Voeding der Dieren De bladeren van alle geranium soorten hebben de eigensc ap om spoe dig de wonden te genezen. Met legt een of meer bladeren op een doek, men kneust of plettert ze daarop en daarna wordt de wonae daarmede bedekt. Dikwijls is een enkele toepassing voldoende om de genezing tebewerken; het blad hecht zich vast aan de huid, de lippen der wonde worden daardoor tegen elkander gehouden, waardoor de wonde dan spoedig gesloten is. Organische stoffen 158.9 145.7 13.2 Ruwe eiwitstof 23.6 18.6 5.0 Vet 6.8 5.6 1.2 Asch 80.0 34.8 45.2 Vezels 29.0 28.1 0.9 Stikstofvrije extractstof 99.2 92.6 6.7 Het verlies aan voedende stoffen is Om vroegtijdig veel asperges te win nen moei men op het einde der maand Juni overvloedig bemesten met super- phosphaat en nitraat. In de maand November moet de bovenste laag gronds worden weggenomen en terzij de gelegd, opdat ze los zou worden door bevriezen en ontdooien. De laag gronds wordt vervangen door eene dikke laag mest. In Maart wordt de mest verwijderd men strooie dan ter dikte van ten duim houtasch en daarop legt men de aarde terug nadat men ze voorafgaandelijk goed ver mengd heeft met goeden, korten mest KAASBEREIDING. Het leggen in den Winter. 10 11» 0 722 November 14 eieren December 69 Januari 82 Februari 189 Maart 189 April 152 Mei 177 Juni 127 Juli 72 Augustus 59 September 69 October II Totaal 1210 De Ministsr van Landbouw doet het bulletijn der 2e ontleding zenden naar den aanvrager en ook een duplicata naar de andere partij. De onkosten dezer tweede ontleding zijn ten laste van den aanvrager. Indien de uitslagen der twee de ontleding afwijkingen aantoonen, welke de grenzen^ hierboven aangeduid, te buiten gaan, dan wordt de ontleding van het 3e monster van ambtswege ge vraagd door den Minister van Landbouw en Openbare Werken. In dit geval worden de bulletijns der 2e en 3" ontleding naar beide paitijen gezonden door den Minister van Land bouw en daarop is het middengetal aan geduid van de twee ontledingen die het meest met elkander overêi nkomen en het is volgens dit middengetal dat de factuur eindelijk wordt geregeld. De monsters der ontleding worden drie maanden na de verzending der bulletijns, vernietigd. Onnoodig over deze drie artikelen meer uitleg te geven. Vestigen wij nog enkel de aandacht der landbouwers op de betaling der ontledingen zonder ont ledingsbon, afgeleverd door het huis dat onder toezicht van den Staat is geplaatst, betaalt de landbouwer de volle kosten der ontleding, dit is 4 fr. voor de nitrische stikstof, 6 fr. voor het phosphorzuur, 8 fr. voor de potasch, 2 fr. voor de fijn heid, enz. Met een bon voor kostelooze ontleding, welke naar het laboratorium wordt ge zonden wanneer de uitslag der ontleding toekomt, betaalt' de landbouwer niets 't is de verkoopende firma, die de ont leding betaalt met eene prijsvermindering haar toegekend als staande onder toe zicht van den Staat. De landbouwer die ontleding vraagt van het 2e monster be taalt die ontleding, doch geniet 50 t. h. afslag. Dc 3? ontleding van ambtswege opgelegd door den Minister van Land bouw, is kosteloos. F. Pirard Landbouw-Ingenieur (Verboden nadruk) Een groot bezwaar dat zich voordoet bij h t voederen van dezen afval is gelegen in de aanwezigheid van grond en vuilnis men zal daarom de bladeren nauwk urig moeten wasschen, zelfs ook wanneer ze ingekuild word n. Men zou de ingekuilde bladeren en hals echter kunnen wasschen, wanneer deze produc ten uit den kuil komen, omdat, zooals blijkt uit de proeven van M. Wrede, medegedeeld door Dr Lehmann, onge- wasschen bladeren voordeeliger zijn. De bladeren werden gewogen, in een bak gelegd en met water begoten totdat ze overvloeid waren. Men liet ze drie kwaart uurs in het water staan, daarna werd het water afgetrokken en tweemaal door zui er water vervangen. De bladeren werden omgeroerd in het water en daar na op een rooster gelegd en gewogen. De gemiddelde ontleding gaf per 1000 gram bestanddeelen Gemiddeld Niet Gewasschen Verlies van 3 proeven gewasschen Hals en bladeren der beet. Tusschen het groen voeder dat in den Herfst aan het vee word gegeven, vinden wij de bladeren en hals der suikerbeeten, Welke soms in groote hoeveelheid wor den toegediend. 