Bespaart 20 °lo KOLEN
SOUWEI
1
In 't groot 15, St=Niklaasstraat, YPER
■n
Voor de Keuken
Eenvoudig Menu.
Enkele gerechten.
Enkele nuttige wenken.
m. v. g. Y.
Komt te verschijnen
Het vraagstuk der braakgronden
Onderhoud der motorvoertuigen
HET YPERSCHE 7 -11-1941
Zondag: Groene koolsoep, rosbief, gestoofde prei,
aardappelen, vanillevla.
Maandag Andijviestamppot met ajuinen, havermout
pap.
Dinsdag: Stevige groentensoep, roode kool, aardap
pelen.
Woensdag: Groentenragoüt, aardappelen.
Donderdag: Bloemkoolsoep, bloemkool, aardappelen.
Yrijdag: Visehgehakt, andijviesla, aardappelen.
ZaterdagSavoyekool, aardappelen.
Groentengehakt. Benoodigheden 400 gram brood-
gehakt, 2 hard gekookte eieren, 500 gram groenten
(bloemkool, witte kool, worteltjes, knolselderij, spruit
jes enz.). 800 gram koude aardappelen, 50 gram boter,
een scheutje melk, zout, bouillonaroma.
Bereiding Kook de verschillende groenten te zamen
gaar in water met zout. Braad het broodgehakt in bo
ter, die vooraf wat bruin geworden is. Maak de aard
appelen fijn en vermeng ze met de boter, de melk en
wat zout. Leg in een vuurvasten schotel een laag aard
appelpuree, op deze laag een laag groenten. Daarop een
laag broodgehakt en 't fijngehakte ei. Vul zoo voort den
schotel, de laatste laag moet uit aardappelpuree be
staan. Giet over alles het groentennat, dat met wat
bouillon op smaak is gebracht. Giet er dan de overige
gesmolten footer overheen en plaatst den schotel in een
matig warmen oven. Laat den inhoud goed bruin wor
den.
Aardappelsla. Benoodigheden800 gram gekookte
aardappelen, 1 kropje sla of andijvie, 1 ajuin, 2 appelen,
wat augurkjes, 100 gram garnalen, 2 eetlepels melk, wat
gehakte peterselie..
BereidingKook de aardappelen en maak ze fijn.
Maak de sla of de andijvie schoon. Wasch goed de
groenten en laat ze even uitlekken. Snijd ze in fijne
reepjes. Maak den ajuin schoon en- hak hem fijn, als
ook de augurkjes en de geschilde appelen. Doe al de
verschillende benoodigheden door elkaar en voeg er
azijn, zout, peper bij naar smaak. Roer er dan de melk
door. Breng het gerecht in een glazen schotel en strooi
•er wat fijngehakte peterselie overheen.
Pikante sla. Benoodigheden600 gram koude ge
kookte aardappelen, 1 struik andijvie, 250 gr. tomaten,
4 eetlepels azijn, 2 eetlepels melk, 1 eetlepel geraspte
ajuin, peper, zout.
BereidingDe gekookte koude aardappelen worden
in dikke plakken gesneden. De andijvie wordt schoon
gemaakt. De tomaten ontdaan van hun kroontjes en ge-
wasschen. De gewasschen andijvie goed laten uitlekken
en in fijne reepjes gesneden. Ook de tomaten worden in
dikke plakken gesneden. Vermeng den azijn met de
melk, den geraspten ajuin, peper en zout. Doe de aard
appelen in een gedeelte van het sausje en met de rest
hiervan overgiet ge de andijvie. Leg midden den scho
tel de aardappelen. Leg er schijven tomaten op, en
strooi er peper en zout over. Leg er tenslotte een rand
andijvie rond.
Aardappelschoteltje. Benoodigheden2 kgr. aard
appelen, 250 gr, ajuinen, 2 eetlepels tomatenpuree, zout,
gehakte peterselie, 50 gram boter.
Bereiding: Schil de aardappelen en snipper den
ajuin fijn. Laat den ajuin in gebruinde boter braden.
