Voeding der Dieren,
MELKERIJ
KT >-«
Aardnootólie
Palmolie
Cocosolie
Reuzel
Walschot
Trioocymethileèn
14 aram
20
16
47 n
2
1
Thymol/joeder 0.05
De eieren, aldus toebereid, blijven
gedurende 18 maanden goed. De on
kosten zijn niet overdreven het noo-
dige mengsel kost ongeveer 60 centie
men voor de 100 eieren en de onkosten
per ei bedragen ongeveer 2 centiemen..
GROEN VOEDER.
In eene kleine fabriek, nabij Gent,
heeft, men verleden winter ongeveer
26.000.000 eieren bewaard. Ziehier vol
gens welk stelsel
Voorafgaandelijk werd de schaal
van het ei ontsmet met eene oplossing
van 0.2 gr. per liter zilver-fluor ure.
Daarna werd het ei ingewreven met
eene vetstof als volgt samengesteld
In Engeland en in Denemarken
worden reeds de Röntgenstralen
gebezigd tot het keuven der eieren.
Een versch ei is gansch doorschij
nend. Wanneer een kleine vlek zicht
baar is, behoort het ei tot de tweede
klasse eene groote vlek beduidt dat
het ei geen handelswaar meer is.
Eene maatschappijwelke deze wijze
van eierkeuring heeft ingevoerdlevert
elke weekte Londen ongeveer 200.000
eieren.
Twee vuile beestjes.
ge, na inkarnaatklaver of ook in plaats
van mislukte klaver. Om eene zeer gr-jo-
te opbrengst te winnen moet het land
goed gereed worden gemaakt.
Maïs stelt g en groote ei. eden aan
gaande den aard van den grond, d ch
de hoogste opbrengsten warden gewon
nen in frischen leemachrigen grond,
evenwel verkrijgt men goede uitslagen
in alle gronden, van hét oogenblik dat
ze voedingsstoffen genoeg bevatten.
De grond wordt gereedgemaakt als
voor beetenteelt en daar de maïs nogal
veel voedingsstoffen vereischt, zal men
eene goede hoeveelheid, stalmest en ook
vloeimest aanwenden. Deze meststoffen
worden reeds in den Herfst toegepas..
tezamen met de metaalslakken, ofwel
zeer, vroeg in de Lente.
Er bestaan talrijke variëteiten van
maïs, maar de paardentand wordt in
ons land het meest geteeld de dikke
gele is wat voorspoediger in groei en
word: daarom soms verkozen.
Om het zuiver houden te vergemakke
lijken, zaait men de maïs op rijen, met
een afstand van 40 tot 60 centimeter,
volgens de geteelde variëteitveel tus-
schenruimte, wanneer de maïs hoog zal
groeien en de grond vruchtbaar is.
Om voortdurend voeder van denzelf
den aard te hebben, zaait men geheel het
land niet in éénmaal, maar wel vanaf
einde Mei, met perceelen, alle veertien
dagen. In rijen gezaaid, heeft men van
100 tot 150 kg. zaad noodig volgens
variëteit en breedte der rijen uit de voile
hand zaait men van 100 tot 160 kg.
per hectare.
Een gemilddelde opbrengst paarden
tand (60 000 kg.) ontneemt, volgens
Muntz en Girard.aan den akker ongeveer,
per hectare Stikstof, 170 kg. Phos
phorzuur, 42 kg.Potasch. 192 kg.
Kalk, 72 kg. Magnesia, 54 kg.
De landbouwkundige M. Lonay, geeft
nog hooger getallen voor denzelfden
oogst, namelijk: Stikstof, 114 kg.
Phosphorzuur, 60 kg. Potasch 222 kg.
Kalk, 84 kg. Magnesia, 66 kg.
Hieruit volgt dat alleen goed voorziene
gronden een overvloedige opbrengst
kunnen opleveren. De behoeften van
een en middelmatig vruchtbaren akker
zijn dus ongeveer 30.000 kg. stalmest
200 kg. chilinitraat, 4C0 kg. superphos-
pbaat en 100 kg. chlocrpotasch. De hoe
veelheid meststof moet natuurlijk veel
grootet zijn, wanneer men geen stalmest
gebruikt: 5 30 kg. chilinitraat zijn m dat
geval noodig.
