Voor uw Glas- en Loodwerken
Walter TAVENIER - BEDDELEEM
.11
Hef fiskaal regiem voor de tabak
van den oogst 1941
De opeischingen voor de vrijwillige
Boerenwacht
GELEIBRIEVEN (PASSAVANTO
Voor de Keuken
Eenvoudig Menu.
Enkele gerechten.
Wat geven we aan de konijnen
CHARLES KESTELOOT
OUDE MEUBELEN
wendt U bij
Matige prijzen.
Tempelstraat, 4 YPER
Spoedige bediening.
HET YPERSCHE 14-8 -1941
0
De nationale Landbouw en Voedingscorporatie,
hoofdgroepeering «Suiker en Nijverheidsteelten» deelt
mede dat door het besluit van den Heer Secretaris-
Generaal van het Ministerie van Financiën in datum
van 31 Juli 11. het fiskaal regiem voor de tabak van den
oogst 1941 bépaald wordt.
De hoeveelheid droge tabak welke de planter op het
inningskantoor der Accijnzen voor zijn gebied moet
aangeven voor den oogst 1941, mag niet kleiner zijn dan
de hierna vastgestelde opbrengst
VLAANDEREN 10 planten per kg.
VLOESBERG 12 planten per kg.
APPELTERRE 15 planten per kg.
OBOURG 17 planten per kg.
SEMOIS
(hoogten en vallei) 12 planten per kg.
Andere gewesten 10 planten per kg.
De afbakening van deze gewesten verscheen in het
Staatsblad van 7-8-9 October en 30-31 December 1940.
Op de ontbrekende hoeveelheid wordt het accijns-
recht geheven tegen het forfaitair bedrag van 20 frank
per kilogram (bijslag van 20 t h. inbegrepen).
In de volgende gevallen mag de planter, vóór den
oogst, ten inningskantoor der Accijnzen over zijn ge
bied. aanvragen dat er vastgesteld wordt dat de op
brengst van zijn teelt, de officieele opbrengst niet zal
bereiken
a) indien hij zijn planten of een gedeelte ervan ver
nietigt
b) indien zijn planten of een aantal ervan totaal
vernietigd zijn ingevolge overmacht
c) indien debeplanting ingevolge overmacht zwaar
beschadigd is of indien zij zich niet in normale omstan
digheden heeft ontwikkeld.
Dit laatste beduidt eveneens dat ingeval het aantal
planten dat in aanmerking komt, niet toelaat de offi
cieele vastgestelde opbrengst te bereiken, de vaststel
ling van de opbrengst mag aangevraagd worden.
-Na ontvangst van de aanvraag, gaan de accijnsagen
ten, samen met een door den burgemeester der plaats
afgevaardigd beëedigd persoon en met een persoon
daartoe aangewezen door de Nationale Landbouw en
Voedingscorporatie, de noodige vaststelling doen om de
vernietiging der planten of de ontoereikendheid van
-de opbrengst te controleeren.
Er wordt met totaal vernietigde planten slechts reke
ning gehouden voor zoover het aantal ervan minstens
30 bereiktanderdeels wordt, ingeval van gedeeltelijke
vernietiging of van mislukten oogst, de officieele op
brengst slechts verminderd bijaldien de raming van de
agenten die de opneming verrichten minstens 5 t. h.
lager is dan de officieele opbrengst van de gezamen
lijke beplanting.
De planter wordt verzocht persoonlijk aanwezig te
zijn of zich te doen vertegenwoordigen bij de vaststel
lingen.
Zoo de planter niet akkoord gaat met de accijns
agenten nopens de opbrengst van zijn teelt,, kan hij
zich beroepen op den controleur der accijnzen over zijn
gebied de beslissing van dezen ambtenaar of van diens
plaatsvervanger beslecht het geschil voorgoed.
De planter verliest alle recht om verzet aan te teeke
nen tegen de door de accijnsagenten geraamde op
brengst van zijn teelt
a) indien hij nagelaten heeft de vaststellingen bij te
-wonen of er zich bij te doen vertegenwoordigen;
b) indien hij, aanwezig of vertegenwoordigd geweest
zijnde bij de vaststellingen, geen beroep gedaan heeft
ep den controleur binnen de acht dagen na de visitatie
van de beplanting- door de accijnsagenten.
