Léon GRILLET
Voor uw Glas- en Loodwerken
Walter TAVENIER-BEDDELEEM
.11
Voor de Keuken
Eenvoudig Menu.
Enkele gerechten.
Wees zuinig met de schoenen.
19 Meenenstraat 19
Y F E R
TITELS KOEPONS
BEURSORDERS
Zoo we op reis gaan.
wendt U bij
Tempelstraat, 4 YPER
Matige prijzen. Spoedige bediening.
SCHOOLU ITSLAGEN
St-Vincentiuscollege, leper
EXAMEN UITSLAGEN
Laatste oproep tot de leden van het
Onderwijzend Personeel
HET YPERSCHE l-S-1941
ZondagTomatensoep, gehakt, worteltjes, aardap
pelen.
MaandagGroentensoep met havermout, rhumpud-
ding.
Dinsdag: Witte boonen met tomaten.
Woensdag: Havermoutlapjes. stoofsla, aardappelen.
DonderdagGroentenpannekoek, karnemelkpap.
"Vrijdag Preisoep, bruine boonengehakt, sla.
Zaterdag: Vermicellesoep, groentenragoüt, aardap
pelpuree.
Rabarbergerechtje1 bos rabarber. 10 gr. eiwitpoe
der, 1/2 dl. water, suiker naar smaak.
Bereiding Maak de rabarber schoon en snijd ze in
kleine stukjes. Wasch ze goed en kook ze zonder water
gaar tot ze tot moes is. Laat het moes wat afkoelen
en vermeng daarna met suiker naar smaak. Vermeng
het eiwit met wat water tot een glad papje. Klop het
-mengsel goed stijf en strooi er wat suiker dooreen.
Leg er kleine rondetjes van op het rabarbermoes dat
in een vuurvasten schotel gedaan is.
Plaats dezen schotel even in een warmen oven en
'laat het schuim stollen en lichtbruin van kleur worden.
Groene boonen Ontdoe de princessen van de dra
den en breek ze in twee. Spoel ze zorgvuldig. Werp
ze in kokend water dat wat gezouten is. Laat ze gedu
rende 3/4 tot 1 uur koken tot ze goed gaar zijn. Laat
ze goed verlekken. Doe in een kastrol 50 gr. boter of
vet, snijd er een ajuintje in en doe er de boontjes bij.
Voeg er wat peper en zout bij. Dek de kastrol en laat
ze gedurende een kwartuur stoven. Dien de groene
-boontjes op met wat gehakte peterselie.
Pudding Benoodigheden 30 gram eiwitpoeder, 1/2
dl. water, 100 gr. suiker, 4 blaadjes gelatine, 1 dl.
bessensap.
BereidingWeek de gelatine gedurende 10 minuten
in koud water. Vermeng hpt bessensap met suiker.
Knijp de gelatine uit en los ze met zoo weinig mogelijk
kokend water op. Voeg de opgeloste gelatine bij het
bessensap en roer het vruchtensap door het eiwitpoe
der, dat met wat water vermengd is en stijfgeklopt.
Tenslotte klopt ge nog even op met suiker.
Doe dan het mengsel in een met koud water omspoel
den vorm, laat de pudding volkomen koud worden en
dien hem daarna op. Geef wat vanille of custardsausje
bij.
Witte boonen met tomaten. Benoodigheden400
gram witte boonen, 1/2 kgr. tomaten, 1 lepel fijnge
hakte peterselie, 30 gr. boter, peper en zout, 1 ajuin.
BereidingDe boonen worden gewasschen en een
nacht in ruim water geweekt. Laat ze den volgenden
■dag in het weekwater koken, kook ze gaar en laat ze
daarna zoo droog mogelijk op een vergiet uitlekken.
Laat in een pannetje wat boter smelten en laat er de
gesnipperde ajuin in fruiten. Doe er de gewasschen en
in twee gesneden tomaten bij en laat ze op een zacht
vuurtje bijna gaar worden. Schep er de boonen door
heen en voeg er wat peper en zout aan toe. Laat de
heele massa nog even opstoven en dien het gerecht,
met peterselie bestrooid, op.
