Voeding der Dieren
De bladeren van alle geranium
soorten hebben de eigensc ap om spoe
dig de wonden te genezen.
Met legt een of meer bladeren op
een doek, men kneust of plettert ze
daarop en daarna wordt de wonae
daarmede bedekt.
Dikwijls is een enkele toepassing
voldoende om de genezing tebewerken;
het blad hecht zich vast aan de huid,
de lippen der wonde worden daardoor
tegen elkander gehouden, waardoor
de wonde dan spoedig gesloten is.
Organische stoffen 158.9
145.7
13.2
Ruwe eiwitstof
23.6
18.6
5.0
Vet
6.8
5.6
1.2
Asch
80.0
34.8
45.2
Vezels
29.0
28.1
0.9
Stikstofvrije
extractstof
99.2
92.6
6.7
Het verlies aan
voedende
stoffen is
Om vroegtijdig veel asperges te win
nen moei men op het einde der maand
Juni overvloedig bemesten met super-
phosphaat en nitraat. In de maand
November moet de bovenste laag
gronds worden weggenomen en terzij
de gelegd, opdat ze los zou worden
door bevriezen en ontdooien. De laag
gronds wordt vervangen door eene
dikke laag mest. In Maart wordt de
mest verwijderd men strooie dan ter
dikte van ten duim houtasch en
daarop legt men de aarde terug nadat
men ze voorafgaandelijk goed ver
mengd heeft met goeden, korten mest
KAASBEREIDING.
Het leggen in den Winter.
10
11»
0
722
November
14 eieren
December
69
Januari
82
Februari
189
Maart
189
April
152
Mei
177
Juni
127
Juli
72
Augustus
59
September
69
October
II
Totaal
1210
De Ministsr van Landbouw doet het
bulletijn der 2e ontleding zenden naar
den aanvrager en ook een duplicata naar
de andere partij. De onkosten dezer
tweede ontleding zijn ten laste van den
aanvrager. Indien de uitslagen der twee
de ontleding afwijkingen aantoonen,
welke de grenzen^ hierboven aangeduid,
te buiten gaan, dan wordt de ontleding
van het 3e monster van ambtswege ge
vraagd door den Minister van Landbouw
en Openbare Werken.
In dit geval worden de bulletijns der
2e en 3" ontleding naar beide paitijen
gezonden door den Minister van Land
bouw en daarop is het middengetal aan
geduid van de twee ontledingen die het
meest met elkander overêi nkomen en het
is volgens dit middengetal dat de factuur
eindelijk wordt geregeld.
De monsters der ontleding worden drie
maanden na de verzending der bulletijns,
vernietigd.
Onnoodig over deze drie artikelen
meer uitleg te geven. Vestigen wij nog
enkel de aandacht der landbouwers op
de betaling der ontledingen zonder ont
ledingsbon, afgeleverd door het huis dat
onder toezicht van den Staat is geplaatst,
betaalt de landbouwer de volle kosten der
ontleding, dit is 4 fr. voor de nitrische
stikstof, 6 fr. voor het phosphorzuur,
8 fr. voor de potasch, 2 fr. voor de fijn
heid, enz.
Met een bon voor kostelooze ontleding,
welke naar het laboratorium wordt ge
zonden wanneer de uitslag der ontleding
toekomt, betaalt' de landbouwer niets
't is de verkoopende firma, die de ont
leding betaalt met eene prijsvermindering
haar toegekend als staande onder toe
zicht van den Staat. De landbouwer die
ontleding vraagt van het 2e monster be
taalt die ontleding, doch geniet 50 t. h.
afslag. Dc 3? ontleding van ambtswege
opgelegd door den Minister van Land
bouw, is kosteloos.
