Voor uw Glas- en Loodwerken Walter TAVENIER - BEDDELEEM .11 Hef fiskaal regiem voor de tabak van den oogst 1941 De opeischingen voor de vrijwillige Boerenwacht GELEIBRIEVEN (PASSAVANTO Voor de Keuken Eenvoudig Menu. Enkele gerechten. Wat geven we aan de konijnen CHARLES KESTELOOT OUDE MEUBELEN wendt U bij Matige prijzen. Tempelstraat, 4 YPER Spoedige bediening. HET YPERSCHE 14-8 -1941 0 De nationale Landbouw en Voedingscorporatie, hoofdgroepeering «Suiker en Nijverheidsteelten» deelt mede dat door het besluit van den Heer Secretaris- Generaal van het Ministerie van Financiën in datum van 31 Juli 11. het fiskaal regiem voor de tabak van den oogst 1941 bépaald wordt. De hoeveelheid droge tabak welke de planter op het inningskantoor der Accijnzen voor zijn gebied moet aangeven voor den oogst 1941, mag niet kleiner zijn dan de hierna vastgestelde opbrengst VLAANDEREN 10 planten per kg. VLOESBERG 12 planten per kg. APPELTERRE 15 planten per kg. OBOURG 17 planten per kg. SEMOIS (hoogten en vallei) 12 planten per kg. Andere gewesten 10 planten per kg. De afbakening van deze gewesten verscheen in het Staatsblad van 7-8-9 October en 30-31 December 1940. Op de ontbrekende hoeveelheid wordt het accijns- recht geheven tegen het forfaitair bedrag van 20 frank per kilogram (bijslag van 20 t h. inbegrepen). In de volgende gevallen mag de planter, vóór den oogst, ten inningskantoor der Accijnzen over zijn ge bied. aanvragen dat er vastgesteld wordt dat de op brengst van zijn teelt, de officieele opbrengst niet zal bereiken a) indien hij zijn planten of een gedeelte ervan ver nietigt b) indien zijn planten of een aantal ervan totaal vernietigd zijn ingevolge overmacht c) indien debeplanting ingevolge overmacht zwaar beschadigd is of indien zij zich niet in normale omstan digheden heeft ontwikkeld. Dit laatste beduidt eveneens dat ingeval het aantal planten dat in aanmerking komt, niet toelaat de offi cieele vastgestelde opbrengst te bereiken, de vaststel ling van de opbrengst mag aangevraagd worden. -Na ontvangst van de aanvraag, gaan de accijnsagen ten, samen met een door den burgemeester der plaats afgevaardigd beëedigd persoon en met een persoon daartoe aangewezen door de Nationale Landbouw en Voedingscorporatie, de noodige vaststelling doen om de vernietiging der planten of de ontoereikendheid van -de opbrengst te controleeren. Er wordt met totaal vernietigde planten slechts reke ning gehouden voor zoover het aantal ervan minstens 30 bereiktanderdeels wordt, ingeval van gedeeltelijke vernietiging of van mislukten oogst, de officieele op brengst slechts verminderd bijaldien de raming van de agenten die de opneming verrichten minstens 5 t. h. lager is dan de officieele opbrengst van de gezamen lijke beplanting. De planter wordt verzocht persoonlijk aanwezig te zijn of zich te doen vertegenwoordigen bij de vaststel lingen. Zoo de planter niet akkoord gaat met de accijns agenten nopens de opbrengst van zijn teelt,, kan hij zich beroepen op den controleur der accijnzen over zijn gebied de beslissing van dezen ambtenaar of van diens plaatsvervanger beslecht het geschil voorgoed. De planter verliest alle recht om verzet aan te teeke nen tegen de door de accijnsagenten geraamde op brengst van zijn teelt a) indien hij nagelaten heeft de vaststellingen bij te -wonen of er zich bij te doen vertegenwoordigen; b) indien hij, aanwezig of vertegenwoordigd geweest zijnde bij de vaststellingen, geen beroep gedaan heeft ep den controleur binnen de acht dagen na de visitatie van de beplanting- door de accijnsagenten. Verder bepaalt dit besluit dat