Voeding der Dieren, MELKERIJ KT >-« Aardnootólie Palmolie Cocosolie Reuzel Walschot Trioocymethileèn 14 aram 20 16 47 n 2 1 Thymol/joeder 0.05 De eieren, aldus toebereid, blijven gedurende 18 maanden goed. De on kosten zijn niet overdreven het noo- dige mengsel kost ongeveer 60 centie men voor de 100 eieren en de onkosten per ei bedragen ongeveer 2 centiemen.. GROEN VOEDER. In eene kleine fabriek, nabij Gent, heeft, men verleden winter ongeveer 26.000.000 eieren bewaard. Ziehier vol gens welk stelsel Voorafgaandelijk werd de schaal van het ei ontsmet met eene oplossing van 0.2 gr. per liter zilver-fluor ure. Daarna werd het ei ingewreven met eene vetstof als volgt samengesteld In Engeland en in Denemarken worden reeds de Röntgenstralen gebezigd tot het keuven der eieren. Een versch ei is gansch doorschij nend. Wanneer een kleine vlek zicht baar is, behoort het ei tot de tweede klasse eene groote vlek beduidt dat het ei geen handelswaar meer is. Eene maatschappijwelke deze wijze van eierkeuring heeft ingevoerdlevert elke weekte Londen ongeveer 200.000 eieren. Twee vuile beestjes. ge, na inkarnaatklaver of ook in plaats van mislukte klaver. Om eene zeer gr-jo- te opbrengst te winnen moet het land goed gereed worden gemaakt. Maïs stelt g en groote ei. eden aan gaande den aard van den grond, d ch de hoogste opbrengsten warden gewon nen in frischen leemachrigen grond, evenwel verkrijgt men goede uitslagen in alle gronden, van hét oogenblik dat ze voedingsstoffen genoeg bevatten. De grond wordt gereedgemaakt als voor beetenteelt en daar de maïs nogal veel voedingsstoffen vereischt, zal men eene goede hoeveelheid, stalmest en ook vloeimest aanwenden. Deze meststoffen worden reeds in den Herfst toegepas.. tezamen met de metaalslakken, ofwel zeer, vroeg in de Lente. Er bestaan talrijke variëteiten van maïs, maar de paardentand wordt in ons land het meest geteeld de dikke gele is wat voorspoediger in groei en word: daarom soms verkozen. Om het zuiver houden te vergemakke lijken, zaait men de maïs op rijen, met een afstand van 40 tot 60 centimeter, volgens de geteelde variëteitveel tus- schenruimte, wanneer de maïs hoog zal groeien en de grond vruchtbaar is. Om voortdurend voeder van denzelf den aard te hebben, zaait men geheel het land niet in éénmaal, maar wel vanaf einde Mei, met perceelen, alle veertien dagen. In rijen gezaaid, heeft men van 100 tot 150 kg. zaad noodig volgens variëteit en breedte der rijen uit de voile hand zaait men van 100 tot 160 kg. per hectare. Een gemilddelde opbrengst paarden tand (60 000 kg.) ontneemt, volgens Muntz en Girard.aan den akker ongeveer, per hectare Stikstof, 170 kg. Phos phorzuur, 42 kg.Potasch. 192 kg. Kalk, 72 kg. Magnesia, 54 kg. De landbouwkundige M. Lonay, geeft nog hooger getallen voor denzelfden oogst, namelijk: Stikstof, 114 kg. Phosphorzuur, 60 kg. Potasch 222 kg. Kalk, 84 kg. Magnesia, 66 kg. Hieruit volgt dat alleen goed voorziene gronden een overvloedige opbrengst kunnen opleveren. De behoeften van een en middelmatig vruchtbaren akker zijn dus ongeveer 30.000 kg. stalmest 200 kg. chilinitraat, 4C0 kg. superphos- pbaat en 100 kg. chlocrpotasch. De hoe veelheid meststof moet natuurlijk veel grootet zijn, wanneer men geen stalmest gebruikt: 5 30 kg. chilinitraat zijn m dat geval noodig. Zoodra de maïsplanten zichtbaar in de rij staan, zal men hakken of schoffelen. In drogen grond en voor de hoog groei ende variëteiten