0. Lecomte'Plouvier MtOeSKBWS Bespaart 20 In 't groot 15, St-Niklaasstraat, YPER .11 BROUWEN PILLE pi lil Komt te verschijnen Aankoop fir Verkoop van Automobielen van alle merken Au Tombeau de l'Automobile •WM"Jkui«e^edM, Voor de Keuken Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Wanneer gebruiken we borstels PAST OP DE VELODIEVEN Enkele wenken bij het strijken. Uit een oude gummischort. In hef goedkoopste Meubelhuis bij Pierre CHRISTIAENS 6 en 10, Noordlaan YPER HET YPERSCHE 21-11-1941 wonderbaar tegen achter- of wegblijven der maandstonden. MICHEL, Apoth., 102, Wetst. Brussel. Terugbet. 37 fr. schikking gesteld door den leverancier, waarbij zij in geschreven zijn. Wat de uitvoering van deze bestelling betreft, zijn de leveranciers verplicht de nog beschikbare hoeveelheden huisbrandstof onder al de aanvragers te verdeelen bin nen de grenzen bepaald bij artikel 8 en overeenkomstig de onderrichtingen van de Kolencentrale. Art. 8. A. De hoeveelheden huisbrandstoffen, die maandelijks door de leveranciers aan de verbruikers gezinshoofden mogen verkocht of geleverd of door de zen aangekocht of betrokken woiden, mogen in geen enkel geval hooger zijn dan het dubbel der in artikel 6 bepaalde maxima, hierbij rekening houdend met de leveringen, eventueel uitgevoerd door Winterhulp. B. De hoeveelheid huisbrandstoffen, met inbegrip van de 200 kilogram steenkolen of steenkoolbriketten ofwel van de 240 kilogram cokes bedoeld bij artikel 6, die maandelijks door de leveranciers aan de verbruikers hoofden van ondernemingen mag verkocht of geleverd of door dezen aangekocht of betrokken worden, mag in geen enkel geval een twaalfde van het jaarlijkseh ver bruik overtreffen. Inschrijving op de Kontrölekaart Inbreuken zullen bestraft worden. Art. 13. le Bij elke levering van huisbrandstof, met uitzondering van de leveringen aan zieken en genees- heeren tegen afgifte van de bijzondere bevoorradings bons, afgeleverd door den Dienst voor de voeding der zieken, zullen de leveranciers de voorlegging der kon- troolkaart Nr 30 bedoeld bij art. 5 van het besluit van 20 Oktober 1941 eischen en de hoeveelheid verkochte brandstof alsook den afleveringsdatum er op vermelden. 2* Bij elke brandstoflevering zal Winterhulp de voor legging der kontroolkaarten Nr 30 vorderen en er de afgeleverde hoeveelheden alsook den inschrijvingsda tum op aanteekenen. Art. 14. A. De huisbrandstof, die de kleinhandelaars aan de verbruikers afleveren, mag slechts aan het adres van deze laatsten geleverd worden, dat op de inschrij- vlngslijst vermeld en op de kontroolkaart Nr 30 her haald werd. B. De kleinhandelaars mogen aan hun klanten geen huisbrandstof leveren of verkoopen, wanneer zij of hun afgevaardigden bij dezen de aanwezigheid van een hoe veelheid brandstof vaststellen, die de grenzen voorzien in dit besluit, overschrijdt. Bij de bestelling mag de kleinhandelaar van zijn kant de storting van een voor schot eischen, waarvan het bedrag door de bedrijfsgroe- peering Kolenkleinhandel bepaald wordt. Wanneer de levering niet kan uitgevoerd worden wegens feit dat de klant een valsche aangifte van zijn voorraad brandstof gedaan heeft, blijft het voorschot van rechtswege het eigendom van den kleinhandelaar. In het Besluit zijn verdere artikels gewijd aan bij zondere verbruikers», «Winterhulp», «de kontrole en herbevoorrading der klein- en groothandelaars», «le veringen voor spoor- en waterwegen komptante ver koop enz. Talrijke modellen voorzien voor veranderingen. Juist stofverbruik aangeduid. Ongeëvenaarde patronen. Dit prachtig blad, onklopbaar onder alle oogpunten, klopt alle records van volksgeliefdheid. Overal verkrijgbaar. Zending franco na ontvangst van 7 fr. op postrek. 3875.76 of postzegels. HERBILLON, 48, Broekstraat, BRUSSEL. Ypersche Steenweg, 12, WAASTEN Tel. Komen 332. (2669) IP»»» Ja ik ben steeds goed geluimd en ik doe mijn werk met plezier Maar ik ben dan ook steeds in-het bezit van eenige ZondagGroentensoep, gekruide kalfslapjes, andij vie, aardappelen, vanille vla. MaandagGestoofde prei, aardappelen, maïzenavla. DinsdagAardappelsoep, roode kool, aardappelen. WoensdagGroentengehakt, aardappelen. Donderdag Selderijsoep, savoyekool, aardappelen. VrijdagGebakken uien, aardappelen. ZaterdagGroentenragoüt, aardappelen, peren. Groentensoep. 