AVONDGLOED
PAMELA WYNNE
HET YPERSCH NIEUWS Bh- l2 19121953
even te prikkelen Tegenwoordig worden
■rUSKAART VOOR DE GANSE WEEK
BONDAGHaringfilets VermiceHisoep
Kalfscoteletten Schorseneren
Gekookte aardappelen Appelen in
ée oren.
MAANDAGRunderlapjes Chinese
kool of andijvie Gekookte aard
appelen Macaroni pap
B1NSDAGGekookte schelvis Kervel-
bo ter saus Gekookte aardappelen
Verloren brood.
WOENSDAGBiefstuk SU Frites
Rijsttaart
RONDERDAG Varkensribbetjes Zuur
kool Aardappelpuree Fruit
VRIJDAG (Kerstdag)Selderijsoep
Pasteitjes met garnalen Wilde
eend Sinaasappelsla Gebakken
aardappeltjes Roomsoezen Fruit
ZATERDAG: Gebakken lever Erwtjes
en worteltjes Gekookte aardappe
len Koffiepudding.
VOOR DE LEKKERBEKKEN.
Wafeltjes
Benodigd 500 gr. bloem. 250 gr. bruine
suiker 200 gr. boter. 2 eieren. 1 theelepel
kaneel een snuifje zout
BereidingKneed boter, gezeefde bloem
en alle overige ingrediënten goed door el
kaar tot een stevige bal. Vorm van dit
deeg kleine balletjes. Bestrijk een plat
rond wafelijzer met boter en leg in het
■aidden een deegballetje, knijp het ijzer
dicht en bak de wafeltjes aan weerskan
ten lichtbruin. Neem ze uit het ijzer en
Uat ze bekoelen.
Wilde eend met sinaasappelsla
(4 personen)
Een wilde eend is uitstekend geschikt
voor een klein gezelschap.
Benodigd: 1 wilde eend. wat peper en
aout. enige fijne reepjes sinaasappelschil.
300 gr. boter Voor de sU 6 sinaasappe
len <1 eetlepels slaolie. 2 eetlepels krui-
denazijn. een mespuntje suiker. 1 lepel
mayonnaise. 1 lepel tomatenketchup. 1 le
pel Engelse saus, peper en zout. 1 kropje
•la
Bereiding: Wrijf de schoongemaakte
eend in met peper en zout. Smelt de bo
ter in een braadslede, leg er de vogel in
en braad deze in ongeveer 1 1/2 uur in
de oven of toegedekt bovenop bet vuur,
gaar en bruin. Tijdens het braden regel
matig bedruipen met het braadvocht- Laat
de laatste 10 minuten san de braadtijd de
sinaasappelreepjes in de jus mee trek
ken.
Schil de sinaasappelen op dezelfde wij
ze als een appel, en snijd de vruchten
daarna in partjes, doch zó. dat bet vrucht
vlees vrij komt te liggen en de vliezen
overblijven (dus niet in partjes verdelen,
maar de vruchten steeds dwars doorsnij
den).
Leg in een glazen schotel het hart van
een kropje gewassen sla. buig de blaadjes
wat uit elkaar en leg in dit hart de si
naasappelschijven. Sprenkel er het sausje,
waarvoor alle genoemde ingrediënten goed
met elkaar vermengd zijn. overheen en
dien de sla bij de wilde eend. die op een
verwarmde schotel is gelegd en met si
naasappelpartjes en een toefje peter
selie gegarneerd is.
Pasteitjes met garnalen
(8 personen)
Benodigd 8 pasteitjes (kunnen bij de
bakker besteld worden)-
Voor het vulsel 300 gram gepelde gar
nalen. 100 gram fijngestampte garnaal-
pellen. 100 gram boter, zout en cayenne
peper
BereidingDe boter tot room roeren,
roer er de fijngestampte garnaalpellen. het
zout en wat cayennepeper doorheen en
vermeng de garnalen met deze crème.
Laat intussen de pasteitjes in de oven
door en door heet worden, en vul ze
daarna op met het warme vulsel-
Dien dit gerechtje, na de soep. op een
verwarmde schotel op. die met een papie
ren kanten servetje is bedekt
KERSTVERSIERINGEN.
Sneeuw voor de Kerstboom.