Komkommers en tomaten. - Benoodigheden1 kleine
groene komkommer, 4 tomaten, 2 eetlepels melk, 2
eetlepels rabarbersap, citroensap of azijn, wat peper
en zout, 1 hard gekookt ei.
Bereiding Wasch de tomaten en snijd ze in plak
ken. Wasch goed de komkommer. Schaaf haar
met de schil fijn. Laat de komkommerplakjes die met
zout vermengd zijn in een vergiet uitdruipen. Ver
meng de tomaten en komkommerplakjes met elkaar
en schep er het sausje dat van de melk, het rabarber
sap, peper en zout bereid is doorheen. Garneer met het
hardgekookte ei en geef het gerechtje bij het middag
maal.
Gevulde tomaten. Benoodigheden 1/2 bos wor
teltjes, 1 ajuin, fijngehakte peterselie, 4 tomaten, en
kele druppeltjes bouillonaroma, wat zout en peper.
BereidingDe tomaten worden gewasschen, de
kroontjes worden verwijderd en de kapjes afgesneden.
Hol ze uit en vermeng het moes met de geraspte wor
teltjes, den geraspten ajuin, de peterselie, wat bouillon
aroma, zout, peper. De gevulde tomaat geeft ge bij den
boterham of ook als voorgerechtje bij het middagmaal.
Vooral in deze tijden is het noodig dat we zuinig
omspringen met onze schoenen. Nu zou het niet te
pas komen een paar schoenen, die we niet graag dra
gen, in den hoek te laten staan en er niet meer naar
om te zien. Nu is het al een heele kwestie een paar
nieuwe schoenen te bemachtigen en daarom is het
hoogstnoodig dat we den levensduur van onze schoe
nen zoo lang mogelijk trachten te maken.
Hiervoor is het noodig dat we onze schoenen een ge
regeld onderhoud geven.
Zwarte leeren schoenen, die geregeld gedragen wor
den, moeten iederen dag gepoetst worden. We begin
nen met het vuil van de zolen en de hakken te verwij
deren en het stof van de schoenen. Wrijf dan de schoen
goed in met schoenkreem. Let erop van de randjes en
den binnenkant van de hak niet te vergeten. Borstel
dan goed het leder af en tot slot wrijven we ze glim
mend met een zachten drogen doek. Zoo de schoenen
niet gedragen worden, is het toch aan te raden ze alle
twee weken flink met was in te wrijven.
Lichtgekleurde leeren schoenen worden gekuïscht
met was in de kleur van het leer. V tvlekken kunnen
verwijderd worden met een watje of met een doekje
met tetra. Wees echter voorzichtig bij het onltvlekken
van gekleurd leder of peau de suède, want heel dik
wijls blijven er kringen in het leder. Peau de suède
kan men met glaspapier voorzichtig afschuren en daar
na boven den damp van kokend water laten stoomen.
Witte leeren schoenen worden met witte was ge
wreven. Zoo er vlekken zijn, worden ze met poetsex
tract verwijderd. Een goed middeltje om de schoenen
op te knappen is een papje van magnesia en tetra.
Ook schoentjes van peau de suède kunnen met zoo'n
papje opgefrischt worden. Deze worden dan nadien
met een metalen of wit rubberen borsteltje afge
schuurd.
Lakschoenen worden met was gewreven. Het is aan
te raden deze schoenen niet in een tocht te zetten, an
ders springt de laklaag af.
Overschoenen en laarzen kunnen na gebruik met een
spons en zeem afgenomen en vervolgens met wat was
bestreken worden.
Om schoenen te drogen die nat zijn, mag men deze
niet bij een kachel zetten of ook niet in de zon. Vul
liever de schoenen op met papier of zet er de schoenen
klem in. Laat ze vervolgens langzaam drogen en wrijf
ze dan in met was. Poets ze vervolgens op naar gelang
het soort leder.
Om linnen schoenen te onderhouden worden ze eerst
zorgvuldig uitgeborsteld en dan ingesmeerd met een
papje van wat krijt en water of magnesium en water.