is het zelfs geraadzaam aan te aarden. Maïs moet gemaaid worden vóór. de verschijning der vrouwelijke bloemen in de oksels der bladeren. Wacht men lan ger, dan wordt het voeder taai en hout achtig, dan vermindert ook de hoeveel heid verteerbare bastanddeelen. In den Herfst gemaaide maïs kan ook tot wintervoeder ingekuild worden, om dan te worden toegediend te zamen met pulp, waarvan de voedingswaarde drie tot viermaal geringer is. Groene piaïs is een waterachtig en stikstofarm voeder, dat echter nogal veel suiker bevat. Men denkt er zelfs aan, dit gewas tot de suikerfabricatiu te teelen. De gebreken van voederrnaïs worden verminderd, door het toevoegen van kla* ver, luzern of koeken. Men wete echter dat de voederrnaïs voedzamer is clan sommige voederbeeten. Ingekuilde maïs is voedzamer dan groene maïs, 't is een uitmuntend winter voeder. P. F. della Campagne (Verboden nadruk). Met den terugkeer der Lente gaan onze huisdieren nu al spoedig weer op groen voeder worden gezet. Hooi, koe ken en wortelen zullen vervangen wor den door snijrogge, gras, klaver, enz. De overgang van droog voeder tot groen mag niet plotseling, zonder voorzorg- maatregelen, gebeuren. Integendeel, wil men de bezwaren uit den weg ruimen, welke mét alle verande ring van rantsoen dreigen voor te.komèn, dan moet men met overleg en langzaam te werk gaan Dikwijls gebeurt het dat de dieren van het groen voeder te gulzig eten ze ne men eene te groote hoeveelheid voedsel op en verteren, dan slechtdaaruit vol gen dan buikkrampen, trommelzucht, maagstoornissen, enz. De dieren worden mager, verliezen aan ge ,v icht en opbrengst. Volgens een proef van Lebmann, ver magerden twee dieren, die plotseling van droog op groen voeder werden gezet, zoodanig, dat ze achttien dagen noodig hadden om het verloren gewicht weer teiug te winnen. De dieren krijgen het groen voeder op he veld of in den stal In het eerste geval kan men de volgen de voorzorgen nemen ofwel gedurende eenige dagen, vóór het uitgaan hun een mengs 1 gevpn van groeii en droog voe der, ofwel eiken dag, vooraleer ze ter weide te brengen, hun een zekere hoe veelheid droog voeder toedienen. Op die wijze vermindert men den eet lust en vermijdt men de gulzigheid. Oak kan men. de eerste dagen eene weide uitkiezenwaar het voeder niet zoo over vloedig is. Wanneer de dieren het groen voeder op stal ontvangen, dan vermengt men het groen voeder met hooi of stroo en opdat de dieren het groen voeder niet uit het droog voeder zouden zoeken, kan men voorafgaandelijk beid-, voedermid- 'delen met den stroosnijder of hethaksel- machien behandelen. Het overgangstijdperk duurt ongeveer veeitien dagen. Wanneer het dier groen voeder dnt- vangt zal men geen nat of verhit, geen verslenst voeder toedienen. Het voeder moet eiken dag gemaaid worden en niet slechts alle twee of drie dagen. Ismen verplicht een voorraad groen voeder te maaien, dan zal men hetzelve niet ophoopen in de open lucht, maar het- elvé in eene overdekte plaats zoo breed mógelijk uitwerpen, omdat er geen gis ting in zou ontstaan. s Avonds maaien om 's morgens toe gediend te worden, is het best. Groen voeder is voordeeliger dan droog, de dieren verteren hetzelve gemakkelijker, het valt beter in hun smaak, ze trekken er meer nut uit. Men neme evenwel in aanmerking dat de dieren ter weide niet altijd even goed gevoed zijn én dan het soms zeer nuttig kan zijn met het weidevoeder eene zeker hoeveelheid