't Is een uitmuntend voeder om tot overgang te dienen van het groen rant soen naar het droog, doch men yerliez niet uit het oog, dat eene te groote hoe veelheid van dit voeder slechte gevolgen kan hebben v», or de gezondheid der dieren. Dit voeder is afdrijvend en verzwak kend in zooverre dat het mesten der dieren evenals de melkgeviog er kunnen door benadeeld worden. Nooit overtreff men de 15 a 20 kg per dag en per beest. Sommige landbouwers verkiezen zelfs de bladeren en hals der beeten op den akker achter te laten om tot meststof in p aats van tot veevoeder te dienen. Ziehier de hoeveelheden voedende bestanddeelen, welke volgens Müntz en Girard, op die wijze in den akker gebracht worden. Deze beetafval bevat per 1000 kg van Stikstof Phosphor- Potasch Kalk zuur Voederbeeten 3 0.8 4.3 1.7.5 Suikerbeeten 3 1. 4. 3.5 Als voedermiddel bevatten de bladeren van voederbeeten Eiwitstof 1.2 Koolhydraat 4Vet 0.2. betrekkelijk gering, indien men de voor deden van het wasschen in aanmerking neemt. Wat de verteerbaarheid betreft heeft men de volgende cijfers Niet gewasschen Gewasschen Organische stoffen 11.12 10.12 Eiwitstof 0.17 Vet 0.34 0.25 Koolhydraat 9.69 9 17 De voederbeet bevat gemiddeld Organische stoffen 9.82 Eiwitstof 0.15 Vet 0 05 Koolhydraat 8.32 zoodat men kan besluiten dat de gewasschen bladeren en hals der suikerbeet na in kuiling ongeveer dezelfde samenstelling hebben. In Duitschland heeft men proeven genomen met het drogen van de beet- oladeren om ze te bewaren. Daartoe zijn bijzondere toestellen nöodig, die ongelukkiglijk deze bëhan- deli g nog te duur doen kosten in ver houding tot de voedende beStanddeolen die in dit voeder bevat zijn. Zi hier, volgens Kellner, het gehalte aan verteerbare b standdeeleri in ge droogde beetbladeren met hals. Deze simen stelling komt zeer goed overeen me die van middelmatig weidehooi Eiwitstof 3.7 Vet 0.2 Stikstofvrije extractstof 28.5 Célstof 7.4 Zetmeelwaarde 27.7 De beetbiad ren zijn vooral afdrijvend en verzwakkend door het zurhigzuur dat ze inhouden. De hoeveelhei i van dit zuur kan 3 tot 4 t. h. der droge stof be reiken. Volgens Alex Muller kan men de nadeel ig uitwerking van dit zuur vei minderen door de bladeren met Wat: krijt of kalk te bestrooien en ze benige tijd goed samengeperst in eenen kuil te bewaren. Kelltier raadt ook het gebruik aan van 100 gram krijt op 100 kg. van dit groen voed r, zeis ook bij de zure inkuiling te geb.uiken. F. Pirard. Landbouw-ingemeur Vei boden nadruk) Alles wat betrekking heeft op de mcl- kerij moet uitmunten door reinh-id bij den verkoop van melk, bij het ver vaardigen van boter of van kaas altoos is de reinheid eene hoofdvereischte om te gelukken rein met de melk. zeer re.n met boter, uiterst rein met de kaas. Vooral bij kaasbereiding kan de geringste verwaarloozing groote ver liezen door mislukken van het product voor gevolg hebben. Dit is overigens zeer gemakkelijk om begrijpen, als men weet dat het rijpen der kazen geschiedt door tusschenkomst van eene menig ie microben en schimmels, die het product verbeteren of verslechten, naarmate do goede of slechte fermenten de overhand behalen* Men weet dat de microben en bac teriën, die zich in de kaas ontwikkelen en er leven vanaf het kabbelen der melk tot aan de volledige rijpheid der kaas, zeer kunnen verschillen volgens de warm te het midden, enz., waarin zich dc kaas bevindtniet zelden ziet men onge vallen in de kaasbereiding, wier oor- taken onbekend blijve: Dit mislukken moet uitsluitelijk toegeschreven worden aan het toevallig belemmeren van de werking der goede fermenten door eene te groote ontwikkeling der slechte. 