elke tabaksplanter voor zijn verbruik en zonder verplichting tot verpakken of tot het aanbrengen van fiscale bandjes, over zijn oogst mag beschikken ten beloope van 30 planten, waarvoor hij het accijnsrecht moet betalen, tegen het bedrag van 1 frank per plant, te betalen op uiterlijk 30 November van het oogstjaar. In hetzelfde huishouden mag het voorrecht van deze beschikking slechts aan één planter verleend worden. Onder huishouden wordt verstaan de planter en al de personen die met hem wonen. De tabaksplanters, welke om hooger vernoemde rede nen niet de officieel vastgestelde hoeveelheid droge ta bak zullen kunnen bereiken, moeten zich in verbinding stellen mqt het inningskantoor der Accijnzen van hun gebied en aldaar de vaststelling van de opbrengst aan vragen. Het Staatsblad van 9 Augustus 1941 publiceert een besluit betreffende de opeischingen door de burge meesters te doen tot aanvulling der vrijwillige boeren wacht, luidende In de gemeenten waar -het aantal vrijwillige leden der bij besluit van 24 Juni 1941 ingestelde boerenwacht niet de verhouding van een man per tien hectaren be reikt, moet de burgemeester, op verzoek van den alge- aneenen overste van bewuste wacht, mannelijke inge zetenen opvorderen, om er deel van te maken, tot bovenvermelde verhouding is bereikt. De burgemeester vordert slechts door den algemee- nen overste der boerenwacht aangewezen personen op. Deze opvordering geschiedt op verzoekschrift van den algemeenen overste der boerenwacht. Zij is aan geen speciale formaliteiten gebonden. Door het feit van de opvordering wordt de betrok kene als lid van de boerenwacht beschouwd. De opgevorderde moet zijn diensten kosteloos pres- teeren. Geen vergoeding mag hem uit dien hoofde wor den verleend. Elk lid der boerenwacht dat de gelaste diensten niet heeft gepresteerd wordt gestraft met een gevangenis straf van 8 dagen tot 2 maanden en met een geldboete van 26 tot 2.500 fr. of slechts met een dezer straffen. De vrederechter is ter zake van deze inbreuken be voegd. zijn te verkrijgen ten bureele dezer, 34, Boterstraat, 34 YPER ZondagRosbief, worteltjes, aardappelen, vanille- vla. MaandagGroentenpanne-koek, havermoutpap. DinsdagGarnalenragoüt, worteltjes, aardappelen, maïzena pudd ing. WoensdagStevige groentensoep met rijst, drie in de pan. DonderdagBruine boonen gehakt, rabarber, aardap pelen. Vrijdag: Harde eieren, komkommersla, aardappelen. ZaterdagSpinaziestamppot, gekookte peren. Postelein in flesschen. Benoodigheden7 kgr. postelein, flesschen met wijden hals, kurken, lak. BereidingDe postelein wordt uitgezocht en meer malen gewasschen telkens in schoon water. Laat ze daarna zoo goed mogelijk uitlekken. Doe ze nu in een goed geëmailleerde pan en laat ze zoo vlug mogelijk zonder water aan de kook komen. Laat ze goed gaar koken op een zacht vuurtje en schep ze dan in flesschen, die vooraf uitgezwaveld of uitgekookt zijn. Om flesschen uit te zwavelen gaat men als volgt te werk Een stuk zwavelllnt, dat men bij een apotheker of drogist kan verkrijgen, vestigt men aan een omge- kromden ijzerdraad. Steek het zwavellint aan en steek het in de flesch. Laat zoolang in de flesch tot die hee- lemaal gevuld is met zwaveldamp. Haal dan het zwa vellint vlug uit de flesch en dompel het in koud water. Sluit de flesch en laat gedurende tien minuten omge keerd staan. Spoel de flesch nogeens met heet of ko kend water. Om de flesschen uit te koken, plaatsen we deze in een pan waar op den bodem een dubbel gevouwen dikke doek ligt. Vul de pan met koud water en leg er de schoongemaakte flesschen in. Breng het water lang