MODERNE AUTOCURSUS Cinema Oud leper Mr VERDOUX ALFRED DEKEYSER I E P E R van een I E P E R STAATSDI PLOMA VAN CHAUFFEUR I RIJKSTECHNISCHE AVONDSCHOOL (Koninklijk Atheneum) 11, De Montstraat, 11 I E P E R I E P E R II. ABDIJEN IN ONS LAND Toekomende week in in grote exclusiviteit de nieuwe triomf van CHARLIE CHAPLIN. Verhaal getrokken uit het leven van de beruchte Landru. Zonder twijfel is Mr VERDOUX de grootste film van Charlie Chaplin. Een film die niemand mag missen. het ypersch nieuws» bil. 5 25-9-1948 SPIJSKAART voor de ganse week ZONDAGKoude Tomatenschotel met eieren Kervelsoep Gebraden Fazant Abrikozencompote Ge kookte Aardappelen Chocolade - creme. MAANDAG Kalfscoteletten Andijvie- schotei Aardappelpuree Panne- koekjes. DINSDAGZeepa ling met Tartarensaus Gekookte Aardappelen Fruit- WOENSDAGVarkensgebraad Spina zie Gekookte Aardappelen Va nillepudding DONDERDAG Koud Vlees Tomaten- sla Gebakken Aardappelen Ha vermoutpap. VRIJDAGGestoofde Kabeljauw Bo tersaus Gekookte Aardappelen Fruit. ZATERDAGBiefstuk Frites Ge klopte Karnemelk voor de lekkerbekken. Koude Tomatenschotel met Eieren. Benodigd(voor 4 personen) 8 tomaten. 4 eieren, slaolie, azijn, peper. zout. enige takjes peterselie. Werkwijze: Snijd de tomaten in schij ven en leg ze in 't mengsel van slaolie, azijn, peper. zout. waaraan enige takjes peterselie zijn toegevoegd. Laat de to- matenschijfjes. nadat ze enige uren in de marinade hebben gestaan, op een vergiet uitdruipen, leg ze daarna dakpansgewijze op een schotel en garneer ze met de fijn gehakte eierdooiers en de eiwitringen. Andijvieschotel- Benodigd4 strui ken andijvie. 2 eieren. 25 gr. boter. 25 gr. net plukken Iu beide gevallen leggen we het gevo gelte plat op tafel en trekken met een voorzichtig rukje in opgaande richting de veren uit te beginnen bij de staart. We zorgen er vooral voor het vel niet te beschadigen. De heel kleine veertjes (-dons) worden weggeschroeidDit kan gebeuren boven een kleine gasvlam, of wel gieten we op een plat schaaltje wat brandspiritus en steken deze aan Pak met beide handen de vogel bij kop en po ten vast en beweeg hem vlug heen en weer boven de vlam, zonder evenwel de huid te schroeien Het uithalen. We geven hiervoor de vogel aan de rugzijde een snede in de huid. snijden het vel van de hals los en schui ven dit terug De kop. hals en onderste delen van de poten worden afgekapt Met de wijsvinger door de slokdarm verwij deren we de luchtpijp en longen en halen slokdarm en krop leeg Onder de staart wordt eveneens een snede gegeven, met de vinger maken we de ingewanden los en halen ze er allen ineens uit. er zorg voor dragend hierbij darmen en galblaas niet te beschadigen. Van de galblaas snijden we de lever af. van het hart het vet. De spierwand van de maag wordt tot op het binnenvlies in gesneden. dit vlies wórdt nu voorzichtig verwijderd samen met de voedselresten die er nog inzitten. Nu wordt de vogel binnen en buiten goed gewassen, alsook lever, hart en maag. Het opmaken. Hiervoor leggen we de vogel op de rug en drukken de poten tegen de borst. Met een lardeernaald en koordje naaien we de poten vast Nu Voor uw schrijf- en rekenmachines wendt U tot het huis Werktuigkundi g-technieker 62, Waterkasteelstr. YPER. Tel. 415 Herstellingen - Onderhoud - Verhuringen In uw voordeelkoopt machines op uw streek en aan een rakman. (539) bloem. 1/2 dl. bouillon. 1/2 dl. room, wat zout. noot. wat beschuitkruim. 'WerkwijzeDe andijvie fijnsnijden. wassen en met het aanhangende water laten gaar koken. Er dan de bouillon bij voegen. alsook de room. de boter in de bloem vermengd, wat zout en noot. een paar eierdooiers en het stijfgeklopte ei- tvit. Dit. met beschuitkruim en klontjes boter bovenop, even in de oven zetten. Zeepaling met Tartarensaus. Nadat de vis gekuist is, deze in - schijven van 4 cm. dikte snijden en marineren of in kokend groentenbouillon laten 'opkomen. Daar sommige personen niet veel van de smaak, die nogal sterk is. houden, kan dat voorkomen worden door de vis een vijftal minuten in kokend water met