't Is daarin dat de moeilijkheid ge legen is om in kaasbereiding altoos een gelijkvormig product te verkrijgen. Voortdurend moet men op zijne hoede zijn en de ervaren kaasfabrikant moet de schadelijke invloeden tij ig kunnen ontdekken en te keer gaan, om altijd ■raas van dezelfde hoedanigheid te ver vaardigen. De kaasbereiding bestaat hierin In de kaasachtige massa den melk suiker doen verdwijnen en de kaasstof oplossen, zonder de vetstof te bederven, door gepaste fermenten wier uitputting men moet vermeiden, 'tls door de uit putting der fermenten dat de schimmels zich ontwikkelen, de bovenhand krijgen en het eindproduct bederven. De ongevallen bij kaasbereiding zijn vooral to wijten aan zekere verschillen van warmte en van zuren wanneer men de melk te stremmen zet, evenals aan verschil 'in persen of zouten, aan de ontwikkeling van schimmels in de rijp- kelders, enz. Bij de stremming moet men niet ver geten dat te veel stremsel een harde wrongel maakt, terwijl het melkzuur d< wrongel doet week blijven, zoodat de kaas moeilijk om uitpersen is en om rijpen. Men moet dus rekening houden met dé zuurheid der melk om de hoe veelheid noodig stremsel te bepalen. Deze zuurheid kan verschiller; door het voedsel dat de melkbeesten ontvan gen, door het tijdstip der melking, door het jaargetijde, door de gezondheidstoe stand der dieren. Wanneer de zuurheid der r elk 60 graden van den -zunr: eidsmeter Dornic bereikt, is ze het best om te stremmen te zetten. In een vorig artikel hebben wij uitgelegd hoe dit werktuig moei gebruikt worden. Het uitdruipen heeft ook groot n in vloed op het welgelukkendit moet tamelijk snel gebeuren om de,ontwikke ling der schimmels te verhinderen. Op een warmtegraad van 18 tot 20 graden moet het uitdruipen gedaan Ajn in 15 tot 16 uur tijds. O middellijk daarna komt de kaas in de droogkamer om er gezouten te wor den In grondbegin, zegt M.C. Arnould, moet alle gezouten kaas eene gezonde korst krijgen waarop geen cryptoga- inische groei ie bespeuren is. 't Is slechts na eenige dagen, na eer; aange- namen geur van versche boten en van zoete vruchten uitgewasemd te hebben, dat de schimmels mogen te vooorschijn komen, zich ontwikkelen Onder vorm van penicillum en de vernieling van het melkzuur bewerken. Nooit mag er een smaak van schimmel bijkomen De ontwikkeling der zwammen moet echter met matigheid gebeuren, want men vergete niet dat de oplossing de kaasstof moet ontstaan door het oïdium, welk zich maar k: ontwikkelen voor zooverre het penicidum dfc bovenhand niet krijgt «Men kan de pntwikwehng dezer schimmels regelen, vermits de vochtig heid ;-e .elve begunstigt en dc koude de zelve vertraagt, Eene goede temp. ratuur is gelegen tusschen 12 en 14 graden Eindelijk, wanneer het tijdstip ge komen is om de kaas te verbruik sn, dan wordt ze naar den kelder gebraenthier motten de schimmels plaats maken voor de fermenten der kaasstof. De kaas massa wordt vochtig, krijgt het uiterlijk van zalf en wordt min of meer door schijnend. Dit laatste gebeurt slechts wanneer het melkzuur geneutraliseerd is door den ammoniak, welke voortgebracht 'wordt door het oï - xum Dit. laatste moet zich dus kunnen ont wik-«den zonder verhinderd te orden door de schimmels. Indien deze laatste zich te sterk zouden willen vermenig vuldigen, belet men dit do r afkoeling van den kelder op 10 graden. The Dairyman (Verboden nadruk) Zoodra hef koude jaargetijde aanbreekt stelt men dc vraag Wat mo t men doen om de hennen regelmatig en overvloedig te doen leggen in den Winter Dikwijls worden sommige legpoeders aanbevolen tezelfdertijd als de verwar miog van het hok, hetzij door bvoeimest hetzij door eene verwarmi jgs-inrichting. Wij zullen vandaag niet sprekên over de legpoeders, waaraan wij overigens maar zeer w inig bek g hechten en ons alleen bezighouden met de verwarming van het kiekenhok, welke niet alleen tegenstrijdig is met de gezondheid maar ook kostelijk en .dikwijls ondoelmatig vermits zij zich verzet tegen het doel dat meu wil bereiken. Wanneer men de warmte verkrijgt door broei mest, over den. vloer van het hok uitgespreid, vormt toen aldra een vuilnis hoop, die een cig naardigen geur ver spreidt en ammoniacale en andere uitwa semingen laat ontsnappen die geenszins gepast zijn om ingeademd te worden,zelfs niet door hoenders. Oo' he. ft men daar door eene