zaam aan de koók. Laat ze gedurende 20 minuten uit koken. Stamp de groenten met den steel van een houten lepel zoo stevig mogelijk in de flesschen. Giet er dan desverkiezend wat kookvocht op. Vul de flesschen tot twee vingers breed onder den rand en sluit ze daarna met uitgekookte kurken. Lak ze ten slotte dicht. Rabarber in flesschen. Benoodigheden; 3 kgr, ra barber, groene flesschen, zwavellint, kurken, lak. BereidingZoo het noodig is schil dan de rabarber, Dat is echter niet noodig voor jonge rabarber. Snijd ze in stukjes en wasch ze zorgvuldig. Doe ze dan in een goed geëmailleerde pan zonder water en laat ze met het deksel op de pan tot moes koken. Doe dan het moes met behulp van een trechter in de flesschen. De rabarber moet zoo heet mogelijk zijn. De flesschen zijn vooraf uitgezwaveld en omgespoeld. Laat ze tot twee vingers breed onder den rand gevuld zijn. Sluit ze dan met uitgekookte kurken en lak ze dicht. Tomatenpuree in flesschen. Benoodigheden10 kgr. tomaten, kleine fleschjes, salycilpoeder, kurken, lak. BereidingOntdoe de tomaten van hun kroontjes, wasch ze en snijd ze in stukken. Laat ze aan de kook komen met een klein bodempje water en laat ze tot moes koken. Wrijf ze door een zeer fijne zeef en zorg ervoor dat er geen pitjes in de puree komen. Dat zou gisting veroor zaken. Laat de puree zonder deksel nog gedurende on geveer 10 minuten koken. Vul er dan de uitgezwavelde of uitgekookte fleschjes mede. Strooi er een mespuntje salycilpoeder op en sluit de fleschjes met kurken en lak ze dicht. Bruine saus. Benoodigheden1/2 liter groenten- water, 1 bouillonblokje, 25 gram boter, 25 tot 30 gram bloem, 1 koffielepeltje suiker, 1 afgestreken eetlepel tomatenpuree, 50 gram ajuin, wat kruidnagelgruis, wat zout. BereidingLaat de boter in een koekepan smelten en voeg er den geraspten ajuin en het kruidnagelgruis bij. Laat de massa te zamen fruiten. Voeg er nu de bloem en de suiker bij en laat het mengsel roerend bruin worden. Zorg ervoor dat het niet brandt. Los het bouillonblokje op in het groentenvocht en giet het over de massa. Voeg er nog de tomatenpuree bij en ten slotte nog wat zout. Laat nog eens goed doorkoken. Het grootste gedeelte van de voeding van de konijnen bestaat uit groene plantendeelen. Dat is in de meeste gevallen een uitstekend voedsel. Woont men op den Buiten of aan den rand van de stad, dan is het niet- heel moeilijk om voldoende groenvoeder voor de die ren bij te halen Er is langs de weilanden of op onbe bouwde stukken grond altijd genoeg te vinden om in ruime mate en zelfs een variatie in het menu van de dieren aan te brengen. Woont men nu echter in de stad, dan wordt het heel wat moeilijker. Om gedurig er op uit te trekken om het noodige te verzamelen, vraagt zulks veel tijd. Nu echter in de zomermaanden is er veel groentenafval beschikbaar, doch men moet voorzichtig zijn en alleen versch groentenafval geven dat geen rotte plekken vertoont. Het groen dat vochtig is en eenigen tijd op een hoop gelegen heeft, is vaak niet bruikbaar. Door de warmte wordt het broeien van verschillende stoffen gevormd, welke een schadelijken invloed hebben op de gezond heid van onze langooren. Heel vaak veroorzaken ze ziekten en sterfgevallen. Dus, opgepast bij het geven van groentenafval. Ook met gelijk welk groenvoeder moeten we voorzichtig zijn. Het is best dit te bewaren opengespreid op latten of gaasrooster. Dat het wat ver slenst of uitdroogt is niet erg. Wanneer er verschillende planten of heesters uit den hof gebruikt worden, schuilt er ook een groot gevaar, daar vele van die planten vergiftigd zijn. Ook