MODERNE AUTOCURSUS
Cinema Oud leper
Mr VERDOUX
ALFRED DEKEYSER
I E P E R
van een
I E P E R
STAATSDI PLOMA VAN CHAUFFEUR I
RIJKSTECHNISCHE AVONDSCHOOL
(Koninklijk Atheneum)
11, De Montstraat, 11
I E P E R
I E P E R
II. ABDIJEN IN ONS LAND
Toekomende week in
in grote exclusiviteit
de nieuwe triomf van
CHARLIE CHAPLIN.
Verhaal getrokken uit het leven
van de beruchte Landru.
Zonder twijfel is Mr VERDOUX de grootste film van
Charlie Chaplin. Een film die niemand mag missen.
het ypersch nieuws» bil. 5 25-9-1948
SPIJSKAART voor de ganse week
ZONDAGKoude Tomatenschotel met
eieren Kervelsoep Gebraden
Fazant Abrikozencompote Ge
kookte Aardappelen Chocolade -
creme.
MAANDAG Kalfscoteletten Andijvie-
schotei Aardappelpuree Panne-
koekjes.
DINSDAGZeepa ling met Tartarensaus
Gekookte Aardappelen Fruit-
WOENSDAGVarkensgebraad Spina
zie Gekookte Aardappelen Va
nillepudding
DONDERDAG Koud Vlees Tomaten-
sla Gebakken Aardappelen Ha
vermoutpap.
VRIJDAGGestoofde Kabeljauw Bo
tersaus Gekookte Aardappelen
Fruit.
ZATERDAGBiefstuk Frites Ge
klopte Karnemelk
voor de lekkerbekken.
Koude Tomatenschotel met Eieren.
Benodigd(voor 4 personen) 8 tomaten.
4 eieren, slaolie, azijn, peper. zout. enige
takjes peterselie.
Werkwijze: Snijd de tomaten in schij
ven en leg ze in 't mengsel van slaolie,
azijn, peper. zout. waaraan enige takjes
peterselie zijn toegevoegd. Laat de to-
matenschijfjes. nadat ze enige uren in de
marinade hebben gestaan, op een vergiet
uitdruipen, leg ze daarna dakpansgewijze
op een schotel en garneer ze met de fijn
gehakte eierdooiers en de eiwitringen.
Andijvieschotel- Benodigd4 strui
ken andijvie. 2 eieren. 25 gr. boter. 25 gr.
net plukken
Iu beide gevallen leggen we het gevo
gelte plat op tafel en trekken met een
voorzichtig rukje in opgaande richting de
veren uit te beginnen bij de staart. We
zorgen er vooral voor het vel niet te
beschadigen. De heel kleine veertjes
(-dons) worden weggeschroeidDit kan
gebeuren boven een kleine gasvlam, of
wel gieten we op een plat schaaltje wat
brandspiritus en steken deze aan Pak
met beide handen de vogel bij kop en po
ten vast en beweeg hem vlug heen en
weer boven de vlam, zonder evenwel de
huid te schroeien
Het uithalen. We geven hiervoor de
vogel aan de rugzijde een snede in de huid.
snijden het vel van de hals los en schui
ven dit terug De kop. hals en onderste
delen van de poten worden afgekapt Met
de wijsvinger door de slokdarm verwij
deren we de luchtpijp en longen en halen
slokdarm en krop leeg Onder de staart
wordt eveneens een snede gegeven, met
de vinger maken we de ingewanden los
en halen ze er allen ineens uit. er zorg
voor dragend hierbij darmen en galblaas
niet te beschadigen.
Van de galblaas snijden we de lever af.
van het hart het vet. De spierwand van
de maag wordt tot op het binnenvlies in
gesneden. dit vlies wórdt nu voorzichtig
verwijderd samen met de voedselresten
die er nog inzitten.
Nu wordt de vogel binnen en buiten
goed gewassen, alsook lever, hart en
maag.
