ADERSPATKOUSEN E. DE PGNTHIERE iance LIEFDE STRIJD STOPPAGE r.ivi:i£M rnrr^vm REMAILLAGE De ïvlontsfraat 13 tmmmPt» twipwipnirig» A LA CON F Vrij naar het Engel: door A. L. Breghts Drukkerij DUMORTlER HET TPEKSCH NIEUWS n BIz- 12 24-12 191» SPIJSKAART VOOR DE GANSE WEEK ZONDAG: Koningiiinepasteitjes Kie- kenbouillon Gebraden wilde of lamme Gans Perzikencompote Gekookte Aardappelen Plumpud ding MAANDAG Garnalencroquetten Kaifs- coteletjes Schorseneren Ge kookte Aardappelen Wafels. DINSDAG Gestoofde Kabeljauwstaart Aardappelpuree Vanillerijst- WOENSDAG: Biefstuk Sla van rauw Witloof Frites Citroenvla. DONDERDAG: Gehakt Gestoofde Andijvie Gekookte Aardappelen Gries meelpap. VRIJDAGGebakken Paling Sla met Mayonnaise Gebakken Aardappe len Gestoofde Peren. ZATERDAG: Knakworstjes Zuurkool Aardappelpuree Fruit. VOOR DE LEKKERBEKKEN. Koninginnepasteitjes Benodigd (om de korstgebakjes op te vullen) 1/4 kg gehakt vlees, gekookt kieken. 50 gr. bo ter. 2 lepels bloem, kampernoelie. 1 ei. 1 citroen, peper en zout. BereidingMaak een zure saus. Roer bezijden het vuur boter en bloem door een. Leng aan met bouillon. Voeg er pe per en zout bij en laat doorkoken. Roer er de geklutste eierdooier bij en het sap van een citroen, alsook de kampernoe- liën. Laat het stukgesneden kieken en de vleesballetjes er goed in opkomen. Vul de vooraf verwarmde gebakjes bereid uit bladerdeeg sluit met het deksel en dien op Het gebak kan ook opgevuld worden met kalfsvlees, kalfszwezeriken en ge kookte hersenen, gepelde garnaal, hesp in teerlingen gesneden en een saus met gruyèrekaas. Wafels. Benodigd1/2 kg- bloem. 1 tas melk. 1 tas water. 2 eieren. 100 gr. boter of vet. 100 gr. suiker, 25 gr. gist. zout 1 glaasje rum of 1 pakje vanille suiker BereidingDoe de bloem in een diepe kom. maak in 't midden een put en schud hierin de eierdooiers, de suiker en de gist. die gebroken is in 1/2 tas lauw wa ter. Laat de boter of het vet smelten in de melk. die verwarmd wordt, en giet de melk stilaan bij de bloem, met een houten lepel het omringende meel bij de vloeistof roerende. Vermeng alles tot een goed beslag, een snuifje zout en een glaasje rum of vanillesuiker er bij voegende en ten laatste het stijfgeslagen eiwit. Neem de lepel er uit en laat het deeg rijzen op een warme plaats. Laat het wafelijzer heet worden, Smeer in met vet. schep er een deel deeg in en laat aan weers zijden bakken. Dien de wafels warm cp. bestrooid met poedersuiker. is ONZICHTBAAR. •van zijden, nylon en kristal kousen. Verzorgd en stevig. Dit alles aan matige prijzen (in een minimum van tijd) bij MERRY G. de Stuersstraat 34 IEPER (2133) KEUKENGEHEIMEN. We kunnen zelf Succade maken. Deze tijd van het jaar. nu ons inlands fruit weer stilletjes aan van de markt verdwijnt, levert ons gelukkig volop si naasappelen en citroenen. De verstandige huisvrouw weet. dat deze vruchten rijk zijn aan vitaminen en gezond voor jong cn oud Zij zal er daarom een dankbaar gebruik van maken. Maar wat doet zij met de schillen van dit fruit De meeste huisvrouwen gooien ze achteloos in de vuilbak, niet wetend dat hiervan die heerlijke succade kan ge maakt worden, die aan gebak en pudding zo 'n fijne smaak geeft, en dat men in de handel duur moet betalen. Gooi dus de citroen- en sinaasappel schillen niet meer weg Maar neem een bokaal, bestrooi deze met grof zout en giet hierop een weinig water, zodat zich pekel vormt. In deze.bokaal bewaart ge nu de in gelijke stukken verdeelde schil len tot ge er voldoende bijeen hebt om te gaan confijten. Dit confijten gebeurt als volgt Eerst en vooral verwijderen we de pe kel. Daarvoor laten we de schillen goed uitlekKcn op een vergiet, spoelen ze her haalde keren af met zuiver water, wrij ven ze nog eens goed af met een hard proper borsteltje, en laten ze een poosje weken. Daarna koken we ze gaar in wa ter, laten ze weer verlekken en schikken ze ia een zuivere glazen bokaal of con- fltuurpot Intussentijd keken we 1 liter