F. Pirard
Landbouw-Ingenieur
(Verboden nadruk)
Een groot bezwaar dat zich voordoet
bij h t voederen van dezen afval is
gelegen in de aanwezigheid van grond
en vuilnis men zal daarom de bladeren
nauwk urig moeten wasschen, zelfs ook
wanneer ze ingekuild word n. Men zou
de ingekuilde bladeren en hals echter
kunnen wasschen, wanneer deze produc
ten uit den kuil komen, omdat, zooals
blijkt uit de proeven van M. Wrede,
medegedeeld door Dr Lehmann, onge-
wasschen bladeren voordeeliger zijn.
De bladeren werden gewogen, in een
bak gelegd en met water begoten totdat
ze overvloeid waren. Men liet ze drie
kwaart uurs in het water staan, daarna
werd het water afgetrokken en tweemaal
door zui er water vervangen. De bladeren
werden omgeroerd in het water en daar
na op een rooster gelegd en gewogen.
De gemiddelde ontleding gaf per
1000 gram bestanddeelen
Gemiddeld Niet Gewasschen Verlies
van 3 proeven gewasschen
Hals en bladeren der beet.
Tusschen het groen voeder dat in den
Herfst aan het vee word gegeven, vinden
wij de bladeren en hals der suikerbeeten,
Welke soms in groote hoeveelheid wor
den toegediend.
't Is een uitmuntend voeder om tot
overgang te dienen van het groen rant
soen naar het droog, doch men yerliez
niet uit het oog, dat eene te groote hoe
veelheid van dit voeder slechte gevolgen
kan hebben v», or de gezondheid der
dieren.
Dit voeder is afdrijvend en verzwak
kend in zooverre dat het mesten der
dieren evenals de melkgeviog er kunnen
door benadeeld worden. Nooit overtreff
men de 15 a 20 kg per dag en per beest.
Sommige landbouwers verkiezen zelfs de
bladeren en hals der beeten op den akker
achter te laten om tot meststof in p aats
van tot veevoeder te dienen. Ziehier de
hoeveelheden voedende bestanddeelen,
welke volgens Müntz en Girard, op die
wijze in den akker gebracht worden.
Deze beetafval bevat per 1000 kg van
Stikstof Phosphor- Potasch Kalk
zuur
Voederbeeten 3 0.8 4.3 1.7.5
Suikerbeeten 3 1. 4. 3.5
Als voedermiddel bevatten de bladeren
van voederbeeten
Eiwitstof 1.2 Koolhydraat 4Vet 0.2.
betrekkelijk gering, indien men de voor
deden van het wasschen in aanmerking
neemt.
Wat de verteerbaarheid betreft heeft
men de volgende cijfers
Niet gewasschen Gewasschen
Organische stoffen 11.12 10.12
Eiwitstof 0.17
Vet 0.34 0.25
Koolhydraat 9.69 9 17
De voederbeet bevat gemiddeld
Organische stoffen 9.82 Eiwitstof 0.15
Vet 0 05 Koolhydraat 8.32 zoodat
men kan besluiten dat de gewasschen
bladeren en hals der suikerbeet na in
kuiling ongeveer dezelfde samenstelling
hebben.
In Duitschland heeft men proeven
genomen met het drogen van de beet-
oladeren om ze te bewaren.
Daartoe zijn bijzondere toestellen
nöodig, die ongelukkiglijk deze bëhan-
deli g nog te duur doen kosten in ver
houding tot de voedende beStanddeolen
die in dit voeder bevat zijn.
Zi hier, volgens Kellner, het gehalte
aan verteerbare b standdeeleri in ge
droogde beetbladeren met hals. Deze
simen stelling komt zeer goed overeen
me die van middelmatig weidehooi
Eiwitstof 3.7
Vet 0.2
Stikstofvrije extractstof 28.5
Célstof 7.4
Zetmeelwaarde 27.7
De beetbiad ren zijn vooral afdrijvend
en verzwakkend door het zurhigzuur dat
ze inhouden. De hoeveelhei i van dit
zuur kan 3 tot 4 t. h. der droge stof be
reiken. Volgens Alex Muller kan men
de nadeel ig uitwerking van dit zuur
vei minderen door de bladeren met Wat:
krijt of kalk te bestrooien en ze benige
tijd goed samengeperst in eenen kuil te
bewaren. Kelltier raadt ook het gebruik
aan van 100 gram krijt op 100 kg. van
dit groen voed r, zeis ook bij de zure
inkuiling te geb.uiken.