Zoodra de maïsplanten zichtbaar in de
rij staan, zal men hakken of schoffelen.
In drogen grond en voor de hoog groei
ende variëteiten is het zelfs geraadzaam
aan te aarden.
Maïs moet gemaaid worden vóór. de
verschijning der vrouwelijke bloemen in
de oksels der bladeren. Wacht men lan
ger, dan wordt het voeder taai en hout
achtig, dan vermindert ook de hoeveel
heid verteerbare bastanddeelen.
In den Herfst gemaaide maïs kan ook
tot wintervoeder ingekuild worden, om
dan te worden toegediend te zamen met
pulp, waarvan de voedingswaarde drie
tot viermaal geringer is.
Groene piaïs is een waterachtig en
stikstofarm voeder, dat echter nogal veel
suiker bevat. Men denkt er zelfs aan, dit
gewas tot de suikerfabricatiu te teelen.
De gebreken van voederrnaïs worden
verminderd, door het toevoegen van kla*
ver, luzern of koeken. Men wete echter
dat de voederrnaïs voedzamer is clan
sommige voederbeeten.
Ingekuilde maïs is voedzamer dan
groene maïs, 't is een uitmuntend winter
voeder.
P. F. della Campagne
(Verboden nadruk).
Met den terugkeer der Lente gaan
onze huisdieren nu al spoedig weer op
groen voeder worden gezet. Hooi, koe
ken en wortelen zullen vervangen wor
den door snijrogge, gras, klaver, enz.
De overgang van droog voeder tot groen
mag niet plotseling, zonder voorzorg-
maatregelen, gebeuren.
Integendeel, wil men de bezwaren uit
den weg ruimen, welke mét alle verande
ring van rantsoen dreigen voor te.komèn,
dan moet men met overleg en langzaam
te werk gaan
Dikwijls gebeurt het dat de dieren van
het groen voeder te gulzig eten ze ne
men eene te groote hoeveelheid voedsel
op en verteren, dan slechtdaaruit vol
gen dan buikkrampen, trommelzucht,
maagstoornissen, enz. De dieren worden
mager, verliezen aan ge ,v icht en
opbrengst.
Volgens een proef van Lebmann, ver
magerden twee dieren, die plotseling van
droog op groen voeder werden gezet,
zoodanig, dat ze achttien dagen noodig
hadden om het verloren gewicht weer
teiug te winnen.
De dieren krijgen het groen voeder op
he veld of in den stal
In het eerste geval kan men de volgen
de voorzorgen nemen ofwel gedurende
eenige dagen, vóór het uitgaan hun een
mengs 1 gevpn van groeii en droog voe
der, ofwel eiken dag, vooraleer ze ter
weide te brengen, hun een zekere hoe
veelheid droog voeder toedienen.
Op die wijze vermindert men den eet
lust en vermijdt men de gulzigheid. Oak
kan men. de eerste dagen eene weide
uitkiezenwaar het voeder niet zoo over
vloedig is.
Wanneer de dieren het groen voeder
op stal ontvangen, dan vermengt men
het groen voeder met hooi of stroo en
opdat de dieren het groen voeder niet
uit het droog voeder zouden zoeken, kan
men voorafgaandelijk beid-, voedermid-
'delen met den stroosnijder of hethaksel-
machien behandelen.
Het overgangstijdperk duurt ongeveer
veeitien dagen.
Wanneer het dier groen voeder dnt-
vangt zal men geen nat of verhit, geen
verslenst voeder toedienen. Het voeder
moet eiken dag gemaaid worden en niet
slechts alle twee of drie dagen. Ismen
verplicht een voorraad groen voeder te
maaien, dan zal men hetzelve niet
ophoopen in de open lucht, maar het-
elvé in eene overdekte plaats zoo breed
mógelijk uitwerpen, omdat er geen gis
ting in zou ontstaan.
s Avonds maaien om 's morgens toe
gediend te worden, is het best.
Groen voeder is voordeeliger dan
droog, de dieren verteren hetzelve
gemakkelijker, het valt beter in hun
smaak, ze trekken er meer nut uit.