Wanneer wij vroeger onze kerstboom
een besneeuwd winters aanzien wilden
geven, grepen we naar een pak verband
watten en begonnen hier vlokjes uit te
trekken, die we voorzichtig op ons boomp
je deponeerden.
Nu kunnen we kunstsneeuw in pakken
kopen Deze kunstsneeuw is echter vrij
duur. en veTdwijnt alle jaren met ons
boompje in de vuilnisbak. Ieder jaar zijn
we dus verplicht nieuwe sneeuw aan .e
schaffen.
Dn jaar moet U er echter geen kopen
maar het een; proberen met het -.ge.--e
middeltje, dat U sneeuw zal verschaffen,
die niet alleen minder kostbaar is maar
bovendien veel mooier terwijl er
brandgevaar geen sprake is- "e S*ar-
sneeuw maken uit zeep- Ja u verstaa--
goed uit zeep beter gezegd uit v.okken-
zeep die we gebruiken om fijn °Hen
goed in te wassen.
Los zo 'n pakje vlokkenzeep op in 1 d.l
koud water en klop nu met een garde
juist zoals U dit doet om eiwit of slagroom
stijf te kloppen tot U een mooi stevig
schuim hebt verkregen Dit zeepschuim
wordt na verloop van tijd niet slap.
vooral in dit seizoen vaak oesters gegeven
als voorgerecht. Hoewel voor de lief
hebbers een ware lekkernij, worden oes
ters niet door elkeen naar waarde geschat.
Daarom laat men ze liever achterwege,
indien men niet heel zeker is van de
smaak der gasten.
De soep. die op het voorgerecht volgt
wordt gloeiend heet en liefst in warme
borden opgediend.
Gevogelte komt voor het kerstdiner ne,
meest in aanmerking. Wanneer men een
groot gezelschap verwacht en een kalkoen
te duur vindt, brengt men het best een
gans op tafel. Het gewicht van een ge
wone gans bedraagt 4 a 6 kg. hoewel er
zekere soorten bestaan, die door een spe
«beurt doo-1 Bij het aankopen moet er op gelet wor-
geoeun aou ,x is. daar in
wordt na verloop van tijd niet s«P mesten, dit gewicht ver
het *t geval is met eiwit maar het blijft j mme iy<
va?t en stevig Het opbrenger. van ^eze|°%^.o
sneeuw op de kerstboom gebeurt doo r
het met de hand losjes over de takken
uit te spreiden. Hoe langer de sneeuw blijft
liggen, hoe mooier zij wordt en wanneer
's avonds de kaarsjes of lichtjes branden
is het effect buitengewoon mooi
▼LUCHTIGE AANTEKENINGEN.
Wij zijn ren proper volk
Dit werd vastgesteld door het sinds eni
ge tijd in Parijs opererende Proper
heidsbureau
Per jaar en per hoofd wordt in Frank
rijk 1 1/4 kg. zeep gebruikt Dat is niet
veel in vergelijking met de 14 kg van de
Belgen (die dan ook aan de spits staan)
de 13 kg. van de Amerikanen de 12 kg.
van de Britten, de 9 kg. van de Zweden.
Nederlanders en Duitse Bondsrepublie
ken en de 6 1/2 kg. van de Zwitsers.
In India en China schijnt de gewoonte
van het wassen geheel In de versukkeling
te zijn. In Afrika echter gaat het best en
op Tahiti schrobt men zich bijna de huid
van het lichaam. Belangwekkend is het
veronderstelde verband tussen zeepver-
bruik en kindersterfte. In de landen, waar
het zeepverbruik per hoofd en per jaar
negen kg. of meer bedraagt, is de kinder
sterfte de helft van die in de landen met
een gebruik van drie kg. of minder
ONS WEKELIJKS PRAATJE.
Wenken voor het Kerstdiner.
Het kerstdiner, dat één der hoogtepun
ten van het Kerstfeest vormt, omdat deze
gelegenheid familie en vrienden verenigt
vraagt aan de hulsvrouw heel wat zorgen
Zoals elke feestelijke maaltijd, wordt
ook het kerstmaal geopend met een pikant
gerechteen voorgerecht, of om het heel
deftig ie zeggen met een hors d'oeuvre
Denk er echter aan dat een voorgerecht
nooit te zwaar mag zijn. maar dat het
den dat de gans niet té vet is. daar in
dit geval het vlees moeilijk te verteren is
Verder moet een gans goed geplukt en
blank van kleur zijn. zonder donkere stop-
pels,
Het mooiste is de gans in z n geheel te
braden, maar daarvoor moet men in het
bezit zijn van een goede en grote oven.