water met 1 2 kilo suiker, gedurende 5 minuten en deze kekende siroop gieten we nu op oe schillen- Laat dit nu 2 dagen rusten. Daarna werdt de siroop er weer afge goten en opnieuw 5 minuten gekookt met 3 soeplepels suiker en andermaal op de schillen gegoten- Deze bewerking moet 4 a 5 maal herhaald worden, met telkens een tussenruimte van twee dagen. De siroop moet dik genoeg zijn. maar mag niet kristalliseren. Tenslotte wordt de aldus verkregen succade gedroogd en zal. bewaard in gla zen potjes op een droge koele plaats, gedurende zeer lange tijd goed blijven. HUISHOUDELIJKE WENKEN. Wilt ge uw tinnen voorwerpen doen blinken als zilver Maak dan een papje van twee tasjes fijn wit zand. 1/2 tasje azijn en een soeplepel zout. Met behulp van een cud flanellen lapje schuurt ge met dit mengsel over de tinnen voor werpen zorgdragend steeds in dezelfde richting te schuren. Wrijf ze daarna af met een propere lap en spoel ze on middellijk af in koud water. Droog ze af met een zeemvel. Op deze manier behandeld zullen de tinnen voorwerpen maandenlang mooi blijven. Glaswerk, dat, na afwassing in een zeepsopje. nog niet helemaal helder is geworden, zal dikwijls opknappen als we het eens flink schudden met azijn en zout. Daarna goed afspoelen en da delijk afdrogen. GEZELLIGHEID AANBRENGEN IS EEN KUNST. Zoeken we in de zomermaanden zoveel mogelijk de buitenlucht op. om van de zonnestralen te genieten, in de winter als het buiten waait en regent, sneeuwt of vriest is het nergens beter dan in een goed verwarmd huis. Het is dan ook be grijpelijk. dat in dit jaargetijde de ge zelligheid binnenshuis gezocht wordt, en we meer bezoeken afleggen en bezoek ontvangen. Wij nodigen graag onze vrienden en kennissen eens uit tot een gezellig samen zijn er. dikwijls gaat dit gepaard met een eenvoudig soupertje of een min of meer uitgebreide koffietafel. Het spreekt vanzelf, dat we het hen. en natuurlijk ook onszelf, dan zo aangenaam mogelijk maker Ik bedoel hiermee absoluut niet. dat de aangeboden lekkernijen of even tuele schotels steeds uitgelezen en koste lijk moeten zijn. Hoewel het ook weer verkeerd is op dergelijke bijeenkomsten geheel af te zien van een extratje. want ieder van ons heeft van tijd tot tijd recht op t*n weinig ontspanning. De hoofdzaak echter voor het geluk ken van een gezellig onderonsje of feestje ligt in de keuze der gasten. En hoe klei ner deze kring is, des te zorgvuldiger moet men te werk gaan bij het uitno digen. We moeten er steeds voor zorgen geen mensen samen te brengen, die niet bij elkaar passen. Een opgewonden woord kan de gehele stemming bederven. Daar uit mag geenszins besloten worden alleen mensen uit te nodigen, die allen dezelfde gedachte hebben en hetzelfde belang na streven. dit zou zelfs eentonig worden Het is juist een beuijs van veel tact en verstand onze genodigden zo bij elkaar te voegen- dat zij elkander aanvullen, zedat ernst en luim geestigheid en scherts goed tot hun recht komen. De plicht der gastvrouw is het tevens een prettige atmosfeer te scheppen in haar 'r.uis opdat haar gasten zich behaag- li.k en op hun gemak voelen. Er moet gezorgd worden voor een aangename tem peratuur in de kamerhet mag er noch ;e warm. noch te koud zijn. De beste ka- merwarmte schommelt tussen 17 en 20 graden Celsius. Of het nu een eenvoudige koffietafel betreft ofwel een meer uitgebreid souper tje. steeds vormt de tafel het midden punt der belangstelling- Dek dus de tafel met smaak, gebruik alleen gaaf porse lein of aardewerk, nette couverts en keu rig blinkend glaswerk of kristal. Om gemakkelijk te kunnen zitten en de nodige bewegingsvrijheid' te hebben, re kent men voor elke gast minstens 50 cm ruimte langs de tafel. Bedek de tafel eerst met een moltondeken alvorens het tafel laken er cp te leggen. Dit tafellaken moet langs alle kanten minstens 15 cm., maar liefst meer. overhangen. Voor een koffie tafel wordt een gekleurd tafellaken gé bruikt. voor een diner of souper