Men neme evenwel in aanmerking dat
de dieren ter weide niet altijd even goed
gevoed zijn én dan het soms zeer nuttig
kan zijn met het weidevoeder eene zeker
hoeveelheid krachtvoeder, zooals koeken,
toe te dienen.
Groen voeder bestaat uit rogge, garst,
.inkarnaatklaver, wikken, luzern, krok,
'purperklaver, maïs, kooien, enz.
De voedingswaarde van. die verschil
lende voortbrengsels verschilt volgens
het tijdstip van verbruik. De jonge
gewassen bevatten meer eiwitachtige
bestanddeelen en naarmate ze ouder wor
den nemen de stikstofvrije bestanddeelen
in verhouding toe.
Dit mag men niet uit het oog verliezen
en ook zal men niet vergeten, dat alle
groen voeder niet ;n dezelfde verhou
ding de verschillende voe iingsbes anu-
deelen bevat.
Ziehier, volgens Kelim r, eenige getal
len over die samenstelling
Verteerb. Verteerb. Zetmeel- j
Stikstofbestandd. Vetstof, waarde
Gerst in bloei 1-5 j®-(]
Roese 2.1 0.5 11.4
Kropaar 1-5 °-4
Jonge roode klaver 3.4 0.4 1U.U
Luzern in bloei 3.2 0.4
Lupulien 2.4 0.4
Wikken 2.2 0.3
Velderwten 2.4 0.3
Mostaard 1-9 °'2
Spurrie 5 -5 °'3
Voederkool 1-8 °-4
Uit deze getallen leest men aat men
niet zonder voorzorg van het eene groen
voeder tot het andere kan overgaan en
dat men moet rekening houden met de
voedende bestanddeelen, wanneer men
een voeder door een ander moet vervan
gen.
F. PlRARD
Landbouw-Ingenieur
(Verboden nadruk)
7.5
6.8
7.2
9.6
9.4
keerd. Aldus worden de kazen door
verwijdering der wei, tamelijk haid
men brengt ze op eene platte tafel, waar
ze van alle zijden met zout worden inge-
wrevin. Vervolgens worden zetwee aan
tv.ee op elkander gezet', na twee dagen
nogmaals ingezouten en dan vier aan vier
op elkander gelegd.
Twee dagen later worden de kazen
afgespoeld in een weinig water en onmid
dellij k op eene goed verluchte plaatste
drogen gelegd. Hier ligt elke kaas afge
zonderd en droogt min of meer spoedig
volgens het weder en het j largetijde.^
es zomers duurt het drogen een tien
tal dagen, en gedurende dien tijd worot
de kaas langs «lié zijden» na elke twee
dagen, met de platte hand afgewreven,
om te beletten dat de schimmels er zich
zouden ontwikkelen.
Zoodra de kaas droog genoeg is, komt
zij in het bezit van den handelaar, die
voor het rijpen zorgt. Dit geschiedt als
volgt
De kazen worden in eenen «donkei en
kelder gebracht, waarin geen luchttocó-
ten zijn. Men plaatst ze nevens elkander,
doch niet tegen elkander aan en men
bedekt ze met eenen doek, welke voort
durend wordt vochtig gehouden met
water of met bier. Na eenige weken is
het rijp-n voltrokken.
De groote kazen wegen een kilogram,
de 'kleine roomkaasjes niet meer dan 500
gram.
The Dairyman
(Verboden nadruk)
HERVESCHE KAAS.
Deze kaassoort is eene der beste w lke
in ons land vervaardigd worden, ook
worden daarvan verscheidene millioenen
kilogrammen jaarlijks uitgeleverd.
Geur en smaak van deze kaas zijn
geheel eigenaardig en daarom verkiezen
de liefhebbers dezelve boven soortgelijke
vreemde kazen, uit Frankrijk, Beieren,
enz. welke hier te lande geheel en al on
bekend zijn en er nooit ter markt komen
Her^esche kaas kan vet,- half-vet of
mager zijn. 't Is meestal deze laatste
welke uitgeleverd wordt, alhoewel men,
voor den goeden naam van het product,
veel beter zou doen met vette, of ten
minste met half-vette kazen in den handel
te brengen. Laat oris hier ook aanteeke
nen dat de regelmatige en meer weten
schappelijke toebereiding de waarde van
het product veel zou vermeerderen.
