzocht zich zoo spoe
dig mogelijk bij gewonen brief aan de Nationale Onder
linge Kas voor Kindertoeslagen, Belliardstraat, 54, te
Brussel, te melden, en aan te duiden
Voornamen
Naam,
Volledig adres.
Categorie waartoe zij meenen te behooren (zie letters
L. O. N. W. X.)
Deze personen zullen, aanvang Juli e. k„ van de Na
tionale Onderlinge Kas voor Kindertoeslagen een vra
genlijst ter invulling ontvangen. De betalingen zullen
geschieden na onderzoek van de op de vragenlijsten
verstrekte inlichtingen.
N. B. De kindertoeslag wordt thans slechts betaald
voor kinderen die den leeftijd van 14 jaar niet hebben
overschreden, alsmede voor degenen die, alhoewel dien
ouderdom overschreden nog onder den gewonen school
plicht vallen. De kindertoeslag wordt verder toegekend,
zonder bepaalde leeftijdsgrens, voor de kinderen die,
wegens hun lichaams- of geestes-gesteldheid onbe
kwaam zijn om een beroep uit te oefenen.
De personen die kindertoeslag aanvragen worden
verzocht zich niet persoonlijk naar de kantoren van
de Nationale Onderlinge Kas voor Kindertoeslagen te
begeven, daar hun bezoek het werk slechts kan ver
tragen zonder eenig nut voor hen op te leveren.
Zij worden verzocht in hun brief aan de Nationale
Onderlinge Kas voor Kindertoeslagen te willen ver
melden of zij een Nederlandsche of een Fransche vra
genlijst wenschen te ontvangen.
Het is noodzakelijk op elke mededeeling het volledig
adres te vermelden, te weten: Nationale Onderlinge
Kas voor Kindertoeslagen, Belliardstraat, 54, Brussel.
<op 100 meters van de Groote Markt Albert I)
SPREEKUREN: Dinsdag, Donderdag
en Zaterdag voormiddag, van 8 tot 11 uren
Raadpleging en alle zaken Briefwisseling
Schatting en opmaken van oorlogsschade
Horen en verharen Aankoop en verkoop, enz.
Verzekeringen op het leven, Tegen brand, Onge
vallen, Burgerlijke verantwoordelijkheid, enz...
De Centrale Dienst voor Scheikundige producten
deelt mede
Door 'haar Verordening verschenen in het Belgisch
Staatsblad van 2 Mei 1941, heeft de Centrale voor
Scheikundige Producten verordend dat het verkrijgen
van nieuwe banden, bestemd voor de vervanging van
buiten dienst gestelde banden voor de autovoertuigen
voortaan afhankelijk gesteld wordt van het bezit van
een bandenkaart en van bons voor banden
De Verordening C. 4 beoogt al de houders van auto
voertuigen moto's, personenwagens, kleine last- en be
stelwagens, vrachtwagens, tractors en aanhangwagens.
De kaarten en bons voor banden, die den aankoop
van nieuwe banden toelaten, zullen kunnen verkregen
worden bij de Vervoerbureau's binnen wier gebied de
gemeenten, waar de voertuigen thuishooren, gelegen
zijn. De Vervoerbureau's en hun Hulpkantoren zullen
den belanghebbenden alle nuttige inlichtingen verstrek
ken wat betreft de formaliteiten die zullen moeten ver
vuld worden.
De Verordening beoogt niet de herruöberde en de
tweede-handbanden waarvan de verkoop, zooals voor
heen vrij blijft. Zij verpücht de voortverkoopers hun
voorraden nieuwe banden aan te geven en deze laatsten
ter beschikking te houden van de Centrale voor Schei
kundige producten.
ZondagAjuinsoep, rosbief, sla, aardappelen, va-
nillevla.
Maandag Witte boonen, aardappelen, appeltaart.
Dinsdag Erwtengehakt, aardappelen.
WoensdagGebakken kaas, gestoofde prei, aardappe-
DonderdagSavoyekool, aardappelen,
len.
Vrijdag: Garnalen, sla, gefruite aardappelen.
ZaterdagAjuinen stamppot, gebakken beschuit.
Andjjvieschoteltje. Benoodigheden 1 kgr. aard
appelen, 200 gram andijvie, 1 ajuin, 35 gram boter.