Het opmaken. Hiervoor leggen we
de vogel op de rug en drukken de poten
tegen de borst. Met een lardeernaald en
koordje naaien we de poten vast Nu
Voor uw schrijf- en rekenmachines
wendt U tot het huis
Werktuigkundi g-technieker
62, Waterkasteelstr. YPER. Tel. 415
Herstellingen - Onderhoud - Verhuringen
In uw voordeelkoopt machines
op uw streek en aan een rakman.
(539)
bloem. 1/2 dl. bouillon. 1/2 dl. room, wat
zout. noot. wat beschuitkruim.
'WerkwijzeDe andijvie fijnsnijden.
wassen en met het aanhangende water
laten gaar koken. Er dan de bouillon bij
voegen. alsook de room. de boter in de
bloem vermengd, wat zout en noot. een
paar eierdooiers en het stijfgeklopte ei-
tvit. Dit. met beschuitkruim en klontjes
boter bovenop, even in de oven zetten.
Zeepaling met Tartarensaus. Nadat
de vis gekuist is, deze in - schijven van
4 cm. dikte snijden en marineren of in
kokend groentenbouillon laten 'opkomen.
Daar sommige personen niet veel van de
smaak, die nogal sterk is. houden, kan
dat voorkomen worden door de vis een
vijftal minuten in kokend water met
groenten en kruiden te dompelendan
te laten verleken en voor andere gerech
ten te gebruiken. De zeepaling wordt op
de volgende manier gepaneerd 2 eieren
kloppen waarbij een lepel olie en een
lepel water geroerd wordt. De visnoten
erdoor halen en in dampend heet vet
laten fruiten. Opdienen met Tartaren
saus. die als volgt wordt bereid1/4 1.
mayonnaise mengen met 4 soeplepels ge
hakte komkommers, of kappers.
keukengeheimen.
Het plukken, uithalen en opmaken
van gevogelte.
Het plukken. Dit gebeurt het best
als de vogel nog warm is. dus zo gauw
mogelijk na het doden. Dit noemt men
droog plukken
Is de vogel echter reeds koud gewor-
dea dan dompelen we hem eerst onder
ln heet water, waarna het plukken veel
gemakkelijker gaat. Dit noemen we dan
t
MWWKHISII
draaien we het gevogelte om en trekken
het vel terug over de halsopening, leg
gen de vleugels omgeslagen tegen de rug
en naaien ze eveneens met een touwtje
vast.
INMAAK.
Snij- en Princessenbonen in het Zout.
Hoewel de mestte huisvrouwen tegen
woordig de groente, bestemd voor de win
tervoorraad. steriliseren, zijn er toch nog.
die naar ouder gewoonte, de groenten in
het zout inleggen.
Deze inmaak-methode is bijzonder een
voudig en weinig kostbaar. Het weinige
wat men er voor nodig heeft is een grote
Keulse pot. een daarin passend plankje
en een zware arduinen steen
In deze tijd van het jaar zijn het wel
de snij- en princessenbonen die het meest
aftrek vinden voor c Inmaak in Zout
Het komt er bij dit inmaken vooral pp
aan de groente, die laag om laag. met het
zout in de pot wordt gelegd, zo stevig
mogelijk op elkaar te pakken, waardoor
de groente nauw in verbinding komt met
het zout en dus sneller het vocht eraan
kan onttrekken, waardoor de pekel ont
staat.
De beste verhouding tussen bonen en
zout is: 300 gr. zout op 1 kilo bonen.-Het
gebruik van minder zout zou schimmelen
veroorzaken.
Tenslotte wordt de opeengepakte groen
te bedekt met een zuivere linnen doek.
waarop dan het plankje met een zware
steen wordt gelegd. Zoals bij alle inmaak
geldt ook hier in de eerste plaats, dat de
grootst mogelijke zindelijkheid in acht
genomen wordt.
TANTE DINA
(Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden).
OPENING
Op 4 October opent een NIEUWE autoschool haar poorten voor al
wie de constructie van de auto wil leren kennen en een rijbewijs
wil verwerven. Onderwijs door uitgelezen specialisten.
