Léon GRILLET Voor uw Glas- en Loodwerken Walter TAVENIER-BEDDELEEM .11 Voor de Keuken Eenvoudig Menu. Enkele gerechten. Wees zuinig met de schoenen. 19 Meenenstraat 19 Y F E R TITELS KOEPONS BEURSORDERS Zoo we op reis gaan. wendt U bij Tempelstraat, 4 YPER Matige prijzen. Spoedige bediening. SCHOOLU ITSLAGEN St-Vincentiuscollege, leper EXAMEN UITSLAGEN Laatste oproep tot de leden van het Onderwijzend Personeel HET YPERSCHE l-S-1941 ZondagTomatensoep, gehakt, worteltjes, aardap pelen. MaandagGroentensoep met havermout, rhumpud- ding. Dinsdag: Witte boonen met tomaten. Woensdag: Havermoutlapjes. stoofsla, aardappelen. DonderdagGroentenpannekoek, karnemelkpap. "Vrijdag Preisoep, bruine boonengehakt, sla. Zaterdag: Vermicellesoep, groentenragoüt, aardap pelpuree. Rabarbergerechtje1 bos rabarber. 10 gr. eiwitpoe der, 1/2 dl. water, suiker naar smaak. Bereiding Maak de rabarber schoon en snijd ze in kleine stukjes. Wasch ze goed en kook ze zonder water gaar tot ze tot moes is. Laat het moes wat afkoelen en vermeng daarna met suiker naar smaak. Vermeng het eiwit met wat water tot een glad papje. Klop het -mengsel goed stijf en strooi er wat suiker dooreen. Leg er kleine rondetjes van op het rabarbermoes dat in een vuurvasten schotel gedaan is. Plaats dezen schotel even in een warmen oven en 'laat het schuim stollen en lichtbruin van kleur worden. Groene boonen Ontdoe de princessen van de dra den en breek ze in twee. Spoel ze zorgvuldig. Werp ze in kokend water dat wat gezouten is. Laat ze gedu rende 3/4 tot 1 uur koken tot ze goed gaar zijn. Laat ze goed verlekken. Doe in een kastrol 50 gr. boter of vet, snijd er een ajuintje in en doe er de boontjes bij. Voeg er wat peper en zout bij. Dek de kastrol en laat ze gedurende een kwartuur stoven. Dien de groene -boontjes op met wat gehakte peterselie. Pudding Benoodigheden 30 gram eiwitpoeder, 1/2 dl. water, 100 gr. suiker, 4 blaadjes gelatine, 1 dl. bessensap. BereidingWeek de gelatine gedurende 10 minuten in koud water. Vermeng hpt bessensap met suiker. Knijp de gelatine uit en los ze met zoo weinig mogelijk kokend water op. Voeg de opgeloste gelatine bij het bessensap en roer het vruchtensap door het eiwitpoe der, dat met wat water vermengd is en stijfgeklopt. Tenslotte klopt ge nog even op met suiker. Doe dan het mengsel in een met koud water omspoel den vorm, laat de pudding volkomen koud worden en dien hem daarna op. Geef wat vanille of custardsausje bij. Witte boonen met tomaten. Benoodigheden400 gram witte boonen, 1/2 kgr. tomaten, 1 lepel fijnge hakte peterselie, 30 gr. boter, peper en zout, 1 ajuin. BereidingDe boonen worden gewasschen en een nacht in ruim water geweekt. Laat ze den volgenden ■dag in het weekwater koken, kook ze gaar en laat ze daarna zoo droog mogelijk op een vergiet uitlekken. Laat in een pannetje wat boter smelten en laat er de gesnipperde ajuin in fruiten. Doe er de gewasschen en in twee gesneden tomaten bij en laat ze op een zacht vuurtje bijna gaar worden. Schep er de boonen door heen en voeg er wat peper en zout aan toe. Laat de heele massa nog even opstoven en dien het gerecht, met peterselie bestrooid, op. Komkommers en tomaten. - Benoodigheden1 kleine groene komkommer, 4 tomaten, 2 eetlepels melk, 2 