Doe hierbij de tomatenpuree, alsook het zout, de aard
appelen en een weinig water. Laat gedurende een half
uur op een zacht vuurtje sudderen. Bind de saus met
wat meel of maïzena en roer er even vóór het opdienen
wat fijn gehakte peterselie doorheen.
Geglaceerde druiven. Benoodigheden1/2 kg. drui
ven, 100 "gr. suiker, wat water.
Bereiding Wasch goed de druiven en verwijder de
steeltjes. Zet de suiker op met» wat water en laat ze
lichtbruin branden. Dompel de druiven erin en laat de
caramellaag hard worden. Leg de druiven in een pa
pieren potje en vul hiermede een pralinedoos of presen
teer ze op een glazen schotel.
Spataderen. Vele menschen hebben last van spat
aders. Deze zijn dikwijls sterk opgezet, vooral 's avonds,
's morgens zijn ze evenwel minder gezwollen. Zoo moet
men besluiten dat rust, goed doet. Daarom is de eerste
raadgeving gemakkelijk te radenrust goed. Natuur
lijk moet het dagelijksch werk afgemaakt. Gaat zoo
veel mogelijk 's middags een paar uren rusten en gaat
's avonds vroeg te bed. Als u gaat zitten, tracht dan
zooveel mogelijk uw foeenen uit te strekken op een stoel.
Tracht zoo weinig mogelijk te staan, want staan is zeer
ongunstig voor spataderen. Zorg voor geregelden stoel
gang, want ophooping van darminhoud in den endel
darm bemoeilijkt den bloedstroom in de aderen en zoo
komt langzamerhand van kwaad tot erger.
Wat te deen om het zuur worden van de melk te
voorkomen Zorg er vooral voor dat de pannen of het
vaatwerk, waarmede de melk in ontvangst wordt ge
nomen, altijd goed gereinigd zijn en behoorlijk geslo
ten. Neem de melk onmiddellijk in huis en laat ze niet
op de stoep staan. Laat de melk niet te lang ongekookt
staan. Laat ze zoo gauw mogelijk goed doorkoken. Na
het koken moet de melk direct afgekoeld worden en
niet eenvoudig van het vuur afgezet. Hoe koeler de melk
staat, hoe langer ze goed houdt. Zet daarom de flesch
op een koele plaats, in koud water en vervang het wa-'
ter dikwijls. Zorg ervoor dat er geen stof of vliegen in
de melk komen en zet ze niet in de zon. Spoel het ge
bruikte vaatwerk goed uit en gebruik hiervoor vol
doende heet water.
Tutter of fopspeen. Het is natuurlijk beter kinders
op te voeden zonder fopspeen, maar dan kan men met
het kindje moeilijkheden ontmoeten. Het kindje wordt
soms wakker gedurende den nacht en, wanneer het
geen maaltijd krijgt, is het soms lastig. Dan kan men
zijn toevlucht nemen tot een wel uitgekookte en zuiver
in boorwater bewaarde fopspeen. Ook wanneer het
kindje de gewoonte zou nemen aan zijn lakentjes te
zuigen en zoo onvermijdelijk haartjes inzwelgt, ook dan
kan men de fopspeen gebruiken. Geef den kleine een
goede fopspeen heelemaal in gummi en die in geen ge
val in de keel kan geraken.
Hoe breien we handschoenen voor onze schoolgaande
kinderen van 4 tot 6 jaar
Benoodigheden100 gram wol, 4 naalden van 2 mm.
diameter.
WerkwijzeZet 63 steken op 4 naalden en brei ver
der als volgt:
1° naald 4 steken rechts, 3 steken averechts, 4 steken
rechts, 3 steken averechts, enz.
2® naald 6 steken rechts, 1 steek averechts, 6 steken
rechts, 1 steek averechts, 6 steken rechts, enz.
3« naald zooals de eerste.
4'- naald zooals de tweede.
5e naald zooals de eerste.
6' naald zooals de tweede.
1" naaldzooals de eerste.
8"" naald 1 averechts, 1 rechts, 1 averechts, 1 rechts,
1 averechts, enz.
Herhaal deze acht naalden totdat ge 8 cm. rechts hebt
voor de manchette.