gioote hoeveelheid waterdamp, die de wanden van het hok verdicht en alles ochtig maakt Vergeten wij ook niet dat het branden van broeimest maar nkple dagen duurt en dat, zoo me; verwaarloost dik' ijls ge noeg dan uitgebroeiden mest door ,ieuw< te vervangen, de hennen aldra op eenen kouden, vochtigèn mesthoop zitten, waardoor ze somt;, i e ziekten kunnen opdoen. Wat het gebruik van een verwarmings toestel betreft dient opgemerkt dat de onkosten zeer groot zijn, een voordurend toezicht noo'zak li ik en de uitslag zeer onzeker. Niet zelden zullende hennen longziekten opdoen üoor'den overgang uit deze warme lucht naar buiten in de koude wi at ér dagen. De verwarmingstoestellen kunnen slechte gassen laten ontsnappen en het zal steeds Zéér moeilijk zijn tezelfdertijd te zorgen voor eene goede verwarming en eene behoorlijke verluchting Om de hennen regelm dig te doen leg gen in den ''/inter, moet men allereerst in b zit zijn van eene goede legsoort on Vooral van jonge hennen in het begin vaa het jaar g. boren. Men zal daarenbo ven zorgen voor eene sterke en verwar mende voeding, evenals voor een droog lokaal om er te verblijven,waar de warm te gematigd is en dat goed verlichten goed verlucht is. Wat de hennen vreezen is niet zoozeer de koude, dan wel de vochtigheid en de bedorven lucht; twee bezwaren welke onvermijdelijk voorkomen bij de verwar ming. Overal waar men proeven genomen heeft met de verwarming der hoender hokken is men tot het besluit gekomen dat de zorgen en onkosten welke daardoor vereischt worden, niet worden terugbe taald. Ziehier de uitslag n verkregen tc Ot tawa (Canada), waar Het klimaat str m ger is dan hier, met de verwarming de hoenderhokken. Men gaf hetzelfde voedsel aan de hen nen van verwarmd en niet verwarmd hokken. A. - 'sMorgens en 's avonds een meng sel ter helft van tarwe en haver, in he stroosei geworpen» 's Middags droog meel1 deel maïs 1 deel gerst, 1 deel haver, 1 deel zemelen B. - Alle drie dagen, ongekookte ga malen beenderen, dié' vanaf d i 20 Aprj vervangen werden door vlceschafyaj welke gedeeltelijk onder het meel wer! gemengd. C. Alle 'drie dagen, 'I i, den Wintel ongekookte groenten, gemalen kiezel e: oes erschelpen. In de ver .varrnde hokken verkreeg me] in 12 maanden: Lot 1 Lot 2 0 3 35 44 115 61 67 56 107 82 179 110 187 49 81 60 ,38 26 20 0 18 7 3 0 November Decern.: er Januari Februari Maart April Mei Juni Jul'- Augustus September October Lót 3 2 53 130 172 131 34 Totale n 850 498 Het eerste lot bestond uit 13 Plymout Rocks, jonge hennen van 2 jaar gi middeld 65 eiëren per hen. Het tweede lot bestond uit O pingtoi 4 hermen en 8 jonge kippen gemid lel 41.4 de beste had 79, de slechtste eieren gelegd. Het derde lot bestond uit 12 Leghoi geboren hetzelfde j ar den 20 Meig middeld 60 eieren. In het kiekenkot, zonder verwarmir bevonden zich 11 hennen en 5 jon kippen Orpingtop De gemiddelde opbre igst per hen b droeg dus 75.5. Deze hennen bevond' zich in een «Canadeesch» hoenderhe welk als volgt is gemaakt Eene zijde is naar dc n zuidkant geric en heeft, op 75 centimeter of I met boven den grond een venster en ot eene op'ening met traliewerk voor, de opening kan 's winters dicht word' gemaakt met luiken, gemaakt uit gi doek, waar de lucht gemakkelijk doe heen kan. Nog andere proeven werden met vt schillende hoenderrassen, datzelfde ja in koude hokken genomen 10 Plymou Rocks, gestreepte: 830 eieren; gem: deld 83 eieren p r hen. 16 Wh Wyandotte 1193 eisren gemidd 74.5 eieren. 14 jonge, gestreept- Pi mouth Rocks 1245 eieren, gemidde 89 per hen. 13 Witte Wyandotl I0Ï6 eieren, g -middek! 7.8. Verschelde dezer hennen werden in den Z -,e!t broeien gezet, waardoor de opbrenj verminderd werd. Men moet in aanmerking nemen, ze M. Maurice Raquet, aan wien wij üx bijzonderheden ontleenen, dat bove aangehaalde uitslagen verkregen werd met variëteiten, die tezelfder tijd I barnesten en tot leghoenders dienden 1 niet met uitsluitend leghoenders. Avicola. (Verboden nadruk) i I

HISTORISCHE KRANTEN

Het Ypersche Volk (1910-1915, 1927-32) | 1913 | | pagina 6