Verder bepaalt dit besluit dat elke tabaksplanter voor
zijn verbruik en zonder verplichting tot verpakken of
tot het aanbrengen van fiscale bandjes, over zijn oogst
mag beschikken ten beloope van 30 planten, waarvoor
hij het accijnsrecht moet betalen, tegen het bedrag van
1 frank per plant, te betalen op uiterlijk 30 November
van het oogstjaar.
In hetzelfde huishouden mag het voorrecht van deze
beschikking slechts aan één planter verleend worden.
Onder huishouden wordt verstaan de planter en al de
personen die met hem wonen.
De tabaksplanters, welke om hooger vernoemde rede
nen niet de officieel vastgestelde hoeveelheid droge ta
bak zullen kunnen bereiken, moeten zich in verbinding
stellen mqt het inningskantoor der Accijnzen van hun
gebied en aldaar de vaststelling van de opbrengst aan
vragen.
Het Staatsblad van 9 Augustus 1941 publiceert een
besluit betreffende de opeischingen door de burge
meesters te doen tot aanvulling der vrijwillige boeren
wacht, luidende
In de gemeenten waar -het aantal vrijwillige leden
der bij besluit van 24 Juni 1941 ingestelde boerenwacht
niet de verhouding van een man per tien hectaren be
reikt, moet de burgemeester, op verzoek van den alge-
aneenen overste van bewuste wacht, mannelijke inge
zetenen opvorderen, om er deel van te maken, tot
bovenvermelde verhouding is bereikt.
De burgemeester vordert slechts door den algemee-
nen overste der boerenwacht aangewezen personen op.
Deze opvordering geschiedt op verzoekschrift van den
algemeenen overste der boerenwacht. Zij is aan geen
speciale formaliteiten gebonden.
Door het feit van de opvordering wordt de betrok
kene als lid van de boerenwacht beschouwd.
De opgevorderde moet zijn diensten kosteloos pres-
teeren. Geen vergoeding mag hem uit dien hoofde wor
den verleend.
Elk lid der boerenwacht dat de gelaste diensten niet
heeft gepresteerd wordt gestraft met een gevangenis
straf van 8 dagen tot 2 maanden en met een geldboete
van 26 tot 2.500 fr. of slechts met een dezer straffen.
De vrederechter is ter zake van deze inbreuken be
voegd.
zijn te verkrijgen ten bureele dezer,
34, Boterstraat, 34 YPER
ZondagRosbief, worteltjes, aardappelen, vanille-
vla.
MaandagGroentenpanne-koek, havermoutpap.
DinsdagGarnalenragoüt, worteltjes, aardappelen,
maïzena pudd ing.
WoensdagStevige groentensoep met rijst, drie in de
pan.
DonderdagBruine boonen gehakt, rabarber, aardap
pelen.
Vrijdag: Harde eieren, komkommersla, aardappelen.
ZaterdagSpinaziestamppot, gekookte peren.
Postelein in flesschen. Benoodigheden7 kgr.
postelein, flesschen met wijden hals, kurken, lak.
BereidingDe postelein wordt uitgezocht en meer
malen gewasschen telkens in schoon water. Laat ze
daarna zoo goed mogelijk uitlekken. Doe ze nu in een
goed geëmailleerde pan en laat ze zoo vlug mogelijk
zonder water aan de kook komen. Laat ze goed gaar
koken op een zacht vuurtje en schep ze dan in flesschen,
die vooraf uitgezwaveld of uitgekookt zijn.
Om flesschen uit te zwavelen gaat men als volgt te
werk Een stuk zwavelllnt, dat men bij een apotheker
of drogist kan verkrijgen, vestigt men aan een omge-
kromden ijzerdraad. Steek het zwavellint aan en steek
het in de flesch. Laat zoolang in de flesch tot die hee-
lemaal gevuld is met zwaveldamp. Haal dan het zwa
vellint vlug uit de flesch en dompel het in koud water.
Sluit de flesch en laat gedurende tien minuten omge
keerd staan. Spoel de flesch nogeens met heet of ko
kend water.
Om de flesschen uit te koken, plaatsen we deze in
een pan waar op den bodem een dubbel gevouwen
dikke doek ligt. Vul de pan met koud water en leg er
de schoongemaakte flesschen in. Breng het water lang
zaam aan de koók. Laat ze gedurende 20 minuten uit
koken.