""^"ifRi i iif ii ii-r—nmrnww i rrrnmm*'rm \tum i i iiiliim_u_
Bezitters en toekomstige bezitters van' een auto laat U inschrijven
en vermindert de onderhoudskosten van uw wagen.
Dienstplichtige jongelieden haalt Uw diploma en vervoegt recht
streeks het vervoerkorps.
Inlichtingen en Inschrijvingen
De lessen worden KOSTELOOS gegeven.
(948)
WEEK VAN 26 SEPT. TOT 2 OKT.
NAAMDAGEN.
Zondag 26 Sept.Justina
Maandag 27 Sept.Cosmas en Damianus
Dinsdag 28 Sept.Maximus
Woensdag 29 Sept-Michaël.
Donderdag 30 Sept Hiëronymus
Vrijdag 1 Oktober: Bavo. Bamis.
Zaterdag 2 OktoberAngelica. Leod-
gar. Geerwin.
BIZONDERE DAGEN.
Maandag 27 Sept. Patroonheiligen der
barbiers en chirurgijnen.
Dinsdag 28 Sept. Tapijtsiersmesdag.
Woensdag 29 Sept. Suikerbakkersmes
dag.
Donderdag 30 Sept.Patroondag der
mandemakers.
Vrijdag 1 Oktober: Patroon der huide-
vetters. tegeldekkers en strooidekkers.
Zaterdag 2 OktoberHeilige Engelen
bewaarders.
MAANSTANDEN.
Nieuwe Maan 2 Oktober te 20 u. 42 m.
IN DE NATUUR:
27 Sept. Normale datum van de laat
ste warmte van minstens 20°.
28 Sept.Dag waarop de barometer-
druk gemiddeld het laagst is in Septem
ber (755 mm.)
1 OktoberVan 1 tot 31 Oktober ver
mindert de temperatuur gewoonlijk met
5 graden
VOLKSE WEERKUNDE.
29 September: St Michiel
St Michiel valt op een tijdstip van het
jaar. dat de oude Germanen grote offer
feesten hielden. Aldus is het best begrijp
baar dat deze dag in de volkse weerkunde
zeer belangrijk is! De wijnbouwers hecht
ten vroeger veel aandacht aan de vorst,
die voor die tijd plaats had. want zij ge
loofden. dat zij in verband stond met de
Mei-vorsten, die schadelijk zijn voor de
aruiventeelt. De boeren openden die dag
galnoten of de maretak om te weten wat
er hun het volgend jaar te wachten stond.
Als ze vol en gezond waren, zou het jaar
overvloedig voortbrengen wat voor het
levennoodzakelijk iswaren ze leeg en
vochtig, dan zou de zomer nat en koud
zijn waren ze mager en droog, dan zou
het tegenovergestelde plaats hebben. Als
er een spin, vlieg of worm in zat. zou
het jaar respectievelijk slecht, middelma
tig of goed zijn. Als er niets in was. mocht
men zich aan onheil verwachten. In Vlaan
deren neemt het volk nu nog steeds aan,
dat er tegen die datum nog enige mooie
dagen zullen komen, die Zomer van St
Michielworden genaamd. Deze mening
bestaat niet in Wallonië.
HERDENKDAGEN.
26 September
1830 Verstandige, moedige en vaderlands
lievende mannen stelden een Voor
lopig Bewind in. om de zaken van
het land te besturen. Dit bestuur
bestond uit tien ledenBaron Van-
derlinden d'Hoogvorst, Felix de
Merode. Karei Rogier. Gendebien.
Jolly. Van de Weyer, Nicolaï. Van-
derlinden, de Coppin, De Potter. Dit
bestuur verklaarde België van Hol
land gescheiden en riep de onaf
hankelijkheid van ons land uit.
27 September
1830Het Hollands garnizoen verlaat
Brugge, deels naar Oostende en
deels naar Vlissingen. Aanstonds
deed de begeesterde bevolking de
Halletoren en de stadsgebouwen be
vlaggen.- en de Magistratuur, om de
schijn niet te hebben vijandig te
zijn aan de uiting dezer vaderland
se gevoelens, deed alom in de ker
ken de klokken luiden.