1 lepel maïzena, wat nootmuskaat, wat zout, 1 lepel
fijngehakte ajuin.
Bereiding Laat de aardappelen, die goed afgebor
steld zijn, gaar koken. Snijd ze dan in schijven. Maak
de andijvie schoon en wasch ze goed. Snijd ze fijn en
laat ze met het aanhangende water, waarin wat zout,
gaar koken
Laat ze vervolgens op een vergiet uitlekken. Vermeng
nu met de helft van de boter en de maïzena. Laat even
stoven. Snijd de ajuin fijn en laat ze in wat boter goud
bruin worden. Een vuurvaste schotel wordt met boter
bestreken. Leg 'onderaan de aardappelschijven. Ook
rondom. In het midden leggen we de andijvie. Strooi er
wat nootmuskaat op. Laat het schoteltje in den oven
goed gaar worden. Vóór het opdienen strooien we nog
wat gebakken ajuin overheen.
Raapstelen met augurken. Benoodigheden 200
gram raapstelen, 5 augurken, 6 gekookte aardappelen,
wat geraspte ajuin, 3 lepels melk, wat peper, wat mos
terd, wat suiker, een eetlepel azijn.
Bereiding Maak van de mosterd, de peper, de ge
raspte ajuin, de azijn en suiker een glad papje door er
voortdurend in te roeren.
Voeg nu langzamerhand de melk erbij. Maak de
raapsteeltjes schoon en wasch ze. De augurken worden
in schijfjes gesneden. De aardappelen in blokjes. Voeg
nu de raapsteeltjes, de augurken en de aardappelen bij
het mengsel. Dien het gerecht warm op in een glazen
schoteltje.
Bloemkoolsoep. Benoodigheden 1 liter bloemkool-
vocht, 1/4 liter melk, 50 gram kaas, 3 lepels maïzena,
een stukje boter, wat nootmuskaat, wat zout, wat bouil
lonaroma.
Bereiding Laat de melk met het bloemkoolnat aan
de kook komen. Bind met wat maïzena, die met wat
water of melk tot een papje gemaakt is. Laat de soep
even doorkoken en voeg er de in stukjes gesneden kaas,
het stukje boter en de nootmuskaat bij. Zoo noodig nog
wat zout. De soep mag nu niet meer koken. De kaas
moet zacht worden. Voeg er dan de bouillonaroma bij.
Dien goed warm op.
Vier-kwart koek. Benoodigheden 4 aardappelen,
1 ei, 125 gram suiker, 4 lepels griesmeel.
Bereiding Laat de geschilde aardappelen koken en
doe ze vervolgens tweemaal door een zeef. Voeg er de
eierdooier bij, alsook de suiker en het griesmeel. Ver
meng alles goed dooreen. Voeg er nu het wit van ei bij
dat tot sneeuw geklopt is en meng alles nog eens goed
door mekaar. Laat nu gedurende 1 uur in een warmen
oven bakken.
Havermoutpuddingjes. - Benoodigheden 1 liter melk,
175 gram havermout, een weinig citroenschil, 50 gram
suiker, wat geconfijt fruit.
Bereiding Laat de havermout in de melk koken ge
durende een kwartier onder gedurig roeren. Rasp er de
citroenschil in en voeg er de suiker bij. Spoel het kom
metje uit met koud water en doe er de massa in. Nadat
ze goed afgekoeld zijn. worden ze op een schaal ge
stort en gegarneerd met geconfijt fruit. Overgiet alles
met wat abrikozensaus.
Om aardappelen vlugger te doen koken, kan men wat
boter in het water doen.
Zijn uw aardappelen bevroren, dan kan men ze nog
eten als men ze vóór het koken in zeer sterk zoutwater
legt.
Boter kan men lang frisch houden, wanneer men ze
overdekt met koud geworden gekookt zoutwater.
Om meer sap uit een citroen te kunnen persen, ver
warmt men hem goed vóór het uitpersen. Om een ci
troen langer te bewaren, kan men hem in gewoon water
leggen. Heeft men een citroen half gebruikt en blijft er
een andere helft over, dan legt men deze met het snij
vlak in een tas waarin een weinig suiker.
Om eksteroogen te doen uitkomen, kan men het vol
gende gebruiken Leg een stukje ajuin eenige dagen
in azijn. Leg het dan op de eksteroog. Vernieuw lede
ren dag. Na enkele dagen kan men het oog met wortel
en al, uittrekken.