Er bestaan in den handel Ook gereedgemaakte blokjes
om linnen schoenen te reinigen. Zoo ze heel vuil zijn,
kunnen ze met een borsteltje en wat lauw sopwater af
geschuurd worden. Borstel ze dan uit met wat lauw
water en vul ze met papier of doeken. Laat ze in de
zon drogen. Zoo we deze schoenen op losse turf zetten,
wordt het vocht voor een groot gedeelte erin getrokken
en zijn de schoenen rapper droog.
Nieuwe zolen kunnen we met wat lijnolie inwrijven.
Schoensmeer, die hard geworden is, kan wederom
bruikbaar gemaakt worden door er wat spiritus of melk
bij te voegen.
Wisselagent - Correspondent
bij de Beurs van Brussel.
(Wettelijke borgsom nedergelegd
bij de Nationale Bank van België).
Aanbevolen geldplaatsingen
Kasbons op EEN JAAR van het Gemeentekrediet
van België3,60 netto.
Vijfjarige Schatkistobligaties 3,50
uitgegeven aan 99
Kostelooze Financieele Inlichtingen
Stipte geheimhouding.
Ja, dan duwen we onze kleederen in een valies en,
hdewel zoo zorgvuldig mogelijk geschikt, toch komt de
jurk onfrisch eruit. Wat nu gedaan? Geen strijkijzer
voorhanden. Een eenvoudig middeltje is dit. Wanneer
het goed uit den koffer genomen wordt, maken we het
een weinig vochtig met een doekje. Knijp daarna on
der aan den zoom van de jurk enkele peilloodjes of
andere zware voorwerpen en laat uw jurk een nacht zoo
hangen, 's Anderendaags zult u verwonderd staan over
het resultaat. Het goed zal wederom prachtig glad zijn.
alsof het juist gestreken zou zijn.
VRAGEN EN AANBIEDINGEN VAN PER
SONEEL plaatst men met succes in onze
KLEINE AANKONDIGINGEN
LAGERE AFDEELING
le Studiejaar 21 Leerlingen
0<9Jozef Defoort, Jaak Cocle, Herman Allegaert
Luc Vanhaute, uit leper.
2'' Studiejaar 34 "Leerlingen
0,9Hubert Meuleman, Louis Stevens, Georges Cou-
lembier en Oswald Snick, uit leper.
3° Studiejaar 30 Leerlingen
0,8: Mare Vanhaute, Daniel Demarré, Antoine Wol-
laert en Laurent Gillioen, uit leper.
4" Studiejaar 25 Leerlingen
0,8 J Jozef Benoot, Walther Stevens. Noël Heinckiens,
uit leperAndré Sercu, uit Zonnebeke Michel Wel-
vaert. Antoon Rondelez en Raphael Dooms, uit leper.
5' Studiejaar 45 Leerlingen
0.81 Lionel Boudin uit leperJozef Nevejan uit
PoelkapeQleRudolf Vandenbroele uit leperGuido
Desmadryl uit Woes ten.
6' Studiejaar 59 Leerlingen
0,8 Daniël Degryse, Willy Leroy, Charles Visart
de Bocarmé, Jean-Pierre Vanden Bossche en Filif»
Cocle. uit leper.
7C Studiejaar A 28 Leerlingen
0,8Roger Deberdt, Emile Dewi'lde en Jean-Marfe
De Cock, uit leper.
7e Studiejaar B 30 Leerlingen
0,8 Pol Cocle uit leper; Wilfried Ampe uit Woes ten;
Wilfried Erard. Wilfried Desramault, Guy Gruwee en
Daniël Visart de Bocarmé, uit leper.
7e Studiejaar C 19 Leerlingen
0,8Raphael Vandenberghe uit ElverdingheJoeef
Coene uit Nieuwkerke.
HOOGERE AFDEELING
Moderne Humaniora
O1' Klas 53 Leerlingen
0,8Frans Fernagut uit Vlamertinge; André Decorte
uit Pollinkhove Hubert Ghesquiere uit Vlamertinge
Willy Desramault uit leperGeorges VermeeTsch uit
Vlamertinge Pierre Malbranoke uit leper.
5'' Klas 32 Leerlingen
0,8Cyriel Degezelle uit BoezingeRoger Timper
man uit Elverdinge.
4" Klas 19 Leerlingen
0,8Lucien Lefever uit Elverdinge.