2 liter water, 1/2 kgr. verschillende groenten, zocalsselderijknol, peterseliewortel, bloem kool, prei, wortelen enz., 2 aardappelen, 25 gram rijst, zout, bouillonaroma, zoo mogelijk wat schenkelvleesch. BereidingLaat het water met het zout en het in stukken gesneden vleesch langzaam aan de kook ko men .Laat het vleesch nog gedurende 2 tot 3 uur trek ken. Maak de aardappelen schoon, alsook de groenten. Wasch ze of snijd ze In stukjes of fijne reepjes. Voeg deze groenten en aardappelen bij den bouillon. Voeg er tevens de gewasschen rijst bij. Laat gedurende 3 kwart uur koken. Maak de soep op smaak met wat bouillon aroma. Erwtensoep. Benoodigheden400 gram spliterwten, 2| liter water. 1 kleine selderijknol, wat selderijgroen, 1 stukje prei, wat zout. BereidingWasch de erwten en breng ze aan- de kook met 11/2 liter water, zout, de geschilde en in stukken gesneden selderijknol en de gesnipperde prei. Voeg bij de soep nog een weinig selderijgroen en laat deze nog een tijd doorkoken. Steek alles door een teems. Dien het gerecht zoo warm mogelijk op. Andijvieschoteltje. Benoodigheden500 gram an dijvie, 1 stukje prei, 400 gram gehakt, 40 gram boter, zout, peper en paneermeel. Bereiding Reinig en wasch de andijvie menigmaal met schoon water. Breng de groenten met veel water aan de kook. Giet dit er af zoodra het water kookt en voeg er versch water bij. Laat gedurende 1 uur gaar' koken. Snipper de prei en laat deze de laatste 20 mi nuten mede koken. Laat de groenten vervolgens op een vergiet uitlekken. Vermeng het gehakt met wat peper en zout naar smaak. Braad het gehakt in de boter die licht grijs van kleur Is gesmolten. Leg daarna in een schotel een laag andijvie. Bedek met een laag gehakt. Leg hierop de rest van de groenten. Strooi tenslotte wat paneermeel over de groenten. Leg hier en daar een klontje boter en plaats den schotel in een warmen oven. Laat er een mooi bruin korstje op komen en dien het gerecht in den schotel op. Gekruide kalfslapjes. - Benoodigheden400 gr. kalfs lapjes, zout, peper, nootmuskaat, een paar schijfjes ci troen ,1 laurierblad, 40 gram boter. BereidingWasch de kalfslapjes en droog ze af. Wrijf ze In met zout, peper en nootmuskaat Laat de boter smelten en voeg er het laurierblaadje bij. Laat de lapjes in de gesmolten boter aan beide zijden bruin braden. Doe er dan de schijfjes citroen, waaruit de pit jes verwijderd zijn, aan toe en maak het jus met wat water af. Laat het vleesch nog 10 minuten stoven. Ver wijder de kruiden en de schijfjes citroen uit het jus en dien bij de lapjes een fijne groente op. Griesmeelpudding. Benoodigheden1 liter melk, 100 gram griesmeel, 80 gram suiker, wat zout, 50 gram noten, een paar eetlepels roode jam. BereidingLaat de melk met het zout aan de kook komen. Strooi er steeds roerende het griesmeel bij. Laat de pudding waarbij de suiker vermengd Is nog eenige minuten doorkoken. Roer er van het vuur de fijngehakte noten doorheen. Houd er enkele deeltjes achter. Stort den pudding, wanneer hij volkomen koud is. op een glazen schotel en gamier met jam en noten. Giet er wat jam met water verdund omheen. Het is waar, borstels zijn duur. Maar zoo we denken te bezuinigen, door een doekje in plaats van borstels te gebruiken, zijn we wel mis. Borstelwerk kan nu een maal In het huishouden niet gemist worden. Heel dik wijls kan men het stof uit hoekjes of kantjes niet ver wijderen, maar we vergeten het stofkwastje te gebrui ken. De fijne haartjes dringen diep door en halen het stof weg. Versierde voorwerpen, die uitgehaald zijn, kunnen we alleen reinigen met een goeden borstel. Hoe zouden we lange, smalle vaasjes reinigen, zoo we geen gebruik maakten van een borstel met langen steel. Pannen kunnen best gereinigd worden met een pan- nenborstel. Zoo we na gebruik de pannen met water ge vuld laten staan en dan met een stevlgen borstel schoon maken, moeten we nooit beginnen met af te steken met een mes, waardoor wel menigeens hktt email of alumi nium beschadigd wordt. Houd de verels van dezen bor stel samen met een rubberbandje. Na gebruik wordt het bandje eraf geschoven en de borstel