0. Lecomte'Plouvier
MtOeSKBWS
Bespaart 20
In 't groot 15, St-Niklaasstraat, YPER
.11
BROUWEN PILLE
pi
lil
Komt te verschijnen
Aankoop fir Verkoop
van Automobielen van alle merken
Au Tombeau de l'Automobile
•WM"Jkui«e^edM,
Voor de Keuken
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Wanneer gebruiken we borstels
PAST OP DE VELODIEVEN
Enkele wenken bij het strijken.
Uit een oude gummischort.
In hef goedkoopste Meubelhuis
bij Pierre CHRISTIAENS
6 en 10, Noordlaan YPER
HET YPERSCHE 21-11-1941
wonderbaar tegen achter- of wegblijven
der maandstonden. MICHEL, Apoth., 102,
Wetst. Brussel. Terugbet. 37 fr.
schikking gesteld door den leverancier, waarbij zij in
geschreven zijn.
Wat de uitvoering van deze bestelling betreft, zijn de
leveranciers verplicht de nog beschikbare hoeveelheden
huisbrandstof onder al de aanvragers te verdeelen bin
nen de grenzen bepaald bij artikel 8 en overeenkomstig
de onderrichtingen van de Kolencentrale.
Art. 8. A. De hoeveelheden huisbrandstoffen, die
maandelijks door de leveranciers aan de verbruikers
gezinshoofden mogen verkocht of geleverd of door de
zen aangekocht of betrokken woiden, mogen in geen
enkel geval hooger zijn dan het dubbel der in artikel
6 bepaalde maxima, hierbij rekening houdend met de
leveringen, eventueel uitgevoerd door Winterhulp.
B. De hoeveelheid huisbrandstoffen, met inbegrip van
de 200 kilogram steenkolen of steenkoolbriketten ofwel
van de 240 kilogram cokes bedoeld bij artikel 6, die
maandelijks door de leveranciers aan de verbruikers
hoofden van ondernemingen mag verkocht of geleverd
of door dezen aangekocht of betrokken worden, mag in
geen enkel geval een twaalfde van het jaarlijkseh ver
bruik overtreffen.
Inschrijving op de Kontrölekaart
Inbreuken zullen bestraft worden.
Art. 13. le Bij elke levering van huisbrandstof, met
uitzondering van de leveringen aan zieken en genees-
heeren tegen afgifte van de bijzondere bevoorradings
bons, afgeleverd door den Dienst voor de voeding der
zieken, zullen de leveranciers de voorlegging der kon-
troolkaart Nr 30 bedoeld bij art. 5 van het besluit van
20 Oktober 1941 eischen en de hoeveelheid verkochte
brandstof alsook den afleveringsdatum er op vermelden.
2* Bij elke brandstoflevering zal Winterhulp de voor
legging der kontroolkaarten Nr 30 vorderen en er de
afgeleverde hoeveelheden alsook den inschrijvingsda
tum op aanteekenen.
Art. 14. A. De huisbrandstof, die de kleinhandelaars
aan de verbruikers afleveren, mag slechts aan het adres
van deze laatsten geleverd worden, dat op de inschrij-
vlngslijst vermeld en op de kontroolkaart Nr 30 her
haald werd.
B. De kleinhandelaars mogen aan hun klanten geen
huisbrandstof leveren of verkoopen, wanneer zij of hun
afgevaardigden bij dezen de aanwezigheid van een hoe
veelheid brandstof vaststellen, die de grenzen voorzien
in dit besluit, overschrijdt. Bij de bestelling mag de
kleinhandelaar van zijn kant de storting van een voor
schot eischen, waarvan het bedrag door de bedrijfsgroe-
peering Kolenkleinhandel bepaald wordt.
Wanneer de levering niet kan uitgevoerd worden
wegens feit dat de klant een valsche aangifte van zijn
voorraad brandstof gedaan heeft, blijft het voorschot
van rechtswege het eigendom van den kleinhandelaar.
In het Besluit zijn verdere artikels gewijd aan bij
zondere verbruikers», «Winterhulp», «de kontrole en
herbevoorrading der klein- en groothandelaars», «le
veringen voor spoor- en waterwegen komptante ver
koop enz.
Talrijke modellen voorzien voor veranderingen. Juist
stofverbruik aangeduid. Ongeëvenaarde patronen. Dit
prachtig blad, onklopbaar onder alle oogpunten, klopt
alle records van volksgeliefdheid. Overal verkrijgbaar.
Zending franco na ontvangst van 7 fr. op postrek.
3875.76 of postzegels. HERBILLON, 48, Broekstraat,
BRUSSEL.
Ypersche Steenweg, 12, WAASTEN
Tel. Komen 332. (2669)
IP»»»
Ja ik ben steeds
goed geluimd en
ik doe mijn werk
met plezier
Maar ik ben dan ook steeds in-het bezit van eenige
ZondagGroentensoep, gekruide kalfslapjes, andij
vie, aardappelen, vanille vla.
MaandagGestoofde prei, aardappelen, maïzenavla.
