KALOBINE Be spa at t 20 °/0 KOLEN KAASSTREMSEL Zij sterven niet meer! LAPINEOL Huis QVICK OSCAR Claeyssens- Alb. De Hollander VROUWEN PILLEN Wed. Witdouck Zoons 12. Voor de Keuken Eenvoudig menu. Enkele gerechten. Goede tafelmanieren. In het goedkoopste Meubelhuis bij Pierre CHRISTIAENS 6 en 10, Noordlaan YPER. BESTE ENKEL EN DUBBEL ter Apotheek DELANOTE Langemark. VOOR HET CHROMEEREN NIKKELEEREN EN VERLAKKEN VAN ALLE STUKKEN wende men zich tot Zonnebekesteenweg, 61 IEPER. TER APOTHEEK DELANOTE LANGEMARK. örting Doorgangstraat, 26 Tel. 485 IEPER HERSTELLINGEN GEWAARBORGD. van alle MERKEN VERVOER - VERHUIZINGEN AUTO -TAPISSIÈRE 118, Dickebuschsteenweg, 118 YPER Telefoon 189" MUZIEKHUIS Statiestraat, 4, leper - Tel. 580 AKKORDEONS Enorme keus van Phonoplaten phonoplaten aan 7 fr. het kilo. HET YPERSCHE 23-1-1942 ZondagGroentensoep, carbonaden, gestoofde prei, aardappelen, havermoutlapjes. Maandag: Gesmoorde ajuinen, aardappelen, gortbrij. Dinsdag: Koolraap au jus, aardappelen. Woensdag Roodek ooistamppot, ma ïzena vla. Donderdag Kop bouillon, groene kool, aardappelen. VrijdagWorteltjes, aardappelen. Melkpap. ZaterdagKoolraap met gehakt, aardappelen. Puree van winterwortelen. Benoodigheden1 kgr. winterwortelen, 1 ajuin, zout, peper. 45 gram boter, 1 1 dl. bouillon of water, fl;'n geknipte peterselie. Bereiding. - Schrap de wortelen of schil ze en snipper ze fijn. Schil de ajuin en snipper deze zooals de wor telen. Kook de wortels met de ajuinen samen gaar in de bouillon of in het water, waaraan wat zout is toege voegd. Wrijf het mengsel door een fijne zeef en voeg bij de purée wat zout en peper. Voeg er de boter bij en roer deze op het vuur er doorheen. Laat de puiée nog eventjes stoven. Strooi er tenslotte wat fijngeknipte peterselie op en dien deze wortelpuree als groente op. Koolraap met gehakt. Benoodigheden 1 kgr. kool raap, zout, peper, nootmuskaat, 400 gram gehakt, 1 et. 25 gram boter, 20 gram bloem, 2 1 dl. kookvocht. Bereiding Maak het gehakt op de gewone wijze aan met zout. peper, nootmuskaat en een ei. Vorm er kleine balletjes van. Schil de koolraap en snijd ze in reepjes. Kook de groente ln water met zout gaar. Voeg er de laatste 10 minuten kooktijd het gehakt bij en laat oven eens gaar worden. Schep de groente en het gehakt uit het vocht en laat alles op een vergiet uitlekken. Maak met het vocht een gebonden sausje met de boter en de bloem. Breng dit alles op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er de groente en het gehakt bij en laat alles nog even doorkoken en stoven. Dit gerecht wordt opgediend met gebakken aardappelen. Koolraap au jus. Benoodigheden1 kgr. koolraap, aout, peper, nootmuskaat, 1 1 dl. jus, paneermeel, wat boter. BereidingSchil de koolraap en snijd ze in tamelijk lange! niet te dikke reepjes. Kook ze gaar in water, waarin wat zout, en laat ze daarna op een vergiet uit druipen. Doe de groenten vervolgens ln een vuurvasten schotel en strooi er wat peper en nootmuskaat over heen. Leg hier en daar een weinig boter en plaats den schotel ih een tamelijk warmen oven. Laat er een mooi bruin korstje op komen. Enkele wenken voor koude dagen. Een huisvrouw moet vooral in deze dagen van kou zeer uitvindingrijk zijn om haar echtgenoot en kinderen de noodige warmte te verschaffen. Vooral nu in dezen winter, daar de kolen zeer schaarsch zijn, moet men voorkomen te koud te krijgen. Wist ge dat een laag'e gazettenpapier in de .schoenen meer warmte geeft dan gelijk welke zolen. Ook in de woning moet men zooveel mogelijk de warmte oinnen houden. Is de vloer erg koud, dan legt men dag- bladpapier onder het vloerkleed. Ramen, die tocht ver oorzaken. kunnen