Wij meenen dat het voor de lezers
eenig belang zal opleveren hier te be
schrijven hoe de Hervesche kaas tegen-
j woordig wordt gemaakt,
j Zooals wij hierboven hebben geschre
ven is de kaas vet, half-v.et of mager, vol
gens dat zij wordt toebereid uit volle
melk, uit melk op een derde ontroomd,
uit melk welke zelfs geen derde room
meer bevat.
't Is zeer dikwijls deze meest ontroomde
melk, welke tot kaaswrongel zal veran
derd worden. Daartoe brengt men in die
melk een weinig stremsel, voortkomende
van de lebmaag van kal veren, welke maag
daartoe wetd gezouten, gedroogd en
afgekookt.
Eens dat de wrongel gevormd is, wordt
ze in vormen gedaan, welke van gaten
voorzien zijn en welice 0.55 tot 0,60 m
hoogteen 0.12 op 0.15 m. opening heb
ben. Twee- of driemaal worden deze vor
men aangevuld, om alzoo een kaas van
1 kilogr. gewicht te maken. Na drie
dagen worden de wrongsels uit de vor
men genomen om ze te laten uitdruipen
op eene schuinsche plank. Om den vier
kanten vorm goed te behouden worden
de kazen vast tegen elkander aangezet en
in een houten vorm tegen elkander ge
perst. Twee of driemaal per dag worden
de vormen losgemaakt en de kazen omge-
De landen, die deInternationale Over
eenkomst tot bescherming der voor den
Landbouw nuttige vogels zijn toegetreden
zijn: Zwitserland, Duitschland, Oostenrijk-
Hongarije, Belgie, Spanje, Frankrijk, Grie
kenlrnd, LichiensteinLuxemburg, Monaco,
Portugal cu Zweden.
De onder bescherming geplaatste vogels zijn
de volgende: degrasmusschen, de zwartkeeltjes,
de meezen, de pitpits, de zwaluwen, de vliegen-
vangertjes, de koewachtertjes, de leeuwerikken
de spreeuwen, de merels,de lijsters maar niet de
groote lijster of kramsvogelnoch de wintertij ster
de vinken, de distelvinken, desijsjes, deitaliaan-
sche sijsjes, de koekoeken, de boomkruipers, of
boommeezen, de halsdraaiers, de hoppen, de
spechten, de kauwen of kerhkraaien, de bergraven
de steenkraaien, de kerkuilen, de ooievaars, de
zwanen, en alle soorten van nachtroofvogels bij
uitzondering van den grooten katuil.
Tusschen de woekerdiertjés, welke op
dén menschleven, zijner twee die zich
onderscheiden door hunne pijnlijke ste
ken de vloo en de wand- of weegluis.
Men vindt de vloo in onreine, slecht
onderhouden woningen, terwijl de wand
luizen overal kunnen voorkomen, niet
alleen in stedenwaar ze talrijker zijn,
maar ook in dorpen, waar ze zich ver
spreid hebben ten gevolge van het
gemakkelijker verkeer tusschen steden
en dorpen.
De levenswijze van deze beetjes is
voor 't algemeen weinig gekend men
stelt zich tevreden met ze to vangen en te
dooden, waarin men niet altoos gelukt.
De wandluizen de dierkundigen
zeggen Acanthia lectuiaria zijn te
erkennen aan hare bruinachtige kleur, ,en
stinkende geur. Zij verbergen zich gedu
rende den dag in al de spleten welke ze
vinden, zelfs in zeer enge barsten in de
muren, voegen in de meubels, achter
het behangpapier, in de vloérspleten, in
nagelgaten, enz.
's Nachts komen de beetjes uit hun
schuilhoek om den mensch aan te vallen,
zoodra het licht verdwenen is. De steek
van het dier veroorzaakt hevige pijn,
ontsteking der huid en jeukingen.
Wanneer het diertje goed verzadigd
is van bloed, kan het wel meer dan twee
maanden blijven zonder eten. Audoin
heeft er zelfs één en twee jaar zien in 't
leven blijven, zonder voedsel.
Deze vuile diertjes leggen eieren in
het warm seizoen, van April tot Septem
ber, vooral in Mei en Augustus. Eene
week ongeveer nadat de eieren geleg
zijn, komen de jongen ter wereld 't tt.
larven, die na elf weken slee! ts har-
eindvorm bereiken.