De naald hieropvolgende breit ge 2 steken te zamen
alle 4 steken, zoodat ge nog 51 steken op de naald hebt.
Doe 7 naalden rechts1 steek rechts, 1 steek ave
rechts, enz.
Hierna nogeens een naald met alle 16 steken 2 te
zamen te nemen zoodat er nog 48 steken op de naald
zijn.
Nu beginnen we de eigenlijke hand
1® naald 2 steken rechts, 1 steek averechts, 2 steken
rechts, 1 steek averechts, enz.
2® naald zooals de eerste.
3® naald zooals de eerste.
4® naald2 steken averechts, 1 steek rechts, 2 steken
averechts, 1 steek rechts ,enz.
Herhaal deze 4 naalden totdat ge 8 naalden rechts
gebreid hebt. Aan de volgende naald wordt de duim
ingezet.
Brei 2 steken (1 rechts en 1 averechts) uit 1 steek,
brei de 2 volgende steken en nog eens 2 steken uit de
volgende. Doe nu de gansche ronde op normale wijze
voort. Nu 3 naalden rechts. Aan de volgende naald
nogeens 2 steken uit de 1® steek, 4 steken, 2 steken uit
de volgende. Brei nogeens 3 naalden. Doe zoo voort tot
ge 17 steken hebt tusschen de twee meerderingen. Zet
de 48 steken van de hand op 2 naalden (voorbehouden
hiervoor) en brei het duimpje verder met nog 3 steken
bij te voegen waar men het duimpje sluit. Brei recht
tot ge 4 cm. lengte hebt. Brei dan de volgende toeren
2 steken te zamen tot ge 5 steken overhoudt. Deze
neemt men te zamen en maak ze goed vast. Neem de
48 achtergebleven steken op 4 naalden en brei nog 2 cm.
recht. Vorm nu de vingers.
Voor den ringvinger neemt ge de 2 steken van den
en 7 van langs achter. Zet nog 2 steken bij waar de
vinger toegebreid wordt. Brei tot ge 5 cm. hebt. Nu 2
te zamen. Neem de overgeblevene te zamen en maak
ze vast.
Voor den ringvinger neemt ge de 2 steken van den
voegde steken alsook 7 steken van langs voor. Daarbij
zet ge 2 steken op. Neem dan nog 7 steken van langs
achter. Brei tot ge 5 1 cm. hebt en doe zooals met den
voorgaanden vinger.
Voo redn ringvinger neemt ge de 2 steken van den
middenvinger, 6 steken van langs voor, 2 steken bij waar
de vinger moet sluiten en nogeens 6 steken van langs
achter. Brei tot ge 4 J cm. hebt en sluit op. Voor den
kleinen vinger breit ge de overgebleven steken tot ge
4 cm. bekomt en sluit dan op.
RALORINE
MMMMMMMN
Talrijke modellen voorzien voor veranderingen. Juist
stofverbruik aangeduid. Ongeëvenaarde patronen. Dit
prachtig blad, onklopbaar onder alle oogpunten, klopt
alle records van volksgeliefdheid. Overal verkrijgbaar.
Zending franco na ontvangst van 7 fr. op postrek.
3875.76 of postzegels. HERBILLON, 48, Broekstraat,
BRUSSEL.
Ter oorzake van den oorlog werd de invoer van land
bouwproducten zeer beperkt. De bevoorrading van het
land werd erdoor fel bemoeilijkt. Er werd getracht dit
te verhelpen door een vermeerdering van de productie
in het binnenland.
Daarvoor wordt natuurlijk eerst gedacht aan een
mogelijke uitbreiding van de bebouwde oppervlakte.
Dit heeft opnieuw het vraagstuk der braakgronden
naar voor gebracht. Zeker werden duizenden Ha., sinds
Mei 1940, reeds ontgind en bebouwd, maar heel waar
schijnlijk zal een groot gedeelte ervan terug braak
liggen van zoodra de landbouwvoorwaarden weer nor
maal zullen geworden zijn.
Inderdaad, de braakliggend gebleven gronden in ons
land zijn een overschot die te nat of te droog zijn,
ofwel ver afgelegen van alle wegen en van de bewoonde
centra of om eenig andere reden ongeschikt zijn, in
normale omstandigheden, voor economisch rendabele
exploitatie.