Ontvingen het Diploma van Middelbaar Onderwijs
Met grocrte onderscheidingLucien Lefever uit Boe-
zinge.
Met onderscheidingJozef Lesage uit leperGer
main Coudron uit HouthemAndré Deloof uit Boe-
zingeRoger Vandenberghe uit leper.
Met voldoeningRoger Blanckaert, Herman Dierckx
en Roger Gisquière uit leperAndré Rabaut uit Vla
mertinge Cyriel Helsen uit BoezingeFrans Six uit
VlamertingeRoger Stockman uit Ploegsteert.
Latijnsehe Humaniora
6° Klas A 26 teerlingen
0,8Jozef Lemay uit HolletekeFrans Maes uit
leper.
6<" Klas B 23 Leerlingen
0,8 Pol Depuydt uit KemmelCharles Cool uit Hol-
lebekePieter Cocle en Jan Vandekerckhove uit leper.
5e Klas 37 Leerlingen
0,8Jan Snoeck uit leperJean De Tandt uit Zille-
beke Frans Rogiers uit Langemarck Gilbert Desra
mault, Albert Dezegher, Aimé Dewulf en Frans Devos,
uit leper.
4e Klas 24 Leerlingen
0j8Roger Vanoverberghe uit St JanWerner Van-
besien uit leper.
3« Klas 28 Leerlingen
0,8Jan Cocle uit leper en Valère Verfaillie uit
WoestenJozef Kerckhof uit Langemarck Paul Grillet
en Octaaf Mus uit leperJulien Liegeois en Jozef Vier-
straete uit leper.
Poësis 31 Leerlingen
0,8Edgard Benoot en Felix Benoot uit leperAn
toon Storme uit Boezinge.
Rhetorika 29 Leerlingen
0,8 Jan Devos de Moldergem uit leperAndré Ryn-
gaert uit leper Georges Devroe uit NieuwkerkeAn
dré Logie uit leper.
Het Eeremerk geschonken aan den Laureaat der
Rhetorika werd toegekend aan den Heer Jan Devos de
Moldergem uit leper.
Onze hartelijkste gelukwenschen aan den laureaat
die als primus perpetuus zijn humaniorastudiën aan
het St-Vincentiuscollege te leper heeft voltrokken. Wij
wenschen hem verder een gelukkige en vruchtbare
loopbaan, waar hij hoopt later als priester in het Bis
dom zijne rijke gaven te besteden in den dienst van
God. Wij bieden eveneens onze beste gelukwenschen
aan de achtbare Familie Devos de Moldergem-Liebaert.
HOOGESCHOOL VAN LEUVEN
Eindexamen Apotheker met onderscheiding Geor
ges Versailles.
P Doktoraat Rechten met groote onderscheiding
Dezegher Julien.
Candidatuur in de Natuurwetenschappen voorberei
dend tot de Artsenijbereidkunde met voldoening
Antoon Soete.
Aan allen onze beste gelukwenschen.
De Nationale Corporatie van het Onderwijs richt een
laatsten oproep tot de werklooze onderwijzers, onder
wijzeressen en professors. Ze verzoekt dringend de
genen, die het nog niet mochten gedaan hebben, onder
staande formulier naar het Algemeen Secretariaat, 32.
Pieterstraat, Vorst-Brussel, te zenden. De diensten der
NCO. kunnen hun alzoo een plaats helpen vinden in
het onderwijs of elders. De lijsten worden definitief
gesloten op 15 Oogst.
FORMULIER
Naam, Voornaam; Adres; Burgerlijke stand; Aantal
kinderen ten laste; Andere personen ten laste; Huidig
beroep; Geboorteplaats en datum; Diploma's (aard.
graad, datum, afgeleverd door); Is u lid van de NCO?
Is u lid van een andere beroepsvereeniging Dewelke?;
Is u oudstrijder Preciseeren; Welk soort onderwijs
verkiest u Is u reeds in dienst geweest in het onder
wijs?; Preciseeren; Zou u eventueel een tijdelijke be
trekking aanvaarden in een anderen werkkring Aan
merkingen. datum en handteekening.
De Nationale Corporatie Tan het Onderwijs.