eetlepels rabarbersap, citroensap of azijn, wat peper en zout, 1 hard gekookt ei. Bereiding Wasch de tomaten en snijd ze in plak ken. Wasch goed de komkommer. Schaaf haar met de schil fijn. Laat de komkommerplakjes die met zout vermengd zijn in een vergiet uitdruipen. Ver meng de tomaten en komkommerplakjes met elkaar en schep er het sausje dat van de melk, het rabarber sap, peper en zout bereid is doorheen. Garneer met het hardgekookte ei en geef het gerechtje bij het middag maal. Gevulde tomaten. Benoodigheden 1/2 bos wor teltjes, 1 ajuin, fijngehakte peterselie, 4 tomaten, en kele druppeltjes bouillonaroma, wat zout en peper. BereidingDe tomaten worden gewasschen, de kroontjes worden verwijderd en de kapjes afgesneden. Hol ze uit en vermeng het moes met de geraspte wor teltjes, den geraspten ajuin, de peterselie, wat bouillon aroma, zout, peper. De gevulde tomaat geeft ge bij den boterham of ook als voorgerechtje bij het middagmaal. Vooral in deze tijden is het noodig dat we zuinig omspringen met onze schoenen. Nu zou het niet te pas komen een paar schoenen, die we niet graag dra gen, in den hoek te laten staan en er niet meer naar om te zien. Nu is het al een heele kwestie een paar nieuwe schoenen te bemachtigen en daarom is het hoogstnoodig dat we den levensduur van onze schoe nen zoo lang mogelijk trachten te maken. Hiervoor is het noodig dat we onze schoenen een ge regeld onderhoud geven. Zwarte leeren schoenen, die geregeld gedragen wor den, moeten iederen dag gepoetst worden. We begin nen met het vuil van de zolen en de hakken te verwij deren en het stof van de schoenen. Wrijf dan de schoen goed in met schoenkreem. Let erop van de randjes en den binnenkant van de hak niet te vergeten. Borstel dan goed het leder af en tot slot wrijven we ze glim mend met een zachten drogen doek. Zoo de schoenen niet gedragen worden, is het toch aan te raden ze alle twee weken flink met was in te wrijven. Lichtgekleurde leeren schoenen worden gekuïscht met was in de kleur van het leer. V tvlekken kunnen verwijderd worden met een watje of met een doekje met tetra. Wees echter voorzichtig bij het onltvlekken van gekleurd leder of peau de suède, want heel dik wijls blijven er kringen in het leder. Peau de suède kan men met glaspapier voorzichtig afschuren en daar na boven den damp van kokend water laten stoomen. Witte leeren schoenen worden met witte was ge wreven. Zoo er vlekken zijn, worden ze met poetsex tract verwijderd. Een goed middeltje om de schoenen op te knappen is een papje van magnesia en tetra. Ook schoentjes van peau de suède kunnen met zoo'n papje opgefrischt worden. Deze worden dan nadien met een metalen of wit rubberen borsteltje afge schuurd. Lakschoenen worden met was gewreven. Het is aan te raden deze schoenen niet in een tocht te zetten, an ders springt de laklaag af. Overschoenen en laarzen kunnen na gebruik met een spons en zeem afgenomen en vervolgens met wat was bestreken worden. Om schoenen te drogen die nat zijn, mag men deze niet bij een kachel zetten of ook niet in de zon. Vul liever de schoenen op met papier of zet er de schoenen klem in. Laat ze vervolgens langzaam drogen en wrijf ze dan in met was. Poets ze vervolgens op naar gelang het soort leder. Om linnen