F. Pirard.
Landbouw-ingemeur
Vei boden nadruk)
Alles wat betrekking heeft op de mcl-
kerij moet uitmunten door reinh-id
bij den verkoop van melk, bij het ver
vaardigen van boter of van kaas altoos
is de reinheid eene hoofdvereischte om
te gelukken rein met de melk. zeer re.n
met boter, uiterst rein met de kaas.
Vooral bij kaasbereiding kan de
geringste verwaarloozing groote ver
liezen door mislukken van het product
voor gevolg hebben. Dit is overigens
zeer gemakkelijk om begrijpen, als men
weet dat het rijpen der kazen geschiedt
door tusschenkomst van eene menig ie
microben en schimmels, die het product
verbeteren of verslechten, naarmate do
goede of slechte fermenten de overhand
behalen*
Men weet dat de microben en bac
teriën, die zich in de kaas ontwikkelen
en er leven vanaf het kabbelen der melk
tot aan de volledige rijpheid der kaas,
zeer kunnen verschillen volgens de warm
te het midden, enz., waarin zich dc
kaas bevindtniet zelden ziet men onge
vallen in de kaasbereiding, wier oor-
taken onbekend blijve: Dit mislukken
moet uitsluitelijk toegeschreven worden
aan het toevallig belemmeren van de
werking der goede fermenten door eene
te groote ontwikkeling der slechte.
't Is daarin dat de moeilijkheid ge
legen is om in kaasbereiding altoos een
gelijkvormig product te verkrijgen.
Voortdurend moet men op zijne hoede
zijn en de ervaren kaasfabrikant moet
de schadelijke invloeden tij ig kunnen
ontdekken en te keer gaan, om altijd
■raas van dezelfde hoedanigheid te ver
vaardigen.
De kaasbereiding bestaat hierin
In de kaasachtige massa den melk
suiker doen verdwijnen en de kaasstof
oplossen, zonder de vetstof te bederven,
door gepaste fermenten wier uitputting
men moet vermeiden, 'tls door de uit
putting der fermenten dat de schimmels
zich ontwikkelen, de bovenhand krijgen
en het eindproduct bederven.
De ongevallen bij kaasbereiding zijn
vooral to wijten aan zekere verschillen
van warmte en van zuren wanneer men
de melk te stremmen zet, evenals aan
verschil 'in persen of zouten, aan de
ontwikkeling van schimmels in de rijp-
kelders, enz.
Bij de stremming moet men niet ver
geten dat te veel stremsel een harde
wrongel maakt, terwijl het melkzuur d<
wrongel doet week blijven, zoodat de
kaas moeilijk om uitpersen is en om
rijpen. Men moet dus rekening houden
met dé zuurheid der melk om de hoe
veelheid noodig stremsel te bepalen.
Deze zuurheid kan verschiller; door
het voedsel dat de melkbeesten ontvan
gen, door het tijdstip der melking, door
het jaargetijde, door de gezondheidstoe
stand der dieren.
Wanneer de zuurheid der r elk 60
graden van den -zunr: eidsmeter Dornic
bereikt, is ze het best om te stremmen te
zetten. In een vorig artikel hebben wij
uitgelegd hoe dit werktuig moei gebruikt
worden.
Het uitdruipen heeft ook groot n in
vloed op het welgelukkendit moet
tamelijk snel gebeuren om de,ontwikke
ling der schimmels te verhinderen. Op
een warmtegraad van 18 tot 20 graden
moet het uitdruipen gedaan Ajn in 15
tot 16 uur tijds.