we dichtmaken door middel van ree pen gazettenpapier, want tocht brengt veel afkoeling tn de kamers teweeg. De deuren kunnen we goed afsluiten aan den onder kant door middel van tochtlatten. Hebt ge reeds gedacht aan uw levensmiddelen Alles wat bevriezen kan. moet uit den kelder en in een vorst- vrij vertrek gebracht worden. Zijn nu echter uw vïeesch. vruchten of andere levensmiddelen bevrozen, dan moet men wel voorzichtig zijn en ze niet direct met de warmte In aanraking brengen. Voor vele gevallen zelfs zal een koud waterbad het beste middel zijn. Wees -voorzichtig met uw bewaarde vruchten zooals appelen, peren enz. Breng ze nooit te vroeg in een warme plaats, want dan zullen ze spoedig bederven. Vruchten en eieren kan men ontdoo'en in koud water met zout. Vleesch wordt ln water gelegd. Melk die bevrozen is moet men in een koude kamer laten dooien en daarna langzaam aan de kook brengen. Bevroren aardappelen legt men in koud water waarbij een paar eetlepels azijn worden toegevoegd of wat zout. Hierdoor worden de aardappelen wederom vorst- vrij eri ze verliezen gedeeltelijk of geheel hun zoeten smaak. i Om soep te binden kan men rauwe aardappelen fijn raspen en laten medekoken. Hierdoor zal de soep goed gedikt zijn. Er zi n er velen die zichzelf n:et vertrouwen zoo ze •op een ander gaan eten. Ze gedragen zich schuw en onwennig en blijven soms heelemaal weg, uit angst van iets verkeerd te doen. Goed gemanierd zijn Is meer een kwestie van na laten i dan van doen. Door de fouten van anderen gade te slaan, kunnen we onszelf verbeteren en ons niet meer schuldig maken aan incorrectheden. De meest voorkomende ongerechtigheden zijn heel dikwijls open baringen van degenen die het nooit geleerd hebben of die docr jarenlange eenzaamheid of nog door andere oorzaken tot slordigheid vervallen zijn. Zoo de moeder haar kind geruischloos leert drinken na eerst zijn mondje afgeveegd te hebben, dan zal later de volwas sen mensch het slurpen wel laten en zal de rand van z.jn glas, na afloop van den maaltijd, gedecoreerd zijn. Een grocte kwestie is ook de servet. Thuis kan men ze gerust, in de lengte opengevouwen, op de knieën leggen of zelfs gebruik maken van een smal kettingje dat de ser vet ophoudt. In de restaurants echter onthoude men zich van dergelijke gebruiken. Het is uiterst belache lijk de servet tusschen halsboord in te wurmen of om te knoopen. Bij een fatsoenlijk eten gebruikt men alleen de servet voor het afvegen van de lippen, wat dan nog zoo onopvallend mogelijk gedaan wordt. Een servet wordt thuis weggeborgen in een ring of zakje. In een restau rant of op bezoek wordt ze onopgevouwen naast het bord gelegd. Ook het mes draagt er veel bij om te toonen hoe men opgevoed is. Er zijn er die alle soorten gebaren bij halen met als wapenhun mes. Anderen, vergeten dgt de vork dient om' het eten naar den mond te brengen en niet het mes. Anderen zijn er die zoo in vuur staan bij het gesprek dat ze vergeten mes en vork neer te leggen en ze rechtstandig houden naast het bord. Wat ook erg strijdt tegen de goede manieren Is het tafelmuziek. Vooral dezen, die hun bord allernetst wil len-afgeven, kunnen kléttéren met vo:k en mes en dat is wel iets dat zeer irritant werkt op de aanwezigen. Spelen met messenleggers, zoutvaatjes of het tromme len misstaat ook ten zeerste. De soep wordt opged end. Deze wordt geluidloos en van vooraan van het bord geschept. Zoodra de bodem zichtbaar is mag men geiust het bord enkele centi meters oplichten. Dat mag echter niet ontaarden in een werkelijk schuinhouden om toch den laatsten druppel te bemachtigen. De lepel kan _op verschillende manieren gedeponeerd