krachtvoeder, zooals koeken, toe te dienen. Groen voeder bestaat uit rogge, garst, .inkarnaatklaver, wikken, luzern, krok, 'purperklaver, maïs, kooien, enz. De voedingswaarde van. die verschil lende voortbrengsels verschilt volgens het tijdstip van verbruik. De jonge gewassen bevatten meer eiwitachtige bestanddeelen en naarmate ze ouder wor den nemen de stikstofvrije bestanddeelen in verhouding toe. Dit mag men niet uit het oog verliezen en ook zal men niet vergeten, dat alle groen voeder niet ;n dezelfde verhou ding de verschillende voe iingsbes anu- deelen bevat. Ziehier, volgens Kelim r, eenige getal len over die samenstelling Verteerb. Verteerb. Zetmeel- j Stikstofbestandd. Vetstof, waarde Gerst in bloei 1-5 j®-(] Roese 2.1 0.5 11.4 Kropaar 1-5 °-4 Jonge roode klaver 3.4 0.4 1U.U Luzern in bloei 3.2 0.4 Lupulien 2.4 0.4 Wikken 2.2 0.3 Velderwten 2.4 0.3 Mostaard 1-9 °'2 Spurrie 5 -5 °'3 Voederkool 1-8 °-4 Uit deze getallen leest men aat men niet zonder voorzorg van het eene groen voeder tot het andere kan overgaan en dat men moet rekening houden met de voedende bestanddeelen, wanneer men een voeder door een ander moet vervan gen. F. PlRARD Landbouw-Ingenieur (Verboden nadruk) 7.5 6.8 7.2 9.6 9.4 keerd. Aldus worden de kazen door verwijdering der wei, tamelijk haid men brengt ze op eene platte tafel, waar ze van alle zijden met zout worden inge- wrevin. Vervolgens worden zetwee aan tv.ee op elkander gezet', na twee dagen nogmaals ingezouten en dan vier aan vier op elkander gelegd. Twee dagen later worden de kazen afgespoeld in een weinig water en onmid dellij k op eene goed verluchte plaatste drogen gelegd. Hier ligt elke kaas afge zonderd en droogt min of meer spoedig volgens het weder en het j largetijde.^ es zomers duurt het drogen een tien tal dagen, en gedurende dien tijd worot de kaas langs «lié zijden» na elke twee dagen, met de platte hand afgewreven, om te beletten dat de schimmels er zich zouden ontwikkelen. Zoodra de kaas droog genoeg is, komt zij in het bezit van den handelaar, die voor het rijpen zorgt. Dit geschiedt als volgt De kazen worden in eenen «donkei en kelder gebracht, waarin geen luchttocó- ten zijn. Men plaatst ze nevens elkander, doch niet tegen elkander aan en men bedekt ze met eenen doek, welke voort durend wordt vochtig gehouden met water of met bier. Na eenige weken is het rijp-n voltrokken. De groote kazen wegen een kilogram, de 'kleine roomkaasjes niet meer dan 500 gram. The Dairyman (Verboden nadruk) HERVESCHE KAAS. Deze kaassoort is eene der beste w lke in ons land vervaardigd worden, ook worden daarvan verscheidene millioenen kilogrammen jaarlijks uitgeleverd. Geur en smaak van deze kaas zijn geheel eigenaardig en daarom verkiezen de liefhebbers dezelve boven soortgelijke vreemde kazen, uit Frankrijk, Beieren, enz. welke hier te lande geheel en al on bekend zijn en er nooit ter markt komen Her^esche kaas kan vet,- half-vet of mager zijn. 't Is meestal deze laatste welke uitgeleverd wordt, alhoewel men, voor den goeden naam van het product, veel beter zou doen met vette, of ten minste met half-vette kazen in den handel te brengen. Laat oris hier ook aanteeke nen dat de regelmatige en meer weten schappelijke toebereiding de waarde van het product veel zou vermeerderen. Wij meenen dat het voor de lezers eenig belang zal opleveren hier te be schrijven hoe de Hervesche kaas tegen- j woordig wordt gemaakt, j Zooals wij hierboven hebben geschre ven is de kaas vet, half-v.et of mager, vol gens dat zij wordt toebereid uit volle melk, uit melk op een derde ontroomd, uit melk welke zelfs geen derde room meer bevat. 