O middellijk daarna komt de kaas in
de droogkamer om er gezouten te wor
den In grondbegin, zegt M.C. Arnould,
moet alle gezouten kaas eene gezonde
korst krijgen waarop geen cryptoga-
inische groei ie bespeuren is. 't Is
slechts na eenige dagen, na eer; aange-
namen geur van versche boten en van
zoete vruchten uitgewasemd te hebben,
dat de schimmels mogen te vooorschijn
komen, zich ontwikkelen Onder vorm
van penicillum en de vernieling van het
melkzuur bewerken. Nooit mag er een
smaak van schimmel bijkomen
De ontwikkeling der zwammen moet
echter met matigheid gebeuren, want
men vergete niet dat de oplossing de
kaasstof moet ontstaan door het oïdium,
welk zich maar k: ontwikkelen voor
zooverre het penicidum dfc bovenhand
niet krijgt
«Men kan de pntwikwehng dezer
schimmels regelen, vermits de vochtig
heid ;-e .elve begunstigt en dc koude de
zelve vertraagt, Eene goede temp. ratuur
is gelegen tusschen 12 en 14 graden
Eindelijk, wanneer het tijdstip ge
komen is om de kaas te verbruik sn, dan
wordt ze naar den kelder gebraenthier
motten de schimmels plaats maken voor
de fermenten der kaasstof. De kaas
massa wordt vochtig, krijgt het uiterlijk
van zalf en wordt min of meer door
schijnend. Dit laatste gebeurt slechts
wanneer het melkzuur geneutraliseerd is
door den ammoniak, welke voortgebracht
'wordt door het oï - xum
Dit. laatste moet zich dus kunnen ont
wik-«den zonder verhinderd te orden
door de schimmels. Indien deze laatste
zich te sterk zouden willen vermenig
vuldigen, belet men dit do r afkoeling
van den kelder op 10 graden.
The Dairyman
(Verboden nadruk)
Zoodra hef koude jaargetijde aanbreekt
stelt men dc vraag Wat mo t men doen
om de hennen regelmatig en overvloedig
te doen leggen in den Winter
Dikwijls worden sommige legpoeders
aanbevolen tezelfdertijd als de verwar
miog van het hok, hetzij door bvoeimest
hetzij door eene verwarmi jgs-inrichting.
Wij zullen vandaag niet sprekên over
de legpoeders, waaraan wij overigens
maar zeer w inig bek g hechten en ons
alleen bezighouden met de verwarming
van het kiekenhok, welke niet alleen
tegenstrijdig is met de gezondheid maar
ook kostelijk en .dikwijls ondoelmatig
vermits zij zich verzet tegen het doel dat
meu wil bereiken.
Wanneer men de warmte verkrijgt door
broei mest, over den. vloer van het hok
uitgespreid, vormt toen aldra een vuilnis
hoop, die een cig naardigen geur ver
spreidt en ammoniacale en andere uitwa
semingen laat ontsnappen die geenszins
gepast zijn om ingeademd te worden,zelfs
niet door hoenders. Oo' he. ft men daar
door eene gioote hoeveelheid waterdamp,
die de wanden van het hok verdicht en
alles ochtig maakt
Vergeten wij ook niet dat het branden
van broeimest maar nkple dagen duurt
en dat, zoo me; verwaarloost dik' ijls ge
noeg dan uitgebroeiden mest door ,ieuw<
te vervangen, de hennen aldra op eenen
kouden, vochtigèn mesthoop zitten,
waardoor ze somt;, i e ziekten kunnen
opdoen.
Wat het gebruik van een verwarmings
toestel betreft dient opgemerkt dat de
onkosten zeer groot zijn, een voordurend
toezicht noo'zak li ik en de uitslag zeer
onzeker. Niet zelden zullende hennen
longziekten opdoen üoor'den overgang
uit deze warme lucht naar buiten in de
koude wi at ér dagen.