schoenen te onderhouden worden ze eerst zorgvuldig uitgeborsteld en dan ingesmeerd met een papje van wat krijt en water of magnesium en water. Er bestaan in den handel Ook gereedgemaakte blokjes om linnen schoenen te reinigen. Zoo ze heel vuil zijn, kunnen ze met een borsteltje en wat lauw sopwater af geschuurd worden. Borstel ze dan uit met wat lauw water en vul ze met papier of doeken. Laat ze in de zon drogen. Zoo we deze schoenen op losse turf zetten, wordt het vocht voor een groot gedeelte erin getrokken en zijn de schoenen rapper droog. Nieuwe zolen kunnen we met wat lijnolie inwrijven. Schoensmeer, die hard geworden is, kan wederom bruikbaar gemaakt worden door er wat spiritus of melk bij te voegen. Wisselagent - Correspondent bij de Beurs van Brussel. (Wettelijke borgsom nedergelegd bij de Nationale Bank van België). Aanbevolen geldplaatsingen Kasbons op EEN JAAR van het Gemeentekrediet van België3,60 netto. Vijfjarige Schatkistobligaties 3,50 uitgegeven aan 99 Kostelooze Financieele Inlichtingen Stipte geheimhouding. Ja, dan duwen we onze kleederen in een valies en, hdewel zoo zorgvuldig mogelijk geschikt, toch komt de jurk onfrisch eruit. Wat nu gedaan? Geen strijkijzer voorhanden. Een eenvoudig middeltje is dit. Wanneer het goed uit den koffer genomen wordt, maken we het een weinig vochtig met een doekje. Knijp daarna on der aan den zoom van de jurk enkele peilloodjes of andere zware voorwerpen en laat uw jurk een nacht zoo hangen, 's Anderendaags zult u verwonderd staan over het resultaat. Het goed zal wederom prachtig glad zijn. alsof het juist gestreken zou zijn. VRAGEN EN AANBIEDINGEN VAN PER SONEEL plaatst men met succes in onze KLEINE AANKONDIGINGEN LAGERE AFDEELING le Studiejaar 21 Leerlingen 0<9Jozef Defoort, Jaak Cocle, Herman Allegaert Luc Vanhaute, uit leper. 2'' Studiejaar 34 "Leerlingen 0,9Hubert Meuleman, Louis Stevens, Georges Cou- lembier en Oswald Snick, uit leper. 3° Studiejaar 30 Leerlingen 0,8: Mare Vanhaute, Daniel Demarré, Antoine Wol- laert en Laurent Gillioen, uit leper. 4" Studiejaar 25 Leerlingen 0,8 J Jozef Benoot, Walther Stevens. Noël Heinckiens, uit leperAndré Sercu, uit Zonnebeke Michel Wel- vaert. Antoon Rondelez en Raphael Dooms, uit leper. 5' Studiejaar 45 Leerlingen 0.81 Lionel Boudin uit leperJozef Nevejan uit PoelkapeQleRudolf Vandenbroele uit leperGuido Desmadryl uit Woes ten. 6' Studiejaar 59 Leerlingen 0,8 Daniël Degryse, Willy Leroy, Charles Visart de Bocarmé, Jean-Pierre Vanden Bossche en Filif» Cocle. uit leper. 7C Studiejaar A 28 Leerlingen 0,8Roger Deberdt, Emile Dewi'lde en Jean-Marfe De Cock, uit leper. 7e Studiejaar B 30 Leerlingen 0,8 Pol Cocle uit leper; Wilfried Ampe uit Woes ten; Wilfried Erard. Wilfried Desramault, Guy Gruwee en Daniël Visart de Bocarmé, uit leper. 7e Studiejaar C 19 Leerlingen 0,8Raphael Vandenberghe uit ElverdingheJoeef Coene uit Nieuwkerke. HOOGERE AFDEELING Moderne Humaniora O1' Klas 53 Leerlingen 0,8Frans Fernagut uit Vlamertinge; André Decorte uit Pollinkhove Hubert Ghesquiere uit Vlamertinge Willy Desramault uit leperGeorges VermeeTsch uit Vlamertinge Pierre Malbranoke uit leper. 5'' Klas 32 Leerlingen 0,8Cyriel Degezelle uit BoezingeRoger Timper man uit Elverdinge. 