28 September
1830 Daags na de aftocht der Hollandse
soldaten uit Brussel, stemden de
Hollandse Staten-Generaal de be
stuurlijke scheiding van beide lan
den.
29 September
1529Veel volk sterft in Nederland van
de zogenaamde zwetende ziekte. Ook
te Antwerpen telde men op 4 dagen
over de 400 doden. Op St Michiels
dag hield men een plechtige zoen-
processie en aanstonds bleef de
plaag achterzo zegt men Een
jaarlijkse dankprocessie werd er het
gevolg van.
30 September
1791 Afschaffing van de Constituante en
de Republikeinen meester in Frank
rijk De Wetgevende vereniging cij
fert al wat katholiek was buiten
de wet-
1 Oktober
1578: Dood van don Juan van Oostenrijk,
in het kamp van Bouges bij Namen.
2 Oktober
Het is algemeen bekend welke eigen
aardige processie jaarlijks in het
stadje Echternach in Luxemburg
rondgaat. De deelnemers gaan zin
gend in de stoet, terwijl zij twee
stappen voorwaarts en dan een ach
terwaarts zetten. In vroegere eeu
wen zullen menigvuldige zulke ken
schetsende optochten plaats gegre
pen hebben Tot aan de afschaffing
der processiën door Keizer Jozef II.
ging er jaarlijks te Brussel (op 2
Oktober) een processie uit op de
volgende wijzenadat de stoet
triomfantelijk het Christusbeeld door
een aantal straten had rondgevoerd,
kwamen de deelnemers wederom
kerkewaarts en deden dan het
Mariabeeld een buiging maken
(O. - P.)
imiSHSMMffi
Na een toer gedaan te hebben door
Westvlaanderen. waar wij de voornaam
ste bestaande en verdwenen abdijen heb
ben ontmoet, kunnen wij ten slotte nog
even de aandacht vestigen op de bekende
abdij van Zevekerke of van St Andries.
De geschiedenis van St Andries valt
grotendeels samen met de geschiedenis
van de abdij, die eigenlijk een stichting
is van Robrecht II. graaf van Jerusalem,
ingevolge een belofte die deze had afge
legd. In het bekende werk van Sanderus.
t Flandria Illustrata kunnen wij van de
ze abdij nog een zeer interessante plaat
bewonderen. In 1796 (Franse Revolutie)
werd de abdij afgeschaft en fie gebouwen
grotendeels afgebroken. Het oude gasten-
kwartier bestaat nog en men kan er o. m.
een gewelfde kelder bewonderen met het
wapen van de abt Pieters (begin 18e
eeuw). Deze gebouwen dienen nu tot we-
zenschool en pensionaat.
De nieuwe abdij dateert uit 1899 toen
ze nog slechts een procure wasin 1901
wordt ze tot abdij verheven met het recht
van opvolging van de oude abdij. De
prachtige gebouwen werden reeds be
gonnen in 1901. maar de plechtige inwij
ding had slechts plaats in 1935.
Het prachtige geheel is werkelijk de
moeite waard eens bezocht te worden.
Zo komen we dan in de provincie Oost-
Vlaanderen aangeland en wel in haar
Hoofdplaats Gent. Hier rezen eens drie
beroemde abdijen opde abdij vanSt
Baafs, die van St Pieters en die van de
Bijloke. Voegen we daar nog de oude
abdij van Baudeloo bij. dan komen we
tot een prachtig geheel voor deze stad.
Laten wij vandaag een er van bezoeken
de St Baafsabdij.
De H Amandus. bisschop van Noyon.
stichtte twee abdijen te Gent. De eerste
aan de samenvloeiing van de Leie en de
Schelde (de St Baafsabdij) en een-andere
op het hoogste punt van de stad Gent.
op de Blandinusberg (de St Pietersabdij).