DinsdagAardappelsoep, roode kool, aardappelen.
WoensdagGroentengehakt, aardappelen.
Donderdag Selderijsoep, savoyekool, aardappelen.
VrijdagGebakken uien, aardappelen.
ZaterdagGroentenragoüt, aardappelen, peren.
Groentensoep. 2 liter water, 1/2 kgr. verschillende
groenten, zocalsselderijknol, peterseliewortel, bloem
kool, prei, wortelen enz., 2 aardappelen, 25 gram rijst,
zout, bouillonaroma, zoo mogelijk wat schenkelvleesch.
BereidingLaat het water met het zout en het in
stukken gesneden vleesch langzaam aan de kook ko
men .Laat het vleesch nog gedurende 2 tot 3 uur trek
ken.
Maak de aardappelen schoon, alsook de groenten.
Wasch ze of snijd ze In stukjes of fijne reepjes. Voeg
deze groenten en aardappelen bij den bouillon. Voeg er
tevens de gewasschen rijst bij. Laat gedurende 3 kwart
uur koken. Maak de soep op smaak met wat bouillon
aroma.
Erwtensoep. Benoodigheden400 gram spliterwten,
2| liter water. 1 kleine selderijknol, wat selderijgroen,
1 stukje prei, wat zout.
BereidingWasch de erwten en breng ze aan- de kook
met 11/2 liter water, zout, de geschilde en in stukken
gesneden selderijknol en de gesnipperde prei. Voeg bij
de soep nog een weinig selderijgroen en laat deze nog
een tijd doorkoken. Steek alles door een teems. Dien
het gerecht zoo warm mogelijk op.
Andijvieschoteltje. Benoodigheden500 gram an
dijvie, 1 stukje prei, 400 gram gehakt, 40 gram boter,
zout, peper en paneermeel.
Bereiding Reinig en wasch de andijvie menigmaal
met schoon water. Breng de groenten met veel water
aan de kook. Giet dit er af zoodra het water kookt en
voeg er versch water bij. Laat gedurende 1 uur gaar'
koken. Snipper de prei en laat deze de laatste 20 mi
nuten mede koken. Laat de groenten vervolgens op een
vergiet uitlekken. Vermeng het gehakt met wat peper
en zout naar smaak. Braad het gehakt in de boter die
licht grijs van kleur Is gesmolten. Leg daarna in een
schotel een laag andijvie. Bedek met een laag gehakt.
Leg hierop de rest van de groenten. Strooi tenslotte
wat paneermeel over de groenten. Leg hier en daar een
klontje boter en plaats den schotel in een warmen oven.
Laat er een mooi bruin korstje op komen en dien het
gerecht in den schotel op.
Gekruide kalfslapjes. - Benoodigheden400 gr. kalfs
lapjes, zout, peper, nootmuskaat, een paar schijfjes ci
troen ,1 laurierblad, 40 gram boter.
BereidingWasch de kalfslapjes en droog ze af.
Wrijf ze In met zout, peper en nootmuskaat Laat de
boter smelten en voeg er het laurierblaadje bij. Laat
de lapjes in de gesmolten boter aan beide zijden bruin
braden. Doe er dan de schijfjes citroen, waaruit de pit
jes verwijderd zijn, aan toe en maak het jus met wat
water af. Laat het vleesch nog 10 minuten stoven. Ver
wijder de kruiden en de schijfjes citroen uit het jus en
dien bij de lapjes een fijne groente op.
Griesmeelpudding. Benoodigheden1 liter melk,
100 gram griesmeel, 80 gram suiker, wat zout, 50 gram
noten, een paar eetlepels roode jam.
BereidingLaat de melk met het zout aan de kook
komen. Strooi er steeds roerende het griesmeel bij.
Laat de pudding waarbij de suiker vermengd Is nog
eenige minuten doorkoken. Roer er van het vuur de
fijngehakte noten doorheen. Houd er enkele deeltjes
achter. Stort den pudding, wanneer hij volkomen koud
is. op een glazen schotel en gamier met jam en noten.
Giet er wat jam met water verdund omheen.
Het is waar, borstels zijn duur. Maar zoo we denken
te bezuinigen, door een doekje in plaats van borstels
te gebruiken, zijn we wel mis. Borstelwerk kan nu een
maal In het huishouden niet gemist worden. Heel dik
wijls kan men het stof uit hoekjes of kantjes niet ver
wijderen, maar we vergeten het stofkwastje te gebrui
ken. De fijne haartjes dringen diep door en halen het
stof weg. Versierde voorwerpen, die uitgehaald zijn,
kunnen we alleen reinigen met een goeden borstel. Hoe
zouden we lange, smalle vaasjes reinigen, zoo we geen
gebruik maakten van een borstel met langen steel.
Pannen kunnen best gereinigd worden met een pan-
nenborstel. Zoo we na gebruik de pannen met water ge
vuld laten staan en dan met een stevlgen borstel schoon
maken, moeten we nooit beginnen met af te steken met
een mes, waardoor wel menigeens hktt email of alumi
nium beschadigd wordt. Houd de verels van dezen bor
stel samen met een rubberbandje. Na gebruik wordt het
bandje eraf geschoven en de borstel gereinigd. Zoo
blijven er nooit etenrestjes na.