echter altijd een wit De borden mogen niet vlak tegen de tafelrand aan staan, maar steeds een paar centimeter er binnen. Een paar kandelaars geven de tafel direct een feestelijk aanzien. Versier de tafel nooit met kunstbloemen, alleen le- miBfnrtf "*y t'ir (unmoawiins Varise kousen) worden op voor schrift van uw Dokter en met mach tiging van de Ziekenbond. door :ns kosteloos afgeleverd. Breukmeester-banda giste (Verlenging Paterstraat) IEPER (2160) vende bloemen komen hiervoor in aan merking In deze kersttijd kunnen we ook met succes gebruik maken van dennen groen en hulst- Van al deze kleinigheden hangt het grotendeels af of gezellige bijeenkomsten en feestjes een werkelijk genot zullen zijn. zowel voor de gastvrouw als voor haar gasten. ONS WEKELIJKS PRAATJE. Als Kinderen geven... Toen ik vijf jaar oud was. gaf ik mijn grootvader met Kerstmis een inktlap. Ik had hem helemaal alleen bedacht en uit gevoerd een paar stukjes blauw vilt. die in het midden op elkaar genaaid wa ren en bovenop een mooie glazen kraal. Wel mijn kind. zei mijn grootvader en hij hield mijn geschenk keurend voor zich. deze inktlap heb je werkelijk heel goed gemaakt. Ik dank je welmaar weet KLEDEREN, MANTELS STOFFEN en ZIJDEN Waastenstr. 27 - PLOEGSTHi; je. neem hem liever maar weer te*, want als ik er mijn pen aan krijg ik vezeltjes in de inkt.» Meer zei hij niet; want hij wa- ernstig streng mens. voor wie entzag had- Toch was ik erg bedroefd en ze n J krenkt. Zeker, mijn grootvader meJ het gced met mij. maar van kinderent! greep hij niets. Tegenwoordig kan ik d deze gebeurtenis glimlachen, maar niet, der zorg denk ik aan de vele kinderen die hetzelfde zullen be'evèi Juist met Kerstmis peinst ieder mee hij een ander plezier kan dorn.il volwassenen zowel als de kinderen. MaJ een cudere zuster of moeder zelf gesehei ken met de kinderen, dan kunnen ze t* hinderen dat een kinderlijk geschenk bruikbaar en nutteloos wordt. Maar v; ook bedenkt het kind met vreugde L iets. knutselt, lijmt, spijkert er, kleui stilletjes uren- en dagenlang, om op Ke-.i avond vader, moeder of wie dan ook ee verrassing te bezorgen. Geen wonder wan neer deze geschenken niet te gebruike zijn. Maar dat mag men het kind niet late merken. Het heeft zich afgesloofd me het idee. iets zeer moois te maken Het is voorgekomen dat een onbeholna maar felbeschilderd kalender in het laai! je van de schrijftafel terecht kwam et dat het kind daar veel verdriet om hai Met enige goede wil is er altijd nog een oplossing te vinden. Misschien kaï nier. deze kalender in de keuken hangei en zeggen, dat men hem daar juist nodi heeft. Ook gaat men meestal met de schenken van de kinderen niet zo zorg zaam om als met die van anderen gooit bijvoorbeeld niet met opzet da spreekt van zelf de fles eau de Cologn om. zodat de helft eruit loopt en mei denkt er niet aan. dat die gekocht is va opgespaard zakgeld, voor Mammie dat ze daar zoveel van houdt. Ik zou de grotenaan het verstard willen brengen, dat ze ook voor het kin dergeschenk eerbied moeten hebben. Niet alleen geschenken van volwassenen heb. ben waarde. Het kind kan natuurlijk slechts geven wat zijn leeftijd en zi:r verstand hem ingeven. Wie echter de juiste instelling tegenover kinderen heeft en ze is slechts te verkrijgen me grote liefde en enorm veel geduld za de kindergeschenken in de goede zin kun nen opvatten en ze niet als «onnut» er gens verstoppenmaar gebruiken, goed en zo kwaad als het gaat Op Kerstavond moet iedereen daaraan denken en niet het kind, dat iets geeft bewust of onbewust verdriet aandoen. TANTE DINA (Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden) 25 Hallo, riep Michel, zijt ge daar Linda, en hij kwam naar haar toe geslenterd, terwijl Sybil aan zijn zijde huppelde. Zet er mij over, vroeg ze, toen ze aan de waterleidingen kwamen. Michel nam haar bij de hand en zij, de voeten naast elkander zettend, sprong er over. Drie jaren oud, lachte Michel. Alberta beet op