groenten en kruiden te dompelendan te laten verleken en voor andere gerech ten te gebruiken. De zeepaling wordt op de volgende manier gepaneerd 2 eieren kloppen waarbij een lepel olie en een lepel water geroerd wordt. De visnoten erdoor halen en in dampend heet vet laten fruiten. Opdienen met Tartaren saus. die als volgt wordt bereid1/4 1. mayonnaise mengen met 4 soeplepels ge hakte komkommers, of kappers. keukengeheimen. Het plukken, uithalen en opmaken van gevogelte. Het plukken. Dit gebeurt het best als de vogel nog warm is. dus zo gauw mogelijk na het doden. Dit noemt men droog plukken Is de vogel echter reeds koud gewor- dea dan dompelen we hem eerst onder ln heet water, waarna het plukken veel gemakkelijker gaat. Dit noemen we dan t MWWKHISII draaien we het gevogelte om en trekken het vel terug over de halsopening, leg gen de vleugels omgeslagen tegen de rug en naaien ze eveneens met een touwtje vast. INMAAK. Snij- en Princessenbonen in het Zout. Hoewel de mestte huisvrouwen tegen woordig de groente, bestemd voor de win tervoorraad. steriliseren, zijn er toch nog. die naar ouder gewoonte, de groenten in het zout inleggen. Deze inmaak-methode is bijzonder een voudig en weinig kostbaar. Het weinige wat men er voor nodig heeft is een grote Keulse pot. een daarin passend plankje en een zware arduinen steen In deze tijd van het jaar zijn het wel de snij- en princessenbonen die het meest aftrek vinden voor c Inmaak in Zout Het komt er bij dit inmaken vooral pp aan de groente, die laag om laag. met het zout in de pot wordt gelegd, zo stevig mogelijk op elkaar te pakken, waardoor de groente nauw in verbinding komt met het zout en dus sneller het vocht eraan kan onttrekken, waardoor de pekel ont staat. De beste verhouding tussen bonen en zout is: 300 gr. zout op 1 kilo bonen.-Het gebruik van minder zout zou schimmelen veroorzaken. Tenslotte wordt de opeengepakte groen te bedekt met een zuivere linnen doek. waarop dan het plankje met een zware steen wordt gelegd. Zoals bij alle inmaak geldt ook hier in de eerste plaats, dat de grootst mogelijke zindelijkheid in acht genomen wordt. TANTE DINA (Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden). OPENING Op 4 October opent een NIEUWE autoschool haar poorten voor al wie de constructie van de auto wil leren kennen en een rijbewijs wil verwerven. Onderwijs door uitgelezen specialisten. ""^"ifRi i iif ii ii-r—nmrnww i rrrnmm*'rm \tum i i iiiliim_u_ Bezitters en toekomstige bezitters van' een auto laat U inschrijven en vermindert de onderhoudskosten van uw wagen. Dienstplichtige jongelieden haalt Uw diploma en vervoegt recht streeks het vervoerkorps. Inlichtingen en Inschrijvingen De lessen worden KOSTELOOS gegeven. (948) WEEK VAN 26 SEPT. TOT 2 OKT. NAAMDAGEN. Zondag 26 Sept.Justina Maandag 27 Sept.Cosmas en Damianus Dinsdag 28 Sept.Maximus Woensdag 29 Sept-Michaël. Donderdag 30 Sept Hiëronymus Vrijdag 1 Oktober: Bavo. Bamis. Zaterdag 2 OktoberAngelica. Leod- gar. Geerwin. BIZONDERE DAGEN. Maandag 27 Sept. Patroonheiligen der barbiers en chirurgijnen. Dinsdag 28 Sept. Tapijtsiersmesdag. Woensdag 29 Sept. Suikerbakkersmes dag. Donderdag 30 Sept.Patroondag der mandemakers. Vrijdag 1 Oktober: Patroon der huide- vetters. tegeldekkers en strooidekkers. Zaterdag 2 OktoberHeilige Engelen bewaarders. MAANSTANDEN. Nieuwe Maan 2 Oktober te 20 u. 42 m. IN DE NATUUR: 27 Sept. Normale datum van de laat ste warmte van minstens 20°. 28 Sept.Dag waarop de barometer- druk gemiddeld het laagst is in Septem ber (755 mm.) 1 OktoberVan 1 tot 31 Oktober ver mindert de temperatuur gewoonlijk met 5 graden VOLKSE WEERKUNDE. 