Bij het wasschen van schotels bewijst de borstel ook
goede diensten. Zoo we er lang nut van hebben. Let
goed reinigen, kunnen we er lang nut van hebben. Let
goed of er geen etenrestjes aan het hout zijn blijven
kleven
Ook bij het reinigen van koffie- of theepotten blijft
het vraagstuk hoe de tuit schoon te krijgen. Met een
doekje is het totaal onmogelijk deze te reinigen. Hier
voor kan men ook een speciaal borsteltje gebruiken
met wijd openstaande haren. Hierdoor wordt het por
selein of aardewerk aan den binnenkant goed gerei
nigd. Door de elasticiteit springen de haren van de
borstels wederom recht, zoodat we niet bang hoeven te
zijn dat, na een paar malen, het model zal verloren zijn.
Reinig na ieder gebruik.
Bij het schoonmaken van bewerkt zilver of ander
metaal, is de borstel ook onmisbaar. Kan het zilver uit
koken, dan wrijven we het na de bewerking met een
borstel mooi glanzend. Moet men een papje van krijt
en spiritus gebruiken, dan borstelt men alle poeder uit
de versieringen weg.
Om kammen te reinigen bestaat er ook een speciaal
soort borsteltje. Zoo blijven de kammen altijd net. Het
kammen borsteltje wordt natuurlijk altijd rein gehou
den, best met benzine.
Zoowel wollen, zijden als katoenen goed wordt
eerst ingevocht vooraleer het te strijken. Zoo kunnen
alle kreukels worden weggestreken. Om te voorkomen
dat, bij dubbelen naad of plooien, het goed vochtig
blijft, strijken we die gedeelten aan den linkerkant goed
droog.
Velours-chiffon of fluweel vragen bijzondere aan
dacht. Na ze eerst aan den linkerkant op een zachten
onderkant gestreken of over het ijzer getrokken te heb
ben, houden we ze over den damp van kokend water.
Zoo wordt het goed als nieuw. In vele gevallen zelfs is
het strijken niet noodig.
Zoo de rok is uitgerokken, wat dan gedaan
Schuif het goed over een strijkplank en leg er een voch-
tigen doek op. Pers goed het goed in de lengte en inde
breedte. Het ijzer wordt er alleen op gedrukt. Men
mag het nooit laten glijden. Door het pletten krimpt
■het goed wederom ineen en krijgt zijn oorspronkelijken
vorm.
Cols en manchetten bestaan uit verschillende la
gen goed die op elkaaT gestikt zijn. Deze worden dan
ook moeilijk gestreken. Het is best ze eerst te pletten
en daarna te strijken. Rek eerst goed de boord of man
chetten. Zet daarna een warm ijzer op de verschillende
lagen neder. Laat even staan tot de verschillende la
gen aan mekaar plakken. Neem het ijzer op en zet het
vlak ernaast. Zoo de manchetten of boord volledig ge
plet zijn, worden ze drooggestreken.
Donker wollen of zijden goed, die door het strijken
glimmen, worden aan den linkerkant gestreken. De
plooien en ruimten, aan den rechterkant bewerkt, wor
den onder een doek gestreken.
Een gummischortje, dat een scheurtje vertoont, moet
men nu echter niet als volstrekt onbruikbaar beschou
wen. De banden zijn over het algemeen wel zoolang,
dat ze wat verkort kunnen worden. Plak aan den ach
terkant een stukje gummi tegen. Is het nu zoodanig ge
scheurd dat plakken onmogelijk is, dangebruiken we
de stukken die nog geheel zijn. Zoo kan men ermede
een blaadje bedekken, dat gebruikt wordt om de vuile
boel van koffietafel op te ruimen. Met een vochtig
doekje Is het gemakkelijk schoon te maken. Ook kan
men een morskleedje maken voor den kleuter. Zakjes
om toiletartikelen te bergen worden gemakkelijk ver
vaardigd uit resten van een gummischort Deze kan
men best plakken, want stikken geeft aanleiding tot
scheuren.
Ook een zakje om spons en zeep weg te bergen, kan
best uit gummiresten vervaardigd worden.
Om te voorkomen dat de vloerbedekking, tafel of
wat dan ook nat gemaakt worden, kunnen we een lapje
snijden zoo groot als we kunnen hebben om onder het
teeltje te leggen. Dit wordt dan speciaal voor dat doel
gebruikt en in de werkkast weggeborgen bij het andere
materiaal.
ipinmnpinn
der APOTHEEK DEPÜORTERE Sl-Nlkfa»-Wees
Zoo doende ken ik geen hoofdpijnen, verkoudheden en
langdurige grieptoestanden die het leven tot een hel maken
S pooden
25
In alle apotheken r.l recht,
ttreekj aan bovenvermeld
adren.
KALORINC
M. V. G. Y.
m3