Om flesschen schoon te maken, kan men aardappel
schillen of koffiegruis gebruiken.
Om langer genot te hebben van gordijnkoorden, kan
men deze zoowel als de roeden inwrijven met was. De
ringen glijden dan gemakkelijk over de roeden en men
moet niet zoo hevig trekken aan de koorden
Om glaswerk goed glanzend te krijgen, spoelt men
het goed af met water. Wrijf het daarna in met zout en
spoel het wederom na.
Om groenten te koken, is het best het water kokend
erbij te voegen. Zoo verkrijgt men zooveel mogelijk
voedingswaarde.
Handen die door het gedurig aardappelen schillen,
grauw geworden zijn, kan men wederom blank maken,
door ze af te wrijven met terpentijn en ze daarna ge
woon te wasschen.
Om houtwerk dat geschilderd is een mooieren glans
te geven, wasschen we het af met water waarin een
scheutje ammoniak.
Om kaarden langer te laten branden en te voorkomen
dat ze druipen, laat men ze enkelen tijd in zoutwater
liggen en dan volledig drogen.
Een eerste voorwaarde om te kunnen nagaan hoever
we staan met het gasverbruik, is wel, dat we kunnen
lezen op den gasmeter. Zoo ook zouden we kunnen na
gaan of er zich niets abnormaals 'voordoet aan een of
ander apparaat en kan men vlug een man van 't vak
bijroepen om de fout te 'herstellen.
In elke woning waar gas ligt, is er dus een gasmeter
en deze werkt als volgt Op dezen gasmeter staan drie
wijzerplaten. Zoo we nu het kraantje openzetten, dan
begint de wijzer van de eerste plaat rich te bewegen.
Zoo ze een heele ronde gedaan heeft, dan rijn er 10 ku-
beke meters gas verbruikt. Op het oogenbbk dat deze
eerste wijzer haar volledige ronde gedaan heeft, heeft
zich op de tweede wijzerplaat de wijzer een cijfer voor
uitgezet. Heeft nu de tweede wijzer haar volledige
ronde gedaan dan zijn er 100 kubieke meters gas ver
bruikt en de derde wijzerplaat is van een nummer ge
wijzigd.
Willen we nagaan hoelang een liter water moet op
staan tot ze kookt en hoeveel liters gas ervoor gebruikt
moeten worden, dan zetten we een liter water op het
gasstelsel en laten alle andere kranen dicht gesloten.
Zoo kunnen we dan vaststellen dat koken met een dek
sel op en de vlam juist onder de pan en niet rondom
veel minder gas verbruikt dan te koken zonder deksel
en met groote vlam.
Er wordt ook nog aangeraden de sleutel van den
meter niet heelemaal open te zetten. Zoo is het ver
bruik minder en de warmte dezelfde. Ook door de
hoofdkraan zoo te regelen, kunnen we gas besparen.
De vlam zal een beteren vorm aannemen.
Zoodra wat op het gas staat te warmen het kook
punt bereikt heeft, mag men gerust het kraantje dicht
draaien, anders wordt nutteloos gas verbrand. Ook Is
het best de vlam onder de pan te houden. Daarom is
het raadzaam platte breede potten te gebruiken in
plaats van smal keukengerief.
Ook met het oog op minder gasverbruik is het goed
eens 's jaars een man van het vak alle toestellen te
doen onderzoeken en zoonoodig ze te doen herstellen.
Wekelijks worden de gastoestellen gereinigd en de
branders moeten regelmatig nagezien worden of er
geen gaatjes verstopt zijn. Is er een lek aan de buis,
neem dan een eindje van gutta-percha en verbind de
lekke plaats stevig.
VRAGEN EN AANBIEDINGEN VAN PER
SONEEL plaatst men met succes in onze
«KLEINE AANKONDIGINGEN».
voor het schoon jaargetijde, door ze te laten VERVEN
of in het NIEUW WASSCHEN door de
die U een UITERST VERZORGD WERK in den kortst
mogelijken tijd en voor een matigen prijs zal weten te
leveren.
ROUW BINNEN DE 8 UREN.
Al het ander werk wordt binnen de 24 uren afgemaakt.
Vraag onze kleuren tegen het zonlicht gewaarborgd.