29 September: St Michiel St Michiel valt op een tijdstip van het jaar. dat de oude Germanen grote offer feesten hielden. Aldus is het best begrijp baar dat deze dag in de volkse weerkunde zeer belangrijk is! De wijnbouwers hecht ten vroeger veel aandacht aan de vorst, die voor die tijd plaats had. want zij ge loofden. dat zij in verband stond met de Mei-vorsten, die schadelijk zijn voor de aruiventeelt. De boeren openden die dag galnoten of de maretak om te weten wat er hun het volgend jaar te wachten stond. Als ze vol en gezond waren, zou het jaar overvloedig voortbrengen wat voor het levennoodzakelijk iswaren ze leeg en vochtig, dan zou de zomer nat en koud zijn waren ze mager en droog, dan zou het tegenovergestelde plaats hebben. Als er een spin, vlieg of worm in zat. zou het jaar respectievelijk slecht, middelma tig of goed zijn. Als er niets in was. mocht men zich aan onheil verwachten. In Vlaan deren neemt het volk nu nog steeds aan, dat er tegen die datum nog enige mooie dagen zullen komen, die Zomer van St Michielworden genaamd. Deze mening bestaat niet in Wallonië. HERDENKDAGEN. 26 September 1830 Verstandige, moedige en vaderlands lievende mannen stelden een Voor lopig Bewind in. om de zaken van het land te besturen. Dit bestuur bestond uit tien ledenBaron Van- derlinden d'Hoogvorst, Felix de Merode. Karei Rogier. Gendebien. Jolly. Van de Weyer, Nicolaï. Van- derlinden, de Coppin, De Potter. Dit bestuur verklaarde België van Hol land gescheiden en riep de onaf hankelijkheid van ons land uit. 27 September 1830Het Hollands garnizoen verlaat Brugge, deels naar Oostende en deels naar Vlissingen. Aanstonds deed de begeesterde bevolking de Halletoren en de stadsgebouwen be vlaggen.- en de Magistratuur, om de schijn niet te hebben vijandig te zijn aan de uiting dezer vaderland se gevoelens, deed alom in de ker ken de klokken luiden. 28 September 1830 Daags na de aftocht der Hollandse soldaten uit Brussel, stemden de Hollandse Staten-Generaal de be stuurlijke scheiding van beide lan den. 29 September 1529Veel volk sterft in Nederland van de zogenaamde zwetende ziekte. Ook te Antwerpen telde men op 4 dagen over de 400 doden. Op St Michiels dag hield men een plechtige zoen- processie en aanstonds bleef de plaag achterzo zegt men Een jaarlijkse dankprocessie werd er het gevolg van. 30 September 1791 Afschaffing van de Constituante en de Republikeinen meester in Frank rijk De Wetgevende vereniging cij fert al wat katholiek was buiten de wet- 1 Oktober 1578: Dood van don Juan van Oostenrijk, in het kamp van Bouges bij Namen. 2 Oktober Het is algemeen bekend welke eigen aardige processie jaarlijks in het stadje Echternach in Luxemburg rondgaat. De deelnemers gaan zin gend in de stoet, terwijl zij twee stappen voorwaarts en dan een ach terwaarts zetten. In vroegere eeu wen zullen menigvuldige zulke ken schetsende optochten plaats gegre pen hebben Tot aan de afschaffing der processiën door Keizer Jozef II. ging er jaarlijks te Brussel (op 2 Oktober) een processie uit op de volgende wijzenadat de stoet triomfantelijk het Christusbeeld door een aantal straten had rondgevoerd, kwamen de deelnemers wederom kerkewaarts en deden dan het Mariabeeld een buiging maken (O. - P.) imiSHSMMffi Na een toer gedaan te hebben door Westvlaanderen. waar wij de voornaam ste bestaande en verdwenen abdijen heb ben ontmoet, kunnen wij ten slotte nog even de aandacht vestigen op de bekende abdij van Zevekerke of van St Andries. De geschiedenis van St Andries valt grotendeels samen met de geschiedenis van de abdij, die eigenlijk een stichting is van Robrecht II. graaf van Jerusalem, ingevolge een belofte die deze had afge legd. In het bekende werk van Sanderus. t Flandria Illustrata kunnen wij van de ze abdij nog een zeer interessante plaat bewonderen. In 1796 (Franse Revolutie) werd de abdij afgeschaft en fie gebouwen grotendeels afgebroken. Het oude gasten- kwartier bestaat nog en men kan er o. m. een gewelfde kelder bewonderen met het wapen van de abt Pieters (begin 18e eeuw). Deze gebouwen dienen nu tot we- zenschool en pensionaat. De nieuwe abdij dateert uit 1899 toen ze nog slechts een procure wasin 1901 wordt ze tot abdij verheven met het recht van opvolging van de oude abdij. De prachtige gebouwen werden reeds be gonnen in 1901. maar de plechtige inwij ding had slechts plaats in 1935. Het prachtige geheel is werkelijk de moeite waard eens bezocht te worden. Zo komen we dan in de provincie