Stamp de groenten met den steel van een houten
lepel zoo stevig mogelijk in de flesschen. Giet er dan
desverkiezend wat kookvocht op. Vul de flesschen tot
twee vingers breed onder den rand en sluit ze daarna
met uitgekookte kurken. Lak ze ten slotte dicht.
Rabarber in flesschen. Benoodigheden; 3 kgr, ra
barber, groene flesschen, zwavellint, kurken, lak.
BereidingZoo het noodig is schil dan de rabarber,
Dat is echter niet noodig voor jonge rabarber. Snijd
ze in stukjes en wasch ze zorgvuldig. Doe ze dan in een
goed geëmailleerde pan zonder water en laat ze met
het deksel op de pan tot moes koken. Doe dan het
moes met behulp van een trechter in de flesschen. De
rabarber moet zoo heet mogelijk zijn. De flesschen zijn
vooraf uitgezwaveld en omgespoeld. Laat ze tot twee
vingers breed onder den rand gevuld zijn. Sluit ze dan
met uitgekookte kurken en lak ze dicht.
Tomatenpuree in flesschen. Benoodigheden10
kgr. tomaten, kleine fleschjes, salycilpoeder, kurken,
lak.
BereidingOntdoe de tomaten van hun kroontjes,
wasch ze en snijd ze in stukken.
Laat ze aan de kook komen met een klein bodempje
water en laat ze tot moes koken.
Wrijf ze door een zeer fijne zeef en zorg ervoor dat er
geen pitjes in de puree komen. Dat zou gisting veroor
zaken. Laat de puree zonder deksel nog gedurende on
geveer 10 minuten koken. Vul er dan de uitgezwavelde
of uitgekookte fleschjes mede. Strooi er een mespuntje
salycilpoeder op en sluit de fleschjes met kurken en lak
ze dicht.
Bruine saus. Benoodigheden1/2 liter groenten-
water, 1 bouillonblokje, 25 gram boter, 25 tot 30 gram
bloem, 1 koffielepeltje suiker, 1 afgestreken eetlepel
tomatenpuree, 50 gram ajuin, wat kruidnagelgruis, wat
zout.
BereidingLaat de boter in een koekepan smelten
en voeg er den geraspten ajuin en het kruidnagelgruis
bij. Laat de massa te zamen fruiten. Voeg er nu de
bloem en de suiker bij en laat het mengsel roerend
bruin worden. Zorg ervoor dat het niet brandt. Los
het bouillonblokje op in het groentenvocht en giet het
over de massa. Voeg er nog de tomatenpuree bij en
ten slotte nog wat zout. Laat nog eens goed doorkoken.
Het grootste gedeelte van de voeding van de konijnen
bestaat uit groene plantendeelen. Dat is in de meeste
gevallen een uitstekend voedsel. Woont men op den
Buiten of aan den rand van de stad, dan is het niet-
heel moeilijk om voldoende groenvoeder voor de die
ren bij te halen Er is langs de weilanden of op onbe
bouwde stukken grond altijd genoeg te vinden om in
ruime mate en zelfs een variatie in het menu van de
dieren aan te brengen.
Woont men nu echter in de stad, dan wordt het heel
wat moeilijker. Om gedurig er op uit te trekken om
het noodige te verzamelen, vraagt zulks veel tijd. Nu
echter in de zomermaanden is er veel groentenafval
beschikbaar, doch men moet voorzichtig zijn en alleen
versch groentenafval geven dat geen rotte plekken
vertoont.
Het groen dat vochtig is en eenigen tijd op een hoop
gelegen heeft, is vaak niet bruikbaar. Door de warmte
wordt het broeien van verschillende stoffen gevormd,
welke een schadelijken invloed hebben op de gezond
heid van onze langooren. Heel vaak veroorzaken ze
ziekten en sterfgevallen. Dus, opgepast bij het geven
van groentenafval. Ook met gelijk welk groenvoeder
moeten we voorzichtig zijn. Het is best dit te bewaren
opengespreid op latten of gaasrooster. Dat het wat ver
slenst of uitdroogt is niet erg.