Om de braadtijd te verkorten, want een j Maar laat deze versiering niet te zwa;-
grote gans vraagt veel tijd voor zij gaar'en te overvloedig zijn. Enkele takjes huls
is wordt de vogel van te voren een uurtje j of een mooi potje met rode en witte tul
gekookt in water en zout. Dit afkoken isljes staan veel fijner op het witte taf,,
tevens bevorderlijk voor het verwijderen laken, tussen het servies, dan grote bloer
van het overtollige vet en het wegnemen stukken die het zicht van de gasten
lemmeren.
Wat niet mag ontbreken zijn de kaa:
wijn in een lichtrode kleur komt hi*,
voor in aanmerking.
Bij meerdere soorten gaan de 'ic-„.
wijnen altijd vóór de zware. Witte (dro?
wijn gaat voor de rode. met uitzonde-^
van zoete witte wijn, die voorbehoud
blijft voor het dessert.
Bij wild en gevogelte past een zVi.
rode wijn, hoe adelijker het wild, ées°
zwaarder de wijn.
Rode wijnen moeten op temperate,
worden gebracht, daarom plaatst men
flessen liefst een dag te voren in een ver
warmde kamer.
Gewone wijn wordt opgediend in
raffen- meer gekende wijnsoorten in
originele fles.
Bij fruit wordt nooit wijn gepresenteerri
Koffie en likeuren worden na de maa'
tijd meestal in een andere kamer opjt
öiend Beschikt men echter maar od
één kamer, dan worden deze nageree-
ten op de eettafel gebracht, doch dar, j
het noodzakelijk dat de tafel eerst voï
ledig ontruimd wordt, om een romme'--
ongezellig uitzicht te vermijden.
Zorg tegelijk met de koffie ook voq.
rookgerief op tafel.
Natuurlijk wordt de kersttafel versiert:
niü loof riQTo trorci orin cl ni«4 4
van de ietwat tranige smaak.
De buikholte van een gans wordt opge
vuld met zure appelen of met een com
binatie van appelen en gedroogde prui
men Deze vochtige en zure vulling be
hoedt de gans. tijdens het braden, voor
uitdrogen, bevordert het gaarworden en
past tevens heel goed bij de smaak van
het vlees. Tijdens het braden wordt de
gans ook herhaaldelijk bedruipt met het
braadvocht.
Het trancheren van een gebraden gans
en ander gevogelte, brengt nogal eens wat
moeilijkheden met zich. Daarom is het
verkieslijk dit werkje in de keuken te
verrichten en de schotels met klaargesne-
den stukken op tafel te brengen.
Het trancheren van gans bestaat uit
1) het losmaken van de achterbouten:
2) het losmaken van het borstvlees en
de vleugels
3) het verdelen van het vlees in stukken,
geschikt om op te dienen.
Breng de gans. na het trancheren, on
middellijk op tafel, want zij smaakt het
best zo heet mogelijk. Met het oog hierop
is het ook wenselijk de genodigden voor
af verwarmde borden voor te zetten.
Wat de wijnen betreftheeft de maal
f tijd een heel eenvoudig karakter, dan is
juist pikant genoeg is om de eetlust nog'één soort wijn reeds voldoende. Tafel-
sen. al branden ze ook maar alleen bi
het dessert. Wanneer men geen kandel
laars bezit, kunnen ook eenvoudige kaa
senhouders. die versierd worden met
klein takje dennegroen of een rood lint f
uitstekend dienst doen.
Een heel lief effect geven rode ster
appeltjes die omgetoverd worden in ka
senhouders. Hiervoor worden de app
tjes eerst mooi glimmend gewreven e
daarna een weinig uitgeboord. In de op;,
ning steekt men een wit kaarsje. Nis
vergeten het appeltje op een porselein
of glazen schoteltje te plaatsen, dat
afdruipende kaarsvet zal opvangen.