4" Klas 19 Leerlingen 0,8Lucien Lefever uit Elverdinge. Ontvingen het Diploma van Middelbaar Onderwijs Met grocrte onderscheidingLucien Lefever uit Boe- zinge. Met onderscheidingJozef Lesage uit leperGer main Coudron uit HouthemAndré Deloof uit Boe- zingeRoger Vandenberghe uit leper. Met voldoeningRoger Blanckaert, Herman Dierckx en Roger Gisquière uit leperAndré Rabaut uit Vla mertinge Cyriel Helsen uit BoezingeFrans Six uit VlamertingeRoger Stockman uit Ploegsteert. Latijnsehe Humaniora 6° Klas A 26 teerlingen 0,8Jozef Lemay uit HolletekeFrans Maes uit leper. 6<" Klas B 23 Leerlingen 0,8 Pol Depuydt uit KemmelCharles Cool uit Hol- lebekePieter Cocle en Jan Vandekerckhove uit leper. 5e Klas 37 Leerlingen 0,8Jan Snoeck uit leperJean De Tandt uit Zille- beke Frans Rogiers uit Langemarck Gilbert Desra mault, Albert Dezegher, Aimé Dewulf en Frans Devos, uit leper. 4e Klas 24 Leerlingen 0j8Roger Vanoverberghe uit St JanWerner Van- besien uit leper. 3« Klas 28 Leerlingen 0,8Jan Cocle uit leper en Valère Verfaillie uit WoestenJozef Kerckhof uit Langemarck Paul Grillet en Octaaf Mus uit leperJulien Liegeois en Jozef Vier- straete uit leper. Poësis 31 Leerlingen 0,8Edgard Benoot en Felix Benoot uit leperAn toon Storme uit Boezinge. Rhetorika 29 Leerlingen 0,8 Jan Devos de Moldergem uit leperAndré Ryn- gaert uit leper Georges Devroe uit NieuwkerkeAn dré Logie uit leper. Het Eeremerk geschonken aan den Laureaat der Rhetorika werd toegekend aan den Heer Jan Devos de Moldergem uit leper. Onze hartelijkste gelukwenschen aan den laureaat die als primus perpetuus zijn humaniorastudiën aan het St-Vincentiuscollege te leper heeft voltrokken. Wij wenschen hem verder een gelukkige en vruchtbare loopbaan, waar hij hoopt later als priester in het Bis dom zijne rijke gaven te besteden in den dienst van God. Wij bieden eveneens onze beste gelukwenschen aan de achtbare Familie Devos de Moldergem-Liebaert. HOOGESCHOOL VAN LEUVEN Eindexamen Apotheker met onderscheiding Geor ges Versailles. P Doktoraat Rechten met groote onderscheiding Dezegher Julien. Candidatuur in de Natuurwetenschappen voorberei dend tot de Artsenijbereidkunde met voldoening Antoon Soete. Aan allen onze beste gelukwenschen. De Nationale Corporatie van het Onderwijs richt een laatsten oproep tot de werklooze onderwijzers, onder wijzeressen en professors. Ze verzoekt dringend de genen, die het nog niet mochten gedaan hebben, onder staande formulier naar het Algemeen Secretariaat, 32. Pieterstraat, Vorst-Brussel, te zenden. De diensten der NCO. kunnen hun alzoo een plaats helpen vinden in het onderwijs of elders. De lijsten worden definitief gesloten op 15 Oogst. FORMULIER Naam, Voornaam; Adres; Burgerlijke stand; Aantal kinderen ten laste; Andere personen ten laste; Huidig beroep; Geboorteplaats en datum; Diploma's (aard. graad, datum, afgeleverd door); Is u lid van de NCO? Is u lid van een andere beroepsvereeniging Dewelke?; Is u oudstrijder Preciseeren; Welk soort onderwijs verkiest u Is u reeds in dienst geweest in het onder wijs?; Preciseeren; Zou u eventueel een tijdelijke be trekking aanvaarden in een anderen werkkring Aan merkingen. datum en handteekening. De Nationale Corporatie Tan het Onderwijs.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11