KALOBINE
Be spa at t 20 °/0 KOLEN
KAASSTREMSEL
Zij sterven niet meer!
LAPINEOL
Huis QVICK OSCAR
Claeyssens-
Alb. De Hollander
VROUWEN PILLEN
Wed. Witdouck Zoons
12.
Voor de Keuken
Eenvoudig menu.
Enkele gerechten.
Goede tafelmanieren.
In het goedkoopste Meubelhuis
bij Pierre CHRISTIAENS
6 en 10, Noordlaan YPER.
BESTE ENKEL EN DUBBEL
ter Apotheek DELANOTE
Langemark.
VOOR HET CHROMEEREN
NIKKELEEREN EN VERLAKKEN
VAN ALLE STUKKEN
wende men zich tot
Zonnebekesteenweg, 61 IEPER.
TER APOTHEEK DELANOTE
LANGEMARK.
örting
Doorgangstraat, 26
Tel. 485
IEPER
HERSTELLINGEN
GEWAARBORGD.
van alle MERKEN
VERVOER - VERHUIZINGEN
AUTO -TAPISSIÈRE
118, Dickebuschsteenweg, 118
YPER Telefoon 189"
MUZIEKHUIS
Statiestraat, 4, leper - Tel. 580
AKKORDEONS
Enorme keus van Phonoplaten
phonoplaten aan 7 fr. het kilo.
HET YPERSCHE 23-1-1942
ZondagGroentensoep, carbonaden, gestoofde prei,
aardappelen, havermoutlapjes.
Maandag: Gesmoorde ajuinen, aardappelen, gortbrij.
Dinsdag: Koolraap au jus, aardappelen.
Woensdag Roodek ooistamppot, ma ïzena vla.
Donderdag Kop bouillon, groene kool, aardappelen.
VrijdagWorteltjes, aardappelen. Melkpap.
ZaterdagKoolraap met gehakt, aardappelen.
Puree van winterwortelen. Benoodigheden1 kgr.
winterwortelen, 1 ajuin, zout, peper. 45 gram boter,
1 1 dl. bouillon of water, fl;'n geknipte peterselie.
Bereiding. - Schrap de wortelen of schil ze en snipper
ze fijn. Schil de ajuin en snipper deze zooals de wor
telen. Kook de wortels met de ajuinen samen gaar in de
bouillon of in het water, waaraan wat zout is toege
voegd. Wrijf het mengsel door een fijne zeef en voeg
bij de purée wat zout en peper. Voeg er de boter bij en
roer deze op het vuur er doorheen. Laat de puiée nog
eventjes stoven. Strooi er tenslotte wat fijngeknipte
peterselie op en dien deze wortelpuree als groente op.
Koolraap met gehakt. Benoodigheden 1 kgr. kool
raap, zout, peper, nootmuskaat, 400 gram gehakt, 1 et.
25 gram boter, 20 gram bloem, 2 1 dl. kookvocht.
Bereiding Maak het gehakt op de gewone wijze aan
met zout. peper, nootmuskaat en een ei. Vorm er kleine
balletjes van. Schil de koolraap en snijd ze in reepjes.
Kook de groente ln water met zout gaar. Voeg er de
laatste 10 minuten kooktijd het gehakt bij en laat oven
eens gaar worden. Schep de groente en het gehakt uit
het vocht en laat alles op een vergiet uitlekken. Maak
met het vocht een gebonden sausje met de boter en de
bloem. Breng dit alles op smaak met peper, zout en
nootmuskaat. Voeg er de groente en het gehakt bij en
laat alles nog even doorkoken en stoven. Dit gerecht
wordt opgediend met gebakken aardappelen.
Koolraap au jus. Benoodigheden1 kgr. koolraap,
aout, peper, nootmuskaat, 1 1 dl. jus, paneermeel, wat
boter.
BereidingSchil de koolraap en snijd ze in tamelijk
lange! niet te dikke reepjes. Kook ze gaar in water,
waarin wat zout, en laat ze daarna op een vergiet uit
druipen. Doe de groenten vervolgens ln een vuurvasten
schotel en strooi er wat peper en nootmuskaat over
heen. Leg hier en daar een weinig boter en plaats den
schotel ih een tamelijk warmen oven. Laat er een mooi
bruin korstje op komen.
Enkele wenken voor koude dagen. Een huisvrouw
moet vooral in deze dagen van kou zeer uitvindingrijk
zijn om haar echtgenoot en kinderen de noodige warmte
te verschaffen. Vooral nu in dezen winter, daar de
kolen zeer schaarsch zijn, moet men voorkomen te koud
te krijgen. Wist ge dat een laag'e gazettenpapier in de
.schoenen meer warmte geeft dan gelijk welke zolen.