De verwarmingstoestellen kunnen
slechte gassen laten ontsnappen en het
zal steeds Zéér moeilijk zijn tezelfdertijd
te zorgen voor eene goede verwarming
en eene behoorlijke verluchting
Om de hennen regelm dig te doen leg
gen in den ''/inter, moet men allereerst
in b zit zijn van eene goede legsoort on
Vooral van jonge hennen in het begin
vaa het jaar g. boren. Men zal daarenbo
ven zorgen voor eene sterke en verwar
mende voeding, evenals voor een droog
lokaal om er te verblijven,waar de warm
te gematigd is en dat goed verlichten
goed verlucht is.
Wat de hennen vreezen is niet zoozeer
de koude, dan wel de vochtigheid en de
bedorven lucht; twee bezwaren welke
onvermijdelijk voorkomen bij de verwar
ming.
Overal waar men proeven genomen
heeft met de verwarming der hoender
hokken is men tot het besluit gekomen
dat de zorgen en onkosten welke daardoor
vereischt worden, niet worden terugbe
taald.
Ziehier de uitslag n verkregen tc Ot
tawa (Canada), waar Het klimaat str m
ger is dan hier, met de verwarming de
hoenderhokken.
Men gaf hetzelfde voedsel aan de hen
nen van verwarmd en niet verwarmd
hokken.
A. - 'sMorgens en 's avonds een meng
sel ter helft van tarwe en haver, in he
stroosei geworpen»
's Middags droog meel1 deel maïs
1 deel gerst, 1 deel haver, 1 deel zemelen
B. - Alle drie dagen, ongekookte ga
malen beenderen, dié' vanaf d i 20 Aprj
vervangen werden door vlceschafyaj
welke gedeeltelijk onder het meel wer!
gemengd.
C. Alle 'drie dagen, 'I i, den Wintel
ongekookte groenten, gemalen kiezel e:
oes erschelpen.
In de ver .varrnde hokken verkreeg me]
in 12 maanden:
Lot 1 Lot 2
0 3
35 44
115 61
67 56
107 82
179 110
187 49
81 60
,38 26
20 0
18 7
3 0
November
Decern.: er
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Jul'-
Augustus
September
October
Lót 3
2
53
130
172
131
34
Totale n 850
498
Het eerste lot bestond uit 13 Plymout
Rocks, jonge hennen van 2 jaar gi
middeld 65 eiëren per hen.
Het tweede lot bestond uit O pingtoi
4 hermen en 8 jonge kippen gemid lel
41.4 de beste had 79, de slechtste
eieren gelegd.
Het derde lot bestond uit 12 Leghoi
geboren hetzelfde j ar den 20 Meig
middeld 60 eieren.
In het kiekenkot, zonder verwarmir
bevonden zich 11 hennen en 5 jon
kippen Orpingtop
De gemiddelde opbre igst per hen b
droeg dus 75.5. Deze hennen bevond'
zich in een «Canadeesch» hoenderhe
welk als volgt is gemaakt
Eene zijde is naar dc n zuidkant geric
en heeft, op 75 centimeter of I met
boven den grond een venster en ot
eene op'ening met traliewerk voor, de
opening kan 's winters dicht word'
gemaakt met luiken, gemaakt uit gi
doek, waar de lucht gemakkelijk doe
heen kan.
Nog andere proeven werden met vt
schillende hoenderrassen, datzelfde ja
in koude hokken genomen 10 Plymou
Rocks, gestreepte: 830 eieren; gem:
deld 83 eieren p r hen. 16 Wh
Wyandotte 1193 eisren gemidd
74.5 eieren. 14 jonge, gestreept- Pi
mouth Rocks 1245 eieren, gemidde
89 per hen. 13 Witte Wyandotl
I0Ï6 eieren, g -middek! 7.8. Verschelde
dezer hennen werden in den Z -,e!t
broeien gezet, waardoor de opbrenj
verminderd werd.
Men moet in aanmerking nemen, ze
M. Maurice Raquet, aan wien wij üx
bijzonderheden ontleenen, dat bove
aangehaalde uitslagen verkregen werd
met variëteiten, die tezelfder tijd I
barnesten en tot leghoenders dienden 1
niet met uitsluitend leghoenders.
Avicola.
(Verboden nadruk)
i
I