Er staat de huisvrouw nog veel we
te wachten Mag zij er voor beloond wo
den met een Gelukkig Kerstfeest,
ook ik haar van harte toewens.
TANTE DIN.',
(Nadruk, ook gedeeltelijk, verboden)
Verantwoordelijke uitjever
L DUMORTIIR. 34. Boterjtraat lept
door
Feuilleton Het Ypersch Nieuws» 53
Werelds Guy vond het erg
grappig. Deze vrouw leek wel een
onbedorven meisje van zestien,
meende hij. Wat een bekoorlijke ge
zellin voor een man Hij brak zijn
eigen gedachten af met een min of
meer hinderlijk gevoel. Hij op zijn
leeftijd en dan een vrouw, die hij
nauwelijks kende
Alles van u is werelds.zei me
vrouw Latimer achterover leunend
in haar stoel en hem aanstarend.
Alles volkomen zoals het moet. Be
grijpt u hoe ik het bedoel
Neeik zal niet beweren van
wel.zei Guy lachend en ondanks
zichzelf licht blozend.
«Wel, ik bedoel, dat in een hotel,
in een theater, in een restaurant, u
altijd juist dat doet en dat zegt. wat
goed en passend is,zei mevrouw
Latimer, die haar best deed zichzelf
begrijpelijk te maken.
Ja, en ik hoop dat het waar is,
zei Guy wederom lachend. En als
u nu klaar is. zullen wij onze koffie
in de tuin nemen. En dan nog een
wandeling, ten minste als u niet te
moe is.
O. nee. Ik zal het heel prettig vin
den zei mevrouw Latimer geest
driftig. En gezeten op de kleine groe
ne bank. vlak tegen de muur aan.
die langs het Meer liep. trachtte zij
haar gedachten te verzamelen ter
wijl zij de nogal bittere koffie dronk.
Dit was. zo zei zij tot zichzelve. ab
soluut verkeerd. Tot aan dit ogen
blik had zij getracht zichzelf wijs te
maken, dat het niet verkeerd was.
Maar nu wist ze het ze begreep het
uit het kloppen harer aderen. Nie-
mands aderen klopten zo als de hare
deden, of men moest iets doen dat
ongepast was. Het was de toestand
der zenuwen, die zo werden als men
iets deed dat niet betamelijk was.
Maar hoe eindeloos, zalig hemels was
hetdacht mevrouw Latimer terwijl
zij dwaas onder in haar kopje roer
de voor de half gesmolten suiker, al
leen om iets te doen te hebben. De
maan begon op te komen juist boven
de Dent de Jam an. De lichten van
Vevey begonnen wazig door de ne
vel te pinkelen die over het Meer
hing. en even zo zouden de mensen
in Vevey nu de lichten van Gingolph
zien, zoals ook zij ze morgen zou
zien, en dan zou dit heerlijke avon
tuur een ding van het verleden zijn,
dacht zij en onder die gedachte voel
de zij een vreselijke steek in hgar
hart.
Nu waarover denkt u Guy
sprak zorgeloos en stak zijn hand uit
naar haar lege koffiekopje.
Over niets,zei mevrouw Lati
mer ademloos.
Over niets En u zuchtte
Zuchtte ik
a Ja,zei Guy. Hij vond zichzelf
dwaas, maar hij kon er niets tegen
doen. «U zuchtte omdat...?»
Omdat morgen filles voorbij zal
zijn.zei mevrouw Latimer, terwijl
haar mond en haar ogen treurig wer
den.
Nee. dat zal het niet. Ik kan toch
naar Vevey komen,zei hij verme
tel. Zijn kalme gedistingeerde gezicht
straalde.
Ja, maar dat zult u niet doen,
zei mevrouw Latimer zw?ar.
Jawel, waarom niet vroeg Guy.
Hij hees zich op uit zijn stoel. Kom.
nu gaan we wandelen,zei hij. Ja,
Jean zal de kopjes wel halen.
Wat een mensen lopen er 's avonds
op straat,zei mevrouw Latimer.
Zonder doel slenterden zij langs de
weg in de richting van Evian. Er was
een zachte en zomerse sfeer, maar
het werd al donker. Groepjes boeren
stonden samen te praten en allen
groetten vriendelijk de twee vreem
delingen met een prettig Bonsoir
Verscheidenen onder hen kenden de
lange Engelsman van gezicht en ver
baasden zich een beetje erover, wie
die dame toch kon zijn. Gewoonlijk
was hij zonder gezelschap. De mees
ten kenden hem als een zeer geleerd
en belangrijk man. die verbonden
was aan de Volkenbond te Genève.