Ook in de woning moet men zooveel mogelijk de warmte
oinnen houden. Is de vloer erg koud, dan legt men dag-
bladpapier onder het vloerkleed. Ramen, die tocht ver
oorzaken. kunnen we dichtmaken door middel van ree
pen gazettenpapier, want tocht brengt veel afkoeling
tn de kamers teweeg.
De deuren kunnen we goed afsluiten aan den onder
kant door middel van tochtlatten.
Hebt ge reeds gedacht aan uw levensmiddelen Alles
wat bevriezen kan. moet uit den kelder en in een vorst-
vrij vertrek gebracht worden. Zijn nu echter uw
vïeesch. vruchten of andere levensmiddelen bevrozen,
dan moet men wel voorzichtig zijn en ze niet direct met
de warmte In aanraking brengen. Voor vele gevallen
zelfs zal een koud waterbad het beste middel zijn. Wees
-voorzichtig met uw bewaarde vruchten zooals appelen,
peren enz. Breng ze nooit te vroeg in een warme plaats,
want dan zullen ze spoedig bederven. Vruchten en eieren
kan men ontdoo'en in koud water met zout. Vleesch
wordt ln water gelegd.
Melk die bevrozen is moet men in een koude kamer
laten dooien en daarna langzaam aan de kook brengen.
Bevroren aardappelen legt men in koud water waarbij
een paar eetlepels azijn worden toegevoegd of wat
zout. Hierdoor worden de aardappelen wederom vorst-
vrij eri ze verliezen gedeeltelijk of geheel hun zoeten
smaak.
i Om soep te binden kan men rauwe aardappelen fijn
raspen en laten medekoken. Hierdoor zal de soep goed
gedikt zijn.
Er zi n er velen die zichzelf n:et vertrouwen zoo ze
•op een ander gaan eten. Ze gedragen zich schuw en
onwennig en blijven soms heelemaal weg, uit angst van
iets verkeerd te doen.
Goed gemanierd zijn Is meer een kwestie van na
laten i dan van doen. Door de fouten van anderen
gade te slaan, kunnen we onszelf verbeteren en ons niet
meer schuldig maken aan incorrectheden. De meest
voorkomende ongerechtigheden zijn heel dikwijls open
baringen van degenen die het nooit geleerd hebben of
die docr jarenlange eenzaamheid of nog door andere
oorzaken tot slordigheid vervallen zijn. Zoo de moeder
haar kind geruischloos leert drinken na eerst zijn
mondje afgeveegd te hebben, dan zal later de volwas
sen mensch het slurpen wel laten en zal de rand van
z.jn glas, na afloop van den maaltijd, gedecoreerd zijn.
Een grocte kwestie is ook de servet. Thuis kan men ze
gerust, in de lengte opengevouwen, op de knieën leggen of
zelfs gebruik maken van een smal kettingje dat de ser
vet ophoudt. In de restaurants echter onthoude men
zich van dergelijke gebruiken. Het is uiterst belache
lijk de servet tusschen halsboord in te wurmen of om te
knoopen. Bij een fatsoenlijk eten gebruikt men alleen de
servet voor het afvegen van de lippen, wat dan nog zoo
onopvallend mogelijk gedaan wordt. Een servet wordt
thuis weggeborgen in een ring of zakje. In een restau
rant of op bezoek wordt ze onopgevouwen naast het
bord gelegd.
Ook het mes draagt er veel bij om te toonen hoe men
opgevoed is. Er zijn er die alle soorten gebaren bij
halen met als wapenhun mes. Anderen, vergeten dgt
de vork dient om' het eten naar den mond te brengen
en niet het mes. Anderen zijn er die zoo in vuur staan
bij het gesprek dat ze vergeten mes en vork neer te
leggen en ze rechtstandig houden naast het bord.
Wat ook erg strijdt tegen de goede manieren Is het
tafelmuziek. Vooral dezen, die hun bord allernetst wil
len-afgeven, kunnen kléttéren met vo:k en mes en dat
is wel iets dat zeer irritant werkt op de aanwezigen.
Spelen met messenleggers, zoutvaatjes of het tromme
len misstaat ook ten zeerste.
De soep wordt opged end. Deze wordt geluidloos en
van vooraan van het bord geschept. Zoodra de bodem
zichtbaar is mag men geiust het bord enkele centi
meters oplichten. Dat mag echter niet ontaarden in een
werkelijk schuinhouden om toch den laatsten druppel
te bemachtigen.