gereinigd. Zoo blijven er nooit etenrestjes na. Bij het wasschen van schotels bewijst de borstel ook goede diensten. Zoo we er lang nut van hebben. Let goed reinigen, kunnen we er lang nut van hebben. Let goed of er geen etenrestjes aan het hout zijn blijven kleven Ook bij het reinigen van koffie- of theepotten blijft het vraagstuk hoe de tuit schoon te krijgen. Met een doekje is het totaal onmogelijk deze te reinigen. Hier voor kan men ook een speciaal borsteltje gebruiken met wijd openstaande haren. Hierdoor wordt het por selein of aardewerk aan den binnenkant goed gerei nigd. Door de elasticiteit springen de haren van de borstels wederom recht, zoodat we niet bang hoeven te zijn dat, na een paar malen, het model zal verloren zijn. Reinig na ieder gebruik. Bij het schoonmaken van bewerkt zilver of ander metaal, is de borstel ook onmisbaar. Kan het zilver uit koken, dan wrijven we het na de bewerking met een borstel mooi glanzend. Moet men een papje van krijt en spiritus gebruiken, dan borstelt men alle poeder uit de versieringen weg. Om kammen te reinigen bestaat er ook een speciaal soort borsteltje. Zoo blijven de kammen altijd net. Het kammen borsteltje wordt natuurlijk altijd rein gehou den, best met benzine. Zoowel wollen, zijden als katoenen goed wordt eerst ingevocht vooraleer het te strijken. Zoo kunnen alle kreukels worden weggestreken. Om te voorkomen dat, bij dubbelen naad of plooien, het goed vochtig blijft, strijken we die gedeelten aan den linkerkant goed droog. Velours-chiffon of fluweel vragen bijzondere aan dacht. Na ze eerst aan den linkerkant op een zachten onderkant gestreken of over het ijzer getrokken te heb ben, houden we ze over den damp van kokend water. Zoo wordt het goed als nieuw. In vele gevallen zelfs is het strijken niet noodig. Zoo de rok is uitgerokken, wat dan gedaan Schuif het goed over een strijkplank en leg er een voch- tigen doek op. Pers goed het goed in de lengte en inde breedte. Het ijzer wordt er alleen op gedrukt. Men mag het nooit laten glijden. Door het pletten krimpt ■het goed wederom ineen en krijgt zijn oorspronkelijken vorm. Cols en manchetten bestaan uit verschillende la gen goed die op elkaaT gestikt zijn. Deze worden dan ook moeilijk gestreken. Het is best ze eerst te pletten en daarna te strijken. Rek eerst goed de boord of man chetten. Zet daarna een warm ijzer op de verschillende lagen neder. Laat even staan tot de verschillende la gen aan mekaar plakken. Neem het ijzer op en zet het vlak ernaast. Zoo de manchetten of boord volledig ge plet zijn, worden ze drooggestreken. Donker wollen of zijden goed, die door het strijken glimmen, worden aan den linkerkant gestreken. De plooien en ruimten, aan den rechterkant bewerkt, wor den onder een doek gestreken. Een gummischortje, dat een scheurtje vertoont, moet men nu echter niet als volstrekt onbruikbaar beschou wen. De banden zijn over het algemeen wel zoolang, dat ze wat verkort kunnen worden. Plak aan den ach terkant een stukje gummi tegen. Is het nu zoodanig ge scheurd dat plakken onmogelijk is, dangebruiken we de stukken die nog geheel zijn. Zoo kan men ermede een blaadje bedekken, dat gebruikt wordt om de vuile boel van koffietafel op te ruimen. Met een vochtig doekje Is het gemakkelijk schoon te maken. Ook kan men een morskleedje maken voor den kleuter. Zakjes om toiletartikelen te bergen worden gemakkelijk ver vaardigd uit resten van een gummischort Deze kan men best plakken, want stikken geeft aanleiding tot scheuren. Ook een zakje om spons en zeep weg te bergen, kan best uit gummiresten vervaardigd worden. Om te voorkomen dat de vloerbedekking, tafel of wat dan ook nat gemaakt worden, kunnen we een lapje snijden zoo groot als we kunnen hebben om onder het teeltje te leggen. Dit wordt dan speciaal voor dat doel gebruikt en in de werkkast weggeborgen bij het andere materiaal. ipinmnpinn der APOTHEEK DEPÜORTERE Sl-Nlkfa»-Wees Zoo doende ken ik geen hoofdpijnen, verkoudheden en langdurige grieptoestanden die het leven tot een hel maken S pooden 25 In alle apotheken r.l recht, ttreekj aan bovenvermeld adren. KALORINC M. V. G. Y. m3

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1941 | | pagina 11