Oost- Vlaanderen aangeland en wel in haar Hoofdplaats Gent. Hier rezen eens drie beroemde abdijen opde abdij vanSt Baafs, die van St Pieters en die van de Bijloke. Voegen we daar nog de oude abdij van Baudeloo bij. dan komen we tot een prachtig geheel voor deze stad. Laten wij vandaag een er van bezoeken de St Baafsabdij. De H Amandus. bisschop van Noyon. stichtte twee abdijen te Gent. De eerste aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde (de St Baafsabdij) en een-andere op het hoogste punt van de stad Gent. op de Blandinusberg (de St Pietersabdij). Beide kloosters waren Benedictijnerkloos ters. Dat was omstreeks 640. Beide abdij en werden in de 9e eeuw door de Noor mannen verwoest en het was Arnold, bij genaamd de Oude, graaf van Vlaanderen, welke in het midden der 10e eeuw de abdijen kon doen herleven. Grote gebeur- 1 tenissen hadden in de abdij plaatszo verbleef er namelijk Koning Edward III van Engeland, die de bondgenoot was van Jacob van Artevelde. Maar in 1539 brak in Gent een oproer uit en om de Gente naars steeds onder zijn bedwang te heb ben besliste Karei V dat de abdij zou worden omgebouwd in een forteres. Het centraal gedeelte van de abdij bleef over in de vorm welke ze had omstreeks 1540. De Spaanse vesting zelf werd in de loop van de 19e eeuw afgebroken en na derhand werden de ruines in ordege bracht en werd er een steen-museum in ondergebracht. Wat er van de oude abdij nog overge bleven is. is niet te beschrijven in enkele lijnen vluchtig vestigen wij de aandacht op prachtige romaanse overblijfselen en gotische zalenhet gothisch klooster uit 1495. de kapittelzaal waarin graftomben werden ontdekt uit de 11e en de 12e eeuw. het lavatorium met op de verdie ping het sanctuarium, waar de schat van het klooster werd bewaard. Deze beide laatste in de vorm van een prachtig acht kantig gebouwtje uit 1171. Genoeg om er enkele uren door te brengen en te mij meren over ver verwijderde eeuwen. Van de vesting van keizer Karei blijft niets over. Maar 't weinige dat hij van de uitgestrekte abdij recht liet. prijkt er nog in zijn onvervalste schoonheid schrijft Leo Van Puyvelde over de ruïnes. En zó is het inderdaad. VIATOR. op de hoeve Dokus ligt met zware koorts te bed. En ondertussen gebeurt de rampzijn koe sterft. De dokter kent zijn volkske Zeg het hem nu nog niet! of zacht jes aan... Daar staan zijn vrienden. Hoe het aan boord leggen om hem een vreselijke schok te sparen Ik heb het. zegt zijn broer plots. Zo als de dokter zegtstillekens aan. Eerst laten we hem geloven dat zijn vrouw ge storven is. we wachten af hoe hij het op neemt. en dan. op Gods genade, komt de koe aan de beurt... Vooruit Karei, neem wel het meisje gij de hondik neem op het examen De professor van geschiedenis zag er niet gemakkelijk uit. Mijnheer, vroeg hij. kan je me zeg gen waarom Napoleon niet van de En gelsen hield Omdat ze hem op St Helena lieten sterven... Mijnheer professor? leer om leer Lange Jef Zeg. agent, hebt u hier geen vrachtauto zien voorbij rijden met apen Agent Neen, vriendje, zijt ge er mis schien afgevallen vriendendienst Het vrouwtje was erg ongerust, stuurde vijf telegrammen, met vol gende inhoud aan de vijf intiemste vrienden van haar man Jan nog niet thuis. Ben zeer on gerust. Brengt hij soms de nacht bij u door Nadat de telegrammen verzonden waren, kwam haar man thuis en vertelde haar de reden van zijn laatkomen. Terwijl hij nog aan het spfeken was. kwam de telegram besteller en bracht vijf telegram men. als antwoorden op de door haar verzochte informatie. Doch allen luidden Ja. Jan brengt de nacht bij mij door kindermondjes Met de beste wil van de wereld kon men er maar niet toe besluiten kleine Jan zijn korstjes te doen op eten. totdat vader ar zich eens zou mee bezighouden. Vader Janneke de korstjes ook opeten, héDat deed ik ook als ik zo klein was Janneke En mocht u dat gaar ne vader Vader Ja. zeker. Janneke dia waren lekker. Janneke Nu eet u die van mij ook maar op

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1948 | | pagina 5