Zij hielden van hem omdat hij hun
dierbaar Gingolph gekozen had voor
zijn rust en zijn genoegen. Hij sprak
uitstekend Frans en als hij in het bos
hen bezig zag met het omhakken van
bomen, bleef hij staan en sprak met
l.en als met een vriend. Hij was wel
opgevoed en beschaafd en dat deed
hen aangenaam aan. En de dame die
met hem was, had hetzelfde over zich
maar minder sterk. Misschien was hij
haar minnaar, dachten zij en liepen
vrolijk de gastvrije deur binnen van
La Couronne d'or om een heildronk
op de liefde van de Engelsman te
drinken.
Ik zal u niet te ver meeslepen,
want anders slaapt u niet,zei Guy.
Hij liep zo gemakkelijk als een ge
boren loper. Hij bleef staan en legde
snel zijn hand op de arm van me
vrouw Latimer. Als we die kant
gaan. zei hij, bereiken we dat rots
achtige uitsteeksel in het Meer. Het
is daar heel mooi, vooral als de maan
nog wat hoger stijgt. U zult het toch
niet koud hebben zonder hoed Ik
zie dat u zo verstandig was om uw
m; ntel aan te trekken.
O. nee, ik ben gewoon om zonder
hoed te lopen.Haar gezicht was
zeer stralend. Zij had helemaal geen
gevoel dat zij het was. die hier naast
die man wandelde. Ten minste niet
een zij die zij vroeger had gekend.
Een anderiemand heel anders, ie
mand... plotseling uitte zij een lich
te kreet.
Wat is er gebeurd Ook Guy
voelde zich zonderling. Er was iets
in die slanke vrouw, die naast hem
liep. Hij bleef stil staan. Wat is er
vroeg hij en zijn stem klonk hees.
«Ik weet het niet. Ik heb net een
gevoel alsof ik het niet zelf ben,
stamelde mevrouw Latimer. Alsof
het een andere wereld was of zo. Als
of de gewone wereld verdwenen was
en er niets meer over was. Alsof ik
altijd naast u gelopen had en alsof
dat nooit meer een einde zou nemen.
Waarlijk Guy had zijn ogen
neergeslagen naar mevrouw Latimer.
Hij staarde op haar neer en dacht bij
zich zelf, dat zij in zijn armen komen
moest. En dat zou zij doen als hij
maar sterk genoeg naar haar keek
hij had het met andere vrouwen ge
probeerd en steeds met succes. En zij
hier zou geen uitzondering op de re
gel zijn. Hij maakte een klein zon
derling geëxalteerd geluid in zijn
keel, toen zij tegen hem aan viel en
zich aan hem vastklampte, sterk be
vend.
O, kus mij... het moet het moet
Mevrouw Latimer had niet het min
ste idee wat zij zei. Zij was zich van
niets meer bewust. Zij zag nog slechts
de tedere en vurige mond boven haar
hoofd en zij wist, dat haar enig be
geren was, dat die mond zich vast
zou drukken op de hare.
Guy bukte en er was een lange stil
te. En toen hief hij zijn hoofd op en
keek naar de maan. die een koud
licht wierp over het Meer en hij be
greep, dat hij een ploert was geweest.
Deze vrouw was zo onschuldig als
een kind en hij had haar door de
macht van zijn wil in zijn armen ge
dreven. Als zij weer goed en wel bij
zinnen zou zijn, zou zij een afschuw
hebben van haar daad. Maar zij was
goddelijk in haar overgave. Hij was
een man van de wereld en was er
diep door getroffen.
Heeft u mij gekust De ogen
van mevrouw Latimer stonden weer
helder. De zonderlinge, afwezige blik
was eruit verdwenen.
Ja. ik schaam mij het te moeten
zeggen, zei Guy openhartig. U zag
er zo allerliefst uit in de maneschijn,
dat ik het niet kon laten. Wees niet
boos op me.