Beide kloosters waren Benedictijnerkloos
ters. Dat was omstreeks 640. Beide abdij
en werden in de 9e eeuw door de Noor
mannen verwoest en het was Arnold, bij
genaamd de Oude, graaf van Vlaanderen,
welke in het midden der 10e eeuw de
abdijen kon doen herleven. Grote gebeur- 1
tenissen hadden in de abdij plaatszo
verbleef er namelijk Koning Edward III
van Engeland, die de bondgenoot was van
Jacob van Artevelde. Maar in 1539 brak
in Gent een oproer uit en om de Gente
naars steeds onder zijn bedwang te heb
ben besliste Karei V dat de abdij zou
worden omgebouwd in een forteres. Het
centraal gedeelte van de abdij bleef over
in de vorm welke ze had omstreeks
1540. De Spaanse vesting zelf werd in de
loop van de 19e eeuw afgebroken en na
derhand werden de ruines in ordege
bracht en werd er een steen-museum in
ondergebracht.
Wat er van de oude abdij nog overge
bleven is. is niet te beschrijven in enkele
lijnen vluchtig vestigen wij de aandacht
op prachtige romaanse overblijfselen en
gotische zalenhet gothisch klooster uit
1495. de kapittelzaal waarin graftomben
werden ontdekt uit de 11e en de 12e
eeuw. het lavatorium met op de verdie
ping het sanctuarium, waar de schat van
het klooster werd bewaard. Deze beide
laatste in de vorm van een prachtig acht
kantig gebouwtje uit 1171. Genoeg om er
enkele uren door te brengen en te mij
meren over ver verwijderde eeuwen.
Van de vesting van keizer Karei
blijft niets over. Maar 't weinige dat hij
van de uitgestrekte abdij recht liet. prijkt
er nog in zijn onvervalste schoonheid
schrijft Leo Van Puyvelde over de ruïnes.
En zó is het inderdaad. VIATOR.
op de hoeve
Dokus ligt met zware koorts te bed. En
ondertussen gebeurt de rampzijn koe
sterft. De dokter kent zijn volkske
Zeg het hem nu nog niet! of zacht
jes aan...
Daar staan zijn vrienden. Hoe het aan
boord leggen om hem een vreselijke schok
te sparen
Ik heb het. zegt zijn broer plots. Zo
als de dokter zegtstillekens aan. Eerst
laten we hem geloven dat zijn vrouw ge
storven is. we wachten af hoe hij het op
neemt. en dan. op Gods genade, komt de
koe aan de beurt...
Vooruit Karei, neem
wel het meisje
gij de hondik neem
op het examen
De professor van geschiedenis zag er
niet gemakkelijk uit.
Mijnheer, vroeg hij. kan je me zeg
gen waarom Napoleon niet van de En
gelsen hield
Omdat ze hem op St Helena lieten
sterven... Mijnheer professor?
leer om leer
Lange Jef Zeg. agent, hebt u hier
geen vrachtauto zien voorbij rijden met
apen
Agent Neen, vriendje, zijt ge er mis
schien afgevallen
vriendendienst
Het vrouwtje was erg ongerust,
stuurde vijf telegrammen, met vol
gende inhoud aan de vijf intiemste
vrienden van haar man
Jan nog niet thuis. Ben zeer on
gerust. Brengt hij soms de nacht
bij u door
Nadat de telegrammen verzonden
waren, kwam haar man thuis en
vertelde haar de reden van zijn
laatkomen. Terwijl hij nog aan het
spfeken was. kwam de telegram
besteller en bracht vijf telegram
men. als antwoorden op de door
haar verzochte informatie. Doch
allen luidden
Ja. Jan brengt de nacht bij mij
door
kindermondjes
Met de beste wil van de wereld
kon men er maar niet toe besluiten
kleine Jan zijn korstjes te doen op
eten. totdat vader ar zich eens zou
mee bezighouden.
Vader Janneke de korstjes
ook opeten, héDat deed ik ook
als ik zo klein was
Janneke En mocht u dat gaar
ne vader
Vader Ja. zeker. Janneke dia
waren lekker.
Janneke Nu eet u die van mij
ook maar op