worden. Men kan hem hetzij met den hollen hetzij met den bollen kant langs boven leggen met de steel rechts. Ook kan men hem verticaal midden over het bord leg gen. Wat vooral ook misstaat bij het soep eten, is deze als een vischvijver te maken en er brood in te kruime len. Ook moeten we er voor zorgen het brood niet op de tafel te verkruimelen. Men kan brood gebru.ken, maar dan breekt men een stukje af en brengt het zon der tusschenstation naar den mond. Het is zeer tegen de goede vormen vlsch mat een mes aan te raken. Eet men in een restaurant'en heeft men verzuimd een apart couvert te leggen voor de visch, dan vrage men ernaar. Aardappelen worden ook alleen met de vork aange raakt. Men mag deze echter niet prakken. Het is zeer onbeschaafd zijn bord hoog op te stape len, hoewel het ook niet voldoende is voor den gastheer te zien dat de spijzen geen eer worden aangedaan. De vork mag men nooit zoo laden dat er iets af valt of dat men veiligheidshalve zich over zijn bord moet vooroverbuigen om haar tegemoet te reizen. Is het bord nu leeg, dan worden mes en vork dwars over het bord gelegd met de stelen naar xechts. De ste len mogen vooral nooit overkrulsd liggen. Bij het gebruik van een tandstoker, wordt dit achter de hand gedaan. Het is vooral veel beschaafder een tandenkoker te gebruiken dan te trachten de etenresten te doen verdwijnen door middel van de tong of nog veel er ger met de vingers. Ook de conversatie aan tafel dient gekozen. 'Nooit mag men zoo over zijn bord verdiept zijn, dat er geen conversat'e bestaat en «r 'dus minder gezelligheid heerscht aan de tafel. Er worden alleen aigbmeene onderwerpen gekozen waaraan Iedereen kan deelnemen. Is het een uitgebreid souper of eetmaal, dan tracht men zooveel mogelijk op het terrein van zijn tafelgezellen te' geraken. Men spreekt echter nooit over zuiver persoonlijke kwesties. Goede tafelmanieren beteekenen ook alles te ver mijden wat oor en oog van anderen kan kwetsen. Men dient voorkomend te zijn in het aanreiken van spijs en drank, wachten tot ledereen bediend is, en te trachten het gezelligheidspeil op te voeren. Zoo deze kleinigheden in acht genomen worden, mag men zich overal vertoonen en d.ent men zich niet te schamen tegenover anderen. Tracht deze vormen in den huiskring in te voeren, dan zal men spontaan eraan gevolg geven buitenhuis. Door plaatsgebrek verschuiven wü het vervolg van ons mengelwerk tot aanstaande week. innn Hl. V. G. V. Kost slechts 5 Ir. en is voldoende voor het vermengen met 500 kgr. kolen. In 't groot 15, St=Niklaasstraat, YPER wonderbaar tegen achter- of wegblijven der maandstonden. MICHEL, Apoth., 102, Wetst. Brussel. Terugbet. 37 fr. (3129) U kunt gemakkelijk de konijnen redden en IJ aldus een smakelijk voedsel verschaffen Geeft ze daarom LAPINEOL redt ze zeker Schrijft ons en Lapineol wordt U vrachtvm ten huize besteld. 'IHPIMWWWWWWW jRodicu Locale ontvangst in recht streeksche versterking mot een ongeëvenaarde muziek weergave, veel getrouwer dan al hetgeen, gij lot hierteéf gé-, hoord hebt. wmn in binnen- en buitenland met Verzorgd werk. Matige prijaen en Mondharmonika's van allen aard. Chromatische en diatonische. Piano's en Snaarinstumenten. Jazz banden en Jazz-instrumenten. RADIO'S, PICK-UPS en PHONO'S. aller merken. Alle muziekuitgaven Klassieke en Moderne Muziek. Herstellingen en akkoordzetten aller instrumenten. Overname en aankoop van oude instrumenten. AANKOOP VAN OUDE OF GEBROKEN School voor het aanleeren van Akkordeoo. Vraagt voorwaarden en inlichtingen. Drukkerij Dumort.er," 34 Boterstraat, Yper - fel.

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1942 | | pagina 12