Wanneer er verschillende planten of heesters uit den
hof gebruikt worden, schuilt er ook een groot gevaar,
daar vele van die planten vergiftigd zijn. Ook wanneer
de dieren losloopen, dreigt hun hetzelfde gevaar. Een
konijn weet niet door instinct of een plant ja of neen
vergiftigd is, en wanneer het een plant niet eet dan is
het omdat ze niet naar zijn smaak is. Enkele schade
lijke planten zijn de volgende de liguster, die gebruikt
wordt om hagen te beplanten. Bij afknipping heeft men
dan een groote hoeveelheid jong en sappig groen. Het
is echter niet verstandig dit als voeder te gebruiken,
daar het niet te vertrouwen is. Die plant kan een gif-
tigen invloed hebben. Ook de buxus heeft dezelfde wer
king.
Tuinplanten als akelei, ridderspoor en monnikskap
leveren gevaar op. Vooral de monnikskap is vrij giftig.
Ook de pioenrozen, de trolliussoorten en verschillende
anemoonachtigen en ook de groep van de ranonkelach-
tigen. De kerkroos en de papaversoorten hebben even
eens vergiftige eigenschappen.
Ook de wild levende planten kunnen gevaar ople
veren, zooals de boterbloem en de dotterbloem. Een
enkele dezer planten tusschen het gras kan echter niet
nadeelig zijn. Het is wanneer ze In groote hoeveelheid
gegeven worden, dat ze schadelijk zijn. Gedroogd in
hooi, zijn ze niet meer gevaarlijk, daar ze dan hun gif
tige eigenschappen verloren hebben.
is KOOPER van alle slach
105, Veurnesteenweg, 105 Yper. (2807)
Een koffer moet gepakt worden.
Om een koffer goed te pakken, is er wel wat aanleg
voor noodig. Velen trachten een koffer zoo goed moge
lijk in te pakken, maar er komt niets van terecht, al
doen ze nog zooveel hun best. Alle dingen zijn echter
Betrekkelijk en zoo mag men de uitspraak koffers
pakken is een kunstniet te erg opnemen. Iedereen
kan koffers paicken als hij het doet zooals het behoort
en zoodanig dat aan de dingen, die worden ingepakt,
geen schade veroorzaakt wordt. Men moet geduld oefe
nen en niet denken dat hetgeen het mooist is het boven
ste moet liggen of wat we niet direct noodig hebben
het onderste. Dit mag niet den doorslag geven. Heel
andere overwegingen moeten de basis zijn van het kof
fers pakken.
Eerst en vooral moet het zwaarste onderaan liggen
zooals mantels, jassen, laarzen en schoenen. De ruim
ten in de schoenen kunnen gevuld worden met doosjes
die goed afgesloten werden en met tubes die in een
vetvrij papier gedraaid zijn. Zoo voorkomt men dat de
uitgevloeide cream of pasta het binnenwerk van de
schoenen besmeurt.
Bovenop komen dan de jurken en blouses. Andere
kleedingstukken van dun en teer weefsel worden op
gevouwen met vloeipapier ertusschen. Dit voorkomt de
scherpe vouwen.
Tusschen de onderste en de bovenste laag komen de
kousen stevig opgerold, alsook de dessous. Deze dienen
om de openingen te vullen. De koffer moet een vast
geheel vormen. De dingen mogen er in geen geval in
rammelen, maar ze moeten precies op hun plaats blij
ven en hun vorm. waarin ze in den koffer gelegd zijn,
behouden. Zoo men niet genoeg tricotgoed, kousen of
mutsen heeft om alle openingen te vullen, dan neemt
men proppen krantenpapier.
Let er vooral op geen vochtige sponsen, handdoeken,
badpakken of badhandschoentjes in krantenpapier te
pakken, dat is niet voldoende. Hiervoor gebruiken we
gummizakjes. Een goede raad is ook deze. Stel nooit
het koffers pakken tot het laatste oogenblik uit. Dat is
een veel te zenuwachtig werk en het maakt nerveus.
Zoo wordt er heel dikwijls iets vergeten en we kunnen
niet genoeg orde uitoefenen in ons werk. Het is goed
voordien een lijstje te maken, waarop staat hetgeen we
in den koffer moeten pakken en iedermaal het ding
uitschrappen wanneer het in den koffer wordt geschikt.
fm