't Is zeer dikwijls deze meest ontroomde melk, welke tot kaaswrongel zal veran derd worden. Daartoe brengt men in die melk een weinig stremsel, voortkomende van de lebmaag van kal veren, welke maag daartoe wetd gezouten, gedroogd en afgekookt. Eens dat de wrongel gevormd is, wordt ze in vormen gedaan, welke van gaten voorzien zijn en welice 0.55 tot 0,60 m hoogteen 0.12 op 0.15 m. opening heb ben. Twee- of driemaal worden deze vor men aangevuld, om alzoo een kaas van 1 kilogr. gewicht te maken. Na drie dagen worden de wrongsels uit de vor men genomen om ze te laten uitdruipen op eene schuinsche plank. Om den vier kanten vorm goed te behouden worden de kazen vast tegen elkander aangezet en in een houten vorm tegen elkander ge perst. Twee of driemaal per dag worden de vormen losgemaakt en de kazen omge- De landen, die deInternationale Over eenkomst tot bescherming der voor den Landbouw nuttige vogels zijn toegetreden zijn: Zwitserland, Duitschland, Oostenrijk- Hongarije, Belgie, Spanje, Frankrijk, Grie kenlrnd, LichiensteinLuxemburg, Monaco, Portugal cu Zweden. De onder bescherming geplaatste vogels zijn de volgende: degrasmusschen, de zwartkeeltjes, de meezen, de pitpits, de zwaluwen, de vliegen- vangertjes, de koewachtertjes, de leeuwerikken de spreeuwen, de merels,de lijsters maar niet de groote lijster of kramsvogelnoch de wintertij ster de vinken, de distelvinken, desijsjes, deitaliaan- sche sijsjes, de koekoeken, de boomkruipers, of boommeezen, de halsdraaiers, de hoppen, de spechten, de kauwen of kerhkraaien, de bergraven de steenkraaien, de kerkuilen, de ooievaars, de zwanen, en alle soorten van nachtroofvogels bij uitzondering van den grooten katuil. Tusschen de woekerdiertjés, welke op dén menschleven, zijner twee die zich onderscheiden door hunne pijnlijke ste ken de vloo en de wand- of weegluis. Men vindt de vloo in onreine, slecht onderhouden woningen, terwijl de wand luizen overal kunnen voorkomen, niet alleen in stedenwaar ze talrijker zijn, maar ook in dorpen, waar ze zich ver spreid hebben ten gevolge van het gemakkelijker verkeer tusschen steden en dorpen. De levenswijze van deze beetjes is voor 't algemeen weinig gekend men stelt zich tevreden met ze to vangen en te dooden, waarin men niet altoos gelukt. De wandluizen de dierkundigen zeggen Acanthia lectuiaria zijn te erkennen aan hare bruinachtige kleur, ,en stinkende geur. Zij verbergen zich gedu rende den dag in al de spleten welke ze vinden, zelfs in zeer enge barsten in de muren, voegen in de meubels, achter het behangpapier, in de vloérspleten, in nagelgaten, enz. 's Nachts komen de beetjes uit hun schuilhoek om den mensch aan te vallen, zoodra het licht verdwenen is. De steek van het dier veroorzaakt hevige pijn, ontsteking der huid en jeukingen. Wanneer het diertje goed verzadigd is van bloed, kan het wel meer dan twee maanden blijven zonder eten. Audoin heeft er zelfs één en twee jaar zien in 't leven blijven, zonder voedsel. Deze vuile diertjes leggen eieren in het warm seizoen, van April tot Septem ber, vooral in Mei en Augustus. Eene week ongeveer nadat de eieren geleg zijn, komen de jongen ter wereld 't tt. larven, die na elf weken slee! ts har- eindvorm bereiken. De vlo© -- S a lex irritans