Boos Nee. Mevrouw Latimer
hield haar handen losjes gevouwen
op haar rug. Zij leunde tegen de stam
van een hoge pijnboom. Doe het
nog eens,zei zij nu ik volkomen
wakker ben en het kan voelen.
Mijn God Guy's ogen flonker
den. Hij deed een vlugge stap naar
haar toe en sloot haar in zijn armen.
Haar zgchte sensitieve lippen waren
even geopend. Hij liet zijn hoofd zak
ken en hief het niet op, voordat zij
een kreet slaakte. Neem mij niet
kwalijk...» Zijn excuus kwam dade
lijk en hij liet haar los.
Nee, nee, daarom was het niet.
Mevrouw Latimer greep hem vast.
«Het was... ach denk toch eens. Ik
ben ^1 zo oud en nooit heb ik gewe
ten... wat het is om echt gezoend te
worden. Al die jaren verknoeid en
nu...
En nu zal er geen enkel jaar meer
verknoeid worden,zei Guy snel. In
een enkel ogenblik was zijn besluit
genomen. De laatste minuten hadden
het uitgemaakt. Sinds die treinreis
had hij altijd in zijn onderbewust
zijn aan deze vrouw gedacht. Zij was
als het ware in zijn bloed. En nu
Er zullen geen jaren meer verspild
worden, want je zult met mij trou
wen, zei hijten minste als je wil.
Het klinkt belachelijk, dat weet ik,
als ik bedenk dat we elkaar zo wei
nig kennen. Maar iets in me zegt, dat
wij voor elkaar zijn bestemd. Zeg dat
je het met me eens bent. Neem geen
wraak omdat ik je kuste, zonder er
verlof voor te vragen.zei Guy met
een korte lach.
Trouwen Maar ik wil nooit mee:
met wie ook trouwen.zei mevroui
Latimer en zelfs in het donker ko
Guy de vreselijke bleekte van haa
tot hem opgeheven gezicht zien. Ho
vreselijk, dat u daarover denkt. Ee
huwelijk O, nee, neeDenk eer
aan, al deze zalige verrukking te nie
doen door een huwelijk
LarieGuy's grijze hgar lee
veel witter in de maneschijn. Larie
Vertel toch geen onzin, schat, natuur
lijk gaan wij trouwen. Maar daar zui
len wij nu niet over strijden. Ku
mij... lief. mal, dierbaar klein kind!
Kus mijGuy's stem was dringen:
en teder. Hij was verbaasd over d
kracht van zijn gevoelens.
Je kussen O, ja Mevrouw La
timer hief haar gelaat op als een kinc
Je kussen Ik zou je zelfs nog kus
sen. als ik dood was.Zij sprak zee
plechtig.
Ja, maar dank God, dat je leefti
zei Guy vermetel lachend. Hij tros
haar tegen zijn hart. Denk toe:
eens, liefste,zei hij al die lief
de, die je bewaard hebt voor mi
alleen
Ja. dat weet ik, is het geen won
der zei mevrouw Latimer. Zij lef
de zacht haar hand tegen zijn bors
en duwde hem een eindje weg. «D
kan je gezicht zien, ofschoon er al
leen maar maneschijn is,zei zi.
Dierbaar, kostbaar gezichtVolke
men vriendelijk en alles begrijpend
Ik wist dat je zo zou zijn. dadelij!
toen ik je de loopplank in Dover of
zag komen. Ik geloof, dat ik je var
dat ogenblik af aanbad, zei zij zacht
jes lachend.
Ja Schatzei Guy teder. Flojj
seling kreeg hij een gevoel dat hij
medelijden had met alle anderen
Stel je voor deze vrouw te bezitter
voor jezelf alleenAl deze frisse on
bedorven intelligentie voor hem. Ds'
verrukkelijke kameraadschappelijk
slechts voor hem alleen. Wat wiste»
jonge mensen van liefde dacht Gif
minachtend. Niets. Slechts als je of
de leeftijd kwam. waarop je. een ver
standige trouwe kameraadschap kor
begrijpen en waarderen, wist je ps-
wat liefde was. Hoor eens hier.
zei hijwe moeten terug. Je zul'
morgen zo moe als een hond zijr
en we hebben heel wat te beprate"
en vast te stellen.
O, nee, laten we hier voor eeuW'
blijven.zei mevrouw Latimer kin
derlijk.
(Vervolgt