De vlo© -- S a lex irritans is
ander bloeddorstig dier, waarvan m'
afkeer kan hebben. Niet tevreden rr
ons door zijne giftige steken te plag
ken het ons ook nog de smetstof inert
van gevaarlijke ziekte, van de pest ont
andere. Dit diertje moet voiledi
gedaante- veranderingen ondergaan
is bijgevolg beurtelings ei, larve, nii
en volgroeid iftsect. Het ei is eivónj
en witachtig, het bevindt zich op c
grond, in de spleten der vloeren,
oude meubels, 11 vuil lijdwaad, enz,
eenige dagen komt een worinvorm
larve daaruit voort, deze het ft geen p.
ten het lichaam bestaat uit ring
Waarvan de laatste twee uitwi- ssen bt
waarmede het dier zich voor-tb èwe«
De voorste ring of kop heeft oog:t
eene muil, welke laatste ingericht is
stof te eten, stofachugen afval^ oveib
sis van doodeinsecten en uitwejp
van volwassen vlooien.
Het leven der larve duurt slechts
tot 14 dagen. Daarna ontstaat de r
en vervolgens het volkomen insect,
zijn 's Zomers 4 weken,'s Winters 6 we
noodig om het eitja te veranderen in
springende vloo. Het eivormig lich:
der vloo is bedekt met eene harde h
welke knappend stuk springt, wan:
het diertje, na eene gelukkige ja
tusschen de nagels der duimen te .1
komt. Een gansch bijzondere eigenscl
welke de vlooien bezitten, is van g'
ende zeer langen rijd zonder voedse
kunnen leven. M. J- C. Wood,
engelsch natuurkundige vei telt in
werk Insects at Home dat hij dooi
toeval eens moest vernachten op
ziekenkamer van een college, waar se
7 jaar niemand meer had geslapen,
werd, den eersten nacht, op ongehc
wijze door de vlooien' aangerand.
Zooals wij hiei boven reeds schrc
deze insecten kunnen ons do srrtf
eener gevaarlijke ziekte inenten, dit
meer gevaarlijk omdat de vlooien zc
hindernis op wezens van véischillé
aard overgaan, zoo kan de mens<
vloo, de honden-, katten-of rattenvh
elk van die wezens leven 't is oj
wijze dat, in 1910, de pest in Mandi
rie werd voortgezet;
Om vlooien en wandluizen teverd
moet er ee'rst en vooral jacht ger
worden op de insecten, deze do<
voorschijn komen uit alle spleten,
ze zich kunnen verbergen en ze do<
Wanneer eene kamer met dit ongei
besmet is, moet het behangpapier w<
„fgerukt, de meubels moeten uite
nomen worden en in alle hoeken er:
ten zal men benzine, naphte of terpi
doen binnendringen. Alle spieten m
daarna zooveel mogelijk dicht w
gemaakt hetzij met mastic of met
Al de schuilhoeken moeten verdv
en alle houtwerk of behangpapier
vast tegen de muren aankleven.
Om de reten en hoeken der meui
reinigen en te vrijwaren zal men h
gend middel gebruikenin terpent
men was oplossen, doch men vei
het vuur, en daarmede de meubf
strijken. Ook met naphte, ether, pi
benzine kan men instrijken, doch
moet men zeer voorzichtig zijn me
ontvlambare stoffen zij vernietig
eieren, de larven en de volkomen
ten: Om deze vloeistoffen in de spl
doen dringen, kan men zich bei
van een spuitje zooals de scheïku;
er een gebruiken.
Petrool kan ook tot ontsmetting
doch deze olie moet goed zuiver i
dan nog .bevuilt ze nie weinig d
beien, waarmede ze in aanraking
't Is maar door een herhaald toe
van al die middelen, dat mtn
ongedierte zal verlost gerak n. Ml
ook'door zwaveldamp ontsmette
tapijten, schilderijen en andere vc
pen, die beschadigd kunnen u
weggenomen te hebben, zo.t men
groote kom 30 gram zwavel en 2
salpeter, per kubiek meter, te bran
F. de Vinei
(Verboden nadruk).