is ander bloeddorstig dier, waarvan m' afkeer kan hebben. Niet tevreden rr ons door zijne giftige steken te plag ken het ons ook nog de smetstof inert van gevaarlijke ziekte, van de pest ont andere. Dit diertje moet voiledi gedaante- veranderingen ondergaan is bijgevolg beurtelings ei, larve, nii en volgroeid iftsect. Het ei is eivónj en witachtig, het bevindt zich op c grond, in de spleten der vloeren, oude meubels, 11 vuil lijdwaad, enz, eenige dagen komt een worinvorm larve daaruit voort, deze het ft geen p. ten het lichaam bestaat uit ring Waarvan de laatste twee uitwi- ssen bt waarmede het dier zich voor-tb èwe« De voorste ring of kop heeft oog:t eene muil, welke laatste ingericht is stof te eten, stofachugen afval^ oveib sis van doodeinsecten en uitwejp van volwassen vlooien. Het leven der larve duurt slechts tot 14 dagen. Daarna ontstaat de r en vervolgens het volkomen insect, zijn 's Zomers 4 weken,'s Winters 6 we noodig om het eitja te veranderen in springende vloo. Het eivormig lich: der vloo is bedekt met eene harde h welke knappend stuk springt, wan: het diertje, na eene gelukkige ja tusschen de nagels der duimen te .1 komt. Een gansch bijzondere eigenscl welke de vlooien bezitten, is van g' ende zeer langen rijd zonder voedse kunnen leven. M. J- C. Wood, engelsch natuurkundige vei telt in werk Insects at Home dat hij dooi toeval eens moest vernachten op ziekenkamer van een college, waar se 7 jaar niemand meer had geslapen, werd, den eersten nacht, op ongehc wijze door de vlooien' aangerand. Zooals wij hiei boven reeds schrc deze insecten kunnen ons do srrtf eener gevaarlijke ziekte inenten, dit meer gevaarlijk omdat de vlooien zc hindernis op wezens van véischillé aard overgaan, zoo kan de mens< vloo, de honden-, katten-of rattenvh elk van die wezens leven 't is oj wijze dat, in 1910, de pest in Mandi rie werd voortgezet; Om vlooien en wandluizen teverd moet er ee'rst en vooral jacht ger worden op de insecten, deze do< voorschijn komen uit alle spleten, ze zich kunnen verbergen en ze do< Wanneer eene kamer met dit ongei besmet is, moet het behangpapier w< „fgerukt, de meubels moeten uite nomen worden en in alle hoeken er: ten zal men benzine, naphte of terpi doen binnendringen. Alle spieten m daarna zooveel mogelijk dicht w gemaakt hetzij met mastic of met Al de schuilhoeken moeten verdv en alle houtwerk of behangpapier vast tegen de muren aankleven. Om de reten en hoeken der meui reinigen en te vrijwaren zal men h gend middel gebruikenin terpent men was oplossen, doch men vei het vuur, en daarmede de meubf strijken. Ook met naphte, ether, pi benzine kan men instrijken, doch moet men zeer voorzichtig zijn me ontvlambare stoffen zij vernietig eieren, de larven en de volkomen ten: Om deze vloeistoffen in de spl doen dringen, kan men zich bei van een spuitje zooals de scheïku; er een gebruiken. Petrool kan ook tot ontsmetting doch deze olie moet goed zuiver i dan nog .bevuilt ze nie weinig d beien, waarmede ze in aanraking 't Is maar door een herhaald toe van al die middelen, dat mtn ongedierte zal verlost gerak n. Ml ook'door zwaveldamp ontsmette tapijten, schilderijen en andere vc pen, die beschadigd kunnen u weggenomen te hebben, zo.t men groote kom 30 gram zwavel en 2 salpeter, per kubiek meter, te bran F. de Vinei (Verboden nadruk).

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersche Volk (1910-1915, 1927-32) | 1913 | | pagina 4