de lippen en Miss Summers zuchtte. Zo duurde dat nu al een week langZou Alberta er op de duur tegen kunnen Een en kele oogopslag op Michel gaf onmid dellijk het antwoord op de vraag hij was weer aan het hoesten, niet zo heel erg, een hoest die onopge merkt voorbijging voor allen wier oren niet zo gespitst waren als die van Alberta en Linda, die beiden met angst naar dat licht droog kuchje luisterden. Hij had een slechte tijd doorgemaakt, juist voor hij naar Egypte kwam, doch in dit zachte klimaat was reeds verbetering te be speuren, een herfst en een winter hier, had de specialist verklaard, dan was alles in orde. En daarom zou Alberta er natuurlijk tegen kunnen Is er op het ogenblik enige hoop op een ontbijt? vroeg Michel zich naast de stoel van zijn vrouw vleiend. Het zal in vijf minuten gereed zijn, antwoordde zijn zuster. Hebt ge honger, mijn beste jongen Ik rammel van de honger, zei hij, ik heb aan sport gedaan, terwijl gij en Berti nog lagen te snurken. Wat hebt ge dan uitgevoerd Om zeven uur te paard uitge reden. Ik ben blij, zei Linda, dat ge daar zin in hadt. Is Majoor Kaye met u meegegaan? Neen, hij moest werken doch hij heeft ons zien vertrekken. Ons wedervoer Linda. Ja, Sybil was reeds op en ik heb haar bewogen mee te gaan. Maar Sybil kan geen paard- rijden, antwoordde Linda. Nog niet, antwoordde hij la chend, maar binnen kort wel. Om te beginnen heb ik haar op die vette knol gezet en hem natuurlijk bij de teugel gehouden, ze had er schik in is het niet Sybil Ik was er dol op, riep ze. Het was heerlijk zo vroeg in de morgen, het is werkelijk schande zo lang in bed te blijven, ik houd van die Egyp tische morgenden. Werkelijk, dacht Linda, zich herinnerend wat een werk het steeds was geweest Sybil stipt om 9 uur aan de ontbijttafel te krijgen. Natuurlijk zal ze het gewoon moeten worden, zeiMichel, op een grassprietje kauwend haar kostuum van deze morgen was wel geschikt doch niet kompleet. Zeg Linda, wij hebben onze jonge buurman op een droom van een echt Arabisch paard ontmoet, hij heeft het prachtige sprongen voor Sybil laten maken. Niet voor mij, viel Sybil direct in, haar hoofd schuddend. Het was toch in geen geval voor mij, lachte Michel, ik ben er zeker van dat hij nooit de moeite zou doen zijn paard op twee poten te laten dansen, alleen om indruk op een man te maken. Het schijnt dat wij Hussein steeds moeten ontmoeten, merkte Linda op, uit haar zetel rijzend toen een der bedienden het ontbijt aan meldde. Ik geloof niet dat wij ooit voor een ritje uit geweest zijn, of naar Abou Abbas gegaan zijn, zon der hem te zien. Alberta voegde er aan toeIk meen zelfs een paar malen een glimp van hem in de fruitaanplantingen hier gezien te hebben. Ik zie niet in wat hij daar te doen heeft. O, ze pachten het land, dat hier vlak aanpaalt, legde Linda uit, en dit jaar is er zoveel fruit dat Majoor Kaye er een gedeelte van aan hen heeft afgestaan, of wil verkopen. meen ik. Dat kan wel waar zijn, doch hij is hier steeds in de omtrek, verklaar de Alberta, het maakt mij zenuw achtig. Het is een buitengewoon flinke jongen, zei Michel, ik geloof dat hij een eenzaam leven leidt. Michel en Alberta hadden Hus sein en zijn vader ontmoet, want de Bedouin had een zeer vriendelijk be zoek aan de mannelijke gast van de Majoor gebracht, toen de dames toevallig thuis waren. Ik krijg kippenvel van hem, zei Alberta, ik houd niet van inboorlin gen. Linda had er eveneens kippenvel van, en toen ze met de anderen het huis inging liep ze in gedachten ver zonken. Nu Alberta er haar aan dacht op vestigde, was ze getroffen door hetgeen ze tot hier nauwelijks opmerktehet was waar, ze kwa men Hussein overal tegen. Hij was overal, ieder ogenblik verscheen hij, men zou haast denken dat hij de gasten van La Tranquillité op een bijzondere wijs in het oog hield. Soms groette hij heel voornaam en reed door, soms stopte hij en wis selde enige woorden met hen. Een paar maal, hen precies aan de poort