Opdat deze inbezitneming van folijvenden aard zou
zijn, zal men vooraf technische werken moeten uitvoe
ren, ten einde de oorzaken weg te Tuimen die, tot op he
den, het productief-maken der gronden of een nor
maal rendement ervan in den weg stonden.
Vooreerst moet er gedacht worden aan de verbetering
der reeds bebouwde gronden, dus niet aan de 120.000
Ha. braakgronden die officieel aldus aangeteekend zijn,
maar ook aan de ongeveer 200.000 Ha. gronden waarvan
het rendement onvoldoende is en welke door aange
paste werken (drooglegging draineering be
vloeiing) 30 a 50 meer dan hun huidige opbrengst
kunnen opleveren.
De aldus bekomen nieuwe gronden moeten onmiddel
lijk in gebruik genomen worden. Men moet er gebeur
lijk nieuwe kolonisten op vestigen (verkaveling der
gronden, oprichting van hofsteden, enz.) hen financieel
helpen in het begin, dat steeds moeilijk is, hen technisch
leiding geven. enz.
In 1935 richtte de Staat te dien einde speciaal de
Nationale Maatschappij voor den Kleinen Landeigen
dom op (26, Steenweg op Charleroi te Brussel). De Na
tionale Maatschappij heeft voor doel de minvermogen
de personen het verwerven van den kleinen grondeigen
dom te vergemakkelijkenzij is ook belast met het in
richten van de blnnenlandsche kolonisatie. Om deze
doeleinden te bereiken mag de Nationale Maatschappij
geldleeningen toestaan tegen zeer voordeelige voor
waarden rentevoet 2.50 levensverzekering, gemak
van terugbetaling op gelijk welk oogenblik.
Buiten deze verrichtingen hglpt de Nationale Maat
schappij ook de minbegoede gezinnen bij het verwer
ven van den eigendom der familfegronden, alsmede bij
alle andere grondaankoopen welke den kleinlandbouw
in de hand werken.
Om aan de eigenaars van motorvoertuigen de leve
ring van de door hun benoodigde vervangingsstukken
te verzekeren, en aan de firmas welke hun bestellingen
uitvoeren het noodige ijzer te verschaffen, is er een
bijzonder contingent gesticht, beheerd door de Bedrijfs-
groepeering der Motorwagens en Rijwielen, afhangend
van de Hoofdgroepeering der Metaalverwerkende Nij
verheid, 17, Lakenweverstraat, te Brussel.
De eigenaars van motorvoertuigen, bedrijfs-, handels-,
en landbouwwagens, toerismerijtuigen en motorrijwie
len, zullen voor elk tot verkeer toegelaten voertuig een
boekje m#t bevoorradingsbons ontvangen, geldig voor
één jaar.
Onder de landbouwwagens moeten enkel begrepen
worden, deze welke in het bezit zijn van een verkeers-
toelatlng en van een Vervoerbureau afhangen, met uit
sluiting van diegenen welke door den Dienst voor de
Verdeeling van Motorbrandstof als vaste motoren aan
zien worden.
Tot staving van elke bestelling moeten de benutti-
gers, aan hun leveranciers, een bon voor de benoodigde
hoeveelheid ijzer afgeven.
De boekjes zullen bedeeld worden door het Vervoer
bureau, of hulpbureel met de noodige onderrichtingen
voor hun aanwending. Ze kunnen er afgehaald worden
vanaf 5 November 1941.
Om een te grooten toeloop aan de winketten te voor
komen, worden de rechthebbenden verzocht hun boek
jes slechts dan af te halen, bij het Vervoerbureau van
hun arrondissement, als ze, na 5 November, voor de
.eerste maal zouden moeten gebruik maken van de bons.
De boekjes zijn geldig tot 30 October 1942, en niet tot
31 Augustus 1942, zooals aangeduid op hun omslag.
wonderbaar tegen achter- of wegblijven
der maandstonden. MICHEL, Apoth., 102,
Wetst. Brussel. Terugbet. 37 fr.