De lepel kan _op verschillende manieren gedeponeerd
worden. Men kan hem hetzij met den hollen hetzij met
den bollen kant langs boven leggen met de steel rechts.
Ook kan men hem verticaal midden over het bord leg
gen.
Wat vooral ook misstaat bij het soep eten, is deze
als een vischvijver te maken en er brood in te kruime
len. Ook moeten we er voor zorgen het brood niet op
de tafel te verkruimelen. Men kan brood gebru.ken,
maar dan breekt men een stukje af en brengt het zon
der tusschenstation naar den mond.
Het is zeer tegen de goede vormen vlsch mat een mes
aan te raken. Eet men in een restaurant'en heeft men
verzuimd een apart couvert te leggen voor de visch, dan
vrage men ernaar.
Aardappelen worden ook alleen met de vork aange
raakt. Men mag deze echter niet prakken.
Het is zeer onbeschaafd zijn bord hoog op te stape
len, hoewel het ook niet voldoende is voor den gastheer
te zien dat de spijzen geen eer worden aangedaan.
De vork mag men nooit zoo laden dat er iets af
valt of dat men veiligheidshalve zich over zijn bord
moet vooroverbuigen om haar tegemoet te reizen.
Is het bord nu leeg, dan worden mes en vork dwars
over het bord gelegd met de stelen naar xechts. De ste
len mogen vooral nooit overkrulsd liggen.
Bij het gebruik van een tandstoker, wordt dit achter
de hand gedaan. Het is vooral veel beschaafder een
tandenkoker te gebruiken dan te trachten de etenresten
te doen verdwijnen door middel van de tong of nog veel
er ger met de vingers. Ook de conversatie aan tafel dient
gekozen. 'Nooit mag men zoo over zijn bord verdiept
zijn, dat er geen conversat'e bestaat en «r 'dus minder
gezelligheid heerscht aan de tafel.
Er worden alleen aigbmeene onderwerpen gekozen
waaraan Iedereen kan deelnemen. Is het een uitgebreid
souper of eetmaal, dan tracht men zooveel mogelijk
op het terrein van zijn tafelgezellen te' geraken. Men
spreekt echter nooit over zuiver persoonlijke kwesties.
Goede tafelmanieren beteekenen ook alles te ver
mijden wat oor en oog van anderen kan kwetsen. Men
dient voorkomend te zijn in het aanreiken van spijs en
drank, wachten tot ledereen bediend is, en te trachten
het gezelligheidspeil op te voeren.
Zoo deze kleinigheden in acht genomen worden, mag
men zich overal vertoonen en d.ent men zich niet te
schamen tegenover anderen.
Tracht deze vormen in den huiskring in te voeren,
dan zal men spontaan eraan gevolg geven buitenhuis.
Door plaatsgebrek verschuiven wü het
vervolg van ons mengelwerk tot
aanstaande week.
innn
Hl. V. G. V.
Kost slechts 5 Ir. en is voldoende voor het vermengen met 500 kgr. kolen.
In 't groot 15, St=Niklaasstraat, YPER
wonderbaar tegen achter- of wegblijven
der maandstonden. MICHEL, Apoth., 102,
Wetst. Brussel. Terugbet. 37 fr.
(3129)
U kunt gemakkelijk de konijnen redden en IJ
aldus een smakelijk voedsel verschaffen
Geeft ze daarom
LAPINEOL redt ze zeker
Schrijft ons en Lapineol wordt U vrachtvm
ten huize besteld.
'IHPIMWWWWWWW
jRodicu
Locale ontvangst in recht
streeksche versterking mot
een ongeëvenaarde muziek
weergave, veel getrouwer dan
al hetgeen, gij lot hierteéf gé-,
hoord hebt.
wmn
in binnen- en buitenland met
Verzorgd werk. Matige prijaen
en Mondharmonika's van allen aard.
Chromatische en diatonische.
Piano's en Snaarinstumenten.
Jazz banden en Jazz-instrumenten.
RADIO'S, PICK-UPS en PHONO'S.
aller merken.
Alle muziekuitgaven
Klassieke en Moderne Muziek.
Herstellingen en akkoordzetten aller
instrumenten.
Overname en aankoop van oude
instrumenten.
AANKOOP VAN OUDE OF GEBROKEN
School voor het aanleeren van Akkordeoo.
Vraagt voorwaarden en inlichtingen.
Drukkerij Dumort.er," 34 Boterstraat, Yper - fel.