ontmoetend, was hij, op uitdrukke lijk verlangen van de Majoor, even mee binnengekomen en had iets ge bruikt. Hij bleef nooit lang. sprak weinig, al zijn aandacht was op de twee mannen gevestigd. Hij was zo weinig indringerig als een jonge man het maar zijn kan, zo stil. dat men haast niet merkte dat hij er was, men zou het niet gezien hebben, ware het niet dat zijn buitengewone schoonheid en zijn kleurige kleding speciaal de aandacht op hem vestig den. Doch met al dat, hij was er. Dat al deze ontmoetingen louter toeval waren, betwijfelde Linda voor het eerst. Tevoren had ze er nimmer bij stil gestaan, maar zoals altijd had Alberta de puntjes op de i gezet, en Linda was er werkelijk onaange naam door getroffen. Een vlugge blik naar Sybil, ter wijl Alberta sprak, versterkte haar nog in dit onaangenaam gevoelmet een gemaakt glimlachje had Sybil het hoofd in de nek geworpen. Het is Sybil, die hij op het oog heeft, c acht Linda, zou ze het vermoeden O, de kleine dwazin, als ze hem aanmoedigtDat zal ze toch zeker niet doen. ze kan het niet helpen dat hij haar achterna loopt, het is niet naar schuld, maar wij hebben wer kelijk reeds genoeg te doen, zonder de miserie van die complicatie. Dan zou het leven haast onmogelijk op La Tranquillité worden. Die zelfde morgen zagen ze hem weer Ze waren op weg naar Abou A.bbas om de bedienden, die Mrs Sanders voor hen gevonden had, aan het werk te zetten in het flat dat de Summers voor vijf maanden gehuurd hadden. Begin der volgende week zouden Alberta en Michel er hun in trek in nemen. Mrs Sanders, vrien delijk als steeds was daar met een kok en twee bedienden, allen van de beste getuigschriften voorzien en d'e voldoende Engels verstonden. Het was een appartement op de tweede verdieping van een groot wit hu s. met grote, goed gemeubileerde kamers, dié allen op een brede ve randa uitgaven, die over de gehele breedte van het huis liep. Alberta gaf de bedienden alle instructies om trent de bagage, die zou aankomen en de nodige inkopen die ze te doen hadden, en daarna vertrokken ze met Mrs Sanders naar de club. Abou Abbas was aan het moder- niser n het had electrisch licht, een tamelijk goede cinema, en, de grote trots, een sportclub en tennisveld, balzaal met grote veranda, waarin men ahe mogelijke verfrissende dran ken kan krijgen. Door Engelsen open gezet. 'a as het, om politieke en finan- tiële reden nodig geweest de deuren verder open te zetten en ook vreem delingen en inboorlingen toe te la ten. Wie iets betekende, kon lid zijn en. was het dan ook. Sommige van de oude Engelsen, aldaar verblijvend, hadden zich tegen de inmenging van vreemden verzet, doch langzamer hand waren hun vooroordelen ver dwenen. de club maakte het mogelijk iets te ondernemen, de dranken wa ren goed en de barman ontpopte zich als een artist in zijn vak. Verschillende meisjes waren aan het tennissen, twee drie dames za ten op de veranda toe te zien, toen Mrs Sanders en haar kennissen bin nen kwamen. Een bediende bracht thee en beschuiten, ijs voor Sybil en een whisky soda voor Michel. Laat mij eens proeven, zei Sy bil en stak haar hand uit naar het glas van Michel en bracht het daar na aan haar mond. Hoe bitterriep ze uit, trok een gezicht, doch stak er nog eens de lippen aan, hem een uit dagende blik over de rand van het glas heen toewerpend. Op dat ogen blik kwam Hussein binnen, langs een deur precies achter hun zit plaats, en ging, na hen een plecht statige groet gebracht te hebben, even verder kalm zitten en bestelde een koffie. Sybil, nog steeds het glas van Michel in de hand, maar ten min ste Miss Summers had de overtui ging bewust van de blik uit de half toegeknepen ogen waarmede de jonge Bedouin haar bekeek, nam een laatste slokje van het bittere drankje en gaf het glas aan Michel. (Vervolgt) De grootste keus vindt U steed* 34, B«terstraat. IE P F R

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersch nieuws (1929-1971) | 1949 | | pagina 12