wanneer de dieren losloopen, dreigt hun hetzelfde gevaar. Een konijn weet niet door instinct of een plant ja of neen vergiftigd is, en wanneer het een plant niet eet dan is het omdat ze niet naar zijn smaak is. Enkele schade lijke planten zijn de volgende de liguster, die gebruikt wordt om hagen te beplanten. Bij afknipping heeft men dan een groote hoeveelheid jong en sappig groen. Het is echter niet verstandig dit als voeder te gebruiken, daar het niet te vertrouwen is. Die plant kan een gif- tigen invloed hebben. Ook de buxus heeft dezelfde wer king. Tuinplanten als akelei, ridderspoor en monnikskap leveren gevaar op. Vooral de monnikskap is vrij giftig. Ook de pioenrozen, de trolliussoorten en verschillende anemoonachtigen en ook de groep van de ranonkelach- tigen. De kerkroos en de papaversoorten hebben even eens vergiftige eigenschappen. Ook de wild levende planten kunnen gevaar ople veren, zooals de boterbloem en de dotterbloem. Een enkele dezer planten tusschen het gras kan echter niet nadeelig zijn. Het is wanneer ze In groote hoeveelheid gegeven worden, dat ze schadelijk zijn. Gedroogd in hooi, zijn ze niet meer gevaarlijk, daar ze dan hun gif tige eigenschappen verloren hebben. is KOOPER van alle slach 105, Veurnesteenweg, 105 Yper. (2807) Een koffer moet gepakt worden. Om een koffer goed te pakken, is er wel wat aanleg voor noodig. Velen trachten een koffer zoo goed moge lijk in te pakken, maar er komt niets van terecht, al doen ze nog zooveel hun best. Alle dingen zijn echter Betrekkelijk en zoo mag men de uitspraak koffers pakken is een kunstniet te erg opnemen. Iedereen kan koffers paicken als hij het doet zooals het behoort en zoodanig dat aan de dingen, die worden ingepakt, geen schade veroorzaakt wordt. Men moet geduld oefe nen en niet denken dat hetgeen het mooist is het boven ste moet liggen of wat we niet direct noodig hebben het onderste. Dit mag niet den doorslag geven. Heel andere overwegingen moeten de basis zijn van het kof fers pakken. Eerst en vooral moet het zwaarste onderaan liggen zooals mantels, jassen, laarzen en schoenen. De ruim ten in de schoenen kunnen gevuld worden met doosjes die goed afgesloten werden en met tubes die in een vetvrij papier gedraaid zijn. Zoo voorkomt men dat de uitgevloeide cream of pasta het binnenwerk van de schoenen besmeurt. Bovenop komen dan de jurken en blouses. Andere kleedingstukken van dun en teer weefsel worden op gevouwen met vloeipapier ertusschen. Dit voorkomt de scherpe vouwen. Tusschen de onderste en de bovenste laag komen de kousen stevig opgerold, alsook de dessous. Deze dienen om de openingen te vullen. De koffer moet een vast geheel vormen. De dingen mogen er in geen geval in rammelen, maar ze moeten precies op hun plaats blij ven en hun vorm. waarin ze in den koffer gelegd zijn, behouden. Zoo men niet genoeg tricotgoed, kousen of mutsen heeft om alle openingen te vullen, dan neemt men proppen krantenpapier. Let er vooral op geen vochtige sponsen, handdoeken, badpakken of badhandschoentjes in krantenpapier te pakken, dat is niet voldoende. Hiervoor gebruiken we gummizakjes. Een goede raad is ook deze. Stel nooit het koffers pakken tot het laatste oogenblik uit. Dat is een veel te zenuwachtig werk en het maakt nerveus. Zoo wordt er heel dikwijls iets vergeten en we kunnen niet genoeg orde uitoefenen in ons werk. Het is goed voordien een lijstje te maken, waarop staat hetgeen we in den koffer moeten pakken en iedermaal het ding uitschrappen wanneer het in den koffer wordt geschikt. fm

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11